Σάββατο 16 Μαρτίου 2019


Η Κατερίνα Γκαγκάκη επαλήθευσε στο Open TV, ότι θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος για τον Δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό στον οποίο ηγείται ο Κώστας Μπακογιάννης.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ισχύει. Αποφάσισα ότι θα κατέβω με τον Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές. Την Αθήνα την αγαπάω περισσότερο από κάθε άλλη πόλη της Ευρώπης, οπουδήποτε και αν έχω ζήσει και είπα ΟΚ. Δεν ξέρω να σας πω για αξιώματα ή για συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά αν μπορώ να βοηθήσω να βοηθήσω. Αν φτάνει αυτό καλώς. Φαίνεται ότι μπορεί και να φτάνει».




Αλλαγές στο Δημόσιο φέρνει ο νέος νόμος. Τι προβλέπεται για άδειες ασθενείας και ανατροφής τέκνου. Μπαίνει και το "σύμφωνο συμβίωσης" στην εξίσωση. 155 προσλήψεις προανήγγειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.



Μεγάλες αλλαγές φέρνει στο Δημόσιο η πρόσφατη εγκύκλιος της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία είναι εφαρμοστική του νόμου 4590/2019 που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή.

Όπως αναφέρει το Έθνος, ο νόμος αυτός δίνει μπόνους επιμόρφωσης σε υπαλλήλους αποφοίτους λυκείου, αυξάνει τους δικαιούχους και τις μέρες γονεϊκής άδειας και επιτρέπει περισσότερες αποσπάσεις – μετατάξεις για λόγους υγείας.
Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας οι απόφοιτοι λυκείου, παρακολουθώντας εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα.

Αυτό αφορά 100.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή, οι οποίοι θα μπορούν έτσι να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης. Εκτός αυτού ήταν οι πρώτοι που έμπαιναν στο «στόχαστρο» των απολύσεων.
Άδειες ανατροφής τέκνου

Αλλαγές επήλθαν και στην χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται άδεια τριών μηνών όχι μόνο στους φυσικούς αλλά και στους θετούς ή ανάδοχους γονείς, καθώς και σε γονείς που έχουν τεκνοποιήσει μέσω παρένθετης μητέρας.

Χρήση της άδειας μπορεί μπορεί πλέον να κάνει και ο πατέρας ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το τέκνο
Άδεια για ασθένεια παιδιών

Προβλέπεται επίσης αύξηση μερών αδείας σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών. Από πέντε σε επτά εργάσιμες ημέρες κατ’έτος για τρίτεκνους υποαλλήλους από έξι σε οκτώ μέρες για μονογονεϊκές οικογένειες και από πέντε σε δέκα μέρες για πολυτέκνους.
Άδεια εξετάσεων

Αύξηση σε 14 ημέρες του αριθμού των εργάσιμων ημερών κατ΄έτος για άδεια εξετάσεων. Δικαίωμα σε αυτό έχουν και οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Αποσπάσεις – Μετατάξεις

Προβλέπεται επίσης η απόσταση ή μετάταξη υπαλλήλου για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας όχι μόνον του ίδιου η της οικογένειάς του, αλλά και προσώπου που συμβιώνει με αυτόν
Σύμφωνο συμβίωσης

Με βάση τον Νέο νόμο, το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να να χρησιμοποιηθεί για απόσπαση υπαλλήλου ώστε να υπηρετήσει στην ίδια περιοχή με τον/την συντροφο του, κάτι που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για τους συζύγους.

Εάν ο συμβίών ή σύζυγος είναι υπάλληλος ορισμένου χρόνου, τότε και η απόσπαση του συντρόφου του δε θα υπερβαίνει αυτό τον χρόνο.
Κινητικότα

υπάλληλοι που δεν είναι μόνιμοι αλλά ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορούν να συμμετέχουν στην κάλυψη οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσω της κινητικότητας, εφόσον δεν υπάρχουν ανάλογα αιτήματα μόνιμων υπαλλήλων ή οι αιτούντες δεν πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα.

Μεταπτυχιακά… για όλους

Προβλέπεται κατάργηση του ορίου ηλικίας των 45 ετών που υπήρχε για τη συμμετοχλή υπαλλήλου σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Κωφοί και τρίτεκνοι

Σύμφωνα με τα όσα αναξέρει το Εθνος, υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις για την πρόσληψη ατόμων με βαρηκοΐα ή κώφωση αλλά και μελών τρίτεκνων οικογενειών. Δηλαδή, τα άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση και αφού έχουν αναπηρία από 50% και άνω, προσλαμβάνονται χωρείς να απαιτείται η απόδειξη ξένης γλώσσας, εκτός αν η γνώση της καθορίζεται ως απαιτούμενο τθπικό προσόν.
Αυτεπάγγελτος έλεγχος

Τέλος, προβλέπεται αυτεπάγγελτος έλεγχος από την υπηρεσία για πιθανό κώλυμα διορισμού. Τέτοιο κώλυμα μπορεί να είναι η απόλυση από το Δημόσιο λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης η λόγω καταγγελίας της σύμβασης για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων «για τη διαπίστωση του ως άνω κωλύματος διορισμού υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόμενο, το αληθές περιεχόμενο της οποίας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια υπηρεσία διορισμού».

Παράλληλα δημιουργείται ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ στα ΚΕΠ. Επίσης προωθούνται προσλήψεις 155 ατόμων με ψηφιακές δεξιότητες.

Υπάρχει σχέση ανάμεσα στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και την ευτυχία των πολιτών της; Αυτή είναι η ερώτηση στην οποία ευελπιστούν να απαντήσουν οι ερευνητές του Τμήματος Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Mohaghegh Ardabili στο Ιράν μέσω της μελέτης που δημοσίευσαν στο International Journal of Happiness and Development.
Προηγούμενες έρευνες για την πιθανή σχέση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της ευτυχίας δεν προσέφεραν στους ερευνητές την ευκαιρία να φτάσουν σε μια συμφωνία, καθώς τα αποτελέσματα ήταν αμφιλεγόμενα. Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, η ερευνητική ομάδα από το Ιράν εξέτασε το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και τον αντίκτυπό του στην ευτυχία, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κάθε χώρα. Για την πραγματοποίηση της έρευνας, η ομάδα χρησιμοποίησε ετήσια στοιχεία για 59 χώρες μεταξύ των ετών 2005 και 2015.
Το περίεργο εύρημα που προέκυψε από την ανάλυση της ομάδας είναι ότι το ανερχόμενο κατά κεφαλήν ΑΕΠ οδηγεί σε λιγότερη ευτυχία, εάν το επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αρκετά υψηλό. Αντίθετα, εάν η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, η άνοδος του ΑΕΠ οδηγεί σε αυξημένο επίπεδο ευτυχίας.
«Επίσης, διαπιστώσαμε ότι η αφαίρεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την ανάλυση οδήγησε σε υποτίμηση της επίδρασης του εισοδήματος στην ευτυχία των πολιτών κατά περίπου 15-27%. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις πολιτικές που επιδιώκουν να αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να επιδεινώσουν την ευτυχία», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ουσιαστικά, η έρευνα αυτή υπογραμμίζει ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι ένα σημαντικό πολιτικό μέτρο για την αύξηση της ευτυχίας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το γεγονός ότι ο κόσμος σήμερα εστιάζει περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με την επίτευξη της σωματικής υγείας, συνεπάγεται την άγνοια απέναντι στις κρυφές επιπτώσεις που έχει η ρύπανση για την ψυχική υγεία. Υπολογίζοντας αυτό το πρόσθετο κόστος, τα οφέλη από τη μείωση της ρύπανσης θα είναι μεγαλύτερα.

Οι Αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018 του ακροδεξιού εξτρεμιστή, που διέπραξε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον δύο τεμένων στη Νέα Ζηλανδία.
O 28χρονος Αυστραλός, είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ. Έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους», εξήγησε ο εισαγγελέας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μλάντεν Μαρίνοφ ανέφερε ότι η έρευνα στοχεύει να αποσαφηνίσει «τα κίνητρα» της επίσκεψης του Αυστραλού και τις ενδεχόμενες «επαφές με άλλα πρόσωπα». Στα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι βουλγαρικές αρχές δεν υπάρχουν «δεδομένα τρομοκρατικής δράσης και επαφών αυτού του προσώπου στη Βουλγαρία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.
Οι ερευνητές, εξάλλου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του στη Βουλγαρία: αφίχθη στη Σόφια από το Ντουμπάι την 9η Νοεμβρίου, ενοικίασε ένα όχημα τη 10η Νοεμβρίου και «επισκέφθηκε ιστορικά αξιοθέατα» σε 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Έφυγε από τη Βουλγαρία τη 15η Νοεμβρίου με πτήση για το Βουκουρέστι, όπου ενοικίασε ένα αυτοκίνητο για να επισκεφθεί την Ουγγαρία, διευκρίνισε ο ίδιος.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστραλός μετέβη στη νοτιοανατολική Ευρώπη: σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε επίσης επισκεφθεί, για σύντομο χρονικό διάστημα, τα Βαλκάνια το διάστημα 28ης-30ης Δεκεμβρίου του 2016, όπου ταξίδεψε με λεωφορείο στη Σερβία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Βουλγαρία διευκρινίζει ότι βρίσκεται σε επαφή στο πλαίσιο αυτής της έρευνας με τις αρχές στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, κομβικό ρόλο στη σύλληψη και την εκτέλεση του σχεδίου του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας έπαιξαν δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια. Η ομοιότητα των σκηνών που μετέδιδε ζωντανά ο Μπρέντον Ταραντ με ορισμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια περιπέτειας σοκάρει. Call of Duty αλλά και Fortnite παρουσιάζουν εικόνες που προσομοιάζουν από την επίθεση του μακελάρη του Κράιστσερτς. Ο ίδιος στο μανιφέστο του έγραψε: «Με εκπαίδευσαν να είμαι δολοφόνος και να αποτελειώνω τα πτώματα των εχθρών»…

Ιταλοί δικαστές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ξεκίνησαν έρευνα για ενδεχόμενο φόνο μετά τον μυστηριώδη θάνατο ενός μοντέλου από το Μαρόκο, που ήταν μεταξύ των τακτικών θαμώνων στα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» που οργάνωνε ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η Ιμάν Φαντίλ, ηλικίας 33 ετών, πέθανε την 1η Μαρτίου, έναν μήνα αφού εισήχθη σε νοσοκομείο του Μιλάνου με σφοδρούς πόνους στο στομάχι. Η ίδια είχε καταγγείλει σε φίλους και τον δικηγόρο της ότι την είχαν δηλητηριάσει.
Ο θάνατός της δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα.
«Οι γιατροί δεν διέγνωσαν με βεβαιότητα οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση που θα μπορούσε να εξηγήσει τον θάνατό της», είπε στο Reuters ο επικεφαλής εισαγγελέας του Μιλάνου Φραντσέσκο Γκρέκο, σημειώνοντας πως υπήρχαν «αρκετές ασάφειες» στον ιατρικό φάκελο της Φαντίλ.
Η άτυχη γυναίκα είχε καταθέσει στη δίκη του Μπερλουσκόνι, το 2012. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείτο ότι είχε πληρώσει για να έχει σεξουαλικές επαφές με μια ανήλικη ιερόδουλη.
Η Ιμάν Φαντίλ είχε πει στο δικαστήριο ότι σε ένα από τα πάρτι στο σπίτι του μεγιστάνα των ΜΜΕ συμμετείχαν νεαρές γυναίκες, κάποιες φορές σε ζευγάρια, οι οποίες φόραγαν στολές καλογριών κι έκαναν στριπτίζ ενώ έκαναν pole dancing.
«Άρχισαν να χορεύουν όπως οι καλόγριες στην ταινία «Τρελές Αδελφές» και κατόπιν έβγαλαν τα ρούχα τους» είχε αφηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Σε ένα άλλο πάρτι, όπως επίσης είχε περιγράψει, μια γυναίκα που φορούσε τα εσώρουχά της έκανε στριπτίζ για τον Μπερλουσκόνι, φορώντας μια μάσκα με το πρόσωπο του ποδοσφαιριστή Ροναλντίνιο.
Ο Μπερλουσκόνι είχε αρχικά καταδικαστεί, εντέλει, ωστόσο, αθωώθηκε, αφού ένας δικαστής είχε αποφασίσει ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει πως η ιερόδουλη ήταν ανήλικη.
Εντούτοις, δικαστές απήγγειλαν νέες κατηγορίες σε βάρος του Μπερλουσκόνι και άλλων εναγόμενων, κατηγορώντας τους ότι δωροδόκησαν κάποιες από τις γυναίκες, οι οποίες παρέστησαν στα πάρτι, προκειμένου να ψευδομαρτυρήσουν στην πρώτη δίκη. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται όσα τους καταλογίζουν.
Η Φαντίλ δεν είχε ποτέ κατηγορηθεί ότι είχε δωροδοκηθεί.
Ιταλικές εφημερίδες λένε ότι έγραφε ένα βιβλίο σχετικά με την όλη εμπειρία που βίωσε κι ότι οι δικαστές έλαβαν αντίγραφο του χειρόγραφου μετά τον θάνατό της.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!