Τρίτη 10 Απριλίου 2018


Ενα σπίτι στη Ναζαρέτ, στη γενέτειρα του Ιησού, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 1ου αιώνα, θεωρείται από τους αρχαιολόγους πως είναι κατά πάσα πιθανότητα ο χώρος όπου ο Χριστός ανατράφηκε από τη Μαρία και τον Ιωσήφ. Το σπίτι, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι κατασκευασμένο από λάσπη και πέτρα, είναι χτισμένο σε μια βραχώδη πλαγιά της περιοχής.
Η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 1880 από καλόγριες του μοναστηριού της Αδελφότητας της Ναζαρέτ, οι οποίες πίστευαν ότι εκεί είχε μεγαλώσει ο Χριστός.
Ωστόσο, δεν ήταν παρά το 2006 όταν οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Κεν Νταρκ του πανεπιστημίου Reading της Βρετανίας, απέδειξαν ότι πράγματι το κτίσμα ανήκε χρονικά στις αρχές του 1ου αιώνα. Το αν ο Ιησούς έζησε σε αυτό το σπίτι ή όχι παραμένει άγνωστο, αλλά ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Παγκόσμιο ενδιαφέρον «Είναι αυτό το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς;
Είναι αδύνατο να μιλήσουμε από αρχαιολογικής άποψης» γράφει ο Νταρκ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Βiblical Archaeology Review», προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. «Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος από αρχαιολογικής πλευράς για τον οποίο δεν θα μπορούσε να ισχύει μια τέτοια εκδοχή. Ο Ιησούς πιστεύεται ότι μεγάλωσε στη Ναζαρέτ.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι, αιώνες μετά την εποχή του Ιησού, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (η οποία έλεγχε τη Ναζαρέτ μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.) διακόσμησε το σπίτι με τα ψηφιδωτά και έκτισε πάνω από το σπίτι μια εκκλησία γνωστή ως τη «Εκκλησία της Διατροφής», με σκοπό να προστατευτεί το συγκεκριμένο κτίσμα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι σταυροφόροι οι οποίοι εισέβαλαν στους Αγίους Τόπους κατά τον 12ο αι. μ.Χ. αναστήλωσαν την εκκλησία.
Ολα αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κεν Νταρκ και την ομάδα του, αποδεικνύουν ότι τόσο οι Βυζαντινοί όσο και οι σταυροφόροι πίστευαν ότι αυτό ήταν το σπίτι όπου ανατράφηκε ο Ιησούς. Πηγή: Archaeology Museum of Nazareth.

Ένας φίλαθλος στην Κένυα έπαιξε την γυναίκα του σε στοίχημα και έχασε, σύμφωνα με την εφημερίδα Nairobi News.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο φίλοι υπέγραψαν πριν τον αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι για το πρωτάθλημα Αγγλίας ένα «συμφωνητικό» σε ένα χαρτί, σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο ένας από τους δύο, σίγουρος για την ανωτερότητα της Σίτι, αποδέχθηκε την πρόκληση του άλλου και στοιχημάτισε να του παραδώσει την σύζυγό του, αν η ομάδα του Γκουαρντιόλα δεν κέρδιζε την ομάδα του Μουρίνιο, όπως και τελικά συνέβη.
«Δια του παρόντος, εγώ ο Αμάνι Στάνλεϊ, υπόσχομαι να δώσω την σύζυγό μου για μια εβδομάδα στον φίλο μου, τον Τόνι Σίλα, αν η Μάντσεστερ Σίτι δεν κατακτήσει την Premier League στο ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είμαι απολύτως καλά και δεν αναγκάστηκα από κανέναν σε αυτή τη συμφωνία», αναφέρει το συμφωνητικό σύμφωνα με την Nairobi News.
Ισως ο Αμάνι Στάνλεϊ δεν γνώριζε ένα παρόμοιο προηγούμενο. Το 2007 ένας Ρώσος παίκτης του πόκερ πρόσφερε την γυναίκα του σε μία παρτίδα του παιχνιδιού. Την έχασε, αλλά μετά την συμφωνία η Τατιάνα (αυτό είναι το όνομα της γυναίκας) δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι και παντρεύτηκε τον άνθρωπο που την… κέρδισε στα χαρτιά.

Ο Μασάζο Νονάκα, ένας Ιάπωνας 112 ετών που κατοικεί στη βορειότερη επαρχία της χώρας, στη νήσο Χοκάιντο, αναγνωρίστηκε ως ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η εταιρία που εκδίδει το βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες.
Ο Νονάκα, που γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1905, πήρε τον τίτλο του μεγαλύτερου σε ηλικία άνδρα στον κόσμο μετά τον θάνατο του Ισπανού Φρανθίσκο Νουνιέθ Ολιβέρα, ο οποίος πέθανε φέτος σε ηλικία 113 ετών. Ο Νονάκα έλαβε ένα πιστοποιητικό από τα Guinness World Records, καθώς επίσης ένα βραβείο και μία τούρτα από τον δήμαρχο της πόλης Ασόρο, όπου γεννήθηκε και κατοικεί, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ιάπωνας υπεραιωνόβιος, που απέκτησε πέντε παιδιά, απολαμβάνει να ακούει μουσική και του αρέσει να βλέπει στην τηλεόραση αγώνες σούμο. Ζει με την οικογένειά του στο σπίτι του στο Ασόρο, το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε υπό τη διαχείριση του ίδιου και της συζύγου του ως πανδοχείο ιαματικών λουτρών. «Το επίτευγμα του κ. Νονάκα είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Κρεγκ Γκλεντέι, αρχισυντάκτης του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες, προσθέτοντας: «Μπορεί να μας διδάξει όλους ένα πολύ σημαντικό μάθημα για την αξία της ζωής και πώς να παρατείνεις τα όρια της ανθρώπινης μακροημέρευσης».
Ο Νονάκα «δεν έχει εισαχθεί σε κάποιο κέντρο φροντίδας και έχει πνευματική διαύγεια», σύμφωνα με τον δισεγγονό του, τον Κόκι Κουροχάτα. Η εγγονή του Γιούκο δήλωσε ότι ο παππούς της κάνει λουτροθεραπεία μια φορά την εβδομάδα ενώ του αρέσουν πολύ τα γλυκά, ειδικά το κέικ φράουλας.
Μετά τον θάνατο της Τζαμαϊκανής Βάιολετ Μπράουν σε ηλικία 117 ετών τον Σεπτέμβριο, η Νάμπι Τατζίμα, μια Γιαπωνέζα 117 ετών από την επαρχία Καγκοσίμα, πιθανόν να αναγνωριστεί από τους υπεύθυνους των ρεκόρ Γκίνες ως η γηραιότερη εν ζωή γυναίκα στον κόσμο.
Τον τίτλο του μεγαλύτερου σε άνδρα ηλικία που έζησε ποτέ τον κατέχει ένας άλλος Ιάπωνας, ο Τζιροεμόν Κιμούρα, που πέθανε το 2013 στην ηλικία των 116 ετών και 54 ημερών. Ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει ζήσει στον κόσμο είναι η Γαλλίδα Ζαν Λουίζ Καλμάν που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

Δυστυχώς, δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο. Πολλές φορές η συγκεκριμένη ασθένεια είναι κληρονομική, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κακή διατροφή και στις άκρως επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε. Το περίεργο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές πωλούνται στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κουζίνα σου! Μάθε ποιες είναι και προσπάθησε να τις απομακρύνεις όσο μπορείς από τη διατροφή σου…
Επεξεργασμένα κρέατα
Τα «προϊόντα» κρέατος, όπως τα λουκάνικα και τα σαλαμάκια, είναι ίσως τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις λόγω των χημικών συντηρητικών που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τους για να τα κάνουν να δείχνουν πιο φρέσκα, ζουμερά και ελκυστικά. Πιο συγκεκριμένα, το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο, που περιέχουν, αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου.
Αναψυκτικά
Όχι μόνο είναι ιδιαίτερα παχυντικά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης που περιέχουν, αλλά το καραμελόχρωμα, που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα πολλών γνωστών αναψυκτικών, και η 4-μεθυλιμιδαζόλη που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη είναι από τις πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα ζεστά ροφήματα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, αλλά και σε πολλά από τα προϊόντα διαίτης. Μπορεί να νομίζεις πως καταναλώνοντάς την «γλιτώνεις» τις θερμίδες της ζάχαρης και έτσι αδυνατίζεις, αλλά στην πραγματικότητα κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία σου. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ασπαρτάμη, αλλά και άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Δεν ξέρουμε τι λες εσύ αλλά εμείς προτιμάμε να βάλουμε στον καφέ μας ένα κουταλάκι ζάχαρη με 20 θερμίδες, παρά ένα δισκίο σακχαρίνης με 0 θερμίδες και να το ρισκάρουμε.
Σολωμός ιχθυοτροφείου
Σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Albany, ο συγκεκριμένος σολωμός παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, ενώ μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδιαίτερα καρκινογόνος.
Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων
Σύμφωνα με έρευνες, οι συγκεκριμένες σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ μάλιστα αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Παράλληλα, το χημικό διακετύλιο, που περιέχουν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων. Μπορεί το συγκεκριμένο είδος ποπκόρν να σου φαίνεται πολύ πιο «βολικό» και γρήγορο, αλλά πραγματικά θα σου πάρει ακριβώς την ίδια ώρα να αγοράσεις το καλαμπόκι για ποπκορν που βρίσκεται στον ίδιο διάδρομο(!) του σούπερ μάρκετ με το επεξεργασμένο, και να το κάνεις ποπκόρν στην κατσαρόλα. Σου υποσχόμαστε πως θα έχει την ίδια (ή ακόμη καλύτερη) γεύση…
Τρόφιμα σε κονσέρβες
Οι κονσέρβες περιέχουν ένα χημικό που ονομάζεται ΒΡΑ (δισφαινόλη Α), το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα, την καρδιοπάθεια και σε αρκετές άλλες ασθένειες. Μάλιστα λόγω της οξύτητάς τους, οι κονσέρβες με ντομάτες θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες καθώς το κόκκινο αυτό φρούτο απορροφά το συγκεκριμένο χημικό ευκολότερα από άλλες τροφές.
Υδρογονωμένα έλαια (ή αλλιώς trans λιπαρά)
Τα συγκεκριμένα έλαια χρησιμοποιούνται για να συντηρούν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα για την τσέπη των επιχειρηματιών της βιομηχανίας τροφίμων, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για την υγεία των καταναλωτών, αφού έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί κατασκευαστές τροφίμων έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα έχουν αντικαταστήσει με φοινικέλαιο, το οποίο όμως είναι εξίσου ανθυγιεινό, ενώ η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα βλαβερή για το περιβάλλον. Ωστόσο, ακόμα μπορεί κανείς να συναντήσει υδρογονωμένα έλαια στις λίστες με τα συστατικά πολλών τροφίμων.
Σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού
Βάζουμε στοίχημα πως εάν ρίξεις μια ματιά στο κουτί των πρωινών σου δημητριακών θα δεις το συγκεκριμένο σιρόπι να παρελαύνει σε κάποια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα συστατικά. Μπορείς επίσης να το βρεις σε πολλά μπισκότα, τούρτες, κέικ, αναψυκτικά, χυμούς και σάλτσες. Μην σε ξεγελά ο όρος «καλαμπόκι» και νομίζεις πως είναι κάτι υγιεινό. Το συγκεκριμένο σιρόπι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς αποτελεί ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα και καλό θα ήταν να το αποφεύγεις όσο περισσότερο μπορείς.

Συνήθως του Αγίου Γεωργίου πέφτει κοντά στο Πάσχα, ωστόσο σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πριν από το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται.
Οι εορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται στην Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την περίοδο της Σαρακοστής από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί έχουμε πένθος. Δεν γίνονται, λοιπόν, πανηγυρικοί εορτασμοί.
Ετσι φέτος που το Πάσχα ήταν στις 8 Απριλίου η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται πως η ακολουθία του Αγίου είχε γραφτεί πριν την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα.
ε 24ωρο μποϋκοτάζ στο Facebook και τις πλατφόρμες που σχετίζονται με αυτό, προχωρούν χρήστες των Social Media την Τετάρτη 11 Απριλίου.
Αφορμή για το μποϋκοτάζ αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο σκάνδαλο της Cambridge Analyticα με την χρήση δεδομένων χρηστών για πολιτικούς σκοπούς.
Η κίνηση θα πραγματοποηθεί την Τετάρτη, οπότε και είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο αμερικανικό Κονγκρέσο όπου θα δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας που προέκυψαν.
Η διεθνής ομάδα που οργανώνει το μποϋκοτάζ ζητά από τους χρήστες να συμμετάσχουν στην διαδικτυακή διαμαρτυρία, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τόσο το facebook όσο και τις πλατφόρμες και εφαρμογές του, δηλαδή το Messenger, το WhatsApp και το Instagram, για 24 ώρες.
Η Laura Ullman, εκπρόσωπος της καμπάνιας Faceblock, δήλωσε πως είναι διάχυτη η ανησυχία για την ιδιωτικότητα των δεδομένων και για την χρήση τους από την εταιρεία. «Θέλαμε να οργανώσουμε κάποια δράση, στην οποία θα δηλωνόταν από μεγάλο αριθμό ανθρώπων ότι αγαπούν την πλατφόρμα, αλλά θέλουν να την δουν να βελτιώνεται. Με την αποφυγή της χρήσης του Facebook για μία ημέρα, που είναι μία εύκολη κίνηση, θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα», είπε.
«Διαλέξαμε την συγκεκριμένη μέρα, για να δείξουμε στον Ζακερμπεργκ και την αμερικανική κυβέρνηση ότι θέλουμε να αλάξει. Είναι ευθύνη του Facebook να διαχειριστεί την πλατφόρμα του, αλλά είναι και ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίζει ότι οι εταιρείες προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών και ρυθμίζουν τα μονοπώλια».
Πολλοί είναι οι χρήστες που σκέφτονται πλέον να διαγράψουν τον λογαριασμό τους στο Facebook, κάτι που όπως λέει η Ullman, δεν είναι εφικτό για όλους. Έτσι, όσοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν στο #faceblock, μέσω του event που έχει δημιουργηθεί-πού άλλού;- στο Facebook, ώστε να στείλουν το μήνυμά τους στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τις κυβερνήσεις.
Όσοι θέλουν να ενημερωθούν για το Operation Faceblock, μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση www.facebookblackout.org και το event στο Facebook.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!