Τη συμφωνία τους με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του Δημοσίου εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων κοινωνικών φορέων οι οποίοι μίλησαν στην αρμοδια Επιτροπή της Βουλής. Μετά από αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε πως μέσα στον επόμενο μήνα, θα κατατεθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων – ενώ σε προσεχές νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, της «μίας και μόνης εργασίας στο Δημόσιο» και της κατάργησης των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
«Σε ορίζοντα μεγαλύτερο θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της μείζονας αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης» συμπλήρωσε ο κος Κατρούγκαλος.
Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Σταύρος Κουτσουμπέλης εκτίμησε θετικά την ακύρωση των διαθεσιμοτήτων, την μονιμοποίηση των υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας για τους ελεγχόμενους πειθαρχικά υπαλλήλους, την επαναφορά των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων στα πειθαρχικά συμβούλια με δύο εκλεγμένους, όπως επίσης και την κατάργηση των υφιστάμενων διατάξεων για την πολιτική επιστράτευση. Από την άλλη, ο κος Κουτσουμπέλης, ζήτησε να μην συνυπολογιστούν οι επαναπροσλαμβανόμενοι (πρώην διαθέσιμοι) υπάλληλοι στις 15000 προσλήψεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015 και να καταργηθούν συμβολικά, οι μνημονιακές διατάξεις για την αξιολόγηση.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, ζήτησε να καλυφθούν τα κενά του 2015 με προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, ξέχωρα από την επιστροφή των διαθεσίμων.
Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Θ. Μπαλασόπουλος ζήτησε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και να μην υπάρξει κανείς αποκλεισμός στους σχολικούς φύλακες που θα επαναπροσληφθούν.
Εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε πως οι περιφερειάρχες είναι «απολύτως σύμφωνοι» με την επαναφορά των εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια – όχι όμως και με τη διάταξη που δίνει στο υπουργείο τη δυνατότητα αναπλήρωσής τους σε περίπτωση μη συμμετοχής τους στα συμβούλια αυτά.
Η κα Καλογήρου, ζήτησε άμεση ενεργοποίηση των προβλέψεων του σχεδίου Καλλικράτη για τον έλεγχο νομιμότητας στους ΟΤΑ (με παράλληλη απόσυρση άρθρου του νομοσχεδίου) και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της ΠΕΜΠΕ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμά τους.
Από πλευράς ΝΔ, ο Σίμος Κεδίκογλου ρώτησε μεταξύ άλλων τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΟΛΜΕ, εάν βελτιώνει την εικόνα του Δημοσίου, η επιστροφή στις εργασίας τους, υπαλλήλων για τους οποίους εκκρεμεί πειθαρχικός έλεγχος και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.
«Τι σας κάνει να πιστεύετε πως δεν θα ξαναγυρίσουμε στα πειθαρχικά του παρελθόντος που δεν συνεδρίαζαν; Τι λέτε για την κατάργηση του ελέγχου πιστοποιητικών;» ρώτησε τους συνδικαλιστές ο Σίμος Κεδίκογλου – ενώ στρεφόμενος προς την νεοδιορισθείσα πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, την ρώτησε εάν δεν εκθέτει την ίδια το γεγονός ότι είναι σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης.
– «Ουδείς όλα αυτά τα χρόνια μου έχει πει πως πρέπει να επιστρέψω στην οικία μου, όπου προφανώς ο κος Κεδίκογλου πιστεύει πως ανήκω. Το βιογραφικό μου είναι αναρτημένο στον προσωπικό μου ιστότοπο στο ΑΠΘ» απάντησε η κα Καμτσίδου.
– «Για την κατηγορία περί σεξισμού, δηλώνω πως τα ίδια θα ρώταγα αν η κα Καμτσίδου ήταν υπουργός και ο σύζυγός της διεκδικούσε θέση ευθύνης» δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου.
Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις του εισηγητή της ΝΔ για τους συνδικαλιστές, ο Θ. Μπαλασόπουλος απάντησε πως «οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ουδέποτε είχαν την πλειοψηφία στα πειθαρχικά συμβούλια – και την ημερήσια διάταξη την καθόριζαν οι δικαστικοί, οπότε δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις του πειθαρχικού ελέγχου». Για δε την καταργούμενη «αυτοδίκαιη αργία» των ελεγχόμενων πειθαρχικά υπαλλήλων, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρατήρησε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, «κατάργησε το τεκμήριο αθωότητας των υπαλλήλων, αλλά μόνον γι’ αυτούς, καθώς τους αιρετούς τους εξαίρεσε».
«Η αυτοδίκαιη αργία αφορούσε και τον προσωπικό σου βίο – και όχι μόνον την υπαλληλική σου καριέρα» απάντησε και ο Σπ. Κουτσουμπέλης (ΑΔΕΔΥ), συμπληρώνοντας αργότερα πως «ουδέποτε ζητήσαμε κατάργηση του ελέγχου των πιστοποιητικών – και στα νοσοκομεία πηγαίνουν και ανοίγουν τους φακέλους των εργαζομένων. ‘Αλλο όμως η επιβεβλημένη αλλαγή των διαδικασιών του ΠΔ Παυλόπουλου και άλλο τα πλαστά πιστοποιητικά…».
«Έχουμε περιπτώσεις πειθαρχικού ελέγχου ακόμα και για οικογενειακές διαφορές. Έχουμε μηνύσεις για απρεπή συμπεριφορά, ανθρώπους που έχουν τεθεί σε αργία ακόμα και για περιπτώσεις όπως αυτές στα Γιαννιτσά» (σ.σ. όπου 40 καθηγητές μηνύθηκαν από τον πρώην διευθυντή του σχολείου, επειδή επέτρεψαν σε μαθητές με μεγάλο αριθμό απουσιών να λάβουν μέρος στις προαγωγικές εξετάσεις) ανέφερε ο Θ. Κοτσιφάκης (ΟΛΜΕ).
Κατά τα άλλα, την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζόμενων στις παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες του υπουργείου Παιδείας και των επιθεωρητών πτήσεων της ΟΣΠΑ ζήτησαν εκπρόσωποί τους – ενώ οι εκπρόσωποι των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπενθύμισαν πως «σημερινοί υπουργοί είχαν καταθέσει τροπολογία να συνεχιστούν οι συμβάσεις μας, αλλά αυτό δεν έγινε».
Οι καθαρίστριες ζήτησαν την μονιμοποίησή τους – κάτι που ο Γ. Κατρούγκαλος απέκλεισε λόγω των υφιστάμενων συνταγματικών δεσμεύσεων, αλλά αναγνώρισε πως είναι εφικτό στο μέλλον να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη, όπου η προϋπηρεσία θα αναγνωρίζεται με συγκεκριμένη μοριοδότηση. «Αυτό σκεφτόμαστε για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις – και η δική σας είναι εμβληματική. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν όλες οι αδικίες ταυτόχρονα» ανέφερε ο υπουργός.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί που απορροφήθηκαν στην ΕΛΑΣ, ζήτησαν να τους δοθεί η εναλλακτική δυνατότητα να παραμείνουν εκεί και να μην επιστρέψουν στην προηγούμενη υπηρεσία τους (καθώς αρκετοί απ’ αυτούς έχουν ήδη μετακομίσει σε άλλες πόλεις λόγω μετάταξης).
– «Απ’ το αρμόδιο υπουργείο, μας έχει μεταφερθεί πως οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ έχουν διαμηνύσει πως οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες, δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν με τα προσόντα που έχουν» απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Σκεφτόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς φύγουν απ’ την ΕΛΑΣ και δεν θέλουν να ενταχθούν στη δημοτική αστυνομία, να μπορεί να τους τοποθετήσει ο υπουργός Εσωτερικών και σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου του, ώστε να παραμείνουν στον τόπο συμφερόντων τους» συμπλήρωσε.
«Είχαμε συναντηθεί με τον Γ. Πανούση και ο γ.γ. του υπουργείου του μας είπε πως υπάρχει σχέδιο για την ενσωμάτωσή μας στην ΕΛΑΣ, λόγω λειψανδρίας. Μας είχατε πει πως η εθελοντικότητα θα γίνει δεκτή» διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος των δημοτικών αστυνομικών, Σπύρος Λεπίδας.
«Ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η τελική απόφαση είναι αυτή που σας είπα» ανταπάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός παρατήρησε πως απ’ τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, «φάνηκε καθαρά η απομόνωση όσων είχαν επεξεργαστεί την αντιμεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και οργανώσεις όπως η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΚΕ που έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν έχουν πλειοψηφία φιλική προς την κυβέρνηση, δεν υπερασπίστηκαν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας ή το «αίμα» των διαθέσιμων υπαλλήλων».
Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τροποποιήσεις του νομοσχεδίου κατά την επί των άρθρων συζήτηση, σε σχέση με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
aftodioikisi.gr