Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μερικούς δεν τους γνωρίζουμε καν. Κάποιους άλλους τους λιβανίζουμε κάθε φορά που πετυχαίνουν κάτι και ας μην ξέρουν πολλά για τη μακρινή καταγωγή τους. Οπως και να έχει, τη χρονιά που πέρασε όλοι τους απασχόλησαν τα διεθνή μέσα για τα κατορθώματά τους



Αντέλ Εξαρχοπουλός
H Λολίτα δεν ξέρει ελληνικά 
Λέγεται ότι ο Αμπντελατίφ Κεσίς τη διάλεξε για τη «Ζωή της Αντέλ» όταν την είδε να καταβροχθίζει ένα κομμάτι κέικ. Αλλος ήταν βέβαια ο λόγος που το Φεστιβάλ των Καννών τίμησε πέρυσι με τον Χρυσό Φοίνικα την ταινία. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι η Γαλλίς ασχολήθηκε με την υποκριτική σε ηλικία 9 χρονών, όταν οι γονείς της την έστειλαν σε σεμινάρια ηθοποιίας για να ξεπεράσει την ντροπαλοσύνη της. Εμφανίστηκε σε ταινίες όπως «Κουτιά» (της Τζέιν Μπίρκιν), η πιο πρόσφατη όμως συνοδεύτηκε από φλας και επαίνους για τα κάλλη της. Ειδικά στη χώρα μας έγιναν αναφορές και στην ελληνική καταγωγή της, χαμένη στον χρόνο όσο και ένας πυγμάχος προπαππούς που πήγε στη Γαλλία για έναν αγώνα, και τόσο μακρινή ώστε η 20χρονη να μην ξέρει γρι ελληνικά.

Οριάνθη Παναγάρις
Το σόλο που λάτρεψε ο Μάικλ Τζάκσον
Στην κατηγορία των 28 χρονών, οι κιθαρίστες με τη μαλλούρα και τις ιδρωμένες πλάτες που έχουν προλάβει να παίξουν πλάι σε μεγαθήρια είναι ελάχιστοι. Η ξανθιά Ελληνοαυστραλή, από την άλλη, εμφανιζόταν με τον Στιβ Βάι στα 15 της, με τον Σαντάνα στα 18 της, ενώ στα 23 της γινόταν αντιληπτή από τους κυνηγούς ταλέντων του Μάικλ Τζάκσον, που την πρότειναν για τη σειρά συναυλιών του «This is it». Οταν λοιπόν ο βασιλιάς της ποπ την άκουσε να παίζει στις οντισιόν το περίφημο σόλο του «Beat it», την προσέλαβε πάραυτα. Εκείνος έγινε μακαρίτης προτού το σόου παρουσιαστεί, εκείνη έγινε διάσημη για τη βιρτουοζιτέ της. Το 2013 κυκλοφόρησε τον τρίτο της δίσκο, με τίτλο «Heaven in this hell», σε ύφος σύγχρονου σκληρού ροκ, μπλουζ και κάντρι, που μόνο άσχημα δεν τα πήγε στις κριτικές.

Τεντ Σαράντος
Ο επαναστάτης της τηλεόρασης
Ξεκίνησε ως υπάλληλος ενός βιντεοκλάμπ και έφθασε να καθήσει στην καρέκλα του αντιπροέδρου μεγάλης αλυσίδας. Το 2000 έγινε στέλεχος της πλατφόρμας «βίντεο κατά παραγγελία» Netflix Inc και ανελίχθηκε ώς τη θέση του «προέδρου περιεχομένου». Παρατηρώντας μέσα από έρευνες την όρεξη των συνδρομητών για πολιτικά θρίλερ, έκλεισε μια συμφωνία με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ και το «House of Cards», με τον Κέβιν Σπέισι στον ρόλο ενός μακιαβελικού γερουσιαστή, έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο, δίνοντας στον θεατή τη δυνατότητα να το «κατεβάσει» προς 8 δολάρια το επεισόδιο. Με μερικές παρόμοιες συμφωνίες, ο Σαράντος χάρισε στη Netflix εκατομμύρια θεατές - χώρια που μείωσε και τη μιαρή πειρατεία. Ετσι, τα μίντια τον κατέταξαν στους 100 ισχυρότερους ανθρώπους του θεάματος και χαρακτήρισαν τη συνεισφορά του στα τηλεοπτικά «επαναστατική».

Τεντ Λέονσις
Χρήμα, το καλοκάγαθο
Είναι ιδιοκτήτης μιας ομάδας χόκεϊ, μιας ομάδας του γυναικείου NBA και μιας του ανδρικού. Είναι επίτιμος αντιπρόεδρος του κολοσσού AOL και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Groupon. Είναι ακόμα συγγραφέας βιβλίων με τίτλους όπως «Οι επιχειρήσεις της ευτυχίας», αλλά και κινηματογραφικός παραγωγός -πέρυσι υπέγραψε μια ταινία για την ανήλικη παραβατικότητα. Είναι ιδρυτής της SnagFilms, μιας υπηρεσίας για την προώθηση των ντοκιμαντέρ και φυσικά φιλάνθρωπος: ανακατεύεται σε μεγαλειώδεις καλές πράξεις, όπως την Hellenic Initiative. Και τι δεν είναι αυτός ο Ελληνοαμερικανός που μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και ευτυχώς κάποιοι του το αναγνωρίζουν: φιγουράρει συχνά σε λίστες για τους «πιο ισχυρούς ανθρώπους των σπορ», ενώ τον περασμένο Μάρτιο συμπεριλήφθηκε από τοπικά μέσα στους 50 επιδραστικότερους ανθρώπους της Βιρτζίνια.

Ελι Εϊβραµ
Ελλάς - Ινδία Συμμαχία
Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη από έλληνα μουσικό και σουηδή ηθοποιό. Ηθοποιός θέλησε να γίνει και η ίδια, γοητεύτηκε όμως από το Μπόλιγουντ. Οταν δε διαπίστωσε ότι κάποια τραγούδια από την πατρίδα του πατέρα της δεν ήταν εντελώς άσχετα από μερικά ινδικά, ένιωσε ότι βρήκε το κάλεσμα. Ανακάλυψε ένα βιντεοκλάμπ το οποίο διέθετε ινδικές ταινίες, πήρε και μαθήματα υποκριτικής στο θεατράκι που διηύθυναν η μητέρα και η θεία της και τον περασμένο Οκτώβριο η 23χρονη Ελισάβετ Αβραμίδου-Γκράνλουντ πρωταγωνίστησε στην πρώτη της μεγάλη ταινία του Μπόλιγουντ: μια κωμική ταινία τρόμου με τίτλο «Mickey Virous», για τις περιπέτειες ενός τεμπέλη αλλά ιδιοφυούς χάκερ. Η καριέρα της βέβαια έχει και άλλη εναλλακτική: το 2013 εμφανίστηκε στο «Bigg Boss», το μεγαλύτερο ριάλιτι σόου της Ινδίας.

Λιάν Λα Χάβας
Ταξίδια ώς την Τζαμάικα
Εικοσιτριάχρονη και αυτή, που μεγάλωσε στο Λονδίνο, από έλληνα πατέρα και τζαμαϊκανή μητέρα. Οι γονείς ήταν που καλλιέργησαν και την αγάπη της για τη μουσική, μέσα από τη δική τους αντίστοιχη καριέρα και τα διαφορετικά ακούσματά τους: ο ένας τής έδειξε τα πρώτα βήματα στο πιάνο και την κιθάρα ενώ η άλλη τής γνώρισε τα τραγούδια της Τζιλ Σκοτ και της Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, με τις οποίες συνεργαζόταν. Η μικρή προτίμησε να γράψει τα δικά της, με φολκ και σόουλ ύφος, κυκλοφορώντας το πρώτο της EP το 2011. Το 2012 βγήκε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο «Is your love big enough», που  έφθασε στην τέταρτη θέση των βρετανικών τσαρτ και κέρδισε μια υποψηφιότητα για το βραβείο Mercury. Την ίδια χρονιά, το κατάστημα iTunes το ανακήρυξε δίσκο της χρονιάς και κάπως έτσι το 2013 η νεαρά πραγματοποίησε την πρώτη αμερικανική περιοδεία της.

Νία Βαρντάλος
Ηλιος, φέτα και οικογένεια
Την 51 ετών Ελληνοκαναδή Αντωνία-Ευγενία την ξέρουμε από το «Γάμος α λα ελληνικά» του 2002, μια σχεδόν τουριστικής προσέγγισης ιστορία μιας ομογενούς, ενός Αμερικανού και των πολιτισμικών διαφορών τους. Περίπου το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και σε ακόμα μία ταινία του 2009, με τίτλο «Ερωτας α λα ελληνικά». Στην πραγματικότητα, η Βαρντάλος παντρεύτηκε το 1993 τον ηθοποιό Ιαν Γκόμεζ, δυσκολεύτηκαν όμως στην τεκνοποίηση. Αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια κορούλα κι έτσι η ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός έγινε και μητέρα. Το 2013 έγινε και συγγραφέας, κυκλοφορώντας ένα βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Instant Mom» και στο οποίο διηγείται χιουμοριστικά το πέρασμα από όλες τις πιθανές θεραπείες γονιμότητας μέχρι την τελική απόφαση.

Νικολάι Αρσέλ
Ο Αμλετ από τη Μυτιλήνη
Ο αρχιτέκτονας πατέρας του κατάγεται από το βασίλειο της Δανιμαρκίας και η ψυχολόγος μητέρα του από το βασίλειο της Μυτιλήνης. Μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη, όπου και φοίτησε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου. Το 2001 πήρε το πτυχίο του σκηνοθέτη και έκανε το ντεμπούτο του το 2004, με το πολιτικό θρίλερ «King's game». Ακολούθησαν και άλλες ταινίες, το ευρύ κοινό όμως είδε το όνομά του πλάι στην ένδειξη του σεναριογράφου του «Κοριτσιού με το τατουάζ». Η επιβεβαίωση βέβαια ήρθε με το ιστορικό δράμα «Ο έρωτας της βασίλισσας», που το 2013 διεκδίκησε το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Τόση ήταν η επιτυχία του, που ο 41χρονος σήμερα Αρσέλ μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου ετοιμάζει αρκετές ταινίες. Ανάμεσά τους, ένα ριμέικ της χιτσκοκικής «Ρεβέκκα».

Κώστας Γαβράς
Πολιτική στη μεγάλη οθόνη
Ισως να μην είναι υπερβολικό να τον χαρακτηρίσει κανείς θρύλο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Δεν είναι μόνο ότι το οσκαρούχο «Ζ» του 1969 αξίζει όσο ένα εξάμηνο ιστορικών σπουδών. Είναι επίσης η «Κατάσταση πολιορκίας», είναι το «Αμήν» - γιατί όχι και το «Κεφάλαιο» που είδαμε πέρυσι. Ετσι, ο 80χρονος Αρκάς (ο οποίος έχει και έναν γιο, τον Ρομέν, επίσης σκηνοθέτη, που πέρυσι επισκέφθηκε τη χώρα μας), μπορεί και να έχει χορτάσει από διακρίσεις. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μουμπάι πάντως, του απένειμε πέρυσι ένα βραβείο για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη, την οποία εκείνος θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί. Λέγεται ότι η επόμενη ταινία του θα καταπιάνεται με την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Τζον Στάµος
Με πατέρα εστιάτορα
Οποιος τον θυμάται από τη σειρά «Full House» που κάτι φεγγάρια προβαλλόταν και στην Ελλάδα, μάλλον έχει δει αρκετή τηλεόραση. Αν έχει δει παραπάνω από αρκετή, τότε θα ξέρει ότι στη συνέχεια, ο γιος ενός εστιάτορα που άλλαξε το «Σταματόπουλος» σε «Stamos» όταν έφθασε στην Αμερική, διέγραψε μια πορεία ήπια αλλά σταθερή. Κορυφαίες στιγμές της θα μπορούσαν να θεωρηθούν σειρές όπως «Στην Εντατική», αν δεν ερχόταν το 2013 κατά το οποίο ο Στάμος γιόρτασε τα 50ά γενέθλιά του και τη χαρά της ζωής: ανακηρύχθηκε «καυτός άνδρας της χρονιάς» από το «E!News», εμφανίστηκε σε όσα τηλεοπτικά σόου μπορούσε, παρουσίασε τη δική του διαδικτυακή εκπομπή στο Yahoo! και όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε και μια προσωρινή επανασύνδεση με τους παλιόφιλους από το «Full House», για χάρη ενός βραδινού τοκ-σόου.

Ντέιβ Μπαουτίστα
Γροθιές από σίδερο
Κατά πάσα πιθανότητα αυτός ο ογκώδης τύπος, γιος ενός φιλιππινέζου μετανάστη στην Αμερική και μιας Ελληνίδας στην καταγωγή, είναι ό,τι ακριβώς δείχνει. Μεγάλωσε σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, έκανε μια σύντομη καριέρα στις διαρρήξεις, μια άλλη ως πορτιέρης και τελικά, εκμεταλλευόμενος τα 1,98 μέτρα του και τα 130 κιλά του, ασχολήθηκε με το είδος της πάλης που στην Ελλάδα ξέρουμε ως «κατς». Ανακηρύχθηκε έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σε διοργανώσεις όπως τα WWE και WWC, ανακάλυψε όμως ότι διέθετε και καλλιτεχνική φλέβα. Το 2012 εμφανίστηκε στην ταινία «Ο άνθρωπος με τις σιδερένιες γροθιές» και το 2013 στο «Riddick». Το 2014 θα είναι ένας από τους «Φρουρούς του γαλαξία», μια υπερπαραγωγή της Marvel, στην οποία συμμετέχουν και ηθοποιοί της κλάσης ενός Βιν Ντίζελ.

Αλεξάντερ Πέιν
Από τη Λιβαδειά μέχρι τη Νεμπράσκα
Αλλος ένας γιος εστιατόρων, μακρινής ελληνικής καταγωγής, με ρίζες που φθάνουν ώς τη Λιβαδειά, τη Σύρο, το Αίγιο. Ενδιαφέρθηκε για το σινεμά όταν, σε παιδική ηλικία ακόμα, ο πατέρας του έφερε στο μαγαζί έναν προβολέα ταινιών. Η συνέχεια είναι λίγο ώς πολύ γνωστή. Το «Σχετικά με τον Σμιντ» ήταν πολύ καλό, όπως και το «Πλαγίως». Ισως όμως όχι όσο το περυσινό «Νεμπράσκα», το οποίο θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα και που πέρασε, έστω και ως υποψήφιο, σχεδόν από όλα τα κινηματογραφικά βραβεία. Οι Χρυσές Σφαίρες, τα BAFTA και φυσικά το Φεστιβάλ των Καννών, που χάρισε στον πρωταγωνιστή Μπρους Ντερν το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, είναι μερικά μόνο από αυτά. Πρόσφατα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαβάνα τον τίμησε για την «εξαιρετική προσφορά» του στο σινεμά.

tanea.gr
Η ομάδα των Slo-mo Guys ανατινάζει ένα καρπούζι, καταγράφοντας την ζουμερή έκρηξη σε ένα απροσδόκητα εντυπωσιακό slow motion video. 










Tην έξοδό του από τον Ολυμπιακό προανήγγειλε στο twitter o Βλάντιμιρ Βάις. O Oλυμπιακός αργότερα ανακοίνωσε την παραχώρησή του σε ομάδα του Κατάρ. 

Ο Σλοβάκος μέσος έγραψε χαρακτηριστικά "καλή τύχη στην παλιά μου ομάδα, τον Ολυμπιακό, απόψε.
Ο παίκτης θα συνεχίσει (με μεταγραφή) στην Λεκβίγια στο πρωτάθλημα του Κατάρ όπως άλλωστε γνωστοποίησε και ο Ολυμπιακός.
Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού: "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την παραχώρηση του Βλάντιμιρ Βάις στην Lekhwiya SC".
Μένει να δούμε αν οι "ερυθρόλευκοι" κινηθούν για ακραίο τώρα ή στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.
Ο Βάις ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι αλλά τελικώς κατέγραψε πορεία μόλις πέντε μηνών. Σίγουρα οι φίλοι της ομάδας θα το θυμούνται για το εξαιρετικό γκολ που πέτυχε κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν στο Καραϊσκάκη.

Η Lekhwiya SC παρουσίασε τον Βλάντιμιρ Βάις το απόγευμα της Κυριακής, με τον Σλοβάκο επιθετικό να επισημαίνει: "Ήρθα για να προσφέρω".
 Ο Βάις ήταν στο Κατάρ από το Σάββατο, κι αυτός ήταν ο λόγος της απουσίας του από την προπόνηση στο Ρέντη, και παρακολούθησε την νέα του ομάδα στον νικηφόρο αγώνα με αντίπαλο την Al Arabi (5-2). Η Lekhwiya SC βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος. "Μου άρεσε πολύ και η νέα μου ομάδα και η ποδοσφαιρική ποιότητα που είδα. Το απόλαυσα» δήλωσε ο 24χρονος ακραίος επιθετικός, ο οποίος την Κυριακή υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και ακολούθως υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας.
Λεπτομέρειες για τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας μεταξύ Ολυμπιακού και Lekhwiya SC δεν έχουν γίνει γνωστά. Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου του Κατάρ, που ιδρύθηκε το 2009, αγόρασε πρόσφατα και το πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών της Μάλαγα. Μέρος των δικαιωμάτων του παίκτη διατηρούσε ο ατζέντης του Μίνο Ραϊόλα, που ήταν εκείνος που πήγε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός την πρόταση από το Κατάρ.
"Έχω μεγάλη διάθεση και αποφασιστικότητα να παλέψω σκληρά. Έχω τις δυνατότητες να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της" δήλωσε ο Βάις κατά την παρουσίασή του, ενώ πήρε τη φανέλα με τον αριθμό 79. "Ήρθα σε μία ομάδα με φιλοδοξίες και στόχους. Θα δώσω τα πάντα. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό προκειμένου να την βοηθήσω να πάρει τον τίτλο. Όσο για τη μεταγραφή μου, ήρθε μια προσφορά μέσω του ατζέντη μου από την ομάδα. Ήξερα τον Μπουγκέρα, με τον οποίο υπήρξαμε συμπαίκτες στην Ρέιντζερς. Εκείνος έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να πάρω μία τέτοια απόφαση, καθώς ήμασταν σαν αδέρφια. Μου ξεκαθάρισε πως η χώρα έχει μεγάλη ποδοσφαιρική ανάπτυξη και ό,τι η Lekhwiya είναι σε υψηλό επίπεδο. Μου διευκρίνισε πως ο επαγγελματισμός εδώ είναι στο 100%. Έτσι μέσω των ανθρώπων της ομάδας έγιναν οι απαιτούμενες επαφές και η συμφωνία με τον Ολυμπιακό για να πάρω μεταγραφή" συμπλήρωσε.
Ο Σλοβάκος ποδοσφαιριστής ευχαρίστηκε τον Ολυμπιακός για τους μήνες που ήταν στην ομάδα, λέγοντας πως πέρασε καλά στην Ελλάδα και ευχήθηκε οι "ερυθρόλευκοι" να έχουν καλά αποτελέσματα στα παιχνίδια με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

http://www.contra.gr 
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων η σύσκεψη που προκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η  «ΕΝΟΤΗΤΑ» στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.
 
Σε μια αίθουσα που «έβραζε»  από αγανάκτηση,  αγρότες και κτηνοτρόφοι  συζήτησαν το σύνολο της πολιτικής της ΚΑΠ  που τους οδηγεί χρόνο με το χρόνο  στη χρεοκοπία και την καταστροφή και με αιχμή  την αντίθεσή τους στη νέα  φοροεπιδρομή της κυβέρνησης,    ομόφωνα αποφάσισαν  να προχωρήσουν σε δυναμικές  κινητοποιήσεις .
 
Πιο συγκεκριμένα  αποφάσισαν:
·       Την Τετάρτη στις 29 Γενάρη και ώρα 12 το μεσημέρι να  στήσουν  το πρώτο μπλόκο του αγώνα και της ελπίδας στο ύψος  του εργοστάσιου της Ελληνικής Βιομηχανίας  Ζάχαρης στην Ορεστιάδα

·       Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2014 να πάρουν μέρος δυναμικά στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη με αφορμή την έκθεση της «ΑΓΡΟΤΙΚΑ».

http://www.seleo.gr

Στην περιοχή του Βόλου αναμένεται να γίνει το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών, όπως έκανε γνωστό στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος.


Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο υπουργός τόνισε πως «υπάρχει μια θετική άποψη από τον Δήμο Βόλου. «Προχωράμε», τόνισε, «σε όλες τις διαδικασίες και στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός κλιβάνου αποτέφρωσης νεκρών στον Δήμο Βόλου. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι αυτό θα υλοποιηθεί πολύ γρήγορα».
Σχετικά με την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων, ο κ. Γρηγοράκος άφησε αιχμές για τους δήμους που λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν πιέσεων τις ανακαλούν.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες είναι οι Έλληνες που, λόγω της κρίσης, μετανάστευσαν στην Αυστραλία.
Ελάχιστοι ήρθαν με την κανονική μεταναστευτική βίζα. Πολλοί ήρθαν με τουριστική βίζα και αναγκάστηκαν να φύγουν μόλις έληξε αφού δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, άλλοι πάλι ήρθαν με φοιτητική βίζα και αυτοί είναι που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα- οικονομικά και όχι μόνο και οι πιο πολλοί είναι αυτοί που έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα και δεν είχαν πρόβλημα να επιστρέψουν στην Αυστραλία. Τα προβλήματα για πολλούς απ΄' αυτούς αρχίζουν μετά την άφιξή τους.
Όπως γράφει σε σχετική έρευνά του ο «Νέος Κόσμος» πολλοί οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες να τολμήσουν το μακρινό ταξίδι, λίγοι όμως εκείνοι που μπαίνουν στον κόπο να ερευνήσουν λίγο πιο πέρα από το ότι «άκουσαν ότι στην Αυστραλία υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες, πολλές δουλειές και ακόμη περισσότερα χρήματα».
Αποτέλεσμα, συχνά, να φεύγουν άρον-άρον από τη σημερινή εφιαλτική κατάσταση της Ελλάδας και να φτάνουν σε μια -για κείνους- εξωπραγματική. Να μένουν, στην καλύτερη περίπτωση, άφωνοι και να λένε «καλά, αυτή είναι η Αυστραλία;»
Ελάχιστοι εκείνοι που μπαίνουν στον κόπο -και έχουν την προνοητικότητα- να μάθουν ορισμένα πράγματα για τη χώρα, τον τρόπο ζωής, την αγορά εργασίας, και να μην… πέφτουν, όπως οι απληροφόρητοι, από τα σύννεφα.
«Φεύγουν από μια τραγική, συχνά, κατάσταση και φτάνουν σε μια πραγματικότητα που ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους δεν είχαν δει» θα πει χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Αθανασόπουλος, στον οποίο οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος, η πρωτοβουλία της συγκρότησης σωματείου στήριξης των νεοφερμένων Ελλήνων στη Μελβούρνη, παλινοστούντων ή νέων μεταναστών, Hellenic Australian Community Support Association.
Ευαισθητοποιημένος ο ίδιος από το γεγονός ότι ανήκει στην κατηγορία των παλιννοστούντων -έστω και αν αυτό έγινε πριν… 28 χρόνια- με πολύ καλύτερες από τις σημερινές συνθήκες, θεωρεί ότι «η ομογένεια ήταν απροετοίμαστη για να δεχτεί αυτό το κύμα των ανθρώπων που σε πολλά σημεία θυμίζει τη μαζική μετανάστευση του '50, αναφορικά με τις προσδοκίες από τη νέα Γη».
Είναι γεγονός ότι τότε, οι άνθρωποι εγκατέλειπαν την πατρίδα τους από ανάγκη. Την Αυστραλία, την έβλεπαν σαν τη χώρα που θα τους επέτρεπε να δραπετεύσουν από την ανέχεια και να χτίσουν μια άνετη ζωή για τους ίδιους, αυτούς που άφησαν πίσω τους και την οικογένεια που θα δημιουργούσαν. Από λίγο έως πολύ, οι συνθήκες και το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο των τότε μεταναστών ήταν παρόμοιο, το ίδιο και η ηλικιακή τους κλίμακα. Οι περισσότεροι ήταν κάτω των τριάντα. Σήμερα, η Αυστραλία, φαντάζει ξανά σα μία διέξοδος, οι άνθρωποι όμως που τη βλέπουν σα σωσίβιο μέσα στην τρικυμία της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο κοινωνικο-οικονομικά, όσο και ηλικιακά» θα πει ο Γιάννης Αποστολόπουλος.
«Τους νοιώθω απόλυτα» θα πει χαμηλόφωνα, ο άνθρωπος που γεννημένος στη Μελβούρνη, σε ηλικία 6 χρόνων τον πήραν οι γονείς του στην Ελλάδα, στο ταξίδι της δικής τους επανόδου, μετά από 7 χρόνια στην Αυστραλία.
Ο πατέρας του, θα πει σήμερα, υπήρξε νοσταλγός του τόπου που γεννήθηκε. Γύρισε στην Καλαμάτα και η Αυστραλία ήταν απλώς μια χώρα στην οποία είχε ζήσει κάποια χρόνια της ζωής του. Όσο για τον ίδιο, «είχα μνήμες που δεν έσβηναν. Το πάρκο, τον Αη Δημήτρη, το Λούνα Παρκ, το ατελείωτο καλοκαίρι, τα παιχνίδια με τους φίλους μου».
Στα 19 του, ο Γιάννης αποφασίζει να γυρίσει στην Αυστραλία για διακοπές. Γνωρίζει, όμως, τη Μαγδαληνή, τον έρωτα της ζωής του και παρ' ότι επιχειρεί να γυρίσει στην Ελλάδα, όταν ζει εκεί μερικούς μήνες, νοιώθει ότι δεν μπορεί να μείνει: «Ένοιωθα ανασφάλεια για την οικογένεια. Η Αυστραλία μού ενέπνεε ένα αίσθημα ασφάλειας, ιδίως για το μέλλον των δυο αγοριών μου».
«Πονάει πολύ», θα πει ο Γιάννης σήμερα, «να βλέπεις ανθρώπους που ήταν καλά εγκατεστημένοι στην Ελλάδα ν' αρχίζουν από το μηδέν. Νέοι να νοιώθουν απόγνωση, το χειρότερο όμως να μη βρίσκουν βοήθεια από πουθενά.
Ακριβώς, η διαπίστωση αυτή ώθησε εμένα και δέκα άλλα άτομα πριν τρία χρόνια να συσπειρωθούμε προκειμένου να βοηθήσουμε τους νεοφερμένους. Το HACSA προσφέρει ανθρωπιστική, ηθική, ψυχολογική και υλική βοήθεια. Από το να υποδεχτεί τους νεοφερμένους στο αεροδρόμιο, να τους βρει σπίτι, να τους βοηθήσει να βρουν τα απαραίτητα έπιπλα και να μετακομίσουν, μέχρι το κυριότερο που είναι να βρουν δουλειά» θα πει ο Γιάννης, ο οποίος έρχεται σε καθημερινή σχεδόν επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεομετανάστες.
«Είναι απίστευτο το ότι, μετά από πάνω από μισό αιώνα, επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο με διαφορετικά πρόσωπα. Να έρχονται εδώ άνθρωποι που δεν έχουν πού να σταθούν, πώς να βρουν δουλειά και, κυρίως, πώς να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα που δεν είναι αυτή που φαντάστηκαν.
Η απομυθοποίηση της Αυστραλίας είναι το μεγαλύτερο ίσως εγχείρημα σ' αυτήν την περίπτωση.
Οι περισσότεροι έρχονται εδώ, χωρίς να γνωρίζουν τις συνθήκες ζωής, εύρεσης εργασίας και πέφτουν από τα σύννεφα».
Η στέγαση, είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα, θα πει ο Γιάννης.
«Η εύρεση και ενοικίαση σπιτιού, είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο πραγματικά μας απασχολεί πάρα πολύ όλους εμάς που ερχόμαστε σε άμεση επαφή μαζί του. Τα κτηματομεσιτικά γραφεία δεν ενοικιάζουν σε νεοφερμένους, αν δεν εγγυηθεί κάποιος που εγκρίνεται ή αν οι ζητούντες να ενοικιάσουν δεν έχουν τουλάχιστον ένα χρόνο στην Αυστραλία. Αυτό είναι όντως μεγάλο πρόβλημα.
Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα φορτηγάκι για τη μεταφορά επίπλων, αλλά εκείνο που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι μία αποθήκη.
Ζητάμε από τους οργανισμούς να συσπειρωθούν και να βοηθήσουν, όσο μπορούν αυτούς τους ανθρώπους, που, από τη μια μέρα στην άλλη, βρέθηκαν χωρίς δουλειά, χωρίς στέγη, χωρίς μέλλον, μέσα στην ίδια την πατρίδα τους».
Στη συνέχεια, ο Γιάννης θα πει ότι ακόμη ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα είναι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες ζωής. Πώς κάποιος, από υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρία, να ψάχνει τώρα για δουλειά σε εργοστάσιο και, μάλιστα, να μη βρίσκει. Πώς να μην πέσει το ηθικό του. Πώς να μη θέλει να γυρίσει πίσω, αλλά την ίδια ώρα να διαπιστώνει ότι δεν μπορεί.
Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που δείχνουν τέτοιο ψυχικό θάρρος που πραγματικά προκαλούν το θαυμασμό. Που προσαρμόζονται και προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους κάτω από δύσκολες, απίστευτα σκληρές συνθήκες. Που στα πενήντα τους, από ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, αναγκάζονται να κάνουν χειρονακτικές, βαριές δουλειές».
Εκείνο που θαυμάζει ο ίδιος, θα πει, στους νεοφερμένους, είναι το πνεύμα αλληλεγγύης. «Πώς κοιτάζει ο ένας να στηρίξει τον άλλον, να τον ενθαρρύνει, μ' έναν καλό λόγο, αλλά και πρακτική βοήθεια. Είναι υπέροχο να βλέπεις αυτήν την πηγαία ανθρωπιά, την αδελφοσύνη, την αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με εκείνον».
Η διασκέδαση, θα πει ο Γιάννης, είναι κάτι για το οποίο διψάνε. «Το έξω είναι, βέβαια, λόγω των συνθηκών, απαγορευτικό. Έτσι κοιτάζουν να συγκεντρώνονται πότε στο σπίτι του ενός και πότε του άλλου, να ακούνε μουσική και να διασκεδάζουν με τα ίδια απλά μέσα που διασκέδαζαν οι μετανάστες του '50. Είναι απίστευτο!»
Μια συγκέντρωση που δεν θα πρέπει να λείψει κανείς, είναι εκείνη που διοργανώνει το σωματείο στις 2 Φεβρουαρίου στο Clayton, στο γήπεδο της Clarinda.
«Είναι μια ευκαιρία να γραφούν νέα μέλη, να γνωρίσουν οι νεοφερμένοι τους παλιούς και να διασκεδάσουν με μουσική και ελληνικά εδέσματα σ' ένα περιβάλλον ζεστό που οι νεοφερμένοι το έχουν τόση ανάγκη».

http://www.thestival.gr
To Radio Search Engine είναι μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει την αναζήτηση τραγουδιών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Internet.

Έστω ότι θέλετε να ακούσετε το «Wrecking Ball» της Miley Cyrus:

Σύμφωνα με το techgear.gr πληκτρολογείτε το όνομα του τραγουδιού στην ιστοσελίδα και εμφανίζεται άμεσα μια λίστα με σταθμούς που παίζουν το κομμάτι αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, η υπηρεσία δημιουργεί μια λίστα με παρόμοια τραγούδια που μπορεί να σας αρέσουν, τα οποία παίζουν σε πραγματικό χρόνο σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Internet.

To Radio Search Engine παρακολουθεί πάνω από 40.000 σταθμούς σε πραγματικό χρόνο (και ελληνικούς).

Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τραγουδιών και προτάσεων που δεν μπορεί να συγκριθεί με streaming υπηρεσίες όπως το Spotify.

Αξίζει να το δοκιμάσετε, όμως, ακολουθώντας το σύνδεσμο.

http://www.thestival.gr
Απαγορευτική η χρήση του κινητού μετά τις 9 το βράδυ εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας, επισημαίνει νέα αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν προειδοποιούν ότι η χρήση του κινητού το βράδυ, εκτός ωραρίου εργασίας, προκαλεί έντονο στρες, μας στερεί ενέργεια και προκαλεί αϋπνία. Πρόκειται για ένα «εργασιακό hangover» που μας αποτρέπει να αποδώσουμε την επόμενη μέρα.

«Τα smartphones είναι τέλεια σχεδιασμένα ώστε να καταστρέφουν τον ύπνο», δηλώνει ο Ράσελ Τζόνσον από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Το κινητό κρατά το μυαλό απασχολημένο και μας δυσκολεύει να απομακρυνθούμε από τις εργασιακές υποχρεώσεις ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.»

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο διαφορετικές πειραματικές μελέτες ώστε να αξιολογήσουν τη σχέση του κινητού με την αϋπνία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εξάρτηση από το κινητό και οι βραδινές εργασιακές υποχρεώσεις οδηγούν στον κακό ύπνο και την έλλειψη παραγωγικότητας την επόμενη μέρα. Το κινητό αναδείχθηκε «νικητής» μεταξύ των ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς αποδείχθηκε πως έχει τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φως που εκπέμπουν τα κινητά διαταράσσει τον ύπνο, επειδή εμποδίζει την απελευθέρωση μελατονίνης. Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται φυσικά από τον οργανισμό τις βραδινές ώρες ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Όλες οι συσκευές έχουν αυτήν την επίδραση στον οργανισμό, όμως χαρακτήρισαν το κινητό ως την πιο «αδιάκριτη και επεμβατική συσκευή» που συνοδεύει κάθε στιγμή της ζωής μας.

http://www.seleo.gr

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος.
Έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στην θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και τις επιστήμες, δείχνοντας ιδιαίτερη κλίση προς την χρήση μεταφορών, ειρωνείας και αφορισμών.
Οι κεντρικές ιδέες της φιλοσοφίας του Νίτσε περιλαμβάνουν το «θάνατο του Θεού» (με τη φράση που του αποδίδεται «Ο Θεός είναι νεκρός), την ύπαρξη του υπερανθρώπου, την ατέρμονη επιστροφή, τον προοπτικισμό καθώς και την θεωρία της ηθικής κυρίων-δούλων.
Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους, γράφει η Wikipedia ενώ η ριζική αμφισβήτηση από μέρους του της αξίας και της αντικειμενικότητας της αλήθειας έχει οδηγήσει σε αμέτρητες διαμάχες και η επίδρασή του παραμένει ουσιαστική, κυρίως στους κλάδους του υπαρξισμού, του μεταμοντερνισμού και του μεταστρουκτουραλισμού.
Στη διάρκεια των χρόνων πολλοί εξέφρασαν φιλοσοφικά ερωτήματα και επιχειρήματα γύρω από την ύπαρξη ή μη του Θεού.
Για να είμαστε ακριβείς, όπως σημειώνει ο George Dvorsky στο io9.com πρόκειται για «φιλοσοφικά επιχειρήματα, που δε βασίζονται ούτε σε θρησκευτικά κείμενα, ούτε σε κάποια επιστημονική παρατήρηση ή γεγονός».
Πολλά από αυτά χρονολογούνται πολλές χιλιάδες χρόνια πριν και για ορισμένους αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες διανοητικές ασκήσεις, αποδομώντας όσα ξέρουμε για το Σύμπαν και τη θέση μας μέσα σε αυτό και όσα νομίζουμε ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Άλλα αποτελούν απλά προσπάθειες να συμβιβαστούν τα ερωτήματα που μαστίζουν πολλούς επιστήμονες και φιλοσόφους.
Όπως και να ’χει, είτε τα αποδέχεται κανείς ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι προσφέρουν… τροφή για σκέψη!

1)  Η ίδια η έννοια του τέλειου «όντος» σημαίνει ότι ο Θεός θα πρέπει να υπάρχει

Πρόκειται για το κλασικό, οντολογικό a priori επιχείρημα. Αρθρώθηκε για πρώτη φορά το 1070 από τον St. Anselm, ο οποίος υποστήριξε ότι αφού υπάρχει μια αντίληψη για ένα «τέλειο ον» -το οποίο ο ίδιος προσδιόρισε ως «αυτό από το οποίο τίποτε μεγαλύτερο δε μπορεί να συλληφθεί»- τότε αυτό θα πρέπει να υπάρχει.
Ο Άνσελμος, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, θεωρείται πατέρας του σχολαστικισμού και επινοητής του οντολογικού επιχειρήματος για την ύπαρξη του Θεού, σημειώνει η Wikipedia.
Στο δοκίμιό του «Proslogion» ο Άνσελμος θεωρεί το Θεό ως ένα ον που κατέχει την τελειότητα: «Αν όμως αυτό το ον υπήρχε μόνο ως ιδέα στο μυαλό μας, τότε δεν θα ήταν λιγότερο τέλειο, απ’ ό,τι αν υπήρχε στην πραγματικότητα. Άρα, δε θα ήταν τόσο τέλειο, όσο αν υπήρχε στην πραγματικότητα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ορίζουμε ως Θεό –δηλαδή, ένα ον που υποτίθεται ότι είναι Τέλειο. Επομένως, ο Θεός πρέπει να υπάρχει».
Σήμερα, αυτό το είδος των a priori επιχειρημάτων (δηλαδή, της καθαρής αφαίρεσης) είναι κατάφωρα περιορισμένα, συχνά ταυτολογίες, και αδυνατούν παντελώς να λάβουν υπόψη τους εμπειρικά στοιχεία.

2)  «Κάτι» πρέπει να προκάλεσε την ύπαρξη του Σύμπαντος

Οι φιλόσοφοι το αποκαλούν ως «το επιχείρημα της πρώτης αιτίας» (First-Cause Argument), ή αλλιώς ως «κοσμολογικό επιχείρημα». Στους πρωτεργάτες αυτής της συλλογιστικής περιλαμβάνονται ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και ο Αγ. Θωμάς Ακινάτης.
Βασίζεται στην υπόθεση ότι κάθε γεγονός πρέπει να έχει μια αιτία, και αυτή η αιτία με τη σειρά της πρέπει να έχει κι εκείνη μια άλλη αιτία που την προκαλεί κ.ο.κ.
Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την… παλινδρόμηση αιτιών, η διαδοχή των γεγονότων θα είναι άπειρη. Όμως μια άπειρη σειρά από αιτίες και γεγονότα δεν βγάζει νόημα. Πρέπει να υπάρχει «κάτι», κάποιο είδος «πρώτης αιτίας» η οποία είναι δεν προκαλείται από κάποια άλλη.
Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιου ανώτερου όντος, που οι φιλόσοφοι αποκαλούν «Θεό».
Οι κοσμολόγοι εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν την πραγματική φύση του χρόνου και «τι» προκάλεσε τη Μεγάλη Έκρηξη.

3) Πρέπει να υπάρχει «κάτι» πέρα από το «τίποτα»

Το «κοσμολογικό επιχείρημα του απρόβλεπτου» (Cosmological Argument from Contingency) διαφέρει ελαφρά από το επιχείρημα της «πρώτης αιτίας».
Ο γερμανός φιλόσοφος Gottfried Leibniz είχε γράψει το εξής: «Γιατί να υπάρχει κάτι και όχι το τίποτα; Η απάντηση βρίσκεται σε μια ουσία… η οποία είναι ένα απαραίτητο ον που φέρει το λόγο ύπαρξής του μέσα στην ίδια την ουσία».
Επειδή είναι αδύνατο να υπάρχουν μόνο ενδεχόμενα/απρόβλεπτα όντα, έλεγε, πρέπει να υπάρχει ένα απαραίτητο ον, αυτό που αποκαλούμε «Θεό».
Στο δοκίμιό του «Monadology» έγραφε: «κανένα γεγονός δε μπορεί να είναι αληθινό ή υπαρκτό και καμία δήλωση αληθινή, χωρίς να υπάρχει ένας ικανός λόγος ύπαρξής του, και όχι το αντίθετο».
Πιο πρόσφατα, ο φιλόσοφος Richard Swinburne, υποστήριξε: «Υπάρχει η πιθανότητα ότι, αν υπάρχει Θεός, εκείνος θα κάνει κάτι για το πεπερασμένο και την πολυπλοκότητα του Σύμπαντος. Είναι πολύ απίθανο ένα σύμπαν να υπάρχει χωρίς αιτία, αλλά μάλλον είναι πιο πιθανό ο Θεός να υπάρχει αναίτια. Η ύπαρξη του Σύμπαντος, μπορεί να γίνει κατανοητή αν υποθέσουμε ότι δημιουργήθηκε από κάποιο Θεό».

4) «Κάτι» πρέπει να σχεδίασε το Σύμπαν

Το επιχείρημα του «σχεδιασμού» (The Design Argument), ή αλλιώς το τελεολογικό επιχείρημα, υποστηρίζει ότι ζούμε σε ένα σύμπαν που πρέπει να έχει σχεδιαστεί.
Το σύμπαν, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, παρουσιάζει τέτοια ευταξία και (προφανή) σκοπό: για παράδειγμα κάθε τι μέσα στο σύμπαν υπακούει τους νόμους της Φυσικής και πολλά πράγματα μέσα σε αυτό συσχετίζονται μεταξύ τους με ένα τρόπο που μοιάζει σκόπιμος.
Όπως είχε πει ο William Paley «όπως ακριβώς η ύπαρξη ενός ρολογιού υποδεικνύει την παρουσία ενός ευφυούς νου, έτσι και η ύπαρξη του σύμπαντος και των διαφόρων φαινομένων που το “συνοδεύουν”, υποδεικνύουν την παρουσία ενός “όντος” με ανώτερη νοημοσύνη, δηλαδή το Θεό».

5) Η συνείδηση αποδεικνύει ότι υπάρχουν άυλες οντότητες

Ακόμη δεν υπάρχει κάποια θεωρία για τη συνείδηση, κάτι που οδήγησε στον περιβόητο όρο «το δύσκολο πρόβλημα» (Hard Problem).
Πράγματι, η υποκειμενική γνώση (qualia) έρχεται σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο ερχόμαστε σε επαφή στο κατά τ’ άλλα υλικό μας σύμπαν.
Το παράξενο της συνείδησης και η αδυναμία μας να την κατανοήσουμε, αποτέλεσε την αφορμή για την έννοια της ουσίας του δυϊσμού, επίσης γνωστή ως «καρτεσιανός δυϊσμός» (Cartesian dualism), η οποία περιγράφει δύο θεμελιώδεις έννοιες: το νοητικό και το υλικό.
Οι οπαδοί της θεωρίας αυτής υποστηρίζουν ότι τα υλικά από μόνα τους δεν είναι σε θέση να παράγουν «qualia» - την ικανότητα ενός ατόμου να έχει εσωτερικές σκέψεις, υποκειμενική συνείδηση ​​και συναισθήματα.
Οι θεϊστές έχουν χρησιμοποιήσει την ουσία του δυϊσμου, προκειμένου να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους για το ανεξάρτητο «βασίλειο» της ύπαρξης του Θεού, που είναι διακριτό από το φυσικό κόσμο.

6) Οι εξωγήινοι είναι οι θεοί μας

Μπορεί να μην έχουμε έρθει ακόμη σε επαφή με την εξωγήινη νοημοσύνη, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
Μια πιθανή λύση στο παράδοξο του Φέρμι (Fermi Paradox) είναι η έννοια της κατευθυνόμενης πανσπερμίας –η ιδέα ότι οι εξωγήινοι προκαλούν τη ζωή σε άλλους πλανήτες και στη συνέχεια αποχωρούν, αλλά ελέγχουν και παρακολουθούν τη διαδικασία συγκεκαλυμμένα.
Εξ ορισμού λοιπόν, για εμάς θα είναι κάτι σαν «Θεοί».
news.gr
Σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στα Επτάνησα, 7 χιλιόμετρα βόρεια από το Ληξούρι,  σύμφωνα με πρώτη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται περίπου 292 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 116 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Ο σεισμός ήταν αισθητός σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εμφανίστηκαν ρωγμές σε σπίτια και δρόμους στο Ληξούρι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα αναφορές για σοβαρές ζημιές ή θύματα.


http://www.newsbeast.gr
Αλαλούμ με τη μοριοδότηση και οι νέες προθεσμίες για τίτλους σπουδών και επαναπροσδιορισμό μορίων

Καθυστερήσεις στη διαδικασία για την έκδοση των πινάκων κατάταξης και την τοποθέτηση σε νέες θέσεις των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα έχει προκαλέσει το αλαλούμ με τη μοριοδότηση.

Ηδη,  το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε νέες προθεσμίες για κατάθεση τίτλων σπουδών και επαναπροσδιορισμό μορίων για τους «διαθέσιμους» δημοτικούς  αστυνομικούς, για το προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τους υπαλλήλους των φορέων ΤΑΣ (Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) ,  ΤΑΠ (Τομείς Αποκατάστασης Πυροπλήκτων ) και Ειδικών Υπηρεσιών  Δημοσίων Έργων.

Κι όλα αυτά, λόγω προσθήκης νέων κριτηρίων για την αποτίμηση προσόντων αλλά και μετά τη διευκρίνιση ότι στη μοριοδότηση, ως δεύτερος τίτλος σπουδών νοείται «ο τίτλος ίδιας κατηγορίας με τον βασικό τίτλο σπουδών αλλά όπως είναι αυτονόητο και ανώτερης».

Έτσι, την Παρασκευή (24.1.2014) το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάλεσε τους φορείς από όπου προέρχονται οι προς μετάταξη δημοτικοί αστυνομικοί να εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή του ΑΣΕΠ προκειμένου (εφόσον αποδεικνύονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά) να συμπληρώσουν για τους υπαλλήλους της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) τον τυχόν δεύτερο τίτλο σπουδών ΑΕΙ που κατέχουν. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 5/2/2014.

Παράλληλα, νέες προθεσμίες ορίστηκαν για την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.  Ήδη έχουν κάνει αίτηση στην οποία δηλώνουν  τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν/μεταφερθούν καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης και έχουν καταθέσει  τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για την αποτίμηση προσόντων και όσα δικαιολογητικά τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα.

Όμως, λόγω τροποποιήσεων σχετικά με τη μοριοδότηση, καλούνται οι φορείς από όπου προέρχονται οι υπάλληλοι  να προσθέσουν στοιχεία, με βάση τα  δικαιολογητικά, στην εφαρμογή του ΑΣΕΠ. Πρέπει να συμπληρώσουν:
• τον δεύτερο τίτλο σπουδών ΑΕΙ, που κατέχουν για τους υπαλλήλους κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ),
•τον αντίστοιχο κωδικό για τους υπαλλήλους που διαθέτουν βεβαίωση 3μηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης ΑΣΠΑΙΤΕ
•τον κωδικό για τους υπαλλήλους που διαθέτουν Πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ
•το ειδικό πεδίο για τους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι οποίοι επέλεξαν το διορισμό τους μέσω κατάταξης στον πίνακα αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία (νέο κριτήριο).

Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 4/2/2014. Τέλος, με τον ίδιο τρόπο θα συμπληρωθεί για τους «διαθέσιμους» υπαλλήλους του υπουργείου Μεταφορών (ΤΑΣ, ΤΑΠ και Ειδικές Υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων)   Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ο δεύτερος τίτλος σπουδών ΑΕΙ που κατέχουν. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28/1/2014. 

Βέλγικη αλυσίδα ηλεκτρονικών, αναφέρει σήμερα πως νέοι Core i5 and i7 Haswell Mac minis έρχονται και θα γίνουν διαθέσιμοι στο τέλος Φεβρουαρίου.

Το MacRumours επικοινώνησε με το κατάστημα για να μάθει περισσότερα.

Η απάντηση που έλαβε ήταν πως αυτή η πληροφορία έρχεται από αξιόπιστη πηγή μέσα από την Apple.

Τα νέα Mac πέρα από τους νέους Haswell επεξεργαστές της Intel θα έχουν το νέο πρωτόκολλο WiFi 802.11ac, Gigabit LAN, USB 3.0 και Thunderbolt 2.
real.gr
Μία οικογένεια από το Λαντάκ της βόρειας Ινδίας αναγκάστηκε να περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκειμένου η νεαρή γυναίκα να γεννήσει το μωρό της στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ξεκινώντας ένα δύσκολο ταξίδι εννέα ημερών με τα πόδια, περπατώντας 8 ώρες τη μέρα σε θερμοκρασίες -35 βαθμούς Κελσίου, κατά μήκος ενός παγωμένου ποταμού η οικογένεια έφτασε στο νοσοκομείο όπου η μητέρα κατάφερε τελικά να γεννήσει.
Το πιο εντυπωσιακό όμως σημείο της υπόθεσης, είναι πως η οικογένεια επανέλαβε λίγες μέρες αργότερα τη διαδρομή και μάλιστα με το νεογέννητο παιδί!
Ένας φωτογράφος συνάντησε την οικογένεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής με το νεογέννητο μωρό σε ένα καλάθι.
Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια αναγκάστηκε να διασχίσει το παγωμένο ποτάμι Chadar το οποίο βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.
aftodioikisi.gr
Οταν βρίσκεται κανείς σε δικαστική διαμάχη για το διαζύγιο, πρέπει να προσέχει πολύ καλά τι λέει. Ακόμη περισσότερο, τι γράφει. Ακόμη και στο Facebook. Γιατί μία ανάρτηση παραλίγο να στείλει στη φυλακή έναν άνδρα.
Ο Μαρκ Μπάιρον αποφάσισε κάποια στιγμή να βγάλει στα social media τα νεύρα του για τη δικαστική διαμάχη με αντικείμενο την επιμέλεια του γιου του. «Αν είσαι μία κακιά εκδικητική γυναίκα και θες να καταστρέψεις τη ζωή του συζύγου σου και να απομακρύνεις τον γιο σου από τον πατέρα του, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πεις ότι φοβάσαι», έγραψε ο Μπάιρον στο Facebook, αναφερόμενος σε ένα από τα επιχειρήματα της συζύγου του κατά το διαζύγιο.
Ο Αμερικανός πίστευε πως είναι καλυμμένος- είχε μπλοκάρει την πρώην σύζυγό του ώστε να μην βλέπει τις αναρτήσεις του- αλλά βρέθηκε κάποιος καλοθελητής. Εκείνη λοιπόν τύπωσε τη δημοσίευση και την παρουσίασε στο δικαστήριο, ζητώντας να κατηγορηθεί για ασέβεια προς το δικαστήριο.
Το περίεργο είναι πως η έδρα συμφώνησε μαζί της και έδωσε μία περίεργη επιλογή στον πρώην σύζυγο. Είτε θα απολογούνταν καθημερινά επί ένα μήνα στο Facebook, είτε θα έμπαινε στο κελί για 60 ημέρες. Η επιλογή ήταν η προφανής.

Πηγή: iefimerida.gr
Οι δεδομένες πηγές ρύπων, τελικώς, δεν είναι και τόσο δεδομένες. Αυτούς που θεωρούμε ως προφανείς καταστροφείς του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια του πλανήτη, δεν είναι οι μόνοι. Στην πραγματικότητα οτιδήποτε κάνουμε μέσα στην ημέρα, προκαλεί μικρή ή μεγάλη ρύπανση στο περιβάλλον.
Οπως γράφουν και τα σημερινά Νέα, πίνοντας έναν καφέ, στέλνοντας e-mail ή τρώγοντας ένα μπέργκερ ρυπαίνουν το περιβάλλον σταθερά και εξακολουθητικά. Ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος, Μάικ Μπέρνερς Λι σημειώνει πως υπάρχουν -τουλάχιστον-106 ανθρώπινες δραστηριότητες που ενώ φαίνονται... αθώες, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο.
Το να τρως μπανάνες, σημειώνει ο συγκεκριμένος επιστήμονας, αφήνει ένα ανθρακικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Με δεδομένο πως υπάρχουν οι παραδοσιακές ρυπογόνες εστίες, αν προσθέσουμε και αυτές που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, τότε φτάνουμε σε ένα συμπέρασμα άκρως ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον Λι: το 2050 θα πρέπει να ψάξουμε για άλλον πλανήτη για να ζήσουμε, καθώς η Γη δεν θα αντέχει άλλο. Ή ακόμα σωστότερα: δεν θα μας αντέχει άλλο.
Οσο και αν φαίνεται παράδοξο ένα μπέργκερ ρυπαίνει όσο και ένα τρένο. Τ5ο ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνει, κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος σε διάστημα ενός έτους, φτάνει τους 10 τόνους CO2.
Γενικώς με οτιδήποτε καταγινόμαστε μέσα στην ημέρα, λειτουργεί προσθετικά σε αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή και φυσικά υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο άνθρωπος.

Πηγή: iefimerida.gr
Τα γραφεία συνοικεσίων ανήκουν στο παρελθόν. Οι σχέσεις δια ζώσης είναι...μιας άλλης εποχής, τώρα πλέον τη θέση της προξενήτρας έχει πάρει το διαδίκτυο. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζονται μέσω ενός... κλικ, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.
Σύμφωνα με έρευνες και προβολές στο μέλλον -όχι στο πολύ μακρινό αλλά στο 2040-, επτά στα δέκα ζευγάρια θα γνωρίζονται μέσω του ίντερνετ. Ητοι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, από φόρουμ γνωριμιών ή από ιστοσελίδες που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά.
Μάλιστα η πληθυσμιακή ακτίνα των ανθρώπων που μπαίνουν στη διαδικασία του ηλεκτρονικού... κουφέτου, όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, είναι πλέον μεγάλη και περιλαμβάνει όχι μόνο νέους, αλλά και χρήστες που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (55-64).
Εν μέσω κρίσης ο τζίρος των ιστοσελίδων γνωριμιών έχει γνωρίσει μεγάλες... ημέρες, καθώς η άνοδος είναι αξιοσημείωτη (περίπου φτάνει στα 310 εκατ. ευρώ), ενώ σε ότι έχει να κάνει με τις συνήθειες των Ελλήνων, πάλι με βάση σχετικές έρευνες, το 70% κλικάρει και περιηγείται στο διαδίκτυο με στόχο να φλερτάρει και αναζητήσει το έτερον ήμισύ του. Αλλαξαν πλέον οι καιροί.

Πηγή: iefimerida.gr

O Kριστιάνο Ρονάλντο είδε τον τερματοφύλακα της Γρανάδα να του στερεί ένα υπέροχο γκολ και παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα καλύτερα της καριέρας του... Aν φυσικά έμπαινε!


Ο CR7 ήταν για μια ακόμα φορά ορεξάτος, αφιέρωσε τη Χρυσή Μπάλα σε όλους όσους δουλεύουν στη Ρεάλ Μαδρίτης και κατάφερε να πετύχει ένα γκολ απέναντι στη Γρανάδα. Ωστόσο, η πιο όμορφη στιγμή του ήταν ένα τέρμα που χάθηκε! Μετά από σέντρα του Μόντριτς, ο Πορτογάλος έπιασε ένα τρομερό ψαλίδι, αλλά εξίσου τρομερή ήταν και η επέμβαση του Ρομπέρτο!

Ο Ρονάλντο τόνισε ότι θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο ωραία γκολ της καριέρας του και πρόσθεσε: «Ήμουν άτυχος. Αν ο τερματοφύλακας είχε καλύτερη θέση, επειδή πρέπει να είναι στο κέντρο της εστίας, σίγουρα θα ήταν γκολ. Σίγουρα έχει μερίδιο στην απόκρουση, ωστόσο ήταν και λίγο κακή τύχη επειδή θα ήταν ένα πολύ ωραίο τέρμα».
Διάβασε περισσότερα στο: Το... γκολ καριέρας του Ρονάλντο που χάθηκε! (vid) | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο άρχισε το έτος για την Ντόρτμουντ, η οποία "κόλλησε" στην εντός έδρας ισοπαλία 2-2 με την Άουγκσμπουργκ και πιθανότατα έχασε για καιρό τον Γιάκουμπ Μπλαστσικόφσκι. Ομοίως η Λεβερκούζεν, η οποία έπεσε θύμα έκπληξης απέναντι στη Φράιμπουργκ.

Η προσμονή για την αλλαγή του έτους δεν δικαιώθηκε στη Βεστφαλία. Το 2013 έκλεισε με τραυματισμούς, χαμένες ευκαιρίες και απώλειες βαθμών και το 2014 άρχισε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Η Ντόρτμουντ έμεινε στην ισοπαλία 2-2 με αντίπαλο την Άουγκσμπουργκ και έδειξε ότι η χειμερινή διακοπή δεν λειτούργησε ευεργετικά για το συγκρότημα του Γίργκεν Κλοπ. Μόλις στο 6ο λεπτό φάνηκαν τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα. Ο Γιάκουμπ Μπλαστσικόφσκι τραυματίστηκε στο γόνατο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου θα διαπιστωθεί εάν υπέστη ολική ρήξη χιαστών που θα τον αφήσει εκτός συνέχειας για το υπόλοιπο της σεζόν.

Ο -στόπερ δίπλα στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο- Σβεν Μπέντερ άνοιξε το σκορ σε εκείνο το λεπτό και έδειξε τον δρόμο της αντιστροφής συναισθημάτων, αλλά αντιθέτως, οι συμπαίκτες του βάδισαν την πεπατημένη των χαμένων ευκαιριών, που τους στοίχησαν τόσους βαθμούς στον 1ο γύρο. Οι φιλοξενούμενοι, πάντως, έπαιξαν αρκετά καλά και ευτύχησαν να ισοφαρίσουν με αυτογκόλ του Μπέντερ στο 56'. Δέκα λεπτά αργότερα, ο Νούρι Σαχίν με εκτέλεση φάουλ αποκατέστησε την τάξη, αλλά 2 λεπτά μετά από την είσοδό του στο παιχνίδι, ο Ντον Γουόνγκ Τζι ισοφάρισε εκ νέου. Δίχως αξιόλογες επιθετικές λύσεις στον πάγκο, ο Κλοπ έριξε στο παιχνίδι τον Γιούλιαν Σίμπερ και δεν πήρε πίσω τίποτα απολύτως.

Η Λεβερκούζεν προηγήθηκε 2 φορές στο σκορ, αλλά δεν κατάφερε να πάρει ούτε βαθμό στην έδρα της προτελευταίας ομάδας της Bundesliga. Η Φράιμπουργκ έδειξε την απαιτούμενη ψυχή και ανέτρεψε τα δεδομένα, φτάνοντας σε μία σπουδαία νίκη με 3-2 που τη διατηρεί "ζωντανή" στη μάχη παραμονής στην κατηγορία. Τίποτα δεν έδειχνε ότι η ομάδα του Σάμι Χίπια θα "στραβοπατούσε" για πρώτη φορά από το 2004 σε αυτήν την έδρα. Ο Λαρς Μπέντερ, εξάλλου, έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους στο 5ο λεπτό και η ισοφάριση του Αντμίρ Μεχμεντί δεν κράτησε πολύ, αφού ο Ζίμον Ρόλφες έβαλε μπροστά ξανά στο σκορ τους φιλοξενούμενους στο 36'.

Οι ευκαιρίες της Λεβερκούζεν δεν ήταν αντιπροσωπευτικές του αποτελέσματος και αφύπνισαν την... περσινή Φράιμπουργκ, που ανέβασε κατακόρυφα στροφές στο 2ο ημίχρονο. Παίζοντας έξυπνα με αντεπιθέσεις, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με φάουλ του Ζονατάν Σμιντ στο 53' και ο Γάλλος μέσος έβγαλε τη σέντρα στα τελευταία λεπτά για το τέρμα του Φέλιξ Κλάους, με το οποίο η ομάδα του Κρίστιαν Στράιχ πήρε 3 βαθμούς και κράτησε τη Λεβερκούζεν σε απόσταση 4 βαθμών από τον ανταγωνισμό της 2ης θέσης.

http://www.contra.g


Το μυστικό αποκαλύπτεται μετά από μελέτες που δείχνουν ότι, παρά το γεγονός πως ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη δεν έχει καν θεμέλια, έχει τριπλή αντισεισμική θωράκιση.
Σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό, Νίκη Τιμοθέου μελέτες της αρχιτεκτονικής και δομικής του φόρμας, κατέδειξαν πως οι αρχαίοι είχαν από τότε ανακαλύψει, αυτό που σήμερα ονομάζουμε σεισμική μόνωση...
Ο ναός, σύμφωνα με την κυρία Τιμοθέου, κοντράρει επιτυχώς τη θεωρία της σύγχρονης πολιτικής μηχανικής, διότι χωρίς να έχει καν θεμέλια, είναι τριπλά μονωμένος σεισμικά!
Αυτή η τριπλή μόνωση, όπως μας εξήγησε, εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος.
Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρώσεις τεράστιων οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων πάνω στις οποίες πατάει ο Παρθενώνας.
Το δεύτερο παρατηρείται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος, και που στο κέντρο τους εντοπίζονται μικροί σιδηροπάσσαλοι γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μολύβι (το μολύβι έχει την ιδιότητα να προστατεύει το σίδηρο από τη σκουριά και να εξασθενεί με την ελαστικότητά του, το όποιο κύμα, αφού μέρος της κινητικής του αυτής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική).
Και το τρίτο εντοπίζεται στις κολώνες του κτίσματος, οι οποίες δεν τοποθετήθηκαν μονοκόμματες, αφού οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν πως για να αντέξουν στους κραδασμούς της γης, θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε φέτες μαρμάρου, τέλεια εφαρμοσμένες η μία πάνω στην άλλη.
Το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής φόρμουλας, όπως σημείωσε η κυρία Τιμοθέου, ήταν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα να κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών, επάνω στο άλλο, την ίδια ώρα που οι σύνδεσμοι εκτόνωναν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο εγκέλαδος!
Οι κολώνες, τέλος, με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένες, επέτρεπαν στο όλο οικοδόμημα να ταλαντώνεται, αλλά να μην καταρρέει.



Πηγή: iefimerida.gr

Μπορεί μέχρι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου να μην είχε βρει δίχτυα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, αλλά ο Λουκάς Βύντρα πρόσθεσε στα «θύματά» του μετά τη Μπαρτσελόνα και τη Σεβίλλη, σκοράροντας για δεύτερη σερί αγωνιστική! Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού ήταν εκείνος που ισοφάρισε για τη Λεβάντε (2-2), με ασίστ μάλιστα του επίσης πρώην «πράσινου» Αντρέας Ίβανσιτς, ενώ το γκολ της νίκης ήρθε από ακόμα έναν παίκτη με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες και οι δύο τους στο Τριφύλλι, τον Σιμάο Μάτς Ζούνιορ (είχε συμμετοχή και ο Ίβανσιτς)!
Η ομάδα του Χοακίν Καπαρός μάλιστα έπρεπε να περιμένει 16 χρόνια για να πανηγυρίσει διπλό μέσα στο «Sánchez Pizjuán», αφού το προηγούμενό της ήταν τον Μάρτιο του 1998! Στις τελευταίες αναμετρήσεις τους ωστόσο έχει πάρει τον «αέρα» της Σεβίλλης, αφού παρέμεινε αήττητη για έκτο σερί ματς (3-3-0) ανεξαρτήτως έδρας. 
Οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που πήραν κεφάλι στο σκορ από το 26' με εκπληκτική λόμπα του Κόκε, αλλά στο 30' είχε ήδη έρθει η ισοφάριση με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μπαράλ. Πέναλτι στην επανάληψη κέρδισε και η ομάδα του Ουνάι Έμερι, αλλά ο Ράκιτιτς δεν μπόρεσε να κάνει το 2-1, κάτι που τελικά κατάφερε ο ίδιος δεκά λεπτά αργότερα. Στο 71' ωστόσο είχε έρθει η ώρα του Βύντρα, που με γκολ α λα Μπάρτσα, (με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ του Ίβανσιτς) έφερε το ματς στα ίσια και τέσσερα λεπτά αργότερα έγινε η ανατροπή με σκόρερ τον Σιμάο Μάτε Ζούνιορ. Ο Ίβανσιτς και πάλι εκτέλεσε κόρνερ, ο Μπαράλ πήρε την κεφαλιά, απέκρουσε ο Μπέτο και στο «ριμπάουντ» ο Μοζαμβικανός «έγραψε» το τελικό 2-3! 
Εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της αναμέτρησης πάντως κι ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας της Λεβάντε, Κέιρο Νάβας, που πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, κάνοντας τουλάχιστον επτά σπουδαίες επεμβάσεις, που κράτησαν όρθια την ομάδα του. 
Στο 91' του αγώνα ο πρώην μπακ της ΑΕΚ, Νίκος Καράμπελας είδε την κόκκινη κάρτα για ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Χάιρο Σαμπέιρο, ενώ στην επόμενη φάση θα αποβληθεί και ο παίκτης των γηπεδούχων επίσης για μαρκάρισμα στον Μπαράλ! Δεύτερη νίκη για τη Λεβάντε στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές που παραμένει αήττητη, ξεφεύγοντας στο +5 από την επικίνδυνη ζώνη της Πριμέρα, ενώ η Σεβίλλη έχασε την ευκαιρία να μπει στην εξάδα (-2), μένοντας χωρίς τρίποντο για τρίτο σερί ματς. 
Στη βασική ενδεκάδα των φιλοξενούμενων μάλιστα βρέθηκε παράλληλα κι ακόμα ένας πρώην μπακ της ΑΕΚ, ο Χουανφράν, ενώ στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους μπήκε αλλαγή ο πρώην μέσος του ΠΑΟΚ, Ελ Ζαρ.


Διάβασε περισσότερα στο: Νέα... ελληνική «κηδεία» της Λεβάντε! (vid) | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook
Στις 26 Ιανουαρίου 1821 αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας, το σημερινό Αίγιο. Ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η Ελληνική Επανάσταση θα αρχίσει στις 25 Μαρτίου.

1500 - O Ισπανός εξερευνητής Βισέντε Γιανιές Πινσόν γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που πατά το πόδι του στη Βραζιλία.

1531 - Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει τη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας με απολογισμό 30.000 νεκρούς.

1564 - Η Σύνοδος του Τρέντο εκδίδει τα συμπεράσματά της θεσπίζοντας τη διάκριση μεταξύ του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Προτεσταντισμού.

1564 - Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας νικά το Βασίλειο της Ρωσίας στη μάχη του Τσασνίκι.

1699 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Κάρλοβιτς, με την οποία τερματίζεται ο Αυστρο-οθωμανικός πόλεμος.

1736 - Ο βασιλιάς Στανισλάβ Α' της Πολωνίας παραιτείται από το θρόνο του.

1788 - Ο βρετανικός Πρώτος στόλος, υπό τον Άρθουρ Φίλιπ, μπαίνει στο Πορτ Τζάκσον για να ιδρύσει το Σίδνεϊ, την πρώτη μόνιμη ευρωπαϊκή αποικία στην ήπειρο. Η ημέρα αυτή εορτάζεται ως "Η Ημέρα της Αυστραλίας".

1821 - Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο). Ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η Ελληνική Επανάσταση θα αρχίσει στις 25 Μαρτίου.

1838 - Το Τεννεσί θεσπίζει τον πρώτο νόμο για την ποτοαπαγόρευση στις Η.Π.Α.

1841 - Το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.

1861 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Λουιζιάνα αποχωρεί από τις Η.Π.Α.

1870 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Βιρτζίνια γίνεται και πάλι πολιτεία των Η.Π.Α.

1871 - Ιδρύεται στο Λονδίνο το Rugby Football Union. Σκοπός της δημιουργίας του είναι η διαφοροποίηση του ράγκμπι από το ποδόσφαιρο.

1885 - Ομάδες πιστών του Μαχντί καταλαμβάνουν το Χαρτούμ.

1905 - Ανακαλύπτεται το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Κούλιναν, στο ορυχείο Πρεμιέρ, στην Πραιτόρια της Δυτικής Αφρικής.

1905 - Γεννιέται η Αυστριακή τραγουδίστρια Μαρία φον Τραπ, που έμεινε γνωστή για το βιβλίο που συνέγραψε με τίτλο «The Story of the Trapp Family Singers». Το βιβλίο διασκευάστηκε ως ένα από τα πιο επιτυχημένα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και επακόλουθη κινηματογραφική ταινία, η «Μελωδία της Ευτυχίας».

1908 - Γεννιέται ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης βιολιστής Στεφάν Γκραπέλι, που μαζί με τον κιθαρίστα Ντιάνγκο Ρέινχαρντ ίδρυσε το κουιντέτο «Hot Club of France».

1910 - Οι καταρρακτώδεις βροχές στο Παρίσι, που πέφτουν επί μια βδομάδα, προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά και μουσεία.

1911 - Ο Γκλεν Χάμοντ Κέρτις πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχή πτήση με υδροπλάνο.

1913 - Τούρκοι τσέτες πυρπολούν και σκοτώνουν τους κατοίκους του χωριού Οικονομειό

1918 - Γεννιέται ο Νικολάι Τσαουσέσκου, ηγέτης της κομμουνιστικής Ρουμανίας από το 1965 μέχρι λίγο πριν εκτελεστεί, το 1989.

1920 - Ο Μουσταφά Κεμάλ καλεί τους Τούρκους στα όπλα.

1924 - Ο Charles Jewtro είναι ο πρώτος ολυμπιονίκης στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

1924 - Συμφωνείται στο δεύτερο συνέδριο της ΕΣΣΔ να διατηρηθεί το σώμα του Λένιν, που είχε πεθάνει στις 21 Ιανουαρίου και να μετονομαστεί η Αγία Πετρούπολη σε Λένινγκραντ.

1931 - Mείζον θέμα δημιουργείται στην ελληνική βουλή, λόγω του διορισμού στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του αντιπροέδρου του εν λόγω δικαστηρίου, Κ. Γεωργιάδη, που είχε επιλεγεί ως εισαγγελέας στη δίκη των Εξ, το 1922.

1932 - Η αγροτική εξέγερση, λόγω της φτώχειας που μαστίζει τον αγροτικό πληθυσμό, παίρνει πανελλήνιες διαστάσεις.

1934 - Το Apollo Theatre στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

1936 - Οι δυνάμεις του Φράνκο κυριεύουν τη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου.

1936 - Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του «Παλλαϊκού Μετώπου» λαμβάνοντας 73.411 ψήφους και καταλαμβάνει 15 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι καταλαμβάνουν 126 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα 72.

1939 - Ξεκινούν τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

1939 - Στην Ισπανία, έξαλλα πλήθη καλωσορίζουν τα νικηφόρα στρατεύματα του στρατηγού Φράνκο στη Βαρκελώνη.

1940 - Ο μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν παντρεύεται την νεαρή ηθοποιό Τζέιν Γουάιμαν.

1942 - Αποβιβάζονται στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Βόρεια Ιρλανδία, οι πρώτες αμερικανικές δυνάμεις για πρώτη φορά μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1943 - Το Αντιτορπιλλικό «ΑΔΡΙΑΣ» βυθίζει το Γερμανικό Υποβρύχιο «U553».

1945 - Γεννιέται η Αγγλίδα Ζακλίν ντι Πρε, μια από τις πιο ταλαντούχες και επιτυχημένες τσελίστριες παγκοσμίου φήμης, που πέθανε στα 42 της χρόνια από σκλήρυνση κατά πλάκας.

1948 - Με την υπογραφή του υπ' αριθμόν 9981 προεδρικού διατάγματος από τον αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, υιοθετείται στις τάξεις του η αρχή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξαρτήτως φυλής.

1950 - Ιδρύεται η δημοκρατία της Ινδίας, η πολυπληθέστερη του κόσμου, και ορκίζεται ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, ο Ραγιέντρα Πασάντ.

1951 - Το Ελληνικό Τάγμα Κορέας έχει τις πρώτες του απώλειες, βόρεια της πόλης Ικτσόν της Κορέας. 3 νεκροί οπλίτες,2 τραυματίες και 1 αγνοούμενος.

1951 - Ο Νίκος Φώσκολος κάνει την πρώτη του ραδιοφωνική μετάδοση αγώνα ποδοσφαίρου. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 θα γράψει το πρώτο του σενάριο για τον κινηματογράφο («Η Κρυστάλλω») και έπειτα την τηλεοπτική σειρά «Άγνωστος Πόλεμος» και αργότερα την τηλεοπτική σειρά «Η Λάμψη».

1951 - Στο Μαρόκο, κρίση μεταξύ Σουλτάνου και στρατηγού Ζουέν, καθώς ο τελευταίος προσπαθεί να επωφεληθεί από τις εσωτερικές διαφωνίες και να δώσει στη Γαλλία το ρόλο του διαιτητή.

1956 - Ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Κορτίνα ντ' Αμπέτσο της Ιταλίας.

1957 - Η Ινδία προσαρτά το Κασμίρ.

1959 - Αρχίζουν οι εκδηλώσεις του «Έτους Παλαμά» για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

1959 - Με την υπερψήφιση του νέου συντάγματός της, η Ινδία αποδεσμεύεται οριστικά από το αποικιακό καθεστώς της Βρετανίας.

1961 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι προσλαμβάνει την Τζάνετ Τράβελ για προσωπική του γιατρό. Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα διορίζεται σ' αυτή τη θέση.

1962 - Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Ρέιντζερ 3 για να εξερευνήσει τη Σελήνη.

1965 - Η διάλεκτος Χίντι γίνεται επίσημη γλώσσα της Ινδίας.

1965 - Στο Νότιο Βιετνάμ ο στρατός καταλαμβάνει την εξουσία, ανατρέποντας τη δημοκρατική κυβέρνηση του Τραν Βαν Ντονγκ.

1972 - Αρχίζουν συνομιλίες για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.

1977 - Οι σοβιετικοί αθλητές Sergei Shakrai και Marine Tcherkasova είναι οι πρώτοι που εκτελούν «τετραπλό twist» στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Ελσίνκι.

1978 - Ο σοσιαλιστής Μάριο Σοάρες σχηματίζει κυβέρνηση στην Πορτογαλία.

1979 - Στην Ιταλία το Κομμουνιστικό Κόμμα αποσύρει την κοινοβουλευτική του υποστήριξη από την κυβέρνηση Τζούλιο Αντρεότι.

1980 - Η αθλήτρια Mary Decker γίνεται η πρώτη γυναίκα που τρέχει ένα μίλι σε χρόνο μικρότερο από 4,5 λεπτά.

1980 - Το Ισραήλ και η Αίγυπτος αρχίζουν διπλωματικές επαφές.

1983 - Βγαίνει στην αγορά το λογισμικό πρόγραμμα για υπολογιστές Lotus 1-2-3.

1989 - Δύο κουκουλοφόροι κλέβουν 47 εκατομμύρια δραχμές από το παράρτημα ΕΛΤΑ στα Χανιά της Κρήτης.

1991 - Στη Βόννη της Γερμανίας, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στον Κόλπο, με τη συμμετοχή 100.000 ατόμων.

1992 - Η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» παίρνει το πρώτο Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου.

1992 - Ο Μπόρις Γέλτσιν ανακοινώνει ότι, η Ρωσία θα πάψει να θεωρεί πιθανούς στόχους επίθεσης τις αμερικανικές πόλεις, που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά.

1993 - Εκλέγεται πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ.

1994 - Η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, που προσχωρεί στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.

1994 - O πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας πέφτει θύμα αποτυχημένης δολοφονικής επίθεσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

1994 - Στις ΗΠΑ ο τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον επιτυγχάνει συμβιβασμό με την καταβολή υπέρογκης αποζημίωσης στην οικογένεια ενός 13χρονου, που τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.

1995 - Επτά άτομα χάνουν τη ζωή τους από εκρήξεις βομβών κατά τη διάρκεια εορτασμών στο Κασμίρ της Ινδίας.

1995 - Ο υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας ματαιώνει την επίσκεψή του στο Άουσβιτς, έπειτα από την επιμονή της Πολωνίας να αναρτηθεί η σημαία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τον «Ήλιο της Βεργίνας» κατά τη διάρκεια της 50ης επετείου από την απελευθέρωση και των τελευταίων κρατουμένων του ναζιστικού καθεστώτος. Εξάλλου στο Άουσβιτς, 1.000 άτομα συγκεντρώνονται και κάνουν πορεία για να τιμήσουν την επέτειο.

1996 - Η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και οι Σερβοβόσνιοι συμφωνούν να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους.

1996 - Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, καταθέτει στο δικαστήριο στα πλαίσια της δίκης για το σκάνδαλο Γουάιτγουότερ.

1996 - Κρίση των Ιμίων: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης υψώνει την Ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

1997 - Στο Περού, οι Τουπάκ Αμάρου αφήνουν ελεύθερο τον στρατηγό Χοσέ Ρίβας Ροντρίγκες και συνεχίζουν να κρατούν 72 ομήρους στην ιαπωνική πρεσβεία.

1998 - Εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αρνείται τις εικαζόμενες σεξουαλικές σχέσεις με την πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι.

2001 - Aεροσκάφος Douglas DC-3 συντρίβεται κοντά στην περιοχή Κουιδάα Μπολιβάρ της Βενεζουέλας σκοτώνοντας 24 άτομα.

2001 - Σεισμός συγκλονίζει το Γκουγιαράτ της Ινδίας προκαλώντας πάνω από 20.000 ανθρώπινες απώλειες.

http://www.enikos.gr 
Κάποιοι εξ ημών έχουν αναρωτηθεί-και δεν είναι και λίγοι: τι θα συνέβαινε αν κάποιος άνοιγε την πόρτα του αεροπλάνου ενώ αυτό πετάει; Ο Patrick Smith, πιλότος και συγγραφέας του βιβλίου Cockpit Confidential δίνει μια ενδιαφέρουσα (όσο και αναπάντεχη) απάντηση στην ερώτηση αυτή: η πόρτα του αεροπλάνο είναι αδύνατον να ανοίξει εν πτήσει. Και ο λόγος απλός: η διαφορά πίεσης δεν το επιτρέπει.
Μπορούμε να φανταστούμε το αεροπλάνο ως ένα δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο, με δική του, εσωτερική πίεση. Όλες σχεδόν οι πόρτες του αεροσκάφους ανοίγουν προς τα μέσα, ενώ ακόμα και αυτές που φαίνονται να εξέχουν προς τα έξω, πρέπει πρώτα να ανοιχτούν με φορά προς τα μέσα.
Επομένως, αυτό καθιστά ευκολότερο το να ανοιχτούν από μέσα, σωστά; Στην πραγματικότητα, ακόμα κι ο πιο γυμνασμένος άνθρωπος θα ήταν απολύτως αδύνατο να τις ανοίξει. Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου αεροπορικού ταξιδιού, η πίεση που ασκείται από τη δημιουργία τεχνητής ατμόσφαιρας εντός του αεροσκάφους, ισοδυναμεί με 3,6 κιλά για κάθε 6,5 τετραγωνικά εκατοστά. Δηλαδή περίπου 5 τόνοι ανά τετραγωνικό μέτρο σε κάθε πόρτα.
Ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο, όπου η πίεση της καμπίνας είναι πολύ μικρότερη, η διαφορά με την εξωτερική πίεση είναι τόσο μεγάλη που καθιστά μάταιη οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια. Επιπλέον, οι πόρτες συγκρατούνται για λόγους ασφαλείας με ηλεκτρικές και μηχανικές ασφάλειες. Ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η πόρτα εν πτήσει θα ήταν ένας υδραυλικός γρύλος αλλά η μεταφορά του μάλλον θα απαγορεύεται από τις αεροπορικές εταιρείες...Διαφορετικά, κατά την τροχιοδρόμηση η πόρτα ανοίγει από μέσα χωρίς δυσκολία και μάλιστα ενεργοποιείται αυτόματα η ειδική φουσκωτή κλίμακα διάσωσης προς το έδαφος, για άμεση εκκένωση. Άλλωστε, όπως θα έχουν ίσως παρατηρήσει οι προσεκτικοί επιβάτες, μετά την προσγείωση και κατά την προσέγγιση του αεροσκάφους στην πύλη, το προσωπικό ακούγεται από τα μεγάφωνα να λέει "οι πόρτες σε χειροκίνητη λειτουργία" ή "απασφάλιση θυρών".
Πρόκειται ακριβώς για τη στιγμή που παρακάμπτεται η αυτόματη εκδίπλωση των κλιμάκων διάσωσης, ούτως ώστε να μην εκτιναχθούν προκαλώντας ζημιές κατά το άνοιγμα της θύρας.
news.gr
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από τον Απρίλιο η πιλοτική λειτουργία της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου για την εκκίνηση του έργου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη συμφωνήθηκε να δοθεί από το υπουργείο άδεια λειτουργίας γραμμής για την πιλοτική εφαρμογή της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στον πλοιοκτήτη Εμμανουήλ Κάϊλα, χωρίς να του αφαιρείται το δικαίωμα να εξακολουθεί να πραγματοποιεί δρομολόγια στις γραμμές στην περιοχή της Σαλαμίνας, όπου ήδη δραστηριοποιείται. 

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ύπαρξη τριών (3) πλοίων, με χωρητικότητα 100 έως 200 επιβατών ανά διαδρομή, εκ των οποίων τα δύο θα εκτελούν το δρομολόγιο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι τους Νέους Επιβάτες, ενώ το τρίτο θα εξυπηρετεί τη γραμμή λιμάνι Θεσσαλονίκης - Καλαμαριά.

Το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας υπολογίζεται να γίνει τον Απρίλιο του 2014, ενώ τον Μάρτιο πρόκειται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του πλοιοκτήτη και της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης.

«Ένα χρόνιο αίτημα των Θεσσαλονικέων παίρνει σάρκα και οστά. Στόχος μας είναι να ενώσουμε το κέντρο με την Ανατολική Θεσσαλονίκη και να μπορεί το επιβατικό κοινό να μετακινείται γρήγορα και με χαμηλό κόστος. Ταυτόχρονα, με το συγκεκριμένο έργο ενισχύουμε το τουριστικό προφίλ της πόλης. Τα βήματα που γίνονται για την εκκίνηση της πιλοτικής λειτουργίας της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη είναι ικανοποιητικά σε μεγάλο βαθμό. Είμαστε αισιόδοξοι για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και ευελπιστούμε φέτος το καλοκαίρι να δούμε πλοία στο Θερμαϊκό», δήλωσε ο κ. Τσαμασλής.

http://www.egnatiapost.gr
Στο στόχαστρο του Αργεντίνου δισεκατομμυριούχου Εντουάρντο Γιουρνεκιάν μπαίνουν όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Γιατί η εταιρία Corporate America θέλει να εκμεταλλευτεί τις “ευκαιρίες” που γεννά η κρίση
Η εταιρεία συμμετοχών Corp. America του Αργεντινού δισεκατομμυριούχου Εντουάρντο Γιουρνεκιάν προτίθεται να καταθέσει προσφορές για το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής τους, καθώς ο όμιλός του επιδιώκει να επεκταθεί στη Νότια Ευρώπη και να επωφεληθεί από τη μείωση των τιμών μετά την κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων της Corp. America «χτυπά» 21 ελληνικά αεροδρόμια, δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάρτιν Γιουρνεκιάν, ανιψιός του Εντουάρντο, σε συνέντευξή του στο Νταβός.
Ο όμιλος, ο οποίος αποκτά πακέτο 23% των μετοχών στο αεροδρόμιο της ιταλικής Πίζα αυτή την εβδομάδα, προσπαθεί επίσης να ολοκληρώσει το σχέδιο για την ενοποίηση των αεροδρομίων της Τοσκάνης, προσθέτοντας και αυτό της Φλωρεντίας, δήλωσε ο Γιουρνεκιάν.
«Θα είμαστε πολύ επιθετικοί σε όλα τα μέτωπα. Αρκετές ευκαιρίες έχουν προκύψει μετά την κρίση» σημείωσε ο 35ετής επιχειρηματίας.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να πωλήσει μετοχές σε δύο αεροδρόμια τον Φεβρουάριο, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. Η Corp. America, η οποία διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα στην Αργεντινή, ετοιμάζεται, επίσης, να υποβάλει προσφορά για την απόκτηση δικαιωμάτων στο Κούτσο του Περού, στη Μπαρανκίλα της Κολομβίας και το κύριο διεθνές αεροδρόμιο στο Σαντιάγο της Χιλής αργότερα στο έτος, δήλωσε ο Γιουρνεκιάν.
Η εταιρεία, με έδρα το Μπουένος ‘Αιρες, ανακαινίζει το αεροδρόμιο της Μπραζίλια εν όψει του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου τον Ιούνιο, με σχέδιο να τριπλασιάσει της πωλήσεις μέσω της λιανικής έως το 2015 και να το καταστήσει κύριο εγχώριο κόμβο της μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής.
Η εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων της Corp. America, η οποία έχει έσοδα 1,2 δισ. δολάρια ετησίως, δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες επί του παρόντος που πρέπει να καλυφθούν από τις αγορές ομολόγων, δήλωσε ο Γιουρνεκιάν.
Η εταιρεία του χρησιμοποίησε τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων ύψους 300 εκατ. δολαρίων το 2010 για να ανακαινίσει το αεροδρόμιο Εζέιζα στο Μπουένος ‘Αιρες και χρηματοδοτείται με χαμηλό κόστος από τη βραζιλιάνικη αναπτυξιακή τράπεζα BNDES, πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.

Το προφίλ του δισεκατομμυριούχου Αργεντίνου
 Ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1932 από Αρμένιους γονείς.
Η οικογένεια του είχε εργοστάσιο υφαντουργίας, η οποία άκμασε στην Αργεντινή και έγινε ένας από τις πιο σημαντικούς προμηθευτές της διεθνούς εταιρείας αθλητικών ειδών Puma. Ωστόσο, η εταιρεία – όπως και πολλές άλλες στην Αργεντινή – κατέρρευσε.
Ο ίδιος, πάντως, δεν φάνηκε να πτοείται αφού αμέσως αναζήτησε την επόμενη ευκαιρία και το 1988 αγόρασε ένα κανάλι της καλωδιακής τηλεόρασης «Cablevision». Η επένδυσή του γινόταν όλο και πιο προσοδοφόρα και ο Γιουρνεκιάν, το 1994, πούλησε το 51% των μετοχών στη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου της Αργεντινής, την Tele – Communications, για 350 εκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια ήρθαν οι επενδύσεις στα αεροδρόμια, αλλά και στην Αρμενία. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2001, ο Γιουρνεκιάν και η Corporación América υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης 30 ετών με την αρμενική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Διεθνούς Αερολιμένα Zvartnots, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αρμενίας.
Μάλιστα, η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού που αναβάθμισε το αεροδρόμιο, στα διεθνή πρότυπα. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 50 εκατομμύρια δολάρια .Παράλληλα, ο Γιουρνεκιάν επένδυσε εκατομμύρια δολάρια στον τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της Αρμενίας.
Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Γιουρνεκιάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ύψους 1 δισ. δολαρίων.
Σήμερα ο Γιουρνεκιάν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αργεντινής με προσωπική περιουσία που το Forbes υπολογίζει στο 1,8 δισ δολ. Η εταιρεία συμμετοχών του δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους. Μεταξύ άλλων διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, είναι μεγαλομέτοχος της υπηρεσίας ταχυδρομείων της Αργεντινής, εκμεταλλεύεται 250.000 εκτάρια γης για την παραγωγή κρασιού, δημητριακών, και ελαιόσπορου.
Ο ίδιος δεν έχει παντρευτεί, δεν έχει παιδιά και κληρονόμοι του είναι τα ανίψια του. Ηδη, οι Μάρτιν και Χιούγκο Γιουρνεκιάν εργάζονται μαζί του.

http://www.4news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!