Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Τα 8 μεγαλύτερα μυστήρια του ανθρώπινου σώματος
Παρά το γεγονός ότι περνάμε όλη μας τη ζωή στο σώμα μας, ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα για αυτό. Σύμφωνα με το Reader's Digest, μάλιστα, κάποια πράγματα πάνω σε αυτό παραμένουν τόσο μυστήρια που ακόμα και η επιστήμη «σηκώνει τα χέρια ψηλά».
1. Γιατί έχουμε δακτυλικά αποτυπώματα;
fingerprints.jpg
Όλοι ξέρουμε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα είναι μοναδικά. Κανείς δεν έχει τα ίδια, ούτε καν οι δίδυμοι. Αλλά γιατί υπάρχουν; Η επικρατέστερη θεωρία μέχρι στιγμής ήταν ότι μας βοηθούν να κρατάμε καλύτερα τα αντικείμενα ωστόσο αυτή τώρα φαίνεται να καταρρίπτεται...
2. Τι ρόλο παίζει η σκωληκοειδής απόφυση;
append.jpg
Πρόκειται για ένα όργανο που ακόμα κι αν απομακρυνθεί δεν προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό. Εδώ και αιώνες οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι πρόκειται απλά για ένα όργανο που χρησίμευε στη χώνευση αλλά πλέον έχει «ξεμείνει» στον οργανισμό μας. Ωστόσο μια θεωρία που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τελευταία υποστηρίζει πως το όργανο φιλοξενεί τα «καλά βακτήρια» του ανθρώπινου οργανισμού.
3. Γιατί κυριαρχεί το ένα χέρι περισσότερο από το άλλο;
hand.jpg
Δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; Γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η διάκριση; Μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο ότι ένα είναι το «καλό μας χέρι» ωστόσο δεδομένων όλων όσων γνωρίζουμε για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, το λογικό θα ήταν να έχουμε δύο «καλά χέρια».
4. Γιατί χασμουριόμαστε;
yawn.jpg
Το χασμουρητό είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό που υπάρχει ακόμα κι από τη μήτρα αλλά οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν βρει γιατί συμβαίνει. Μια από τις πολλές θεωρίες υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου ενώ μια άλλη υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται για να μας «ξυπνήσει».
5. Γιατί έχουμε διαφορετικούς τύπους αίματος;
blood.jpg
Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι οι διαφορετικές ομάδες αίματος σηματοδοτούν διαφορετικές «ικανότητες» αντιμετώπισης ασθενειών, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλάβει πώς δημιουργήθηκαν τόσες διαφορετικές ομάδες.
6. Γιατί ονειρευόμαστε;
dream.jpg
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι περνούν το 1/3 της ζωής τους στον ύπνο, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη σημασία των ονείρων. Μια θεωρία αναφέρει ότι είναι ο μηχανισμός του εγκεφάλου για να ξεχωρίσει τις αναμνήσεις-πληροφορίες της ημέρας, κρατώντας τις σημαντικές και «πετώντας» τις άχρηστες.
7. Γιατί έχουμε πάνω (και μέσα) μας ιούς και βακτήρια;
virus.jpg
Τα βακτήρια και οι ιοί που κατοικούν στο σώμα μας είναι τόσα πολλά που αναλογούν σε μερικά γραμμάρια όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά... Πολλά από τα βακτήρια χρησιμεύουν στη χώνευση, την επούλωση πληγών κ.α. ωστόσο δεν ξέρουμε τίποτα για τη χρησιμότητα των ιών.
8. Γιατί είναι μεταδοτικό το γέλιο;
laugher.jpg
Το γέλιο είναι μεταδοτικό. Κυριολεκτικά! Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα που μάλιστα συντονίζει τους εγκεφάλους των ανθρώπων, προκαλώντας την παραγωγή ενδορφινών και κατά συνέπεια το συναίσθημα της χαράς. Αλλά, οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία διατείνονται ότι χάκερ, υποστηριζόμενοι από τη ρωσική κυβέρνηση, έχουν μολύνει ρούτερ ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλον τον κόσμο, σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που στοχεύει κυβερνητικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμης σημασίας.
Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να εκδόσουν από κοινού μια προειδοποίηση για τις επιθέσεις αυτές.
Ο στόχος των κυβερνοπειρατών είναι δρομολογητές (ρούτερ) που συγκροτούν βασικό τμήμα της υποδομής του διαδικτύου, σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να εξαπολυθούν επιθέσεις.
«Όταν βλέπουμε κακόβουλη δραστηρικότητα στο διαδίκτυο, είτε προέρχεται από το Κρεμλίνο είτε από άλλους κακόβουλους δράστες, θα την αποκρούσουμε» είπε ο Ρομπ Τζόις, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Κιάραν Μάρτιν, ο επικεφαλής του βρετανικού Κέντρου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, υποστήριξε ότι μπορεί να έχουν μπει στο στόχαστρο «εκατομμύρια μηχανήματα» για να χρησιμοποιηθούν «σε περιόδους εντάσεων».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!