Δεν είμαστε λίγοι που μπορεί να κοιμόμαστε με το κινητό δίπλα μας είτε επειδή έχουμε βάλει ξυπνητήρι είτε επειδή θέλουμε να παρατηρούμε την ποιότητα του ύπνου μας για λόγους υγείας.
Ωστόσο, όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε, το κινητό δεν είναι ένας καλός σύντροφος για τον ύπνο! Εκτός από τις ώρες του ύπνου, το κινητό μας βλάπτει και κατά την διάρκεια της ημέρας με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Σύμφωνα με τη Huffpost τα λάθη αυτά είναι:
1. Όταν κοιμόμαστε με τα κινητά δίπλα μας
Ένα κινητό τηλέφωνο είναι βασικά ένας ηλεκτρομαγνητικός πομπός και δέκτης. Αυτό σημαίνει ότι εκπέμπει ραδιοκύματα. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, έρευνες έχουν δείξει πως τα ραδιοκύματα μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας αν είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά για πολλές ώρες. Το άλλο που μπορεί να συμβεί είναι να μας ξυπνήσει με τις ειδοποιήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας και να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου μας. Αν είναι αδύνατο να το απενεργοποιήσουμε τελείως καλό θα ήταν να το έχουμε σε άλλο δωμάτιο όταν κοιμόμαστε ή να το βάζουμε σε λειτουργία πτήσης.
2. Το μπλε φως των κινητών
Το φως από την οθόνη σας καταστέλλει τη μελατονίνη, την ορμόνη που
ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας και αυτό είναι ένας άλλος λόγος γιατί
δεν πρέπει να το έχουμε δίπλα μας την ώρα που κοιμόμαστε. Το μπλε φως
προκαλεί επίσης πονοκεφάλους και προβλήματα στην όραση. Μια εναλλακτική
θα ήταν νας χαμηλώσουμε τα επίπεδα φωτισμού στο κινητό και να
ενεργοποιήσουμε το φίλτρο του μπλε φωτός.3. Το χαμηλό σήμα
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, όταν το κινητό μας έχει αδύναμο σήμα, αυτό σημαίνει πως στέλνει ένα ισχυρότερο σήμα ως πομπό και περισσότερη ενέργεια από το κινητό σας σημαίνει μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία μας. Όταν το κινητό μας έχει χαμηλό σήμα πρέπει να το έχουμε όσο πιο μακριά μας γίνεται, καθώς όλη αυτή η ενέργεια ζεσταίνει το κινητό υπερβολικά που είναι επίσης αρκετά επικίνδυνο.
4. Η επαφή με το δέρμα
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που επικεντρώνονται στη σύνδεση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου, ειδικά το σήμα μετάδοσης τους που είναι περίπου 900 MHz, γεγονός που κάνει το τηλέφωνό να ζεσταίνεται. Το δέρμα μας απορροφά εύκολα τη θερμότητα κάθε φορά που φέρνουμε το κινητό κοντά στο σώμα μας. Παρόλο που δεν υπάρχουν άλλα αποδεδειγμένα αποτελέσματα της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με το Brightside, αυτό μειώνεται δραματικά όταν διατηρούμε κάποια απόσταση από το κινητό μας.
5. Η κακή στάση
Είναι γνωστό το γεγονός ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει προκαλεί τραυματισμούς αντίχειρα όπως η τενοντίτιδα. Εκτός από αυτό μπορεί να πάθουμε το σύνδρομο που ονομάζεται «text neck» γνωστό με τη φράση «ο λαιμός της χελώνας». Η θέση κάμψης που παίρνει αυτόματα ο αυχένας μας προκειμένου να κοιτάξουμε το κινητό μας -ανάλογα με τη χρονική διάρκεια που παραμένουμε σε αυτή τη θέση- μπορεί να μας προκαλέσει σε άμεσο χρόνο πόνους στον αυχένα και δυσκολία στην κίνηση, πόνους στους ώμους και στην ανώτερη θωρακική, χρόνιους πονοκεφάλους, μυϊκή αδυναμία καθώς και αυξημένη λόρδωση της αυχενικής μοίρας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε το κινητό στο ύψος των ματιών μας, κρατώντας το λαιμό όσο πιο ίσια γίνεται.