Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020


Αναλυτικά στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί πιο σφοδρά από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη από τον νέο κορωνοϊό, δημοσιεύει η εφημερίδα La Repubblica, αντλώντας τα στοιχεία της από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων στη γειτονική μας χώρα εκτοξεύθηκε μέσα σε ένα 24ωρο πάνω από 10.000, με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 630. Πριν ωστόσο σημειωθεί αυτή η δραματική εξέλιξη η La Repubblica αποκάλυψε στοιχεία αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και των νεκρών (που τη στιγμή της δημοσίευσης ήταν ακόμη 350).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως η La Repubblica, πάνω από το 50% των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα είναι άνω των 60 ετών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί θετικά στον ιό τουλάχιστον 43 παιδιά.
Ειδικότερα, αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, ισχύουν τα εξής:
  • Τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 0-9 ετών είναι πολύ λίγα (0,5%), και φτάνουν τα 43.
  • Στην ηλικιακή ομάδα από τα 10 μέχρι τα 19 ετή έχουν καταγραφεί 85 κρούσματα (το 1% του συνολικού αριθμού), και
  • σε εκείνη από τα 20 έως τα 29 έτη έχουν καταγραφεί 296 κρούσματα (το 3,5 % του συνολικού αριθμού).
  • Στην κατηγορία των 30-39 ετών υπάρχουν 470 επιβεβαιωμένα κρούσματα (5,6%), ενώ
  • στις ηλικίες 40-49 έχουν καταγραφεί 891 κρούσματα (10,7%).
Από την ηλικία των 50 ετών και άνω αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά:
  • Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 50-59 έχουν καταγραφεί 1.453 κρούσματα (17,4%),
  • στην ομάδα 60-69 έχουν καταγραφεί 1.471 κρούσματα (17,7%),
  • στις ηλικίες 70-79 υπάρχουν 1.785 κρούσματα (21,4%)
  • και άνω των 80 ετών έχουμε 1.532 κρούσματα (18,4%).
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, πάνω από το 57% των κρουσμάτων είναι άτομα που έχουν ξεπεράσει το 60 έτος της ηλικίας τους.
Όσον αφορά τον ρυθμό θνησιμότητας, η διαφορά που παρατηρείται ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες είναι ακόμα μεγαλύτερη, με τα ποσοστά να αυξάνονται δραματικά στις μεγάλες ηλικίες. Στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών υπήρχε μόνο ένας θάνατος (0,3%) με βάση τα χθεσινά στοιχεία. Από τα κρούσματα ηλικίας από 50-59 ετών τρία άτομα απεβίωσαν, και στην κατηγορία 60-69 έτη έχουμε 37 απώλειες. 114 θάνατοι σημειώθηκαν στην κατηγορία 70-79 ετών (31,9%) και 202 στην κατηγορία άνω των 80 ετών, ποσοστό που φτάνει το 56,6%.
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, 583 από τα διαγνωσμένα κρούσματα τη στιγμή της δημοσίευσης αποτελούν εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι 21% των κρουσμάτων βρίσκονται στο νοσοκομείο και 12% σε ΜΕΘ. Κανείς ασθενής στην ηλικιακή ομάδα των 0-18 ετών δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε εντατική μονάδα. Όσιον αφορά στους ασθενείς που νοσηλεύονται, το 10% είναι μεταξύ 19 και 50 ετών, το 46% μεταξύ 51 και 70 ετών και το 44% πάνω από 70 ετών.

Ολοκληρώθηκε η υπουργική σύσκεψη για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που έγινε στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η χορήγηση αδείων στους εργαζόμενους επιβεβαιώνοντας πλήρως τα σχετικά ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκαν σήμερα και αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία και στην κοινωνία, συμφώνησαν στα εξής:
1. Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.
2. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τετάρτη.
«Το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορονοϊού. Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Έρχονται άδειες δύο εβδομάδων και κατ’ οίκον εργασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά το δημόσιο θα υπάρξει εγκύκλιος του ΥΠΕΣ που θα καθορίζει διευκολύνσεις και την παροχή αδειών δύο εβδομάδων σε δημοσίους υπαλλήλους, γονείς μαθητών που μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των σχολείων θα χρειαστεί να μένουν με τα παιδιά τους.
Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κάθε γονέας εργαζόμενος θα λάβει ειδική άδεια έως και 15 μέρες από την εργασία του και ο μισθός τους θα καλυφθεί ισομερώς κατά το 1/3 από εργοδότη, κράτος και μέρος του επίδοματος αδείας των εργαζομένων.
Επίσης σύμφωνα πάντα με πληροφορίες πέρα από τις άδειες θα δοθεί δυνατότητα να υπάρξει κατ΄οίκον εργασία ή τηλεργασία για τους εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, με τα ίδια ή μικρότερα ωράρια.aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!