Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019


Σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου ξεκινούν οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου.  
Όπως ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας 11:00 - 18:00.
Σύμφωνα με τον ΕΣΑ, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
 • Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
 • Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
 • Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
 • Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από .... % έως .... %»).
 • Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
 • Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Με αφορμή την έναρξη της θερινής εκπτωτικής περιόδου, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α Σταύρος Καφούνης δήλωσε:
«Από την ευημερία των δεικτών είναι απαραίτητο να περάσουμε στην ευημερία των ανθρώπων. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας αποτέλεσε τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Μακάρι οι μεγάλες εκπτώσεις, σε συνδυασμό με την ποικιλία και την ποιότητα των ειδών που θα παρουσιάσουν οι έμποροι, να αποτελέσουν κίνητρο για την έστω και συγκρατημένη άνοδο της αγοράς που έχουμε όλοι ανάγκη».
patmos-psili-ammos

Οι ατελείωτες ώρες με τo καράβι ή το κόστος των αεροπορικών είναι ενδεχομένως αποτρεπτικοί παράγοντες για κάποιους ως προς μια επίσκεψη στα Δωδεκάνησα. Αν, όμως, κατορθώσετε να ξεπεράσετε αυτούς τους υφάλους, σας περιμένουν πανέμορφες παραλίες σε ένα σύμπλεγμα που έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και στέκεται λίγο πιο μακριά από τα φώτα των Κυκλάδων και του Ιονίου.

Ψιλή Άμμος, Πάτμος
Το νησί της Αποκάλυψης, αποτελεί... αποκάλυψη και στις παραλίες του, με κορυφαία την Ψιλή Άμμο στην οποία σας περιμένει λευκή άμμος και τιρκουάζ νερά. Για να βουτήξετε εκεί θα πρέπει είτε να πάρετε καϊκάκι από τη Σκάλα, είτε αν είστε πιο σκληροπυρηνικοί να πάτε ως το Διακόφτι και έπειτα να πεζοπορήσετε για 20 λεπτά στο μονοπάτι. Ο δεύτερος δρόμος είναι και ο πιο κοπιαστικός, αλλά σας επιφυλάσσει θέα από ψηλά που θα σας αποζημιώσει. Στην παραλία θα βρείτε δέντρα για να απλώσετε την πετσέτα σας και μια ταβέρνα για φαγητό και νερό, ώστε να ολοκληρωθεί η εμπειρία.


Κουνούπι, Αστυπάλαια
Μπορεί η όμορφη Αστυπάλαια να μη φημίζεται για άκρως εξωτικές παραλίες, αλλά αν πάρετε το καραβάκι για τα νησάκια Κουνούπι και Κουτσομύτη, θα ζήσετε την απόλυτη εμπειρία θαλάσσιου μπάνιου. Ειδικά στο Κουνούπι, θα κάνετε τα μακροβούτια σας σε μια πανέμορφη και ήρεμη τιρκουάζ θάλασσα που χωρίζεται στα δυο με μια λωρίδα γης, όπου μπορείτε να απλώσετε την ψάθα σας και να χαρείτε τον ήλιο. Φροντίστε, μόνο, να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, μέσα στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και μάσκα για θαλάσσιες εξερευνήσεις και μια ομπρέλα για σκιά.
Cavo Paradiso, Κως
Στο νότιο άκρο του νησιού, η εν λόγω παραλία είναι από τις πιο απομονωμένες, με το τοπίο να συνθέτουν γαλάζια νερά και χρυσή άμμος, ό,τι πρέπει δηλαδή για την απόλυτη χαλάρωση. Όσοι αναζητάτε και τις ανέσεις σας, θα πρέπει να στραφείτε στο οργανωμένο τμήμα της, αν και θα σας συστήναμε την ήσυχη πλευρά της. Θα τη βρείτε περίπου μισή ώρα από το χωριό της Κεφάλου και η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος για να φτάσετε είναι δύσκολος, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, όμως, ο προορισμός θυμίζει παράδεισο και αξίζει τον κόπο.

Συκάτη, Κάλυμνος
Στο νησί που μοιάζει να έχει μείνει πίσω στο χρόνο, προσφέροντας μια απολαυστική απόδραση από το «σήμερα» στους επισκέπτες του, το κύριο άθλημα για πολλούς δεν είναι το κολύμπι, αλλά η αναρρίχηση. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο στη Συκάτη, βόρεια του νησιού, όπου θα βρείτε ένα από τα πιο δημοφιλή σπήλαια για αναρρίχηση κι έπειτα μπορείτε να κάνετε τη βουτιά σας αγναντεύοντας τη Λέρο, σε κρυστάλλινα νερά. Η παραλία έχει βότσαλα, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει την ψάθα σας στη σκιά που δημιουργούν τα αλμυρίκια, όσο εσείς απολαμβάνετε την απόλυτη ηρεμία μετά το 20λεπτο περπάτημα στο μονοπάτι.
Άπελλα, Κάρπαθος
Και μόνο που η ονομασία της ταυτίζεται με την «εξωτική παραλία του νησιού» και με μια από τις «ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου», καταλαβαίνετε ότι η παραλία αυτή πρέπει να μπει στην to do λίστα σας στην Κάρπαθο. Κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και πολλά πεύκα αρκούν για να συνθέσουν μια εξωτική εικόνα που σίγουρα θα ανατρέχετε συχνά-πυκνά τον χειμώνα.
Λιμνάρι, Αρκιοί
Οι Αρκιοί είναι το νησί που θα πάτε όσοι πραγματικά δεν αναζητάτε τίποτα παραπάνω από μια καλή παραλία και την απόλυτη ησυχία στις διακοπές σας. Απέχουν μόλις μια ώρα από την Πάτμο με το πλοίο της γραμμής κι εκεί θα βρείτε (κάνοντας μισής ώρας πεζοπορία) τις παραλίες Λιμνάρι και Τηγανάκια, όπου τα νερά τους μοιάζουν στ’ αλήθεια με πισίνα. Αν επιλέξετε το Λιμνάρι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε την παραλία μόνοι σας.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι προ των πυλών, αρχίζουν στις 8 Ιουλίου, και τα στοιχεία του Google Trends δείχνουν ιδιαίτερη αύξηση στις αναζητήσεις γύρω από τις θερινές εκπτώσεις, ήδη από τις αρχές Μαΐου.
 
Πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο τα φυσικά καταστήματα αλλά ακόμα πιο συχνά και τα online μαγαζιά. Η Google προτείνει χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσει να πραγματοποιούν όλοι τις online αγορές τους με ασφάλεια.
 
Πριν ακόμα ξεκινήσετε τις αγορές σας, εξασφαλίστε ότι το site κάνει χρήση ασφαλούς σύνδεσης https://. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να κοιτάξετε στην μπάρα διεύθυνσης (θα δείτε ένα εικονίδιο με τη μορφή λουκέτου στην μπάρα, αν χρησιμοποιείτε Google Chrome), ειδικά αν πρέπει να δώσετε ευαίσθητα δεδομένα όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού. 
 
Η τεχνολογία “Ασφαλής περιήγηση”, που έχει σχεδιάσει η Google, προειδοποιεί όταν πρόκειται να επισκεφθείτε επικίνδυνους ιστοτόπους που μπορεί να περιέχουν απειλές, κακόβουλα προγράμματα και προσπάθειες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Αυτή η τεχνολογία, προστατεύει σήμερα περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια συσκευές, προειδοποιώντας για τις απειλές που μπορεί να συναντήσει ένας χρήστης σε πλατφόρμες όπως ο Chrome, αλλά ακόμα και ο Firefox, το Safari ή το iOS.
 
Συγκρίνετε την τιμή του προϊόντος που ψάχνετε με εκείνο παρόμοιων αντικειμένων που πωλούνται αλλού. Αν η τιμή είναι πολύ διαφορετική, δώστε προσοχή. Κάντε μια έρευνα σχετικά με τον πωλητή, ειδικά αν δεν τον γνωρίζετε και αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε αγορά από το συγκεκριμένο site και ρωτήστε για την κατάσταση του προϊόντος.
 
Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε το site, καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα το κομμάτι “Ποιοι Είμαστε” ή το “Επικοινωνία” ώστε να βρείτε έγκυρες πληροφορίες για τον πωλητή.
 
Αν σε ένα site, σας ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας (π.χ. στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφάλειας ή κωδικό) καλό είναι να μην το εμπιστευθείτε, μιας και τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι ενδεικτικές απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Κάποια site μπορεί να αποτελούν ακριβείς αντιγραφές επίσημων site, με τα χαρακτηριστικά λογότυπα ή/και κείμενα, αλλά έχουν διαμορφωθεί από απατεώνες, των οποίων μόνος σκοπός είναι να αποκτήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα.
 
Αντίστοιχα, αποφύγετε την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν τα οικονομικά σας στοιχεία (π.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς καρτών σε site e-commerce) από κοινόχρηστους υπολογιστές. Αν το κάνετε αυτό, θυμηθείτε, μόλις τελειώσετε, να αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς σας και να κλείσετε το παράθυρο του browser.
 
Η τεχνολογία πλέον σας παρέχει βοήθεια με τον Password manager και με την δυνατότητα να σώσετε ή να δημιουργήσετε κωδικούς για τους online λογαριασμούς σας. Πέραν αυτού, υπάρχει και το Password CheckUp, ένα νέο extension, διαθέσιμο στον Google Chrome, το οποίο συγκρίνει τον κωδικό που χρησιμοποιείτε στον λογαριασμό σας με μια βάση δεδομένων και με λέξεις κλειδιά που έχουν ήδη παραβιαστεί στο παρελθόν, προειδοποιώντας σας σε περίπτωση κινδύνου.
 
Εξακριβώστε αν το site στο οποίο κάνετε τις αγορές σας, παρέχει ασφάλεια αγορών (buyer protection) και διαβάστε με προσοχή τους όρους και τις ρήτρες σχετικά με το θέμα πληρωμής σε περίπτωση επιστροφών. Αφού πληρώσετε και λάβετε την επιβεβαίωση της παραγγελίας, φυλάξτε το email με τις αποδείξεις των συναλλαγών και όταν φτάσει η παραγγελία σας, βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει όλα όσα έχετε παραγγείλει και πληρώσει.

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους προβλέπεται τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για τους οποίους θα υπάρξει σε λίγες μέρες ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα εκδίδει το σχετικό δικαιολογητικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
​Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τις νέες τιμές εισιτηρίων και τις κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος, η αύξηση των εσόδων του ΥΠΠΟΑ σε συνδυασμό με καθολική πρόσβαση για παιδιά, νέους και ομάδες που χρήζουν κοινωνικής στήριξης. Για την τεκμηρίωση των παρεμβάσεων και τη λειτουργικότερη εφαρμογή τους το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι νέες τιμές εισιτηρίων αφορούν χώρους με μεσαία και μικρή επισκεψιμότητα και προέκυψαν μέσα από λεπτομερή μελέτη των ιδιαιτεροτήτων τους και λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που δείχνουν τα στοιχεία επισκεψιμότητας των τελευταίων ετών. Οι στοχευμένες και τεκμηριωμένες αυτές παρεμβάσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά 5 εκατ. ευρώ.
Για τις νέες κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου, μελετήθηκαν εκτενώς καλές πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς, με βασική μέριμνα την καθολική πρόσβαση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για παιδιά και νέους, καθώς και για ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης.
Ελεύθερη είσοδος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, για:
 • τα παιδιά και τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, από την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως εφαρμόζεται στο Μουσείο του Λούβρου)
 • τα παιδιά μέχρι 5 ετών, από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως εφαρμόζεται στο Μουσείο Ακρόπολης)
 • τους άνω των 25 ετών που είναι μαθητές σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 • τους άνεργους (όπως ισχύει από το 2016)
 • τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για τους οποίους θα υπάρξει ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα εκδίδει το σχετικό δικαιολογητικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 • τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 50% και ενός συνοδού τους (αντί για 67% που ίσχυε προηγουμένως)
 • γονείς πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών (όπως ήδη ισχύει)
 • τους πρόσφυγες
 • τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία
 • τους Έλληνες Ολυμπιονίκες
Μειωμένο αντίτιμο προβλέπεται για:
 • Τα παιδιά και τους νέους ηλικίας 6 έως 25 ετών, από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Τους άνω των 65 ετών, από την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως ήδη ισχύει)
Παράλληλα, για το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου ισχύουν μειωμένες τιμές για όλους τους επισκέπτες. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από το 2016 και απευθύνεται τόσο προς τους κατοίκους της χώρας, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται με χαμηλότερες τιμές τα μνημεία και τα μουσεία μας, όσο και σε εκείνους που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες, αποτελώντας σημαντικό κίνητρο για την επιμήκυνση της περιόδου του πολιτιστικού και περιηγητικού τουρισμού.
Οι νέες τιμές εισιτηρίων και κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού τίθενται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την προσαρμογή του τουριστικού κλάδου. Εξαίρεση αποτελεί η ελεύθερη είσοδος για τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, η οποία έχει άμεση ισχύ.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προχώρησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Η επικαιροποίηση των τιμών εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και των κατηγοριών δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου ανταποκρίνεται σε έναν διπλό στόχο: την αύξηση των δημοσίων εσόδων του ΥΠΠΟΑ, άρα και της χρηματοδότησης για δράσεις πολιτισμού, και ταυτοχρόνως την καθολική πρόσβαση για παιδιά, νέους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δίνοντάς τους τη δυνατότητα επαφής με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων και η εναρμόνιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές εγγυάται την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της νέας πολιτικής εισιτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!