Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019


Οι χώρες της Μεσογείου πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή καθώς η αύξηση των θερμοκρασιών είναι υψηλότερη από τη μέση και απειλεί τους γεωργικούς και τους υδάτινους πόρους, προειδοποίησαν ειδικοί της περιοχής αυτής.
Οι 600 και πλέον επιστήμονες από τις μεσογειακές χώρες που ανήκουν στο δίκτυο MedEcc παρουσίασαν την έκθεσή τους την Πέμπτη στη Βαρκελόνη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στην οποία μετέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες και αυτές που είναι στη λεκάνη της Μεσογείου.
"Είμαστε μια από τις περιοχές του κόσμου που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή", είπε ο Αιγύπτιος Νάσερ Καμέλ, γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, κατά την παρουσίαση της μελέτης. Οι επιστήμονες του MedEcc αναφέρουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου έφθασε ήδη τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ η παγκόσμια μέση αύξηση είναι 1,1 βαθμός Κελσίου.Το 2040, σύμφωνα με τη μελέτη τους, η αύξηση αναμένεται να φθάσει τους 2,2 ° C και μπορεί να ανέβει στους 3,8 ° C σε ορισμένα μέρη της λεκάνης της Μεσογείου στο τέλος του αιώνα, ενώ οι καύσωνες θα γίνουν "συχνότεροι και/ή εντονότεροι".
Αυτή η αύξηση των θερμοκρασιών θα συνοδεύεται από τη "μείωση των βροχοπτώσεων τις επόμενες δεκαετίες", που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 30% σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια ή η Τουρκία. Αναμένεται επίσης αύξηση καταρρακτωδών βροχών. "Η μείωση των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της υπερθέρμανσης συμβάλλει σε ισχυρές τάσεις προς μια ξήρανση", αναφέρει η μελέτη. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, "ο μεσογειακός πληθυσμός που θεωρείται 'φτωχός σε νερό' (δηλαδή διαθέτει λιγότερο από 1.000 m3 ανά κάτοικο ετησίως) αναμένεται να αυξηθεί από 180 εκατομμύρια (το 2013) σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια την προσεχή 20ετία".
Οι σοδειές μπορεί να πληγούν από την εξάντληση του εδάφους, τις ξηρασίες ή τα κύματα καύσωνα, ενώ η αλιεία μπορεί να επηρεαστεί από την υπερεκμετάλλευση και την απώλεια ειδών λόγω της υπερθέρμανσης των θαλασσών. "Οι αναπόφευκτες καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή απειλούν τη Μεσόγειο με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύαμε", τόνισε ο Νάσερ Καμέλ.

Ενα από τα ομορφότερα αυτοκίνητα της αγοράς είναι η νέα Mercedes CLA. Οδήγησα την έκδοση με τον κινητήρα βενζίνης 1.300 κ.εκ., απόδοσης 156 ίππων, που συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο 7G-DCT.
Η συνεργασία των δύο μηχανικών συνόλων είναι εξαιρετική. Από χαμηλά ο κινητήρας παρέχει ισχύ και εξασφαλίζει άριστες επιδόσεις για την κατηγορία του (0-100 χλμ./ώρα σε 8,2’’ και τελική ταχύτητα 229 χλμ./ώρα). Ομως, η κατανάλωση είναι υψηλή, έκαψε 9,8 λίτρα/100 χλμ. Δοκίμασα τα πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από την άμεση παρέμβασή τους. Απόλαυσα το πλήρως ψηφιακό κόκπιτ υψηλής ευκρίνειας, που αποτελείται από δύο οθόνες HD, πίσω από μια ενιαία γυάλινη επιφάνεια. Η δεξιά οθόνη πολυμέσων είναι οθόνη αφής, προβάλλει όλα τα περιεχόμενα του infotainment και τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου. Αριστερά βρίσκεται το κλασικό όργανο πολλαπλών ενδείξεων, το οποίο χάρη στα διάφορα στιλ ενδείξεων μπορεί να διαμορφώνεται εξατομικευμένα. Σε αυτό τον τομέα η μάρκα είναι πρώτη. Οι παρατηρήσεις εστιάζονται στην περιορισμένη χωρητικότητα στα πίσω καθίσματα, στην εμφάνιση των βασικών πλαστικών χειριστηρίων αριστερά και δεξιά, στην κολόνα του οδηγού και στην υψηλή τιμή. Το πολυτελές Mercedes CLA 200 Coupé στη βασική έκδοση κοστίζει 34.456 ευρώ. Εξτρα το αυτόματο κιβώτιο και το καλό πακέτο εξοπλισμού που έχει το αυτοκίνητο της δοκιμής.
real.gr
Η Twitter Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι τηλεφωνικοί αριθμοί και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που «φορτώνουν» χρήστες του για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του για την ασφάλεια μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν "ακουσίως" για διαφημιστικούς σκοπούς.
Ο ιστότοπος πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι το θέμα αυτό έχει διορθωθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι χρήστες του επηρεάστηκαν.
"Ήταν ένα λάθος και ζητούμε συγγνώμη", αναφέρει η εταιρεία σε ανάρτησή της σε ιστολόγιο.
Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Twitter και του Facebook, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση χρηστών και ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως για τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες τους χειρίζονται τα δεδομένα χρηστών.Το Twitter σημείωσε ότι, όταν διαφημιστές φόρτωσαν τους καταλόγους τους μάρκετινγκ, μπορεί να αντιστοίχισε χρήστε στην πλατφόρμα με τον κατάλογο των διαφημιστών βάσει της διεύθυνσης email ή του τηλεφωνικού αριθμού που είχαν δώσει οι κάτοχοι λογαριασμών.
Η εταιρεία υπογράμμισε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν κοινοποιήθηκαν σε τρίτες πλευρές, αλλά ήταν διαθέσιμες εσωτερικά ώστε να επιτραπεί οι χρήστες να λαμβάνουν στοχευμένες διαφημίσεις.

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τον Μάικλ Τζάκσον και την προσωπικότητά του προχωρεί στα απομνημονεύματά του ο Έλτον Τζον.
Στο βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί στις 15 Οκτωβρίου ο θρυλικός Βρετανός καλλιτέχνης αναφέρεται σε σημαντικές στιγμές της καριέρας του, ανέκδοτες πληροφορίες αλλά και σε συναντήσεις που είχε με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες στη διάρκεια της καριέρας του. Ένας από αυτούς ήταν και ο βασιλιάς της pop.
Στο βιβλίο του ο Έλτον Τζον αναφέρεται σε ένα άγνωστο περιστατικό όπου ενώ είχε καλέσει τον Τζάκσον σε δείπνο εκείνος εξαφανίστηκε και τον βρήκαν ώρα αργότερα να παίζει βιντεοπαιχνίδι με τον 11χρονο γιο της οικιακής βοηθού του."Ήξερα τον Μάικλ από τότε που ήταν 13 ή 14 ετών" γράφει ο Έλτον Τζον για την πρώτη συνάντηση με τον Τζάκσον, λέγοντας ότι είχε έρθει σε μια συναυλία του στη Φιλαδέλφεια μαζί με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. "Ήταν το πιο αξιαγάπητο παιδί που μπορούσες να φανταστείς. Σε κάποιο σημείο στα χρόνια που ακολούθησα άρχισε να απομακρύνεται από τον κόσμο, από την πραγματικότητα με τον τρόπο που το έκανε ο Έλβις Πρίσλεϊ" γράφει μεταξύ άλλων ο popstar.
Και συνεχίζει: "Ένας Θεός ξέρει τι περνούσε από το μυαλό του και ένας Θεός ξέρει τι φάρμακα τον είχαν γεμίσει, αλλά κάθε φορά που τον έβλεπα στα επόμενα χρόνια σκεφτόμουν ότι ο καημένος τα είχε εντελώς χαμένα. Και δεν εννοώ ότι ήταν κάτι απλό. Ήταν πραγματικά ψυχικά άρρωστος, ένα άρρωστο άτομο για να είσαι κοντά του. Ήταν απίστευτα θλιβερό αλλά ήταν κάποιος που δεν μπορούσες να βοηθήσεις. Είχε φύγει, σε έναν κόσμο δικό του, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που του έλεγαν μόνο ό,τι ήθελε να ακούσει".
Ο Έλτον Τζον ανακαλεί τη βραδιά που είχε καλέσει τον Τζάκσον σε ένα δείπνο όπου θα παρευρισκόταν και ο νυν σύζυγός του Ντέιβιντ Φούρνις τον οποίο ήθελε να συστήσει στη μητέρα του. Ο βασιλιάς της pop βρισκόταν στην Αγγλία εκείνη την εποχή. Όπως επισημαίνει στο απόσπασμα που αναφέρεται στο περιστατικό, "ο καημένος έδειχνε χάλια, πολύ εύθραυστος και άρρωστος". Περιγράφει την εικόνα του Τζάκσον λέγοντας πως φορούσε τόσο μέικ-απ που ήταν σαν να το είχε απλώσει ένας μανιακός. Η μύτη του ήταν καλυμμένη με αυτοκόλλητο.
Όπως περιγράφει, κάποια στιγμή ο Τζάκσον δεν έτρωγε τίποτα ούτε από τον προσωπικό του σεφ. Κάποια στιγμή σηκώθηκε από το τραπέζι χωρίς να πει κουβέντα και εξαφανίστηκε. Τον βρήκαν ώρα αργότερα σε ένα σπίτι όπου έμενε η οικιακή βοηθός του Έλτον Τζον μαζί με τον 11χρονο γιο της. Εκείνη παρακολουθούσε τον Τζάκσον να παίζει βιντεοπαιχνίδια με τον γιο της. "Για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούσε να συνυπάρχει με ενήλικες" υπογραμμίζει ο Τζον.

Ανεβαίνει η ένταση στη Συρία καθώς ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπανί, το οποίο ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αλλά και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.
Την πληροφορία μετέδωσε το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen.
Οι δύο πόλεις βρίσκονται στην ζώνη της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές δυνάμεις, που αποτελούν στόχο της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Τουρκία και οι συμμαχικές της ανταρτικές δυνάμεις στην Συρία.

Ένα διαφορετικό τρόπο βρήκε ένας επιστήμονας  που πάσχει από μια σπάνια, ανίατη, εκφυλιστιική νόσο για να μην πεθάνει, επέλεξε να μεταμορφώνεται σταδιακά σ’ έναν πλήρες cyborg-,το πρώτο στον κόσμο.
Ο αμερικανό-βρετανός επιστήμονας Δρ Πίτερ Σκοτ Μόργκαν διαγνώστηκε προ διετίας με τη νόσο του κινητικού νευρώνα κι οι γιατροί του έδωσαν μόνον δύο χρόνια ζωής. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με πρωτοπόρους στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και να μεταμορφωθεί σε ένα cyborg -διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο.
Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο επιτρέπει στον 61χρονο γιατρό να κάθεται ή να σηκώνεται, ενώ οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να ελέγχει με τα μάτια του ένα άβαταρ που θα μιλά με τη δική του φωνή.
Η ίδια ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας είχαν συνεργαστεί και με τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, δημιούργησαν και ένα άλλο πρωτοποριακό αμαξίδιο για τον επιστήμονα -cyborg, που θα περιλαμβάνει ένα λάπτοπ, έναν ανιχνευτή κινήσεων των οφθαλμών κι άλλες λειτουργίες.

Παράλληλα ο δρ Μόργκαν έχει ήδη υποστεί αλλαγές στις σωματικές του λειτουργίες: Τρέφεται μέσω σωλήνα, ενώ στο κορμί του έχουν προσαρμοστεί ένας σάκος κολοστομίας κι ένας καθετήρας. Στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσής του, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο 61χρονος γιατρός υπεβλήθη σε λαρυγγεκτομή – για να μην κινδυνεύσει με ασφυξία από την εισρόφηση τροφών, υγρών και σάλιου στους πνεύμονες.
Έχασε όμως έτσι τις φωνητικές του χορδές και αναγκάστηκε να περάσει δεκάδες ώρες σε στούντιο ηχογραφώντας τη φωνή του, για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να συναρμολογήσει μια μηχανική προέλευσης ρομποτική φωνή. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο ανέφερε σε ανάρτησή του: «Αυτή είναι η τελευταία μου ανάρτηση ως Πίτερ 1.0. Αύριο θα ανταλλάξω τη φωνή με δεκαετίες πιθανώς ζωής καθώς ολοκληρώνουμε την τελική ιατρική διαδικασία για τη μεταμόρφωσή μου σε πλήρες cyborg το μήνα που μού είχαν πει ότι θα πέθαινε βάσει στατιστικών στοιχείων. Να, όμως, που δεν πεθαίνω, αλλά μεταμορφώνομαι. Ω, πόσο λατρεύω την επιστήμη!»
Ένα διαφορετικό τρόπο βρήκε ένας επιστήμονας  που πάσχει από μια σπάνια, ανίατη, εκφυλιστιική νόσο για να μην πεθάνει, επέλεξε να μεταμορφώνεται σταδιακά σ’ έναν πλήρες cyborg-,το πρώτο στον κόσμο.
Ο αμερικανό-βρετανός επιστήμονας Δρ Πίτερ Σκοτ Μόργκαν διαγνώστηκε προ διετίας με τη νόσο του κινητικού νευρώνα κι οι γιατροί του έδωσαν μόνον δύο χρόνια ζωής. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με πρωτοπόρους στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και να μεταμορφωθεί σε ένα cyborg -διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο.
Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο επιτρέπει στον 61χρονο γιατρό να κάθεται ή να σηκώνεται, ενώ οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξελιγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να ελέγχει με τα μάτια του ένα άβαταρ που θα μιλά με τη δική του φωνή.
Η ίδια ομάδα, ορισμένα μέλη της οποίας είχαν συνεργαστεί και με τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, δημιούργησαν και ένα άλλο πρωτοποριακό αμαξίδιο για τον επιστήμονα -cyborg, που θα περιλαμβάνει ένα λάπτοπ, έναν ανιχνευτή κινήσεων των οφθαλμών κι άλλες λειτουργίες.
Παράλληλα ο δρ Μόργκαν έχει ήδη υποστεί αλλαγές στις σωματικές του λειτουργίες: Τρέφεται μέσω σωλήνα, ενώ στο κορμί του έχουν προσαρμοστεί ένας σάκος κολοστομίας κι ένας καθετήρας. Στο τελευταίο στάδιο της μεταμόρφωσής του, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο 61χρονος γιατρός υπεβλήθη σε λαρυγγεκτομή – για να μην κινδυνεύσει με ασφυξία από την εισρόφηση τροφών, υγρών και σάλιου στους πνεύμονες.
Έχασε όμως έτσι τις φωνητικές του χορδές και αναγκάστηκε να περάσει δεκάδες ώρες σε στούντιο ηχογραφώντας τη φωνή του, για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να συναρμολογήσει μια μηχανική προέλευσης ρομποτική φωνή. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο ανέφερε σε ανάρτησή του: «Αυτή είναι η τελευταία μου ανάρτηση ως Πίτερ 1.0. Αύριο θα ανταλλάξω τη φωνή με δεκαετίες πιθανώς ζωής καθώς ολοκληρώνουμε την τελική ιατρική διαδικασία για τη μεταμόρφωσή μου σε πλήρες cyborg το μήνα που μού είχαν πει ότι θα πέθαινε βάσει στατιστικών στοιχείων. Να, όμως, που δεν πεθαίνω, αλλά μεταμορφώνομαι. Ω, πόσο λατρεύω την επιστήμη!»
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!