Η πανδημία έφερε πιο κοντά την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών, καθώς όλο και πιο πολλές κυβερνήσεις την εξετάζουν στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία αποφάσισε να θέσει σε ισχύ πιλοτικό πρόγραμμα τριών ετών, με εβδομάδα 32 ωρών εργασίας, χωρίς παράλληλη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.
Υπολογίζει πως το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Η απόφαση οφείλεται ώς ένα βαθμό στην πρωτοβουλία του Ινίγο Ερεχόν, ηγέτη του μικρού κόμματος Mas Pais, που σε μήνυμά του στο twitter τόνισε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος «θα χρησιμεύσει για να προσανατολιστεί η οικονομία στη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων, στη φροντίδα για το περιβάλλον και στην αύξηση της παραγωγικότητας».
Εχει προηγηθεί τον Νοέμβριο επιστολή που έστειλε σε Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, με θέμα την εκστρατεία για την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Τους καλούσε να εξετάσουν τη δυνατότητα μείωσης των εργάσιμων ημερών, επισημαίνοντας ότι ανάλογες ιδέες έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κρίσης, με στόχο μια καλύτερη κατανομή της εργασίας ανάμεσα σε άνεργους και «υπεραπασχολημένους». Παράλληλα, η Ιαπωνία εξετάζει την ιδέα να υιοθετήσει την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών μετά την πρόταση που υπέβαλε στο Κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη εβδομάδα βουλευτής, μέλος του κυβερνώντος κόμματος.
Η ιαπωνική εκδοχή της πρότασης, όμως, προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει μακρά παράδοση συνεχούς εργασίας μέχρις εξουθενώσεως και στην ιαπωνική γλώσσα υπάρχει έκφραση που σημαίνει «πεθαίνοντας από την πολλή δουλειά». Δεν είναι σαφές κατά πόσον ο σχετικός προβληματισμός στην Ιαπωνία έχει οποιαδήποτε σχέση με την πανδημία. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε διάφορες χώρες διαμαρτύρονται στη διάρκεια της πανδημίας ότι εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες και εξουθενώνονται. Εχει δοθεί στη δημοσιότητα μεγάλος αριθμός ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο απασχολούνται περισσότερες ώρες με τη δουλειά τους από τη στιγμή που άρχισαν την τηλεργασία. Σχετική έκθεση της Εκστρατείας για την Εβδομάδα 4 ημερών που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, συμπεραίνει πως όσοι Βρετανοί εργάζονται από το σπίτι, απασχολούνται τουλάχιστον 28 ώρες τον μήνα περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, ο Τζο Ριλ, μέλος της βρετανικής εκστρατείας για την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι η ιδέα «κερδίζει διαρκώς δημοτικότητα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία». Οπως τόνισε, η αιφνίδια αλλαγή που επήλθε στη ζωή πολλών ανθρώπων με την τηλεργασία «άνοιξε τα μάτια του κόσμου, δείχνοντας πως μπορεί να υπάρξει αλλαγή και ταχύτατα, αρκεί να το θελήσουμε».
Η μείωση των εργάσιμων ημερών δεν φαίνεται, όμως, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα της βρετανικής κυβέρνησης. Στη Σκωτία, πάντως, αρκετοί βουλευτές υποστηρίζουν την εφαρμογή της για την περίπτωση που αποσχισθούν από τη Βρετανία. Ο Λι Ρομπ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Σκωτίας επισήμανε προσφάτως πως «η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και τις ζωές μας, αλλά μας έδωσε και την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε». Πρόσφατη έρευνα του βρετανικού ινστιτούτου Autonomy, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, υπολογίζει πως το κόστος της μετάβασης στην εβδομάδα των τεσσάρων ημερών θα ανέλθει τουλάχιστον στα 2 δισ. δολάρια τον χρόνο, αλλά θα δημιουργήσει από 45.000 ώς 59.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πηγή: kathimerini.gr