Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Κάθε χρόνο την Κυριακή της Αποκριάς κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με φαντασμαγορικές καρναβαλικές παρελάσεις, το κάψιμο του “Βασιλιά Καρνάβαλου”, αλλά και πολλές αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων, η τέλεση των οποίων περνά από γενιά σε γενιά.

Ταξιδέψτε στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, από την Λέρο ως τα Ιωάννινα και από την Χίο ως τη Μεσσήνη και δείτε από κοντά έθιμα με βαθιές ρίζες.

Το Γαϊτανάκι της Λιβαδειάς


Το χορευτικό δρώμενο, γνωστό σε όλη την Ελλάδα ως “Γαϊτανάκι”, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους, σε έναν διασκεδαστικό χορό.
Στη Λιβαδειά, η παράδοση αυτή γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τους κατοίκους της πόλης να φτιάχνουν τον χαρακτηριστικό στύλο με τις πολύχρωμες κορδέλες και τους μασκαράδες να συμμετέχουν με ενθουσιασμό “πλέκοντας” τα γαϊτανάκια.
Δεν λείπουν τα τραγούδια και τα αποκριάτικα σκετς από τους συμμετέχοντες, που αμέσως μετά ξεκινούν το γλέντι.

Οι “καμουζέλες” έρχονται στην Κω

Ένα έθιμο που διατηρείται πάνω από μισό αιώνα στο νησί της Κω, είναι οι “καμουζέλες”. Συγκεκριμένα, η Κέφαλος και η Αντιμάχεια διοργανώνουν αυτή την μοναδική παρέλαση, που την απαρτίζουν μασκαράδες βαμμένοι με κάρβουνα και σκεπασμένοι με πολύχρωμες υφαντές κουβέρτες, τα “χράμια”.
Οι καρναβαλιστές κραδαίνουν την “κοκάλα” και γυρνούν στους δρόμους του χωριού δίνοντας μια εύθυμη νότα με τα πειράγματα και τα τραγούδια τους.
Τον ρυθμό δίνει η παραδοσιακή μουσική, που συνοδεύει τους παραδοσιακούς μεζέδες και το κρασί, ενώ αργά το βράδυ γίνεται το κάψιμο του στοιχείου.

Το έθιμο της “Μόστρας” στη Χίο


Δυο μέρες διαρκεί το έθιμο της “Μόστρας” στα Θυμιανά της Χίου, αφού ξεκινά από την Παρασκευή της Τυροφάγου και διαρκεί ως το πρωί της Κυριακής. Οι ρίζες του ξεκινούν από την εποχή του Μεσαίωνα.
Οι νέοι του χωριού το βράδυ της Παρασκευής ντύνονται με παλιά ρούχα, γυναικεία ή αντρικά και καλύπτουν το πρόσωπο τους με “μουτσουναριές”, δηλαδή αυτοσχέδιες μάσκες. Στη συνέχεια κατακλύζουν τους δρόμους του νησιού, κάνοντας κωμικά σκετς.
Την Κυριακή όλοι παίρνουν το δρόμο για τα εκκλησάκια του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ιωάννη και μετά τη λειτουργία πηγαίνουν στο νεκροταφείο του χωριού με τη συνοδεία οργάνων.
Στην επιστροφή, φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύουν το ταλίμι, έναν χορό που αναπαριστά της μάχες των κατοίκων της Χίου με τους πειρατές. Τελικός προορισμός η εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, που στολίζεται με λάβαρα και σημαίες του νησιού.

Οι “κουδουνάτοι” της Νάξου


Το αποκορύφωμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο νησί της Νάξου είναι η εμφάνιση στην Απείρανθο των “κουδουνάτων”. Φορώντας κάπα, κουκούλα και φυσικά κουδούνια, οι μασκαράδες κάνουν βόλτα στο χωριό ξεσηκώνοντας τον κόσμο και προκαλώντας το γέλιο με τις άσεμνε εκφράσεις τους.
Μερικά από τα δρώμενα που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο επισκέπτης είναι ο “γάμος της νύφης”, ο “θάνατος” και η “ανάσταση του νεκρού και το “όργωμα”.

Ο “Ντελάλης” στην Κέρκυρα

Το πρωί της Κυριακής ο Ντελάλης, με τη συνοδεία σαλπιγκτών και τυμπανιστών περνά από όλους τους δρόμους της πόλης αναγγέλλοντας τον ερχομό του “Σιόρ Καρνάβαλου”. Με κατεύθυνση στην Κάτω Πλατεία, η μεγαλειώδης πομπή, που αποτελείται από εντυπωσιακά άρματα, φιλαρμονικές και χαρούμενους μασκαράδες οδηγεί τον κόσμο στο καθιερωμένο γλέντι.

Οι “τζαμάλες” φωτίζουν τα Ιωάννινα


Εντυπωσιακές φωτιές, γνωστές ως “τζαμάλες” κάνουν τη νύχτα μέρα, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην πόλη των Ιωαννίνων. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να δει από κοντά το μοναδικό θέαμα, ενώ μεταμφιεσμένοι χορεύουν γύρω από τη φωτιά.
Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται το γαϊτανάκι.

Ο μεγάλος “φανός” της Κοζάνης


Μια ακόμα αποκριάτικη εορταστική φωτιά ανάβει παραδοσιακά και την Κοζάνη. Ο μεγάλος “φανός”, ανάβει την κεντρική πλατεία και λίγο αργότερα ανάβουν ταυτόχρονα μικρότερες φωτιές στις διάφορες περιοχές της πόλης.
Το γλέντι, διονυσιακού χαρακτήρα, ξεκινά με τον χορό να περικλείει τον βωμό και τα τραγούδια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Φυσικά το περιεχόμενο τους δεν είναι άλλο από τη σάτιρα και το πείραγμα, όπως φανερώνει και το όνομα τους, “ξινέντραπα” ή “μασκαραλίτκα”. Στην γιορτή δεν λείπει το άφθονο κρασί και τα τοπικά εδέσματα.

Οι “κουδουνοφόροι” στον Σοχό


Τη γονιμότητα της γης και τον έρωτα γιορτάζουν οι κάτοικοι του Σοχού στη Θεσσαλονίκη με το δρώμενο των “κουδουνοφόρων”. Πρόκειται για πανάρχαιο έθιμο, που μεταφέρθηκε μέσα στους αιώνες και διασώθηκε αναλλοίωτο.
Το τριήμερο πριν από την Καθαρά Δευτέρα οι συμμετέχοντες φορώντας τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, γεμίζουν τους δρόμους και της πλατείες του χωριού χορεύοντας.
Ακολουθεί το έθιμο της “μετάνοιας”, όπου οι μεγαλύτεροι, κατά την παράδοση δίνουν άφεση αμαρτιών στους μικρότερους, οι οποίοι δείχνοντας τον σεβασμό τους, φιλούν το χέρι τους και τους δίνουν ένα πορτοκάλι.
news.gr
Η είδηση φαντάζει σενάριο ταινίας θρίλερ και όπως πρόκειται για μία πραγματική ιστορία. Ενας ηλικιωμένος άνδρας από το Λέξινγκτον του Μισισιπή ξύπνησε την Πέμπτη μέσα στο. . . φέρετρό του, λίγη ώρα προτού το γραφείο κηδειών όπου είχε μεταφερθεί ως «πεθαμένος» προχωρήσει στην ταρίχευσή του.
Ο Γουόλτερ Γουίλιαμς, 78 ετών, έχασε τη ζωή του το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με έναν γιατρό, ο οποίος έλεγξε μόνο τον σφυγμό του. Οι τεθλιμμένοι συγγενείς κάλεσαν το τοπικό γραφείο κηδειών Πόρτερ & Σανς που παρέλαβε τη «σορό» και άρχισαν να ετοιμάζονται για την κηδεία.
Ο ηλικιωμένος αγρότης ξύπνησε λίγες ώρες αργότερα και, πανικόβλητος, άρχισε να χτυπάει το καπάκι του φέρετρου για να του. . . ανοίξουν.
«Για να μην τα πολυλογούμε, δεν ήταν νεκρός», είπε ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών Μπάιρον Πόρτερ.
Ο παρ’ ολίγον. . . μακαρίτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Σύμφωνα με έναν ιατροδικαστή, ο βηματοδότης του 78χρονου ενδέχεται να σταμάτησε να λειτουργεί για λίγη ώρα, γεγονός που εξηγεί για ποιο λόγο τον θεώρησαν νεκρό.

http://www.alexiptoto.com 
Απίστευτο buzzer beater του Μαρκ Γκασόλ, στο ματε των Γκρίζλις με τους Καβαλίερς.

Δείτε το βίντεο.







http://www.enikos.gr 
Είναι γνωστό εδώ και αρκετόν καιρό ότι η παχυσαρκία και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου...
αλλά μία νέα μελέτη αποκαλύπτει και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που παίζουν ρόλο.

Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και ο διαβήτης επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ η άσκηση ασκεί προστατευτική δράση. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όμως όχι, σύμφωνα με επιστήμονες από το αυστραλιανό Ίδρυμα Διεθνούς Υγείας Τζορτζ.

Όπως αναφέρουν η δρ Ρέιτσελ Χάξλι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ίδρυμα, και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν περισσότερες από 100 δημοσιευμένες κλινικές μελέτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή, διαπιστώνοντας ότι όσοι πίνουν περισσότερα από επτά ποτά την εβδομάδα έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν αλκοόλ.

Τον κίνδυνο αύξανε επίσης κατά 20% το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης (όσο και η υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος).

Επειδή κάθε άνθρωπος έχει 7 στις 100 πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του, τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν πως το πολύ αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες αυτές στο 11,2% και το τσιγάρο, η παχυσαρκία και ο διαβήτης στο 8,4%.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους. Παγκοσμίως υπολογίζεται πως πλήττει ετησίως ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ 665.000 πεθαίνουν εξαιτίας του.

Επειδή είναι από τους καρκίνους που αντιμετωπίζονται πλήρως όταν ανιχνεύονται σε αρχικά στάδια, οι ειδικοί συνιστούν να κάνουν όλοι οι ενήλικοι κολονοσκόπηση στην ηλικία των 50 ετών και μετά.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Λένε ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να σε σκοτώσει. Κι όμως υπάρχουν πολλές ιστορίες που αποδεικνύουν το αντίθετο, όπως αυτή του 38χρονου Νταν από το Μέριλαντ των ΗΠΑ που τα τελευταία 25 χρόνια τρέφεται αποκλειστικά με πίτσα.
Μάλιστα μισεί τόσο πολύ τα λαχανικά που δεν τα βάζει ούτε ως συνοδευτικό στην πίτσα του, ενώ το μόνο μπαχαρικό που μπορεί να ανεχθεί είναι η ρίγανη.
Οπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο Vice.com, δεν περιορίζεται σε ένα κομμάτι πίτσας, αλλά καταναλώνει καθημερινά μια ολόκληρη πίτσα με τυρί!
Ο Νταν αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος στα 15 του για «ηθικούς λόγους» κι έτσι εγκατέλειψε κάθε μορφή κρέατος του οποίου η γεύση μάλιστα του άρεσε ιδιαίτερα.
Για αυτό και το γεύμα του αποτελείτε κατά κύριο λόγο από ζύμη με τυρί.
Ο 38χρονος υποφέρει από διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του πέφτουν αρκετά συχνά με αποτέλεσμα να λιποθυμά στο πάτωμα της κουζίνας ακόμα και στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Οταν ο ενδοκρινολόγος του διέγνωσε για πρώτη φορά πως έχει διαβήτη του πρότεινε να δει έναν διατροφολόγο, αλλά όπως αποδείχτηκε ήταν χάσιμο χρόνου καθώς ο Νταν δεν άκουγε καμία συμβουλή...

http://www.seleo.gr

Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ Σ’ ΕΝΑ ΜΠΑΡ
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΕΙ
-ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ?
-ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ
-ΑΛΗΘΕΙΑ? ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ? ΞΑΝΑΡΩΤΑΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ
-ΛΟΙΠΟΝ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ 140 ΕΚΑΤ. ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ANGELINA JOLIE !
-ΤΗΝ ANGELINA JOLIE ??? ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ANGELINA JOLIE ? ΡΩΤΑΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ
ΚΑΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ :
-ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ?
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 140 ΕΚΑΤ. ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ !!!!!

http://www.alexiptoto.com 
Το στρες παραμένει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον σύγχρονο άνθρωπο και η θεραπεία του απαιτεί χρήμα και χρόνο.
Ας δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ηρεμήσουμε μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως σε ένα πεντάλεπτο για παράδειγμα.
Οι επιστήμονες προτείνουν διάφορους τρόπους, αλλά ας δούμε τους καλύτερους:
Ελαφριά γιόγκα: Ο συνδυασμός τεχνικών βαθιάς αναπνοής και συγκεκριμένης στάσης σώματος μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί το στρες.
Διαλογισμός: Δεν χρειάζεται κάτι φοβερό, απλά μικρές ασκήσεις διαλογισμού που μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό να συνέλθει από τις πιέσεις της καθημερινότητας.
Βαθιές αναπνοές: Οι βαθιές αναπνοές μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, ενώ σύμφωνα με μελέτες βοηθούν ακόμη και σε μία μικρή και προσωρινή πτώση της πίεσης που θα αποφορτίσει το μυαλό.
Αρωματοθεραπεία: Χρησιμοποιήστε ορισμένα αρώματα για να χαλαρώσετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες οσμές, όπως η λεβάντα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες.
Μουσική: Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική μπορεί να ηρεμήσει το σώμα και το πνεύμα και να οδηγήσει σε απελευθέρωση βιοχημικών ουσιών που μειώνουν το στρες.
Γέλιο: Το γέλιο “ευφραίνει καρδίαν” όπως λέει ο θυμόσοφος λαός και οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με κάτι τέτοιο.
Μασήστε τσίχλα: Η τσίχλα δεν βοηθά μόνο στο να έχουμε μια πιο φρέσκια, ωραία αναπνοή, αλλά μειώνει και τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνοντας τα επίπεδα στρες.
Χαλαρωτικό μασάζ: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιστημονική ανάλυση για κάτι τέτοιο, όσοι έχουν δεχθεί τις χαλαρωτικές συνέπειες ενός μασάζ γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ευεργετική του δράση.
Μιλήστε για σεξ: Μελέτες δείχνουν πως δεν χρειάζεται μόνο να έρχεστε συχνά σε ερωτική επαφή για να βγάζετε όποια αρνητική αύρα από πάνω σας, αλλά ακόμη και το να μιλάτε γι’ αυτό βοηθάει το μυαλό να ηρεμήσει.
Αγκαλιαστείτε: Ακόμη και μια απλή αγκαλιά μπορεί να μειώσει την πίεση και τα επίπεδα στρες, ιδιαίτερα στους ενήλικες οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις τείνουν να ξεχνούν τις ευεργετικές της συνέπειες.
Με ένα φιλί: Οι ερευνητές προτείνουν ότι ακόμη και ένα φιλί μπορεί να σας ηρεμήσει και να αποβάλει το στρες από τον οργανισμό.
aftodioikisi.gr
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν απρόσμενο σύμμαχο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής: την μυρωδιά των πεύκων.
Οι δυνατές οσμές χάρη στις πτητικές οργανικές ουσίες που αναδίδουν τα πεύκα και γενικότερα τα κωνοφόρα δέντρα, μετατρέπονται σε αερολύματα και νέφη σωματιδίων πάνω από τα δάση.
Αυτό διευκολύνει τον σχηματισμό κανονικών νεφών στον ουρανό και την παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας να φθάσει στο έδαφος, καθώς αντανακλάται πίσω στο διάστημα.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τα αερολύματα έναν από τους «μεγάλους αγνώστους» για την κλιματική αλλαγή.
Η νέα μελέτη στο πεδίο της ατμοσφαιρικής χημείας παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα χημικό μηχανισμό στον αέρα, μέσω του οποίου τα δάση κωνοφόρων αποτελούν «όπλο» για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι ερευνητές από τη Γερμανία, τη Φιλανδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μίκαελ Εν του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι σε πολλές δασικές περιοχές παρατηρούνται νέφη σωματιδίων να σχηματίζονται πάνω από τα δέντρα, σαν έχουν έλθει από το πουθενά.
aftodioikisi.gr

Σαν σήμερα, το 1822, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την περιοχή του Γηροκομείου Πατρών, την οποία κατείχαν 12.000 του Μεχμέτ Πασά.

986 - Ο Λουδοβίκος Ε' γίνεται βασιλιάς των Φράγκων.

1822 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την περιοχή του Γηροκομείου Πατρών, την οποία κατείχαν 12.000 του Μεχμέτ Πασά.

1840 - Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.

1919 - Έναρξη της Γ' Διεθνούς στη Μόσχα.

1913 - Απελευθέρωση της Σάμου από τον ελληνικό στρατό.

1939 - Ενθρόνιση του Πάπα Πίου ΙΒ'.

1969 - Η πρώτη πτήση του «Κονκόρντ» (το F-WTSS)

http://www.enikos.gr 
Η Μπάγερν Μονάχου ισοπέδωσε τη Σάλκε μέσα σε 27 λεπτά κι έφτασε στη νίκη με 5-1 για την 23η αγωνιστική της Bundesliga, με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να κάνει πέναλτι και να αποβάλεται. Η Ντόρτμουντ επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας 3-0 της φορμαρισμένης Νυρεμβέργης και προσπέρασε στη 2η θέση τη Λεβερκούζεν, που ηττήθηκε εντός έδρας και από τη Μάιντς με 1-0.

Στο 3ο λεπτό, το σκορ ήταν 1-0. Στο 28' ο δείκτης είχε εκτοξευθεί στο 4-0. Από τη μία η πρωτοπόρος, από την άλλη η 4η της βαθμολογίας. ΗΜπάγερν Μονάχου αναζητεί αντίπαλο στην Bundesliga προ πολλού, αλλά ούτε η Σάλκε κατάφερε να της αντισταθεί, φεύγοντας από την "Άλιαντς Αρένα" με το βαρύ 5-1 στην πλάτη. Η πρώτη παρουσία τουΚυριάκου Παπαδόπουλου στη βασική ενδεκάδα των "βασιλικών μπλε" από τον Νοέμβριο του 2012 δεν ήταν γούρικη. Ο Έλληνας διεθνής στόπερ έβλεπε τον Άριεν Ρόμπεν και τον Μάριο Μάντζουκιτς να κάνουν πάρτι έξω από την περιοχή του, μετά από την ατυχή έμπνευση του Γενς Κέλερ να παρατάξει την ομάδα με μόλις ένα αμυντικό μέσο.Ο Ντάβιντ Αλάμπα με εκτέλεση φάουλ και κόντρα στον Ρόμαν Νόισταντερ, ο Ολλανδός δύο φορές και ο Κροάτης άλλη μία είχαν νικήσει τον Ραλφ Φάρμαν πριν συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα. Η είσοδος του Κρίστιαν Φουχς δεν άλλαξε τα δεδομένα, απλά έβαλε "φρένο" κάπως τις απειλές που δημιουργούσαν οι Βαυαροί. Αμυντικά οι γηπεδούχοι δεν ανησύχησαν καθόλου, καθώς ακόμα και το γκολ που δέχθηκαν ήταν κεφαλιά σε λάθος κατεύθυνση του Ραφίνια. Στο 77ο λεπτό, μετά από τραγικό λάθος του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, ο Παπαδόπουλος έσπρωξε τον Μάντζουκιτς στην περιοχή, αποβλήθηκε και από το πέναλτι ο Ρόμπεν διαμόρφωσε το τελικό 5-1.

Μετά από τη συντριβή της από το Αμβούργο, η Ντόρτμουντ υποδεχόταν την πιο φορμαρισμένη ομάδα μετά από Μπάγερν Μονάχου και Σάλκε. ΗΝυρεμβέργη έχει αφήσει πίσω της τον κάκιστο 1ο γύρο, μετρούσε 4 νίκες σε 5 αγώνες, αλλά δεν τα κατάφερε και στην έδρα της Μπορούσια, χάνοντας με 3-0. Με κεκτημένη ταχύτητα από τον θρίαμβο στην Αγία Πετρούπολη κόντρα στη Ζενίτ, η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ ήταν ανώτερη, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα τραυματισμών.Ο Ματς Χούμελς επέστρεψε, αλλά ο παρτενέρ του στα στόπερ, οΣωκράτης Παπασταθόπουλος που ήταν αμφίβολος πριν από το παιχνίδι, αντικαταστάθηκε τραυματίας στο 36ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι είχαν δοκάρι στο 1ο ημίχρονο, το 20ό της σεζόν (περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην κατηγορία) και το "πλήρωσε" στο 2ο ημίχρονο. Πρώτα ο Χούμελς πήρε το ριμπάουντ από κεφαλιά του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, στη συνέχεια ο Πολωνός επιθετικός σκόραρε για 15η φορά στο πρωτάθλημα και στη συνέχεια ο Χένριχ Μεχιταριάν έδωσαν τη νίκη στην Ντόρτμουντ.

Η 8η νίκη σε 10 παιχνίδια κόστισε για τη Λεβερκούζεν, η οποία έχασε τη 2η θέση και κινδυνεύει να βγει κι εκτός τετράδας. Η Μάιντς επικράτησε1-0 της ομάδας του Σάμι Χίπια και ανέβηκε σε θέσης που οδηγούν στην Ευρώπη, διεκδικώντας πλέον κι η ίδια πλασάρισμα επιπέδου Champions League. Το τακουνάκι του Έρικ Μάξιμ Τσούπο Μότινγκ στο 37ο λεπτό έκρινε την έκβαση του αγώνα, αφού οι γηπεδούχοι ήταν αρκετά φλύαροι με την μπάλα και δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση.Η είσοδος του Στέφαν Κίσλινγκ με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα δεν έκανε καμία διαφορά. Οι σέντρες σπάνια έβρισκαν στόχο και όταν ο Ερέν Ντερντιγιόκ έπιασε μία κεφαλιά, αυτή πέρασε άουτ. Τα κενά στην άμυνα θα μπορούσαν να κοστίσουν περισσότερο στους γηπεδούχους, με τον Μπερντ Λένο να κάνει μία καλή επέμβαση στο 1ο ημίχρονο και τον Μπένεντικτ Ζάλερ να χάνει σπουδαία ευκαιρία λίγο πριν από το τέλος, αλλά το 1-0 δεν άλλαξε και η κρίση στη Λεβερκούζεν γίνεται ολοένα και πιο βαθιά.


Η Λίβερπουλ πάτησε στη 2η θέση μετά από το 3-0 στο Σαουθάμπτον και προσπέρασε την Άρσεναλ χάρη στη διαφορά τερμάτων μετά από 28 αγωνιστικές στην Premier League. Οι "κανονιέρηδες" ηττήθηκαν 1-0 από την Στόουκ. Ο Αντρέ Σίρλε σημείωσε χατ τρικ κι η Τσέλσι νίκησε 3-1 επί της Φούλαμ κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή σωτηρίας για τον Φέλιξ Μάγκατ.

Η αντεπίθεση της Λίβερπουλ συνεχίζεται και με το 3-0 στο "Σεντ Μέρις" επί της Σαουθάμπτον, οι "κόκκινοι" προσπέρασαν την Άρσεναλ και πάτησαν στη 2η θέση του πίνακα της βαθμολογίας. Οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο ουσιαστικοί σε σχέση με τους "Άγιους" που είχαν για περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια τους, αλλά δεν έβρισκαν τρόπο να αξιοποιήσουν αυτήν την κατοχή. Στο 16ο λεπτό, ο Λουίς Σουάρες σταμάτησε να μοιράζει ασίστ και σκόραρε για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα φτάνοντας τα 24 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα και ανοίγοντας ξανά την "ψαλίδα" στη μάχη των σκόρερ.Παρ' όλα αυτά, παρέμεινε αλτρουιστής και στο 58' έδωσε ασίστ στον Ραχίμ Στέρλινγκ για το 2-0, παραμένοντας πρωτοπόρος και στην κατηγορία με την ασίστ. Ο 18χρονος εξτρέμ είχε περάσει ως αλλαγή στο παιχνίδι μετά από μία σειρά καλών εμφανίσεων λόγω κόπωσης, με τον Τζο Άλεν να παίρνει θέση βασικού σε ένα 4-4-2 με ρόμβο του Μπρένταν Ρότζερς. Οι ευκαιρίες των γηπεδούχων σταμάτησαν στον Σιμόν Μινιολέ και στις καθυστερήσεις ο Στίβεν Τζέραρντ έκανε το 3-0 με πέναλτι.



Το χατ τρικ του Αντρέ Σίρλε έδωσε μία εύκολη νίκη στην Τσέλσι με 3-1επί της ουραγού Φούλαμ και τη διατήρησε στην κορυφή του πίνακα της βαθμολογίας, με 6 βαθμούς και 2 παιχνίδια περισσότερα από τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός βρήκε τα δίχτυα 3 φορές μέσα σε 16 λεπτά στο 2ο ημίχρονο κι έγινε ο πρώτος Γερμανός που σημειώνει χατ τρικ στην Premier League από τον Φρέντι Μπόμπιτς το 2002. Η Φούλαμ αντιστάθηκε μόνο για ένα ημίχρονο, αλλά δεν απέφυγε την ήττα, μένοντας για 8ο σερί παιχνίδι (από την Πρωτοχρονιά) μακριά από τα "τρίποντα".Ο Φέλιξ Μάγκατ κράτησε εκτός αποστολής τον Κώστα Μήτρογλου και πήρε μαζί του τον Γιώργο Καραγκούνη. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας είδε από τον πάγκο τον Σίρλε να αξιοποιεί κενά στην άμυνα των συμπαικτών του και με πανέμορφες ασίστ από Εντέν Αζάρ (2) και Φερνάντο Τόρες, να νικάει 3 φορές τον Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ. Ο Τζόνι Χάιτινχα μείωσε στο 74' και λίγο αργότερα πέρασε στο παιχνίδι ο Καραγκούνης για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει καθόλου τη Φούλαμ που μένει πίσω στη μάχη παραμονής.
Η Άρσεναλ μένει από καύσιμα και μετά από την ήττα 1-0 από τηνΣτόουκ στο "Μπριτάνια" απέχει 4 πόντους από την κορυφή της Premier League. Ο Αρσέν Βενγκέρ προτίμησε να αφήσει στον πάγκο τον Μεσούτ Εζίλ μετά από τις αδιάφορες εμφανίσεις του στα τελευταία παιχνίδια, αλλά η επιστροφή του Σάντι Καθόρλα σε κεντρικό ρόλο δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους Λονδρέζους. Η κατοχή ήταν υπέρ τους, οι μεταβιβάσεις πολλαπλάσιες, αλλά οι ευκαιρίες δεν ήταν τόσο καθαρές και τόσο πολλές.Ο Ασμίρ Μπέγκοβιτς δεν δοκιμάστηκε ιδιαίτερα και η είσοδος του Εζίλ ήταν αναπόφευκτη. Ο Γερμανός μέσος δεν έκανε καμία διαφορά. Αντιθέτως, πρωταγωνιστής στα τελευταία λεπτά έγινε ο διαιτητής, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να αποβάλει τον Τσάρλι Άνταμ για μαρκάρισμα στον Ολιβιέ Ζιρού και στη συνέχεια καταλόγισε πέναλτι σε χέρι του Λοράν Κοσιελνί που εξόργισε τους φιλοξενούμενους. Η καλύτερη στιγμή τους ήρθε στις καθυστερήσεις με τον Γιαγιά Σανογκό, αλλά χάθηκε με συνέπεια το 1-0 να μείνει μέχρι τέλους κι ο Μαρκ Χιουζ να γίνει ο πρώτος προπονητής στην Premier League που νικάει τους "κανονιέρηδες" με 4 διαφορετικές ομάδες (Μπλάκμπερν, Μάντσεστερ Σίτι, ΚΠΡ, Στόουκ).
"Παρότι αυτή η 18χρονη ασθενής, IdaBauer, ήταν στο άνθος της νιότης της, ήρθε σε εμένα γιατί υπέφερε από ξεσπάσματα βήχα ενώ εμφάνιζε και βουβά επεισόδια αφασίας. Είχε αναπτύξει κατάθλιψη και εμφάνιζε τάσεις απόσυρσης, μέχρι και αυτοκτονίας" έγραφε το 1905 ο Σίγκμουντ Φρόιντ.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, κι ενώ ο "πατέρας" της ψυχανάλυσης προσπαθούσε να βοηθήσει τη νεαρή ασθενή του, να αποκαλύψει την πηγή της αρρώστιας της, ο Φρόιντ παρατήρησε ότι η Bauer έπαιζε με μια μικρή τσάντα.
Ερμηνεύοντας την πράξη της αυτή ως έκφραση καταπιεσμένης επιθυμίας, ο Φρόιντ κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: "Κανένας θνητός δε μπορεί να κρατήσει μυστικό. Αν τα χείλη του παραμένουν σφραγισμένα και σιωπηλά, αρχίζει να ‘μιλά’ με τις άκρες των δαχτύλων του: η προδοσία ξεχειλίζει από κάθε του πόρο".
Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα ότι ένα μυστικό, κάτι απόρρητο, μπορεί να είναι η πηγή μιας ψυχικής ή σωματικής δυσφορίας.
Το να κρατήσει κανείς ένα μυστικό –γράφει η Sarah Yager στο The Atlantic- απαιτεί συνεχή προσπάθεια.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές παρατήρησαν, ότι από όσους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αποκρύψουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, εκείνοι εμφάνισαν τις χειρότερες επιδόσεις σε δοκιμασίες χωροταξικής ικανότητας, αντέδρασαν με αγένεια στην κριτική και εγκατέλειψαν νωρίτερα μια δοκιμασία αντοχής.
Όσο πιο μεγάλο και "σοβαρό" είναι ένα μυστικό, τόσο πιο δύσκολο είναι να το κρατήσει κρυφό κανείς.
Μία άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κλήθηκαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ένα σοβαρό μυστικό, αντιλαμβάνονταν ως πιο απότομους τους λόφους και πιο μεγάλες τις αποστάσεις, συγκριτικά με εκείνους που τους ζητήθηκε να θυμηθούν ένα ασήμαντο μυστικό.
Όταν ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να τους βοηθήσουν να μετακινήσουν μερικά βιβλία από το εργαστήριό τους, εκείνοι που είχαν ανακαλέσει στη μνήμη τους ένα "σοβαρό μυστικό" σήκωσαν λιγότερες στοίβες.
Όλη αυτή η διανοητική άσκηση, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει "κατάρρευση" ενός οργανισμού: έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της διατήρησης ενός συναισθηματικά φορτισμένου μυστικού και ορισμένων παθήσεων, που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα μέχρι χρόνιες παθήσεις.
Έχουν γίνει αρκετές έρευνες που υποστηρίζουν ότι το γράψιμο γύρω από μια τραυματική εμπειρία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης και ότι οι έφηβοι που εμπιστεύονται σε έναν γονέα ή κάποιο στενό τους φίλο ένα μυστικό, αναφέρουν λιγότερες σωματικές ενοχλήσεις και εμφανίζουν λιγότερο παραβατική συμπεριφορά, αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης, από εκείνους που κρατούν τα μυστικά για τον εαυτό τους.
Ένας λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς ένα μυστικό, είναι ότι τα μυστικά, όπως και οι ανεπιθύμητες σκέψεις, τείνουν να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στον εγκέφαλο του ατόμου, όσο αυτός προσπαθεί να μην τα σκέφτεται.
Όμως, δεν είναι όλοι το ίδιο επιρρεπείς σε αυτόν τον αυτοκαταστροφικό κύκλο.
Οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει/εντοπίσει μια μικρή κατηγορία ατόμων, που τους ονομάζουν "καταστολείς", και οι οποίοι βιώνουν λιγότερο παρεμβατικές σκέψεις γύρω από τις ευαίσθητες πληροφορίες που καταπιέζουν/απωθούν/καταστέλλουν: αυτή η μικτή "ελίτ" μπορεί να κρατήσει ένα μυστικό τόσο καλά… που καταφέρνουν τελικά να το αποκρύψουν μέχρι και από τον ίδιο τους τον εαυτό.
news.gr
Έχετε σκεφτεί τι πραγματικά είναι αυτό που θέλουν ο γυναίκες την περίοδο της κρίσης;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Μελέτης Σεξουαλικής

Συμπεριφοράς και βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό στατιστικό μοντέλο, που δημιούργησαν ερευνητές από το Πίτσμπουργκ της Αυστρίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα προέκυψαν, οι γυναίκες αξιολογούν ως μοναδικό παράγοντα που πραγματικά επηρεάζει την επιλογή συντρόφου, τη «συναισθηματική ασφάλεια που της παρέχει» και μάλιστα σε ποσοστό 100%!

Στην έρευνα, που συμμετείχαν 600 Ελληνίδες, ηλικίας από 18 έως 54 χρόνων, αποτυπώνεται η καταλυτική επίδραση της κρίσης στις ανθρώπινες σχέσεις, με τις γυναίκες να βιώνουν, σε ποσοστό 53%, ισχυρό συναίσθημα κοινωνικής ανασφάλειας, κάτι που τις κάνει να αναζητούν τη χαμένη ασφάλεια στην οικογένεια και στην τρυφερότητα από το σύντροφό τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν, φαίνεται να βάζουν σε δεύτερη μοίρα όχι μόνο την οικονομική παράμετρο, αλλά υποβαθμίζουν επίσης την ερωτική και κοινωνική ζωή, ζητώντας από το σύντροφό τους τρία πράγματα, πίστη, συντροφικότητα και ενδιαφέρον.

Τέλος, πρόκειται για την πρώτη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι η μέση Ελληνίδα δε φαίνεται να δίνει σημασία στην οικονομική επιφάνεια του συντρόφου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!