Η Google σχεδιάζει να λανσάρει μία νέα πλατφόρμα, με την ονομασία Google Fit, η οποία θα συλλέγει και θα παρουσιάζει δεδομένα υγείας και σωματικών δραστηριοτήτων από αντίστοιχες εφαρμογές και ανάλογες συσκευές.

Την αποκάλυψη έκανε το Forbes, το οποίο σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για δημιουργούς εφαρμογών, Google I/O, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου.

Προφανώς μία τέτοια κίνηση θα έχει άμεση σχέση με το Android Wear, το λειτουργικό σύστημα για wearable συσκευές που παρουσίασε η Google μόλις τον περασμένο Μάρτιο και το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί σε συσκευές smartwatches διαφόρων κατασκευαστών (Motorola, Samsung, LG κλπ).

Εάν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί η Google θα γίνει η τρίτη εταιρεία τεχνολογίας που θα στραφεί στον έλεγχο της υποδομής που σχετίζεται με δεδομένα προσωπικών δραστηριοτήτων.

Ήδη τον προηγούμενο μήνα η Samsung ανακοίνωσε το SAMI μία cloud πλατφόρμα που θα αναλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά και επεξεργασία δεδομένων που θα προέρχονται από διάφορες συσκευές παρακολούθησης της σωματικής δραστηριότητας και υγείας των χρηστών.

Παράλληλα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε το HealthKit για την παρακολούθηση δεδομένων φυσικής κατάστασης, το οποίο θα «συνεργάζεται» στενά με το νέο λειτουργικό σύστημα iOS 8.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Google θα ασχοληθεί με δεδομένα υγείας, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα δραστηριοποιηθεί σε σχέση με wearable συσκευές.

Τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός «έξυπνου» φακού επαφής που θα μπορεί να μετρά τα επίπεδα γλυκόζης σε διαβητικούς, χρησιμοποιώντας ενσωματωμένους αισθητήρες συνδεδεμένους με ασύρματους αναμεταδότες.