Κυριακή 7 Αυγούστου 2016


Άνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η χώρα μας τοποθετείται μεταξύ των πρώτων στην Ε.Ε.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Η.Π.8600/416/Ε103/23-2-2009 (Β΄ 356) ποιότητα και μέτρα διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ «σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της οδηγίας 76/160/ΕΟΚ», είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης της χώρας.

Τα στοιχεία που συλλέγονται, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει η ως άνω ΚΥΑ, υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιολογούνται σχετικά.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ύδατα της Ελλάδας είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο. Ειδικότερα, τα νερά της Ελλάδας είναι καθαρά και ασφαλή για κολύμβηση.

Με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδος βρίσκονται στο 97.2% της κλίμακας αξιολόγησης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση με τα ευρήματα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση έγινε επιθεώρηση σε περίπου 1.500 τοποθεσίες της χώρας, με 1.499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κολύμβηση.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων αναφέρει ότι δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΠΑΚΟΕ, σύμφωνα με την οποία κάποιες ακτές είναι ακατάλληλες για κολύμβηση. Πλην της αοριστίας της εν λόγω έκθεσης (υπάρχει επίκληση εργαστηρίων χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο είναι διαπιστευμένα), της καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας του ΠΑΚΟΕ για τη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων και της εν γένει αντίθεσης τέτοιου είδους δραστηριότητας με την καθιερωμένη από τις προδιαγραφές διαδικασία, σημειώνουμε ότι η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό, σαφώς εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια τεχνική από το Computer Science and Artificial Intelligence Lab του MIT θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την augmented reality και να μειώσει την ανάγκη για πράσινες οθόνες CGI.
Ο άνθρωπος καταλαβαίνει πολλά για ένα αντικείμενο περιεργαζόμενός του με τα χέρια του. Αυτό δεν γίνεται προφανώς με τα αντικείμενα στα βίντεο- αλλά σίγουρα θα ήταν χρήσιμο να μπορεί κανείς να πάρει αυτό το βίντεο και να εξομοιώνει την κίνηση ενός αντικειμένου σε αυτό.
Οι ερευνητές του CSAIL πέτυχαν ακριβώς αυτό, μέσω μιας τεχνικής ονόματι IDV (Interactive Dynamic Video), που επιτρέπει στον χρήστη να «αγγίζει» αντικείμενα σε βίντεο. Μέσα συμβατικών καμερών και αλγορίθμων, το IDV εξετάζει τις σχεδόν αόρατες δονήσεις ενός αντικειμένου για να δημιουργεί εξομοιώσεις βίντεο με τις οποίες ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδρά εικονικά.
«Η τεχνική αυτή μας επιτρέπει να “πιάνουμε” τη φυσική συμπεριφορά των αντικειμένων, που μας δίνει έναν τρόπο να παίζουμε μαζί τους εικονικά» λέει ο Έιμπ Ντέιβις, φοιτητής του CSAIL, που θα δημοσιοποιήσει τη δουλειά του αυτόν τον μήνα για τη διπλωματική του. «Κάνοντας τα βίντεο interactive, μπορούμε να προβλέψουμε πώς τα αντικείμενα θα αντιδρούν σε άγνωστες δυνάμεις και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τα βίντεο».
Ο Ντέιβις λέει πως το IDV έχει πολλές δυνατές χρήσεις- από νέα οπτικά εφέ σε ταινίες μέχρι χρήση από αρχιτέκτονες για να διαπιστώνεται εάν τα κτίρια που σχεδιάζουν είναι ασφαλή. Για παράδειγμα, δείχνει πως, αντίθετα με το πώς το δημοφιλές παιχνίδι Pokemon Go εμφανίζει εικονικούς χαρακτήρες σε χώρους του πραγματικού κόσμου, το IDV μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας σε εικονικούς χαρακτήρες να φαίνονται ότι αλληλεπιδρούν με τα περιβάλλοντά τους με συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς τρόπους, όπως το να πηδούν πάνω στα φύλλα ενός κοντινού θάμνου.
|Για την εξομοίωση των αντικειμένων, οι ερευνητές ανέλυσαν κλιπ βίντεο για να βρουν τα «vibration modes» (δονήσεις) σε διαφορετικές συχνότητες, που το καθένα αντιπροσωπεύει ξεχωριστούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κινηθεί ένα αντικείμενο. Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αρχίσουν να προβλέπουν πώς τα αντικείμενα θα κινούνται σε διαφορετικές καταστάσεις.
«Τα computer graphics μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε 3D μοντέλα για να φτιάχνουμε διαδραστικές εξομοιώσεις, αλλά οι τεχνικές μπορεί να είναι πολύ πολύπλοκες» λέει ο Νταγκ Τζέιμς, καθηγητής επιστημών υπολογιστών στο Stanford University που δεν ενεπλάκη στην έρευνα. «Ο Ντέιβις και οι συνάδελφοί του παρείχαν έναν απλό και έξυπνο τρόπο να δημιουργήσουν ένα χρήσιμο μοντέλο δυναμικής από πολύ μικρές δονήσεις σε βίντεο, και έδειξαν πώς χρησιμοποιείται για το “ζωντάνεμα” μιας εικόνας».
Ο Ντέιβις χρησιμοποίησε το IDV σε βίντεο μιας σειράς αντικειμένων. Με λίγα κλικ, έδειξε πώς μπορούσ ενα πιάσει και να τραβήξει το αντικείμενο, λυγίζοντας και κουνώντας το σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα μοντέλο σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται ένα αντικείμενο και αντιδρά σε διαφορετικές δυνάμεις, δείχνουμε πως μπορείς να παρατηρήσεις το αντικείμενο να αντιδρά σε υπάρχουσες δυνάμεις και να θεωρείς ότι θα αντιδράσεις ανάλογα και σε νέες» λέει ο Ντέιβις, που διαπίστωσε επίσης ότι η τεχνική αυτή λειτουργεί ακόμα και σε κάποια βίντεο στο YouTube.

Τις ώρες που θέλουμε να μασήσουμε κάτι, η μαστίχα Χίου είναι η καλύτερη επιλογή, αφού όχι μόνο μας χαρίζει το υπέροχο άρωμά της, αλλά κάνει καλό στην υγεία μας. Μάθετε γιατί πρέπει να τη βάλετε καθημερινά στο πρόγραμμα.
Τα μαστιχόδεντρα της Χίου έχουν μια σημαντική αποκλειστικότητα, αφού αυτά είναι που μας δίνουν την αγαπημένη μας μαστίχα, την αρωματική φυσική ρητίνη, που χρησιμοποιείται τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε φάρμακα και τη βιομηχανία.
Οι χρήσεις της είναι πολλές και διάφορες, από την αρχαιότητα ακόμη, όπου και ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Σήμερα, η μαστίχα χρησιμοποιείται κυρίως ως τσίχλα, ως άρωμα στη ζαχαροπλαστική, ενώ και το πεντανόστιμο και αρωματικό λικέρ μαστίχας είναι μια ακόμη από τις χρήσεις της.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί κυρίως ακατέργαστη, σε μορφή κρυστάλλων, ενώ θα τη βρείτε και σε μορφή σκόνης, τσίχλας και μαστιχέλαιου, το οποίο χρησιμοποιείται σε αντισηπτικές κρέμες, προϊόντα περιποίησης σώματος, στοματικής υγιεινής, αλλά και ως άρωμα στην παραγωγή τροφίμων.
Ποια είναι, όμως, τα οφέλη της; Κάνει καλό στο πεπτικό
Παραδοσιακά, οι άνθρωποι μασούσαν μαστίχα για να ανακουφίσουν πεπτικές διαταραχές, αφού η μαστίχα μπορεί να κάνει καλό στη γαστρίτιδα, την ανακατωσούρα και να μειώσει φλεγμονές του γαστρεντερικού. Κάποια συμπληρώματα διατροφής, μάλιστα, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της καούρας, περιέχουν επίσης μαστίχας, επιβεβαιώνοντας τα οφέλη της στο γαστρεντερικό.
Αντιμετωπίζει τα έλκη
Η χρόνια βακτηριακή μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι κοινή αιτία των στομαχικών και εντερικών ελκών. Μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε το 2010 εκτίμησε τις επιδράσεις της μαστίχας σε ανθρώπους με τέτοιου είδους μόλυνση και βρέθηκε ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες που έλαβαν μαστίχα και άλλοι που έλαβαν μαστίχα και παντοπραζόλη, παρουσίασαν εξάλειψη του βακτηρίου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η μαστίχα έχει αντιμικροβιακή δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο και δεν είναι αποτελεσματική μόνο στα εργαστήρια, αλλά και στους ανθρώπους.
Ωφελεί στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Σύμφωνα με μελέτη του 2007, που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology, τα συμπληρώματα μαστίχας μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα σε ανθρώπους με ήπια ή μετρίως ενεργή νόσο του Crohn, έπειτα από 4 εβδομάδες.

Ρίχνει τη χοληστερίνη Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα μπορεί να συμβάλλει στην πτώση της κακής χοληστερίνης, αλλά και της ολικής, αφού σε περίοδο 18 μηνών οι συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβάλλονταν σε συνεχείς εξετάσεις αίματος έφεραν βελτιωμένα αποτελέσματα, με 5 γραμμάρια μαστίχας καθημερινά. Δοκιμάστε να τρίβετε μαστίχα Χίου σε μισό κουταλάκι του γλυκού και να το καταναλώνετε καθημερινά (με λίγο νερό αν χρειαστεί αραίωση) για 45 ημέρες.
Προστατεύει το συκώτι
Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Ethnopharmacology έχει φανερώσει τις προστατευτικές ιδιότητες της μαστίχας όσον αφορά το συκώτι. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις αίματος συμμετεχόντων που λάμβαναν 5 γραμμάρια μαστίχας καθημερινά έδειξαν μειωμένα επίπεδα κάποιων ηπατικών ενζύμων, σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα, αποτελώντας δείκτη καλύτερης υγείας του ήπατος.
Ωφελεί τα δόντια
Η μαστίχα Χίου έχει σημαντική δράση στη στοματική κοιλότητα, χαρίζει φρεσκάδα στην αναπνοή και μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση προβλημάτων στα δόντια, καθώς σκοτώνει τα βακτήρια που τα προκαλούν, ενώ ταυτόχρονα διορθώνει την περιττή υγρασία του στόματος. Γι’ αυτό το λόγο, κάποιες οδοντόκρεμες και οδοντικά διαλύματα την περιέχουν.
clickatlife.gr
BFG (NEW)-DefaultΟ Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει για να μας διασκεδάσει ξανά, αυτή τη φορά με τη μεταφορά στις κινηματογραφικές οθόνες ενός αγαπημένου παιδικού βιβλίου του φημισμένου Ρόαλντ Νταλ. Το “The BFG” ή “The Big Friendly Giant” είναι ένα εντυπωσιακό κινηματογραφικό παραμύθι, συμβατικό στην ουσία και αλλόκοτο στην όψη του, που καταφέρνει, χάρη στις υπέροχες ερμηνείες (η συνεργασία του δημιουργού με τον “οσκαρικό” Μαρκ Ρίλανς συνεχίζεται επιτυχώς) και τις εντυπωσιακές ψηφιακές εικόνες του, να μας ψυχαγωγήσει επαρκώς, αλλά και να μας συγκινήσει αβίαστα.

Η υπόθεση

Στο Λονδίνο, όταν πέφτει η βαθιά νύχτα, ένας γίγαντας έρχεται από τη μακρινή του χώρα και “φυσάει” χαρούμενα όνειρα στους ανθρώπους που κοιμούνται. Όταν η Σόφι, ένα ορφανό κορίτσι με αϋπνίες, τον εντοπίσει, εκείνος την παίρνει μαζί του για να μην τον αποκαλύψει. Στην Γιγαντοχώρα, όμως, είναι ο μόνος που δεν τρώει ανθρώπους και η μικρή κινδυνεύει να γίνει μεζές. Η Σόφι, πάλι, δεν θέλει ν' αφήσει τον καινούργιο της φίλο μόνο με τους βάρβαρους συντοπίτες του. Μαζί, καταστρώνουν ένα σχέδιο που θα αλλάξει τις ισορροπίες...



Η κριτική

Δε χωρά αμφιβολία ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μπορεί να αφηγηθεί ένα παραμύθι όπως του πρέπει, πόσο μάλλον σε μια χρυσή εποχή για τις παιδικές ταινίες, που η τεχνολογία του δίνει τόσο πολλές δυνατότητες. Το “The BFG” του Ρόαλντ Νταλ, είναι ένα πασίγνωστο παιδικό βιβλίο που προοριζόταν για μια κινηματογραφική μεταφορά πάνω από μια εικοσαετία, μέχρι που έπεσε στα χέρια του και ιδού: η ιδανική κινηματογραφική απόλαυση για γονείς και παιδιά εν μέσω καλοκαιριού, είτε σε 2 είτε σε 3 διαστάσεις.

Στο “The BFG” πρωταγωνιστές είναι ένα μικρό κορίτσι κι ένας καλόκαρδος γίγαντας που κυνηγά όνειρα και στέλνει τα καλά στους ανθρώπους. Το σπίτι του στην Γιγαντοχώρα είναι ένα σπήλαιο γεμάτο από περίεργες κατασκευές, ανθρώπινα σουβενίρ και άπειρα βάζα που περιέχουν όνειρα. Σε αντίθεση με τους άλλους γίγαντες, που κοιμούνται στην ύπαιθρο, τρώνε ανθρώπους και μισούν φρούτα και λαχανικά, είναι χορτοφάγος, τρέφεται αποκλειστικά με ένα βρωμερό είδος κολοκύθας, ενώ λατρεύει το αναψυκτικό που φτιάχνει από αυτήν και του φέρνει ανακουφιστικά αέρια. Η μικρή Σόφι, πάλι, ορφανή και μόνη, ξαγρυπνά τα βράδια κι απολαμβάνει την ησυχία κάνοντας δουλειές κι ελπίζοντας για κάτι καλύτερο ή, έστω, λιγότερο βαρετό.

Έχοντας φρέσκια τη συνεργασία με τον Μαρκ Ρίλανς στο “Bridge of Spies”, ο Σπίλμπεργκ τον στρατολογεί και πάλι —απ' ό,τι φαίνεται η συνεργασία τους θα κρατήσει για πολύ καιρό— στο ρόλο του Φιλικού Γίγαντα, του ψηφιακού πρωταγωνιστή που διαθέτει το βλέμμα, το χαμόγελο και μια σειρά απ' τις ξεχωριστές εκφράσεις του Ρίλανς, ενός ιδιαίτερου βρετανού θεατρανθρώπου που, χάρη στον αμερικανό δημιουργό, ξεκινά μια νέα καριέρα στο χώρο των μπλοκμπάστερ.

Με την υπέροχη ερμηνεία του, ο “BFG” καταφέρνει να κερδίσει κι εμάς, όπως κερδίζει τη μικρή Σόφι, όταν μετατρέπει τον αρχικό της φόβο σε δέος για τον καινούργιο κόσμο που ανακάλυψε και τον μεγαλόσωμο ονειροκυνηγό που, μοναχικός σαν κι εκείνη, έχει μάθει να είναι προστάτης, μα αναζητά και κάποιον να τον προστατεύει. Δίπλα του, στο ρόλο της πιτσιρίκας, στέκεται υπέροχα η μικρούλα Ρούμπι Μπάρνχιλ, στον πρώτο κινηματογραφικό ρόλο της ζωής της και, μάλλον, όχι τον τελευταίο. Το εξαιρετικό δίδυμο πλαισιώνει μια σειρά από καλούς ηθοποιούς σε ρόλους-καρικατούρες που συμβάλλουν στην απόδοση μιας παραμυθένιας εκδοχής ενός πολύ σύγχρονου κόσμου, όσο και στο διάσπαρτο χιούμορ της ταινίας.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η έλλειψη μεγαλύτερης πλοκής στην αυθεντική ιστορία, αναγκάζει τον Σπίλμπεργκ και τη σεναριογράφο του, Μελίσα Μάθισον, να “τραβάνε” πού και πού την ταινία τους χωρίς να πηγαίνει πουθενά συγκεκριμένα, κερδίζοντας χρόνο για το υπερβολικά σύντομο φινάλε. Είναι επίσης αλήθεια, ότι πέραν των δύο κεντρικών χαρακτήρων, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να αποσπά την προσοχή μας, αφού και η υπόθεση με το αδικοχαμένο αγοράκι περνά στα ψιλά και δεν αφήνει το ίχνος της. Πάλι, όμως, με δεδομένο τον απλοϊκό χαρακτήρα του βιβλίου, οι δημιουργοί εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα πρωτότυπα στοιχεία του και τα αναδεικνύουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Το “The BFG” είναι μια απολαυστική παιδική ταινία, ό,τι πρέπει για μια δροσιστική επίσκεψη στο θερινό σινεμά.
in2life.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!