Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα το σχέδιο της Ρωσίας να ξεκινήσει μια σειρά διαστημικών αποστολών στον πλανήτη Άρη, με την πρώτη να πραγματοποιείται ήδη μέσα στην επόμενη χρονιά.
Το νέο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας θα κάνει «πρεμιέρα» με μια μη επανδρωμένη αποστολή το 2019, που θα έχει ως στόχο την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη».
Λίγες μόνο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στους συντελεστές ενός ντοκιμαντέρ ότι η κυβέρνησή του έχει προγραμματίσει αρχικά μη επανδρωμένες και κατόπιν επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος.
«Η πιο κοντινή αποστολή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Σκοπεύουμε να στείλουμε ένα σκάφος στον Άρη το 2019», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μέσα στα άμεσα σχέδια της Ρωσίας είναι και η εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης.
«Οι ειδικοί μας θα προσπαθήσουν να προσγειώσουν το σκάφος κοντά στους πόλους, επειδή έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι υπάρχει νερό εκεί. Η περιοχή προσφέρεται για εκτενή μελέτη, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογήσουμε την εξερεύνηση και άλλων πλανητών στο απώτερο διάστημα», είπε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.
Το πρόγραμμα αυτό του Πούτιν, εάν πράγματι υλοποιηθεί, θα αποτελεί μια «νίκη» της Ρωσίας επί των ΗΠΑ, οι οποίες προγραμματίζουν την αποστολή του ρομποτικού οχήματος Rover Mars στον Κόκκινο Πλανήτη το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τους πρώτους μήνες της θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θέλει να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σε απευθείας βιντεοκλήση με αστροναύτες που βρίσκονταν στο διάστημα τον περασμένο Απρίλιο, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα σημερινά σχέδια της NASA, η οποία υπολογίζει ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στον «Κόκκινο Πλανήτη» τη δεκαετία του 2030.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το τέλος της πρώτης του θητείας, δηλαδή το σε λιγότερο από τρία χρόνια, και μάλιστα ζήτησε από τους αστροναύτες να… επιταχύνουν για να επιτύχουν τον στόχο αυτό.

Η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς για πέμπτη συνεχή χρονιά, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC και η βρετανική εφημερίδα Guardian, που επικαλούνται σχετική έρευνα της Economist Intelligence Unit (EIU).
Η Σιγκαπούρη βρέθηκε μπροστά από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Λος Άντζελες, τρεις πόλεις που δεν εμφανίζονται ούτε στη 10άδα με τις ακριβότερες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με την έρευνα για το Παγκόσμιο Κόστος Διαβίωσης της EIU.
Η ετήσια αξιολόγηση της EIU συγκρίνει τις τιμές σε περισσότερα από 150 προϊόντα και υπηρεσίες, σε 133 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως τρόφιμα και ποτά, ενδύματα, ενοίκια, μεταφορές, λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αναψυχή και διασκέδαση. Στόχο έχει να βοηθήσει τα στελέχη επιχειρήσεων που είναι αρμόδια για τις προσλήψεις να υπολογίσουν με δίκαιο τρόπο τους μισθούς των εργαζομένων τους οποίους στέλνουν να εργαστούν σε άλλες χώρες.
Η κατάταξη της Σιγκαπούρης στην πρώτη θέση αντιπροσωπεύει μια τάση της συγκεκριμένης περιοχής του πλανήτη, με το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται σε διάφορα τμήματα της Ασίας καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται. Στη 10άδα βρίσκεται επίσης η Σεούλ καθώς επίσης το Χονγκ Κονγκ και το Σίδνεϋ. Εκτός 10άδας βρέθηκε το Τόκιο – η ακριβότερη πόλη στον κόσμο έως το 2013- και η Οζάκα λόγω του χαμηλού πληθωρισμού στην Ιαπωνία. Ωστόσο, στην Ασία βρίσκονται και κάποιες από τις φθηνότερες πόλεις του κόσμου, όπως στην Ινδία και το Πακιστάν.
Ακριβή συνεχίζει να είναι και η Ευρώπη· το Παρίσι (2ο στη γενική κατάταξη), η Ζυρίχη, το Όσλο, η Γενεύη και η Κοπεγχάγη εμφανίζονται την πρώτη 10άδα, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους για αναψυχή και διασκέδαση. Η μόνη πόλη εκτός της Ασίας ή της Ευρώπης που εμφανίζεται στις 10 πρώτες είναι το Τελ Αβίβ.
Στο μεταξύ, η υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου το 2017 είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες να υποχωρήσουν στη 13η και τη 14η θέση αντίστοιχα. Η σημαντική υποχώρηση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα του Brexit οδήγησε επίσης πτωτικά τις τιμές στη Βρετανία, καθιστώντας το Λονδίνο – που κατατάσσεται 30ο – το φθηνότερο απ’ ό,τι έχει υπάρξει τα τελευταία 20 πλέον χρόνια για τους ξένους επισκέπτες, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
Στην τελευταία 10άδα της κατάταξης βρίσκονται το Μπάνγκαλορ, το Τσενάι, το Καράτσι και το Νέο Δελχί. Στις φθηνότερες πόλεις περιλαμβάνονται επίσης η Δαμασκός, το Καράκας, το Αλμάτι, το Λάγος, το Αλγέρι και το Βουκουρέστι.

Μία παράβλεψη της στιγμής θα κοστίσει πολύ ακριβά στον διευθυντή κινεζικού κολοσσού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε μία υπάλληλό του.
Το ζευγάρι πιάστηκε στα «πράσα» να επιδίδεται στην ερωτική πράξη, καθώς ο διευθυντής μετά τη λήξη μίας μεγάλης σύσκεψης με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, παρακάλεσε την υπάλληλο να μείνει μαζί του για κάποιες λεπτομέρειες.
Αφού η αίθουσα άδειασε από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, οι δυο τους άρχισαν να ερωτοτροπούν, χωρίς να γνωρίζουν ότι κάθε στιγμή μεταδιδόταν μέσω Internet σε όλους όσους παρακολουθούσαν την σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο σάλος που δημιουργήθηκε έχει προκαλέσει τριγμούς στην εταιρεία, καθώς ο «ξεχασιάρης» CEO θεωρούταν κορυφαίος στο είδος του αλλά και διότι ήταν παντρεμένος.
Πάντως, μέχρι στιγμής και παρά το γεγονός ότι η ταυτότητα και των δύο έχει γίνει γνωστή, η εταιρεία τηρεί σιγή ιχθύος για το περιστατικό και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε κανέναν από τους δύο «δράστες».
Το βίντεο από το «θερμό τετ-α-τετ» ανέβηκε σε χρόνο ρεκόρ στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας και χιλιάδες κόσμου, εκτός από τα μέλη του συμβουλίου βέβαια, είδαν σε… πρώτο πλάνο τις εργασιακές συνήθειες της εν λόγω εταιρείας.
Ένα βήμα πριν το διαζύγιο είναι ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με τη σύζυγό του Βανέσα, που σκέφτονται να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου, μετά από 13 χρόνια γάμου. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το ταμπλόιντ Page Six, επικαλούμενο φίλους του ζευγαριού οι οποίοι μαρτύρησαν πως ο Ντόναλντ και η Βανέσα θέλουν πλέον να ζήσουν ανεξάρτητες ζωές. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν 5 παιδιά. Advertisement: 0:08 Τα προβλήματα προϋπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι δύο σύζυγοι προσπαθούσαν να κρατήσουν το γάμο τους, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Ο Ντόναλντ Τζούνιορ είναι διαρκώς απών», τονίζει άλλος φίλος του ζευγαριού. Οι δύο τους σπάνια πραγματοποιούν πλέον κοινές εμφανίσεις και στις διακοπές τους στο Mar-a-Lago, ο Ντόναλντ Τζούνιορ προτίμησε να περάσει σχεδόν όλον τον ελεύθερο χρόνο του με τα παιδιά και βρέθηκε ελάχιστα στο πλευρό της Βανέσα. Άλλωστε, ακόμα και την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ο Ντόναλντ Τζούνιορ πήρε στο βραδινό γκαλά τον γιο του αντί να συνοδεύσει τη σύζυγό του στο ρεβεγιόν.

Αυτά είναι τα δέκα Μπορεί οι διαιτολόγοι και οι γιατροί να προειδοποιούν διαρκώς για προσοχή στη διατροφή μας, ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι πιο ανθυγιεινές τροφές είναι και οι πιο νόστιμες.
Και πλέον αποδεικνύεται και βάση επιστημονικών στοιχείων, καθώς έρευνα του πανεπιστημίου του Κολοράντο αποκάλυψε ποιες είναι οι δέκα τροφές με τις οποίες «κολλάμε», που μας προκαλούν «εθισμό».
Πιστεύετε ότι είναι τα λαχανικά, το κοτόπουλο ατμού και το στήθος γαλοπούλας; Λυπόμαστε αλλά κάνετε λάθος. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, λοιπόν, αυτές είναι οι δέκα πιο εθιστικές τροφές:
Πίτσα
Σοκολάτα
Πατατάκια
Μπισκότα
Παγωτό
Τσιπς
Τσιζμπέργκερ
Αναψυκτικά (όχι διαίτης)
Κέικ
Τυρί
Κοινώς, όλες οι τροφές που μας παχαίνουν και μας προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας, είναι αυτές που είναι και οι πιο «εθιστικές» (το μπέικον έμεινε για ελάχιστα εκτός δεκάδας).
Όσο για τις λιγότερο εθιστικές τροφές, όπως θα φανταζόταν κανείς, περιλαμβάνουν τα αγγούρια, τα καρότα, τα φασόλια, τα μήλα, το καφέ ρύζι, το μπρόκολο, τις μπανάνες, το σολωμό, το σκέτο καλαμπόκι και τις φράουλες.

Εν μέσω εντάσεων ψηφίστηκε, για δεύτερη φορά, από την Βουλή της ΠΓΔΜ, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.
Λίγο πριν την ψηφοφορία σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) και του βουλευτή του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εκτίναξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και του έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της ασφάλειας της Βουλής, προκειμένου οι δύο άνδρες να μην έρθουν στα χέρια.
Αρχικά, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE) το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».
Ακολούθως, το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατέθεσε περίπου 35.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, μπλοκάροντας, με τον τρόπο αυτό, την όλη διαδικασία για την ψήφισή του για δεύτερη φορά από την Βουλή. Ωστόσο, μετά από πολυήμερες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε σήμερα, με συνοποτικές διαδικασίες, τις τροπολογίες του VMRO-DPMNE, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος προκάλεσε και το επεισόδιο με τον Ταλάτ Τζαφέρι.
Μετά το επεισόδιο, ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την ψηφοφορία, για δεύτερη φορά, από την Βουλή, του νομοσχεδίου, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ υποχρεούται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.
Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, όταν αυτό είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, είχε επικριθεί έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!