Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου, ο άνθρωπος εξοντώνει την άγρια ζωή. Είτε πρόκειται για την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία είτε για την ανθρωπογενή Κλιματική Αλλαγή, η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων είδη όπως οι ρινόκεροι, οι ελέφαντες, οι καμηλοπαρδάλεις και οι πολικές αρκούδες θα επιβιώνουν μόνο μέσα στο προστατευόμενο περιβάλλον των ζωολογικών κήπων.

—Αφανίζονται οι ρινόκεροι

Μέσα στο 2014 έχουν θανατωθεί από λαθροθήρες 1020 ρινόκεροι μόνο στη Νότιο Αφρική.

Μόνο στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, μια περιοχή με έκταση όση η Πελοπόννησος, οι λαθροθήρες έχουν εξοντώσει 672 ρινόκερους. Το 2013 θανατώθηκαν από λαθροθήρες που εμπορεύονται τα κέρατά τους 1004 ρινόκεροι.

Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι στη χώρα απομένουν πλέον 20.000 ρινόκεροι, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους, είναι προφανές ότι εάν δεν βρεθεί λύση, ο πλανήτης μας θα μείνει χωρίς ρινόκερους σε λίγες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής εμφανίζεται ανήμπορη να τους προστατεύσει και για αυτό το λόγο μετακίνησε πολλά μέλη του είδους σε ασφαλέστερες περιοχές ορισμένες εκ των οποίων σε γειτονικές χώρες.

Οι περιπολίες από αέρος με χρήση ελικοπτέρων και από εδάφους με λαγωνικά, ακόμα και η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη, φαίνεται ότι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Το πρόβλημα πηγάζει από την υψηλή ζήτηση για κέρατα ρινόκερων, τα οποία αποτελούνται από κερατίνη, στην Ασία όπου θεωρείται πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

«Η λαθροθηρία αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας βιομηχανίας παράνομου εμπορίου αξίας δισεκατομμυρίων. Η αντιμετώπισή της δεν είναι ένα απλό ζήτημα», δήλωσε η υπουργός ΠεριβάλλοντοςΈντνα Μολέουα.

Ωστόσο ο σύνδεσμος των εθνικών πάρκων της Νοτίου Αφρικής πιστεύει πως η κατάσταση θα ήταν δραματικά χειρότερη χωρίς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Άιζακ Φάαλα, επισημαίνοντας πως μέσα στο έτος έχουν συλληφθεί 344 άτομα με κατηγορίες λαθροθηρίας.

—40% λιγότερες καμηλοπαρδάλεις

Οι καμηλοπαρδάλεις της Αφρικής έχουν μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια. Αιτία και σε αυτή την περίπτωση είναι η λαθροθηρία όπως καταγγέλλει το Ίδρυμα Προστασίας της Καμηλοπάρδαλης (ICF) και επισημαίνει ότι τα θαυμαστά ζώα είναι “ξεχασμένα μέλη της μεγαπανίδας” και “δεν λαμβάνουν την προσοχή που αξίζουν”.

Χώρες όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο είναι η Τανζανία, η Κένυα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Οι λόγοι για το κυνήγι της ποικίλουν: στην Τανζανία, όπου η καμηλοπάρδαλη αποτελεί εθνικό σύμβολο, εδώ και δέκα χρόνια έχει διαδοθεί η πεποίθηση ότι ο εγκέφαλος και ο μυελός των οστών της καμηλοπάρδαλης μπορεί να θεραπεύσει, ή ακόμα και να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό HIV.

Στο Κογκό, αλλά και στην Τανζανία καμηλοπαρδάλεις τρώνε οι λαθροθήρες ελεφάντων, που λυμαίνονται τη σαβάνα, καθώς αποτελούν σαφώς πιο εύκολο θήραμα σε σχέση με άλλα οπληφόρα ζώα και παρέχουν μεγάλη ποσότητα κρέατος.

Οι καμηλοπαρδάλεις συνήθως σκοτώνονται με καραμπίνες ή παγίδες με ατσαλένια σύρματα, με την τελευταία μέθοδο να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κένυα και την Τανζανία.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι στην Αφρική απομένουν λιγότερες από 80.000 καμηλοπαρδάλεις με τρία από τα εννέα υποείδη να αριθμούν λιγότερα από 1.000 μέλη.

—Όλα για το ελεφαντόδοντο

Σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης αντιμετωπίζουν και οι ελέφαντες τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία.

Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο έδειξε ότι από το 2010 και μετά στην Αφρική θανατώνονται 35.000 ελέφαντες ετησίως κατά μέσο όρο και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με αυτούς τους ρυθμούς τα ζώα θα εξαφανιστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 2010 μέχρι το 2013 ο πληθυσμός των ελεφάντων μειωνόταν κατά δύο τοις εκατό ετησίως, αν και κάθε περιοχή επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο.

Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στην Ταϋλάνδη όπου απομένουν μόλις 2.000 ελέφαντες από 100.000 στις αρχές του 20ου αιώνα, έδειξε ότι η απώλεια των ελεφάντων επηρεάζει αρνητικά τα δασικά οικοσυστήματα όπου ενδημούν.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε ότι οι δραματικές απώλειες στον πληθυσμό των ελεφάντων, οι οποίοι διασκορπίζουν σπόρους καθώς τρέφονται με βλάστηση, οδηγεί στην τοπική εξαφάνιση κυρίαρχων ειδών δέντρων, με αλυσιδωτές αντιδράσεις για την υπόλοιπη πανίδα και χλωρίδα στο ίδιο περιβάλλον.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ανάπτυξη και την επιβίωση δέντρων που βλάστησαν από το δέντρο-γονέα σε πυκνά περιβάλλοντα, με δέντρα από σπόρους που διασκορπίστηκαν ευρέως στο δάσος μέσω μεταφοράς από ζώα.

Στη συνέχεια αντιπαράθεσαν δεδομένα βάθους 15 ετών από την Βασιλική Δασική Υπηρεσία της Ταϊλάνδης και πραγματοποίησαν προσομοιώσεις με χρήση υπερυπολογιστή.

Η ομάδα ανακάλυψε πως τα δέντρα της δεύτερης κατηγορίας είναι ανθεκτικότερα και πιο υγιή.

«Κάθε δέντρο παράγει εκατομμύρια σπόρους κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά μόνο ένας από αυτούς χρειάζεται να επιβιώσει για να αντικαταστήσει το δέντρο γονέα. Επιφανειακά ίσως φαίνεται ότι η διασπορά σπόρων δεν είναι τόσο σημαντική για τον πληθυσμό των δέντρων, όμως η έρευνά μας έδειξε πως έχει αντίκτυπο σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός δέντρου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τρέβορ Κόφλιν.

Οι ελέφαντες πέφτουν θύματα της λαθροθηρίας λόγω της εμπορίας των χαυλιοδόντων κυρίως στις αγορές της Ασίας όπου ένα κιλό ελεφαντοστού αποτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

—Βυθίζονται οι πολικές αρκούδες

Βορειότερα, στην Αλάσκα των ΗΠΑ και τον Βόρειο Καναδά, ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων έχει μειωθεί κατά 40% μέσα σε μόλις δέκα χρόνια, από το 2001 ως το 2010 σύμφωνα με νέα έρευνα της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS).

Η τάση αυτή συμπίπτει με το λιώσιμο των πάγων στις ακτές αυτών των περιοχών κατά τους θερινούς μήνες της ίδιας περιόδου.
«Υποψιαζόμαστε πως ο κύριος λόγος της μείωση του πληθυσμού τους είναι η έλλειψη τροφής, καθώς το λιώσιμο των πάγων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή εμποδίζει την πρόσβαση των αρκούδων σε φώκιες, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή τροφής τους», δήλωσε ο Τζέφρι Μπρόμαγκιν, επικεφαλής της έρευνας.

Η μείωση του πληθυσμού των αρκούδων δεν συνέβηκε γραμμικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Η επιβίωση των αρκούδων και ιδίως των νεότερων ζώων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως στο μέσο αυτής της περιόδου. Ενδεικτικά από το 2004 ως το 2007 επιβίωσαν μόλις δύο από τις 80 μικρές αρκούδες που παρατηρούσαν οι ερευνητές.

Αργότερα, ο ρυθμός επιβίωσης βελτιώθηκε και ο πληθυσμός αυξήθηκε, καθώς παρά τη μείωση της παρουσίας των πάγων, φυσικές παρεκκλίσεις αυξάνουν τη διαθέσιμη τροφή. Ωστόσο αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στο τέλος η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

«Γνωρίζουμε πως οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από τους πάγους της θάλασσας, όπως άλλα είδη εξαρτώνται από δασικές εκτάσεις ή ορεινές περιοχές. Η διάσωση του είδους μπορεί να επιτευχθεί αν μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Στίβεν Άμστραπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: econews.gr
Μήπως ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που βρίσκουν καλή ιδέα να στεγνώνουν τα ρούχα τους, το χειμώνα, μέσα στο σπίτι; Αν ναι, μάλλον θα πρέπει να σταματήσετε, καθώς μία ομάδα Βρετανών ερευνητών προειδοποιεί ότι η μέθοδος αυτή κρύβει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία μας.
Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα με σοβαρή μορφή άσθματος και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Ντέννινγκ, καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τα ρούχα όταν στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.
«Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι εξ ημών, είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις», εξηγεί ο Δρ Ντέννινγκ.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι ερευνητές σχετικά με το μύκητα της ασπεργίλλωσης, ο οποίος ενοχοποιείται για λοιμώξεις στους πνεύμονες.
«Στους πάσχοντες από άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό, ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτό-άνοσα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση», διευκρινίζει.
Τι πρέπει να κάνουμε…
Σύμφωνα με τον Δρ Ντέννινγκ θα πρέπει να προσπαθούμε να:
– Στεγνώνουμε τα ρούχα σε ανοιχτό χώρο η σε ειδικό στεγνωτήριο
– Αν δεν έχουμε εναλλακτική, φροντίζουμε, όταν το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι, να μην πρόκειται για την κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι
– Σε κάθε περίπτωση έχουμε ανοιχτά παράθυρα
Τι είναι η ασπεργίλλωση
Εκδηλώνεται σε όσους έχουν εισπνεύσει σπόρια του μύκητα της ασπεργίλλωσης.
Η ασπεργίλλωση προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με κοκκιοκυτταροπενία, οξεία λευχαιμία, ή λέμφωμα. Χτυπά συνήθως τους πνεύμονες (90%), αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλα όργανα.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, πλευρωδυνία, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη που έγινε από την Αρχιτεκτονική Σχολή «Mackintosh» της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των σπιτιών έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το ένα τρίτο αποδίδεται στο στέγνωμα των ρούχων εντός του σπιτιού.
Πηγή:  http://www.onmed.gr/
Με τη νέα χρονιά να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν για νέους προορισμούς ανά τον κόσμο. Και για όσους το ξενοδοχείο παίζει σημαντικό ρόλο και αναζητούν πάντα το καλύτερο –με κάθε κόστος- η παρακάτω λίστα του ταξιδιωτικού site agoda.com ίσως βοηθήσει στην εύρεση του επόμενου προορισμού.
Τα ξενοδοχεία προέκυψαν μετά από έρευνα σε κριτικές περίπου 7 εκατομμυρίων πελατών, οι οποίες ανέδειξαν τα καλύτερα ξενοδοχεία, με το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική να βρίσκεται στη πρώτη θέση, με βαθμολογία 8,43 στα 10.
Ακολουθούν οι Μαλδίβες με 8,33/10 και στη συνέχεια βρίσκεται το αλπικό χωριό Ζερμάτ στην Ελβετία με βαθμό 8,29/10.
Μέσα στη λίστα βρίσκεται και η Ελλάδα, με τη Σαντορίνη και την Κρήτη, ενώ οι 25 προορισμοί έχουν ως εξής:
1. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
2. Μαλδίβες
3. Ζερμάτ, Ελβετία
4. Queenstown, Νέα Ζηλανδία
5. Σεϋχέλλες
6. Βουδαπέστη, Ουγγαρία
7. Σαντορίνη, Ελλάδα
8. Μπριζ, Βέλγιο
9. Γκντανσκ, Πολωνία
10. Hoi An, Βιετνάμ
11. Σόφια, Βουλγαρία
12. Κρήτη, Ελλάδα
13. Βερόνα, Ιταλία
14. Rotorua, Νέα Ζηλανδία
15. Khao Lak, Ταϊλάνδη
16. Χουαλιέν, Ταιβάν
17. Sunshine Coast, Αυστραλία
18. Εδιμβούργο, Σκωτία
19. Cuzco, Περού
20. Σικάγο, Η.Π.Α.
21. Κρακοβία, Πολωνία
22. Ναγκάνο, Ιαπωνία
23. Ντέρμπαν, Νότια Αφρική
24. Γρανάδα, Ισπανία
25. Μαρακές, Μαρόκο
Οι τοπ προορισμοί ανά κατηγορία και οι βαθμολογίες τους είναι:
Value for money: Βουδαπέστη, Ουγγαρία (8,5)
Τοποθεσία: Sunshine Coast, Αυστραλία (8,75)
Υπηρεσίες προσωπικού: Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική (8,6)
Κατάσταση ξενοδοχείου/καθαριότητα: Ζερμάτ, Ελβετία (8,79)
Άνεση δωματίων: Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική (8,54)
Φαγητό: Μπριζ, Βέλγιο (7,87)
clickatlife.gr

Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014 θα διεξαχθεί στο κέντρο της Αθήνας για πρώτη φορά το Santa Run, ο διεθνής θεσμός που έχει καθιερωθεί σε πλήθος μητροπόλεων παγκοσμίως με μεγάλη επιτυχία.

Οι συμμετέχοντες δρομείς θα είναι ντυμένοι με στολές του Άι Βασίλη σε έναν συμβολικό αγώνα χωρίς χρονομέτρηση, αφού στόχος είναι η δημιουργία μιας Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας στο κέντρο της Αθήνας και η ενίσχυση ενός επιλεγμένου φιλανθρωπικού φορέα. Έτσι, κάθε δρομέας -Αγ. Βασίλης θα προσφέρει το δικό του δώρο μέσω της συμμετοχής του! Σημείο αφετηρίας και τερματισμού θα είναι το City Link (στοά Σπηρομήλιου, Βουκουρεστίου & Αμερικής) στο κέντρο της Αθήνας, που ήδη στολισμένη θα υποδεχτεί τους Αγ. Βασίληδες μέσα σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Με ώρα εκκίνησης 11:30 π.μ, οι συμμετέχοντες θα τρέξουν μία απόσταση 2.5 χλμ, διασχίζοντας την καρδιά της χριστουγεννιάτικης Αθήνας. Για την πρώτη διοργάνωση του Santa Run Athens οι συμμετοχές είναι περιορισμένες με ανώτατο όριο τα 500 άτομα.
Ο κάθε δρομέας θα καταβάλει ως αντίτιμο 10 ευρώ προκειμένου να λάβει μέρος και το σύνολο των χρημάτων θα δοθεί στην Αποκατάσταση Παιδικών Χαρών Δήμου Αθηναίων. Οι εγγραφές για το 1ο Santa Run Athens, πραγματοποιούνται από τις Γραμματείες των Holmes Place στην Αθήνα, στο Μαρούσι και στη Γλυφάδα, από όπου οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν και τις στολές του Αγ. Βασίλη.
Για περισσότερες πληροφορίες: 210- 6196791, 210 9690096, 210 3259400.
news.gr
Ο ΟΑΕΔ δίνει κάθε χρόνο στους επιδοτούμενους άνεργους Δώρο Χριστουγέννων ίσο με...
το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα πρέπει  έχουν πάρει επίδομα ανεργίας απο 1 Μαΐου εως 31 Δεκεμβρίου 2014 και αναλογία εφόσον υπάρχει μικρότερη διάρκεια επιδότησης.

Για φέτος το δώρο του ΟΑΕΔ θα καταβληθεί λίγο πριν ή μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί από τον ΟΑΕΔ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το ποσό που δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι ίσο με το επίδομα ανεργίας εφόσον έπαιρναν το βοήθημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Εφόσον έπαιρναν επίδομα για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω θα δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Αλλαγές στο ασφαλιστικό άμεσα από το 2015, με αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης κατά 6,5 έτη και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών, ζητούν οι δανειστές, και μάλιστα χωρίς να δείχνουν καμία διάθεση για υποχωρήσεις, αφού δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας βρίσκονται 8 αλλαγές-φωτιά στο ασφαλιστικό οι οποίες περιλαμβάνουν:
  1. Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις.
  2. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη από τα 15 έτη που είναι σήμερα στα 21,5 έτη ή από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης στις 6.500.
  3. Τροποποίηση του νόμου 3863/10 ως προς τους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρήσουν από την 1η/1/2015.
  4. Κατάργηση του προνοιακού ποσού στις κατώτατες συντάξεις, όπως ήδη αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, καθώς και του ποσού των 220 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ που είναι επίσης προνοιακό
  5. Εκ βάθρων αλλαγές στο ΕΚΑΣ. Εξετάζεται, πρώτον, να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τη χορήγησή του στους ήδη συνταξιούχους και από τα 65 να πάει στα 67 και, δεύτερον, να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια από τον Μάρτιο του 2015,
  6. Πάγωμα των αυξήσεων, που βάσει πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης θα έπρεπε να «παίρνει» η βασική σύνταξη των 360
  7. Ελεύθερη επιλογή των εισφορών που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για όσο διάστημα θέλουν, με μείωση όμως και του ποσού σύνταξης για το διάστημα της «φθηνότερης ασφάλισής τους».
  8. Ενοποιήσεις Ταμείων από το 2015. Είναι κρυφό χαρτί στις διαπραγματεύσεις και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποσύρεται.
  9. aftodioikisi.gr
Την κυκλοφορία του πιο ακριβού φαρμάκου στον κόσμο, με κόστος θεραπείας 1,1 εκατομμύριο ευρώ ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AP. Πρόκειται για εξελιγμένη γονιδιακή θεραπεία μιας σπάνιας νόσου που ονομάζεται ανεπάρκεια λιποπρωτεϊνικής λιπάσης (LPLD), κατά την οποία το αίμα του ασθενή γεμίζει με λιπίδια. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του tanea.gr, κάθε μπουκαλάκι της θεραπείας κοστίζει 53.000 ευρώ και χρειάζονται 21 φιαλίδια για την ολοκλήρωσή της. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν γενετικά τροποποιημένο ιό ο οποίος επιδιορθώνει τα ελαττωματικά γονίδια των ασθενών.
Η LPLD περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «ορφανές ασθένειες», οι οποίες είναι ιδιαίτερα σπάνιες και συνήθως δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον της φαρμακοβιομηχανίας. Η γενετική αυτή ανεπάρκεια, η οποία πλήττει μόνο ένα ή δύο άτομα ανά εκατομμύριο, εμποδίζει την αποτελεσματική διάσπαση των λιπαρών οξέων της διατροφής, τα οποία συσσωρεύονται στο αίμα και μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο φλεγμονή στο πάγκρεας. Η θεραπεία Glybera βασίζεται σε έναν ακίνδυνο, γενετικά τροποποιημένο αδενοϊό, ο οποίος εισάγει στα κύτταρα του σώματος υγιή αντίγραφα του γονιδίου που κωδικοποιεί για την παραγωγή του ενζύμου της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015 (η τρόικα το ανεβάζει έως και στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση το υποβαθμίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ) βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ακόμη και την καθολική εφαρμογή του νέου μισθολογίου από 1.1.2015.
Ζητούμενο τα περίπου 200 εκατ. ευρώ της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς για 66.000 δημοσίους υπαλλήλους που η τρόικα (σ.σ. κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ) επιμένει να τα βάζει στο τραπέζι. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν έτοιμος να εφαρμόσει αυτό το μέτρο αλλά σκόνταψε στην κατηγορηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αν και το συγκυβερνών κόμμα συνεχίζει να αντιδρά κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να διασωθούν μισθοί και συντάξεις οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, να θυσιαστεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Δημοσιονομικό όφελος μόνο από την «προσωπική διαφορά»
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και η μόνη εξοικονόμηση που προκύπτει είναι από την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς». Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να περικόψει την «προσωπική διαφορά» των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από 1.1.2015 αλλά το «κέρδος» από αυτό είναι κάτι λίγο παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ (σ.σ. συνολικά το ετήσιο κόστος της «προσωπικής διαφοράς» για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών είναι περί τα 110 εκατ. ευρώ).
Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο από 1.1.2015 θα λαμβάνουν μειωμένο μισθό (684 ευρώ από 780 ευρώ) αλλά καθώς οι νέες προσλήψεις μόνιμων είναι ελάχιστες το δημοσιονομικό όφελος είναι σχεδόν μηδενικό.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν έως δέκα φορές μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική έρευνα. Η ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που έχουν προβληθεί ως μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα παραδοσιακά.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, λειτουργούν θερμαίνοντας ένα υγρό με γεύση, το οποίο συχνά περιέχει νικοτίνη, δημιουργώντας έναν ατμό που εισπνέεται. Η αγγλική λέξη για το «ρούφηγμα» (vape) του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιλέχθηκε από τα Λεξικά της Οξφόρδης ως η πιο χαρακτηριστική νέα λέξη του έτους.
Όμως οι ερευνητές που μελέτησαν αυτά τα τσιγάρα, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βρήκαν στον ατμό αρκετών ηλεκτρονικών τσιγάρων μερικές καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων.
«Σε ένα είδος ηλεκτρονικού τσιγάρου η (ερευνητική) ομάδα βρήκε υπερδεκαπλάσιο επίπεδο καρκινογόνων ουσιών από ό,τι σε ένα κανονικό τσιγάρο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ναόκι Κουνουγκίτα. Όπως είπε, φαίνεται ότι μεγαλύτερες ποσότητες φορμαλδεΰδης παράγονται, όταν υπερθερμαίνεται το σύρμα που εξατμίζει το υγρό στο εσωτερικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Ναόκι Κουνουγκίτα υπέβαλε τη σχετική έκθεση στο υπουργείο Υγείας της χώρας. Όπως είπαν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τα αβλαβή προϊόντα που ο πολύς κόσμος νομίζει. «Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ορισμένοι κατασκευαστές πουλάνε τέτοια προϊόντα για διπλή χρήση (μαζί με καπνό) ή ως προθάλαμο (καπνίσματος) για τους νέους», προειδοποίησε ο επικεφαλής ερευνητής.
Φέτος τον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους, προειδοποιώντας ότι αποτελούν «σοβαρή απειλή» και για τα έμβρυα των εγκύων γυναικών. Ζήτησε επίσης να απαγορεύονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, περισσότεροι από 250.000 νέοι, που ποτέ δεν είχαν καπνίσει κανονικό τσιγάρο, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο πέρυσι.
Οι υποστηρικτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν ένα συνδυασμό τοξικών χημικών ουσιών και αερίων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Από την άλλη, οι αντίπαλοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων αντιτείνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται εδώ και λίγα μόνο χρόνια, συνεπώς είναι ακόμη αβέβαιη η μακροπρόθεσμη επίπτωσή τους στην υγεία των χρηστών.
Στο μεταξύ -και όσο μαίνεται η διαμάχη για τα υπέρ και τα κατά- οι καπνοβιομηχανίες εξαγοράζουν εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων, ανησυχώντας μήπως μείνουν έξω από μια παγκόσμια αγορά συνεχώς διευρυνόμενη, που ήδη αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Στέρνα Αργολίδας είναι οικισμός σε υψόμετρο 180 μ. κοντά στο χωριό Λυρκεία και στην απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 182 κατοίκους. Βέβαια, παρότι μικρός οικισμός είχε και ομάδα χόκεϊ επί χόρτου! Γιατί όχι, αν κρίνουμε ότι (αυτό λένε τοπικοί παράγοντες και γονείς) η Αργολίδα είναι…«χοκεομάνα», όπως ανέφερε  ο δημοσιογράφος του argolida.gr κ. Γιώργος Νικολόπουλος. Βεβαίως, μπορεί τα τεκταινόμενα με τα πρωταθλήματα χόκεϊ στα οποία μετέχουν οι μαθητές του Αργους και της ευρύτερης περιοχής να δίνουν λαβή για σκωπτικά σχόλια, όμως πίσω από την πληθώρα αθλητικών σωματείων σε… παράξενα (για την Ελλάδα) αθλήματα, κρύβεται η επιχείρηση που έχουν στήσει κάποιοι με στόχο να πριμοδοτούνται οι «πρωταθλητές» μαθητές με επιπλέον μόρια στις εξετάσεις. Και να βελτιώνουν τη σχολή στην οποία εισάγονται τελικά.
Ειδικότερα, «με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού, ανακαλείται η ειδική αθλητική αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Ποια είναι η επίσημη δικαιολογία για την ανάκληση; Ο υφυπουργός Αθλητισμού, που εκλέγεται βουλευτής με τη Ν.Δ. στον νομό Αργολίδας, επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν συμπληρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός σωματείων. Για τη σύσταση μιας ομοσπονδίας απαιτούνται 20 σωματεία, εκ των οποίων πρέπει να είναι ενεργά τουλάχιστον τα 15. Ακριβώς όπως συνέβη και με άλλες ομοσπονδίες, για τις οποίες υπάρχει η… σφραγίδα τους και κάποιοι επιτήδειοι που διεκδικούσαν και έπαιρναν τις κρατικές επιχορηγήσεις.
Βέβαια, για την κατάργηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ ο μικρός αριθμός ενεργών σωματείων μάλλον είναι απλώς η επίσημη δικαιολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο κ. Ανδριανός αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των αρμόδιων αρχών επί των καταγγελιών για πρωταθλήματα – «μαϊμού». Ενδεικτικά, στο Πρωτάθλημα Εφήβων για την περίοδο 2009-2010 από το Αργος είχαν δηλωθεί 12 ομάδες χόκεϊ. Από το 2010 έχει να ενημερωθεί και η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ.
Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Νικολόπουλου αλλά και εκπαιδευτικών, επιβεβαιώνεται ότι πολλές τουλάχιστον από τις ομάδες αυτές ήταν ανύπαρκτες, και υπήρχαν μόνο στα… χαρτιά και κανείς μαθητής δεν μετείχε. Αντίθετα, ως φαίνεται κάποιοι στο Αργος (αλλά και την Αττική), αξιοποιώντας τη σφραγίδα της Ομοσπονδίας Χόκεϊ, υποστήριζαν ότι διοργάνωναν «πρωταθλήματα» διαφόρων κατηγοριών αθλητών (εφήβων, κορασίδων κ.ά.). Οι «πρωταθλητές» μαθητές όταν έφθασαν στην Γ΄ Λυκείου, και κάνοντας χρήση της σχετικής διάταξης, ακριβώς λόγω της επίδοσής τους στο…χόκεϊ μοριοδοτούνταν επιπλέον στις πανελλαδικές εξετάσεις, και βελτίωναν την τελική τους κατάταξη στον πίνακα των υποψηφίων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εγγραφή στα εν λόγω σωματεία κόστιζε περί τα 800 ευρώ.
Για τους λόγους αυτούς φέρεται να κατήργησε την ελληνική ομοσπονδία Χόκεϊ ο κ. Ανδριανός, την ίδια στιγμή που οι σχετικές καταγγελίες είχαν φθάσει και στα αυτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, κυβερνητική πηγή ανέφερε  ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής διέταξε έρευνα, ενώ η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Κάποιοι κερδίζουν με παράνομα μέσα και παίζοντας με τα όνειρα των παιδιών. Οι γονείς, όμως, πόσο ικανοποιημένοι είναι καθώς τα όνειρα των παιδιών τους έγιναν πράξη με απάτη;

Πηγή: Καθημερινή
Με μια σειρά από σοβαρές κατηγορίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Dr Christopher Driskill που εγκατέλειψε μια ετοιμόγεννη γυναίκα προκειμένου να κάνει σεξ με ασθενή

Ο γιατρός που έχει αποπεμφθεί κατηγορείται ότι πήγαινε μεθυσμένος στη δουλειά, ότι συνταγογραφούσε φάρμακα σε σύντροφό του και πως έγραφε άσεμνα μηνύματα σε ιατρικά διαγράμματα.

Αρκετές γυναίκες πελάτισσές του ισχυρίστηκαν ότι απουσίαζε όταν γεννούσαν, αναγκάζοντας το προσωπικό να τα βγάζει πέρα με νοσηλευτές σε καταστάσεις ανάγκης.

Ο 42χρονος επρόκειτο να γίνει πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο νέο Μεξικό την επόμενη χρονιά, προτού το ιατρικό συμβούλιο ενημερωθεί για τη συμπεριφορά του.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάνθηκε πως ο μαιευτήρας - γυναικολόγος αποτελεί σαφή και άμεσο κίνδυνο για τους πολίτες, ενώ αναμένεται να αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι την άδειά του μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις.

http://www.newsit.gr 
Μέχρι και τα... ερωτικά του βοηθήματα αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο Κώστας Βουτσάς και διαβεβαιώνει πως μπορεί να είναι 83 ετών, αλλά κάνει σεξ!

Λίγες ημέρες μετά τα «καυτά» φιλιά με την σύντροφό του στα μπουζούκια, που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, ο ηθοποιός επανέρχεται και βάζει κάθε αμφισβητία στη θέση του.

«83 είμαι και ναι κάνω σεξ. Το σεξ κρατάει την σχέση... με διάφορους τρόπους», λέει στο περιοδικό «You», προσθέτοντας ότι οι ικανότητές του στο κρεβάτι διατηρούνται ακμαίες επειδή πίνει σπιρουλίνες, βασιλικό πολτό και γύρη!

Κι αν ακόμα δεν έμεινες με το στόμα ανοικτό, έρχεται και το «χτύπημα» το τελειωτικό: «και σεξ κάνω και παιδί αν μπορούσα με την Αλίκη θα έκανα!», τονίζει ο ηθοποιός.

http://www.thestival.gr 
Το νέο διατροφικό –και επιστημονικά αποδεδειγμένο– μυστικό πρόληψης του διαβήτη!

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Medicine καταδεικνύει ότι είναι δυνατό να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και κατά 18% υιοθετώντας μια απλή και υγιεινή διατροφική συνήθεια.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital διαπίστωσαν ότι μόλις μία μερίδα γιαούρτι την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της μεταβολικής νόσου.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών έχουν πιθανώς προστατευτική δράση ενάντια στο διαβήτη τύπου 2, νόσο που εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός σταματά να παράγει ινσουλίνη.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν σε βάθος τη θεωρία αυτή, αναζητώντας επίσης τον πιθανό ρόλο των προβιοτικών και των αντιοξειδωτικών του γιαουρτιού. Έπειτα από ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών εν γένει δεν επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Ωστόσο, το γιαούρτι συγκεκριμένα φάνηκε να συσχετίζεται με τους χαμηλότερους δείκτες εκδήλωσης της νόσου.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ποια ακριβώς είναι τα συστατικά του γιαουρτιού που παρέχουν την προστατευτική δράση και πιθανολογούν ότι η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους γενικότερα είναι ο κυριότερος παράγοντας που εξηγεί το φαινόμενο.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!