Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Στο «σφυρί» η Μερσεντές του Χίτλερ
Αμερικανικός οίκος βγάζει παρά τις αντιδράσεις σε πλειστηριασμό στις 17 του μηνός τη Μercedes 770 Κ που χρησιμοποιούσε ο Αδόλφος Χίτλερ σε προπαγανδιστικές παρελάσεις και άλλες ναζιστικές εκδηλώσεις.
Για τον οίκο δημοπρασιών Worldwide Auctioneers της Αριζόνας των ΗΠΑ πρόκειται για «το πλέον ιστορικό όχημα που τίθεται σε δημόσια δημοπρασία». Βέβαια αυτό είναι κάτι που χωράει πολλή συζήτηση. «Ιστορικής σημασίας» θα μπορούσε να είναι και μια λιμουζίνα πρώην προέδρου των ΗΠΑ ή ακόμη το αυτοκίνητο ενός αστέρα της διεθνούς ποπ σκηνής.
Στην περίπτωση όμως της δημοπρασίας που θα λάβει χώρα στις 17 Ιανουαρίου δεν πρόκειται για τίποτα από τα δύο. Η μερσεντές που θα δημοπρατηθεί ανήκε στον «Φύρερ και καγκελάριο του Ράιχ», τον Αδόλφο Χίτλερ. Ήταν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε σε παρελάσεις και άλλες σημαίνουσες για το καθεστώς δημόσιες εκδηλώσεις.
Η ιστορία του εν λόγω οχήματος είναι πλήρως καταγεγραμμένη από τον αμερικανικό οίκο. Το μοντέλο Mercedes 770 Κ που έχει στη δημοπρασία την κωδική ονομασία 1A 148461 αγοράστηκε από τον ίδιο τον προσωπικό οδηγό του Χίτλερ, τον Έριχ Κέμκα, και παραδόθηκε προς το τέλος του 1939, λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου.
mercc
Όλα σε υπερθετικό βαθμό
Η μερσεντές του Χίτλερ ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας αυτοκινήτων την εποχή που κατασκευάστηκε. Είχε μήκος έξι μέτρα και μπορούσε να χωρέσει μέχρι οκτώ άτομα. Διέθετε μηχανή οκτώ κυλίνδρων κυβισμού 7,7 λίτρων, δηλαδή σχεδόν ένα λίτρο ανά κύλινδρο. Χάρη στα τεχνικά του χαρακτηριστικά μπορούσε να φτάσει ταχύτητες που άγγιζαν τα 160 χλμ. την ώρα, κάτι που για την εποχή του ήταν φυσικά πρωτόγνωρο έως ασύλληπτο.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes είχε κατασκευάσει μόλις 88 αντίστοιχα μοντέλα μεταξύ 1938 και 1943. Άλλοι διάσημοι πελάτες στο εξωτερικό ήταν ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο, ο δικτάτορας της Ισπανίας Φράνκο αλλά και ο πάπας. Για όλους αυτούς τους λόγος ο αμερικανικός οίκος δημοπρασιών διαφημίζει με κάθε τρόπο την επίμαχη Mercedes ως το «απόγειο του ντιζάιν αυτοκινήτων, της μηχανολογίας και της τεχνικής». Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο Ροντ Έγκαν, ειδικός που εργάζεται στον οίκο Worldwide Auctioneers.
Η ιστορία του χιτλερικού αυτοκινήτου
Η κάμπριo Μercedes που θα πουληθεί τις επόμενες μέρες ήταν αυτή που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ για να γιορτάσει τη νίκη επί των γαλλικών στρατευμάτων αλλά και την επίσκεψη του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι στο Μόναχο. Το ίδιο αυτοκίνητο φαίνεται και σε διάφορες ταινίες και φωτογραφίες της εποχής. Ωστόσο από το 1942, όταν άρχισαν οι πρώτες ήττες για τον Χίτλερ, σταμάτησαν και οι πομπώδεις προπαγανδιστικές παρελάσεις.
Η μερσεντές του Χίλτερ κατασχέθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις μετά το τέλος του πολέμου στη Γαλλία. Μεταπολεμικά το αυτοκίνητο βρέθηκε στην κατοχή ενός Βέλγου, ενώ στη συνέχεια πωλήθηκε στις ΗΠΑ, όπου και άλλαξε πολλά χέρια, για να επιστρέψει ξανά στην Ευρώπη. Σήμερα πάντως ο αμερικανικός οίκος που το δημοπρατεί δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία του νυν ιδιοκτήτη.
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη δημοπρασία προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Δίχως αμφιβολία το αυτοκίνητο αυτό ήταν ένα σύμβολο της ναζιστικής προπαγάνδας και το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι αν αντίστοιχα σύμβολα πρέπει να βγαίνουν προς δημοπρασία ή πώληση. Για τον αμερικανικό οίκο, όπως αναφέρει και ο Ροντ Έγκαν, το βάρος πέφτει στο ίδιο το αυτοκίνητο, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα ύψιστο δείγμα τεχνικής αρτιότητας και το οποίο «δεν διάλεξε» τον αγοραστή του, ούτε τον σκοπό για τον οποίο αυτός θα το χρησιμοποιούσε. Επίσης ο ίδιος εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα κομμάτι «ζωντανής ιστορίας», που θυμίζει το «ρόλο του κακού στην ιστορία» ελπίζοντας μάλιστα ότι θα καταλήξει μετά τη δημοπρασία σε κάποιο μουσείο ή δημόσια συλλογή.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο το 10% των εσόδων θα διατεθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ιστορική μελέτη του εθνικοσοσιαλισμού και του Ολοκαυτώματος.
Πηγή: Deutsche Welle
pethane-aifnidiws-sta-46-tis-xronia-i-tragoudistria-twn-cranberries
Έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή η τραγουδίστρια των Cranberries, Dolores O’Riordan, σε ηλικία 46 ετών.
Ο εκπρόσωπος της γνωστής τραγουδίστριας από την Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι η Dolores O’Riordan έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σήμερα στο Λονδίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την αιτία θανάτου.
Η Dolores O' Riordan ήταν επί δεκατρία χρόνια η βασική φωνή των Cranberries από την ίδρυση του γκρουπ έως τη διάλυσή του το 2003. Το συγκρότημα επανενώθηκε το 2009 και από τότε πραγματοποιούσε συναυλίες και περιοδείες σε όλο τον κόσμο.
Οι Cranberries έγιναν παγκοσμίως γνωστοί για τη μεγάλη επιτυχία «Zombie» , ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σημείωσαν και άλλες επιτυχίες.

Στην πιο πρόσφατη έκδοση που διατίθεται στους Windows Insiders, την Preview Build 17074 μεταξύ άλλων νέων χαρακτηριστικών έχει ενσωματωθεί και το «Quiet Hours».
Είναι μία νέα λειτουργία παρόμοια με αυτή των Mac «Do Not Disturb». Κάθε χρήστης μπορεί να ρυθμίσει χρονικά διαστήματα κατά τα οποία θα λαμβάνει μόνο ενημερώσεις από επαφές και εφαρμογές που έχει ορίσει βάσει λίστας προτεραιότητας. Επίσης, η λειτουργία θα ενεργοποιείται αυτόματα κατά τη διάρκεια που ο χρήστης θα παίζει σε πλήρη οθόνη κάποιο DirectX game και όταν θα κάνει duplicate το desktop του σε δεύτερη οθόνη.
Ένα ακόμη σημαντικό νέο χαρακτηριστικό αφορά στον Microsoft Edge ο οποίος έχει νέα εμφάνιση για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων σε μορφή EPUB, PDF και άλλων φορμά, ενώ επιτρέπει τον συγχρονισμό της πορείας της ανάγνωσης μεταξύ διαφορετικών συσκευών.
Το νέο build έχει την επιλογή να μην αποθηκεύονται ποτέ κωδικοί ασφαλείας για ένα domain, ενώ επιτρέπει και την αυτόματη συμπλήρωση κωδικών κατά τη λειτουργία «InPrivate».

Η βρετανική μεταλλευτική εταιρία Gem Diamonds ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσφατα εξόρυξε στο Λεσότο ένα μεγάλο διαμάντι 910 καρατίων, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στον πλανήτη.
Η πέτρα αυτή από το πλούσιο ορυχείο διαμαντιών του Λέτσενγκ μπορεί να κοστίζει έως 33 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον αναλυτή Μπεν Ντέιβις της επενδυτικής τράπεζας Liberum Capital.
«Από τότε που η Gem Diamonds απέκτησε το ορυχείο του Λέτσενγκ το 2006, παράγει μερικά από τα σημαντικότερα διαμάντια στον κόσμο. Το εξαιρετικής καθαρότητας αυτό διαμάντι είναι εντούτοις το μεγαλύτερο που έχει εξορυχθεί μέχρι σήμερα από το ορυχείο Letseng και δείχνει την ποιότητά του», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Κλίφορντ ‘Ελφικ.
Η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε σήμερα το πρωί το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τη μετοχή της Gem Diamonds να καταγράφει άνοδο 14%.
Μικρός θύλακας στην καρδιά της Νότιας Αφρικής, το Βασίλειο του Λεσότο είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.
Το μεγαλύτερο διαμάντι παγκοσμίως είναι το Cullinan 3.106 καρατίων, που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Κόπηκε σε τεράστιες πέτρες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες κοσμούν το σκήπτρο της βασίλισσας της Αγγλίας και το αυτοκρατορικό στέμμα που περιλαμβάνονται στα Κοσμήματα του Στέμματος της Βρετανίας τα οποία φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου.
Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, βάρους 1.111 καρατίων, εξορύχθηκε το 2015 από ορυχείο στην Μποτσουάνα.

Το εστιατόριο-μπιραρία «Hampton Station» στη Φλόριντα, το οποίο είναι φημισμένο για την πίτσα του, βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο όταν έξω από την είσοδο ανάρτησε μία επιγραφή, στην οποία ενημέρωνε το κοινό ότι δεν επιτρέπονται τα παιδιά!
Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «ηλικιακή διάκριση». Ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν την πρωτοβουλία της επιχείρισης λέγοντας απλά ότι είναι δικαίωμα των ιδιοκτητών να κάνουν ό,τι θέλουν. Ο Τρόι Τέιλορ πάντως, ιδιοκτήτης του καταστήματος, υποστηρίζει ότι προέβη στην κίνηση αυτή ήταν γιατί οι γονείς δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα παιδιά τους υπό έλεγχο και για το λόγο αυτό ανέλαβε δράση. Διευκρίνισε επίσης ότι το εστιατόριό του βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη συνοικία Seminole Heights και διαθέτει ένα απροστάτευτο αίθριο, με πρόσβαση στο δρόμο, κάτι που ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά. «Ένα παιδί κινδύνευσε και θα μπορούσε να τραυματιστεί σοβαρά» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι θέμα ευθύνης και ασφάλειας. Μετά το περιστατικό, σκέφτηκα ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!