Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Στις 15 Ιανουαρίου πρέπει να παρουσιάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην τρόικα, το σχέδιο υλοποίησης 11.000 απολύσεων εντός του 2014 και διαθεσιμότητας - κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Συγχρόνως, θα πρέπει να παρουσιασθεί το σχέδιο για την απόλυση 4.000 υπαλλήλων, που αποτελούσε υποχρέωση για τα τέλη του 2013, αλλά δόθηκε παράταση έως τις αρχές του 2014.

Οι 4.000 υπάλληλοι εκτιμάται ότι θα προέλθουν, κυρίως από φορείς και οργανισμούς του δημοσίου που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Οι απολύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί εντός του μηνός.

Σε ό,τι αφορά τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας, αναμένεται να προέλθουν κυρίως από το πρόγραμμα εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας των ΟΤΑ και από τον ΕΟΠΠΥ.

Αναφορικά με τις 11.000 απολύσεις που αναμένεται να προχωρήσουν εντός του 2014, εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις δημοτικές επιχειρήσεις, γιατρούς του ΕΟΠΠΥ και από δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν θα επανατοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, εργαζόμενοι στον ΕΟΠΠΥ και σε ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ραντεβού κάθε τρεις ημέρες είχε η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον κομμωτή της, προκειμένου να διατηρήσει το αυστηρό χτένισμα στα ξανθά μαλλιά της. Σύμφωνα με την ατζέντα της που χρονολογείται το 1984 και αναγράφεται όλο το πρόγραμμα των ραντεβού της, αποκαλύπτεται ότι η αείμνηστη Σιδηρά Κυρία της Μεγάλης Βρετανίας επισκέφθηκε το κομμωτήριό της 118 φορές μέσα στον χρόνο ώστε να διασφαλίσει ότι θα είναι ευπαρουσίαστη στις συναντήσεις με κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες.

Μάλιστα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, οπότε στο Λονδίνο κατέφθασαν ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο για την οικονομική σύνοδο η Θάτσερ πήγε κομμωτήριο πέντε συνεχόμενες ημέρες!

Όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η Θάτσερ δεν μπορούσε να ηρεμήσει ούτε στις διακοπές της. Στη διάρκεια δυόμισι εβδομάδων που έκανε καλοκαιρινές διακοπές στην Αυστρία και την Ελβετία, γέμισε την ατζέντα της με επαγγελματικές υποχρεώσεις. Συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τον Αυστριακό καγκελάριο Φρεντ Σίνοβιτζ, τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κερτ Βαλντχάιμ και τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Προσήλθε σε γεύμα με τραπεζίτες, ενώ κατάφερε στο βαρύ της πρόγραμμα να "χωρέσει" και μία επίσκεψη σε τοπικό εργοστάσιο ξυλουργίας.

Υπάρχει μόνο μία υπόνοια ότι βρήκε πράγματι χρόνο να απολαύσει τις διακοπές της, καθώς στο αρχείο των ραντεβού της καταγράφεται ότι πέρασε ένα πρωινό με κολύμπι και χαλάρωση. Αμέσως, επέστρεψε στις συνήθειές της και πέρασε ένα πρωινό δουλεύοντας, ενώ ένα ακόμη στη βιβλιοθήκη.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL
Οι άνθρωποι ασχολούνται με τα βιβλία κάθε μέρα. Διαβάζουν. συλλέγουν, όπως επίσης ένα καλό βιβλίο θεωρείται το καλύτερο δώρο. Λένε ότι δεν μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, και αυτό είναι αλήθεια.Όμως εδώ είναι υπάρχει μια συλλογή από τα πιο εκπληκτικά βιβλία που θα αλλάξει τις αντιλήψεις σας για τα καλύμματα, και τα βιβλία γενικότερα.
Γρήγορη σκέψη και αντίδραση. Λένε ότι ο υπάλληλος πήρε αύξηση.

Φίλες και φίλοι του ποδοσφαίρου η στήλη «Weekend στα γήπεδα» σας εύχεται Καλή χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και πολλές πολλές συγκινήσεις , από αυτές που μόνο η στρογγυλή θεά μπορεί να προσφέρει. Μετά τις μίνι διακοπές των Χριστουγέννων τα κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επανέρχονται αρχής γενομένης από τον ποδοσφαιρικό Νότο . Ισπανοί και Ιταλοί ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο ενώ οι Άγγλοι μετά τον εορταστικό  «μαραθώνιο» κάνουν ένα break με αγώνες για το κύπελλο. Η Bundesliga , όπως έχουμε πει, ξεκινά στις 25 του μήνα. Επανέναρξη έχουμε και για το Ελληνικό πρωτάθλημα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στην ουρά της βαθμολογίας, εκεί που αναμένεται η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί πόσες ομάδες τελικά θα υποβιβαστούν, και μη χειρότερα.

Ξεκινάμε από την Ισπανία και την 18η αγωνιστική της Primera όπου η μάχη Barcelona vs Atletico συνεχίζεται χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη. Πρώτοι στη μάχη χρονικά μπαίνουν για το 2014 οι Rojiblancos του Diego Simeone που αγωνίζονται το Σάββατο  17.00 μ.μ στο La Rosaleda της Malaga απέναντι στην τοπική ομάδα που προπονεί ένας θρύλος για το Ισπανικό ποδόσφαιρο, ο Bernd Schuster. Ο 54χρονος Γερμανός έχει γράψει τη δική του ιστορία ως παίκτης  έχοντας 170 συμμετοχές και 63 γκολ με τη φανέλα της Barcelona, 61 και 13 γκολ με τη Real και 85 και 11 γκολ με την Atletico. Σαν προπονητής πέρασε από τον πάγκο της Levante, της Getafe την οποία οδήγησε στην έξοδο στην Ευρώπη και τον τελικό του Copa del Rey τo 2007 και της Real με την οποία κέρδισε το πρωτάθλημα της περιόδου 2007-2008. Στη Malaga κατέληξε τον Ιούνιο του 2013 μετά από ένα σύντομο πέρασμα του από την Τουρκία και την Besiktas. Σειρά παίρνει την Κυριακή 17.00 μ.μ η Barcelona που υποδέχεται την νεοφώτιστη Elche έχοντας μετά από πολύ καιρό όλα τα αστέρια της διαθέσιμα και υγιή. Valdez και Xavi αναμένεται να αγωνιστούν ενώ δεν αποκλείεται και  ο Messi να συμπεριληφθεί στην αποστολή. Τέλος η Real αγωνίζεται τη Δευτέρα 20.00 μ.μ στο Bernabeu με τη Celta του Louis Enrique και οποιαδήποτε απώλεια θα ισοδυναμούσε με τεράστια έκπληξη. Από το υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζει το Σάββατο 21.00 μ.μ , η αναμέτρηση Sociedad-Bilbao στα πλαίσια της μάχης για την 4η θέση.

Στη γειτονική μας Ιταλία όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα το βράδυ, 21.45,  της Κυριακής στο Juventus Stadium του Τορίνο  και τη μάχη κορυφής ανάμεσα στη γηπεδούχο και πρωτοπόρο Juventus και τη δεύτερη Roma. Οι πέντε βαθμοί που χωρίζουν τις δυο ομάδες δίνουν στο παιχνίδι χαρακτήρα τελικού αφού μια νίκη των bianconeri , που είδαν στην τελευταία προπόνηση Pirlo και Tevez να συμμετέχουν κανονικά, θα έβαζε πρόωρο τέλος στην υπόθεση του πρωταθλητή. Αντίθετα και σε περίπτωση που οι Ρωμαίοι καταφέρουν να φύγουν χωρίς απώλειες τo ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο αφού και η Napoli που τώρα βρίσκεται 10 βαθμούς πίσω από την κορυφή θα μειώσει τη διαφορά καθώς δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη Sampdoria μέσα στο San Paolo.

Στην Αγγλία , όπως είπαμε , διεξάγονται αγώνες για τον τρίτο γύρο του FA Cup μιας διοργάνωσης που ανέκαθεν έκρυβε εκπλήξεις. Οι «μεγάλοι» αγωνίζονται με θεωρητικά εύκολους αντιπάλους αλλά  στο συγκεκριμένο θεσμό όλα μπορούν να συμβούν. Το πιο αμφίρροπο ματς αναμένεται στο Emirates ανάμεσα στην Arsenal και την Tottenham ( Σάββατο , 19.15) . Μερικά από τα ζευγάρια που επιλέξαμε είναι : Everton-Q.P.R, Derby-Chelsea, Liverpool-Oldham , Manchester United- Swansea .

Επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις και για τις Ελληνικές ομάδες με τους αγώνες της 18ης αγωνιστικής. Το  πρόγραμμα έχει ως εξής :
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014
ΓΙΑΝΝΙΝΑ- ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΚΑΛΛΟΝΗ
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΠΑΟ
ΒΕΡΟΙΑ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΦΗ
ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟΚ
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014
ΑΡΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!




Πολύτιμες συμβουλές από ένα γέρο αγρότη που φοίτησε στο...
πανεπιστήμιο της ζωής.
Τη χρονιά που μας πέρασε 20 ταινίες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά έβαλαν πάνω από 12 δισ. στα ταμεία τους σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εισπράξεις παγκοσμίως.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Μπραντ Πιτ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, η Τζένιφερ Λόρενς, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Σάντρα Μπούλοκ μάς ταξίδεψαν σε κόσμους φανταστικούς κατακτώντας τη Γη και το Διάστημα. Σύμπαντα από το μέλλον, μυθιστορηματικοί κόσμοι και εικόνες από το προϊστορικό παρελθόν ζωντάνεψαν στη μεγάλη οθόνη, όπου η κυριαρχία των σούπερ ηρώων είναι μεγαλύτερη από κάθε χρονιά.

Ο Iron Man, ο Ανθρωπος από Ατσάλι, οι Τζι Αϊ Τζο, ο Θορ και ο Γούλβεριν, έσωσαν τον κόσμο από το κακό βάζοντας παράλληλα στην τσέπη των παραγωγών αρκετά εκατομμύρια.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό των φετινών υπερπαραγωγών που έβαλαν φωτιά στα ταμεία είναι πως τα περισσότερα αποτελούν σίκουελ παλαιότερων επιτυχιών. Η τρίτη από τη σειρά ταινιών του ήρωα της Μάρβελ, «Iron Man», με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ που ήταν και ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός για το 2013 ανοίγει τη λίστα με πάνω από 1 δισ. εισπράξεις.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το σίκουελ της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Απαισιότατος» με τα κίτρινα ανθρωπάκια «μινιόν» να γίνονται η νέα μανία μικρών και μεγάλων, η έκτη συνέχεια του «Μαχητές των δρόμων» , το δεύτερο μέρος της τριλογίας του «Hunger games» και η επιστροφή των Τεράτων της Disney και της Pixar, 12 χρόνια μετά την προβολή της πρώτης ταινίας με πρωταγωνιστές τα ψηφιακά τερατάκια, «Μπαμπούλας ΑΕ». Από τη λίστα των μπλοκμπάστερ της φετινής σεζόν ξεχωρίζει η επιτυχία του «Gravity», καθώς είναι και το μόνο φιλμ που βασίζεται σε πρωτότυπο σενάριο. Η ταινία εξακολουθεί να προβάλλεται ανά τoν πλανήτη, όπως και «Hunger Games: Η Φωτιά» που έως αύριο ίσως έχει κατακτήσει την τρίτη θέση.

ΠΗΓΗ: e-go.gr/cinemag
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, εξέδωσε ανακοίνωση για 66χρονο που έφυγε από τη ζωή λόγω προβλημάτων υγείας, χωρίς να μπορέσει να νοσηλευτεί.
Διαβάστε την ανακοίνωση:
«Τα δυσάρεστα νέα μας πρόλαβαν δυστυχώς. Αργά χθές το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι ο ένας από τους δέκα ασθενείς, των οποίων την κατάσταση δημοσιοποιήσαμε  από τις 09 Δεκέμβρη 2013 και παλεύαμε  να νοσηλευτούν με διαδικασία επείγοντος σε  δημόσιο νοσοκομείο, έχασε την μάχη για την ζωή. Ο 66χρονος ασθενής ήρθε στο ιατρείο μας στα μέσα Οκτωβρίου με συμπτώματα έντονου πόνου στον θώρακα και  αιμόπτυση. Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις (αξονική) και έπρεπε άμεσα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο για να διερευνηθεί η κατάσταση του. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε δημόσιο νοσοκομείο που θα τον δεχτεί χωρίς κόστος, αφού αδυνατούσε να ανταποκριθεί οικονομικά.
Έτσι στις 09 Δεκέμβρη 2013 κάνουμε την πρώτη μας έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας και επειδή δεν είχαμε απάντηση επανερχόμαστε εκ νέου στις 20 Δεκέμβρη 2013 τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι  στα πρόθυρα να χάσουν την ζωή τους. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος ασθενής άντεξε μέχρι τις 30 Δεκέμβρη 2013.  Άλλο ένα σπίτι ανασφάλιστου συμπολίτη μας έκλεισε. Άλλος ένας πολίτης ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 4 ετών.
Μετά από αυτή την εξέλιξη την 10η θέση στην αναλυτική λίστα των ασθενών μας με επείγουσες καταστάσεις, που στείλαμε χθες βράδυ στο Υπουργείο, καταλαμβάνει  άλλος ασθενής. Ας ελπίσουμε αυτοί  να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.
Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει οκτώ (8) ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ένα (1) με ανεύρυσμα αορτής και έναν(1) με λέμφωμα non hodgkin που  έχει άμεση ανάγκη ειδικής χημειοθεραπείας.
Ως πότε όμως οι ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας θα βάζουν τις ζωές ΟΛΩΝ μας σε κίνδυνο και θα κόβουν κονδύλια που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για το δημόσιο σύστημα υγείας; Χθες κηδεύτηκε ο 66χρονος, από αύριο όλοι μας θα εντείνουμε τον αγώνα  για να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οι γενοκτόνες αυτές πολιτικές. Αυτοί που δολοφονούν ευάλωτους πολίτες θα λογοδοτήσουν πολύ σύντομα.» 



Πηγή: enikos.gr
Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να θέσει σε κινητικότητα 12.500 υπαλλήλους, καθώς και να υλοποιήσει 11.000 απολύσεις εντός του 2014, θα τεθούν στην ατζέντα του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το "Έθνος", ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης για τις 4.000 απολύσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη του 2013, εκ των οποίων ένα τμήμα θα υλοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του 2014, τον «οδικό χάρτη» για τις 11.000 απολύσεις, αλλά και την κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων για τους οποίους έχει εξασφαλιστεί παράταση μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Οσον αφορά την κινητικότητα 12.500 υπάλληλων μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα θέσει υπ' όψιν των δανειστών την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ απ΄ όπου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 9.000-9.500 υπάλληλοι και τα σχέδια αξιολόγησης των ΟΤΑ απ΄ όπου εκτιμάται ότι θα κριθούν ως πλεονάζοντες περίπου 3.000-3.500 υπάλληλοι.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τα υπουργεία έχει προετοιμάσει τον «οδικό χάρτη» για τις 11.000 απολύσεις εντός του 2014 ο οποίος προβλέπει την απομάκρυνση:
-2.500-3.000 υπαλλήλων από το σύνολο των 31.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και στις δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που θα κριθούν πλεονάζοντες μετά την αξιολόγηση των δομών περίπου 400-600 υπάλληλοι για πειθαρχικούς λόγους
-1.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα προτιμήσουν να εργαστούν ως συμβεβλημένοι με τον οργανισμό
-Από τους υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν τον ερχόμενο Μάρτιο και Απρίλιο μετά τη συμπλήρωση του 8μήνου 1.800 σχολικοί φύλακες, 500 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, 650 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, 1.300 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων από τα υπόλοιπα υπουργεία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο και 200 δημοτικοί αστυνόμοι.
news.gr

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες του θανάτου του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης τον πέταξε ζωντανό σε κλουβί με 120 σκυλιά και επέβλεπε τη φρικτή διαδικασία. Τον έφαγαν ζωντανό...
Οι λεπτομέρειες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Daily Mail και οι οποίες σύμφωνα με το δημοσίευμα προέρχονται από πηγές με προέλευση την Κίνα, προκαλούν αποτροπιασμό και αναφέρουν πως ο 67χρονος Jang Song-Thaek αναγκάστηκε να βγάλει όλα του τα ρούχα και στη συνέχεια ωθήθηκε σε ένα κλουβί με άγρια σκυλιά τα οποία είχαν μείνει νηστικά για τρεις ημέρες. Μαζί με τον θείο, στο κλουβί της φρίκης μπήκαν άλλοι πέντε συνεργάτες του που επίσης κατηγορήθηκαν για προδοσία. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Wen Wei Po, τα σκυλιά χρειάστηκαν λιγότερο από μία ώρα για να φάνε τους έξι άντρες.
Ο ίδιος ήταν μπροστά σε όλη τη διαδικασία και ανάγκασε και άλλους 300 αξιωματικούς του να παρακολουθούν ώστε να ξέρουν τι τους περιμένει αν δείξουν ασέβεια προς εκείνον.
news.gr
Με αφορμή την «αναταραχή» που προκλήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις φήμες περί έκδοσης δικαστικής απόφασης για την επιστροφή της Eιδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 και Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, προκειμένου να υπάρξει έγκυρη ενημέρωση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποστέλλει στα μέλη της την από 31 Δεκεμβρίου 2013 επιστολή της Δικηγόρου-Εργατολόγου Αθηνών κας Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα που απαντά σε όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ
Συνάδελφοι,
Η «κινητοποίηση» και η ταλαιπωρία πολύωρης αναμονής έξω από τα κτίρια των Δ.Ο.Υ. χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο αν είχε εφαρμοσθεί για την αποτροπή και ανατροπή όλων των μνημονιακών αποφάσεων, το αποτέλεσμα σήμερα θα ήταν διαφορετικό.
Οι ψευδαισθήσεις και οι προσδοκίες που δημιουργούνται από διαρροές για δήθεν δικαστικές αποφάσεις που καταργούν μνημονιακές πολιτικές δείχνει την αγωνία όλων μας για τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική τους που για την ανατροπή τους χρειάζεται η αποφασιστική, ενωτική και μαζική κινητοποίηση όλης της κοινωνίας (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι κ.λπ.) που σήμερα συνωστίζεται στα συσσίτια για ένα πιάτο φαί και που αγωνιά για τα βασικά κοινωνικά αγαθά (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια). Αγαθά δεδομένα για κάθε συγκροτημένο πολιτισμένο κράτος.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Αξιότιμοι συνεργάτες,
Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει σχετικά με την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011 καθώς και την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής, που σπεύδουν να υποβάλλουν δεκάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:
1.Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως.
2.Κατά την προσωπική, νομική μου αντίληψη, οι ως άνω εισφορές είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τους Διεθνείς κανόνες δικαίου (ΕΣΔΑ), δεδομένου, ότι είναι μη ανταποδοτικές και σε κάθε περίπτωση εντασσόμενες μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο των περικοπών των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε μέτρο, που λαμβάνει η πολιτεία εις βάρος επιμέρους κατηγοριών πολιτών.
3.Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εργαζόμενου, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων.
4.Σε κάθε περίπτωση, για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση διακοπής της παραγραφής, σας αποστέλλω υπόδειγμα τέτοιας αιτήσεως.
Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα
Δικηγόρος – Εργατολόγος
aftodioikisi.gr
Οπως όλοι γνωρίζουμε, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Ψυχάρης δεν θέλει να είναι υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων και μάλιστα διέψευσε με οργή σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για μήνες, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση στην οποία «πάτωνε». Ωστόσο, ένα άχτι με τον Γιώργο Καμίνη το έχει και με κάθε ευκαιρία του επιτίθεται. Τελευταίο χτύπημα, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, η ανάρτηση φωτογραφίας του Γιώργου Καμίνη με αστυνομικούς και το εξής σχόλιο: “Ο Δήμαρχος κ.Καμίνης έχει το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλο) της ευθύνης. Ας μην μας δουλεύει! Η διαχείριση της δημοτικής αστυνομίας ήταν χείριστη. Η κατάργηση της αποτελεί θλιβερή δικαιολογία για τον κ.Καμίνη«. Για τις ευθύνες του Ν. Δένδια γιατί δεν λέει κάτι; Και κάτι ακόμη: Ο ίδιος δηλαδή θεωρεί καλή ιδέα την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας;
aftodioikisi.gr
Τον ύπνο τους έχουν χάσει... VIP του κόσμου με τις αποκαλύψεις που έκανε στην αυτοβιογραφία της γνωστό call girl.

"Call girl confidential" ονομάζεται το βιβλίο που εξέδωσε η Ρεμπέκα Γουντάρντ, η οποία είχε σχέσεις επί πληρωμή με πλούσιους πελάτες και ανθρώπους με εξουσία και δύναμη.

Στο βιβλίο αποκαλύπτει τα βίτσια τους και άλλα πολλά "καυτά" μυστικά τους. Η Ρεμπέκα Γουντάρντ, είχε πελάτες πρίγκιπες, πιανίστες, χρηματιστές και μεγιστάνες. Ένας Εβραίος πελάτης όπως αποκαλύπτει η ίδια είχε μεγάλο θέμα με την παρακολούθηση και έψαχνε όλο το σπίτι της εξονυχιστικά "τρώγοντας" χρόνο από το ραντεβού τους. Ένας Πρίγκιπας είχε πέσει σε κατάθλιψη επειδή δεν ήταν στην διαδοχή του θρόνου και έπαιρνε… βοηθήματα για να λειτουργήσει.

http://www2.thestival.gr
Επί ποδός για το νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς στις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2014 και να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας ακόμη 12.500 υπαλλήλους έως τον Φεβρουάριο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης για τις 4.000 απολύσεις που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2013, εκ των οποίων ένα τμήμα θα υλοποιηθεί στις αρχές του 2014. Η παράταση αφορά κυρίως τους εργαζόμενους (130 υπάλληλοι) στο ΤΕΟ και σε άλλους μικρούς οργανισμούς (περίπου 230 υπάλληλοι), η κατάργηση ή συγχώνευση των οποίων θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί εντός του μήνα. Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις για το 2014, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας/ κινητικότητας 12.500 υπάλληλοι -κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ και τους ΟΤΑ. Στο πρόγραμμα των απολύσεων για το 2014 πρόκειται να ενταχθούν 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με το «Έθνος«, ο αριθμός αυτός θα προέλθει σε σημαντικό ποσοστό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό θα προέλθει από τις ομάδες δημοσίων υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο του 8μηνου για την τοποθέτησή τους σε άλλες θέσεις, μέσω του προγράμματος κινητικότητας.
Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται μεταξύ άλλων οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, υπάλληλοι από δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.

http://www1.aftodioikisi.gr 
Ένας τυφλός ταξιδεύει προς το Τέξας αεροπορικώς. Μπαίνει στο αεροπλάνο, κάθεται στο κάθισμα, το οποίο αισθάνεται τεράστιο. Οπότε και ρωτά την αεροσυνοδό:
- "Συγγνώμη, αλλά αυτό το κάθισμα δεν είναι κάπως μεγαλύτερο απ` το κανονικό;"

Δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης ξένων γλωσσών διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ανταποκρινόμενος στην αυξημένη ζήτηση των δημοτών για συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης.
 
 
Από χθες και έως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής, ενώ τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του ίδιου μήνα.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια Αγγλικής, Ρωσικής και Τουρκικής Επαγγελματικής Ορολογίας, διάρκειας 80 ωρών, τα οποία απευθύνονται σε αυτοαπασχολούμενους, εργοδότες, εργαζόμενους καθώς και σε συμβοηθούντα μέλη μικρών ή και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στόχος των σεμιναρίων, που θα λάβουν χώρα στα κέντρα διά βίου μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης, είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων για παροχή πιο ευέλικτων και βελτιωμένων υπηρεσιών.
“Η διοργάνωση αυτών των σεμιναρίων σε συνεργασία με την ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτελεί άλλη μία προσπάθεια για τη στήριξη των επαγγελματιών του δήμου μας”, σημείωσε ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο παράρτημα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στην Κωλέττη 24, 54627 Θεσσαλονίκη, στα τηλέφωνα 2310 545967, 2310 500581 καθώς και στην ιστοσελίδα www.imegsevee.gr.

http://www.seleo.gr

Περί τους 30 επιπλέον δημοτικούς αστυνομικούς έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) με πλαστά πιστοποιητικά ξένων γλωσσών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα επιπλέον πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που ανεβάζουν τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών που έχουν προσληφθεί παράνομα σε άνω των 70 (δηλαδή περίπου στο 2% του συνόλου των 3.576 που εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας) αφορούν την αγγλική γλώσσα και προέρχονται από το Βρετανικό Συμβούλιο το οποίο, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, αρχικά είχε αρνηθεί να δώσει τα σχετικά στοιχεία επικαλούμενο έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Yπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του ανακοίνωση το ΣΕΕΔ είχε κάνει λόγο για 42 δημοτικούς αστυνομικούς με πλαστά πτυχία ενώ ο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανεβάσει τον αριθμό σε 45. 
Ο έλεγχος συνεχίζεται
Ωστόσο, μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν το Βρετανικό Συμβούλιο ενέδωσε και οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ που συνεχίζουν τον έλεγχο έβγαλαν λαβράκια.
Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις (δηλαδή και προς τα υπόλοιπα Ινστιτούτα Ξένων Γλωσσών όπως  το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ιταλικό Ινστιτούτο αλλά και το Ινστιτούτο Θερβάντες που συνεχίζουν να αρνούνται) αν και υπολογίζεται ότι ο κύριος όγκος των πλαστών πιστοποιητικών αφορά την αγγλική γλώσσα.
Παράλληλα έλεγχος διεξάγεται και για τα πιστοποιητικά εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών (ECDL) καθώς και εκεί παρατηρούνται μικρότερες ή μεγαλύτερες παρατυπίες.

 http://www1.aftodioikisi.gr




Από τη δημιουργία ανθρώπινων οργάνων μέσω της κλωνοποίησης κυττάρων, μέχρι την ανακάλυψη του μακρύτερου φαραγγιού στον κόσμο "κρυμμένο" κάτω από στρώματα πάγου στη Γροιλανδία και πλανήτες "πιθανώς κατοικήσιμους", δείτε τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2013..


Ένας γαλαξίας με Γαίες



Αστρονόμοι υπολόγισαν ότι υπάρχουν 11 δισεκατομμύρια πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες στο γαλαξία μας, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να… μην είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συνέλεξε επί τέσσερα χρόνια το τηλεσκόπιο Kepler της NASA που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να υπολογίσουν πόσοι πλανήτες υπάρχουν στο ηλιακό σύστημα που η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους επιτρέπει την ύπαρξη υγρού νερού.

Βρήκαν ότι σε ένα στα πέντε άστρα σαν τον Ήλιο, στην «κατοικήσιμη ζώνη», υπάρχει ένας περίπου πλανήτης στο μέγεθος της Γης και ότι ο κοντινότερος μπορεί να βρίσκεται μόλις 12 έτη φωτός μακριά –πιθανώς αρκετά κοντά για να υπάρξει επικοινωνία.

"Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των υποψήφιων πλανητών", λέει ο αστρονόμος Geoffrey Marcy, "σίγουρα μερικοί από αυτούς έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της ζωής".

Το μακρύτερο φαράγγι στον κόσμο


Γεωλόγοι εντόπισαν το μεγαλύτερο φαράγγι της Γης κάτω από στρώματα πάγου πάχους 2 μιλίων στη Γροιλανδία.

Το τεράστιο άνοιγμα στο βραχώδες υπόστρωμα του νησιού, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ που "διεισδύει" στον πάγο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι δύο φορές πιο μακρύ και πιο πλατύ από το Grand Canyon, αλλά έχει το μισό βάθος σε σχέση με αυτό.

"Δεν ανακαλύπτει κανείς κάτι τόσο σημαντικό κάθε μία δεκαετία, αλλά κάθε πενήντα χρόνια", ανέφερε ο γεωγράφος Jonathan Bamber από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία.


Νέα όργανα μέσω της κλωνοποίησης


Η κλωνοποίηση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, προωθώντας την προοπτική της καλλιέργειας νέων οργάνων από τον ίδιο τον ιστό του ασθενούς.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα κύτταρο δέρματος από ένα μωρό 8 μηνών σε ένα μη γονιμοποιημένο ανθρώπινο ωάριο που είχε αφαιρεθεί το δικό του DNA.

Τα κύτταρα άρχισαν να αναπαράγονται, αποδίδοντας εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα γενετικά πανομοιότυπα με του μωρού. "Αυτά στη συνέχεια μετασχηματίστηκαν σε κυτταρικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ανθρώπινης καρδιάς", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Shoukhrat Mitalipov.

Η μέθοδος θα μπορούσε κάποια μέρα να αποδώσει γενετικά "αντίγραφα" από το ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματος για ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες.

Ένα κρανίο "μιλά" για την προϊστορία


Ένα σχεδόν ανέπαφο κρανίο ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στη Γεωργία προσέφερε συγκλονιστικά στοιχεία για την πρώιμη εξέλιξη του ανθρώπου.

Το παλαιότερο, ολοκληρωμένο κρανίο ενήλικα πρώιμου Homo που βρέθηκε ποτέ είχε τα εξής χαρακτηριστικά: μακρύ πρόσωπο, μεγάλα δόντια, και μικροσκοπικό θάλαμο εγκεφάλου – χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε διάφορα ανθρωποειδή. «Αν τα τμήματα αυτά είχαν βρεθεί χωριστά σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, ενδεχομένως να πιστεύαμε ότι σχετίζονται με διαφορετικά είδη» είπε ο παλαιοανθρωπολόγος του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Christoph Zollikofer.

Αντίθετα, το κρανίο που βρέθηκε δείχνει ότι τα είδη που είχαν ταυτοποιηθεί ως Homo ergaster, Homo rudolfensis, και Homo habilis ήταν όλα υποείδη Homo, που ζούσε στην Αφρική, προτού μεταναστεύσει στην Ευρασία.

Δραστική κλιματική αλλαγή


Μια ανάλυση ισοτόπων σε θαλάσσια απολιθώματα από όλο τον κόσμο έδωσε την πιο πλήρη καταγραφή των θερμοκρασιών της Γης, δείχνοντας ότι ο πλανήτης θερμαίνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς τα τελευταία 11.300 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μια τάση ψύξης που ξεκίνησε πριν από 5.00 χρόνια, μετά από μια αλλαγή στην τροχιά και κλίση του πλανήτη θα μπορούσε να έχει συνεχιστεί, οδηγώντας τη Γη σε μια ακόμη εποχή των παγετώνων.

Αντίθετα, η υπερθέρμανση του πλανήτη, με τους ρυθμούς που συντελείται στις μέρες μας, θα αυξήσει τη θερμοκρασία της Γης από 2 ως 12 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα προσαρμογής πολλών ειδών.

"Οι κλιματικές αλλαγές που θα συντελεστούν θα είναι οι μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει ποτέ ο ανθρώπινος πολιτισμός", υποστηρίζει ο ερευνητής της NASA, Gavin Schmidt.

Πηγή: TheWeek
Το δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία είναι ένα πολύτιμο καταφύγιο για πολλά από τα προς εξαφάνιση είδη, αφού αποτελεί το σπίτι για περισσότερα από 330 είδη πουλιών, ενώ εδώ κατοικεί το 60% του συνολικού αριθμού πυγμαίων κορμοράνων του πλανήτη.

Στο δέλτα, σύμφωνα με το Euronews, συναντάμε 70 είδη ψαριών του γλυκού νερού, το σύνολο σχεδόν δηλαδή των ψαριών αυτού του είδους που υπάρχουν στη Γηραιά Ήπειρο.

«Ο πελεκάνος είναι το σύμβολο του δέλτα του Δούναβη. Υπάρχουν εδώ περισσότερα από 3.500 ζευγάρια πελεκάνων. Έρχονται εδώ για να φτιάξουν τις φωλιές τους σε αυτά τα νησιά από λάσπη που βγαίνει στην επιφάνεια. Είναι το ιδανικό μέρος για τις φωλιές τους και για να μεγαλώσουν τα μικρά τους, καθώς εδώ κανείς δεν τους ενοχλεί. Κυρίως οι άνθρωποι, που είναι ο βασικός ένοχος για την ενόχλησή τους» εξηγεί ο δρ. Βιορέλ Κούζιτς, μελετητής πουλιών.

Η μόλυνση, η βιομηχανοποίηση, η γεωργία, τα φράγματα αλλά και οι ανθρώπινες κατασκευές βάζουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία του δέλτα. Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που κυνηγούν τα πουλιά, και μαζεύουν τα βατράχια από τις όχθες του ποταμού.

Οι οξύρρυγχοι βρίσκονται στην περιοχή εδώ και 250 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που τους κάνει το αρχαιότερο σε ηλικία ψάρι που υπάρχει στον πλανήτη. Ένα ψάρι μαθουσάλας. Τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο, εξαιτίας της λαθροθηρίας.

«Όλα τα είδη οξύρρυγχων κινδυνεύουν, λόγω της λαθροθηρίας, παρόλο που υπάρχει απαγόρευση αλίευσης, ήδη από το 2006. Παρόλο που οι οξύρρυγχοι είναι μέρος των προγραμμάτων προστασίας ζώων διαφόρων ενώσεων, η λαθροθηρία υπάρχει ακόμη» επισημαίνει η Λάουρα Χαραλάμπι, ειδικά σε θέματα ψαριών στο ενυδρείο Τουλτσέα.

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανέπαφη αυτή την τοποθεσία, που ξεχωρίζει για την μοναδική ομορφιά της.
real.gr
Τον κύβο του Ρούμπικ τον γνωρίζουμε όλοι και σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας προσπαθήσαμε να τον λύσουμε, άλλοι με επιτυχία και άλλοι όχι.
Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο μηχανικό παζλ που επινοήθηκε από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Ernő Rubik το 1974. Η ιδέα όμως για το «παιχνίδι» αυτό βασάνιζε το μυαλό του πολλά χρόνια πριν. Τελικά ο κύβος βγήκε στην κυκλοφορία το 1977 και κυριολεκτικά «μπήκε» σε κάθε σπίτι!
Ο Javier Lloret είναι Ισπανός καλλιτέχνης και σχεδιαστής και είχε μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα την οποία και υλοποίησε. Το project του ονομάστηκε «Puzzle Facade» και «ντύνει» ένα ολόκληρο κτήριο στα χρώματα του γνωστού κύβου. Το κτήριο βρίσκεται στην πόλη του Linz στην Αυστρία και οι περαστικοί καλούνται να «λύσουν» τον κύβο.
Το παιχνίδι ξεκινά μόλις πιάσουν στα χέρια τους έναν κύβο τύπου Ρούμπικ, ο οποίος όμως είναι λευκός. Τα χρώματά του αποτυπώνονται με φως στο απέναντι κτήριο. Ο κύβος που δίνεται στους περαστικούς αντιλαμβάνεται την περιστροφή και τον προσανατολισμό και συλλέγει δεδομένα που μέσω Bluetooth αποστέλλονται σε υπολογιστή εξοπλισμένο με ειδικό λογισμικό.
Με τη σειρά του το λογισμικό μετατρέπει τις πληροφορίες σε χρώματα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο παίκτης, δεν αντιλαμβάνεται την όλη διαδικασία αλλά βλέπει το αποτέλεσμα των κινήσεών του στην εξωτερική όψη του κτηρίου απέναντί του.
Βέβαια για να έχει οπτική επαφή με όλες τις πλευρές του κτηρίου, είναι αναγκασμένος να κινείται γύρω από αυτό!
echoes.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!