Κυριακή 31 Μαρτίου 2019


Το «αφεντικό» του Facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ, με ανοιχτή επιστολή του στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» και στην προσωπική ιστοσελίδα του, που θα αναδημοσιευθεί επίσης σε μερικές ευρωπαϊκές εφημερίδες, καλεί τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές-εποπτικές αρχές να παίξουν «πιο ενεργό ρόλο» και να επιβάλουν αυστηρότερες ρυθμίσεις στο διαδίκτυο διεθνώς. Στην ουσία καλεί τα κράτη να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του… ίδιου, προφανώς σε μια προσπάθεια να δείξει καλή θέληση και να προκαταλάβει νέες κριτικές κατά του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.
Καθώς το Facebook δέχεται εντεινόμενα πυρά ότι δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών του, ότι διευκολύνει την πολιτική προπαγάνδα και ότι δεν «αστυνομεύει» επαρκώς το περιεχόμενο που κυκλοφορεί στο δίκτυο του (μετά και τη ζωντανή μετάδοση της μαζικής δολοφονίας 50 μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία), ο διευθύνων σύμβουλος του Μαρκ Ζούκεμπεργκ ζητά «να αναθεωρηθούν οι κανόνες για το Ίντερνετ, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ό,τι καλύτερο αυτό διαθέτει, την ελευθερία των ανθρώπων να εκφράζονται και των επιχειρηματιών να δημιουργούν νέα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την κοινωνία από ευρύτερα κακά».
Αναφέρει ότι η ευθύνη για τον έλεγχο του επιβλαβούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για να αφεθεί μόνο στις ίδιες τις εταιρείες και ζητά χείρα βοηθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες. Προτείνει, έτσι, νέες νομοθεσίες σε τέσσερις κυρίως τομείς: έλεγχος και αφαίρεση του επιβλαβούς περιεχομένου, διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών και των πολιτικών διαφημίσεων (π.χ. να είναι σαφές ποιος χρηματοδοτεί κάθε προεκλογική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), προστασία της ιδιωτικότητας και φορητότητα των δεδομένων των χρηστών.
Τονίζει ότι οι νέοι κανόνες που θα εφαρμοσθούν, πρέπει να είναι υποχρεωτικά ίδιοι για όλες τις εταιρείες τεχνολογίας και τις διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση επιβλαβούς περιεχομένου από τη μία στην άλλη. Έτσι, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εφαρμόζουν κοινούς κανόνες, τους οποίους θα επιβάλουν τρίτοι, δηλαδή οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές-εποπτικές αρχές. Επίσης προτείνει ανά τρίμηνο κάθε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας να δημοσιεύει μια έκθεση διαφάνειας και λογοδοσίας, παράλληλα με την αντίστοιχη για τα οικονομικά αποτελέσματα της.
Επίσης ο Ζούκεμπεργκ ζητά περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν κανονισμούς όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και να υπάρξει διεθνής συμφωνία για εναρμόνιση αυτών των κανονισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος στη Σλοβακία, καθώς επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η 45χρονο φιλελεύθερη δικηγόρος συγκέντρωνε σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του Μάρος Σέφκοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ που ήταν ο υποψήφιος που στήριζε το κυβερνών κόμμα Smer-SD. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.
Κάποιοι αναλυτές συγκρίνουν την Τσαπούτοβα με τον Εμανουέλ Μακρόν, επίσης αουτσάιντερ που κατέλαβε την εξουσία το 2017 εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις. Ως πρόεδρος της Σλοβακίας δεν θα κυβερνά, αλλά ο άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και ονομάζει τους ανώτατους δικαστικούς, είναι αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων και διαθέτει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους.
Ο Σέφκοβιτς αναγνώρισε την ήττα του και τηλεφώνησε στην αντίπαλό του να τη συγχαρεί. «Της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Από την πλευρά της, η Τσαπούτοβα είπε σε υποστηρικτές της ότι βλέπει την εκλογική νίκη της ως οιωνό αλλαγής στη Σλοβακία.
Η επικράτηση της 45χρονης εξηγείται από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι, επισημαίνουν αναλυτές Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε ένα άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.
Τότε η Τσαπούτοβα συμμετείχε στις διαδηλώσεις χιλιάδων Σλοβάκων κατά της κυβέρνησης, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση. Ο Φίτσο παραμένει πάντως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού. Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα εντός των ορίων της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.
Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα, ειδικά για τις «πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της υπόθεσης. Ακόμη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «ανησυχία» για τις ενδείξεις που υποδεικνύουν φαινόμενα «διαφθοράς, συγκρούσεων συμφέροντος, ατιμωρησίας (…) στους κύκλους της σλοβακικής εξουσίας».
Πηγή: iefimerida.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!