Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016


Είναι πάλι η εποχή των ιώσεων και της γρίπης που καθηλώνουν χιλιάδες ανθρώπους στο σπίτι με συνάχι, βήχα και πυρετό.

Για να προστατευθείτε πρέπει να έχετε ένα εύρωστο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θα αντικρούει αποτελεσματικά τις επιθέσεις των ιών.

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Μπερτζελέτος εξηγεί ποια τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

* Φύτρες σταριού. Αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου, αντιοξειδωτικών και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ παρέχουν καλό μίγμα από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ορισμένα υγιεινά λιπαρά. Είναι επίσηςάριστη πηγή πρεβιοτικών. Προσθέστε τις στις σαλάτες και στα όσπρια ή αντικαταστήσετε το αλεύρι με φύτρο σταριού σε σκόνη.

* Σκόρδο. Διαθέτει αντιϊικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε θειϊκές ενώσεις, όπως η αλλισίνη, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό. Να το ψιλοκόβετε πριν το φάτε, διότι η δράση της αλλισίνης εντείνεται όταν εκτίθεται ο πυρήνας του σκόρδου στον αέρα.

Αν θέλετε να αποφύγετε την δυσάρεστη αναπνοή, να το κόβετε σε τέσσερα ή πέντε κομμάτια και να το καταπίνετε σαν χάπι. Μία σκελίδα την ημέρα είναι αρκετή.

* Γιαούρτι. Μία καλή κουταλιά της σούπας «ζωντανό» γιαούρτι (με καλλιέργειες βακτηριδίων) κάθε πρωί είναι ό,τι πρέπει για να διατηρείται το ανοσοποιητικό ισχυρό και η χλωρίδα των εντέρων υγιής.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι πάνω από το 60% του ανοσοποιητικού συστήματος ρυθμίζεται από τα βακτήρια του εντέρου.

* Κοτόσουπα. Διατηρεί καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό και είναι πλούσια σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, φώσφορος, ενώσεις θείου). Περιέχει επίσης αμινοξέα (αργινίνη, γλυκίνη, προλίνη) που ασκούν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις σε όλο το σώμα.
Να τρώτε ένα φλιτζάνι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Αν δεν καταναλώνετε ήδη σούπες σε συστηματική βάση, η ιδανική εποχή για να την αρχίσετε είναι αν και όταν αρρωστήσετε. Αν είστε χορτοφάγοι, καταναλώστε σούπα λαχανικών.

* Σπανάκι. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που συμμετέχει στην επιδιόρθωση των κυττάρων, καθώς και σε βιταμίνη C (περιέχει όση και τα εσπεριδοειδή). Επιπλέον, ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι περιέχει όσο κάλιο και μαγνήσιο έχει ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες μπανάνες.

Να τρώτε σπανάκι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Να το προτιμάτε ελαφρώς βρασμένο, ούτως ώστε να διασπώνται οι χημικές ενώσεις των οξαλικών και να διευκολύνεται η απορρόφηση σημαντικών ιχνοστοιχείων (σίδηρο, ασβέστιο)από τον οργανισμό.

* Μπρόκολο. Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το αμινοξύ χολίνη που διεγείρει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων και ωφελεί την χλωρίδα του εντέρου. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου, και περιέχει ένα σπουδαίο αντιοξειδωτικό, τη γλουταθειόνη. Να τρώτε μπρόκολο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

* Κανέλα. Διαθέτει αντιϊικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Περιέχει επίσης ωφέλιμα έλαια τα οποία βελτιώνουν την πέψη, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνει την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Να βάζετε καθημερινά μικρή ποσότητα στον καφέ ή τα δημητριακά σας.

* Μανιτάρια. Αποτελούν θαυμάσια πηγή σεληνίου, το οποίο ως φαίνεται προστατεύει σημαντικά από τις ιώσεις. Είναι επίσης πλούσια σε ριβοφλαβίνη και νιασίνη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Το 2014 ανακαλύφθηκε πως ορισμένα είδη περιέχουν και ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο, που λέγεται κοψίνη.

Το ιδανικό είναι να τρώτε καθημερινά μικρή ποσότητα μανιταριών.

* Στρείδια. Περιέχουν άφθονο ψευδάργυρο ο οποίος τονώνει το ανοσοποιητικό και προσδίδει αφροδισιακές ιδιότητές. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος δρα και θεραπευτικά, μειώνοντας τη σοβαρότητα των ιώσεων.

Αν δεν μπορείτε να αγοράζετε φρέσκα, επιλέξτε στρείδια σε κονσέρβα που έχουν εφάμιλλη θρεπτική αξία.

* Καρπούζι. Αν και είναι καλοκαιρινό φρούτο, είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα κατά των ιώσεων διότι περιέχει άφθονες βιταμίνες C και A, και αποτελεί θαυμάσια πηγή των αντιοξειδωτικών λυκοπένιο και γλουταθειόνη (όλα μαζί, ενισχύουν σημαντικά τον οργανισμό).

Επειδή δύσκολα θα το βρείτε τον χειμώνα, καταναλώστε εναλλακτικά ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας που είναι πλούσια σε λυκοπένιο.

Πηγή: tanea.gr

Μπορεί να συμβεί συχνά και μπορεί επίσης να δημιουργήσει εκνευρισμό. Ο λόγος για το Home Button της iOS συσκευής σας που πολλές φορές μπορεί να μετράει περισσότερα κλικ από ότι εσείς νομίζετε.

Οι λόγοι είναι πολλοί που μπορεί να συμβεί το παραπάνω.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε κάποιο τέτοιο θέμα ίσως να βρείτε την λύση στον οδηγό μας παρακάτω:

Βήμα 1: Εκκινείτε την εφαρμογή των Ρυθμίσεων και πηγαίνετε στα General > Accessibility > Home Button.

Βήμα 2: Κάντε Tap σε μια από τις επιλογές ταχύτητας που νομίζετε ότι θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα – Default speed, Slow speed, και Slowest speed.

Βήμα 3:
Παρατηρήστε ότι η συσκευή δονήτε κάθε φορά που αλλάζετε επιλογή σε αυτή την ρύθμιση. Η δόνηση σας δείχνει πόσο αργά μπορείτε να πατήσετε το Home Button συνεχόμενα με βάση την ταχύτητα που έχετε επιλέξει.

Βήμα 4: Μόλις διαπιστώσετε και με την βοήθεια των δονήσεων ποια επιλογή είναι η ιδανική για εσάς κρατήστε την και δοκιμάστε το Home Button σας σε πραγματικές συνθήκες έτσι ώστε να δείτε αν όλα πλέον έχουν ομαλοποιηθεί.

Να σας υπενθυμίσουμε πως με την πάροδο του χρόνου τα κινούμενα μέρη του Home Button μπορεί να λασκάρουν κάπως και έτσι ο αισθητήρας του Home Button να χάνει κάποιο συνεχόμενο σας κλικ.

Μειώνοντας την ταχύτητα μπορείτε να επαναφέρετε την λειτουργικότητα του σε κανονικά επίπεδα αν συμβεί κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: appleworldhellas.com

Μια ομάδα ψυχολόγων στο Κέντρο Μελλοντικής Εργασίας παρουσίασε μια μελέτη με τίτλο «Έχεις mail», η οποία επικεντρώνεται στις συνήθειες των εργαζομένων που η δουλειά τους στηρίζεται πολύ σε αυτά. Τι επιπτώσεις έχουν στη συμπεριφορά τους;

«Το να τσεκάρει κάποιος τα mail του νωρίς το πρωί, ή αργά το βράδυ, ή να το αφήνει αναπάντητο όλη την ημέρα, όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με την πίεση που δημιουργείται.

Άρα δεν έχει να κάνει με την ποσότητα των mail που δεχόμαστε, αλλά πότε και με ποιο τρόπο διαβάζουμε και διεκπεραιώνουμε κάθε mail» επισήμανε ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ ΜακΚίνον από το Κέντρο Μελλοντικής Εργασίας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται ότι πρέπει να απαντούν στα mail, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός ωραρίων εργασίας:

«Είναι καθημερινή πίεση το να είσαι διαθέσιμος όλη την ώρα και να απαντάς τα mail σου οποιαδήποτε στιγμή. Τρώνε τον ελεύθερο χρόνο σου και χάνονται τα όρια για το πότε είσαι στη δουλειά και πότε έχεις ελεύθερο χρόνο» δήλωσε κάποιος υπάλληλος.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Mind υποστηρίζει ότι τα mail δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα να εργαστούν από απόσταση, κάτι που έχει βοηθήσει αρκετούς. Η έρευνά του όμως συμπίπτει στα συμπεράσματά της με αυτήν του Κέντρου Μελλοντικής Εργασίας.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι η ισορροπία στον εργασιακό βίο βάλλεται διαρκώς από τις νέες τεχνολογικές καινοτομίες.

Τα άτομα αισθάνονται ότι πρέπει να ελέγχουν τα mail τους, εκτός των ωρών εργασίας, ή όταν δεν είναι στην θέση τους.

Ταυτόχρονα, έχουμε μια αυξανόμενη τάση υπαλλήλων, που μας πλησιάζουν για να μας ζητήσουν να το αναγνωρίσουμε ως ζήτημα με το εργατικό δυναμικό.

Θέλουμε να κάνουμε κάτι» δήλωσε η Μάντλεν ΜακΓκίβερν, επικεφαλής των προγραμμάτων βελτίωσης της εργασιακής ζωής του οργανισμού Mind.

Σύμφωνα με τις έρευνες, περισσότερο από ένα δισεκατομμύρια άτομα χρησιμοποίησαν υπηρεσίες mail από το κινητό τους τηλέφωνο το 2014. Το 2018, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Η μαζική χρήση πλαστικών έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά κατάλοιπα παρά ψάρια, υποστηρίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

"Το σημερινό σύστημα παραγωγής, χρήσης και απόρριψης των πλαστικών έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις: κάθε χρόνο πετιούνται πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και, πέρα από το οικονομικό κόστος, αν δεν αλλάξει κάτι, οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (σε βάρος) μέχρι το 2050", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ.

Το Φόρουμ του Νταβός, που ξεκινά την Τετάρτη τις εργασίες του, παρουσίασε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα της ιστιοπλόου Έλεν Μακάρθουρ και τη συνδρομή της εταιρείας McKinsey.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η αναλογία πλαστικών-ψαριών, σε τόνους, ήταν ένας προς πέντε το 2014, θα είναι ένας προς τρεις το 2025 και θα ξεπεράσει τον έναν προς έναν το 2050.

Το Φόρουμ κρίνει αναγκαία "την πλήρη αναδιοργάνωση" της χρήσης περιτυλιγμάτων και πλαστικών γενικότερα αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη, αφού, αν δεν αλλάξει τίποτα, ο τομέας αυτός θα καταναλώνει το 20% του παραγόμενου πετρελαίου μέχρι το 2050.

Δεδομένου ότι οι πλαστικές σακούλες είναι μιας χρήσης, "το 95% της αξίας των περιτυλιγμάτων, που εκτιμάται στα 80-120 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος, χάνεται", προσθέτει το Φόρουμ, ζητώντας να προωθηθεί η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίησή τους.

Πολλές χώρες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών σακούλων. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης θα απαγορευτούν από τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θεατές μιας ακόμη μάχης στην αυτοκινητοβιομηχανία θα γίνουμε το 2016. H Renault δείχνει αποφασισμένη να κερδίσει υψηλό ποσοστό στη μικρομεσαία κατηγορία με «όπλο» την τέταρτη γενιά του Megane.

Το γαλλικό αυτοκίνητο με τις υψηλές προσδοκίες αναμένεται στην ελληνική αγορά τον Απρίλιο και στον δρόμο του θα βρει τα πιο αξιόλογα και δημοφιλή μοντέλα της μικρομεσαίας κατηγορίας, VW Golf, Opel Astra, Toyota Auris, F ord Focus, Peugeot 308, CitroenC4, Seat Leon, Honda Civic κ.ά.

Το νέο Megane προτάσσει σαν ισχυρά όπλα τη δυναμική σχεδίασή του, το πακέτο τεχνολογικών χαρακτηριστικών, τα οποία συναντά κανείς συνήθως σε μοντέλα της μεγαλύτερης κατηγορίας.

Την πολύ καλή οδική συμπεριφορά, την ευρεία γκάμα κινητήρων, το σύστημα R-Link2, το οποίο λειτουργεί ως το κέντρο ελέγχου του αυτοκινήτου μέσω μιας κάθετα τοποθετημένης οθόνης 8,7 ιντσών.

Παράλληλα, μέσω της τεχνολογίας Multi-Sense ο οδηγός μπορεί να προσωποποιήσει, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, ενώ μια σειρά εξελιγμένων και φιλικών στη χρήση οδηγικών βοηθημάτων -που συμπεριλαμβάνουν και έγχρωμο Head Up Display- συμβάλλουν στις ασφαλέστερες διαδρομές.

Στην έκδοση GT, το σύστημα τετραδιεύθυνσης 4Control αποτελεί μια πρωτιά για την κατηγορία. Συνδυάζεται με την εξελιγμένη από τη Renault Sport ανάρτηση, για δυναμικό κράτημα και ακρίβεια στις αντιδράσεις.

Διαστάσεις: Μεγαλύτερο μήκος 4.359 χιλ. (+64 χιλ.). Χαμηλότερο ύψος 1.447 χιλ. (+25χιλ.). Φαρδύτερα (τα μεγαλύτερα στην κατηγορία) μετατρόχια εμπρός 1.591 χιλ. (+47χιλ.) και πίσω 1.586 χιλ. (+39 χιλ.). Μεγαλύτερο μεταξόνιο 2.669 χιλ. (+28χιλ.). Μικρότερος πίσω πρόβολος 771 χιλ.(-21 χιλ.). Γκάμα τροχών με διάμετρο έως 18 ίντσες.

Γκάμα κινητήρων, με μηχανικό έξι σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC (Efficient Dual Clutch) επτά σχέσεων. Βενζίνη, 1.2 Εnergy TCe 100 ίππων μηχανικό κιβώτιο, εκπομπές CO2 120 γρ./χλμ. και μέση κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ. 1.2 Energy TCe 130 ίππων μηχανικό ή αυτόματο.

Διαθέσιμος αποκλειστικά με το νέο Megane GT ο 1.6 Energy TCe 205 ίππων με EDC και 28,4 χλγμ. ροπής από τις 2.000 σ.α.λ. Κατανάλωση καυσίμου 6 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 134 γρ./χλμ.

Ντίζελ, 1.5 Energy dCi 90 ίππων μηχανικό και 22,4 χλγμ. ροπής από τις 1.750 σ.α.λ., CO2 93 γρ./χλμ. και μέση κατανάλωση 3,6 λίτρα/100 χλμ. 1.5 Energy dCi 110 ίππων μηχανικό και 26,4 χλγμ. ροπή, CO2 86 γρ./χλμ., μηδενικά τέλη και 3,3 λίτρα/100 χλμ. 1.5 Energy dCi 110 ίππων με EDC, 25,6 χλγμ. ροπή, CO2 95 γρ./χλμ. και 3,7 λίτρα/100 χλμ. 1.5 Energy dCi 130 ίππων μηχανικό κιβώτιο και 32,4 χλγμ. ροπή. Κατανάλωση 4 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 103 γρ./χλμ.
real.gr

Το διαμέρισμα που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός ψηλού κτιρίου παρέχει στον ένοικό του μοναδική θέα, περισσότερη ησυχία αλλά και αίγλη, ωστόσο μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του.
Μια εξαιρετικά πρωτότυπη καναδική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι μένουν στα ρετιρέ πολύ υψηλών κτιρίων κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση που πρέπει να τους παρασχεθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, υπέδειξε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης από ανακοπή καρδιάς είναι μηδενικές για όσους μένουν στο ρετιρέ κτιρίων 25 ορόφων και άνω, καθώς οι διασώστες αδυνατούν να καταφθάσουν εγκαίρως!
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε δείγμα κατοίκων του Τορόντο και διαπίστωσαν ότι οι δείκτες θνησιμότητας για τους ενοίκους του 16ου ορόφου και άνω ήταν σχεδόν πενταπλάσιοι σε σύγκριση με τους δείκτες θνησιμότητας για τους ενοίκους του «ταπεινού» πρώτου ή δευτέρου ορόφου. Τα στοιχεία υπέδειξαν επίσης ότι κανένας από τους ενοίκους που έμεναν στο 25ο όροφο και άνω δεν καταφέρνει να επιβιώσει της καρδιολογικής επιπλοκής.
Βάσει των διαπιστώσεων αυτών, οι ερευνητές προτείνουν να εγκατασταθούν απινιδωτές στα ψηλότερα πατώματα πολυώροφων κτιρίων και οι διασώστες να διαθέτουν κλειδιά για άμεση πρόσβαση από ασανσέρ και εξόδους κινδύνου.
Πηγή: onmed.gr

Αναμφισβήτητα όλες οι μαμάδες ζουν καθημερινά σε τρελούς ρυθμούς. Καθώς λοιπόν ξεκίνησε η νέα χρονιά και έχουν τεθεί στόχοι που θα κάνουν τη ζωή του καθενός καλύτερη, ας αναφέρουμε 10 πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να κάνει καθημερινά.
  1. Αγκαλιάστε τα παιδιά σας. Τουλάχιστον μέχρι να γίνουν έφηβοι και να αποφεύγουν τις αγκαλιές…
  2. Σταματήστε ότι κάνετε και χαμογελάστε όταν τα παιδιά σας μπαίνουν στο δωμάτιο που βρίσκεστε. Αυτή η απλή κίνηση τους δείχνει πόσο χαρούμενη είστε που τα βλέπετε.
  3. Καθιερώστε ένα γεύμα που θα τρώτε όλη η οικογένεια μαζί. Δεν είναι απαραίτητο να είναι το βραδυνό. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας υπάρχει ευκαιρία, ακόμη και το πρωί.
  4. Ξυπνήστε το πρωί 15 λεπτά πριν από τα παιδιά σας και εξασφαλείστε λίγο χρόνο για να πιείτε καφέ ήσυχα και να ετοιμαστείτε για την ημέρα που ξεκινά.
  5. Πάρτε πέντε βαθιές ανάσες και σκεφτείτε.
  6. Φάτε τα λαχανικά σας. Φτιάξτε ένα smoothie για πρωινό, μία σαλάτα για μεσημέρι ή μαγειρέψτε τα στον ατμό για το βράδυ.
  7. Κάντε μία ουσιαστική συζήτηση με το σύντροφο σας. Βγάλτε μαζί το σκύλο βόλτα, πλύντε παρέα τα πιάτα…δεν έχει σημασία πότε ή που, αρκεί να βρείτε λίγα λεπτά για να μιλήσετε.
  8. Πείτε κάτι ευγενικό σε ένα συνάνθρωπο. Κατά προτίμηση σε κάποιο φίλο ή γνωστό, ή στη χειρότερη περίπτωση κάντε μία ανάρτηση στο facebook.
  9. Γελάστε. Αν η ώρα είναι 8 μ.μ. και συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε γελάσει όλη μέρα, βρείτε ένα αστείο βίντεο και παρακολουθήστε το.
  10. Δείξτε ευγνωμοσύνη. Ξαπλώστε στο κρεβάτι λίγα λεπτά και σκεφτείτε ένα ή δύο πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη και ένα ή δύο πράγματα τα οποία ανυπομονείτε να ζήσετε μέσα στην ημέρα.
Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος και σίγουρα δεν είναι δυνατό να γίνονται όλα κάθε μέρα. Ωστόσο, τα παραπάνω είναι πολύ εύκολο να υλοποιηθούν και γι’ αυτό τα τοποθετήσαμε στην κορυφή της λίστας.
Πηγή: babyads.gr
Οι επίλεκτοι αστυνομικοί που κυνηγάνε την Σικελική Μαφία
Γνωρίζουμε πως οι ιταλοί αρχιμαφιόζοι της Καμόρα και της Ντρανγκετα είναι λίγο έως πολύ άτεγκτοι εκτελεστές που δεν φοβούνται τίποτα –παρά μόνο την τιμωρία από την ίδια την εγκληματική οργάνωση στην οποία ανήκουν.
Ωστόσο, υπάρχει μια ομάδα αντρών που αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των απανταχού «νονών» και «capi»: οι «Κατουράντι», δηλαδή 20-25 επίλεκτα μέλη της ιταλικής αστυνομίας που κρατούν κρυφές τις ταυτότητες τους κι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να δρουν μυστικά και να εντοπίζουν τους πιο επικίνδυνους καταζητούμενους της Σικελικής Μαφίας.
Όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του BBC, οι «Κατουράντι» αυτοί «είναι άνθρωποι δίχως πρόσωπο, όνομα και ταυτότητα» για ευνόητους λόγους.
Γι’ αυτό άλλωστε και σε όλες τους τις δημόσιες εμφανίσεις φορούν μπαλακλάβες, προκειμένου να μην μπορούν να αναγνωριστούν.
«Προτιμούμε να αυτοαποκαλούμαστε «Ομάδα Λεόντων», γιατί αυτό ακριβώς είμαστε: άγριοι, ελεύθεροι κι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επιτεθούμε κάπου, όπως ένα λιοντάρι στη ζούγκλα», λέει, ανώνυμα φυσικά, στο βρετανικό δίκτυο ένα από τα μέλη της επίλεκτης αυτής ομάδας.
Ασφαλώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι ένας από τους «Κατουράντι» -που στα ιταλικά σημαίνει «κυνηγός».
«Παλιότερα, κάποιοι από εμάς δεχόμασταν απειλές για τις ζωές μας. Ελάμβανα ταχυδρομικά φακέλους με την φωτογραφία των πινακίδων του αυτοκινήτου μας, με έναν κόκκινο σταυρό από πάνω ή ακόμη και μοσχαροκεφαλές στην είσοδο του σπιτιού μας», λέει ο αστυνομικός.
Ωστόσο, υπάρχουν και στιγμές που γνωρίζουν πως, συλλαμβάνοντας κάποιον επικίνδυνο αρχιμαφιόζο, εξυπηρετούν το κοινό καλό. Όπως τότε που συνέλαβαν τον Τζιοβάνι Μπρούσκα.
«Όταν [το 1996] συλλάβαμε τον Μπρούσκα, ευρύτερα γνωστό κι ως «Γουρούνι», ήταν μια μεγάλη επιτυχία», επισημαίνει.


«Την στιγμή της σύλληψης του, έβαλε τα κλάματα», τονίζει ο αστυνομικός, αποδομώντας το «σκληρό» προφίλ του Μπρούσκα, ο οποίος μέχρι τότε κατεζητείτο για την δολοφονία, το 1992, του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε και για την ανάμειξη του σε τουλάχιστον 100 δολοφονίες στην Σικελία.
«Θέλεις να τους κάνεις ένα σωρό ερωτήσεις, όπως «γιατί σκοτώνεις αθώους, μέχρι και μικρά παιδιά;»», προσθέτει.
Και, όπως είναι εύλογο, η ζωή και η καθημερινότητα των «Κατουράντι» διαφέρει αρκετά από την δική μας, καθώς πρέπει να αποκρύπτουν τί ακριβώς κάνουνε ακόμη και από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μάλιστα, όπως λέει ο αστυνομικός, η γυναίκα του νόμιζε πως εργαζόταν σε ένα γραφείο, μέχρι που σε μια δημόσια εμφάνιση των «Κατουράντι»… αναγνώρισε κάποια χαρακτηριστικά και σημάδια του συζύγου της που διακρίνονταν έξω από την μαύρη του μπαλακλάβα.
«Αναγκάστηκα και της τα είπα όλα, αλλά αφού πρώτα την έβαλα να ορκιστεί πως δεν θα αποκάλυπτε σε κανέναν την ταυτότητα μου. Ευτυχώς, η σύζυγος μου τήρησε την υπόσχεση της», παραδέχεται σήμερα ο αστυνομικός.
«Πόλεις όπως το Παλέρμο αποτελούν μια παραδοξότητα στην Ιταλία σήμερα. Θέλουμε να είναι εξίσου πολιτισμένες όπως και οι άλλες πόλεις στην χώρα μας, αλλά αυτό δεν γίνεται να συμβεί όσο η Μαφία εξακολουθεί να ασκεί στην Σικελία αυτήν την παράξενη γοητεία της ως ένας συναρπαστικός εγκληματικός υπόκοσμος», καταλήγει με νόημα ο ιταλός αστυνομικός.
in.gr

Μην παραλείπετε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε ώστε να αποφύγετε το επικίνδυνο συστατικό.
Ένα πρωτότυπο πείραμα που διεξήγαγε καθηγητής από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Γιορκ υπέδειξε ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε αρκετά αρωματικά κεριά, αποσμητικά χώρου αλλά και καθαριστικά αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, καθώς έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο του λάρυγγα και καρκινικούς όγκους της ρινός.
Ο καθηγητής Alastair Lewis από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γιορκ επισκέφθηκε έξι σπίτια σε διάστημα πέντε ημερών ώστε να εξετάσει την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό τους.
Αρχικά, μέτρησε τα επίπεδα μιας σειράς πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) και εντόπισε ουσίες όπως το βενζόλιο (προερχόμενο από τους ρύπους που απελευθερώνουν τα αυτοκίνητα) και το α-πινένιο (αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται σε αρκετά καθαριστικά).
Το συστατικό που φάνηκε όμως να ξεχωρίζει ήταν το λιμονένιο, το οποίο απελευθερώνεται από αρωματικά κεριά, διάφορα αποσμητικά χώρου (σε μορφή σπρέι ή υγρό που τοποθετείται με ειδική συσκευή στην πρίζα) και ορισμένα καθαριστικά. Το λιμονένιο προσδίδει στα προϊόντα άρωμα όμοιο με αυτό τον εσπεριδοειδών και θεωρείται τόσο ασφαλές που μπορεί να το βρούμε ακόμη και ως πρόσθετο σε τρόφιμα.
Ωστόσο, όταν απελευθερώνεται στο χώρο του σπιτιού, αντιδρά με άλλες ουσίες και η σύστασή του μεταβάλλεται. Ο καθηγητής Lewis ανέλυσε τις διαδικασίες αντίδρασης μεταξύ του συστατικού και άλλων ουσιών στο εργαστήριο και διαπίστωσε ότι η έκθεση στο όζον (το οποίο βρίσκεται παντού γύρω μας) κάνει το λιμονένιο να μετατρέπεται σε μια άλλη χημική ουσία, τη φορμαλδεΰδη.
Η φορμαλδεΰδη έχει αποδεδειγμένα καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο και σε υψηλά επίπεδα θεωρείται εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία. Έχει συνδεθεί με ήπια συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας, η φαγούρα στα μάτια και η ρινορραγία, αλλά και με σοβαρότερες επιπτώσεις όπως ο καρκίνος στο λάρυγγα και τη ρινική κοιλότητα.
Δεδομένου ότι τους χειμερινούς μήνες τα σπίτια παραμένουν ερμητικά κλειστά, ο ελλιπής αερισμός οδηγεί σε συγκέντρωση των επικίνδυνων ουσιών στους εσωτερικούς χώρους.
Πηγή: onmed.gr

Ενθουσιασμός στους φίλους των ταινιών του «Νονού» σε όλο τον πλανήτη.

Το κανάλι HBO ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει αδημοσίευτο γυρισμένο υλικό από την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα και χάρισε πολλά χαμόγελα στους σινεφίλ και όχι μόνο.

Πιθανός τίτλος της σειράς θα είναι το «The Godfather Epic» και θα περιλαμβάνει αδημοσίευτες σκηνές από τις ταινίες «Ο Νονός» και «Ο Νονός 2»

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τα επεισόδια θα ξεκινήσουν να προβάλλονται από τις 23 Ιανουαρίου.

Πηγή: gossip-tv.gr

Μπορεί να υπήρξε μεγάλος αστέρας της ροκ, ωστόσο λίγες ημέρες μετά από τον θάνατό του, στις 10 Ιανουαρίου, ο Ντέιβιντ Μπάουι απέκτησε έναν δικό του αστερισμό στον ουρανό.
Πρόκειται για επτά αστέρια κοντά στον πλανήτη Άρη, ο σχηματισμός των οποίων με λίγη… φαντασία θυμίζει τον κεραυνό που στόλιζε το πρόσωπο του θρύλου της ροκ, στο εξώφυλλο του άλμπουμ του «Aladdin Sane», το 1973, σύμφωνα με το Δημόσιο Παρατηρητήριο των Βρυξελλών MIRA.
Όπως ανέφερε το στέλεχος του παρατηρητηρίου Φιλίπ Μολέ, ο συγκεκριμένος αστερισμός καταγράφηκε την ημέρα του θανάτου του Ντέιβιντ Μπάουι, με τους αστρονόμους να σχηματίζουν τον κεραυνό του αστέρα της ροκ ενώνοντας με μία νοητή γραμμή τα αστέρια Sigma Librae, Spica, Zeta Centauri, SAO 204132, Sigma Octantis, Beta Trianguli Australis και SAO 241641.
MIRA PUBLIC OBSERVATORY
Η δημιουργία του αστερισμού είναι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Stardust for Bowie» ενός ραδιοφωνικού σταθμού των Βρυξελλών, με τους φίλους του τραγουδιστή να έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν το αγαπημένο τους τραγούδι από τα άλμπουμ του Βρετανού μουσικού, αλλά να αφήσουν ένα σημείωμα στον... ουρανό, μέσω του υπολογιστή τους. Άλλωστε, το σύμπαν αποτελούσε διαχρονικά πηγή έμπνευσης στη λαμπρή καριέρα του «χαμαιλέοντα της ροκ».
Ο Ντέιβιντ Μπάουι «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών μετά από μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Θεσσαλίας σήμερα Τετάρτη. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα) της κεντρικής και νότιας χώρας. Βαθμιαία και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νοτιά. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα νοτιά. Παγετός το πρωί στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά-ημιορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον ένα) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά άλλα και στα πεδινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς τις πρωινές ώρες. Καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα των νοτιότερων περιοχών. Τα φαινόμενα τα όποια θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα έντονα, βαθμιαία από το απόγευμα και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα των νοτιότερων περιοχών. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα έντονα, βαθμιαία από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα βαθμιαία από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς κελσίου .

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα .
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα νοτιά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατή τόπους έντονα από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 εως 09 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα χιόνια θα περιοριστούν στα γύρω ορεινά-ημιορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί και βαθμιαία από το απόγευμα βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς κελσίου.

Μέχρι σήμερα η δημοφιλέστατη υπηρεσία messaging WhatsApp (ανήκει στη Facebook) ήταν δωρεάν για τον πρώτο χρόνο χρήσης και έπειτα απαιτούνται €0.89 / $0.99 ετησίως από κάθε χρήστη. Το ποσό είναι προφανώς αμελητέο για τους χρήστες, αλλά με δεδομένο ότι υπάρχουν 900+ εκατ. χρήστες, αντιλαμβάνεστε το κέρδος της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του WhatsApp αποφάσισε να καταργήσει οριστικά την ετήσια συνδρομή μέσα στους επόμενους μήνες και θα αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους για να εξοικονομήσει έσοδα, και μάλιστα σημειώνουν ότι δεν θα γεμίσουν την υπηρεσία με διαφημίσεις.

“Πολλοί χρήστες του WhatsApp δεν έχουν στην κατοχή τους χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένεια τους μετά τον πρώτο χρόνο. Έτσι, αποφασίσαμε να καταργήσουμε τις συνδρομές από τις mobile εφαρμογές μας

Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι θα νομίζετε ότι σκοπεύουμε να γεμίσουμε την υπηρεσία με διαφημίσεις από τρίτους, αλλά η απάντηση είναι όχι. Από φέτος ξεκινάμε διάφορες δοκιμές για την προσθήκη εργαλείων που θα σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε το WhatsApp για να μαθαίνετε τα νεώτερα από επιχειρήσεις και οργανισμούς που σας ενιδαφέρουν, όπως τράπεζες, αεροδρόμια κλπ.”

Πηγή: techgear.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!