Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πολλές φορές το οπτικό πεδίο θολώνει κατά τόπους, καθώς παρεμποδίζουν την όραση μικροσκοπικά στίγματα γνωστά ως «μυγάκια».

Οι αλλοιώσεις αυτές ονομάζονται κανονικά muscae volitantes (ιπτάμενες μύγες στα λατινικά).

Δεν πρόκειται για ξένα σώματα, μικροοργανισμούς ή σωματίδια που έχουν μπει στο μάτι, αλλά για ένα είδος «οφθαλμαπάτης».

Τα μυγάκια είναι σκιές μικροσκοπικών σωματιδίων που βρίσκονται εντός του οφθαλμού, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, μάζες πρωτεϊνών ή μικρά τμήματα ιστού.

Έχουμε την αντίληψη ότι τα στίγματα κινούνται όταν μεταθέτουμε το βλέμμα μας επειδή τα σωματίδια βρίσκονται στο υαλοειδές σώμα, το υγρό που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού.

Όσο πιο κοντά βρίσκεται το σωματίδιο στον αμφιβληστροειδή, τόσο πιο έντονα γίνεται αντιληπτό. Τα μυγάκια είναι επίσης πιο έντονα όταν κοιτάζουμε μια φωτεινή επιφάνεια με ενιαίο χρώμα, όπως τον ανέφελο ουρανό.

Όταν το φως φτάνει στο μάτι, το σωματίδιο επισκιάζει ένα μικρό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, του ευαίσθητου στο φως ιστού που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού, κι έτσι το οπτικό πεδίο μοιάζει να αλλοιώνεται σε συγκεκριμένα σημεία.
Στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την
υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή. Γενικά, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού, η δραχμή γνώρισε τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, που η ανταλλακτική τους αξία όμως ήταν μηδαμινή.

Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Τελικά, αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.

Στην μετακατοχική περίοδο, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σταθερό νόμισμα. Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944, οπότε η υποτιμημένη δραχμή αντικαταστάθηκε με μια νέα, με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα. Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.

http://www.ksipnistere.com 
Μερικά πράγματα είναι έτσι φτιαγμένα από τη φύση ώστε να μην μπορείς όσο κι αν προσπαθήσεις να το πετύχεις! Τι εννοώ; Το σώμα μας είναι ένας περίπλοκος και θαυμαστός «κόσμος» όπου ορισμένες λειτουργίες πρέπει να γίνονται αυτόνομα, ενώ δεν σου επιτρέπεται να τις κάνεις παράλληλα. Γι’ αυτό με αυτά τα πέντε, μην το «παλεύεις»! Άδικος κόπος…





- Δεν μπορείς να μετρήσεις τα μαλλιά σου. Σωστά;
- Δεν μπορείς να γαργαλήσεις τον εαυτό σου! Σωστά;
- Δεν μπορείς να φτερνιστείς με τα μάτια ανοιχτά! Σωστά;
- Δεν μπορείς να γλύψεις τον αγκώνα σου! Σωστά;
- Δεν μπορείς να αναπνεύσεις όταν η γλώσσα σου είναι έξω! Σωστά;
Τώρα σε παρακαλώ πολύ μάζεψε τη γλώσσα σου, γιατί μου θυμίζεις το Ρεξ!!!! Χα, χα, χα, χα, χα…

http://www.pinnokio.gr 
Η Yahoo θέλει να ανακάμψει και να ανακτήσει την χαμένη της δόξα στον χώρο του Διαδικτύου και αυτό θέλει να... το πετύχει με μία νέα εφαρμογή.

Σύμφωνα με το The Information, η αυτή η εφαρμογή για mobile συσκευές, θα είναι ένας συνδυασμός των Skype, Meerkat και Snapchat.

Η νέα εφαρμογή θα επικεντρώνεται στο video, σε live streaming όπως το Meerkat - αποκλείστηκε από το Twitter - και το YouNow, αλλά με παρόμοιες λειτουργίες με το Snapchat.

Επιπλέον, θα έχει δυνατότητα για αποστολή κειμένου όπως οι κοινές chat applications Messenger, WhatsApp, κ.λπ.

H Yahoo δεν έχει ανακοινώσει κάτι επισήμως, ενώ η εφαρμογή αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι γιατροί δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου...
Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μείγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες.

Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται, επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.

Μολονότι το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το «World News», ένα περιοδικό στον Καναδά, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

Καρδιοπάθεια

Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα

. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Αρθρίτιδα

Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.

Κυστίτιδα
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.

Πονόδοντος

Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι να σταματήσει να σας πονά.

Χοληστερόλη

Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.

Κρυολόγημα

Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.

Διαταραχές στομάχου

Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.

Αέρια στομάχου (φουσκώματα)

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται από τα αέρια.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.

Δυσπεψία

Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.

Γρίπη

Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.

Μακροβιότητα

Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα..

Ακμή

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και ξεπλύνετε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Παθήσεις του δέρματος

Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.

Αδυνάτισμα

Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

Καρκίνος

Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.

Κούραση

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.

Άσχημη αναπνοή

Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Νέος σάλος με τα e-mail που διέρρευσαν από το σκάνδαλο υποκλοπής στο οποίο ενεπλάκη και η Sony, στοχοποιούν τον Μπεν Αφλεκ αποκαλύπτοντας κάτι για το παρελθόν του που προσπαθούσε επιμελώς να κρύψει όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως αναμεταδίδει η iefimerida.gr, αποκαλύφθηκε, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και ηθοποιός ζήτησε από τους παραγωγούς της τηλεοπτικής εκπομπής «Βρες τις Ρίζες σου» να αποκρύψουν ορισμένες λεπτομέρειες από την ιστορία της οικογένειας του.

Ο οικοδεσπότης της εκπομπής, Χένρι Λούις Γκέιτς, ένας εξέχων Χάρβαρντ καθηγητής ιστορίας του Χάρβαρντ, εμφανίστηκε αναστατωμένος από το προφανώς άνευ προηγουμένου αίτημα, αλλά τα ευαίσθητα δεδομένα, δεν παρουσιάστηκαν τελικά στο σόου, το οποίο προβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τι ήταν αυτό όμως που έκανε τον Μπεν Αφλεκ να προσπαθεί επιμελώς να κρύψει το παρελθόν του; Σύμφωνα με τα email που διέρρευσαν o Αφλεκ δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί το γεγονός ότι ένας από τους προγόνους του ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων.

http://www.thestival.gr

Αιτήματα για την κάλυψη χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων καταθέτουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα υπουργεία της χώρας για την κάλυψη πάγιων αναγκών τους, τόσο στις κεντρικές τους υπηρεσίες όσο και στους φορείς τους οποίους εποπτεύουν.
Οι θέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της καταγραφής των αναγκών σε προσωπικό των υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και αναμένεται να καλυφθούν σταδιακά με νέο προσωπικό, αλλά και από την πρόσληψη επιτυχόντων από παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και την επαναπρόσληψη εργαζομένων, οι οποίοι είτε απολύθηκαν είτε εντάχθηκαν στο καθεστώς διαθεσιμότητας.
Το Έθνος παρουσιάζει σήμερα τα αιτήματα που κατέθεσαν σχετικά τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ενώ στο επόμενο τεύχος θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ αναφορικά με τις ανάγκες που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών για τις υπηρεσίες του.
2
Είναι ένα αυτοκίνητο που δεν το βλέπει κανείς κάθε μέρα και ειδικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Μητροπόλεως ο ιδιοκτήτης της Laborgini που βλέπετε ήθελε να απολαύσει την νυχτερινή ζωή της πόλης και αποφάσισε να παρκάρει πάνω στην διάβαση, ενώ κλείνει και ράμπα για ΑΜΕΑ.





http://www.seleo.gr 

Απίστευτο σχόλιο με τον δικό του μοναδικό τρόπο έκανε για ακόμη μια φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Ο Γ. Μπουταρης καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Εθν. Άμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είχα πει ότι έχουμε συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαια και  κυβέρνηση του χοντρού. Αυτόν τον Καμμένο παιδιά, συγγνώμη, αλλά δεν τον πάω με τίποτα…”
Πεθαίνει ο Μήτσος και πάει στον παράδεισο. Εκεί βλέπει ένα μέρος γεμάτο με ρολόγια. Την ίδια στιγμή συναντάει έναν άγγελο και τον ρωτάει:
- Γιατί είναι όλα αυτά τα ρολόγια εδώ;
-Κάθε ρολόι μετράει τη διαφθορά μιας χώρας. Όσο πιο γρήγορα κινούνται οι δείκτες τόσο πιο μεγάλη είναι διαφθορά, του λέει ο άγγελος.
Αμέσως ο Μήτσος πηγαίνει για να δει τα ρολόγια.
Βλέπει το ρολόι της Αμερικής και οι δείκτες κινούνταν κανονικά. Βλέπει το ρολόι της Γερμανίας και οι δείκτες κινούνταν κανονικά. Βλέπει το ρολόι της Ιταλίας και οι δείκτες κινούνταν κανονικά.
Ψάχνει για το ρολόι της Ελλάδας αλλά δεν το βρίσκει. Τότε ρωτάει τον άγγελο:
- Ρε άγγελε, το ρολόι της Ελλάδας δεν το βρίσκω… Πού είναι;
Και του απαντάει ο άγγελος:
- Το ρολόι της Ελλάδας το πήρε ο θεός για ανεμιστήρα.!!!

Τη συμφωνία τους με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του Δημοσίου εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων κοινωνικών φορέων οι οποίοι μίλησαν στην αρμοδια Επιτροπή της Βουλής. Μετά από αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε πως μέσα στον επόμενο μήνα, θα κατατεθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων – ενώ σε προσεχές νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, της «μίας και μόνης εργασίας στο Δημόσιο» και της κατάργησης των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
«Σε ορίζοντα μεγαλύτερο θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της μείζονας αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης» συμπλήρωσε ο κος Κατρούγκαλος.
Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Σταύρος Κουτσουμπέλης εκτίμησε θετικά την ακύρωση των διαθεσιμοτήτων, την μονιμοποίηση των υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας για τους ελεγχόμενους πειθαρχικά υπαλλήλους, την επαναφορά των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων στα πειθαρχικά συμβούλια με δύο εκλεγμένους, όπως επίσης και την κατάργηση των υφιστάμενων διατάξεων για την πολιτική επιστράτευση. Από την άλλη, ο κος Κουτσουμπέλης, ζήτησε να μην συνυπολογιστούν οι επαναπροσλαμβανόμενοι (πρώην διαθέσιμοι) υπάλληλοι στις 15000 προσλήψεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015 και να καταργηθούν συμβολικά, οι μνημονιακές διατάξεις για την αξιολόγηση.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, ζήτησε να καλυφθούν τα κενά του 2015 με προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, ξέχωρα από την επιστροφή των διαθεσίμων.
Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Θ. Μπαλασόπουλος ζήτησε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και να μην υπάρξει κανείς αποκλεισμός στους σχολικούς φύλακες που θα επαναπροσληφθούν.
Εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε πως οι περιφερειάρχες είναι «απολύτως σύμφωνοι» με την επαναφορά των εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια – όχι όμως και με τη διάταξη που δίνει στο υπουργείο τη δυνατότητα αναπλήρωσής τους σε περίπτωση μη συμμετοχής τους στα συμβούλια αυτά.
Η κα Καλογήρου, ζήτησε άμεση ενεργοποίηση των προβλέψεων του σχεδίου Καλλικράτη για τον έλεγχο νομιμότητας στους ΟΤΑ (με παράλληλη απόσυρση άρθρου του νομοσχεδίου) και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της ΠΕΜΠΕ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμά τους.
Από πλευράς ΝΔ, ο Σίμος Κεδίκογλου ρώτησε μεταξύ άλλων τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΟΛΜΕ, εάν βελτιώνει την εικόνα του Δημοσίου, η επιστροφή στις εργασίας τους, υπαλλήλων για τους οποίους εκκρεμεί πειθαρχικός έλεγχος και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.
«Τι σας κάνει να πιστεύετε πως δεν θα ξαναγυρίσουμε στα πειθαρχικά του παρελθόντος που δεν συνεδρίαζαν; Τι λέτε για την κατάργηση του ελέγχου πιστοποιητικών;» ρώτησε τους συνδικαλιστές ο Σίμος Κεδίκογλου – ενώ στρεφόμενος προς την νεοδιορισθείσα πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, την ρώτησε εάν δεν εκθέτει την ίδια το γεγονός ότι είναι σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης.
– «Ουδείς όλα αυτά τα χρόνια μου έχει πει πως πρέπει να επιστρέψω στην οικία μου, όπου προφανώς ο κος Κεδίκογλου πιστεύει πως ανήκω. Το βιογραφικό μου είναι αναρτημένο στον προσωπικό μου ιστότοπο στο ΑΠΘ» απάντησε η κα Καμτσίδου.
– «Για την κατηγορία περί σεξισμού, δηλώνω πως τα ίδια θα ρώταγα αν η κα Καμτσίδου ήταν υπουργός και ο σύζυγός της διεκδικούσε θέση ευθύνης» δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου.
Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις του εισηγητή της ΝΔ για τους συνδικαλιστές, ο Θ. Μπαλασόπουλος απάντησε πως «οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ουδέποτε είχαν την πλειοψηφία στα πειθαρχικά συμβούλια – και την ημερήσια διάταξη την καθόριζαν οι δικαστικοί, οπότε δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις του πειθαρχικού ελέγχου». Για δε την καταργούμενη «αυτοδίκαιη αργία» των ελεγχόμενων πειθαρχικά υπαλλήλων, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρατήρησε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, «κατάργησε το τεκμήριο αθωότητας των υπαλλήλων, αλλά μόνον γι’ αυτούς, καθώς τους αιρετούς τους εξαίρεσε».
«Η αυτοδίκαιη αργία αφορούσε και τον προσωπικό σου βίο – και όχι μόνον την υπαλληλική σου καριέρα» απάντησε και ο Σπ. Κουτσουμπέλης (ΑΔΕΔΥ), συμπληρώνοντας αργότερα πως «ουδέποτε ζητήσαμε κατάργηση του ελέγχου των πιστοποιητικών – και στα νοσοκομεία πηγαίνουν και ανοίγουν τους φακέλους των εργαζομένων. ‘Αλλο όμως η επιβεβλημένη αλλαγή των διαδικασιών του ΠΔ Παυλόπουλου και άλλο τα πλαστά πιστοποιητικά…».
«Έχουμε περιπτώσεις πειθαρχικού ελέγχου ακόμα και για οικογενειακές διαφορές. Έχουμε μηνύσεις για απρεπή συμπεριφορά, ανθρώπους που έχουν τεθεί σε αργία ακόμα και για περιπτώσεις όπως αυτές στα Γιαννιτσά» (σ.σ. όπου 40 καθηγητές μηνύθηκαν από τον πρώην διευθυντή του σχολείου, επειδή επέτρεψαν σε μαθητές με μεγάλο αριθμό απουσιών να λάβουν μέρος στις προαγωγικές εξετάσεις) ανέφερε ο Θ. Κοτσιφάκης (ΟΛΜΕ).
Κατά τα άλλα, την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζόμενων στις παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες του υπουργείου Παιδείας και των επιθεωρητών πτήσεων της ΟΣΠΑ ζήτησαν εκπρόσωποί τους – ενώ οι εκπρόσωποι των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπενθύμισαν πως «σημερινοί υπουργοί είχαν καταθέσει τροπολογία να συνεχιστούν οι συμβάσεις μας, αλλά αυτό δεν έγινε».
Οι καθαρίστριες ζήτησαν την μονιμοποίησή τους – κάτι που ο Γ. Κατρούγκαλος απέκλεισε λόγω των υφιστάμενων συνταγματικών δεσμεύσεων, αλλά αναγνώρισε πως είναι εφικτό στο μέλλον να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη, όπου η προϋπηρεσία θα αναγνωρίζεται με συγκεκριμένη μοριοδότηση. «Αυτό σκεφτόμαστε για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις – και η δική σας είναι εμβληματική. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν όλες οι αδικίες ταυτόχρονα» ανέφερε ο υπουργός.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί που απορροφήθηκαν στην ΕΛΑΣ, ζήτησαν να τους δοθεί η εναλλακτική δυνατότητα να παραμείνουν εκεί και να μην επιστρέψουν στην προηγούμενη υπηρεσία τους (καθώς αρκετοί απ’ αυτούς έχουν ήδη μετακομίσει σε άλλες πόλεις λόγω μετάταξης).
– «Απ’ το αρμόδιο υπουργείο, μας έχει μεταφερθεί πως οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ έχουν διαμηνύσει πως οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες, δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν με τα προσόντα που έχουν» απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Σκεφτόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς φύγουν απ’ την ΕΛΑΣ και δεν θέλουν να ενταχθούν στη δημοτική αστυνομία, να μπορεί να τους τοποθετήσει ο υπουργός Εσωτερικών και σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου του, ώστε να παραμείνουν στον τόπο συμφερόντων τους» συμπλήρωσε.
«Είχαμε συναντηθεί με τον Γ. Πανούση και ο γ.γ. του υπουργείου του μας είπε πως υπάρχει σχέδιο για την ενσωμάτωσή μας στην ΕΛΑΣ, λόγω λειψανδρίας. Μας είχατε πει πως η εθελοντικότητα θα γίνει δεκτή» διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος των δημοτικών αστυνομικών, Σπύρος Λεπίδας.
«Ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η τελική απόφαση είναι αυτή που σας είπα» ανταπάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός παρατήρησε πως απ’ τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, «φάνηκε καθαρά η απομόνωση όσων είχαν επεξεργαστεί την αντιμεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και οργανώσεις όπως η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΚΕ που έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν έχουν πλειοψηφία φιλική προς την κυβέρνηση, δεν υπερασπίστηκαν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας ή το «αίμα» των διαθέσιμων υπαλλήλων».
Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τροποποιήσεις του νομοσχεδίου κατά την επί των άρθρων συζήτηση, σε σχέση με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
aftodioikisi.gr
Το 80% των καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, αλλά και εάν ήμασταν σε θέση να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια όσο παράδοξα και αν ακούγονται καμία φορά.

Επιστήμονες από το ιατρικό κέντρο του Τελ Αβίβ σε πρόσφατη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι η αυτοεξέταση του αυτιού, μπορεί να αποκαλύψει το ενδεχόμενο ύπαρξης φραγμένων αρτηριών.

Συγκεκριμένα, μια πτυχή στο λοβό του αυτιού και ειδικότερα μία γωνιακή πτυχή στο αυτί που υπάρχει διαγώνια από το κανάλι μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού, έχει αναφερθεί σε ιατρικές εκθέσεις ως ένδειξη σιωπηλής στεφανιαία νόσου.

Η πτυχή του αυτιού μπορεί να προκύψει από κακή κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς. Οι καρδιακοί μύες και οι λοβοί των αυτιών προμηθεύονται κοινό γενετικό υλικό κι έτσι μοιράζονται κοινές καταληκτικές διόδους.

Αν και μερικοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι μια πτυχή είναι μόνο μια γενική ένδειξη της γήρανσης του πληθυσμού, οι ερευνητές πρόσφατα χρησιμοποίησαν την πιο εξελιγμένη μέθοδο αξονικής τομογραφίας για τη μέτρηση της σιωπηλής στεφανιαία νόσου και διαπίστωσαν ότι σε μία προβλεπόμενη καρδιοπάθεια το σχήμα του αυτιού αλλοώνεται.

Φυσικά, οι ερευνητές συνυπολόγιζαν και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το κάπνισμα κ.λπ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!