Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016


Την αντίδραση του πολιτικού κόσμου στην Ιταλία, αλλά και της αντιπολίτευσης στον Δήμο του προκάλεσε ο Δήμαρχος της πόλης Καλιτζάνο, ο οποίος απαίτησε από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή, να μην χρησιμοποιούν τα ίδια δημόσια λεωφορεία με τους ντόπιους κατοίκους.
Ο Πιεράντζελο Ολιβιέρο συναντήθηκε με την εταιρεία που διαχειρίζεται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πόλη του και άσκησε κριτική διότι διαθέτουν μικρά οχήματα, με συνολικά 48 καθίσματα, εκ των οποίων τα 40 χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες την ώρα αιχμής, που μετακινείται το σύνολο του πληθυσμού και ιδιαίτερα για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο την ίδια ώρα. «Δεν έβγαλα καμία απόφαση, ή εντολή. Ούτε καν πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου. Απλώς το ζήτησα. Θέλω να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα», δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος συγκέντρωσε τα βέλη της κριτικής πάνω του.
Από την πλευρά της η Ραφαέλα Πάιτα, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγόρησε τον Ιταλό δήμαρχο για τακτικές που παραπέμπουν στο Απαρτχάιντ και χαρακτήρισε την κίνησή του να ζητήσει από τους μετανάστες να μην χρησιμοποιούν τα ίδια Μέσα με τους ντόπιους, «ντροπιαστική».
Περισσότεροι από 100 ένοπλοι τζιχαντιστές έπεσαν νεκροί στο Βόρειο Σινά, από αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της αιγυπτιακής αεροπορίας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου.

Αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν επί τρεις ώρες θέσεις των ισλαμιστών μαχητών σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την χθεσινή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε φυλάκιο του Βόρειου Σινά, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 στρατιώτες του αιγυπτιακού στρατού.

Οι πιστοί ποδοπάτησαν ο ένας τον άλλο λόγω της πολυκοσμίας.

Τουλάχιστον 19 είναι οι νεκροί από τις συνθήκες πανικού που επικράτησαν στο Βαρανάσι, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο Ούταρ Πραντές, στην Ινδία, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής συγκέντρωσης.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν επικράτησαν συνθήκες πανικού σε θρησκευτική συγκέντρωση στο ομοσπονδιακό κρατίδιο Ούταρ Πραντές, στην Ινδία, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους.

http://www.newsbomb.gr

Μία μεγάλη εκκλησία στην αρχαία πόλη της Πισιδίας, κοντά στην Αττάλεια της Τουρκίας, "βγήκε σήμερα στο φως", μετά από τρία χρόνια ανασκαφών. Η εκκλησία που χτίστηκε τον έκτο αιώνα, πιστεύεται ότι είχε καταστραφεί στη διάρκεια μίας μεγάλης πυρκαγιάς τον 11ο ή 12ο Μ.Χ αιώνα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, καθηγητής Μεχμέτ Εζανλί του Αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου "Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ" εξέφρασε την ελπίδα, οτι τα ευρήματα που ήλθαν στο φως θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν μία σαφέστερη εικόνα για την ιστορία της περιοχής.

«Πιστεύουμε ότι μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε την εκκλησία ενώ οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται στους σωζόμενους τείχους της εκκλησίας", λέει ο Εζανλί.

Σύμφωνα με τον τούρκο καθηγητή, η εκκλησία ήταν η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη εκκλησία στην αρχαία πόλη της Πισιδίας και είχε κτισθεί πάνω από έναν ναό της εποχής της δυναστείας των ρωμαίων αυτοκρατόρων Αντωνίνων. Οι τέσσερις εκκλησίες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Πισιδία, αποδεικνύουν οτι η περιοχή αποτελούσε έναν θρησκευτικό τόπο λατρείας. Η πόλη χωριζόταν σε γειτονιές και οι τέσσερις εκκλησίες είχαν χωριτικότητα 300 ατόμων, η κάθε μία. Οι εργασίες ανασκαφής ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2016 και θα συνεχισθούν έως τον Δεκέμβριο, σε έναν μόνο τομέα λόγω έλλειψης κονδυλίων, λέει ο Εζανλί

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή πριν αιώνες, λέει ο τούρκος αρχαιολόγος, μαινόταν τόσες μέρες ώστε οι πέτρες στο εσωτερικό της εκκλησίας "εξερράγησαν" λόγω της υπερβολικής θερμότητας.

« Ένα κέρμα της εποχής των Σελτζούκων που βρέθηκε σε ένα στρώμα της στάχτης στο βόρειο τμήμα του ναού, ενισχύει την άποψη οτι η εκκλησία κάηκε τον 11ο ή 12ο αιώνα », δήλωσε ο Εζανλί

Η αρχαία πόλη της Πισιδίας κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική Εποχή, με τους οικισμούς να έχουν κατασκευαστεί μεταξύ της όγδοης και τρίτης χιλιετίας π.Χ.. Στην περιοχή κατοίκησαν Χετταίοι, Ελληνες και Ρωμαίοι ενώ τον 11ο αιώνα μ.Χ., καταλήφθηκε από τους Σελτζούκους Τούρκους. Η αρχαία πόλη συχνά άλλαζε χέρια από τους Βυζαντινούς στους Τούρκους, έως το 1176 όπου οι τελευταίοι παρέμειναν οριστικά.
Θύμα επίθεσης από έναν...


άνδρα μεταμφιεσμένο σε κλόουν έπεσε ένας 19χρονος στην Σουηδία.

Όπως αναφέρει ο 19χρονος, ένας κλόουν κρατώντας μαχαίρι του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε στον ώμο. Το περιστατικό επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος της αστυνομίας λέγοντας ότι «ένας άνδρας γεννηθείς το 1997 φέρει τραύμα από μαχαίρι στον ώμο, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από έναν κλόουν».

Σύμφωνα με τον Guardian, είναι το δεύτερο κρούσμα επίθεσης στη χώρα καθώς την Τετάρτη μία ομάδα ανδρών μεταμφιεσμένων σε κλόουν επιτέθηκε σε μία γυναίκα.

Το φαινόμενο με τους κλόουν τρομοκράτες που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Κυριακή 16 Οκτωβρίου αιμοδοσία στη νότια πύλη της ΔΕΘ
Γιατί μαζί μπορούμε καλύτερα!
Για την τράπεζα αίματος των ακροατών του Ράδιο Θεσσαλονίκη.


http://simantra.blogspot.gr 


Δύσκολο να φανταστείς μία ταινία της Μarvel χωρίς την Σκάρλετ Γιόχανσον. Η ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο της ως «Μαύρη Χήρα» (Νατάσα Ρομάνοβα) το 2010 στο Iron Man 2, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

«Ήξερα ότι ήθελα να συνεργαστώ με την Marvel και τον Τζον Φαβρό» αναφέρει στο τεύχος «Η δύναμη των γυναικών» του Variety, στο οποίο επίσης φιλοξενούνται η Μάιλι Σάιρους, η Χέλεν Μίρεν, η Λαβέρν Κοξ και η Άβα Ντουβερνάι.

«Πάντα μου άρεσαν οι δουλειές του Τζον Φαβρό. Το θέμα των σούπερ ηρώων δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου, όχι ότι δεν μου αρέσει. Μου άρεσαν όλες οι ταινίες Μπάντμαν του Τιμ Μπάρτον, αλλά δεν μεγάλωσα διαβάζοντας φανατικά βιβλία κόμικς. Αγαπούσα τον Iron Man. Μου έλεγε κάτι. Νομίζω ότι η δουλειά του Ρόμπερτ ήταν πρωτοποριακή. Αιχμαλώτισε την προσοχή μου ως άτομο που δεν είναι οπαδός του είδους» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ηθοποιός ανέφερε ότι το να μπει στον χαρακτήρα αποδείχθηκε πρόκληση. «Το φυσικό μέρος ήταν κάτι στο οποίο ποτέ δεν είχα εμπειρία. Αυτό ήταν κάτι που με έβγαλε έξω από το στοιχείο μου. Ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να παίξω ένα χαρακτήρα σε συνέχειες και να μεγαλώνω αυτόν τον χαρακτήρα, όσο μεγάλωνα ως ηθοποιός» είπε.

Αλλά η πρόκληση δεν ήταν μόνο σωματική. «Καθώς ο χαρακτήρας γίνεται ισχυρότερος με πολλούς τρόπους, νομίζω ότι γίνεται επίσης πιο ευάλωτη. Η ευαισθησία της είναι και δύναμη» τόνισε η Γιόχανσον αναφερόμενη στη Ρωσίδα κατάσκοπο. «Νομίζω ότι το θέμα ευαισθησίας συχνά θεωρείται ως αδυναμία».

Η Γιόχανσον αναφέρει ότι θα εξέταζε ενδεχόμενη απόφαση της Marvel Studios για μία ταινία «παρακλάδι» όπως έχει γίνει με τις ταινίες Black Panther (Chadwick Boseman), Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) Iron Man (Downey), Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth) και Ant-Man (Paul Rudd).

Είναι σίγουρα ανοιχτή σε ιδέες. «Θα ήθελα αυτό να συμβεί υπό τις σωστές συνθήκες. Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία αξιοποίησης αυτής της ιστορίας» λέει. «Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορεί να μεταφερθεί η ιστορία, να πάει πίσω στη Ρωσία. Θα μπορούσε να ερευνηθεί το παρελθόν, να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της Μαύρης Χήρας, από που κατάγεται και που ανήκει».

Ένα prequel είναι μία πιθανότητα, ανέφερε. «Υπάρχει άφθονη ιστορία πίσω. Ή όχι. Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Που πηγαίνουν οι Avengers; Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Τι συμβαίνει όταν όλα καταρρέουν; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προχωρήσεις, τόνισε προσθέτοντας ότι αν οι φανς το θέλουν πολύ πιθανώς θα γίνει πραγματικότητα. Η Marvel θα ξέρει περισσότερα από μένα», λέει.

Στην πραγματικότητα μιλά συχνά με τη Marvel για την ιδέα. «Έχω επενδύσει στο χαρακτήρα. Η Marvel έχει επενδύσει πολλά σε αυτόν τον χαρακτήρα» αναφέρει.

Μέχρι σήμερα η Σκάρλετ Γιόχανσον εμφανίστηκε σε πέντε ταινίες της Marvel. Όντας μέρος της σειράς ταινιών Avengers άλλαξε την καριέρα της με τρόπους που δεν είχε ποτέ πριν φανταστεί.

«Είμαι πολύ περίεργος άνθρωπος. Είμαι πραγματικά περίεργη ηθοποιός. Το σύμπαν της Marvel έχει ανοίξει τόσες πολλές ευκαιρίες, διεύρυνα τους ορίζοντες με τρόπους που ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό», τόνισε.

Απώλειες περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα λειτουργικά της κέρδη, για τα επόμενα δύο τρίμηνα, εξαιτίας της απόσυρσης του «έξυπνου κινητού» Galaxy Note 7 ανακοίνωσε ότι αναμένει η  Samsung Electronics Co Ltd .
Το νέο Galaxy Note7 που είχε κυκλοφορήσει τον Αύγουστο αποτελούσε τη ναυαρχίδα των κινητών τηλεφώνων της Samsung και ήταν ο βασικός ανταγωνιστής του νέου iPhone7.

Σχεδόν 24 ώρες, ύστερα από τη βράβευση με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του Aμερικανού τραγουδοποιού Μπομπ Ντίλαν, η Σουηδική Ακαδημία «εξακολουθεί να μην έχει μιλήσει» με τον βραβευθέντα, ο οποίος έδωσε ωστόσο στο μεταξύ μια συναυλία.

«Η Ακαδημία μίλησε με τον καλλιτεχνικό πράκτορα του Ντίλαν και επίσης με τον υπεύθυνο της περιοδείας του», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός της Οντ Τσίντριχ.

Όμως δεν κατέστη δυνατό να συνομιλήσει με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ο Μπομπ Ντίλαν έδωσε μια συναυλία χθες το βράδυ στο Λας Βέγκας όπου, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που την παρακολούθησαν, το μόνο που έκανε ήταν να τραγουδάει και δεν είπε τίποτε προς το κοινό, άρα δεν μίλησε και για το Νόμπελ.

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία ήρθε σε επαφή με οικείους του, «ο Ντίλαν παρέμεινε σιωπηλός όλη την ημέρα σχετικά με τη βράβευσή του».

Ένας από τους φίλους του, ο τραγουδιστής Μπομπ Νόιβιρτ, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι «μπορεί θαυμάσια ούτε καν να το αναφέρει ποτέ».

Οι νομπελίστες καλούνται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη για να παραλάβουν τα βραβεία τους από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας και να εκφωνήσουν μια ομιλία.

Προφανώς η Σουηδική Ακαδημία δεν γνωρίζει αν ο Μπομπ Ντίλαν προτίθεται να έρθει.

Το 1964 ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ είχε αρνηθεί το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και είχε ανακοινώσει την απόφασή του μόλις είχε μάθει για τη βράβευσή του.

Δεν είχε λάβει τις 273.000 κορώνες που αποτελούσαν τότε το χρηματικό έπαθλο του βραβείου.

Για πρώτη φορά ένας 28χρονος παράλυτος άνδρας απέκτησε μια περιορισμένη αλλά ρεαλιστική αίσθηση αφής στο -ελεγχόμενο από το νου- ρομποτικό χέρι του, χάρη στην εμφύτευση τεσσάρων ηλεκτρονικών «τσιπ» στον εγκέφαλό του, το καθένα με μέγεθος περίπου όσο το μισό ενός κουμπιού πουκαμίσου.

Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της τεχνητής αφής στα νευροπροσθετικά άνω άκρα που τοποθετούνται σε ακρωτηριασμένους ή παράλυτους ανθρώπους, αλλά επίσης για την μερική έστω αποκατάσταση των αισθήσεων και σε άλλα μέρη του παράλυτου σώματος, με την εμφύτευση περισσότερων «τσιπ».

Η εμφυτευμένη ηλεκτρονική συσκευή δεν είναι ασύρματη (μια βελτίωση που θα πρέπει να γίνει μελλοντικά) αλλά συνδέεται μέσω μικροηλεκτροδίων που βγαίνουν από το κεφάλι, με το ρομποτικό χέρι και έναν υπολογιστή, ο οποίος ενεργοποιεί τα «τσιπάκια».

Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα -το καθένα με 32 μικροηλεκτρόδια- ενεργοποιούν ηλεκτρικά τους κατάλληλους νευρώνες του εγκεφάλου και στη συνέχεια, συνδεόμενα με τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες στο τεχνητό άκρο, μπορούν να αναδημιουργήσουν σε ένα βαθμό την αίσθηση της αφής.

Μέχρι τώρα η τεχνολογία αυτή -που αναπτύχθηκε με χρηματοδοτική υποστήριξη από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου- είχε αφήσει υποσχέσεις σε δοκιμές στα πειραματόζωα και τώρα δοκιμάσθηκε με σχετική επιτυχία σε έναν άνθρωπο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη νευρομηχανική επίκουρο καθηγητή Ρόμπερτ Γκοντ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", εισήγαγαν τα τσιπάκια στον εγκέφαλο ενός τετραπληγικού ασθενούς που είχε μείνει παράλυτος από το λαιμό και κάτω, μετά από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη σε τροχαίο στα 18 του.

Η συσκευή επέτρεψε στον ασθενή Νέϊθαν Κόπλαντ να νιώσει την αίσθηση της πίεσης στην παλάμη και στα δάχτυλα του χεριού του.

Ο ίδιος περιέγραψε ως «σχεδόν φυσική» την αίσθηση που είχε στο 93% των περιπτώσεων που άγγιζε πράγματα με το ρομποτικό άκρο.

Όμως δεν ένιωθε τις αισθήσεις της κίνησης, της θερμοκρασίας (αν κάτι είναι ζεστό ή κρύο) και του πόνου, συνεπώς η τεχνολογία έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμη, είτε μέσω αύξησης των ηλεκτροδίων του εμφυτεύματος, είτε μέσω εμφύτευσης του «τσιπ» πιο βαθιά στον εγκέφαλο, είτε μέσω σμίκρυνσης του «τσιπ» και κατασκευής του από άλλα υλικά.

Ο ασθενής δήλωσε πάντως ότι έχει την (ψευδ)αίσθηση πως οι αισθήσεις του έρχονται από τα δάχτυλά του, καθώς η συνεργασία αισθητήρων στο χέρι και εμφυτεύματος δημιουργεί αυτή την εντύπωσή στον εγκέφαλό του.

Ο Κόπλαντ χρησιμοποιεί το εμφύτευμα εδώ και 17 μήνες και η κατάστασή του παραμένει σταθερή, πράγμα ενθαρρυντικό κατά τους επιστήμονες, καθώς αποτελεί ένδειξη ότι το «τσιπάκι» δεν κάνει κάποια ζημιά στον εγκέφαλο.

Όμως, με τη σημερινή τεχνολογία, κάθε ισχυρότερο «τσιπάκι» χρειάζεται περισσότερα ηλεκτρόδια, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονών ή άλλων εγκεφαλικών βλαβών.

Παραμένει επίσης ζητούμενο κατά πόσο θα καταστεί κάποτε εφικτό ένα ρομποτικό χέρι να διαθέτει -με τη βοήθεια του εγκεφαλικού εμφυτεύματος- πλήρη αίσθησης αφής.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και μια σχετικά περιορισμένη αίσθηση αφής μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή ενός παράλυτου ή ακρωτηριασμένου ανθρώπου.

Ο καθηγητής Ρ.Γκοντ δήλωσε ότι «απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός (ρομποτικού) συστήματος που ο ασθενής το κινεί και το νιώθει σαν το φυσικό χέρι του.

Απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό, αλλά έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Η τεχνολογία -αφού δοκιμασθεί σε περισσότερους ασθενείς- εκτιμάται ότι μπορεί να καταστεί διαθέσιμη ευρέως σε λιγότερο από μια δεκαετία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!