Κυριακή 12 Μαρτίου 2017


Το δίδυμο των σεναριογράφων Νιλ Πέρβις και Ρόμπερτ Γουέιντ που έχουν υπογράψει ταινίες James Bond, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσεγγίστηκαν για να γράψουν το σενάριο του επόμενου επεισοδίου της κινηματογραφικής σειράς με τον πράκτορα 007.

Οι Πέρβις και Γουέιντ, η πιο πρόσφατη δουλειά των οποίων είναι η μίνι σειρά «SS-GB», έχουν γράψει ή έχουν συνυπογράψει τα σενάρια έξι ταινιών James Bond, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου έργου «Spectre».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Mail» η εταιρεία παραγωγής του 007, Eon Prods και η εταιρεία των Πέρβις και Γουέιντ, Casarotto Ramsay & Associates δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την κρούση για συνεργασία.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας ανέφερε αργότερα στο Twitter ότι οι δύο σεναριογράφοι «προσλήφθηκαν» για τη νέα ταινία.

Στις προηγούμενες ταινίες τους συμπεριλαμβάνονται οι Casino Royale, Die Another Day, The World is Not Enough, Spectre, Quantum of Solace και Skyfall.
Οι παραγωγοί του Μποντ, Μπάρμπαρα Μπρόκολι και Μάικλ Τζ. Γουίλσον έχουν εκφράσει την επιθυμία ο Ντάνιελ Κρεγκ να επιστρέψει ως 007 για την 25η ταινία Τζέιμς Μποντ, ο τίτλος της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο ηθοποιός δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα «The Telegraph» τον Φεβρουάριο οι σεναριογράφοι υπονόησαν ότι η νέα ταινία θα είναι «εντελώς διαφορετική» από το «Spectre» του 2015 κυρίως υπό το φως της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit.

Ο Γουέιντ εξέφρασε επιφυλάξεις για την ιδέα του 007 στην εποχή του Τραμπ.

«Απλά δεν είναι σίγουρο πώς γράφεις μια ταινία του James Bond τώρα» είπε. «Κάθε φορά, έχεις να πεις κάτι σχετικά με τη θέση του Μποντ στον κόσμο, που είναι η θέση της Βρετανίας στον κόσμο. Τα πράγματα όμως κινούνται τόσο γρήγορα τώρα, κι αυτό γίνεται δύσκολο. Με ανθρώπους όπως ο Τραμπ, ο κακός Μποντ έχει γίνει πραγματικότητα. Έτσι, όταν κάνουν μία ακόμη ταινία, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι ο κόσμος έχει γίνει μια φαντασίωση» υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όσες περισσότερες ώρες περνάει κανείς στο Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιθανότερο είναι στο τέλος να νιώσει κοινωνικά απομονωμένος.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το αίσθημα μεγαλύτερης κοινωνικής απομόνωσης σχετίζεται τόσο με τον συνολικό χρόνο online, όσο και με τη συχνότητα με την οποία κανείς «μπαίνει» στα social media.

Με άλλα λόγια, το Facebook κάθε άλλο παρά πανάκεια αποτελεί για την μοναξιά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν Πρίμακ, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών για τα Μέσα, την Τεχνολογία και την Υγεία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής "American Journal of Preventive Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.800 άτομα ηλικίας 19 έως 32 ετών.

Μέσω ερωτηματολογίων, διερευνήθηκε ο χρόνος που οι χρήστες αφιέρωναν στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn.

Στη συνέχεια, μέσω ενός ψυχολογικού τεστ, αξιολογήθηκε ο βαθμός κοινωνικής απομόνωσης που ένιωθε κάθε χρήστης.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι περνούσαν πάνω από δύο ώρες τη μέρα στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να νιώθουν κοινωνική απομόνωση, σε σχέση με όσους δεν έμεναν στα ίδια δίκτυα για πάνω από μισή ώρα καθημερινά.

Επίσης, όσοι επισκέπτονταν τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πάνω από 58 φορές την εβδομάδα (τουλάχιστον οκτώ φορές τη μέρα κατά μέσο όρο), είχαν τριπλάσια πιθανότητα να νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι, σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερες από εννέα επισκέψεις την εβδομάδα.

«Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ποιο έρχεται πρώτο: η χρήση των κοινωνικών μέσων ή το αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης. Είναι πιθανό ότι ορισμένοι νέοι ενήλικες που ήδη νιώθουν κοινωνική απομόνωση, στρέφονται στα κοινωνικά μέσα. Ή, αντίστροφα, μπορεί η αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων με κάποιο τρόπο να οδηγεί κάποιον να νιώθει απομονωμένος από τον κόσμο. Μπορεί ακόμη να πρόκειται για ένα συνδυασμό και των δύο. Όμως ακόμη και αν η κοινωνική απομόνωση ήλθε πρώτη, δεν φαίνεται το πρόβλημά της να λύθηκε, παρά τις τόσες ώρες ενασχόλησης με τα κοινωνικά μέσα», δήλωσε η βασική ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μίλερ, καθηγήτρια παιδιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Εφηβικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων του Πίσμπεργκ.

«Μολονότι φαίνεται πως τα κοινωνικά μέσα παρέχουν τις ευκαιρίες για να γεμίσουν το κοινωνικό κενό της σύγχρονης ζωής και να μας φέρουν πιο κοντά, τελικά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, μάλλον αυτή δεν είναι λύση που οι άνθρωποι προσδοκούν» πρόσθεσε ο Πρίμακ.

Διάφορες είναι οι πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μπορεί η χρήση των κοινωνικών μέσων να αντικαθιστά τις πιο αυθεντικές και πρόσωπο-με-πρόσωπο εμπειρίες ή μπορεί κάποιος να ζηλεύει που βλέπει στα social media γεγονότα στα οποία ο ίδιος δεν συμμετείχε ή δεν προσκλήθηκε.

Ένα ανάλογο αίσθημα γεννά επίσης η σύγκριση με τα άκρως εξιδανικευμένα προφίλ αρκετών χρηστών, πράγμα που κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι ζουν μια μίζερη ζωή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι 'Αλπεις προσελκύουν πολλούς φίλους του σκι από όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα), αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται κανείς να βρει προσιτή και κατάλληλη πίστα.

Μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι 'Αλπεις μπορεί να χάσουν έως το 70% του χιονιού τους έως το τέλος του αιώνα μας.

Αν, όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, τότε η απώλεια του χιονιού μπορεί να περιορισθεί στο 30%.

Εκτός όμως από την ποσότητα του χιονιού, η μελέτη συμπεραίνει ότι η χειμερινή περίοδος στις 'Αλπεις -όταν το χιόνι είναι αρκετό για να γίνουν τα χειμερινά σπορ- θα γίνεται ολοένα πιο σύντομη σε διάρκεια. Σε σχέση με σήμερα, η περίοδος του σκι μπορεί να ξεκινά μισό έως ένα μήνα αργότερα.

Ακόμη, με το σημερινό ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, αρκετό χιόνι για σκι και άλλα συναφή σπορ θα υπάρχει εγγυημένα μόνο από υψόμετρο 2.500 μέτρων και πάνω έως το 2100.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Χιονιού και Χιονοστιβάδων και του Εργαστηρίου CRYOS της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), με επικεφαλής τον Κριστόφ Μάρτι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cryosphere" (Κρυόσφαιρα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.

Η φετινή σεζόν στις 'Αλπεις ήταν η τρίτη στη σειρά που τα Χριστούγεννα το χιόνι ήταν αραιό. Αν και τον Ιανουάριο οι χιονοπτώσεις αυξήθηκαν και σήμερα πια τμήματα των 'Αλπεων είναι καλυμμένα με άφθονο χιόνι, το θέαμα αυτό μάλλον θα είναι λιγότερο συχνό στο μέλλον, σύμφωνα με τα κλιματολογικά μοντέλα των ερευνητών.

Όπως εκτιμούν, περισσότερο θα επηρεασθούν τα χαμηλότερα υψόμετρα των 'Αλπεων, κάτω από τα 1.200 μέτρα.

Περίπου το ένα τέταρτο των χιονοδρομικών κέντρων βρίσκονται σε αυτή τη χαμηλή ζώνη και αναμένεται να γνωρίσουν συχνότερες ελλείψεις χιονιού.

Αν, όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, η μείωση του βάθους του χιονιού μπορεί να φθάσει το 40% έως το 2100 ακόμη και για υψόμετρα άνω των 3.000 μέτρων.

Τα δύο υψηλότερα χιονοδρομικά κέντρα των 'Αλπεων βρίσκονται κοντά στο Σαμονί, στα γαλλικά Λευκά Όρη, και στο ελβετο-ιταλικό Μάτερχορν, τα οποία φθάνουν στα 3.900 περίπου, ενώ ξεκινούν από τα 1.000 και 1.500 μέτρα αντίστοιχα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο τουρισμός στις 'Αλπεις θα βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα, καθώς θα αυξάνονται οι βροχές, θα λιγοστεύει το χιόνι και θα λιώνουν οι παγετώνες σιγά-σιγά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανάμεσα σε αρχεία παλιών σχολείων, ληξιαρχικά βιβλία, καταλόγους παλιών κοινοτήτων που έχουν καταργηθεί αναζητούν τις ρίζες τους, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολίτες που ενδιαφέρονται για τη γενεαλογική έρευνα.

"Το ενδιαφέρον αυτό έχει προκύψει πρόσφατα από μια κατηγορία κοινού που προσπαθεί να βρει τους προγόνους του", επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας (περιφερειακής υπηρεσίας των αρχείων του κράτους) και πρόεδρος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας Νέστωρ Μπαμίδης.

"Αυτή η προσωπική αναζήτηση για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία γιατί γενικά στην Ελλάδα και τη Μακεδονία, την οποία γνωρίζουμε καλύτερα, σε πολλές περιπτώσεις δεν σώζονται πολύ παλιά αρχεία τέτοιου τύπου με πληροφορίες από αρχεία κοινοτήτων, ή αρχεία ενοριών.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα", τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαμίδης, αναφέρει ότι το κατώφλι του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας περνούν δύο ακόμη κατηγορίες ανθρώπων: φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν εργασίες αλλά και πολίτες που ζητούν αποδεικτικά στοιχεία για μια διαθήκη, ή ένα συμβόλαιο.

"Οι φοιτητές, ερευνητές και σπουδαστές για λόγους σύνταξης μιας εργασίας, αναζητούν τις πρωτότυπες πληροφορίες για το θέμα που τους ενδιαφέρει. Προέρχονται, δε, από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ειδικοτήτων.

Άλλοι είναι ιστορικοί, άλλοι κοινωνιολόγοι, νομικοί, ή χημικοί διότι το υλικό που υπάρχει στο αρχείο προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, που διατηρούσαν διαφορετικών ειδών πληροφορίες για διαφορετικά αντικείμενα.

Επιπλέον, στο Αρχείο έρχονται πολίτες που στην προσπάθειά τους να προασπίσουν κάποιο έννομο συμφέρον τους, αναζητούν κάποια στοιχεία για αποδεικτικούς λόγους, για παράδειγμα μια διαθήκη, ένα συμβόλαιο, ή ένα δικαστικό έγγραφο", προσθέτει.

Αρχειακό υλικό από την οθωμανική διοίκηση και τη γενική διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης

Στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, άλλωστε, βρίσκεται ένας τεράστιος όγκος αρχειακού υλικού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το αρχείο της οθωμανικής διοίκησης που σώζεται στη Θεσσαλονίκη, σημαντικά αρχεία της γενικής διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, δηλαδή της πρώτης ελληνικής διοίκησης που εγκαταστάθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης και προγόνου του υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και υλικό από σχολεία, δικαστήρια, την αστυνομία, το λιμεναρχείο, τα τελωνεία και πολλούς ακόμη φορείς.

Ειδικότερα, στο αρχείο της οθωμανικής διοίκησης περιλαμβάνονται κτηματολογικά, φορολογικά και άλλα στοιχεία από το 1700 περίπου, κυρίως, όμως, από το 1850 μέχρι το 1912, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τα αρχεία της γενικής διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης εκεί καταλήγει το αρχειακό υλικό των φορέων, οι οποίοι κρίνουν ότι δεν τους χρειάζεται πλέον.

"Aυτά είναι δημόσια αρχεία. Η πρόσβαση στο κοινό είναι κατ΄ αρχήν ελεύθερη.

Οποιοσδήποτε πολίτες μπορεί να έρθει να ψάξει κάτι που τον ενδιαφέρει για οποιοδήποτε λόγο.

Οι δυνατότητες που του δίνουμε, πέρα από τη βοήθεια των συναδέλφων στο αναγνωστήριο, είναι να έχουμε ευρετήρια και καταλόγους, παραδοσιακά και ηλεκτρονικά, που είναι στη διάθεσή του για αναζήτηση.

Έτσι, με τη βοήθειά μας μπορεί να βρει είτε το πρωτότυπο, είτε το ψηφιακό αντίγραφο του υλικού από το πρωτότυπο που τον ενδιαφέρει και να τα συμβουλευτεί", σημειώνει και διευκρινίζει ότι μέρος του υλικού αυτού είναι ψηφιοποιημένο και προσβάσιμο εδώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον στην ψηφιακή εποχή για την προτυποποίηση του αρχειακού υλικού

"Σήμερα, με τα ηλεκτρονικά μέσα αναζήτησης και τα ηλεκτρονικά ευρετήρια, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από τους φορείς και τους συναδέλφους για την προτυποποίηση του αρχειακού υλικού, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα αυτό που ψάχνουν, να επικοινωνούν και να μιλούν για τα ίδια πράγματα", υπογραμμίζει ο κ. Μπαμίδης, με αφορμή το εργαστήριο Αρχειακών Προτύπων, που διοργανώνουν απόψε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί, το πρότυπο περιγραφής είναι ουσιαστικά οι πληροφορίες που πρέπει να συνοδεύουν ένα αρχείο, ώστε αυτός που ενδιαφέρεται να το αναζητήσει, να μπορεί να αντιληφθεί εκ των προτέρων τι περιέχει.

"Γενικά υπάρχει το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής και άλλα πρότυπα που περιγράφουν τους παραγωγούς αρχειακού υλικού, ή τους φορείς διατήρησης αρχειακού υλικού και τις λειτουργίες, δραστηριότητες από τις οποίες παράγεται το αρχειακό υλικό. Μέσω της προτυποποίησης δίνουμε ένα τίτλο, μια περιγραφή του περιεχομένου, χρονολογίες που καλύπτει το υλικό και έναν κωδικό ο οποίος εφεξής θα χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο αρχείο", προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες των ανθρώπων που ασχολούνται με τον κλάδο, επισημαίνει ότι σε αυτές περιλαμβάνονται αρχειονόμοι, ταξινόμοι, συντηρητές αρχειακού υλικού, βιβλιοθηκονόμοι, ή και ιστορικοί από διάφορους φορείς.

Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι στο εργαστήριο, το οποίο διοργανώνεται φέτος για δεύτερη φορά, συμμετέχουν ειδικοί, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, πανεπιστημιακοί, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις πανεπιστημιακές του βιβλιοθήκες, από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το αρχείο του Δήμου Καλαμαριάς, το φωτογραφικό μουσείο, το βυζαντινό μουσείο κ.α.

Ειδικά για το είδος του αρχειακού υλικού διευκρινίζει ότι "μπορεί να είναι οτιδήποτε, κλασσικά έγγραφα, χειρόγραφα, χάρτες, σχέδια, βίντεο, ηχητικά αρχεία, ανάλογα με την δραστηριότητα του κάθε φορέα.

Για παράδειγμα, το αρχείο της ΕΡΤ είναι κυρίως ήχος και εικόνα, καθώς αυτού του τύπου είναι η δραστηριότητα της ΕΡΤ και γίνονται καταγραφές αυτού του είδους. Εξάλλου, η πολεοδομία έχει υλικό που αποτελείται από χάρτες και σχεδιαγράμματα, γιατί η δραστηριότητα που αναπτύσσει καταγράφει τέτοιου τύπου πληροφορίες".

Μια συσκευή που εμφανισιακά θυμίζει μενταγιόν και μπορεί να καταγράφει τη φωνή του ομιλητή και να τη μετατρέπει σε αρχείο κειμένου ανέπτυξαν Ουκρανοί προγραμματιστές.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Senstone δημιούργησαν προγραμματιστές από το Λβιβ και το Κίεβο, και αυτό που κάνει είναι να μετατρέπει τη φωνή και ομιλία του χρήστη σε αρχεία που καταχωρούνται στο τηλέφωνο ή tablet του.

«Είναι σχετικά μικρό. Ηχογραφεί τη φωνή σας όταν το πατήσετε και τη μετατρέπει σε σημειώσεις κειμένου.

Το καλό με αυτό είναι ότι μπορεί να λειτουργεί παντoύ, μπορείτε να το κάνετε εν κινήσει ενώ περπατάτε, οδηγάτε, πάτε εκδρομή, όταν τα χέρια σας είναι απασχολημένα ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση» λέει ο Ναζάρ Φεντόρτσουκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Senstone.

«Το Senstone είναι σαν μια “εξωγήινη” πέτρα που καταγράφει τις σκέψεις σας και αποθηκεύει τη στιγμή που σας έρχεται μια ιδέα και έχετε λίγο χρόνο για να την καταγράψετε» λέει ο Γιούρι Κιρίλιφ, σχεδιαστής του Senstone.

Ο χρήστης πατά ένα κουμπί και κάποιες μικροσκοπικές LED αναβοσβήνουν για να δείξουν πως λαμβάνει χώρα καταγραφή.

Δεύτερο πάτημα του κουμπιού σταματά την ηχογράφηση, ενώ εφαρμογή στο τηλέφωνο του χρήστη συγχρονίζεται αυτόματα με το Senstone μέσω Bluetooth.

Τα ηχητικά αρχεία κατεβάζονται και η ομιλία αυτόματα μετατρέπεται σε κείμενο.

Η συσκευή μπορεί να αναγνωρίζει 12 γλώσσες, περιλαμβανομένων ουκρανικών και αγγλικών.

Καμπάνια στο Kickstarter που ολοκληρώθηκε στο τέλος του Φεβρουαρίου συγκέντρωσε με ευκολία τα 50.000 δολάρια που ζητούσαν οι δημιουργοί της.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Καθαρογράφτηκε τελικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο η απόφαση για το ποσό που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο ο Θέμος Αναστασιάδης.
Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος».
Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τελεσίδικα και αμετάκλητα να επικυρώσει το πρόστιμο σε βάρος του για αδικαιολόγητο πλουτισμό τον Ιούνιο του 2016 ενώ έκτοτε εκκρεμούσε η καθαρογραφή της απόφασης.
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.
Ο εκδότης είχε εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα εντός Ελλάδος, αλλά ακόμα και αν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια δεν πρόκειται να αλλάξει ο καταλογισμός του προστίμου των 4.973.500 ευρώ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!