Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Νέα θεωρία: Εξωγήινοι μπορεί να ζουν σε... μακρινά φεγγάρια
Υπάρχουν εξωγήινοι; Κι αν ναι, που βρίσκονται; Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες το καλύτερο μέρος που θα μπορούσαμε να ψάξουμε για να τους εντοπίσουμε θα ήταν σε φεγγάρια εκτός του ηλιακού μας συστήματος, τα λεγόμενα «εξωφεγγάρια», που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από πλανήτες.
Επιστήμονες έχουν βρει σχεδόν 4.000 εξωπλανήτες που περιφέρονται γύρω από αστέρια μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και νέοι συνεχίζουν να ανακαλύπτονται, αλλά μόνον ένας περιορισμένος αριθμός τους θα μπορούσε να συντηρήσει κάποια εξωγήινη μορφή ζωής. Πολλοί βρίσκονται είτε πολύ κοντά είτε πολύ μακριά από τα αστέρια τους, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό που απαιτείται για τη συντήρηση της ζωής θα έχει εξατμιστεί ή θα έχει παγώσει. Ορισμένοι απ' αυτούς τους εξωπλανήτες, ωστόσο, μπορεί να έχουν δικούς τους δορυφόρους και κάποια απ' αυτά τα «εξωφεγγάρια», δεν αποκλείεται να διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για νερό σε υγρή μορφή, άρα και για εξωγήινη ζωή.
«Αυτά τα φεγγάρια μπορεί να θερμαίνονται εσωτερικά από τη βαρυτική έλξη που τους ασκεί ο πλανήτης γύρω από τον οποίο περιφέρονται κι έτσι ίσως έχουν νερό. Πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να τα βρούμε τα φεγγάρια αυτά, είναι πολύ πιο υποσχόμενα για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής», λέει ο αστροφυσικός του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λίνκολν, δρ Φιλ Σάτον.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν νέα εξωφεγγάρια σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν αν όντως θα μπορούσαν να φιλοξενούν εξωγήινους, αλλά η προσπάθεια είναι δύσκολη επειδή απέχουν πολύ από τη Γη και είναι μικρά. Ο Δρ Σάτον χρησιμοποίησε προσομοιώσεις σε Η/Υ για να δημιουργήσει ένα μοντέλο των δαχτυλιδιών γύρω από τον εξωπλανήτη J1407b, που είναι 200 φορές μεγαλύτερα από εκείνα του Κρόνου προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον τα κενά ανάμεσά τους οφείλονται στην ύπαρξη εξωφεγγαριών.
Η έρευνα δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να αποδείξει αν τα διάσπαρτα σωματίδια στην άκρη των δακτυλιδιών οφείλονταν στην παρουσία κάποιου δορυφόρου, αλλά η αναζήτηση εξωφεγγαριών συνεχίζεται και μαζί της κι η έρευνα για τους εξωγήινους που ίσως ζουν εκεί...
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!