Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ο ξιφίας χρειάζεται λιπαντικό για να φτάσει τα 100 χλμ/ώρα
Είναι πιθανότατα ο ταχύτερος κολυμβητής του κόσμου, με ταχύτητα που λέγεται ότι πλησιάζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως φαίνεται, το μυστικό για τις κορυφαίες επιδόσεις του ξιφία είναι το καλό λιπαντικό.

Ιχθυολόγοι στην Ολλανδία θέλησαν να ρίξουν μια καλύτερη ματιά σε ένα ευάλωτο σημείο που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι στο κρανίο του ξιφία, ακριβώς στη βάση της ξιφοειδούς προέκτασης του ρύγχους.

Η ανατομική εξέταση και οι μαγνητικές τομογραφίες δύο ξιφιών αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός αδένα, ο οποίος καταλαμβάνει σχεδόν το ήμισυ της άνω σιαγόνας, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Experimental Biology.

O άγνωστος ως σήμερα αδένας παράγει μια ελαιώδη ουσία που διοχετεύεται στην επιφάνεια του ρύγχους μέσω τριχοειδών αγωγών. Καθώς ο ξιφίας κολυμπά, το νερό παρασύρει το έλαιο από το ρύγχος κατά μήκος του σώματος, μειώνοντας έτσι την αντίσταση κατά περισσότερο από 20%.

Η ερευνητική ομάδα θα ήθελε να συνεχίσει τις μελέτες στο υδροδυναμικό δέρμα του ξιφία, ωστόσο το είδος είναι δύσκολο να μελετηθεί καθώς δεν αντέχει το στρες της αιχμαλωσίας.
Newsroom ΔΟΛ

Μπορεί να αποτελείται κυρίως από νερό (η περιεκτικότητά του υπερβαίνει το 92%), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το καρπούζι έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (λ.χ. Α, Β6, Β3, C, φυλλικό οξύ) και ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, χαλκός, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο κ.ά.), αλλά εκείνο που πραγματικά το κάνει να ξεχωρίζει είναι το λυκοπένιό του – η αντιοξειδωτική χρωστική ουσία που του προσδίδει το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ μπορεί να ελαττώνει λίγο και την αρτηριακή πίεση – μια δράση που ασκεί επίσης το κάλιο του καρπουζιού.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το λυκοπένιο δρα προστατευτικά και έναντι του καρκίνου, αν και τα στοιχεία επ’ αυτού είναι ανεπαρκή, αναφέρει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» η δρ Πενέλοπε Πέρκινς-Βίζιε, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Οπωροκηπευτικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, η οποία έχει μελετήσει επισταμένα το λυκοπένιο.

«Η πιο γνωστή πηγή λυκοπενίου είναι οι ντομάτες, ιδίως όταν έχουν μαγειρευτεί στον ατμό, αλλά αν θέλει κάποιος να το καταναλώσει από φρέσκια, ωμή πηγή, το καρπούζι είναι η καλύτερη επιλογή του» λέει. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία τι είδους καρπούζι τρώει κανείς.

Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο πιο κόκκινο είναι το καρπούζι τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει, ενώ τα καρπούζια χωρίς κουκούτσια (άσπερμα) έχουν τα υψηλότερα επίπεδα απ’ όλες τις ποικιλίες, κατά την δρα Πέρκινς-Βίζιε.

Το λυκοπένιο των καρπουζιών έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό. Σε μια μελέτη, επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες μικρό αριθμό εθελοντών, ζητώντας από τη μία ομάδα να καταναλώσει λυκοπένιο από ντοματοχυμό και από την άλλη να καταναλώσει λυκοπένιο από καρπούζι. Ο ντοματοχυμός είχε υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία για να διεγερθεί η απορρόφηση του λυκοπενίου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα όλων των εθελοντών ήταν παραπλήσια.

Αν και το καρπούζι δεν έχει τόσο πολλές φυτικές ίνες όσα άλλα φρούτα και λαχανικά, δεν περιέχει λίπη και έχει λίγες θερμίδες: είναι περίπου 30 ανά 100 γραμμάρια καρπού ή 45 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Τα σάκχαρα

Τι γίνεται όμως με τα σάκχαρα που περιέχει; «Πολύς κόσμος ανησυχεί ότι είναι πολύ γλυκό και επομένως δεν επιτρέπεται να το καταναλώνει όποιος έχει διαβήτη, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι» λέει ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας.

Οπως εξηγεί, τα είδη των φρούτων που θα καταναλώσει ο ασθενής με διαβήτη εξαρτώνται από το πόσο καλά ρυθμίζει το σάκχαρό του και από τις θερμίδες που επιτρέπεται να καταναλώσει.

Ο γενικός κανόνας είναι πως όλα επιτρέπονται, αρκεί να είναι μέτριου μεγέθους και μέσης ωρίμασης φρούτα εποχής. Γενικά, το μήλο, το αχλάδι και το ακτινίδιο μπορεί να καταναλώνονται πιο άφοβα σε σύγκριση με την μπανάνα, το καρπούζι, το σύκο ή το σταφύλι, τα οποία πρέπει να τρώγονται πιο αραιά ή σε μικρότερες ποσότητες.

Πηγή: tanea.gr

Ο Robert De Niro όχι απλά αρνείται ότι έκανε χρήση κοκαΐνης αλλά είναι έξαλλος με όσα γράφτηκαν για εκείνον.

Ο Αμερικανός πρώην παίκτης του μπέιζμπολ, Λένι Ντίκστρ στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι συνάντησε τον ηθοποιό πριν από χρόνια, ενώ έκανε διακοπές στο νησί του Αγίου Βαρθολομαίου.

Έπιασαν συζήτηση καταλήγοντας στην τουαλέτα της σουίτας του.

«Μα.. κίες» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του De Niro, όταν ρωτήθηκε από τη «New York Post».

ΠΗΓΗ: gossip-tv.gr

Η πρωτοχρονιά του 2017 θα καθυστερήσει λιγάκι. Ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο αποφασίστηκε να προστεθεί στα ρολόγια της ανθρωπότητας, όταν θα τελειώνει η 31η Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να αντισταθμισθεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.

Έτσι, όταν τα ρολόγια δείξουν 23:59:59 στο τέλος του έτους (ώρα UTC), αντί μετά να περάσουν στο 2017, θα δείξουν 23:59:60, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το επίσημο στρατιωτικό ρολόι των ΗΠΑ.

Επικεφαλής για την παρακολούθηση του χρόνου στο U.S. Naval Observatory στην Ουάσιγκτον είναι δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, οι δρες Δημήτρης Ματσάκης και Νίκος Σταματάκος, οι οποίοι πρώτοι διεθνώς εξέδωσαν τη σχετική ανακοίνωση για το νέο εμβόλιμο δευτερόλεπτο.

Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης του χρόνου: η παραδοσιακή αστρονομική που βασίζεται στην περιστροφή της Γης και η πιο σύγχρονη που βασίζεται στα ατομικά ρολόγια ακριβείας.

Καθώς -λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα- σταδιακά επιβραδύνεται η περιστροφή του πλανήτη μας, δημιουργείται μια απόκλιση του αστρονομικού σε σχέση με τον ατομικό χρόνο.

Κάθε μέρα το αστρονομικό ρολόι χάνει ενάμισι έως δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με το ατομικό, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται μια απόκλιση ενός ολόκληρου δευτερολέπτου κάθε 500 έως 750 μέρες, η οποία κάπως πρέπει να διορθωθεί. Και η λύση είναι η περιοδική προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου.

Από το 1972 ο αρμόδιος «θεματοφύλακας» του χρόνου στη Γη, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής και Συστημάτων Αναφοράς της Γης (IERS), έχει προσθέσει συνολικά 26 εμβόλιμα δευτερόλεπτα.

Η τελευταία φορά ήταν στις 30 Ιουνίου 2015 και η επόμενη θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!