Πέμπτη 30 Μαΐου 2019


Ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια στον κόσμο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ Αλαμουντίν, ανοίγουν τις πόρτες του σπιτιού τους, στη λίμνη Κόμο, για ένα ζευγάρι, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν δωρεές για το ίδρυμα Κλούνεϊ, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για το σκοπό αυτό, ο Τζόρτζ Κλούνεϊ έφτιαξε ένα χιουμοριστικό βίντεο. «Είμαι ο Τζορτζ Κλούνεϊ και είμαι εδώ για να σας προσκαλέσω στην Ιταλία, με τη σύζυγό μου κι εμένα», ξεκινά στο βίντεο ο ηθοποιός για να τον κόψει ο σκηνοθέτης ζητώντας του να…ακολουθήσει το σενάριο. «Γεια, είμαι ο σύζυγος της Αμάλ Κλούνεϊ, Τζορτζ, και θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη λίμνη Κόμο», συνεχίζει ο Κλούνεϊ, και εξηγεί ότι οι τυχεροί θα συζητούν με την Αμάλ για τη δικαιοσύνη, ενώ εκείνος θα σερβίρει ήσυχα το δείπνο.
Και για να προσθέσει ακόμα ένα κίνητρο συνεχίζει λέγοντας: «Εχω και το τηλέφωνο του σπιτιού του Μπραντ Πιτ, μπορώ να σας το δώσω».


Κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη θερμαίνεται η Μεσόγειος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μείωσης των βροχοπτώσεων, τόνισε στο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο ειδικός στην κλιματική αλλαγή Ζοέλ Γκιγιό.
«Το κλίμα στην Μεσόγειο αλλάζει περισσότερο καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην τροπική ζώνη της Αφρικής και στο πιο ψυχρό κλίμα της υπόλοιπης Ευρώπης. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μεταβατική ζώνη και γι΄ αυτό δέχεται περισσότερες επιδράσεις» εξήγησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Γκιγιό, διευθυντής Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας(CNRS) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Περιβαλλοντικών Γεωεπιστημών (CEREGE), βραβευμένος με το Αργυρό Μετάλλιο του CNRS το 2005.
«Η επίδραση της Αφρικής στη Μεσόγειο», συνέχισε, «είναι πιο έντονη με αποτέλεσμα, και σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των υδάτινων πόρων, να οδηγείται σε πιο τροπικό κλίμα». Για τον κ.Γκιγιό, οι ανθρωπογενείς αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα , «τώρα αν είναι δυνατόν για να δούμε αποτελέσματα σε 20-30 χρόνια αλλιώς, αν το καθυστερήσουμε άλλη μία δεκαετία, θα είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της κατάστασης”. Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε απαισιόδοξος καθώς, επικαλούμενος τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που υπογράφηκε το 2015, ανέφερε ότι έκτοτε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται, καταλήγει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, έπειτα από σχετικές καταγγελίες, ενημερώνει τα μέλη του ότι τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί κρούσματα επιτηδείων με στόχο την απόσπαση χρημάτων.
Άγνωστοι τηλεφωνούν σε επιχειρηματίες (είτε από απόκρυψη, είτε από αριθμούς εξωτερικού) και ισχυριζόμενοι ότι καλούν από την Υπηρεσία Επαγγελματιών Κυκλάδων, ζητούν την επιβεβαίωση των στοιχείων τους για τη δήθεν δημιουργία τουριστικού οδηγού (ο οποίος δεν υπάρχει), και με χρηματικό αντίτιμο.
«Κατά την επικοινωνία τους αυτή, επικαλούνται μάλιστα, όχι μόνο το όνομα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και άλλων φορέων» σημείωνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου.
Στη συνέχεια υπογραμμίζει τα εξής: «Με αφορμή αυτά τα τελευταία περιστατικά, το Επιμελητήριο Κυκλάδων εφιστά σε όλους την προσοχή και ενημερώνει ότι για οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια ή συνεργασία με εταιρίες και οργανισμούς, το Επιμελητήριο φροντίζει να ενημερώνει τα μέλη του εκ των προτέρων, προκειμένου να γνωρίζουν τις ενέργειές του, ειδικά όταν αυτές προϋποθέτουν την χρηματική συμμετοχή των μελών του».
«Εφόσον δεν έχει προηγηθεί επίσημη ενημέρωση από το Επιμελητήριο, τέτοιου είδους ενέργειες ή και συνεργασίες, δεν ισχύουν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Η αμερικανική αλυσίδα Walmart επιστρατεύει 4.000 ρομπότ στα καταστήματά της για να μειώσει το κόστος και να κάνει, όπως ισχυρίζεται, ευκολότερη τη ζωή των εργαζομένων αλλά τα συνδικάτα μιλούν για «παγίδα».    «Για την Ελίζαμπεθ Γουόκερ είναι η απαρχή μιας νέας, υπέροχης φιλίας. Κάθε ήρωας χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας», γράφει η μάνατζερ της Walmart σε ανακοίνωση για την γενικευμένη χρήση ρομπότ στην αμερικανική αλυσίδα. Η Walmart είναι μια από τις πρώτες εταιρίες που εισάγει τον αυτοματισμό στο λιανικό εμπόριο.   Εδώ και μήνες η αλυσίδα δοκιμάζει διάφορους τύπους ρομπότ, τα οποία περνούν σχεδόν αθόρυβα μεταξύ πελατών και εργαζομένων στους διαδρόμους κάθε καταστήματος, σαρώνουν τα ράφια για προϊόντα που έχουν εξαντληθεί, καθαρίζουν ή ειδοποιούν αν ένα προϊόν εντοπιστεί σε λάθος θέση.
Τα ρομπότ είναι το νέο όπλο της Walmart στη μάχη κατά των διαδικτυακών κολοσσών Amazon και Alibaba. Η αλυσίδα διαθέτει παγκοσμίως 11.000 καταστήματα, από τα οποία περίπου τα μισά βρίσκονται στις ΗΠΑ. Το 90% των Αμερικανών δεν διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από το πλησιέστερο κατάστημα. Ακριβώς αυτό ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα της αλυσίδας επί σειρά ετών. Από τότε όμως που ολοένα και περισσότεροι αγοράζουν στο ίντερνετ, το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, με κατά μέσο όρο επιφάνεια 17.000 τετραγωνικά, αναγκάζει το Walmart να προσχωρήσει στην καινοτομία. Σχέδια της διοίκησης για 5.000 απολύσεις Περίπου δύο δις δολάρια δαπάνησε η αλυσίδα για τα πρώτα 4.000 ρομπότ των αμερικανικών καταστημάτων.
Τα ρομπότ δουλεύουν πολύ ταχύτερα από τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα: Για την απογραφή σε ένα κατάστημα οι εργαζόμενοι χρειάζονται δύο εβδομάδες, ενώ τα ρομπότ μόλις δυόμιση ώρες. Εκτός αυτού το προσωπικό καθαριότητας είναι πλέον αναγκαίο μόνο σε σημεία με δύσκολη πρόσβαση. Όπως σημειώνει η Ελίζαμπεθ Γουόκερ, τα ρομπότ αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για ευχαριστημένους εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η UFCW, προειδοποιούν για παγίδα. Αρκετές φορές στο παρελθόν τα συνδικάτα είχαν επιπλήξει τον αμερικανικό κολοσσό για υπερβολικά χαμηλούς μισθούς, πρακτικές σε βάρος της εκπροσώπησης εργαζομένων και απασχόληση μόνο για ένα τετράωρο τη μέρα. Πριν λίγους μήνες η UFCW προειδοποιούσε εργαζομένους και πελάτες ότι η Walmart δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για όσους εργάζονται εκεί και ισχυρίζεται ότι η αλυσίδα σχεδιάζει απολύσεις περίπου 5.000 εργαζομένων και αντικατάστασή τους με ρομπότ. Και όπως δηλώνει η συνδιευθύντρια της οργάνωσης για περισσότερο σεβασμό στην Walmart Αντρέα Ντέλενκοπφ, ούτε ένας από τους εργαζομένους με τους οποίους μίλησε δεν θεωρεί ότι τα ρομπότ διευκολύνουν την καθημερινή του εργασία.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!