Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Γιατί οι Γιαπωνέζες προσπαθούν να... μπουν στη φυλακή
Μια περίεργη τάση καταγράφεται τελευταία στην Ιαπωνία... Η χώρα έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, με περίπου το 27% των πολιτών να είναι άνω των 65 ετών. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Γιατί;
Σύμφωνα με το Bloomberg, μία στις πέντε γυναίκες στις ιαπωνικές φυλακές είναι άνω αυτής της ηλικίας, με το συντριπτικό ποσοστό εξ αυτών να έχει διαπράξει μικρά αδικήματα, όπως μικροκλοπές. Κι όμως, δεν πρόκειται για αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά για έναν πιο «καταθλιπτικό» λόγο.
Την περίοδο 1980-2015 ο αριθμός των ηλικιωμένων που μένουν μόνοι τους στην Ιαπωνία έχει εξαπλασιαστεί στα 6 εκατομμύρια. Το 2017, κρατική έρευνα βρήκε ότι πάνω από το 50% των ηλικιωμένων που είχαν κατηγορηθεί για μικροκλοπές ζούσαν μόνοι τους και το 40% εξ αυτών δεν είχαν καμία οικογένεια.
Αν και για δεκαετίες, η παράδοση έλεγε ότι οι οικογένειες και η κοινότητα έπρεπε να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, η τάση αυτή αλλάζει ενώ και οι πόροι λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο.
Ως αποτέλεσμα, πολλές ηλικιωμένες γυναίκες, νιώθοντας ολοένα και πιο απομονωμένες στρέφονται σε μικροεγκλήματα, με την ελπίδα ότι η φυλακή θα τους προσφέρει ένα «καταφύγιο», ένα «σπίτι».
«Ο άνδρας μου έπαθε εγκεφαλικό πριν έξι χρόνια κι έκτοτε είναι στο κρεβάτι. Έχει επίσης άνοια και υποφέρει από παράνοια και ψευδαισθήσεις» εξηγεί μια 80χρονη που μπήκε στη φυλακή επειδή δεν άντεχε άλλο να τον φροντίζει.

Μόλις χθες η Audi ανακοίνωσε πως τα 1,16 εκ. αυτά αυτοκίνητα βρίσκονται… διάσπαρτα ανά τον κόσμο με το πρόβλημα να εντοπίζεται σε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στην ηλεκτρική αντλία νερού.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελευταία είναι ενδέχεται να υπερθερμανθεί ή να αλλοιωθεί από την υγρασία με αποτέλεσμα την εκδήλωση φωτιάς κάτω από το χώρο του κινητήρα.
Η ανάκληση αφορά, σύμφωνα με την Audi, στα μοντέλα A5 Cabriolet και Sedan καθώς και στο Q5 κατασκευής από το 2013 έως και το 2017, στο Α6 (2012-2015), Α4 και A4 Allroad (2013-2016), τα οποία εφοδιάζονται σε κάθε περίπτωση με τον 2λιτρο TFSI κινητήρα._X.A.

Δικαστήριο της βόρειας πόλης Τζοντπούρ έκρινε ένοχο τον διάσημο Ινδό γκουρού Ασαράμ Μπαπού για τον βιασμό μιας 16χρονης το 2013 στο άσραμ του (θρησκευτικό ησυχαστήριο) στη συγκεκριμένη πόλη.
Ο 77χρονος γκουρού, ο οποίος διαθέτει 400 άσραμ σε όλο τον κόσμο όπου διδάσκει διαλογισμό και γιόγκα, πιθανόν να εφεσιβάλει την απόφαση σε ανώτερο δικαστήριο.
Ο ίδιος δικάζεται και για μια άλλη υπόθεση βιασμού στο κρατίδιο Γκουτζαράτ. Ο Ουτσάβ Μπάινς, ο δικηγόρος του θύματος, δήλωσε στο NDTV ότι αναμένει να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον Μπαπού.
Το Τζοντπούρ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καθώς πιθανολογείται ότι θα ξεσπάσουν βίαια επεισόδια από τους υποστηρικτές του γκουρού. Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ποινή αργότερα εντός της ημέρας.
Τα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν έπειτα από ένα περιστατικό, τον περασμένο χρόνο, όπου οι υποστηρικτές ενός άλλου γκουρού, του Γκουρμέετ Ραμ Ραχίμ, προκάλεσαν βίαια επεισόδια με 23 νεκρούς όταν εκείνος κρίθηκε ένοχος για βιασμό.
Ο Ασαράμ συνελήφθη το 2013 όταν δύο υποστηρικτές του κατήγγειλαν στην αστυνομία ότι η κόρη τους είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση από τον γκουρού.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι είχε στείλει την κόρη του σε ένα από τα άσραμ του καθώς «βρισκόταν υπό την επήρρεια κάποιων υπερφυσικών δυνάμεων».
Από το άσραμ τούς πρότειναν να πάνε την κόρη τους στο Τζοντπούρ για να συναντήσει τον γκουρού.
Η οικογένεια έφθασε στο άσραμ του Τζοντπούρ στις 14 Αυγούστου. Το επόμενο βράδυ ο Ασαράμ κάλεσε το κορίτσι στο δωμάτιό του για να το «θεραπεύσει», όπως είπε. Στη συνέχεια τη βίασε, ενώ οι γονείς της περίμεναν απ΄έξω ψέλνοντας τους ύμνους που τους είχε πει, υποστηρίζει η αστυνομία.
Η ίδια πηγή λέει ότι ο γκουρού υποχρέωσε την ανήλικη να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις απειλώντας την ότι θα δολοφονήσει την οικογένειά της αν το αποκαλύψει.
Το θύμα είπε στους γονείς της τι είχε συμβεί την επόμενη μέρα. Εκείνοι προσπάθησαν να τον αντιμετωπίσουν αλλά τους αρνήθηκε η είσοδος στα άσραμ του

Από χθες Τρίτη προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ιταλίας, η πολυαναμενόμενη βιογραφική ταινία σε δύο μέρη με θέμα τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την υπογραφή του Πάολο Σορεντίνο και είναι το παρακμιακό πορτρέτο ενός κόσμου της εξουσίας με εμμονή στο σεξ και τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ταινία περιγράφει με την ιδιαίτερη αισθητική του σκηνοθέτη της «Τέλειας Ομορφιάς» τον αμοραλισμό και τον αριβισμό του τμήματος εκείνου της ιταλικής κοινωνίας που ονειρεύεται να συμμετάσχει στις περιβόητες βραδιές «μπούνγκα-μπούνγκα» που οργάνωνε ο ιταλός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Η δεύτερη πτυχή του «Loro» (Αυτοί) θα βγει στις ιταλικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 10 Μαΐου. Επικεντρωμένη στα έτη 2006-2011, ακριβώς την εποχή αυτών των θρυλικών πάρτι που προηγήθηκαν της πτώσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η ταινία περιγράφει κυρίως την εποχή και λιγότερο το πρόσωπο και και τις σεξουαλικές και δικαστικές περιπέτειές του.
Το σεξ, τα ναρκωτικά και η πορνεία μοιάζει να είχαν γίνει μαζική κουλτούρα και το απαραίτητο διαβατήριο για να φθάσει κανείς στα σαλόνια της εξουσίας και του χρήματος.
Σ’ ένα μεγάλο τμήμα της πρώτης ταινίας περιγράφεται ο ρόλος που διαδραμάτισε στη διοργάνωση αυτών των ερωτικών πάρτι ο επιχειρηματίας Τζανπάολο Ταραντίνι, ο οποίος είναι σήμερα κρατούμενος για εμπόριο ναρκωτικών.
Το «Loro» αφηγείται με τα μάτια του Σορεντίνο αυτή την «μπερλουσκονική» κοινωνία, γοητευμένη από την εξουσία και τα σύμβολά της.
Ερωτηθείς σχετικά πέρυσι στο περιθώριο του φεστιβάλ των Καννών, ο Σορεντίνο είχε εξηγήσει την επιλογή του: «Επειδή είμαι Ιταλός και θέλω να κάνω μια ταινία σχετικά με στους Ιταλούς. Ο Μπερλουσκόνι είναι το αρχέτυπο της ‘ιταλικότητας’ και μέσω αυτού μπορώ να μιλήσω για τους Ιταλούς».
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο υποδύεται ο ιταλός ηθοποιός Τόνι Σερβίλο, βγαίνει σχεδόν αλώβητος απ’ αυτό το πρώτο μέρος, στο οποίο ο Σορεντίνο τον περιγράφει ως έναν περιποιητικό σύζυγο που δεν θέλει να καταστρέψει τον γάμο του, που καλλιεργεί τον κήπο του και αφηγείται αστείες ιστορίες στον εγγονό του.
Στο τέλος της ταινίας, ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται σαν ο καλύτερος όλων», εκτιμά έτσι η εφημερίδα Il giornale (που ανήκει στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης), η οποία φοβόταν μια επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό εν μέσω των ευαίσθητων διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο ναπολιτάνος κινηματογραφιστής είχε παρουσιάσει το 2008 την ταινία «Il Divo», ένα πορτρέτο του ιταλού πολιτικού Τζούλιο Αντρεότι (τρεις φορές πρωθυπουργού), τον οποίο είχε επίσης υποδυθεί ο Τόνι Σερβίλο.
Ο Πάολο Σορεντίνο γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με την «Τέλεια Ομορφιά», που τιμήθηκε το 2014 με Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Και πάλι ο Τόνι Σερβίλο υποδυόταν σ’ αυτήν έναν συγγραφέα κουρασμένο από τον έρωτα και τα πάρτι σε μια απογοητευμένη Ρώμη όπου περιπλανιέται ο θάνατος.

Αεροσκάφος της NASA εντόπισε κάτι στην Αρκτική που δεν μπορεί να εξηγήσει και «δεν έχει δει ποτέ».
Στις 14 Απριλίου, η λειτουργία του Ice Bridge της NASA συγκέντρωσε εικόνες πάνω από τη Θάλασσα Μποφόρ, 50 μίλια βορειοδυτικά του Δέλτα του ποταμού Μακένζι. Οι εικόνες, που ελήφθησαν από τον επιστήμονα της αποστολής John Sonntag, δείχνουν ασυνήθιστους ή «περίεργους» κύκλους που η κυβερνητική υπηρεσία δεν μπορεί να εξηγήσει.
«Είδαμε αυτά τα σπάνια κυκλικά χαρακτηριστικά μόνο για λίγα λεπτά σήμερα», έγραψε ο Sonntag, σύμφωνα με τη NASA. «Δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι παρόμοιο αλλού».
Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.
Σύμφωνα με τον Walt Meier, επιστήμονας του National Snow and Ice Data Center, τα κυκλικά αυτά σχήματα ίσως να οφείλονται σε κύματα νερού που περνούν πάνω από το χιόνι και τον πάγο, όταν αναδύονται οι φώκιες.

Στην πόλη Daye της επαρχίας Hubei η τροχαία βρήκε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να σταματάει τους πεζούς που περνούν με… κόκκινο φανάρι.
Κίτρινοι στύλοι ψεκάζουν νερό στα πόδια των παραβατών, που άλλοι το δέχονται με χαμόγελα και άλλοι με νεύρα.
Παράλληλα, ακούγεται και ένα ηχογραφημένο μήνυμα που λέει: «Παρακαλώ μην περνάτε τον δρόμο, θα σας ψεκάσω με νερό».
Έχουν επίσης κόκκινα και πράσινα φώτα για να δείξουν πότε είναι ασφαλές να διασχίσουν τον δρόμο οι πεζοί.
Τέλος, διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης προσώπου το οποίο τραβάει φωτογραφίες τους παραβάτες και στη συνέχεια τις ανεβάζουν σε μεγάλες οθόνες στην πόλη

Μέσα μία μόλις εβδομάδα το βιβλίο του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ που παρουσιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως εγωκεντρικό και ανέντιμο, παραλληλίζοντας τις μεθόδους που ακολουθεί με εκείνες της μαφίας, πούλησε 600.000 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου Flatiron Books.
Το βιβλίο “A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership” κυκλοφόρησε στις 17 Απριλίου και σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πωλήσεων του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου της Amazon. Είναι επίσης στην πρώτη εικοσάδα των βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις στη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Βρετανία.
Ένα άλλο βιβλίο για τον Τραμπ, το Fire and Fury του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ, γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία όταν πρωτοκυκλοφόρησε στις αρχές Ιανουαρίου αφού πούλησε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, το αμφιλεγόμενο βιβλίο που παρουσιάζει τη ζωή στον Λευκό Οίκο υπό τον Ντόναλντ Τραμπ έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.
Ο εκδοτικός οίκος Flatiron Books έχει τυπώσει περίπου 1 εκατομμύριο αντίτυπα του βιβλίου του Κόμεϊ, του 57χρονου πρώην ομοσπονδιακού εισαγγελέα που απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Τραμπ.
Το βιβλίο προκάλεσε την οργή του προέδρου ο οποίος χαρακτηρίζει “ψεύτη” τον Κόμεϊ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!