Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Οι αριθμοί που δεν αντέχει να βλέπει ένας ψυχαναγκαστικός
Αν είστε κι εσείς ψυχαναγκαστικός, τότε ξέρετε πως κάποια νούμερα είναι ικανά να σας οδηγήσουν στην... τρέλα!
Οι ψυχαναγκαστικοί άνθρωποι εμφανίζουν ειδικές προληπτικές συμπεριφορές (π.χ. προτίμηση σε μονούς ή ζυγούς αριθμούς- ένα ραντεβού στις τρεις αναβάλλεται για να γίνει στις τέσσερις που είναι ζυγός, αριθμός, άρα καλός και επομένως σηματοδοτεί καλή έκβαση της συνάντησης).
Τέτοια καθημερινά παραδείγματα είναι
-Το 19 (και 29 και 39 κοκ) στη φωνή της τηλεόρασης
-Το 0.99 και το 9.99 ευρώ στις διάφορες προσφορές
-Ο μονός αριθμός ψιλών στο πορτοφόλι
-Το άθροισμα των πινακίδων των αυτοκινήτων μέχρι να καταλήξουν σε μονό αριθμό
Ρομπότ στις ΗΠΑ μαθαίνει μόνο του να γράφει «γεια σας» και στα ελληνικά
Ένα νέο ρομπότ στις ΗΠΑ έχει μάθει μόνο του να γράφει «γειά σας» στα ελληνικά και σε άλλες εννέα πολύ διαφορετικές γλώσσες όπως αγγλικά, ιαπωνικά, κινεζικά, χίντι, ούρντου κ.α. Είναι ακόμη σε θέση να σκιτσάρει ένα αντίγραφο της «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Πρόκειται για δημιούργημα ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Ατσουνόμπου Κοτάνι. Το ρομπότ διαθέτει ένα ειδικό αλγόριθμο που του επιτρέπει να αναπαράγει -με μια πένα που κρατά με το ρομποτικό χέρι του- διάφορες εικόνες ή λέξεις, απλώς κοιτώντας τις.

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί δύο δίκτυα βαθιάς μάθησης που αναλύουν τις εικόνες μιας λέξης ή ενός σκίτσου και συμπεραίνουν ποιες είναι οι καλύτερες «μολυβιές» για να αναδημιουργηθεί η φράση ή το σκίτσο. Αντίθετα με άλλα ρομπότ που χρειάζεται να προγραμματισθούν και να τροφοδοτηθούν με σχετικές πληροφορίες εκ των προτέρων, το νέο ρομπότ μαθαίνει μόνο του πώς να γράφει κάτι που δεν έχει ξαναδεί ποτέ πριν.
Έτσι, αν δει κάπου γραμμένη τη φράση «γειά σας» στα ελληνικά ή σε άλλη γλώσσα, το ρομπότ μπορεί να τη γράψει και αυτό. Όπως είπε ο Κοτάνι, «είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν αν η φράση έχει γραφτεί από το ρομπότ ή από ανθρώπινο χέρι». Το ίδιο ισχύει και με τα σκίτσα.
Οι δημιουργοί του ρομπότ θα το παρουσιάσουν εντός του Μαΐου στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Ρομποτικής και Αυτοματισμού. Η ακρίβεια του στην αναπαραγωγή χαρακτήρων από διάφορες γλώσσες φθάνει το 93% (μεγαλύτερη από ένα εξάχρονο παιδί όπως έδειξαν τα συγκριτικά τεστ) και επιδέχεται περαιτέρω βελτίωσης.
Οι ερευνητές οραματίζονται ότι στο μέλλον τέτοια ρομπότ θα επικοινωνούν καλύτερα με τους ανθρώπους στη δουλειά, αφήνοντας «χειρόγραφες» αυτοκόλλητες σημειώσεις, σκιτσάροντας διαγράμματα κ.α.
Το μυστικό δωμάτιο στην ελληνική Βουλή που έμεινε κλειστό για 40 χρόνια
Ήταν Μάρτιος του 2017 όταν ένας υπάλληλος της Βουλής ανακάλυψε ένα δωμάτιο που κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή του...
Το δωμάτιο ανακαλύφθηκε τυχαία χάρη στην παρατηρητικότητα του υπαλλήλου της Βουλής που πρόσεξε ότι υπάρχει μια καλά κρυμμένη πόρτα σε ένα διάδρομο κάτω από τα θεωρεία του κτιρίου του Κοινοβουλίου.
Στοιβαγμένα μέσα στο δωμάτιο βρέθηκαν εκατοντάδες σκονισμένα έγγραφα με το πρώτο να χρονολογείται από το 1897 και το τελευταίο από το 1977, δηλαδή 40 χρόνια πριν ανακαλυφθεί το κρυμμένο δωμάτιο από τον υπάλληλο της Βουλής.
Ανάμεσα στα έγραφα βρέθηκε υλικό από τα χρόνια αμέσως μετά το τέλος της Επανάστασης του 1821 και την περίοδο της δικτατορίας του 1967.
Μάλιστα υπήρχαν ακόμα και «πρακτικά» της συνεδρίασης του «υπουργικού συμβουλίου» των δικτατόρων το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973 και έγραφα από το 1844-45, δηλαδή ένα χρόνο μετά γέννηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Συνολικά γίνεται λόγος για 1.180 φακέλους που εντοπίστηκαν στο δωμάτιο για τα οποία εκτός από μια μικρή παρουσίαση που έγινε τον Νοέμβριο του 2017 και μια δημοσιοποίηση συγκεκριμένων εγγράφων τον Ιούλιο του 2018 ξέρουμε ελάχιστα.
Η Άγκυρα αναφέρει για πρώτη φορά ότι ίσως καθυστερήσει η εγκατάσταση των ρωσικών S400
Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Τουρκίας πρότεινε για πρώτη φορά δημόσια ότι η παράδοση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί να πραγματοποιηθεί αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί, δίνοντας ενδεχομένως περισσότερο χρόνο για να αποφευχθεί μια επικείμενη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
"Μπορεί το σύστημα S400 μην εγκατασταθεί τον Ιούνιο αλλά θα έρθει τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar στην τηλεοπτική υπηρεσία Haberturk αργά τη Δευτέρα. "Η διαδικασία έχει ξεκινήσει".
Η παράδοση των πυραύλων είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, αλλά η Ρωσία πρότεινε να το αναβάλει κατά ένα μήνα, σύμφωνα με τα όσα λέγονται από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν ήταν σαφές για ποιους λόγους και για πόσο καιρό αναβάλλεται η εγκατάστασή τους σε τουρκικό έδαφος.
Παράλληλα, η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον για να καθορίσει την ημερομηνία, κατά την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια πιθανή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, πιθανώς τον Ιούλιο.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε αρνηθεί προηγουμένως τις αμερικανικές απαιτήσεις, που ζητούσαν η Τουρκία να καθυστερήσει την αγορά των S-400, μια συμφωνία που εξόργισε την κυβέρνηση του Trump και προκάλεσε απειλές περί σκληρών κυρώσεων. Ο Akar δήλωσε ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τελευταίας πρότασης των ΗΠΑ για την πώληση του συστήματος αεροπορικής άμυνας Patriot μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Με δύο γνωστά ονόματα θα πραγματοποιείται μετά από αυτές τις δημοτικές εκλογές το δημοτικό συμβούλιο στην Αγία Βαρβάρα.
Συγκεκριμένα, ο γνωστός ράπερ Νίκος Βουρλιώτης ή αλλιώς Nivo σάρωσε σε σταυρούς με την παράταξη του Λάμπρου Μίχου καθώς οι πολίτες του έδωσαν την πρωτιά. Την ίδια ώρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δημοτικός σύμβουλος θα είναι και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη.
Σημειώνεται, ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού, Λάμπρος Μίχος ήταν ο πρώτος σε προτίμηση την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αφού έλαβε ποσοστό 41,62%. Πληροφοριακά, η παράταξη εξέλεξε 11 Δημοτικούς συμβούλους.
Συγκεκριμένα τη μάχη του σταυρού στις δημοτικές εκλογές κέρδισαν οι:
ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (NIVO) 698
ΤΟΥΜΑΖΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ 657
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ 611
ΒΟΣΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 573
ΦΕΓΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 571
ΜΑΡΣΩΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΡΙΑ 547
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 503
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 403
ΚΛΕΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 322
ΠΑΤΣΑΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ 299
ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ 298

Οι αριθμός των ανδρών που υποφέρουν από παχυσαρκία αυξήθηκε τρεις φορές από το 2003 έως σήμερα, ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξη τύπου στο πρακτορείο TASS η αρμόδια ειδικός του ρωσικού υπουργείου Υγείας σε ζητήματα θεραπείας και γενικής πρακτικής Αξάνα Ντράπκινα.
«Η παχυσαρκία είναι διαδεδομένη στο 29% των ανδρών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από το 2003 αυξήθηκε τρεις φορές ο αριθμός των ανδρών που πάσχουν από παχυσαρκία» δήλωσε η Ντράπκινα, η οποία διευθύνει το Εθνικό Κέντρο Έρευνες προληπτικής ιατρικής.
Η ίδια, επικαλούμενη τις ιατρικές μελέτες, επισήμανε ότι αν στην παιδική ηλικία ένα παιδί έχει περιττό βάρος, τότε σε ηλικία 45 θα είναι με βεβαιότητα υπέρβαρος και θα πάσχει από υπέρταση.

Την έντονη δυσφορία τους εξέφρασαν οι αθλήτριες που κέρδισαν στο πρωτάθλημα σκουός της Αστούριας στη βόρεια Ισπανία επισημαίνοντας ότι τα βραβεία τους καταδεικνύουν «τον δομικό σεξισμό» στον αθλητισμό.
Οι τέσσερις νικήτριες του τουρνουά σκουός προέβησαν σε καταγγελίες αφού έλαβαν ως δώρα ένα κερί αποτρίχωσης κι έναν δονητή.
Οι καταγγελίες οδήγησαν σε παραιτήσεις μελών στην αθλητική ομοσπονδία.
Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», όταν είδαν το βραβείο , οι τέσσερις γυναίκες έμειναν άφωνες.
Μετά την καταγγελία στις αρμόδιες τοπικές αθλητικές αρχές, παραιτήθηκαν μέλη της διοίκησης του συλλόγου σκουός του Οβιέδο που διοργάνωσε το τουρνουά.
«Ένιωσα έκπληξη και αγανάκτηση «, λέει η Ελίζαμπετ Σαντό, μία από τις νικήτριες του τουρνουά.
Η 37χρονη αγωνίζεται επαγγελματικά πάνω από 15 χρόνια.Είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και μία από τις συνολικά 255 γυναίκες πρωταθλήτριες σε όλη την Ισπανία.
Δύο ημέρες μετά την τελετή απονομής των βραβείων, οι τέσσερις γυναίκες, έκαναν καταγγελία στην ομοσπονδία επισημαίνοντας πως τα δώρα ήταν «σεξιστικά και εκτός τόπου». Η ομοσπονδία σκουός παραδέχθηκε ότι τα δώρα ήταν «ακατάλληλα».
«Ποτέ στην ιστορία μας δεν συνέβη κάτι τέτοιο», λέει η Maribel Toyos, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας.
«Πρόκειται για προσβολή της αξιοπρέπειας των γυναικών. Ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο που πρέπει να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της ισότητας », υπογραμμίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γυναικών της Αστούρια , Aλμουντένα Κουέτο.
Ενώ οι ισχύοντες κανονισμοί δεν περιλαμβάνουν κυρώσεις γι΄αυτού του είδους τη συμπεριφορά, η αθλητική νομοθεσία θα καταστήσει πλέον υποχρεωτικό τα βραβεία να είναι τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!