Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020


Σοκαρισμένοι οι Βρετανοί τηλεθεατές παρακολούθησαν χθες το πρώτο επεισόδιο της κλασικής ταινίας «Κόμης Δράκουλας» από το δίκτυο του BBC με τους περισσότερους να μένουν άυπνοι μετρώντας… πρόβατα για να τους πάρει ο ύπνος.
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το τρομακτικό θέαμα που αντίκρισε το τηλεοπτικό κοινό ήταν πάνω από τις δυνάμεις του. Ακόμη και οι πιο φανατικοί των θρίλερ λύγισαν.
Υπήρξαν όμως και κάποιοι που παραξενεύτηκαν με την προφορά του πρωταγωνιστή της ταινίας.
Το πρώτο επεισόδιο της ταινίας προβλήθηκε χθες το βράδυ από το BBC One. Ήταν τόσο τρομακτικό που κάποιοι πίστεψαν ότι δεν θα μπορέσουν να κοιμηθούν.
Η αποκεφαλισμένη καλόγρια και τα αιμοδιψή μωρά είναι ορισμένες από τις σκηνές που δύσκολα ξεχνιούνται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».
Στο πρώτο επεισόδιο, ο ηθοποιός που υποδύεται τον νεαρό δικηγόρο, Τζόναθαν Χάρκερ, Τζον Χέφερμαν, πέφτει στα χέρια του Κόμη Δράκουλα, που τον υποδύεται ο Κλες Μπανγκ. Ο Χάρκερ, δικηγόρος από το Λονδίνο, αναλαμβάνει μια υπόθεση αγοραπωλησίας.
Το σπίτι έχει αγοραστεί για λογαριασμό του Κόμη Δράκουλα, από τον άνθρωπό του στο Λονδίνο, τον κύριο Χόκινς. Ο Τζόναθαν είναι αρραβωνιασμένος με την Μίνα και ετοιμάζεται να παντρευτεί όμως αναλαμβάνει να μεταφέρει ο ίδιος στον Κόμη, στην Τρανσυλβανία, τα έγγραφα.
Ο Χάρκερ υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κάστρο του Δράκουλα στα Καρπάθια Όρη.
Σε μία σκηνή τον κυνηγούν ζόμπι, ενώ μία από τις νύφες του Δράκουλα έπινε το αίμα του.
Σε άλλη σκηνή οι τηλεθεατές βλέπουν στην οθόνη μία αποκεφαλισμένη καλόγρια και σε άλλη αιμοδιψή μωρά.
Κάποια στιγμή ο βρυκόλακας, που είχε μεταμορφωθεί σε λύκο, παίρνει την ανθρώπινη μορφή για να επιτεθεί στον Χάρκερ.
Τότε ο βρυκόλακας βρίσκεται αντιμέτωπος με την καλόγρια Αγκάθα και τις άλλες καλόγριες που τον τραυματίζουν, για να πεθάνει με βίαιο τρόπο όταν ο Χάρκερ τον προσκαλεί στο ιερό κτήριο.
Το επεισόδιο ολοκληρώνεται όταν ο Χάρκερ αντιμετωπίζει τον δράκουλα βαμπίρ για να σώσει την αγαπημένη του Μίνα.
Το Twitter κατακλύστηκε μηνύματα τηλεθεατών που έσπευσαν να μοιραστούν τον φόβο τους:
«Πώς μπορώ να κοιμηθώ απόψε; @BBCOne;», γράφει ένας χρήστης.
«#Ο Δράκουλας ήταν τρομακτικός αλλά καταπληκτικός. Θα κρατήσω σίγουρα ένα φως αναμμένο», υποστηρίζει ένας άλλος.
Ένας άλλος τηλεθεατής υποστηρίζει ότι βλέποντας το πρώτο επεισόδιο φοβήθηκε αρκετά…

Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος, ανέλαβε το έργο να υπερασπιστεί την ελευθερία του πνεύματος, την ανεξιθρησκία και τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, ενσαρκώνοντας με το έργο και τη ζωή του την ίδια την ουσία του Διαφωτισμού.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο Διαφωτισμός αποκαλείται συχνά «η εποχή του Βολταίρου»!
Το 1729, ο Βολταίρος έψαχνε απεγνωσμένα χρήματα για να ζήσει, γιατί ήθελε να αφοσιωθεί εξ’ ολοκλήρου στη συγγραφή, η οποία δεν εξασφάλιζε πολλά έσοδα.
Τη λύση έδωσε ο μαθηματικός Σαρλ Μαρί ντε λα Κονταμίν, ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε ότι γνώρισε ένα νόμιμο τρόπο να γίνουν αφάνταστα πλούσιοι. Μεγάλο μέρος των εσόδων της Γαλλίας προέρχονταν από ομόλογα, αλλά το 1727, η κυβέρνηση μείωσε το επιτόκιο για να εξοικονομήσει χρήματα.
Αποτέλεσμα ήταν να πέσει η αξία των ομολόγων και η οικονομία της χώρας ζημιώθηκε. Για να επανορθώσει τη ζημιά, ο υπουργός Οικονομικών, Πελετιέρ-Ντεφόρτ αποφάσισε ότι όποιος είχε ομόλογα θα μπορούσε να αγοράσει λαχεία και αν κέρδιζε, θα έπαιρνε πίσω την ονομαστική αξία των ομολόγων και 500 χιλιάδες λίρες.
Κάθε Γάλλος μπορούσε να αγοράσει ένα λαχείο για κάθε ομόλογο που κατείχε, στο ένα χιλιοστό της αξία του ομολόγου. Δηλαδή, αν κάποιος είχε αγοράσει ομόλογο αξίας 10 χιλιάδων λιρών, το λαχείο έκανε 10 λίρες και αν είχε ομόλογο αξίας χιλίων λιρών, τότε θα αγόραζε το λαχείο με 1 λίρα. Οι πιθανότητες να κερδίσει ήταν ακριβώς οι ίδιες, ανεξάρτητα από την τιμή του λαχείου.
Το σχέδιο του Κονταμίν ήταν εξαιρετικά απλό: θα αγόραζαν πολλά ομόλογα των χιλίων λιρών και θα τα χρησιμοποιούσαν για να πάρουν τα πιο φτηνά λαχεία. Επειδή η τιμή τους ήταν τόσο χαμηλή, μπορούσαν να αγοράσουν όλα τα λαχεία που κυκλοφορούσαν, να εξασφαλίσουν τη νίκη τους και τα κέρδη τους θα υπερκάλυπταν τα έξοδα τους.
Όμως, οι πωλητές λαχείων ήταν λίγοι και συγκεκριμένοι και θα παρατηρούσαν αμέσως αν κάποιος αγόραζε πολλά λαχεία μαζί. Το πρόβλημα λύθηκε όταν ο Βολταίρος ήρθε σε συνεννόηση με έναν απ’ τους πωλητές και του υποσχέθηκε ποσοστό από τα κέρδη.
Το σχέδιο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σύντομα ο Βολταίρος και οι συνεργάτες του κολυμπούσαν στο χρήμα. Οι αρχές δεν άργησαν να τους εντοπίσουν. Ο κόσμος συνήθιζε να γράφει ευχές και αφιερώσεις στο πίσω μέρος των λαχείων και το ίδιο έκανε κι ο Βολταίρος. Με μόνη διαφορά ότι οι ευχές του ήταν λίγο πιο ειρωνικές απ’ τις συνηθισμένες: «Να ζήσει ο Πελετιέρ-Ντεφόρτ!», «Στην υγεία της καλής ιδέας του Σαρλ Μαρί ντε λα Κονταμίν!».
Οι ίδιες ευχές επαναλαμβάνονταν σε όλα τα λαχεία και μετά από λίγο καιρό, οι αρχές αντιλήφθηκαν την κομπίνα. Βρήκαν τον Κονταμίν και μέσω αυτού, τους υπόλοιπους συνεργάτες. Έκλεισαν τη λοταρία, αλλά το βασιλικό συμβούλιο δεν μπόρεσε να ακυρώσει τα κέρδη τους, γιατί το κόλπο του Κονταμίν μπορεί να ήταν ανορθόδοξο, αλλά δεν ήταν παράνομο. Ο Βολταίρος έγινε τόσο πλούσιος που μπορούσε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή κειμένων, χωρίς να χρειάζεται να λογοκρίνει τις απόψεις του για να γίνει πιο εμπορικός και να ασκεί ανενόχλητος κριτική σε βασιλιάδες και πολιτικούς, επειδή δεν είχε ανάγκη τα χρήματά τους. Ίσως ο Διαφωτισμός οφείλει πολλά στο έξυπνο σχέδιο του Κονταμίν!
πηγή: mixanitouxronou.gr

Όλα τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα πρέπει φέτος να εξοφλήσουν, με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους.
Σε κάθε περίπτωση, στην οποία κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώνεται η μη κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.
Οι φορολογούμενοι που αποκτούν και εισοδήματα προερχόμενα από τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και ρέπος ή από κέρδη λόγω επενδύσεων σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν έχουν την παραπάνω υποχρέωση για τα εισοδήματά τους αυτά.
Για φορολογούμενους που ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, καθώς και για ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών ισχύει εξαίρεση από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών έως 30% του ετήσιου εισοδήματος με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών δεν ισχύει καν η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετήσιου εισοδήματος.
Τα… κλειδιά
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 7 του πρόσφατα ψηφισθέντος φορολογικού νόμου 4646/2019:
1 Κάθε φορολογούμενος με ετήσιες απολαβές προερχόμενες εκ μιας ή περισσοτέρων από τις 5 βασικές πηγές εισοδήματος, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, θα πρέπει να πραγματοποιήσει εντός του 2020 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του από τις πηγές αυτές. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.). Στο εισόδημα που θα ληφθεί υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Επιπλέον, στο εισόδημα από μισθωτή εργασία που θα ληφθεί υπόψη περιλαμβάνονται και αφορολόγητα ποσά επιδομάτων και άλλων παροχών, όπως π.χ. το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, το οικογενειακό επίδομα που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ και το επίδομα στέγασης. Τεκμαρτά εισοδήματα προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν.
2 Από την κάλυψη του ποσοστού 30% εξαιρούνται οι έχοντες εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ. Για τους φορολογούμενους αυτούς προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα άνω των 66.667 ευρώ αρκεί να καλύψουν ποσό δαπανών 20.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%.
3 Από την υποχρέωση να καλύψουν το πολύ υψηλό ποσοστό του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται επίσης και όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι αυτοί οφείλουν να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
4 Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
5 Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%. Π.χ. σε περίπτωση που το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσό δαπανών έτους 2020 ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (30% των 10.000 ευρώ). Αν ο φορολογούμενος που έχει αυτό το εισόδημα πραγματοποιήσει συνολικό ποσό δαπανών 1.000 ευρώ, τότε θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% επί της «ακάλυπτης» διαφοράς των 2.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 440 ευρώ (2.000 ευρώ Χ 22%).
6 Στις δαπάνες που θα ληφθούν υπόψη για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.). Πιο αναλυτικά, θα αναγνωρίζονται δαπάνες που αφορούν σε αγαθά και υπηρεσίες των παρακάτω κατηγοριών:
*Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κ.λπ.
* Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπίρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.
* Ενδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.
* Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κ.λπ., υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών. Περιλαμβάνονται δηλαδή όλες οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων καθώς και όλα τα έξοδα επισκευής και συντήρησης κατοικιών.
* Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Επιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά., καθώς και επισκευές όλων αυτών των ειδών
* Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.
* Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
* Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.
* Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
* Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.
* Υγεία: Εξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (πληρωμές για αμοιβές γιατρών κατόπιν επισκέψεων, έξοδα για νοσήλια, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.). Περιλαμβάνονται επίσης: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρα, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κ.ά.
* Αλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
7 Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως:
* Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
* Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
* Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
* Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
* Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
* Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
* Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
* Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
* Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
* Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
* Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
* Οι φυλακισμένοι.
Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω 12 περιπτώσεις «εξαιρέσεων» δεν οφείλει καν να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει χάρτινες αποδείξεις δαπανών αξίας 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.
Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Κεντρικό θέμα συζήτησης έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στην τοπική κοινότητα Μονοκκλησιάς, του δήμου Σερρών, το… απειλητικό σημείωμα που άφησε άγνωστος στο αυτοκίνητο του ιερέα του χωριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Infonews24, ξημερώματα των Χριστουγέννων, ο οδηγός αγνώστου αυτοκινήτου τύπου τζιπ, άφησε σημείωμα στο αυτοκίνητο του ιερέα που ανοίγει την εκκλησία και λειτουργεί στον συγκεκριμένο ναό, στο οποίο αναγράφονταν μήνυμα τύπου «μην χτυπάς την καμπάνα γιατί θα λογαριαστείς μαζί μου».
Γυναίκες που πήγαιναν εκείνη την ώρα στην εκκλησία, είδαν το αυτοκίνητο και τον οδηγό, αλλά- όπως είπαν- τους ήταν παντελώς άγνωστος και φυσικά επικράτησε και σχετική αναστάτωση.
Ωστόσο χαριτολογώντας, κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι όντως η καμπάνα ακούγεται δυνατά και πως ανάλογα με τη φορά του ανέμου ακούγεται σε διάφορα γειτονικά χωριά.

Από έναν θανάσιμο τραυματισμό μετρούν αμφότερες η Γαλλία κι η Ιταλία και πολλούς άλλους τραυματίες από την έκρηξη πυροτεχνημάτων στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της παραμονής του Νέου Έτους, όπως ανακοινώθηκε από τα αντίστοιχα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών.
Ένας 30χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στο Αγκενό, στη βορειοανατολική Γαλλία, από την έκρηξη «θανατηφόρου» μηχανισμού, ανακοίνωσε η περιφέρεια του Κάτω Ρήνου σ, υπογραμμίζοντας πως το δυστύχημα τούτο προκλήθηκε «εκτός πλαισίου κάποιας βιαιοπραγίας, δεδομένου ότι την ίδια νύκτα της Πρωτοχρονιάς, πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Επιπλέον, άλλοι 50 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στην ίδια περιοχή, κυρίως στα μάτια και στα χέρια, από αυτοανάφλεξη πυροτεχνημάτων. Το νεώτερο θύμα από τα πυροτεχνήματα ήταν ένα κοριτσάκι 4 ετών, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Τόσο στον Κάτω Ρήνο, όσο και την Αλσατία, οι κάτοικοι προμηθεύονται μαζικά πυροτεχνήματα από τη γειτονική Γερμανία, όπου η νομοθεσία για την πώλησή τους είναι πολύ πιο ελαστική.
Στην Ιταλία, το έθιμο των πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στοίχησε τη ζωή σε έναν 27χρονο, στο Άσκολι Πιτσένο, στη επαρχία Μάρκε (ανατολικά), ενώ άλλοι 204 συμπατριώτες του τραυματίσθηκαν, οι 11 εκ των οποίων σοβαρά.
Το θύμα υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από πτώση του σε γκρεμό, σε μία δασική περιοχή, κατά την προσπάθειά του να σβήσει πυρκαγιά που προκλήθηκε από βεγγαλικά.
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκε θύμα από τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα στην Ιταλία μετά το 2013, οπότε ο απολογισμός αριθμούσε δύο νεκρούς και 622 τραυματίες. Για να αποφευχθούν θύματα δε, ο δήμος της Ρώμης φέτος απαγόρευσε πλήρως τη χρήση βεγγαλικών. Μολαταύτα, η πολλά αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων έπιασαν φωτιά εξαιτίας πυροτεχνημάτων σε πολλές συνοικίες της ιταλικής πρωτεύουσας.
Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως κατασχέθηκαν 10 εκτοξευτήρες βεγγαλικών, 1.415 κυνηγετικά όπλα, 103.000 φυσίγγια κι άλλα πυρομαχικά, 682 κιλά πυρίτιδας και πάνω από 73.000 βιομηχανικά κι αυτοσχέδια βεγγαλικά.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!