Τρίτη 28 Απριλίου 2020


«Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο στρατόπεδο και καλούμαστε να επιβιώσουμε υπό  απάνθρωπες συνθήκες με 8,62 ευρώ τον μήνα. Εγώ έχω ήδη συμπληρώσει δύο εβδομάδες μέσα στο στρατόπεδο, χωρίς να έχω βγει έξω ούτε μία στιγμή και προβλέπεται να καθίσω μέσα για τουλάχιστον ακόμα δύο εβδομάδες».
Είναι η επιστολή που απέστειλε ένας Κορίνθιος στρατιώτης που υπηρετεί στον Έβρο. Είναι η περιοχή που είχε χτυπήσει κόκκινο πριν από την έλευση της πανδημίας, με την κατάσταση «πολέμου» που κηρύχτηκε από την κυβέρνηση για την υποτιθέμενη «εισβολή» μερικών ξυπόλυτων μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη (σχεδιάστηκε σαν πολεμική επιχείρηση τόσο η «εισβολή» όσο και η «απόκρουση»). Οι σκοπιές και οι υπηρεσίες είναι απανωτές εκεί, οι μεταθέσεις έχουν ανασταλεί, ούτε μένει ούτε φεύγει κανείς, έχουν προστεθεί λόγω της κατάστασης και ενισχύεται η ένταση από τον εγκλεισμό λόγω κορονοϊού και τον φόβο ενός πανδημικού ξεσπάσματος στους στρατώνες.
Ακολουθεί η επιστολή που στάλθηκε στο korinthia.net.gr:
«Από τον Οκτώβριο του 2019 είμαι στρατιώτης και υπηρετώ σε μία από τις μονάδες του Στρατού Ξηράς, όπως χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί μου. Από την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκίνησα να υπηρετώ τη θητεία μου, διαπίστωσα τα αναρίθμητα προβλήματα που μαστίζουν το ελληνικό στράτευμα. Η βρώμα σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου, το χαμηλής ποιότητος φαγητό, οι παλιές και επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, η έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι στρατιώτες καθημερινά. Αυτά τα προβλήματα δεν λύθηκαν ποτέ, απλώς συμβιβάστηκα με την ύπαρξή τους και την αδιαφορία των ανωτέρων μου να τα επιλύσουν.
 Αυτό που με βοηθούσε να αντιμετωπίσω αυτή την άθλια κατάσταση, ή μάλλον, να ξεχνώ ότι θα είμαι μέρος της για εννέα μήνες, ήταν οι έξοδοι, που είχα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και με αυτόν τον τρόπο μπορούσα να ξεκουραστώ στον προσωπικό μου χώρο και σωματικά και ψυχικά. Τώρα πλέον, λόγω της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ψήφισε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοιού, αυτό είναι παρελθόν. Όλες οι έξοδοι, οι άδειες και τα υπηρεσιακά σημειώματα (που σου επιτρέπουν να βγεις έξω από το στρατόπεδο έστω για μερικές ώρες) απαγορεύτηκαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς από τους στρατιώτες δεν μπορεί να βγει από το στρατόπεδο για να δει τους συγγενείς και τους φίλους του, για να πάρει χρήματα, να πλύνει τα ρούχα του, να πάρει μια ανάσα. Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο στρατόπεδο και καλούμαστε να επιβιώσουμε υπό τις προαναφερθείσες, απάνθρωπες συνθήκες με 8,62 ευρώ τον μήνα. Εγώ έχω ήδη συμπληρώσει δύο εβδομάδες μέσα στο στρατόπεδο, χωρίς να έχω βγει έξω ούτε μία στιγμή και προβλέπεται να καθίσω μέσα για τουλάχιστον ακόμα δύο εβδομάδες. Σε παρόμοια κατάσταση και ίσως και χειρότερη, βρίσκονται χιλιάδες άλλοι στρατιώτες ανά την Ελλάδα. Και όλα αυτά, διότι το ΓΕΣ θεωρεί ότι εμείς, οι στρατιώτες, μπορούμε να γίνουμε φορείς του θανατηφόρου ιού.
Αναρωτιέμαι όμως: τα στελέχη που καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) μπαίνουν στο στρατόπεδο στις 07.00 και φεύγουν για το σπίτι τους στις 14.00, δεν μπορούν να κολλήσουν τον κορωνοϊό; Δεν μπορούν να τον μεταφέρουν σε εμάς, που συναναστρεφόμαστε μαζί τους, ή στις οικογένειές τους; Όταν κάποιοι στρατιώτες στο στρατόπεδό μου έθεσαν αυτό το εύλογο ερώτημα στον λοχαγό τους, κατά την πρωινή αναφορά, ενώπιον όλων, εκείνος τους απάντησε ως εξής: «Εγώ έχω γυναίκα και παιδιά, δεν μπορώ να κάτσω εδώ μέσα μαζί σας. Εσείς είστε στρατιώτες, δεν θα πάθετε τίποτα, τα αντέχετε όλα. Αφήστε την μαμά σας και τον μπαμπά σας. Μην είστε μαμόθρεφτα, σκληραγωγηθείτε και λίγο».
Εγώ που είμαι πιο παλιός έχω συνηθίσει να ανέχομαι πολύ χειρότερες προσβολές, που υποβαθμίζουν την αξία μου ως άνθρωπο. Όχι γιατί είμαι υποτελής ως χαρακτήρας, αλλά γιατί ξέρω ότι αν παραπονεθώ ότι μου συμπεριφέρονται άσχημα, θα μου επιβάλλουν ποινή για ανυπακοή και κακή συμπεριφορά απέναντι στους ανώτερούς μου. Οι νεοσύλλεκτοι, όμως, θεωρώ ότι δεν θα αντέξουν τη νοσηρή φιλοσοφία του στρατού, σε συνδυασμό με την ένταση και τη νευρικότητα που υπάρχει στο στράτευμα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και την καραντίνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ήδη μαθαίνω ότι στο στρατόπεδό μου κάποιοι σκέφτονται να αυτοτραυματιστούν, προκειμένου να εισακουστούν τα απολύτως λογικά και ανθρώπινα αιτήματά τους, ή αναζητούν τρόπους να διακόψουν την θητεία τους.
Μην αφήνετε το κράτος να εθελοτυφλεί απέναντι στα προβλήματα που έχουμε ως στρατιώτες. Θέλουμε να σταματήσει άμεσα ο εγκλεισμός μας στα στρατόπεδα, γιατί δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Και επίσης, θέλουμε να σταματήσουν να γίνονται συνεχώς διακρίσεις σε βάρος των στρατιωτών και υπέρ των στελεχών. Αν συνεχιστεί η καραντίνα μέσα στα στρατόπεδα, τότε αυτή θα πρέπει να ισχύει και για τα στελέχη και όχι μόνο για τους στρατιώτες. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε θα πρέπει να σταματήσει η καραντίνα για όλους.
Ως στρατιώτες του ελληνικού στρατού εν έτει 2020, προσφέρουμε την ελευθερία μας και κάθε είδους σωματική και ψυχική άνεση για να βρισκόμαστε εδώ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε την ανθρώπινη υπόστασή μας, για χάρη πολιτικών και επαγγελματικών συμφερόντων».

Τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ ενώνονται για ένα δεκαήμερο προβολών στο YouTube. Οι θεατές θα κληθούν να δωρίσουν χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης του ΠΟΥ.
Πάνω από 20 κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να προβάλλουν δωρεάν ταινίες στο YouTube καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο κινηματογράφων και στην ακύρωση των ετήσιων φεστιβάλ στις Κάννες και στη Νέα Υόρκη.
Το δεκαήμερο «Είμαστε Ένα: Ένα Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου» θα προβάλλει περιεχόμενο που επιμελήθηκαν τα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Βερολίνου, των Καννών, της Βενετίας, του Σάντανς, του Τορόντο και της Τραϊμπέκα, μεταξύ άλλων, με αφετηρία την 29η Μαΐου, ανέφεραν σε ανακοίνωση η Tribeca Enterprises και το YouTube.
Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικές, κωμωδίες και συζητήσεις. Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες του προγράμματος και είναι απίθανο να συμπεριληφθούν σημαντικές νέες ταινίες που συνήθως κάνουν πρεμιέρα σε φεστιβάλ κινηματογράφου.
Η ακύρωση του φεστιβάλ των Καννών στη Γαλλία, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Μάιο και η αβεβαιότητα γύρω από τα φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας, στερούν από κινηματογραφιστές και κινηματογραφικά στούντιο βασικές πλατφόρμες για να προωθήσουν τα νέα τους έργα σε μίντια και στο κοινό.
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ των Καννών δήλωσαν σήμερα ότι είναι περήφανοι που συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή του YouTube «για να φέρουν στο προσκήνιο πραγματικά εξαιρετικές ταινίες και ταλαντούχους καλλιτέχνες, επιτρέποντας στο κοινό να βιώσει τόσο τις αποχρώσεις της αφήγησης από όλο τον κόσμο όσο και τις καλλιτεχνικές προσωπικότητες από κάθε φεστιβάλ».
Η Τζέιν Ρόσενθαλ, συνιδρύτρια του Φεστιβάλ Τραϊμπέκα στην Νέα Υόρκη, που επίσης ακυρώθηκε, δήλωσε πως η ιδέα είναι να εμπνεύσει και να ενώσει τους ανθρώπους πέρα από σύνορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Όλος ο κόσμος χρειάζεται την επούλωση αυτή τη στιγμή», είπε η Ρόσενθαλ σε ανακοίνωσή της.
Άλλα φεστιβάλ που συμμετέχουν περιλαμβάνουν εκείνα της Ιερουσαλήμ, της Βομβάης, του Σεράγεβο, του Σίδνεϊ, του Τόκιο και του Λονδίνου.
Ενώ το φεστιβάλ θα μεταδοθεί δωρεάν, οι θεατές θα κληθούν να δωρίσουν χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πηγή:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!