Δευτέρα 9 Απριλίου 2018


Για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουν έναν καλό ύπνο στην διάρκεια της νύχτας. Οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας παίρνουν, δυστυχώς, προτεραιότητα σε σχέση με τον ύπνο και τους δυσκολεύουν.
Επίσης, άλλοι παράγοντες, όπως μια ασθένεια, ή το ροχαλητό του/της συντρόφου τους που πιθανώς ξαπλώνει μαζί τους μειώνουν όχι μόνο τη διάρκεια, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να “κλέψουν” λίγη ώρα ύπνου τις μεσημεριανές ώρες.
Πρέπει, όμως, να το κάνουν; Τους κάνει καλό ή κακό; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του μεσημεριανού/απογευματινού ύπνου;
Υπέρ
Ο σύντομος «υπνάκος» προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:
-Χαλάρωση
-Μειωμένη κόπωση
-Αυξημένη επαγρύπνηση
-Βελτιωμένη διάθεση
-Βελτιωμένη απόδοση, (π.χ. μικρότερος χρόνος αντίδρασης)
-Καλύτερη μνήμη
-Λιγότερη σύγχυση
-Λιγότερα ατυχήματα και λάθη
Κατά
Ο σύντομος ύπνος, όμως, δεν είναι καλός για όλους. Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο σε άλλα μέρη εκτός από το δικό τους κρεβάτι, ενώ άλλοι απλά δεν μπορούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο σύντομος μεσημεριανός μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως:
-Αδράνεια ύπνου: Είναι η κατάσταση κατά την οποία, όταν ξυπνάτε από τον μεσημεριανό ύπνο, αισθάνεστε “ζαλισμένοι”, σαν να έχετε μια μικρή “μέθη”, είστε “αποπροσανατολισμένοι” και είστε “σαν να μην έχετε ξυπνήσει ποτέ”.
-Προβλήματα ύπνου τη νύχτα: Ο σύντομος ύπνος γενικά δεν επηρεάζει τη διάρκεια ή την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν γενικά έχετε αϋπνίες ή κακή ποιότητα ύπνου τη νύχτα, τότε ο σύντομος μεσημεριανός μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα αυτά.
Όταν 8 επιστήμονες κλείστηκαν για 2 χρόνια σε έναν αποκλεισμένο δικό τους πλανήτη
Μπορεί να σας φανεί σαν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας (και ίσως να γίνει κάποια στιγμή), όμως το Biosphere 2 ήταν πραγματικό. Πριν περίπου 30 χρόνια, μια ομάδα από επιστήμονες, επιχειρηματίες και φιλοσόφους αποφάσισαν να πάρουν μέρος σε ένα φιλόδοξο και πολύ δύσκολο πρότζεκτ.
Να φτιάξουν ένα ζωντανό εργαστήριο, έναν νέο πλανήτη, αποκομμένο από τον κόσμο, στο οποίο θα εξέταζαν την κλιματική αλλαγή, τον αποικισμό του διαστήματος, και τις διάφορες λειτουργίες της γης. Για 2 χρόνια έμειναν κλεισμένοι στην έρημο του Μεξικό εξασφαλίζοντας μόνοι την τροφή τους, παράγοντας οι ίδιοι το μεγαλύτερο ποσοστό του οξυγόνου που είχαν ανάγκη και ανακυκλώνοντας τα απορρίματά τους κάνοντας κομποστοποίηση. Tα μέλη του πληρώματος επίσης διεξήγαγαν τις δικές τους έρευνες για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να χειριστεί την βιόσφαιρα χωρίς να επηρεάσει τον πλανήτη.

Το δαπανηρό πείραμα πήρε εξαρχής μεγάλη δημοσιότητα και αντιμετώπισε καχυποψία από την αρχή. Δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη της αποστολής, η Jane Poynter έκοψε το δάχτυλό της σε μια αλωνιστική μηχανή και έπρεπε να εγκαταλείψει τη φάρμα για ιατρική φροντίδα. Όταν επέστρεψε ώρες αργότερα, είχε μια τσάντα μαζί της. Ισχυρίστηκε ότι η τσάντα περιείχε μόνο σχέδια, ανταλλακτικά και εργαλεία όμως τα μέσα ενημέρωσης άδραξαν την ευκαιρία για να επικρίνουν το πείραμα.

Και αν μπήκαν με τις καλύτερες διαθέσεις, η ζωή άρχιζε να διαταρράσσεται διαρκώς. Το φαγητό που παρήγαγαν ήταν λίγο, τα ζώα που είχαν στο εργαστήριο κατανάλωναν πολύ μεγάλες ποσότητες υλικών που χρειάζονταν, ο αέρας λιγόστευε καιρό με τον καιρό. Αν σε αυτό προσθέσετε και την έλλειψη επικοινωνίας και την αλλαγή των σχεδίων τους, όπως και τους καυγάδες τους, τότε μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στο ράντσο Synergia, εκεί που πραγματοποιούνταν το πρότζεκτ Biosphere 2.

Μέχρι την άνοιξη του 1992, οι Βιοσφαιριστές είχαν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του σωματικού τους βάρους, και στις αναφορές τους έλεγαν διαρκώς πως δεν είχαν αρκετό φαγητό, το οποίο ήταν εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, χωρίς θρεπτικά συστατικά, μια διατροφή που αναπτύχθηκε από μέλος του πληρώματος, τον υπεύθυνο, Roy Walford. Έτρωγαν τόσες πολλές γλυκοπατάτες που ένα μέλος του πληρώματος, Jane Poynter, έβλεπε το δέρμα του να αλλάζει χρώμα και να γίνεται πορτοκαλί!

Τα κοτόπουλα τους δεν παρήγαγαν αρκετά αυγά, τα εκτρεφόμενα ζώα χρησιμοποιούσαν πολύτιμους πόρους και έπρεπε να σφαγούν, τα περισσότερα έντομα και οι μέλισσες εξαφανίστηκαν, τα μυρμήγκια και κατσαρίδες πολλαπλασιάστηκαν, τα μέλη του πληρώματος έτρωγαν τους σπόρους που προορίζονται για την καλλιέργεια, και μια αφύσικα υψηλή νέφωση παρεμπόδιζε την παραγωγή τροφίμων. Η νέφωση συνέβαλε επίσης σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη βιόσφαιρα, η οποία έγινε ένα σοβαρό ζήτημα για την αποστολή. Όπως έγραφαν στην αναφορά, δεν μπορούσαν να κάνουν πάνω από 3 βήματα χωρίς να σταματήσουν για να ξεκουραστούν.


Οι καυγάδες αυξήθηκαν, το πλήρωμα χωρίστηκε στα δύο. Δύο από τους επιστήμονες όμως, η Jane Poynter και ο Taber MacCallum, οι οποίοι έγιναν ζευγάρι όταν άρχισε το πείραμα, παντρεύτηκαν λίγο μετά την έξοδο τους από το Synergia. Πολλοί που μελέτησαν το πρότζεκτ διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο εγχείρημα παρουσιάστηκε σε βιβλιογραφία ως αίρεση, από τον ιδρυτή της John Alen, ο οποίος έπεισε τους επιστήμονες πως πρέπει να προετοιμαστούν για τον επόμενο Αρμαγεδόνα.
Το 1994 έγινε δεύτερη προσπάθεια για μια ομάδα επιστημόνων να μελετήσουν με τη σειρά τους τη συνέχεια του πρότζεκτ, το οποίο όμως διακόπηκε απότομα 6 μήνες μετά τον εγκλεισμό τους.

Μια αίρεση, ένα παιχνίδι επιβίωσης, ή απλά μια ομάδα επιστημόνων που θέλησαν να κάνουν πειράματα; Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του έργου, τα ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη εκεί. Το περιοδικό TIME πάντως τοποθέτησε το Biosphere 2 μεταξύ των "100 χειρότερων ιδεών του αιώνα». Πάντως το Synergia είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό για να δείτε από κοντά πώς ήταν.


 
Πόσοι άνθρωποι θα ζουν στην Ελλάδα το 2100;
Ο πλανήτης Γη κινδυνεύει από υπερπληθυσμό. Οι νέες ανακαλύψεις στο χώρο της υγείας, μαζί με την είσοδο σε νέες τεχνολογίες σε χώρες που δεν είχαν πρόσβαση εώς τώρα, θα φέρουν τεράστια αύξηση στο πληθυσμό μας μέχρι το τέλος του αιώνα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα εκτιναχθεί από τα 7 δισ. στα 11,2 δισ. ανθρώπους μέχρι το 2100, αν και η αύξηση θα παρουσιαστεί σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ασία και η Αφρική. Αντιθέτως, στην Ευρώπη θα σημειωθεί μια σημαντική συρρίκνωση του πληθυσμού. Στην Γηραιά Ήπειρο θα κατοικεί μόλις το 6% του πληθυσμού, με την συντριπτική πλειοψηφία (61%) να βρίσκεται στην Ασία.
Μεγάλη θα είναι και η μείωση του πληθυσμού στην χώρα μας, καθώς στο τέλος του 21ου αιώνα θα κατοικούν μόλις 7.393.000 άνθρωποι. Πρώτη πληθυσμιακά αναμένεται να έρθει η Ινδία με 1.659.000 δισ., με την Κίνα να ακολουθεί με 1.004.000 δισ.. Η Νιγηρία, που έρχεται τρίτη, αναμένεται μάλιστα να ξεπεράσει τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών (752 εκατ. έναντι 450 εκατ. ανθρώπων).

 
Ο Ρώσος που έβαλε φωτιά σε ένα χωριό για να το φωτογραφήσει
Το "Μοtherland" είναι ένα έργο του Danila Tkachenko.
Όχι ο Tkachenko δεν είναι ένας βίαιος πυρομανής τύπος, αλλά ένας καλλιτέχνης ακτιβιστής σε μια φωτεινή διαμαρτυρία. Φωτίζοντας τα χωριά με τη φωτιά όπως λέει ελπίζει να υπενθυμίσει στον κόσμο πώς οι κακές κυβερνητικές αποφάσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τη χώρα του.
Στη Ρωσία, η ζωή στο χωριό έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας της καταναγκαστικής κολεκτιβοποίησης τη δεκαετία του 1920 και του 1930. Σε μια προσπάθεια να σβηστεί η παραδοσιακή κοινωνική δομή, η κυβέρνηση μετέφερε βίαια τους πολίτες σε συλλογικές περιοχές διαβίωσης και κατέσχεσε τα τρόφιμα και τη γη τους. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από ασιτία.
Περίπου 20 χρόνια αργότερα, η Ακαδημία Κατασκευών και Αρχιτεκτονικής της ΕΣΣΔ εφάρμοσε άλλη μία αναγκαστική μετεγκατάσταση. Αυτό ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αγροτικής κουλτούρας της Ρωσίας. Χωρίς να μείνει κανείς για να κρατήσει αυτά τα μέρη ζωντανά, η ζωή στο χωριό τελείωσε.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, αυτά τα τελευταία 20 χρόνια ήταν δύσκολα για κάθε αγρότη. Η κυβέρνηση δεν δείχνει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της γεωργίας, οπότε ο Tkachenko αποφάσισε να κάψει τα ξεχασμένα χωριά για να δείξει στον κόσμο πως χάνεται κάθε είδους παράδοση και αγροτική ζωή....

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!