Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τρία καραβάκια αναμένεται να επιστρέψουν φέτος στο Θερμαϊκό Κόλπο, ώστε να εξυπηρετήσουν τους Θεσσαλονικείς, στο πλαίσιο της πιλοτικής θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.

Τα εν λόγω καραβάκια, θα πραγματοποιούν καθημερινά, από τα μέσα Μαΐου τακτικά δρομολόγια.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο “Κωνσταντής”, ο “Άγιος Γεώργιος” και το “Θερμαϊκός 1″ θα σηκώσουν άγκυρα και θα πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και των ανατολικών ακτών του Θερμαϊκού Κόλπου. Φέτος, στις στάσεις αναμένεται να συμπεριληφθεί και η Καλαμαριά, ενώ στους νέους σταθμούς προβλέπεται να είναι επίσης η Αγία Τριάδα.

“Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουν τα δρομολόγια με τα καραβάκια γύρω στις 12 – 15 Μαΐου, ενώ έχουμε προγραμματίσει νέες στάσεις σε Καλαμαριά και Αγία Τριάδα, ώστε να εξυπηρετήσουμε περισσότερο κόσμο. Τα ακριβή δρομολόγια θα οριστούν το επόμενο διάστημα, ωστόσο σίγουρα τα καραβάκια θα αναχωρούν ανά μία ώρα” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πλοιοκτήτης Μάνος Κάιλας.

Σύμφωνα με την εταιρία “Thessaloniki Waterways”, οι στάσεις που θα κάνουν τα καραβάκια, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, θα είναι: Λιμάνι Θεσσαλονίκης- Λευκός Πύργος- Καλαμαριά- Περαία- Νέοι Επιβάτες- Αγία Τριάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, την περσινή χρονιά, τα καραβάκια μετέφεραν περίπου 40.000 επιβάτες, αρκετοί από τους οποίους ήταν ξένοι τουρίστες που βρέθηκαν στην πόλη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

“Πέρσι ήταν περίπου 40.000 άτομα που εξυπηρετήθηκαν, ενώ φέτος ελπίζουμε πως ο κόσμος θα είναι περισσότερος αρκεί να έχει βελτιωθεί η πρόσβαση στους σταθμούς, αλλά και να ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες” πρόσθεσε ο κ. Κάιλας.

http://thessvoice.gr 
Τη Δευτέρα 18 Μαΐου και με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα του σχολικού έτους 2014-2015 θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαΐου, ενώ για τους μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α') οι εξετάσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 19 Μαΐου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17-6-2015. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15-6-2015 ως και 26-6-2015.
Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9-6-2015. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα. Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.
Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί. Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους.
Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κ.λπ. θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

http://taxalia.blogspot.gr 
Μόλις 3.574 εισιτήρια κόπηκαν στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Εργοτέλη στην Τούμπα, γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την ημέρα που ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Πριν από το παιχνίδι με τον κρητικό σύλλογο, το αρνητικό ρεκόρ ήταν τα 5.268 εισιτήρια που είχαν κοπεί στο ματς της περασμένης περιόδου με την Βέροια στις 26 Ιανουαρίου του 2014.

Η πολύ χαμηλή προσέλευση θεατών φανερώνει φυσικά την απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις των φιλάθλων του Δικεφάλου, καθώς άλλη μία χρονιά πήγε ουσιαστικά… χαμένη με την ομάδα να διεκδικεί μόνο τον στόχο της πρωτιάς στα play-off.

http://www.thestival.gr
Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχεται το Πάσχα. Νονοί όλου το κόσμου δεν έχετε λοιπόν παρά να προετοιμαστείτε και να χαρίσετε στο βαφτιστήρι σας το δώρο του!

Όσοι μπήκατε πρόσφατα στο club ή απλά δεν έτυχε να μάθετε τα εθιμοτυπικά δείτε τι πρέπει να  περιλαμβάνει το δώρο για το Πάσχα για το πνευματικό σας παιδί.

Το βαφτιστήρι είτε είναι μικρό στην ηλικία είτε είναι μεγάλο σίγουρα περιμένει με ανυπομονησία τη λαμπάδα και τα δώρα της νονάς ή του νονού. Εκτός λοιπόν από την λαμπάδα τα δώρα της νονάς/νονού το Πάσχα είναι ένα ζευγάρι παπουτσάκια, το τσουρέκι και το σοκολατένιο αυγό (όσο πιο μεγάλο τόσο περισσότερο θα το χαρεί!)

Καλό είναι να ρωτήσετε τους γονείς εκ των προτέρων το νούμερο του παπουτσιού που φοράει το βαφτιστήρι σας ώστε να μην τρέχετε άδικα ύστερα για αλλαγές. Αν επίσης έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας και μένετε κοντά με το βαφτιστήρι σας μπορείτε να πάτε μαζί να διαλέξετε την λαμπάδα και τα παπούτσια ώστε να «πέσετε» σίγουρα μέσα στις προτιμήσεις του/της.

Αν πάλι τα οικονομικά σας δεν σας το επιτρέπουν και είστε πιεσμένοι, σε καμιά περίπτωση μην παραμελήσετε αυτήν σας την υποχρέωση, αυτές τις άγιες μέρες. Δεν είναι ανάγκη να πάρετε κάτι ακριβό. Αν κάνετε μια έρευνα αγοράς θα βρείτε οικονομικά δώρα που θα ξετρελάνουν και τα πιο…απαιτητικά βαφτιστήρια.

Ποια μέρα πρέπει να δώσω το δώρο;
 
Ξέρετε ότι τα παιδάκια είναι ανυπόμονα οπότε μην πάτε τελευταία στιγμή να δώσετε το δώρο σας. Φροντίστε λοιπόν να το δώσετε αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Αν πάλι είστε παραδοσιακοί, τα δώρα της Λαμπρής οι νονοί είθισται να τα δίνουν την Μ. Πέμπτη και ποτέ την Μ. Παρασκευή!

Τι συμβολίζουν τα δώρα;
 
Τώρα που μάθατε τις υποχρεώσεις σας ως νονοί καλό είναι να ξέρετε και τι συμβολίζουν τα δώρα που πηγαίνετε αυτές τις μέρες στα βαφτιστήρια σας.

Η λαμπάδα
Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή,  τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

Το αυγό
Το αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση. Σχετίζεται επίσης με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.

Το τσουρέκι
Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως τον δίδαξε ο Χριστός. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

http://www.seleo.gr
Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος στη σύγχρονη ιστορία
Θα είναι δύσκολο για ένα Βοστωνέζο να το πιστέψει, αλλά ο φετινός χειμώνας ήταν για τον πλανήτη ο θερμότερος στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με τη στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Βάσει των στοιχείων αυτών, κατά την περίοδο ανάμεσα στον Δεκέμβριο 2014 έως το Φεβρουάριο 2015 η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως ήταν 0,79 βαθμούς Κέλσιου υψηλότερη από το μέσο όρο το 20ού αιώνα.

Πρόκειται για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1880, οπότε υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Εμφανής στο σχετικό χάρτη με τις θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα είναι η ψυχρή εξαίρεση της ανατολικής βόρειας Αμερικής, όπου σημειώθηκε ρεκόρ χιονοπτώσεων.



Γενικώς οι μέσες θεοκρασίες του 2015 κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, με τον περασμένο Φεβρουάριο να αποτελεί το θερμότερο από το 1998.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της NOAA και της NASA, το 2014 ήταν το θερμότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία.
in.gr
Με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, πρώην δημοτικός αστυνομικός που υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. ως ιδιαίτερης κατηγορίας ένστολο προσωπικό, ζητάει το δικαίωμα να συνυπηρετεί με τη σύζυγό του, εκπαιδευτικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο αποστολέας πρόκειται να μεταφερθεί στην κατηγορία του δημοτικού υπαλλήλου και να χάσει το δικαίωμα να υπηρετεί στην ίδια πόλη με τη σύζυγό του. Στην επιστολή αναφέρει ότι πολλοί συνάδελφοί του βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και ζητούν από τον κ. Κατρούγκαλο να παραμείνουν στο ιδιαίτερης κατηγορίας ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

http://www.aftodioikisi.gr 
Champions League: Ζευγάρωσαν τις νίκες Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους
Ζευγάρωσε τις νίκες η Μπαρτσελόνα κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς μετά το 2-1 στο Μάντσεστερ, οι “μπλαουγκράνα” επικράτησαν και στο Καμπ Νου με 1-0 στον επαναληπτικό, παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση για τα προημιτελικά του Champions League.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Ράκιτιτς στο 31' με πλασέ, μετά από σέντρα του Μέσι. Οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, αν και είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν στο 78', όταν ο Αγκουέρο κέρδισε πέναλτι και το εκτέλεσε ο ίδιος, όμως ο Τερ Στέγκεν απέκρουσε και κράτησε το 1-0, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση οι γηπεδούχοι βγήκαν ωραία στην αντεπίθεση, όμως ο Χαρτ πρόλαβε τον Νεϊμάρ στο τετ α τετ.

Στην άλλη αναμέτρηση της ημέρας, η Γιουβέντους πέρασε σαν... σίφουνας από το Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ, “ζευγαρώνοντας” κι αυτή τις νίκες κόντρα στην Ντόρτμουντ με το εμφατικό 3-0 (είχε κερδίσει 2-1 στο Τορίνο).

Η Γιουβέντους προηγήθηκε μόλις στο 3ο λεπτό με εκπληκτικό μακρινό σουτ του Τέβες που αιφνιδίασε τον Βαϊντενφέλερ, ενώ το 2-0 πέτυχε στο 70' ο Μοράτα προ κενής εστίας, μετά από ασίστ του Τέβες. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε και πάλι ο Τέβες με ωραίο σουτ στο 79'.

Έτσι, οι οκτώ ομάδες που προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Champions League είναι οι:

Ρεάλ Μαδρίτης
Πόρτο
Μπάγερν Μονάχου
Παρί Σεν Ζερμέν
Ατλέτικο Μαδρίτης
Μονακό
Μπαρτσελόνα
Γιουβέντους
Συνολικά 1.764 αλλοδαποί επαναπατρίστηκαν μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.
Οι περισσότεροι, 624 άτομα, επέστρεψαν στην Αλβανία, στο Πακιστάν (301 άτομα), τη Γεωργία (88 άτομα), το Μπαγκλαντές (66 άτομα) και τη Συρία (42 άτομα, που αναχώρησαν οικειοθελώς).
Πρόκειται για τα γνωστά εθελούσια προγράμματα....
επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων.
Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

http://simantra.blogspot.gr 

Οι εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για ενδεχόμενα μπλακάουτ λόγω της ολικής έκλειψης Ηλίου στις 20 Μαρτίου, όταν η σκιά της Σελήνης θα καλύψει τα ηλιακά πάρκα και θα ρίξει απότομα την παραγωγή. «Η έκλειψη αυτή θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου δοκιμή για το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (Entso-e). «Ηλιακές εκλείψεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο με την αύξηση των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος επεισοδίων θα μπορούσε να είναι σοβαρός χωρίς τη λήψη αντίμετρων» προειδοποίησε. Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 100 φορές από το 1999 ως σήμερα, και αντιστοιχεί πλέον σε ένα σεβαστό ποσοστό της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Η έκλειψη της Παρασκευής θα είναι ολική, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα την δει ως μερική.
Πηγή: in.gr

Η Facebook ανακοίνωσε σήμερα μία νέα λειτουργία για την εφαρμογή μηνυμάτων Facebook Messenger, αυτή της αποστολής/λήψης χρημάτων από/προς τους φίλους σας!
Η υπηρεσία ξεκινάει από σήμερα στην Αμερική και δίνει τη δυνατότητα αποστολής/λήψης χρηματικών ποσών απευθείας μέσα από την εφαρμογή Facebook Messenger, χωρίς χρεώσεις. Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση είναι η καταχώριση μίας πιστωτικής κάρτας Visa ή MasterCard στο λογαριασμό του χρήστη.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ανταπόκριση του κοινού στην προσπάθεια αυτή όσο θα αναμένουμε την υπηρεσία να ενεργοποιηθεί στις μεγάλες Ευρωπαικές χώρες και (κάποια στιγμή) στην Ελλάδα.

 


Τοπικές βροχές στο Ιόνιο και βαθμιαία στην ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βελτίωση το βράδυ στα δυτικά. Ανεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά, βελτίωση το βράδυ στα δυτικά.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, βελτίωση το βράδυ από τα βόρεια.
άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ιόνιο βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Αν. Στερεας.
άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. στα νότια βορειοανατολικοί 3 με 4 τοπικά 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
θερμοκρασία: από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα σταδιακά θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 με γρήγορη εξασθένηση και σταδιακή στροφή από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
καιρός: αρχικά γενικά αίθριος και από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βρόχων από το βράδυ.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. βελτίωση τη νύχτα στα δυτικά.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου.
Το κοτόπουλο και γενικά τα πουλερικά είναι τρόφιμα που ενοχοποιούνται για πρόκληση τροφικών δηλητηριάσεων.

Γι' αυτό και πριν το μαγειρέψετε, φροντίστε να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, ακολουθώντας μία απλή διαδικασία.

Ποια είναι αυτή; Καταψύξτε το κοτόπουλο και στη συνέχεια ξεπαγώστε το προσεκτικά.

Η τακτική αυτή μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις αποικίες ενός βακτηρίου που αφθονεί στα ωμά πουλερικά και μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο κατά το πλύσιμο του νωπού κοτόπουλου κάτω από τη βρύση ή με την κατανάλωσή του μισοψημένου.

Πρόκειται για το καμπυλοβακτήριο, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων.

Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο εκδηλώνεται δύο έως πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση και προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας, σύμφωνα με την βρετανική Αρχή για τα τρόφιμα (την Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων ή FSA).

Η FSA είχε εκδώσει στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωση, με την οποία συνιστούσε στους καταναλωτές να μην πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν, διότι η συνήθεια αυτή διασπείρει το καμπυλοβακτήριο στα χέρια, τα ρούχα τους, το νιπτήρα και τις επιφάνειες της κουζίνας.

Τώρα, η δρ Φρίντα Γιόργκενσεν, Μικροβιολόγος Δημοσίας Υγείας του βρετανικού κυβερνητικού οργανισμού Public Health England (PHE), επανέρχεται στο θέμα συνιστώντας να μην μαγειρεύουμε ποτέ κοτόπουλο, εάν πρώτα δεν το αφήσουμε λίγες ημέρες στην κατάψυξη.

Όπως δήλωσε στον βρετανικό Τύπο, η κατάψυξη του πουλερικού αποτελεί πρόσθετο μέτρο προστασίας στο καλό μαγείρεμά του.

«Η κατάψυξη μειώνει σημαντικά τον αριθμό των κυττάρων του καμπυλοβακτηρίου που υπάρχουν στο κοτόπουλο», είπε. «Υπολογίζουμε ότι η μείωση αυτή φτάνει στο 90% και, σε συνδυασμό με την προσεκτική απόψυξη και το καλό μαγείρεμα του πουλερικού στη συνέχεια, μπορεί να ασκήσει τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία της δημόσιας Υγείας».

Το καμπυλοβακτήριο μαζί με τη σαλμονέλα προκαλούν τα περισσότερα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από πουλερικά.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!