Κυριακή 16 Απριλίου 2017


Η κατασκευάστρια παιχνιδιών Bandai ανακοίνωσε πως θα θέσει εκ νέου στην αγορά το πρώτο μοντέλο Tamagotchi, με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του παιχνιδιού που έγινε μανία για τα παιδιά των 90’s.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η επανέκδοση του παιχνιδιού θα κυκλοφορήσει μόνο στην Ιαπωνία, ενώ η συσκευή θα είναι ελάχιστα μικρότερη σε σχέση με το αρχικό μοντέλο.

Για όσα παιδιά της δεκαετίας του ’90, όμως, θα ήθελαν να αποκτήσουν αυτή τη συλλεκτική έκδοση του Tamagotchi, η εταιρεία γνωστοποίησε πως θα το καταστήσει διαθέσιμο και στο Amazon Ιαπωνίας.

Βέβαια, τα μεταφορικά θα σας κοστίσουν όσο ένα αεροπορικό εισιτήριο, οπότε αν είστε λάτρεις του Tamagotchi, θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πηγή: enikonomia

Η τάση στα κινητά είναι, σίγουρα, vintage. Μετά την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα παλιά Nokia, που μοσχοπουλιούνται στο διαδίκτυο, επιστρέφει και το κινητό με πορτάκι αλλά σε μια σαφώς πιο hi-tech βερσιόν.
Η Samsung αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο αναδιπλούμενο smartphone, το οποίο στην ουσία θα έχει δύο οθόνες. Το Galaxy X συγκεκριμένα θα έχει δύο οθόνες OLED μ' έναν «μεντεσέ» στη μέση, που θα επιτρέπει να ανοίγει σε εύρος 180 μοιρών.
Η εταιρία φέρεται ότι έχει ήδη παραγγείλει τα απαραίτητα υλικά και ότι έχει προγραμματίσει την κατασκευή 2.000 - 3.000 κομματιών πριν από τον Ιούλιο. Η δοκιμή δε του πρωτοτύπου έχει προγραμματιστεί για φέτος, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του νοτιοκορεατικού ειδησεογραφικού σάιτ Τhe Investor.
«H Samsung φαίνεται να δοκιμάζει τις διαθέσεις με αυτήν τη διπλής οθόνης συσκευή για να συγκεντρώσει και άλλες ιδέες για το επερχόμενο πτυσσόμενο τηλέφωνο» αναφέρει πηγή, που δεν κατονομάζεται, ενώ αποκαλύπτεται ότι η εταιρία είχε καταθέσει αίτηση πατέντας για αναδιπλούμενη συσκευή από πέρυσι.
Λυγίζει
Το σχετικό έγγραφο δείχνει μια στενή συσκευή Samsung, με οθόνη που λυγίζει και αναδιπλώνεται, όπως τα παλιακά κινητά με τα πορτάκια. Η συσκευή περιγράφεται ως κάτι που μπορεί να «διπλώσει και να ξεδιπλώσει ημιαυτόματα».
Επίσης, η πατέντα, που αναφέρεται τόσο ως «εύκαμπτη» όσο και ως «δευτερεύουσας προβολής», υποτίθεται ότι θα ενεργοποιείται όταν διπλώνει η συσκευή. Ωστόσο το πρόβλημα με αυτό το νέο μοντέλο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του χώρου, δεν θα είναι η τεχνολογία του όσο το αν η Samsung θα μπορέσει να διαχειριστεί θέματα μάρκετινγκ και εσόδων.
Τον περασμένο μήνα αποκαλύφτηκε ότι η Samsung έχει αρχίσει να δείχνει σε κλειστό κύκλο ένα καινοτόμο αναδιπλούμενο κινητό, το οποίο σχεδιάζει να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του κοινού από το λανσάρισμα του iPhone 8 της Apple.

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 117 ετών άφησε η Έμμα Μοράνο, ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου, όπως ανακοίνωσε ο προσωπικός της γιατρός.
Σύμφωνα με το Associated Press, η Μοράνο απεβίωσε στο μικρό της διαμέρισμα στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.
Γεννημένη στις 29 Νοεμβρίου του 1899, η κ. Μοράνο αποτελούσε την τελευταία γνωστή επιζήσασα του 19ου αιώνα, βάσει των επίσημων στοιχείων.
Τα γονίδια της οικογένειας της σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη μακροζωία της, με τη μητέρα της να αποβιώνει σε ηλικία 91 ετών, τη στιγμή που μία από τις αδελφές έφθασε σε ηλικία 107 ετών. Αυτές οι… συμπτώσεις είναι που οδήγησαν το DNA της μέχρι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για ανάλυση.
«Με τη δύναμη της θέλησης, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» είχε διαβεβαιώσει η ίδια σε συνέντευξή της στο παρελθόν. Ακριβώς αυτή η θέληση ήταν η κινητήριος δύναμη που την ώθησε να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της ο οποίος την κακοποιούσε σωματικά, ενώ το μοναχοπαίδι της πέθανε σε ηλικία μόλις επτά μηνών. Τότε, το 1938, τα διαζύγια δεν είχαν ακόμη νομιμοποιηθεί στην Ιταλία.
Ήταν 39 ετών και αποφάσισε να μείνει μόνη, «διότι δεν ήθελα να εξαρτώμαι από οτιδήποτε» είχε δηλώσει η ίδια στην αμερικανική εφημερίδα New York Times πριν από δύο χρόνια. Εργάστηκε σε κλωστοϋφαντουργίες έως τα 75 της χρόνια και πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ζωή της στη μικρή κοινότητα Βερμπάνια, στη λίμνη Ματζόρε.
Σε ηλικία 20 ετών και ενώ υπέφερε από αναιμία, ένας γιατρός της συνέστησε να καταναλώνει δύο αυγά ωμά και ένα βρασμένο κάθε πρωί, μια διατροφική συνήθεια που δεν απαρνήθηκε έως τα 110 της χρόνια. Κατανάλωσε σχεδόν 100.000 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Έπινε λίγο κρασί, δεν κάπνιζε και είχε αδυναμία στα μπισκότα.
Όπως είχε δηλώσει ένας γιατρός που την παρακολουθούσε, «εάν όλοι μου οι ασθενείς ήταν σαν κι εκείνη, θα είχα περάσει την ζωή μου διαβάζοντας εφημερίδα».
Από που προέρχεται ο οβελίας;
Τι είναι ο οβελίας, από πού προέρχεται αυτή η λέξη και πως έγινε συνώνυμο του εθίμου ψησίματος του αρνιού και του Πάσχα;
Οβελός ή οβελίας.
Η λέξη “οβελίας” προέρχεται από τον “οβελό” που σημαίνει σιδερένια ράβδος, η σούβλα, στην οποία περνιούνται κομμάτια κρέατος για ψήσιμο. Πλέον, με τη λέξη “οβελίας” δηλώνεται το αρνί που ψήνεται στη σούβλα το Πάσχα, παρόλο που αρχικά προσδιόριζε οτιδήποτε ψήνεται στη σούβλα.
Από τη λέξη “οβελός” παράγεται και η λέξη “οβολός”, καθώς και η λέξη “οβελίσκος”.
Πως ξεκίνησε το έθιμο του σουβλίσματος του… οβελία;
Σαν έθιμο, έχει τις ρίζες του στο βιβλίο της Εξόδου της Παλαιάς Διαθήκης, είναι δηλαδή Ιουδαϊκής προελεύσεως.
Σύμφωνα με αυτό, η 10η και τελευταία πληγή που επεφύλαξε ο Θεός στους Αιγύπτιους, προκειμένου να πειστεί ο Φαραώ να επιτρέψει την έξοδο των Εβραίων, ήταν η θανάτωση όλων των πρωτότοκων γιων των Αιγυπτίων, αλλά και των πρωτότοκων ζώων τους από "Άγγελο Κυρίου".
Προκειμένου οι εβραϊκές οικογένειες να μην είχαν την ίδια τύχη, καθεμία από αυτές θα έπρεπε να θυσιάσει ένα νεαρό αρνάκι ή κατσικάκι, για να ευλογηθεί από τον Θεό όλο το κοπάδι.
Το ζώο θα έπρεπε να είναι αρσενικό και αρτιμελές και δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκαλο, ενώ με το αίμα του θα έβαφαν τις πόρτες των σπιτιών, ώστε να αναγνωρίζει ο Άγγελος τα εβραϊκά σπίτια και να αποφύγουν τη μοίρα των Αιγυπτίων.
Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως η θυσία του αρνιού γινόταν στα πλαίσια ποιμενικής γιορτής, ώστε ο θεός των ποιμνίων, δηλαδή της γονιμότητας, να πάρει το μερίδιό του και να εξασφαλιστεί η γονιμότητα του κοπαδιού.Το έθιμο, ωστόσο, μεταλλάχτηκε στο πέρασμα του χρόνου.
Το ψήσιμο του οβελία στην Ελλάδα
Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα είναι καθαρά ελληνική συνήθεια, που προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την ηπειρωτική Ελλάδα και τους βοσκούς της, που γιόρταζαν το Πάσχα στην ύπαιθρο.
Οι βοσκοί της υπαίθρου γιόρταζαν το Πάσχα σε χειμαδιά, οπότε δεν είχαν χτιστούς φούρνους για να ψήσουν. Στην περίπτωση αυτή, αρκούσε μια φωτιά, το μυτερό κλαδί και οι δύο διχάλες που τοποθετούνταν στο χώμα.
Τα νησιά, πολύ αργότερα το ενστερνίστηκαν, ενώ υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που προτιμούσαν και εξακολουθούν να ψήνουν το αρνάκι στο φούρνο, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές και απολαμβάνοντας εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.

Πώς βγήκε η λέξη «κοκορέτσι»
Ως γνωστών, τα κομμάτια από εντόσθια τυλιγμένα με έντερα, ονομάζονται κοκορέτσι.
Η λέξη «κοκορέτσι» προέρχεται από το ρωμανικό «αδράχτι», που λέγεται «κουκουρέτσου».
Το «κουκουρέτσου» το παρέλαβαν οι Σλάβοι και το μετέτρεψαν σε «κουκουρούζα» και που έτσι ονόμαζαν το αραποσίτι (τη ρόκα, το καλαμπόκι), όπως αναφέρει ο Τάκης Νατσούλης.
Έτσι, ο οβελίας, πάνω στον οποίο είναι περασμένα τα κομμάτια από εντόσθια τυλιγμένα με έντερα, πήρε το όνομα «κοκορέτσι» και κατόπιν προέκυψε και το σημερινό, γνωστό σε όλους, έδεσμα.
Κυριακή του Πάσχα: Τι συνέβη σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη
Η Κυριακή του Πάσχα είναι η σπουδαιότερη χριστιανική εορτή κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους, καθώς γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού.
Τα χαράματα της Κυριακή, όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, η Παναγία και η Μαρία η Μαγδαληνή πήγαν στον τάφο του Ιησού. Μόλις έφτασαν, έγινε ένας μεγάλος σεισμός, ο οποίος μετακίνησε τον βράχο που έφραζε το μνήμα. Ένας Άγγελος κάθισε πάνω του και οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο, παρέλυσαν από τον φόβο τους. Ο Άγγελος, απευθυνόμενος στην Παναγία και την Μαρία την Μαγδαληνή, είπε πως ο Ιησούς είχε αναστηθεί. Τους είπε να πάνε να ειδοποιήσουν τους μαθητές του και να τους πουν να πάνε στην Γαλιλαία, όπου και θα τους εμφανιζόταν ο Ιησούς.
Στον δρόμο προς τους μαθητές, εμφανίστηκε μπροστά τους ο Χριστός. Εκείνες τον προσκύνησαν και έτρεξαν να αναγγείλουν το χαρμόσυνο νέο. Την ίδια ώρα, οι Αρχιερείς, έμαθαν από τους στρατιώτες ότι ο Ιησούς αναστήθηκε. Εκείνοι δωροδόκησαν τους στρατιώτες ώστε να λένε πως το σώμα του Ιησού κλάπηκε κατά την διάρκεια της νύχτας, από τους μαθητές Του.
Οι μαθητές Του πήγαν όντως στην Γαλιλαία και εκεί τους εμφανίστηκε ο Χριστός. Αφού πρώτα τους ευλόγησε τους προέτρεψε να ταξιδέψουν και να διδάξουν τον Λόγο Του. Τους έδωσε και μια εντολή. Τους είπε πως όποιος πιστεύει σε Αυτόν, να τον βαφτίζουν στο όνομα του Πατρός, του Υιού και το Αγίου Πνεύματος. Οι μαθητές του τον άκουσαν και πραγματοποιήσαν την εντολή του. Έτσι διαδόθηκε ο Χριστιανισμός και έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Το Πάσχα είναι κινητή εορτή. Αυτό ορίστηκε στην οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ., όπου ορίστηκε ότι το Πάσχα θα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή που ακολουθεί την πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου). Εάν λοιπόν η πανσέληνος τύχει να πέσει Κυριακή, τότε το Πάσχα μετατίθεται για την επόμενη Κυριακή. Οπότε το Άγιο Πάσχα πέφτει πάντα μεταξύ 4 Απριλίου και 8 Μαΐου.
http://www.moerman.com/wp-content/uploads/2013/05/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CE%A0%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B11.jpg
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!