Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015


Η Adobe με επίσημη ανακοίνωση της “ενθαρρύνει τους δημιουργούς περιεχομένου να στραφούν προς νέα web standard”, όπως το HTML5 αντί του Flash.

Εξάλλου, η Adobe μετονομάζει το animation app που διαθέτει σε Animate CC, από Flash Professional CC.

Το Adobe Flash γνώρισε μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η ασυμβατότητα του με τα smartphone έχει οδηγήσει στην αναζήτηση για νέες τεχνολογίες κινούμενης εικόνας στο web.

Επιπλέον, η μεγάλη ηλικία του προγράμματος το έχει κάνει ευάλωτο στις επιθέσεις των χάκερ.

Πηγή: e-pcmag.gr

Το YouTube ζητά να εξασφαλίσει δικαιώματα για TV show και ταινίες, αναφέρει ρεπορτάζ του WSJ. Οι προβολές θα γίνονται στο συνδρομητικό YouTube Red.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το YouTube αναζητά τρόπους να φτιάξει έναν κατάλογο με video-on-demand για να ανταγωνιστεί τα Netflix, Amazon Prime Instant Video, Hulu.

Σύμφωνα με το πλάνο, το YouTube θα αποκτήσει δυνατότητα VOD μέσα στο 2016.

Στις συνομιλίες με τα studio γίνονται με επικεφαλής τον Robert Kyncl. Daniels που προηγουμένως ήταν επικεφαλής προγράμματος στο MTV και εντάχθηκε στο δυναμικό του YouTube τον Ιούλιο.

Πηγή: e-pcmag.gr

Το ποδήλατο κάνει καλό στην υγεία και, ως μέσο μεταφοράς, δεν επιβαρύνει τον πλανήτη, όμως τα νοικοκυριά που είναι κάτοχοι ποδήλατου, έχουν μειωθεί περίπου κατά 50% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη παγκόσμια και διαχρονική μελέτη για τη χρήση των ποδηλάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Transport and Health" (Μεταφορές και Υγεία), υπολογίζουν ότι το 42% των νοικοκυριών παγκοσμίως διαθέτουν τουλάχιστον ένα ποδήλατο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου κυμαίνεται πολύ μεταξύ των χωρών, οι οποίες χωρίσθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες.

H Α, που περιλαμβάνει μόνο εννέα χώρες -τις σκανδιναβικές και μερικές ακόμη βορειοευρωπαϊκές- έχει το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου (81%), ενώ η Δ (62 χώρες) έχει το μικρότερο ποσοστό (20%).

Η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία Γ (μαζί με άλλες 44 χώρες), όπου τα νοικοκυριά με ποδήλατο είναι κατά μέσο όρο το 40% του συνόλου.

Ο συνολικός αριθμός ποδηλάτων που κατέχουν ιδιώτες στον πλανήτη, εκτιμάται σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια.

Αναλογικά με τον πληθυσμό, τα περισσότερα ποδήλατα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ τα λιγότερα στην Αφρική και στην κεντρική Ασία.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ινδία και την Κίνα, που από κοινού έχουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όμως ενώ στην Κίνα το 1992 σχεδόν όλα τα νοικοκυριά (πάνω από το 97%) είχαν έστω ένα ποδήλατο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 49% το 2007, ενώ πιο πρόσφατα αυξήθηκε κοντά στο 65%, χωρίς όμως να φθάσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Αν κάποιος εξαιρέσει την Κίνα και την Ινδία, προκύπτει μια σταθερή μείωση των νοικοκυριών με ποδήλατο παγκοσμίως από 60% κατά μέσο όρο το 1989 σε μόνο 32% το 2012 (στατιστικά στοιχεία από 1,25 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε 150 χώρες).

Σε μερικές χώρες το ποδήλατο χρησιμοποείται σήμερα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, σε κάποιες άλλες υπάρχει στασιμότητα στη χρήση του, αλλά η γενική διεθνής τάση είναι πτωτική.

Το γεγονός αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι το ποδήλατο δεν έχει καταφέρει -ακόμη τουλάχιστον- να κερδίσει το «στοίχημα» ότι αποτελεί μια εναλλακτική λύση στον τομέα των «πράσινων» και βιώσιμων μεταφορών.

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα γρήγορο tip ενός λάτρη των προϊόντων της Apple από το γραφικό Μπαλίτο στην Νότια Αφρική. Ο Μαρκ Φόρεστ συνιστά σε όσους βλέπουν τα app τους να μην συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε να κάνουν ένα κολπάκι μερικών δευτερολέπτων.

Κρατήστε το πλήκτρο Power παρατεταμένα μέχρι να εμφανιστεί η ένδειξη που σας καλεί να σύρετε το δάχτυλό σας στην οθόνη για να απενεργοποιήσετε την συσκευή (iPhone, iPad και iPod touch).

Αντ' αυτού, θα αγνοήσετε την προτροπή του λειτουργικού, χωρίς όμως να την ακυρώσετε. Θα πατήσετε το Home ώστε σε λίγα δευτερόλεπτα να επιστρέψετε στην αρχική οθόνη. H μνήμη θα έχει αδειάσει, χωρίς όμως να κάνετε επανεκκίνηση.

Με αυτό το τρικ, ο Φόρεστ συνιστά στους χρήστες συσκευών με iOS να καθαρίσουν την μνήμη άμεσης προσπέλασης από τα απομεινάρια των εφαρμογών που εκτελούνται εκείνη τη στιγμή. Μετά το άδειασμα της RAM, η εκτέλεση των προγραμμάτων ξεκινά καθαρά, κάτι που ο Φόρεστ εκτιμά ότι θα επιλύσει τα προβλήματα δυσλειτουργίας τους.

Πηγή: in.gr
Την προετοιμασία τους για τον «Μην Αρχίζεις Τη Μουρμούρα» αποκάλυψαν στα social media δύο από τις πρωταγωνίστριες της σειράς, δημοσιεύοντας στιγμιότυπο μέσα από το καμαρίνι!

Στη σελίδα της στο Facebook, η τηλεοπτική σύζυγος του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, «ανέβασε» ένα ενσταντανέ από τα backstage, στο οποίο την βλέπουμε μετά το χτένισμά της.



Στην ίδια φωτογραφία απεικονίζεται και η προετοιμασία μίας ακόμα πρωταγωνίστριας, της Ελένης Κοκκίδου, τη στιγμή που την μακιγιάρουν!

Πηγή: star.gr

Η διάβρωση και η ρύπανση του εδάφους έχουν οδηγήσει σε απώλεια του ενός τρίτου περίπου της καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, που παρουσιάσθηκαν στη σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα.
Η απώλεια αυτή δημιουργεί ανησυχίες, καθώς συνεχώς αυξάνει η ζήτηση για τρόφιμα διεθνώς. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 η ανθρωπότητα θα πρέπει να καλλιεργεί 50% περισσότερα τρόφιμα για να θρέψει έναν πληθυσμό περίπου εννέα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Περίπου το 30% της ξηράς που δεν καλύπτεται από πάγους, χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία, αντί για τη γεωργία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των φυτών Ντάνκαν Κάμερον, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», έκαναν λόγο για «καταστροφική» απώλεια εδάφους, η οποία γίνεται με ρυθμό που ξεπερνά τη δυνατότητα της φύσης να αντικαταστήσει το χαμένο έδαφος. Η διάβρωση λαμβάνει χώρα με ρυθμό έως 100 φορές μεγαλύτερο από τον φυσικό ρυθμό δημιουργίας νέου εδάφους. Χρειάζονται περίπου 500 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα καλλιεργήσιμου εδάφους μόλις δυόμιση εκατοστών.
Το συνεχές όργωμα της γης, σε συνδυασμό με την εντατική χρήση των χημικών λιπασμάτων, έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα του καλλιεργήσιμου εδάφους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Από την άλλη, η διάβρωση του εδάφους και η αποψίλωση των δασών εμποδίζουν τη συγκράτηση του νερού, πράγμα που θα καθιστούσε το έδαφος πιο εύφορο, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στο έδαφος να συγκρατεί τις πλημμύρες.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάσταση τείνει να μη γίνει μη αναστρέψιμη, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές παγκοσμίως.
«Δημιουργούμε εδάφη που δεν είναι κατάλληλα για τίποτε άλλο, πέρα από το να χτίσουμε ένα εργοστάσιο πάνω τους», δήλωσε ο Κάμερον. Όπως είπε, «χρειάζονται ριζικές λύσεις για να επανασχεδιάσουμε όλο το αγροτικό μας σύστημα. Πρέπει να αποσύρουμε εκτάσεις γης από την παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτρέψουμε στο χώμα να ξαναγίνει σταθερό. Μπορούμε, αντί γι’ αυτά τα εδάφη, να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες εκτάσεις γης που σήμερα καταλαμβάνονται από την κτηνοτροφία». Κάτι τέτοιο, τόνισε, απαιτεί την αναγκαία πολιτική βούληση, κρατική επέμβαση και χρηματοδότηση των γεωργών.

Απίστευτες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος περιλαμβάνει η έκθεση των ελεγκτών – επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η κυρία Νίκη Κεραμέως (ΝΔ) και συνυπογράφουν 22 «γαλάζιοι» συνάδελφοί της.
Σύμφωνα με την βουλευτή το κεφάλαιο της έκθεσης των επιθεωρητών που αφορά τις μετακινήσεις κρατικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει απίθανες σπατάλες μεταξύ των οποίων:
–          Εικονικά δρομολόγια
–          Μεταφορά ατόμων που έχουν αποβιώσει
–          Ταξίδι 647 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά!
–          ΙΧ με 129 διελεύσεις διοδίων σε 26 ημέρες

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Υπ’ όψιν του Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη
Θέμα: «Αμαρτωλές μετακινήσεις με κρατικά αυτοκίνητα»
Έπειτα από καταγγελίες πολιτών ότι κρατικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ιδιωτικές τους μετακινήσεις, το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) διενήργησε έλεγχο με αντικείμενο τη διαδικασία κίνησης των εν λόγω αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του έτους 2015. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των ευρημάτων εντοπίστηκαν πολλαπλά εικονικά δρομολόγια κρατικών αυτοκινήτων, καθώς και σπατάλες από τον εφοδιασμό καυσίμων και τη διέλευση διοδίων. Ενδεικτικά, στο πόρισμα περιγράφεται μεταφορά ακόμα και ατόμων που είχαν αποβιώσει, αυτοκίνητο που διήνυσε 627 χλμ. σε περίπου 40 λεπτά, αλλά και αυτοκίνητο με 129 διελεύσεις διοδίων σε 26 ημέρες, χωρίς να έχει υποβληθεί προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση διέλευσης διοδίων από τους υπογράφοντες οδηγούς. Το πόρισμα των ελεγκτών φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και προχωρά στη διατύπωση προτάσεων για την εξυγίανση της κατάστασης, αφού πρώτα αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
  1. Ως άμεσος πειθαρχικός προϊστάμενος των εμπλεκόμενων με την υπόθεση υπαλλήλων, πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε με την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το ν. 3345/05, όταν σε πόρισμα ελέγχου ελεγκτικού μηχανισμού διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, τα αρμόδια όργανα δεσμεύονται για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του Γενικού Μητρώου Κυκλοφορούντων Κρατικών Οχημάτων, από την υπηρεσία που ασκεί την εποπτεία των κρατικών αυτοκινήτων; Πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του;
  3. Πώς σχεδιάζετε να ενισχύσετε την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές:
α/α Ονοματεπώνυμο Εκλογική Περιφέρεια
1 Νίκη Κ. Κεραμέως Επικρατείας
2 Χαράλαμπος Αθανασίου Λέσβου
3 Σάββας Αναστασιάδης Β’ Θεσσαλονίκης
4 Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου Β’ Αθηνών
5 Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής
6 Κωνσταντίνος Βλάσης Αρκαδίας
7 Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης Αττικής
8 Σοφία Βούλτεψη Β’ Αθηνών
9 Γεώργιος Γεωργαντάς Κιλκίς
10 Αθανάσιος Δαβάκης Λακωνίας
11 Χρίστος Δήμας Κορινθίας
12 Άννα Καραμανλή Β’ Αθηνών
13 Θεόδωρος Καράογλου Β’ Θεσσαλονίκης
14 Ιωάννης Κεφαλογιάννης Ρεθύμνης
15 Γεώργιος Κουμουτσάκος Β΄Αθηνών
16 Ευάγγελος Μπασιάκος Βοιωτίας
17 Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας
18 Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καβάλας
19 Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου Β’ Αθηνών
20 Κωνσταντίνος Σκρέκας Τρικάλων
21 Κωνσταντίνος Τζαβάρας Ηλείας
22 Θεόδωρος Φορτσάκης Επικρατείας
23 Μάξιμος Χαρακόπουλος Λαρίσης
Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ - την Κυριακή κληρώνει 11 εκατ. ευρώΜπορεί να συμπληρώθηκαν περισσότερες από 15 εκατομμύρια στήλες ωστόσο ούτε την Πέμπτη κατάφερε να βρεθεί ένας μεγάλος τυχερός που να προβλέψει σωστά τα 6 νούμερα (5+1) του Τζόκερ προκειμένου να κάνει δικά του τα 9 εκατομμύρια της κλήρωσης.

Έτσι μετά από 14 συνεχόμενα τζακ ποτ το ποσό που θα κληρωθεί την Κυριακή αναμένεται να είναι τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ευρώ.

Την Πέμπτη δεν βρέθηκε ούτε ένα δελτίο που να έχει προβλέψει την τυχερή εξάδα των αριθμών 19, 21, 31, 41, 42 με Τζόκερ το 16.

Στη δεύτερη κατηγορία με πέντε σωστές προβλέψεις οι νικητές, αντίθετα, ήταν 15 με τον καθένα να κερδίζει 44.357 ευρώ. Τα τυχερά δελτία αυτής της κατηγορίας παίχθηκαν σε Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Νέα Σμύρνη, Ρόδο, Ριζόμυλο Μαγνησίας, Παλαιό Φάληρο και Αθήνα.

Σημειώνεται ότι φέτος 17 υπερτυχεροί της πρώτης κατηγορίας έχουν μοιραστεί 43 εκατ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η κατηγορία του 5αριού στην οποία βρέθηκαν 351 νικητές και μοιράστηκαν 22 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή της χρονιάς το Τζόκερ έχει μοιράσει πάνω από 112 εκατ. ευρώ στους τυχερούς παίκτες του.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώνει τους καταναλωτές, ενόψει των εορτών ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα, πρέπει να είναι ασφαλή.
Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας.

Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:
Να φέρουν, πάνω στο προϊόν:
1. τη σήμανση CE,
2. τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ),
3. τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρές συμβουλές, που πρέπει να ακολουθούμε, οι καταναλωτές, όταν στολίζουμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα.
Επιθεωρούμε τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά μας, για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες καθώς και αν το φις έχει καλή προσαρμογή, με την πρίζα, για την αποφυγή σπινθηρισμών, πριν τα τοποθετήσουμε στο δέντρο.
Διαβάζουμε, με προσοχή, τις οδηγίες χρήσης και τις εφαρμόζουμε.
Δεν αφήνουμε, ποτέ, τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνουμε, για ύπνο ή όταν βγαίνουμε, από το σπίτι.
Δεν αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια, από πλανόδιους.
Αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δε χρησιμοποιούμε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφουμε, στο κατάστημα αγοράς
Δε διορθώνουμε, ποτέ, χαλασμένα λαμπάκια.
Τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν χαλάσουν, δε τα πετάμε, στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
Τα φωτιστικά, στους εξωτερικούς χώρους, τα τοποθετούμε, κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μπορούμε να βλέπουμε τυχόν φθορές, στις καλωδιώσεις ή υγρασία, που μπορεί να έχει εισχωρήσει, στις επαφές. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν, σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα κ.α.
Προσοχή, στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, που μοιάζουν, με φρούτα και τρόφιμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα, να τα βάλουν, στο στόμα τους και να θέσουν, σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους. Κανονικά, απαγορεύεται να κυκλοφορούν, στην αγορά τέτοια προϊόντα. Όμως, επειδή πολλά μπορούν να συμβούν, δεν αγοράζουμε στολίδια, που μοιάζουν, με τρόφιμα.
Προσοχή, στα σπρέι διακόσμησης. Ακολουθούμε, πιστά, τις οδηγίες χρήσης.
Για την ασφάλεια του χριστουγεννιάτικου δέντρου πρέπει να γνωρίζουμε:
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο, από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού. Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για να αποφύγουμε ανατροπές ή τραυματισμούς μπορούμε να κόψουμε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσουμε, στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο, με πετονιά.
Το φυσικό δέντρο δεν πρέπει να είναι ξεραμένο και το διατηρούμε υγρό, με συχνό πότισμα.
Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο, από βραδυφλεγή υλικά.
Τα παιδιά δεν πρέπει, ποτέ, να τα αφήνουμε να παίζουν, χωρίς επιτήρηση, κάτω από το δέντρο. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα, από τα παιδιά.
Για τα κεριά πρέπει να γνωρίζουμε:
Τα κεριά πρέπει, πάντα, να είναι τοποθετημένα, σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά) και σε απόσταση, από κουρτίνες.
Δεν τα αφήνουμε αναμμένα, όταν φεύγουμε.
Δεν ανάβουμε κεριά, σε χώρους, που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.
Δεν τα τοποθετούμε, κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες.
Ποτέ, δε χρησιμοποιούμε αναμμένα κεριά, για να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Κάθε αναμμένο κερί πρέπει να είναι τοποθετημένο, μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.
Varvara
Η Αγία Βαρβάρα, λέει μια παράδοση, ήταν πολύ όμορφη. Επειδή όμως ο πατέρας της την πίεζε να παντρευτεί με κάποιον ειδωλολάτρη, παρακάλεσε το Θεό να τη βοηθήσει.
Με τα σημάδια που άφησε η ανεμοβλογιά απο την οποία είχε προσβληθεί, έχασε την ομορφιά της, κέρδισε όμως το χάρισμα να προφυλάσσει και να θεραπεύει απο τη μεταδοτική αυτή σθένεια, που αυλάκωνε και ασχήμυνε το ρπόσωπο των παιδιών, για όλη τους τη ζωή.
Varvara
Όταν ακόμη ήταν άγνωστο το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, για να καλοπιάσουν την εξανθηματική αυτή ασθένεια, την ονόμαζαν »ευλογημένη» και προσέφεραν στην αγία μια μελόπιτα που την έλεγαν βαρβάρα. Την τοποθετούσαν πάνω σε ένα τραπέζι, το οποίο στη συνέχεια μετέφεραν σε κάποιο τρίστρατο. Μετά την παράκληση που έκανε ο ιερέας, η νοικοκυρά τη μοίραζε στον κόσμο και με το μέλι της σχημάτιζε σταυρό στην πόρτα του σπιτιού της.
Αλλού, έφτιαχναν τη »βαρβάρα» με κόλλυβα, απο βρασμένο σιτάρι, ζάχαρη, μυρωδικά και τη μοίραζαν στις γειτονιές, μετά τη λειτουργία.
Ο Ελληνικός στρατός, ανακήρυξε την αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού και των πυριτιδοποιείων, παρά το ότι δεν αναφέρονται στο βίο της περιστατικά που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή τη συσχέτιση, εκτός ίσως απο μία παραλλαγή της παράδοσης για το τέλος της αγίας, σύμφωνα με την οποια τη συνέλαβε και την αποκεφάλισε ο ίδιος ο πατέρας της, που κεραυνοβολήθηκε απο τον ουρανό, γιατην πράξη του αυτή.
Το κείμενο, πήραμε απο το Βιβλίο: Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει – Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη

Γενικά αίθριος ο καιρός την Παρασκευή και μόνο στα ανατολικά και τα νότια παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι βόρειοι τοπικά μέχρι 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Ορατότητα τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος, στα νότια λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βρόχων, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και τοπικά στα νότια ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.




θερμοκρασία: από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: γενικά αίθριος στις Κυκλάδες, τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: γενικά αίθριος, λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα βόρεια 4 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες
άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!