Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018


Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του Facebook ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην εργαζόμενος της NSA από τον οποίο προήλθαν οι διαρροές για τα μαζικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία, έγραψε το Σαββατοκύριακο στο Twitter πως το Facebook είναι μια «εταιρεία παρακολουθήσεων» που πουλάει τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της.
«Οι επιχειρήσεις που βγάζουν χρήματα συλλέγοντας και πουλώντας λεπτομερή αρχεία ιδιωτικών ζωών κάποτε χαρακτηρίζονταν απλά “εταιρείες παρακολουθήσεων”. Το rebranding τους ως “social media” είναι η πιο επιτυχημένη παραπλάνηση από τότε που το υπουργείο Πολέμου έγινε υπουργείο Άμυνας» έγραψε ο Σνόουντεν σε tweet του, το οποίο έλαβε μεγάλο αριθμό από retweets, λίγο καιρό μετά τις αποκαλύψεις ότι η Cambridge Analytica (εταιρεία που συνεργάστηκε με την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ) είχε συλλέξει προσωπικά δεδομένα από πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook χωρίς τη συναίνεσή τους.
Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν δύο ρεπορτάζ, από τον Guardian και τους New York Times, βάσει των οποίων χρησιμοποιήθηκαν προσωπικά δεδομένα άνω των 50 εκατ. χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica- εταιρεία που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο- η οποία δούλευε για την προεκλογική καμπάνια Τραμπ το 2016. Τα νέα αυτά προκάλεσαν θύελλα στα social media, με καταιγισμό αρνητικών σχολίων και αποδοκιμασιών για το Facebook, που τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί πολλές «στο στόχαστρο» λόγω των επιλογών και των στρατηγικών του σε πολλά θέματα (από τα fake news μέχρι τα προσωπικά δεδομένα κ.α.).
Το Facebook έχει απαγορεύσει στην Cambridge Analytica να λειτουργεί στην πλατφόρμα του (απαγόρευση διαφημίσεων, διαχείρισης σελίδων κ.α.). Όπως έγινε γνωστό, το Facebook ανακάλυψε στα τέλη του 2015 ότι η εταιρεία είχε πάρει δεδομένα 50 εκατ. χρηστών χωρίς τη συναίνεσή τους, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για δημιουργία ψυχογραφικών προφίλ για σκοπούς στοχευμένης προεκλογικής διαφήμισης.
Το Facebook ζήτησε από την εταιρεία να καταστρέψει τα δεδομένα αυτά, και αυτή είπε πως το έκανε- ωστόσο βάσει των ρεπορτάζ, η Cambridge Analytica είχε διατηρήσει αντίγραφα. Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει πως συμμορφώθηκε και ότι τα δεδομένα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο του 2016, ωστόσο αμερικανικές και βρετανικές αρχές έχουν αρχίσει να εξετάζουν την υπόθεση από μια σειρά διαφορετικών οπτικών- από τον πιθανό ρόλο στο Brexit μέχρι την ανικανότητα του Facebook να προστατέψει τα δεδομένα των χρηστών του κ.α.
Σε άλλο tweet του, ο Σνόουντεν τόνισε πως το Facebook «βγάζει τα λεφτά του εκμεταλλευόμενο και πουλώντας προσωπικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιωτικές ζωές εκατομμυρίων, πολύ πέρα από τις λίγες λεπτομέρειες που ανεβάζετε από μόνοι σας. Δεν είναι θύματα. Είναι συνεργοί».

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών το διάδοχο μοντέλο του iPhone X αναμένεται να κοστίζει αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το αρχικό μοντέλο που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2017.
Το iPhone X κοστίζει στην Apple, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναλυτών, περί τα 400 δολάρια, με ακριβότερα τμήματα του εξοπλισμού του να θεωρούνται η OLED οθόνη των 5,8 ιντσών (που παρέχεται από τη Samsung) και η TrueDepth κάμερα στις ικανότητες της οποίας βασίζονται οι λειτουργίες Face ID και Animoji.
Ωστόσο, η επόμενη έκδοση της συσκευής παρόλο που θα διαθέτει και αυτή OLED οθόνη θα έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή καθώς μειώνεται τόσο η αξία του υλικού όσο και το κόστος συναρμολόγησης, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στους προμηθευτές της Apple με έδρα στην Ταϊβάν.
Έως τώρα ευρέως διαδεδομένη είναι η φήμη ότι η Apple θα παρουσιάσει το 2018 συνολικά τρεις συσκευές iPhone: τον διάδοχο του iPhone X με οθόνη OLED 5,8 ιντσών, ένα iPhone με οθόνη LCD διαγωνίου 6,1 ιντσών και ένα μεγεθυμένο iPhone X με οθόνη OLED διαγωνίου 6,45 ιντσών. Προμηθευτής της οθόνης του τελευταίου smartphone αναμένεται να είναι η κορεατική LG.
Το περίεργο είναι ότι σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα DigiTimes το επόμενο iPhone X ενδέχεται να είναι φθηνότερο τόσο σε σχέση με τον προκάτοχό του όσο και σε σχέση με το υποδεέστερο τεχνολογικά iPhone με την LCD οθόνη των 6,1 ιντσών.
Για την ακρίβεια, η ανάλυση θεωρεί ότι θα είναι το φθηνότερο iPhone που θα παρουσιάσει η Apple κατά τη διάρκεια του 2018. Ενδέχεται, τέλος, η κατηγορία τιμής των 999 δολαρίων να καταληφθεί φέτος από το iPhone X με την οθόνη OLED των 6,45 ιντσών.

Τον λόγο για τον οποίο επέλεξε να υιοθετήσει το περίφημο κούρεμά του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, αποκάλυψε ο Βραζιλιάνος πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου, Ρονάλντο.
Το «φαινόμενο» -που έδωσε ώθηση στη χώρα του για την κατάκτηση του τροπαίου πετυχαίνοντας δύο γκολ στον τελικό του Μουντιάλ 2002 απέναντι στη Γερμανία- αποκάλυψε πως με το κούρεμά του, ήθελε απλώς να αποπροσανατολίσει τον Τύπο, το κοινό αλλά και τους συμπαίκτες του, οι οποίοι τον ρωτούσαν διαρκώς για τον τραυματισμό του στο πόδι.
«Είχα έναν τραυματισμό στο πόδι και όλοι μιλούσαν για αυτό», δήλωσε ο 42χρονος σήμερα Ρονάλντο σε εκδήλωση στη Μελβούρνη, σύμφωνα με το δίκτυο ESPN.
«Αποφάσισα να κόψω τα μαλλιά μου και να αφήσω αυτήν τη μικρή τούφα. Πήγα στην προπόνηση και όλοι με είδαν με αυτό το άσχημο κούρεμα. Όλοι μιλούσαν πλέον για τα μαλλιά μου και ξέχασαν τον τραυματισμό μου. Μπορούσα πλέον να παραμείνω ήρεμος και να συγκεντρωθώ στην προπόνησή μου», συμπλήρωσε ο Ρονάλντο, ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Πάντως, όπως παραδέχθηκε, δεν ήταν ιδιαίτερα περήφανος για το κούρεμά του, χαρακτηρίζοντάς του παράξενο. «Ωστόσο, ήταν ένας καλός τρόπος να αλλάξω το θέμα», συμπλήρωσε.

Άλλος ένας σταρ μετακομίζει απ' το Χόλιγουντ. Ο Ματ Ντέιμον πακετάρει.

Δεν είναι ο μόνος. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, βρέθηκαν σε πολιτική συγκέντρωση στο Σικάγο ο Τζέσι Άιζενμπεργκ και η γυναίκα του, η Άννα Στράουτ. Μίλησαν για το πώς, πριν δύο χρόνια, μετακόμισαν στο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα για να είναι κοντά στη μητέρα της Άννας, που διαχειριζόταν κατάλυμα για θύματα οικογενειακής και σεξουαλικής βίας πριν πεθάνει τον Φεβρουάριο. Λίγους μήνες μετά την άφιξή τους στο Μπλούμινγκτον, ήρθε στον κόσμο το πρώτο παιδάκι του Τζέσι και της Άννας.

Στην Ιντιάνα, ο σταρ του «Justice League» ενεπλάκη στην τοπική πολιτική σκηνή. Σε αντίθεση με τον Άιζενμπεργκ, ο Ματ Ντέιμον εγκαταλείπει το Χόλιγουντ για να είναι μακριά από τους πολιτικούς και την πολιτική.

«Ο Ματ λέει σε φίλους και συναδέλφους στο Χόλιγουντ ότι μετακομίζει, οικογενειακώς (σύζυγος Λουτσιάνα Μπαρόζο και τα τέσσερα παιδιά τους), στην Αυστραλία» γιατί ο ακτιβιστής ηθοποιός διαφωνεί με την πολιτική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είπε, κατ' αποκλειστικότητα, στην Page Six μια «πηγή».

Η Τζένιφερ Λόπεζ έδωσε συνέντευξη στο Harper's Bazaar και είπε ότι είναι ερωτευμένη, μίλησε για το πόσο γεμάτη χαρά είναι η ζωή της, είπε ότι το μοναδικό πρόβλημά της είναι πως είναι εργασιομανής. Είπε κι άλλα. Κι αναπόφευκτα, της έγινε η ερώτηση αν ποτέ την παρενόχλησαν σεξουαλικά, στο Χόλιγουντ.

Η Τζένιφερ ξεκαθάρισε πως δεν είχε εμπειρίες ίδιες με αυτές που κάποιες γυναίκες αφηγήθηκαν δημόσια. «Αλλά (ρωτάτε) αν ένας σκηνοθέτης μου έχει πει να βγάλω το πουκάμισό μου και να δείξω τα στήθη μου; Ναι, μου το έχει πει» εξομολογήθηκε. «Το έκανα; Όχι, δεν το έκανα» συνέχισε.

Διευκρίνισε πως αυτό συνέβη στο πλατό, σε μια απ' τις πρώτες ταινίες της. «Όταν αντιμίλησα, τρόμαξα» είπε. «Θυμάμαι την καρδιά μου να πάει να βγει απ' το στήθος μου. Σκεφτόμουνα "Τι έκανα; Αυτός ο άνθρωπος μ' έχει προσλάβει"».

Αν και ήταν στα πρώτα της βήματα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, η Τζένιφερ Λόπεζ είχε επίγνωση ότι αυτή η συμπεριφορά (του σκηνοθέτη) δεν ήταν «σωστή». «Αλλά πιστεύω ότι, σε τελευταία ανάλυση, το Μπρονξ μέσα μου είπε κάτι σαν "Όχι, δεν το ανεχόμαστε"» τόνισε.

Η Λόπεζ στηρίζει, δημόσια, τα κινήματα #MeToo και Time's Up. Πρόσφατα, τη μέρα της απονομής των Χρυσών Σφαιρών, έδινε μια ομιλία στο Πουέρτο Ρίκο: ήταν ντυμένη στα μαύρα, έδειξε αλληλεγγύη στο κίνημα Time's Up, μίλησε για την επιθυμία ισότιμης μεταχείρισης.

Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν διάφοροι περίεργοι νόμοι, οι οποίοι επιβιώνουν στο χρόνο είτε λόγω παράδοσης, είτε λόγω… βαρεμάρας των νομοθετικών σωμάτων να τους αλλάξουν ή και να τους καταργήσουν. Ωστόσο, υπάρχει και μια πόλη όπου ο νόμος απαγορεύει στους κατοίκους της να… πεθάνουν.
Όχι, στην πόλη αυτή δεν έχει ανακαλυφθεί η αθανασία, αλλά το περιβάλλον καθιστά τον θάνατο εξαιρετικά προβληματικό. Το Λονγκγιαρμπιέν της Νορβηγίας, βλέπετε, βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή την μικρή πόλη είναι εξαιρετικά σκληρές.
Για μεγάλο μέρος του χρόνου η πόλη δεν βλέπει ήλιο, ενώ οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα πτώματα που θάβονται στο νεκροταφείο της να μην αποσυντίθενται. Ακόμα χειρότερα, αν κάποιος κάτοικος έχει πεθάνει από κάποια μεταδοτική ασθένεια, τότε το παθογόνο διατηρείται στη σορό του.
Επιστήμονες, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που είχαν πεθάνει από την πανδημία της γρίπης πριν από 80 χρόνια διατηρούσαν στα σώματά τους ζωντανά τα στελέχη του ιού. Έτσι, από το 1950 απαγορεύεται διά νόμου να πεθάνει κάποιος στο Λονγκγιαρμπιέν και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους μεταφέρονται από το νησί στην ενδοχώρα της Νορβηγίας όπου και παραδίδουν το πνεύμα.
Μόνο ευχάριστη δεν είναι η κατάσταση στο νησί, καθώς από τη μία η αφρικανική σκόνη έχει καταστήσει αποπνικτική την ατμόσφαιρα και από την άλλοι ισχυρότατοι άνεμοι «μαστιγώνουν» πολλές περιοχές της Κρήτης.  Σύμφωνα με το cretalive.gr οι ισχυροί νοτιάδες σημείωσαν ταχύτητες -ρεκόρ ,σήμερα το πρωί, οπότε και μετρήθηκαν, στις 05.27′ από τον σταθμό της Φινοκαλιάς στα 135,2 χλμ/ ώρα ! Την ίδια στιγμή πάντως φαίνεται πως στο νησί έχει φτάσει το καλοκαίρι αφού η θερμοκρασία θα αναμένεται να κυμανθεί στους 26-28  βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει ακόμα και τους 30 βαθμούς.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει νοθεία στις ρωσικές εκλογές, δίνοντας στη δημοσιότητα οπτικό υλικό που όπως υποστηρίζει αποδεικνύει ότι οι ίδιοι άνθρωποι ψήφισαν δύο ή και τρεις φορές σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα.
Φωτορεπόρτερ είχαν στηθεί σε εκλογικά κέντρα και κατέγραφαν την προσέλευση των ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα στην πόλη Ust-Djeguta, στα νότια της χώρας. Η σύγκριση του υλικού από διαφορετικά εκλογικά κέντρα ήταν διαφωτιστική.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ίδιοι άνθρωποι προσήλθαν και ψήφισαν στα εκλογικά κέντρα 215, 216 και 217 της πόλης Ust-Djeguta, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μία γνωστή πρακτική ως «καρουζέλ» στη Ρωσία.
Η πιο ισχυρή απόδειξη νοθείας στην έρευνα του Reuters αφορά εκλογικό κέντρο στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία, πριν από τέσσερα χρόνια.
Δημοσιογράφοι του Reuters μετρούσαν έναν προς έναν τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στο εκλογικό κέντρο 265. Μέτρησαν συνολικά 797 πολίτες που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα ψήφισαν 1.325 άνθρωποι.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!