Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015



Οι περισσότεροι καπνιστές έχουν την πεποίθηση ότι με το κάπνισμα μειώνεται η διάθεσή τους για φαγητό συνεπώς δεν παίρνουν κιλά. Μια νέα μελέτη όμως από ο ερευνητικό ινστιτούτο Oregon Research Institute στις ΗΠΑ έρχεται να καταρρίψει αυτό το μύθο.
Οι ειδικοί παρακολούθησαν 400 νεαρές γυναίκες για 2 συνεχόμενα χρόνια και διαπίστωσαν πως όσες κάπνιζαν πήραν σημαντικά περισσότερο βάρος από τις μη καπνίστριες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, οι καπνίστριες πήραν κατά μέσο όρο 2,9 κιλά σε σχέση με τα 0,9 κιλά που πήραν όσες δεν κάπνιζαν.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν το βάρος της κάθε κοπέλας πριν ξεκινήσει η μελέτη καθώς και το ιστορικό τους για το αν δηλαδή οι γονείς τους ήταν παχύσαρκοι και άλλους παράγοντες.
naftemporiki.gr
Σεξιστικές οδηγίες πλυσίματος: «Δώστε το στη γυναίκα σας. Είναι δουλειά της»
Μια ετικέτα που ανήκει σε... άλλες εποχές -ίσως κι άλλον αιώνα- τοποθετεί πάνω στα αθλητικά της ενδύματα η Salvo Sports, μια βιοτεχνία με έδρα την Τζακάρτα στην Ινδονησία.

Συγκεκριμένα, πάνω στην ετικέτα με τις οδηγίες πλυσίματος αναγράφεται ρητά «Δώστε τη φανέλα στην γυναίκα σας. Είναι δική της δουλειά».

Το όλο θέμα προέκυψε όταν ένας ποδοσφαιριστής της ομάδας Pusamania Borneo ανέβασε μια φωτογραφία με την ετικέτα στο Διαδίκτυο -μάλιστα, δεν του έκανε εντύπωση ο σεξισμός του όλου μηνύματος, αλλά απλώς το βρήκε… αστείο.

Η εταιρία με τη σειρά της, σε μια απόπειρα να απολογηθεί, τα έκανε ακόμη χειρότερα: «Το μήνυμα μας είναι απλό. Για να μην πλύνετε την φανέλα σας με λάθος τρόπο, θα ήταν καλύτερα να τη δώσετε στη γυναίκα σας που είναι πιο ικανή σε αυτό. Δεν είχαμε πρόθεση να προσβάλουμε τις γυναίκες. Αντιθέτως, θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους άνδρες, για να μάθουν από αυτές σχετικά με τη φροντίδα των ρούχων, επειδή αυτές δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια».

Κι όλα αυτά συνέβησαν στην Ινδονησία, όλως τυχαίως, λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας…

in.gr

Ένα νεκροταφείο με 3.000 σκελετούς ανθρώπων εντοπίστηκε από αρχαιολόγους κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου. Εικάζεται ότι πρόκειται για θύματα της πανώλης η οποία είχε χτυπήσει την περιοχή από το 1569 έως το 1738.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λονδίνου έχει αναλάβει την εκσκαφή ενώ οι εργασίες καλύπτουν μια ογκώδη έκταση στους λονδρέζικους δρόμους, με μια ομάδα 60 αρχαιολόγων να έχει αναλάβει την εκσκαφή και την μεταφορά των σκελετών στα ειδικά εργαστήρια.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η τοποθεσία ήταν νεκροταφείο στο παρελθόν, δικαιολογώντας τον αριθμό, αλλά και το γεγονός ότι ήταν όλοι συγκεντρωμένοι εκεί.
“Αυτή η εκσκαφή αποτελεί μια σημαντική αφορμή για να μελετήσουμε τις ζωές και τους θανάτους του 16ου και του 17ου αιώνα” αναφέρει ο Jay Carver, επικεφαλής της ανασκαφής.
“Το νεκροταφείο Bedlam αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορία του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου τη μετάβαση από την εποχή του βασιλιά Tudor στη σύγχρονη μορφή του Λονδίνου. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τόσο μεγάλο νεκροταφείο”.
Πηγή: news247.gr

Όσοι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την παγκόσμια οικονομία, ίσως εκπλαγούν. Οι Κροίσοι όμως «διαβάζουν» τις εξελίξεις. Για αυτό στρέφονται σε τέσσερις νέους παραδείσους.
Το Βελιγράδι, ο Παναμάς, η Αντίς Αμπέμπα και η Γιανγκόν είναι οι «μαγνήτες» που έλκουν τους υπέρμετρα πλούσιους, οι οποίοι εντοπίζουν στις αναδυόμενες οικονομίες τους ευκαιρίες για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα χρήματα.
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση πλούτου της Knight Frank, μία διεθνής συμβουλευτική εταιρεία κτηματομεσιτικών. Σε αυτή, καταγράφονται τα πρότυπα των ατόμων με υψηλή καθαρή αξία, δηλαδή πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια, για να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί ο παγκόσμιος πλούτος την επόμενη δεκαετία.
Οι περισσότεροι Κροίσοι ζουν αυτή τη στιγμή στις λεγόμενες πρωτεύουσες της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή το Λονδίνο, το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη. Ηδη όμως, πολλοί από αυτούς έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς τις τέσσερις πόλεις που αναφέρει η έκθεση, όπως σημειώνει το Business Insider που δημοσίευσε τα στοιχεία.
  • Βελιγράδι, Σερβία

    Ως οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει βιώσει μία σταθερή αύξηση της τάξης του 12% στον πληθυσμό των πλουσίων, από το 2007 έως το 2014. Ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 72% την επόμενη δεκαετία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα φορολογικά κίνητρα και οι επιχεορηγήσεις θα συνεχίσουν να προσελκύουν ξένες επενδύσεις.
  • Πόλη του Παναμά

    Εχει επωφεληθεί από τη στρατηγική της θέση στη διώρυγα που γεφυρώνει τη Λατινική και τη Βόρεια Αμερική. Από το 2007, έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των πολύ πλουσίων που ζουν εκεί. Η οικονομία της είναι πιο σταθερή σε σχέση με τους γείτονές της, όπως η Ονδούρα και αναπτύσσεται. Οι υψηλού επιπέδου μεταφορές και το σύστημα υγείας, όπως και το ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον αναμένεται να αποτελέσουν μαγνήτη για περισσότερους από 7.000 ιδιαίτερα πλούσιους ανθρώπους έως το 2024.
  • Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

    Η χώρα έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Αφρικής και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητοι στους Κροίσους. Ο πληθυσμός τους στην πρωτεύουσα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2007 και αναμένεται να διπλασιαστεί εκ νέου έως το 2024.
  • Γιανγκόν, Μιανμάρ

    Η πρώην πρωτεύουσα της χώρας και η μεγαλύτερη πόλη της, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναδυόμενης αγοράς που δημιουργεί πλούτο, σύμφωνα με την έκθεση. Αποτελεί ήδη τουριστικό προορισμό για τους Κροίσους, με την οικονομία της να έχει ωφεληθεί από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και το σταδιακό άνοιγμά της. Η Γιανγκόν αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/5 της συνολικής οικονομικής παραγωγής της χώρας και ο αριθμός των ιδιαίτερα πλούσιων κατοίκων της αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα δέκα χρόνια.
Πηγή: iefimerida.gr
Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 12 Μαρτίου
Ένα πολύχρωμο παραμύθι, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και ένα ελληνικό νουάρ προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες και ξεχωρίζουν. Παράλληλα, βλέπουμε την Τζούλιαν Μουρ στον ρόλο που της χάρισε το Όσκαρ Γυναικείας Ερμηνείας.

Από Μηχανής

(3,5/5)

Ο Νέιθαν, δημιουργός της Έιβα, ενός ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη επιλέγει έναν νεαρό προγραμματιστή για να αξιολογήσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της όμορφης Έιβα. Ο νεαρός θα διαπιστώσει σύντομα ότι έλκεται ερωτικά από την Έιβα, η οποία του αποκαλύπτει ότι ο Νέιθαν δεν είναι αυτό που φαίνεται. Σκεπτόμενο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά από τον Άλεξ Γκάρλαντ, τον συγγραφέα της Παραλίας. Πέρα από τους προφανείς παραλληλισμούς που αφορούν τον παραλληλισμό του εφευρέτη με τον Θεό, η ταινία παρουσιάζει μία σειρά ηθικών διλημμάτων πάνω στην ανθρώπινη υπόσταση και την εμπιστοσύνη, δημιουργώντας παράλληλα μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Στα αρνητικά της ταινίας το μάλλον αναμενόμενο τέλος της.

Σκηνοθεσία: Άλεξ Γκάρλαντ
Πρωταγωνιστούν: Όσκαρ Άιζακ, Ντόμνχαλ Γκλίσον, Αλίσια Βίκαντερ

Σταχτοπούτα

(3/5)

Ο Κένεθ Μπράνα χρησιμοποιεί πολύ χρώμα για να αφηγηθεί ξανά την ιστορία της Σταχτοπούτας σε μία άκρως χαριτωμένη εκδοχή της Disney. Την ιστορία την γνωρίζουμε, αλλά ο Μπράνα την μπολιάζει με μερικά φρέσκα χαρακτηριστικά (όπως η επιθυμία της Έλα - Σταχτοπούτας να την ερωτευτεί ο πρίγκιπας για αυτό που είναι ή η ταπεινότητα του πρίγκιπα), ενώ η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της μητριάς και η Έλενα Μπόναμ - Κάρτερ στο ρόλο της καλής νεράιδας είναι απλά απολαυστικές. Παράλληλα, η ταινία διαθέτει άκρως εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια.

Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Πρωταγωνιστούν: Λίλι Τζέιμς, Κέιτ Μπλάνσετ, Έλενα Μπόναμ - Κάρτερ, Ρίτσαρντ Μάντεν

Τετάρτη 04:45

(3/5)

Ο Στέλιος, ένας ιδιοκτήτης τζαζ μπαρ καλείται να πληρώσει τα χρέη του. Ενώ ο πανικός του αυξάνεται και η σχέση του με τη σύζυγό του γίνεται όλο και χειρότερη, ο Στέλιος θα κληθεί να αντιδράσει. Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου (της Ιστορίας 52) κινηματογραφεί ένα γοητευτικό φιλμ νουάρ, το οποίο διαθέτει υπέροχη φωτογραφία και μερικές σκηνές ανθολογίας (όπως η σκηνή της μάχης κάτω από τη βροχή).

Σκηνοθεσία: Αλέξης Αλεξίου
Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Μάινας, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Τζουμάκης, Αδάμ Μπουσδούκος

  • Δείτε τη συνέντευξη σε βίντεο της Μαρίας Ναυπλιώτου

Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει

(2/5)

Η Άλις είναι μία ακαδημαϊκός και μία ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών. Όταν η μνήμη της αρχίζει να την προδίδει θα επισκεφθεί έναν γιατρό και θα μάθει ότι πάσχει από πρόωρο Αλτσχάιμερ. Η Τζούλιαν Μουρ δίνει μία πολύ δυνατή ερμηνεία -για την οποία βραβεύτηκε και με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου- σε μία μάλλον αδιάφορη ταινία. Εν μέρει η ερμηνεία της Τζούλιαν Μουρ διασώζει την ταινία, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να την μετατρέψει σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι.

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Γκλάτσερ, Ουός Γουέστμορλαντ
Πρωταγωνιστούν: Τζούλιαν Μουρ, Άλεκ Μπάλντουιν, Κρίστεν Στούαρτ, Κέιτ Μπόσγουορθ

Fils De Grece: Τα Παιδιά του Εμφυλίου


(1/5)

Μία ενδιαφέρουσα ιδέα δεν οδηγεί απαραιτήτως και σε μία καλή ταινία. Ο Διονύσης Γρηγοράτος ασχολείται με το θέμα τη μετακίνηση χιλιάδων παιδιών από τα σπίτια τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ο Γρηγοράτος με τη μορφή ταινίας μυθοπλασίας εξασφαλίζει την συμμετοχή πραγματικών πρωταγωνιστών, ενώ χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό. Και παρ' όλο που η ιδεά μοιάζει ενδιαφέρουσα, το τελικό αποτέλεσμα δεν διαθέτει συνοχή ούτε στους διαλόγους, ούτε στα όσα γίνονται επί της οθόνης, ενώ επιχειρείται μία άκρως αυθαίρετη σύνδεση με τη σύγχρονη κατάσταση στην Ελλάδα. Παράλληλα, το αρχειακό υλικό χρησιμοποιείται κατά τέτοιον τρόπο που εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο χειρισμού του. Στα θετικά στοιχεία της ταινίας, οι στιγμές που χρησιμοποιεί σκίτσα για να μιλήσει για τις πληγές του εμφυλίου. Δυστυχώς, αυτές οι στιγμές είναι ελάχιστες.

Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος
Πρωταγωνιστούν: Τζένη Σταυροπούλου, Πέτρος Γιασεμής


Τζόκερ

Ο Νικ Γουάιλντ εργάζεται ως σωματοφύλακας στο Λας Βέγκας, κι έχει θανάσιμες δεξιότητες αλλά και πάθος με το τζόγο. Όταν μία πολύ καλή του φίλη πέσει θύμα ξυλοδαρμού, ξυπνάει η δίψα του για εκδίκηση, σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι τα έχει βάλει με τη μαφία. Βυθίζεται στον υπόκοσμο καθώς μαφία κι ένοπλες δυνάμεις τον αναζητούν. Έχοντας ανεβάσει τα στοιχήματα, έχει να παίξει ένα τελευταίο παιχνίδι για να αλλάξει τη μοίρα του...

Σκηνοθεσία: Σάιμον Γουέστ
Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Στέιθαμ, Στάνλεϊ Τούτσι, Σοφία Βεργκάρα

Αγγελική Στελλάκη
in.gr

Όλες τις δράσεις που τρέχουν για την απασχόληση και από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν άνεργοι και επιχειρήσεις, εφόσον σπεύσουν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είναι ανοικτά, αποκαλύπτει σήμερα η “Αγορά Εργασίας”.
Οι θέσεις που είναι κενές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και κατανέμονται ως εξής: 9.500 μέσω των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, 9.000 με την επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας, 100 από τον ΛΑΕΚ για όσους βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, 800 άτομα με ειδικές ανάγκες και 60 για νέους ελεύθερους επαγγελματίες ΑμεΑ. Μάλιστα, ο μισθός για τα εν λόγω προγράμματα βάσει του οποίου καταβάλλεται και η επιδότηση παραμένει στα 751,39 ευρώ, έπειτα από σχετική τροποποίηση.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Το The Google Shop είναι στο συγκρότημα Currys PC World στο Λονδίνο και θα πουλάει συσκευές Android, Chromebooks και Chromecast dongles, ενώ θα προσφέρει στους επισκέπτες του διάφορα μαθήματα πάνω σε προϊόντα της εταιρείας.

Επίσης, θα γίνονται demos για Google Apps που προορίζονται για επαγγελματική χρήση. H Google έχει σετάρει μερικές «in-store experiences», με τους πελάτες να μπορούν να πετάξουν μέσω μίας οθόνης που τους περιβάλλει και απεικονίζει το Google Earth, ή να κάνουν γκράφιτι με ψηφιακό σπρέι.

Δήλωση από το Dixon Carphone Group, στο οποίο ανήκει η το Currys PC World αναφέρει ότι η Google θα διοργανώνει θεματικές συγκεντρώσεις και θα καλύπτει κεφάλαια που αφορούν την ασφάλεια και τη χρήση των φορητών συσκευών. Επίσης, θα διαθέτει "Virtual Space Camps", όπου τα παιδιά θα μπορούν να μαθαίνουν τα βασικά του κώδικα.

Δύο ακόμη Google Shops θα ανοίξουν αργότερα μέσα στο έτος στα Fulham και Thurrock Megastores που επίσης ανήκουν στην Currys PC World.

Πηγή: e-pcmag.gr

Ο καρκίνος είναι μία νόσος εξαιρετικά περίπλοκη, ειδικά όσον αφορά στη γένεση και την ανάπτυξή της. Γενικά η νόσος προκαλείται από βλάβη σε γονίδια του DNA, τα οποία μετατρέπονται σε ογκογονίδια και προκαλούν άναρχο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων. Ωστόσο, τι είναι αυτό που προκαλεί τη γονιδιακή βλάβη ευθύς εξαρχής; Υπάρχει δυνατότητα να προληφθεί αυτή η βλάβη και να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου;
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως, μολονότι οι γονιδιακές βλάβες που προκαλούν καρκινογένεση είναι δυνατόν να κληροδοτηθούν από γενιά σε γενιά, μεγάλο ποσοστό ογκογονιδίων προκύπτει από περιβαλλοντικούς παράγοντες, από δυσμενείς συνθήκες εργασίας, καθώς και από διατροφικές ή άλλου είδους συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές ονομάζονται καρκινογόνοι, καθώς έχουν τεκμηριωμένα συσχετιστεί με την εμφάνιση κακοήθους νεοπλασίας. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) το 2003, πως η κατανάλωση καπνού και η ανθυγιεινή διατροφή έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, τόσο στον αναπτυγμένο, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Συνεπώς, αν μη τι άλλο, είμαστε σε θέση να λάβουμε μέτρα πρόληψης κατά του καρκίνου εξετάζοντας τον τρόπο ζωής μας και αποβάλλοντας συστηματικά από την καθημερινότητά μας συνήθειες που έχουν στιγματιστεί ως παράγοντες καρκινογένεσης. Στο παρόν άρθρο, θα αναφερθούμε στις κυριότερες από αυτές.
Κάπνισμα
Ας ξεκινήσουμε με το γνωστότερο παράδειγμα καρκινογόνου συνήθειας, την κατανάλωση καπνού. Ήδη από τα μέσα του περασμένου αιώνα, πλήθαιναν οι φωνές που κατέτασσαν το κάπνισμα στις πλέον βλαπτικές συνήθειες, και, παρά τις αντιδράσεις των καπνοβιομηχανιών, κατέστη παγκοσμίως γνωστή η εξαιρετικά βλαβερή του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, που εξακολουθούν να εντρυφούν στην κυριολεκτικά ανθρωποκτόνο αυτή συνήθεια. Δυστυχώς, παρά τη σαφώς τεκμηριωμένη συσχέτιση του καπνίσματος με το ένα τρίτο περίπου όλων των κρουσμάτων καρκίνου, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν το θανατηφόρο του παράγωγο, με τις στατιστικές να καταδεικνύουν πως ξεκινούν τη συνήθεια αυτή σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Αδροί υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό των καπνιστών παγκοσμίων σε ένα και πλέον δισεκατομμύριο, μια αναλογία επί του παγκόσμιου πληθυσμού 1 προς 6! Ένας συγκλονιστικός αριθμός 100.000.000 ανθρώπων πέθαναν εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα – αριθμός που ισοδυναμεί με τα θύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Ειρωνεία, αναμφίβολα τραγική, είναι το γεγονός πως το κάπνισμα αποτελεί τον πλέον ευκολότερα αντιμετωπίσιμο καρκινογόνο παράγοντα! Πράγματι, αν εξέλειπε το κάπνισμα και η ευρύτερη κατανάλωση ειδών καπνιστή, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου θα μειώνονταν δραστικά.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Έκθεση για τον Καρκίνο που παρουσιάστηκε στη Γενεύη της Ελβετίας τον Απρίλιο του 2003 από την IARC (International Agency for Research on Cancer)*, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα για τους καπνιστές είναι 20 ή και 30 φορές μεγαλύτερος, ενώ το 90% των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα – ο οποίος είναι και ο πλέον θανατηφόρος παγκοσμίως – αποδίδεται στην κατανάλωση καπνού. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη και στα νεφρά είναι πέντε ή έξι φορές μεγαλύτερος για τους καπνιστές απ’ ότι για τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί και με άλλες παραλλαγές της νόσου, όπως ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του στομάχου, του ήπατος, του τραχήλου της μήτρας, των νεφρών, των ρινικών κοιλοτήτων, η μυελώδης λευχαιμία  και το καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου. Για το σύνολο αυτών των κακοήθων νεοπλασιών, οι πιθανότητες εμφάνισης είναι πολλαπλές για τους καπνιστές.
Το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή η δευτερογενής εισπνοή καπνού από τον περιβάλλοντα χώρο, αποτελεί, επίσης, καρκινογόνο συνήθεια και είναι σε θέση να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα κατά 20%. Πρόσφατες μελέτες έχουν μάλιστα καταδείξει πως το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει και τον ίδιο τον καπνιστή, που εισπνέει δευτερογενώς τον καπνό των τσιγάρων του.
Συνεπώς, αποτελεί πορεία σύνεσης η πλήρης αποχή από τα παράγωγα του καπνού, είτε ενεργητικά είτε παθητικά. Για τους καπνιστές, η επισήμανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως ποτέ δεν είναι αργά να διακοπεί το κάπνισμα, καθώς μπορεί να συμβάλει σε μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου ως και 60%, είναι ιδιαιτέρως αφυπνιστική.
Διατροφή – Καθιστική ζωή
Οι διατροφικές συνήθειες καταλαμβάνουν τη δεύτερη σημαίνουσα μετά το κάπνισμα θέση στον κατάλογο των αποφεύξιμων καρκινικών παραγόντων. Είναι αλήθεια πως είναι ευάριθμοι οι αμιγώς καρκινογόνοι διατροφικοί παράγοντες, φαίνεται, όμως, πως η διατροφή γενικότερα σχετίζεται στενά με την καρκινογένεση, σε ποσοστό που ορισμένοι ειδικοί το υπολογίζουν σε 30% για το δυτικό κόσμο.
Ο «Δυτικός» τρόπος ζωής
Αποτελεί αναντίρρητη πραγματικότητα πως στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες έχουν επικρατήσει διατροφικές συνήθειες εξαιρετικά ανισόρροπες: υψηλή θερμιδική πρόσληψη, πλούσια σε λίπος, εξευγενισμένους υδατάνθρακες (που ενυπάρχουν στη ζάχαρη, το μέλι, τα γλυκά και το λευκό ψωμί)και ζωική πρωτεΐνη σε συνδυασμό με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ημερήσιας σωματικής άσκησης. Η ανισόρροπη αυτή δίαιτα, σήμα κατατεθέν του «δυτικού» τρόπου ζωής, έχει συμβάλλει κατά κόρον στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας καθώς και στην εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.  Παράλληλα, έχει συσχετιστεί, δικαιολογημένα, με την εμφάνιση πολλών ειδών καρκίνου.
Το κρέας, η ζάχαρη, το αλάτι
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι πάσχουν από παχυσαρκία διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με όσους διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.  Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων «κόκκινου» κρέατος, όπως το χοιρινό και το βοδινό, ή επεξεργασμένου κρέατος, που είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη και το παχύ έντερο. Δεν είναι τυχαία η σύσταση διεθνών οργανισμών υγείας και διατροφής να περιορίζονται σε δύο τα γεύματα κόκκινου κρέατος κάθε εβδομάδα, και να προτιμώνται ψάρια χαμηλά σε λιπαρά και «λευκό» κρέας, όπως αυτό των πουλερικών.
Στις χώρες που επικρατεί αυτό το είδος διαβίωσης είναι κοινές συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, γεγονός που τεκμηριώνει ακόμη πληρέστερα την σχέση καρκινογένεσης, διατροφής και μειωμένης σωματικής άσκησης. Ο καρκίνος του στομάχου, του μαστού, του παχέως εντέρου, της μήτρας, των νεφρών, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάφου και ο καρκίνος του προστάτη είναι, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα πιο κοινά είδη κακοήθους νεοπλασίας στο δυτικό κόσμο. Ο καρκίνος του μαστού έχει πολλάκις συνδεθεί με την κατανάλωση λευκού ψωμιού εξαιτίας των εξευγενισμένων υδατανθράκων που εμπεριέχει, ενώ η λευκή ζάχαρη,  έχει στιγματιστεί ως ικανός παράγοντας περαιτέρω ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Η μετριοπαθής κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και η εύρεση εναλλακτικών λύσεων (όπως το ψωμί ολικής άλεσης αντί του «λευκού») είναι εφικτή και μπορεί να αποδειχτεί ζωτικής σημασίας. Όσοι καταναλώνουν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος, σε αντίθεση με όσους προτιμούν την πόση φυσικών χυμών.
Σύμφωνα με την έκθεση του 2003 στην οποία έγινε αναφορά ανωτέρω, ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου παγκοσμίως, με σχεδόν 870.000 νέα κρούσματα και 650.000 νεκρούς ετησίως. Περίπου το 60% των κρουσμάτων προκύπτει στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι επιστήμονες συσχετίζουν την εμφάνιση του με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού και αλατούχων σκευασμάτων, ενώ, αντίθετα, συνδέουν μια τάση μείωσης που παρατηρείται στα ποσοστά εμφάνισής του τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών και φρούτων αλλά και της χρήσης ψυγείων! Πράγματι οι ηλεκτρικές συσκευές συντήρησης μέσω ψύξης έχουν συμβάλλει στη δραστική μείωση των ποσοτήτων αλατιού που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων. Γενικά, έχει διαπιστωθεί πως μέθοδοι συντήρησης που περιλαμβάνουν χρήση άλατος, άλμης και καπνό υποθάλπουν την ανάπτυξη καρκίνου, ενώ η ψύξη και η αποξήρανση ενέχουν λιγότερους κινδύνους για την υγεία.
Ακόμη και η μέθοδος παρασκευής ενός φαγητού έχει σημασία: έχει διαπιστωθεί πως το κόκκινο κρέας απελευθερώνει ακόμη περισσότερες καρκινογόνους ουσίες όταν μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία, και ειδικά όταν έρχεται σε άμεση επαφή με τη φωτιά, στοιχείο που δεν χαρακτηρίζει το βραστό κρέας.
Σε γενικές γραμμές, είναι καλό ο οργανισμός να προσλαμβάνει τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται μέσω της διατροφής, και όχι μέσω συμπληρωμάτων. Μολονότι δεν έχει αποδειχτεί, υπάρχει η θεωρία πως τα συμπληρώματα διατροφής, με την αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν, εκτός από τα υγιή, και τα καρκινικά κύτταρα. Συνήθως, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που φροντίζει να διατηρεί το κρέας, τη ζάχαρη και το αλάτι στη θέση που αρμόζει, και περιλαμβάνει γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, δε χρειάζεται την ενίσχυση διατροφικών συμπληρωμάτων.
Αλκοόλ
Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνος από καμιά σχετική μελέτη, αν και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν πως γυναίκες που αντιμετώπισαν τον καρκίνο του μαστού, μειώνουν τις πιθανότητες επανεμφάνισής του όσο μειώνουν την πρόσληψη οινοπνεύματος στο σώμα. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα καρκινογένεσης όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είδη καρκίνου όπως αυτός της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του μαστού και του οισοφάγου, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι, επίσης, εναργώς τεκμηριωμένη η συσχέτιση κίρρωσης του ήπατος, ασθένειας που προκαλείται από τον αλκοολισμό, και ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, μιας ιδιαίτερα επιθετικής και επικίνδυνης μορφής καρκίνου.
Φυσικά, οι εισηγήσεις για βελτίωση των διατροφικών συνηθειών δεν αφορούν μόνο όσους είναι υγιείς και δεν επιθυμούν να νοσήσουν, αλλά και όσους έχουν ήδη αντιμετωπίσει επιτυχώς την επάρατη νόσο και δεν θέλουν να τη δουν να επανεμφανίζεται. Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ικανές να μας προστατέψουν σε μεγάλο βαθμό από αρκετές μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με επαρκή και τακτική φυσική άσκηση.
Έλλειψη Γυμναστικής
Η καθιστική ζωή, που σχεδόν πάντοτε συνδυάζεται με τις κακές διατροφικές συνήθειες που μόλις περιγράφηκαν, κυριολεκτικά εξοντώνει τον οργανισμό, υποθάλποντας την καρκινογένεση και σωρεία άλλων ασθενειών. Ο εξοβελισμός της καθημερινής, ή έστω τακτικής, σωματικής άσκησης από το καθημερινό πρόγραμμα των ενηλίκων, ιδιαίτερα στους αστικούς πληθυσμούς, αποτελεί μία από τις βασικότερες παραμέτρους στην ερμηνεία της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες.
Αντίθετα, η τακτική σωματική άσκηση, που μπορεί να περιλαμβάνει μόλις 30 λεπτά περιπάτου, τρεξίματος κτλ., είναι ικανή να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης ή επανεμφάνισης καρκίνου, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμώντας την παχυσαρκία. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο συχνή και εντατική είναι η άσκηση, τόσο μεγαλύτερα οφέλη προκύπτουν για την υγεία.
Υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ήλιου ή άλλες καρκινογόνες ουσίες
Είναι ευρέως γνωστό πλέον πως η υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτίνες προκαλεί καρκίνο στο δέρμα, μια μορφή καρκίνου που μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά και επικίνδυνη. Είναι συνετό να αποφεύγουμε την πολύωρη ηλιοθεραπεία, ειδικά κατά τις ώρες της ισχυρής ηλιοφάνειας, δηλαδή από τις 11 π. μ. ως τις 4 μ. μ., κατά τις οποίες οι ειδικοί συστήνουν να καθόμαστε το πολύ είκοσι με τριάντα λεπτά στον ήλιο.
Δυστυχώς, όμως, καρκινογόνοι παράγοντες υπάρχουν και στο οικιακό ή και εργασιακό μας περιβάλλον . Η αυστηρή μας προσκόλλησή στις οδηγίες ασφαλείας στο χώρο εργασίας, η χρήση προστατευτικών στολών και η αποφυγή καθηκόντων που μας εκθέτουν σε κίνδυνο είναι επιβεβλημένες για όσους θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους.
Ας σημειωθεί, επίσης, πως, βαρείς χημικές ουσίες που ενυπάρχουν σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού και απορρυπαντικά έχουν προσδιοριστεί ως καρκινογόνοι και γενικά επιβλαβείς για την υγεία. Καθώς οι εταιρίες δεν είναι πάντοτε υποχρεωμένες να ενημερώνουν για τα συστατικά των προϊόντων τους και για την επικινδυνότητά τους, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε φυσικές ουσίες για τον καθαρισμό των χώρων σας.
Οι δύο κατηγορίες «καρκινογόνων» συνηθειών που ακολουθούν δεν εμπίπτουν αμιγώς σε αυτή την κατηγορία. Η πρώτη δεν είναι «συνήθεια», αλλά περιλαμβάνει καταστάσεις που είναι εν δυνάμει καρκινογόνοι. Η δεύτερη είναι «συνήθεια», αλλά δεν είναι «καρκινογόνος» αυτή καθ’ αυτή: απλά ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου.
Μολύνσεις
Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πολλές και εξαιρετικά επικίνδυνες μορφές καρκίνου σχετίζονται με μολύνσεις. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μία στις τέσσερις κακοήθεις νεοπλασίες προκαλούνται από μολύνσεις, όπως η ηπατίτιδα Β και Γ, και από ιούς όπως  ο ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (human papillomavirus). Στις αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο (μόλις 8% το 2003), αλλά υπαρκτό, ιδιαίτερα όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που σχετίζεται με τον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων.  Μολονότι για κάποιες από τις μολύνσεις αυτές είναι διαθέσιμο εμβόλιο, η καλύτερη και επαρκέστερη προστασία είναι η αποφυγή της επόμενης «καρκινογόνου» συνήθειας που θα εξεταστεί.
Ανεπαρκείς εξετάσεις
Είναι δύσκολο να τονιστεί επαρκώς η ζωτική σημασία των τακτικών, περιοδικών ελέγχων της υγείας του οργανισμού. Αυτοί οι προληπτικοί έλεγχοι είναι ικανοί να εντοπίσουν έγκαιρα και σε πρόωρο στάδιο ένα νεόπλασμα, καθιστώντας την πλήρη αντιμετώπισή του εξαιρετικά πιθανή και σαφώς ευκολότερη. Ειδικά για τους καρκίνους του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέως εντέρου και του δέρματος, η έγκαιρη διάγνωση είναι απολύτως επιτακτική.
Πρόσφατες στατιστικές μελέτες έχουν αποδείξει την αξία των τακτικών προληπτικών ελέγχων, που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη δραστική μείωση του ποσοστού θνησιμότητας στα είδη καρκίνου που προαναφέρθηκαν.
Συγκεκριμένα, η Διεθνής Ιατρική κοινότητα συστήνει στις γυναίκες που είναι από 35 χρονών και πάνω να κάνουν τακτικά μαστογραφίες, ενώ σε όσες έχουν περάσει τα σαράντα, ο ετήσιος έλεγχος θεωρείται επιβεβλημένος. Σε γυναίκες των οποίων το οικογενειακό ιστορικό υποδηλώνει κληρονομική προδιάθεση δίνεται η συμβουλή να εξετάζουν συχνά οι ίδιες το μαστό τους ήδη από την ηλικία των είκοσι, να διενεργούν κλινική εξέταση δύο φορές το χρόνο και να υποβάλλονται σε μαστογραφία από την ηλικία των 25.
Αντίστοιχες εισηγήσεις υπάρχουν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (γυναίκες άνω των 18 που είναι σεξουαλικά ενεργές οφείλουν να κάνουν το γνωστό τεστ «Παπ» μια φορά το χρόνο), για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, τον καρκίνο του προστάτη κ. ο. κ. Μια ερώτηση στον προσωπικό σας γιατρό σχετικά με το πότε και πόσο τακτικά πρέπει να υποβάλλεστε στις εξετάσεις αυτές μπορεί να αποδειχτεί πορεία σοφίας. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η αποφυγή ενός προγράμματος τακτικών εξετάσεων είναι μια συνήθεια που συμβάλλει όχι τόσο στην πρόκληση, όσο στην περεταίρω ανάπτυξη του καρκίνου, γεγονός που θα τον καταστήσει σαφώς πιο δυσχερή στην αντιμετώπιση και, συνεπώς, πολύ πιο επικίνδυνο.
http://www.unicancer.fr

Ένα από τα πιο αγαπημένα και ερωτευμένα ζευγάρια του Hollywood δεν είναι άλλο από τον Sean Penn και τη Charlize Theron.

Μπορεί να διατηρούσαν εδώ και αρκετά χρόνια πολύ καλές φιλικές σχέσεις, να που όλα άλλαξαν και πλέον αποτελούν ζευγάρι-πρότυπο. Δημοσιεύματα τους θέλουν μάλιστα να ανεβαίνουν σύντομα τα σκαλιά της εκκλησίας.

Και κάπου εδώ έρχεται, λοιπόν, η πρώην σύζυγος του Sean, Robin Wright να τους χαλάσει το... όνειρο!

Η διάσημη ηθοποιός φωτογραφήθηκε για το περιοδικό Vanity Fair και μίλησε για όλους και για όλα. Ο Penn, φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει από τη συνέντευξη αυτή.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως οι δυο τους ήταν γραφτό να είναι μαζί όχι μόνο για να κάνουν παιδιά, αλλά και για να μάθουν να αγαπούν, έτσι ώστε να το πάνε σωστά με τους επόμενους!

Αυτό που τώρα πια ψάχνει στους ανθρώπους είναι... η ευγένεια. Τέλος σημείωσε πως το διαζύγιο της έκανε καλό. Είναι πιο ευτυχισμένη και χαμογελαστή από ποτέ.

ΠΗΓΗ: queen.gr


Το νέο Volkswagen Passat όγδοης γενιάς κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο “Car of the Year 2015”, που, απονέμεται, κάθε χρόνο, από τη διεθνή επιτροπή δημοσιογράφων του θεσμού. Ο νικητής ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης. «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γι’ αυτήν την διάκριση», δήλωσε ο Prof. Martin Winterkorn, CEO της Volkswagen AG κατά την τελετή απονομής των βραβείων στη Γενεύη. «Καταφέραμε και πάλι να εξελίξουμε το νέο Passat, ένα αυτοκίνητο που θέτει τα πρότυπα για την κατηγορία του όσον αφορά την τεχνολογία και την ποιότητα. Αυτή η τιμή είναι τεράστια επιβεβαίωση για την προσπάθεια των μηχανικών, των σχεδιαστών και ολόκληρης της ομάδας μας. Το νέο Passat δείχνει ότι η μάρκα Volkswagen έχει τις σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής μας».
Ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά βραβεία στην Ευρώπη, το “Car of the Year” τιμά κάθε χρόνο τα καλύτερα νέα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 1964. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 58 Ευρωπαίους δημοσιογράφους αυτοκινήτου από 22 χώρες, ξεχώρισαν τα επτά υποψήφια αυτοκίνητα πριν από τον τελικό. Τους προηγούμενους μήνες, η επτάδα αυτή υποβλήθηκε σε λεπτομερείς δοκιμές, συγκρίσεις και αξιολογήσεις που βασίζονται σε κριτήρια όπως η οικονομία, η άνεση, η ασφάλεια, τα χαρακτηριστικά οδήγησης, η λειτουργικότητα, ο σχεδιασμός και η τεχνολογική πρόοδος.
Στη τελική ετυμηγορία, το νέο Passat θριάμβευσε ξεκάθαρα με 340 βαθμούς (92 περισσότερους από τον δεύτερο), χάρη στην καινοτόμα ελαφριά κατασκευή του, τους ιδιαίτερα αποδοτικούς και οικονομικούς κινητήρες TSI & TDI, τους κορυφαίους χώρους και την πρακτικότητα του, την ολοκληρωμένη διαδικτυακή συνδεσιμότητα που προσφέρει (Car-Net Mobile Online Υπηρεσίες) και την πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών άνεσης, ασφάλειας & υποστήριξης του οδηγού. Στη σειρά κατάταξης ακολούθησε δεύτερο το Citroen C4 Cactus με 248 βαθμούς, στην τρίτη θέση η Mercedes-Benz C-Class με 221 βαθμούς, στην τέταρτη θέση το Ford Mondeo με 203 βαθμούς, στην πέμπτη θέση το Nissan Qashqai με 160 βαθμούς, στην έκτη θέση η BMW 2-Series Active Tourer με 154 βαθμούς, ενώ, στην έβδομη θέση βρέθηκε το Renault Twingo με 124 βαθμούς.
Δύο μοντέλα από την υφιστάμενη γκάμα της Volkswagen έχουν λάβει ήδη το πολυπόθητο βραβείο, το Polo (2010) και το Golf (2013). Με την βράβευση του νέου Passat, η Volkswagen γίνεται η μοναδική μάρκα παγκοσμίως που διαθέτει στην γκάμα της 3 μοντέλα με την ανώτατη διάκριση “Car οf the Year”.
naftemporiki.gr
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ασφάλειας στους δήμους και κυρίως στην αύξηση των εσόδων στα ταμεία των ΟΤΑ
Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας επισπεύδεται μετά τη χθεσινή συνάντηση εργασίας που είχαν ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης και ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος. Για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας πίεζε και η ΚΕΔΕ, η οποία είχε αποστείλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών.
Παράλληλα οι δημοτικοί αστυνομικοί που μετακινήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας τους στην ΕΛΑΣ η οποία -όπως αναφέρουν- δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της Δημοτικής Αστυνομίας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάστηκε τις προτάσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης καθώς και τα αιτήματα των πρώην δημοτικών αστυνομικών και αποφάσισε την επίσπευση της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της από τις αρχές Μαΐου. Τη σχετική διάταξη διαμόρφωσε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την οποία απέστειλε στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που προετοιμάζει ο κ. Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας προβλέπεται η μετάταξη του συνόλου των πρώην δημοτικών αστυνομικών που εντάχθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία και η επιστροφή τους στους δήμους όπου εργάζονταν. Παράλληλα θα ενταχθούν στο δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας και περίπου 100 υπάλληλοι που δεν τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις. Η διαδικασία της μετάταξης και της επανατοποθέτησης αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2015 και θα ξεκινήσει με προτεραιότητα τους μεγάλους δήμους με την κατάργηση των θέσεων των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.
Οι υπάλληλοι θα μεταταχθούν σε θέσεις του κλάδου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι προτείνεται να μεταταχθούν κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 προτείνεται από την ΚΕΔΕ να καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών με μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι αρμοδιότητες θα είναι οι παλιές αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας με τη διάρθρωση που είχε ανά δήμο πριν από την κατάργησής της. Υπάρχει επίσης και η πρόταση από την ΚΕΔΕ μετά τη συμπλήρωση συνολικής υπηρεσίας ενός υπαλλήλου δέκα ετών στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας ενός ή περισσότερων δήμων να επιτρέπεται η μετάταξή του σε άλλους κλάδους ή η ανάθεση άλλων καθηκόντων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεισφέρει όχι μόνο στην ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας σε επίπεδο δήμου, αλλά κυρίως στην αύξηση των εσόδων στα ταμεία των ΟΤΑ, καθώς θα ενισχυθεί ο έλεγχος της στάθμευσης των αυτοκινήτων κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπου το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
ethnos.gr

Μερικώς ορατή από τη χώρα μας θα είναι η ολική έκλειψη Ηλίου που θα σημειωθεί στις 20 Μαρτίου, οπότε η Σελήνη θα σκεπάσει εντελώς τον Ήλιο.
Η έκλειψη της 20ής Μαρτίου θα γίνει ορατή ως ολική σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων και η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό και διασταυρώνεται μόνο με τις Φερόες Νήσους, μεταξύ Ισλανδίας και Βρετανίας, καθώς και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.
Η σκιά της Σελήνης θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.
Στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40, θα κορυφωθεί περίπου στις 11.45, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12.55. Σύμφωνα με το Time and Date, η έκλειψη δεν θα είναι εντελώς ορατή από την Αθήνα, αλλά θα παρατηρηθεί ως μερική.
Είναι η τελευταία ορατή από την Ευρώπη ηλιακή έκλειψη μετά το 1999, ενώ η επόμενη τοποθετείται χρονικά στις 12 Αυγούστου 2026.
Επική πρόκριση μέσα στο Λονδίνο για την Παρί Σεν Ζερμέν!
Μία επική πρόκριση, κόντρα σε όλους και σε όλα, πανηγύρισε η Παρί Σεν Ζερμέν στο Λονδίνο, που πήρε ισοπαλία 2-2 στην παράταση από την Τσέλσι και την άφησε εκτός οκτάδας στο φετινό Champions League.

Κι όμως, όλα έδειχναν πολύ δύσκολα για την Παρί μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα, και έγιναν ακόμα πιο δύσκολα μετά την αυστηρή αποβολή του Ιμπραΐμοβιτς στο 31' με απευθείας κόκκινα κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα. Ωστόσο, οι Παριζιάνοι πίεσαν και έφτασαν κοντά στο γκολ στο 58', με τον Καβάνι να σημαδεύει το δοκάρι του Κουρτουά, προτού η Τσέλσι ανοίξει το σκορ στο 81' με σουτ του Κέιχιλ.

Οι χαρές για τους Λονδρέζους δεν κράτησαν όμως για πολύ, αφού στο 86' ο Νταβίντ Λουίς με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Εκεί, η Παρί βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, όταν στο 94' ο διαιτητής “είδε” χέρι του Τιάγο Σίλβα στην περιοχή της Παρί και υπέδειξε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Αζάρ, δίνοντας και πάλι προβάδισμα πρόκρισης στην Τσέλσι.

Όμως και αυτή τη φορά, οι Παριζιάνοι πίεσαν για την ισοφάριση, με τον Κουρτουά να γλιτώνει σε δύο περιπτώσεις την Τσέλσι από την ισοφάριση, αλλά να μην τα καταφέρνει και στο 114', με την κεφαλιά του Τιάγο Σίλβα, που κατέληξε στα δίχτυα δίνοντας μία απρόσμενη πρόκριση στην Παρί Σεν Ζερμέν και στέλνοντας πρόωρα... σπίτι της την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο.

Σεπτέμβριος 2000 και η Nokia επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη για τους λάτρεις της τεχνολογίας και των κινητών τηλεφώνων λανσάροντας το θρυλικό 3310. Με περισσότερες από 126 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως και έχοντας περάσει από τα χέρια του 70% των Ελλήνων, το Nokia 3310 είναι ένα από τα πιο πετυχημένα κινητά τηλέφωνα στην ιστορία. Τα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου που το έκαναν πρωτοποριακό για την εποχή αλλά και αντικείμενο λατρείας για τους χρήστες τους ήταν το «φιδάκι» που όλοι έπαιζαν με μανία, η μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, η αλλαγή στις προσόψεις του, οι πολυφωνικοί ήχοι κλήσης, η δυνατότητα σύνθεσης του δικού σου ringtone και βέβαια η στιβαρή κατασκευή του. Το CU ανακοινώνει ότι, κάνει Restart στο τηλέφωνο-θρύλος και δίνει την ευκαιρία σε έναν τυχερό να το κερδίσει. Όποιος θέλει να πάρει μέρος στην κλήρωση, θα πρέπει να κάνει like στη σελίδα του CU στο facebook και tag έναν φίλο του με σχόλιο στην φωτογραφία http://bit.ly/VodafoneCU3310. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από την Τετάρτη 11/3 μέχρι την Κυριακή 15/3.
Διακοπή στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός λόγω εισβολής οπαδών
Διεκόπη το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο, μετά από εισβολή οπαδών στο 89', όταν οι “ερυθρόλευκοι” πέτυχαν το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, με το οποίο θα έπαιρναν και την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Σε ένα πολύ κακό παιχνίδι από πλευράς θεάματος, με πολλά λάθη και χωρίς ρυθμό, οι “κιτρινόμαυροι” θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει στο 55' με τον Μάνταλο, που δεν κατάφερε να νικήσει τον Ρομπέρτο στο τετ α τετ, ενώ και πάλι ο Μάνταλος στο 58' με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα μόλις άουτ.

Όμως η μεγαλύτερη ευκαιρία του παιχνιδιού ήταν για τον Ολυμπιακό στο 76', όταν ο Ντοσεβί βρέθηκε μετά από παράλληλη μπαλιά του Τσόρι μόνος του προ κενής εστίας, όμως... κατάφερε να στείλει την μπάλα στο δοκάρι του Ανέστη, με το 0-0 να παραμένει.

Προς το τέλος του αγώνα, και μετά τη χαμένη ευκαιρία του Ντοσεβί, οι “ερυθρόλευκοι” αύξησαν την πίεση προς την εστία της ΑΕΚ, ψάχνοντας το γκολ που θα τους έδινε την πρόκριση, και τελικά τα κατάφεραν στο 89', όταν ο Αφελάι έκανε τη σέντρα, ο Φορτούνης έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα κατέληξε στον Χάρα και ο Αργεντινός με το στήθος την έστειλε στα δίχτυα, “κλέβοντας” την πρόκριση από την ΑΕΚ.

Μετά το γκολ σημειώθηκε εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα ο διαιτητής Καλογερόπουλος να διακόψει το παιχνίδι, ενώ άγνωστο παραμένει αν ο αγώνας θα συνεχιστεί. Πάντως, οι περισσότεροι οπαδοί έχουν ήδη αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ, και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς οριστική διακοπή.
news.gr

Στο νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων που πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος θα συμπεριληφθεί τελικά η ρύθμιση για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης.
Η άμεση κατάθεση της ρύθμισης θα γίνει καθώς ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα τα οποία επικαλούνταν μέχρι χθες πηγές του υπουργείου, μεταφέροντας χρονικά τη σχετική ρύθμιση για μεταγενέστερο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών με τη ρύθμιση θα προβλέπεται ότι θα επανέλθουν στους δήμους όσοι υπάλληλοι μετά τη διάλυσή της Δημοτικής Αστυνομίας μετακινήθηκαν στην ΕΛΑΣ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΚΕΔΕ κατέθεσε πρόταση για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Περί τους 1.700 δημοτικούς αστυνομικούς από τους συνολικά 2.868 που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας αφορά η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr πρόκειται για τους 1.542 δημοτικούς αστυνομικούς που μετακινήθηκαν στην ΕΛΑΣ και αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα αντικείμενο και τους 119 οι οποίοι βρίσκονταν στους πίνακες διαθεσιμότητας αλλά έμειναν αδιάθετοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος του υπουργείου είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας να γίνει το συντομότερο δυνατό γι’ αυτό και η ρύθμιση θα προβλέπει ότι αυτό θα γίνει εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, ο οποίος θα γίνει προσπάθεια να ψηφισθεί από τη Βουλή πριν από το Πάσχα.
Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προβλέπει ότι:
-Εντός δέκα ημερών από την δημοσίευση του νόμου καταργούνται στην Ελληνική Αστυνομία οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών που συστάθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2014.
-Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε θέσεις του κλάδου ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας, που συνιστώνται εκ νέου στους δήμους και συγκεκριμένα σε Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες είχαν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους. Η κατάργηση των θέσεων γίνεται όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάταξή τους και σε κάθε περίπτωση εντός δεκαημέρου από τη δημοσίευση του νόμου.
-Οι υπάλληλοι- δημοτικοί αστυνομικοί μετατάσσονται κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
-Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 θα καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
-Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν την κατάργησή της.
Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού και των κατά περίπτωση αρμόδιων αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Αντιδράσεις
Πάντως η συγκεκριμένη ρύθμιση προκαλεί αντιδράσεις από τμήμα των 573 δημοτικών αστυνομικών που τοποθετήθηκαν στα Σωφρονιστικά Καταστήματα (εξωτερικοί φρουροί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι), καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχεδόν οι μισοί από αυτούς επιθυμούν να μετακινηθούν, ορισμένοι, μάλιστα, δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν. Ως λύση προτείνουν να προβλεφθεί μέσα στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2015, η πρόσληψη 300 με 400 Σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν. Κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη σαφές αν θα γίνει, ωστόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει να συμμετέχουν στην μεγάλη εθελοντική κινητικότητα που θα γίνει μετά από ένα εξάμηνο.
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!