Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016


Πάνω από 30 εκατ. δολάρια απέφερε η πρώτη δημοπρασία αντικειμένων από την ιδιωτική συλλογή έργων του ροκ σταρ Ντέιβιντ Μπάουι, με ορισμένα εξ αυτών να ξεπερνούν τις τιμές στις οποίες είχαν εκτιμηθεί.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα χθες το βράδυ, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's πραγματοποίησε την πρώτη από τις τρεις δημοπρασίες με τίτλο "Bowie/Collector", με έργα τέχνης του διάσημου μουσικού, που απεβίωσε τον Ιανουάριο σε ηλικία 69 ετών, με την πώληση να αποφέρει 24,3 εκατ. λίρες (30,66 εκατ. δολάρια).

«Στον Ντέιβιντ ανέκαθεν άρεσε να μοιράζεται τα έργα της συλλογής, δανείζοντάς τα σε μουσεία και στηρίζοντας ενεργά την τέχνη και τους καλλιτέχνες που ήταν μέρος του δικού του κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου Sotheby's.

«Ενώ η οικογένεια έχει κρατήσει ορισμένα κομμάτια με ξεχωριστή σημασία, τώρα είναι η ώρα για τον υπόλοιπο κόσμο να μοιραστεί την αγάπη του Ντέιβιντ για αυτά τα αξιοσημείωτα έργα και να συνεχίσουν να μένουν ζωντανά».

Ανάμεσα στα έργα που δημοπρατήθηκαν ήταν ο πίνακας "Air Power" του Αμερικανού καλλιτέχνη Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, έναντι 7,1 εκατ. λιρών (8,96 εκατ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του πριμ του αγοραστή – πολύ πάνω από την εκτιμώμενη τιμή των 2,5-3,5 εκατ.

Το έργο "Head of Gerda Boehm" του Βρετανού καλλιτέχνη Φρανκ Άουερμπαχ πουλήθηκε έναντι 3,8 εκατ. λιρών ενώ η εκτίμηση ήταν για 300.000-500.000.

Ο πίνακας με τίτλο "Beautiful, hallo, space-boy painting" του Βρετανού καλλιτέχνη Ντάμιεν Χιρστ και του Μπάουι, πουλήθηκε για 785.000 λίρες, ενώ η εκτιμώμενη τιμή ήταν για 250.000-350.000.

Περίπου 350 αντικείμενα διατίθενται προς πώληση, ανάμεσά τους γλυπτά και έπιπλα ντιζάιν.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να γίνουν δύο ακόμα δημοπρασίες με αντικείμενα από τη συλλογή του Μπάουι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις 14:30 θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Νωρίτερα, στις 13.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

http://www.thestival.gr


Οι διάσημοι που ακολουθούν είναι επιτυχημένοι και συνεχίζουν να απασχολούν τα ΜΜΕ, με τη δουλειά τους, τους έρωτές τους αλλά και τα περίεργα χόμπι τους.

Τομ Χάνκς

Η μεγάλη αδυναμία του διάσημου ηθοποιού είναι οι γραφομηχανές.

Όχι οι ηλεκτρικές, αλλά οι παλιές χειροκίνητες γραφομηχανές με τις κορδέλες και τα μεγάλα και βαριά πλήκτρα.

Αυτές που χρησιμοποιούσαν οι γραμματείς στις παλιές ελληνικές ταινίες, πολύ πριν κυκλοφορήσουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα έξυπνα τηλέφωνα.

Τομ Κρουζ και Γουίλ Σμίθ

Τι κοινό έχουν ο Τομ Κρουζ και ο Γουίλ Σμιθ;

Εκτός από ότι είναι δύο από τους πιο διάσημους σταρ του Χόλιγουντ, ασχολούνται και δυο με την ξιφασκία.

Ακριβώς όπως έκανε και ο Έρολ Φλιν στις αξέχαστες ταινίες του.


Αντζελίνα Τζολί

Εκτός από μία μεγάλη συλλογή παιδιών, η κινηματογραφική Λάρα Κροφτ συλλέγει δολοφονικά στιλέτα και ξίφη.

Κάποια είναι αντίκες και κάποια απλά διακοσμητικά, αλλά η Αντζελίνα τα λατρεύει.

Μπεν Στίλερ

Ο ταλαντούχος κωμικός είναι Trekkie, δηλαδή φανατικός θαυμαστής της σειράς Σταρ Τρεκ.

Πιστεύει ότι ο Κάπταιν Κέρκ είναι ο πιο απίθανος τύπος που υπάρχει και ονειρεύεται να ταξιδέψει σε μακρινούς γαλαξίες με το θρυλικό Εντερπράιζ.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Ο Λεονάρντο Ντι Κέπριο συλλέγει φιγούρες από ταινίες δράσεις.

Ιδιαίτερη αδυναμία έχει στους ήρωες του Star Trek, τους οποίους τους έχει όλους σε μινιατούρες στο δωμάτιό του.

Κουέντιν Ταραντίνο

Ο διάσημος σκηνοθέτης με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και το εκκεντρικό χιούμορ έχει ένα εξίσου ιδιόρρυθμο χόμπι.

Συλλέγει παλιά επιτραπέζια παιχνίδια, ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με παλιές τηλεοπτικές σειρές.

Τέιλορ Σουίφτ

Η αδυναμία της είναι να κατασκευάζει χιονόμπαλες (snow globes) από παλιά βάζα μαρμελάδας και να βάζει μέσα αγγελάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Κλόντια Σίφερ

Το πανέμορφο μοντέλο έχει μια μεγάλη συλλογή από έντομα.

Επίσης, ζωγραφίζει έντομα.

Νικόλ Κίντμαν

Η Νικόλ Κίντμαν, λοιπόν, μαζεύει αρχαία νομίσματα, αλλά μόνο από την περιοχή της Ιουδαίας.

Ριζ Γουίδερσπουν

Η Ριζ είναι μία παραδοσιακή Αμερικάνα του Νότου, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη.

Το χόμπι της είναι να συλλέγει παλιά λινά με κεντήματα και δαντέλες

Τζόνι Ντεπ

Στη συλλογή του έχει έναν σκελετό περιστεριού, νυχτερίδες και πολλά έντομα.

Επίσης, συλλέγει αντικείμενα που ανήκαν ή έχουν σχέση με τον διάσημο συγγραφέα της μπιτ γενιάς, Τζακ Κέρουακ, όπως βιβλία, χειρόγραφα, σακάκια, αδιάβροχα ακόμα και μία βαλίτσα.

Συλλέγει, ακόμη, λάμπες, διακοσμητικά και έπιπλα από την εποχή Ντεκό.

Και τέλος έχει μία συλλογή από φωτογραφίες και πίνακες που απεικονίζουν Κλόουν

ΠΗΓΗ: star.gr

Πιστεύετε ότι είστε από τους φανατικούς θαυμαστές του Τζάστιν Μπίμπερ; Διαθέτετε όλα του τα άλμπουμ και ξέρετε όλα του τα τραγούδια;

Έχετε δώσει 250 ευρώ για να αγοράσετε ένα μπουκάλι επειδή υποτίθεται ότι από αυτό έχει πιει ο αγαπημένος σας τραγουδιστής και διαθέτετε στη συλλογή σας κομμάτια του, που έχουν κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση;

Καλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που κάνουν οι Beliebers της Βραζιλίας, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να κατασκηνώνουν στο σημείο όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα εμφανιστεί ο 22χρονος ποπ σταρ τον ερχόμενο… Μάρτιο.

Πολλοί από τους θαυμαστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα είναι μπροστά στη σκηνή να αισθάνονται τον ιδρώτα του JB όταν τελικά δοθεί η συναυλία κι έτσι έχουν δημιουργήσει μία κατασκήνωση έξω από το Σαμπαδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο πέντε μήνες πριν.

Βέβαια αυτό μπορούν και το κάνουν καθώς τώρα στο Ρίο είναι καλοκαίρι, οπότε οι θαυμαστές τού Τζάστιν έχουν εξοπλιστεί με σκηνές, σκεπάσματα και εντομοαπωθητικά κι έχουν εγκατασταθεί περιμένοντας να δουν το αγαπημένο τους ίνδαλμα.

Έχουν ακόμη δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκ περιτροπής φύλαξης της θέσης τους, ώστε ο καθένας να μπορεί να πηγαίνει και να παρακολουθεί το σχολείο του ή να πηγαίνει στη δουλειά του όλο αυτό το διάστημα.

«Είμαστε εδώ για να δούμε το είδωλό μας και να του δείξουμε την αγάπη μας για όλα αυτά που κάνει», δήλωσε ένας από τους θαυμαστές του Μπίμπερ στην εφημερίδα Globo της Βραζιλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κλίντον κατηγορεί τον επικεφαλής του FBI για την ήττα της από τον Trump
Τον επικεφαλής του FΒΙ κατηγορεί η Χίλαρι Κλίντον για την ήττα της στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου σε μια τηλεδιάσκεψη που είχε με τους μεγαλύτερους χορηγούς της προεκλογικής της εκστρατείας.
Η Κλίντον, που έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ μετά την ήττα της, είπε πως η εκστρατεία της και το Δημοκρατικό κόμμα συγκέντρωσαν 900 εκατομμύρια δολάρια χάρη στις δωρεές 3 εκατομμυρίων χορηγών, ανέφεραν οι δύο συμμετέχοντες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών εξήγησε ότι ο Τζέιμς Κόμεϊ ευθύνεται για την ήττα της αφού εκείνος αποφάσισε να στείλει την επιστολή στο Κογκρέσο λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές στην οποία ανακοίνωνε ότι θα άνοιγε εκ νέου τον φάκελο της υπόθεσης με την ηλεκτρονική της αλληλογραφία, όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως το 2012.
Ο ίδιος ο Κόμεϊ, μια εβδομάδα αργότερα ανακοίνωσε ότι εξέτασε τα email και συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να ασκηθούν διώξεις στην πολιτικό, ωστόσο η πολιτική ζημιά είχε ήδη γίνει.
Η υποψήφια των Δημοκρατικών επισήμανε στους δωρητές ότι ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε και τις δύο ανακοινώσεις του διευθυντή του FBI προκειμένου να επιτεθεί σε εκείνη, βάσει των όσων είπαν οι δύο συμμετέχοντες στο Reuters.
Αν και η δεύτερη επιστολή την απάλλαξε από οποιοδήποτε παράπτωμα, η Κλίντον εξήγησε ότι το γεγονός αυτό ενίσχυσε την ιδέα στους υποστηρικτές του Τραμπ ότι το σύστημα λειτουργεί υπέρ της και τους κινητοποίησε να πάνε να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών.
Κοινωνικός τουρισμός 2016 - 17: Έως 20 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για τους δικαιούχους
Την Δευτέρα (7/11) ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2016-2017.
Οι δικαιούχοι έχουν περιθώριο για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή της ως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 23:59.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά διακοπές που θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.
Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:
· από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή
· από μία έως 5 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ . Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ στις οποίες ανήκουν, για την έκδοση κωδικών πρόσβασης. Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες κατά το έτος 2015:
· είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή
· έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
· έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
· συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.


Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η ομορφότερη χώρα του κόσμου για το 2016, από τους χιλιάδες αναγνώστες του διάσημου ταξιδιωτικού περιοδικού Condé Nast Traveler, στα πλαίσια των ετήσιων Βραβείων Τουρισμού που απονέμει, έχοντας κύρια έδρα τη Νέα Υόρκη!
«Η Ελλάδα συνεχίζει να αιχμαλωτίσει τη φαντασία σας ενθουσιάζοντας σε όλους τους τομείς», γράφει στον πρόλογο των Βραβείων για την Καλύτερη Χώρα του Κόσμου 2016 το περιοδικό, εγκωμιάζοντας την πατρίδα μας, που αν και μέσα σε τεχνητή εν πολλοίς κρίση, εξακολουθεί να ακτινοβολεί, να λάμπει, να θαμπώνει, να ελκύει και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη!
Έτσι η ασύγκριτη Ελλάδα αφήνει κατά πολύ πίσω τις χώρες των «δανειστών», αλλά και όλους τους λεγόμενους «εξωτικούς προορισμούς», όπως μπορεί κανείς να δει στις 20 θέσεις κατάταξης:
1. Ελλάδα
2. Ιταλία
3. ΗΠΑ
4. Νότιος Αφρική
5. Γαλλία
6. Ισπανία
7. Ινδία
8. Αυστραλία
9. Ταϊλάνδη
10. Μεξικό
11. Νέα Ζηλανδία
12. Πορτογαλία
13. Καναδάς
14. Αργεντινή
15. Σρι Λάνκα
16. Μαρόκο
17. Ινδονησία
18. Ιρλανδία
19. Ιαπωνία
20. Βιετνάμ
Στην αποκάλυψη του λόγου για τον οποίο δεν θα είναι στην κριτική επιτροπή του Voice η Έλλη Κοκκίνου προχώρησε χθες ο Δημήτρης Ουγγαρέζος στον αέρα της εκπομπής «ΣουΚου».

«Ακουγόταν ότι η Έλλη Κοκκίνου θα είναι στο Voice, στον ΣΚΑΙ, αλλά δεν θα είναι. Μέχρι τελευταία στιγμή περίμεναν να πει το “οκ”. Μέχρι το σαββατοκύριακο το τελευταίο ήταν να είναι στην κριτική επιτροπή, όμως, τελικά δεν συμφώνησαν διότι η δισκογραφική της εταιρία ζήτησε να είναι και άλλος ένας καλλιτέχνης από την εταιρία στην κριτική επιτροπή, δεν συμφώνησε η παραγωγή του Voice κι έτσι χάλασε το deal», είπε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.

http://www.thestival.gr

Πρόσκληση από το νέο πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως έχει λάβει η Έφη Θώδη προκειμένου να του τραγουδήσει στο Λευκό Οίκο το τραγούδι της «Μπήκαν τα Γίδια στο Μαντρί». Αυτό υποστήριξε η ίδια η τραγουδίστρια, μιλώντας εκπομπή της Αννίτας Πάνια στο «Ε».
Όπως ανέφερε η Έφη Θώδη, το βράδυ των εκλογών της τηλεφώνησε ο μάνατζέρ της από τη Νέα Υόρκη και της είπε ότι εκείνο το βράδυ ένας από τους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος -όπως είπε- είναι φίλος του μάνατζέρ της) έβαλε στο κινητό το τραγούδι της Έφης Θώδη «Μπήκαν τα Γίδια στο Μαντρί». Το τραγούδι άρεσε τόσο πολύ στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, που ζήτησε από τους συνεργάτες του να φέρουν την Έφη Θώδη στις ΗΠΑ για να του το τραγουδήσει! Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την τραγουδίστρια, ο Τραμπ ζήτησε να του μεταφράσουν τους στίχους του τραγουδιού στα Αγγλικά και του άρεσε πάρα πολύ.
Η Έφη Θώδη πρόσθεσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ την έχει προσκαλέσει προσωπικά στον Λευκό Οίκο και αποκάλυψε ότι σκέφτεται μήπως αργότερα κάνει μία εκτέλεση του τραγουδιού και στην αγγλική γλώσσα!
Όσο για το ενδεχόμενο να επρόκειτο για… πλάκα που της έκανε ο φίλος της, απάντησε πως δεν είναι πλάκα και ότι ο μάνατζέρ της είναι πολύ σοβαρός, ενώ σημείωσε πως έχει επισκεφθεί και άλλες φορές τη Νέα Υόρκη.

Η μεγαλύτερη Σελήνη που είχαν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα είναι η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου.
Η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.
Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.
Aν ο ουρανός είναι καθαρός, η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο.
Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Έτσι, και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.
Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.
Προσπάθειες ώστε τα Οικογενειακά Επιδόματα ΟΓΑ να καταβληθούν λίγο πριν ή μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στόχος των υπηρεσιών του ΟΓΑ είναι η επόμενη καταβολή των Οικογενειακών Επιδομάτων να γίνει πριν τις γιορτές, χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί η ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται, ότι κανονικά η επόμενη καταβολή είναι για τις 20 Ιανουαρίου, αλλά για ευνόητους λόγους καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι οικογένειες που έχουν ανάγκη να τύχουν της οικονομικής αυτής στήριξης πριν τα Χριστούγεννα.

Η επεξεργασία των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους αρμόδιους να υπολογίζουν ότι οι δικαιούχοι της επόμενης, τέταρτης, δόσης μάλλον θα φτάσουν λίγο πάνω από τις 750.000, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για την προηγούμενη καταβολή έφτασε τις 717.000.

http://www.fpress.gr

Κοινωνικός τουρισμός 2016 - 17: Έως 20 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για τους δικαιούχους
Την Δευτέρα (7/11) ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2016-2017.
Οι δικαιούχοι έχουν περιθώριο για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή της ως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 23:59.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά διακοπές που θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.
Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:
· από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή
· από μία έως 5 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ . Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ στις οποίες ανήκουν, για την έκδοση κωδικών πρόσβασης. Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες κατά το έτος 2015:
· είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή
· έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
· έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
· συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.


«Φως» στο τούνελ αναζητούν περίπου 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους, που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια (συνολικός αριθμός δανείων 140.000) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η μείωση των αποδοχών τους που στα χρόνια της κρίσης έχει καταγράψει μεσοσταθμικά ποσοστά ύψους 40%, έχει φέρει μερίδα δανειοληπτών προ του αδιεξόδου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που φέρνουν συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, ότι ένας αριθμός εργαζομένων ή συνταξιούχων του Δημοσίου, αναγκάζεται να τα βγάζει πέρα παίρνοντας από το μισθό μόλις 200 ευρώ, καθώς το υπόλοιπο των αποδοχών του καταλήγει στην αποπληρωμή των δόσεων του δανείου.
Η κυβέρνηση και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μόλις ανακοίνωσαν ότι έρχεται νέα ρύθμιση με αναδρομική ισχύ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την «ανακούφιση» των δανειοληπτών από το βάρος των χρεών. Ωστόσο, οι δανειολήπτες εκτιμούν ότι πρόκειται να τους προσφερθεί η ίδια «ξαναζεσταμένη συνταγή» που έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στους δανειολήπτες δεν έχει πάψει ο φόβος ότι στο μέλλον (βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο) τα δάνεια τους ίσως καταλήξουν σε κάποια ιδιωτική εταιρεία ειδικού σκοπού, δηλαδή ένα από τα γνωστά funds. Κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2006, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, 24.400 δάνεια δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκώ, τιτλοποιήθηκαν και εκχωρήθηκαν σε fund (Grifonas Finance No1 Plc) με έδρα το Λονδίνο. Οι δανειολήπτες το πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι έχουν τα «χέρια δεμένα». Ποιος θα το περίμενε ότι η υπόθεση των δανείων εργαζομένων του ελληνικού δημοσίου θα έχει… διεθνείς διαστάσεις. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι πρόκειται για δάνεια με μηδενικό ρίσκο, καθώς αποπληρώνονται απευθείας με παρακρατήσεις από τους μισθούς των υπαλλήλων. Κανένα από αυτά δεν είναι «κόκκινο». Ας πάρουμε όμως την ιστορία των δανείων από την αρχή…
Το ιστορικό
Οι δημόσιοι υπάλληλοι επέλεγαν μαζικά το ΤΠΔ, κυρίως λόγω της ασφάλειας που ένιωθαν σε σύγκριση με τις ιδιωτικές τράπεζες. Τα δάνεια χορηγούνταν ουσιαστικά πάνω σε δύο άξονες: το ύψος του μισθού που έπαιρνε ο υπάλληλος και την εμπορική αξία του σπιτιού. Το ακίνητο υποθηκευόταν, ώστε ακόμη και σε περίπτωση απόλυσης του υπαλλήλου, να υπάρχει πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα. Τα δάνεια εξυπηρετούνται με σταθερό επιτόκιο, σε ένα εύρος μεταξύ 4,5%-6,2% (μεσοσταθμικά 4,7%). Το ύψος του προσαρμοζόταν με βάση τις κατά καιρούς οικονομικές συνθήκες, εντός των ορίων που έθετε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Από το 2010 και μετά, με βάση το «τσεκούρωμα» μισθών και συντάξεων, το Ταμείο παρείχε κατά καιρούς τη δυνατότητα ρυθμίσεων χορηγηθέντων δανείων του στεγαστικού τομέα (επιμήκυνση, μερική καταβολή, αναστολή κ.τ.λ.) προς διευκόλυνση των δημοσίων υπαλλήλων. Ομως οι διακανονισμοί οδηγούσαν σε έναν φαύλο κύκλο εγκλωβισμού των δανειοληπτών, μια και δεν έδιναν ολοκληρωμένες λύσεις.
Ας πούμε, ως παράδειγμα ότι ένας δανειολήπτης δημόσιος υπάλληλος είχε δάνειο 140.000 ευρώ και βρισκόταν στα πρώτα χρόνια εξυπηρέτησής του, διάρκειας 30 ετών, με δόση μηνιαία κοντά στα 800 ευρώ. Αξιοποιώντας τη ρύθμιση της επιμήκυνσης του δανείου, ο δανειολήπτης επέκτεινε το δάνειό του για δέκα χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η μηνιαία δόση περίπου στα 120-130 ευρώ, όμως στα 40 χρόνια θα πλήρωνε περίπου 45.000 ευρώ επιπλέον τόκους.
Μια δεύτερη επιλογή ρύθμισης ήταν η μείωση της δόσης στο μισό για 5 χρόνια – στο συγκεκριμένο παράδειγμα, από 800 στα 400 ευρώ. Από κει και πέρα υπήρχαν άλλες δύο επιλογές.
Από τη μία η εφάπαξ καταβολή των οφειλών που ανέβαλλε ο οφειλέτης, από την άλλη ανακεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων οφειλών και προσμέτρησή τους στο συνολικό χρέος, το οποίο, ως αποτέλεσμα, διογκωνόταν περαιτέρω. Αδιέξοδο σε κάθε περίπτωση: μεγαλύτερο υπόλοιπο χρέους, μικρότερα εισοδήματα λόγω περικοπών.
Να σημειωθεί ότι από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποκλείστηκαν οι 24.400 οφειλέτες των οποίων τα δάνεια είχαν ήδη εκχωρηθεί. Πηγαίνοντας στο ταμείο για ρύθμιση, έμαθαν ότι δεν χρωστούν πλέον στο Ταμείο, αλλά σε κάποιο ξένο fund! Στις ρυθμίσεις εντάχθηκαν περίπου 95.000-96.000 δάνεια από τα 135.600 που είχαν τη δυνατότητα, δηλαδή το 70%.
Οι νέες ρυθμίσεις
Μετά από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, μία ημέρα πριν την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ρύθμιση των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Με τις ρυθμίσεις που αφορούν 140.000 δάνεια εκτιμάται ότι στο 48% των δανείων θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου κατά 2,3% και στο 1/3 περίπου αυτών θα υπάρξει επιπλέον και πάγωμα μέρους του κεφαλαίου. Στο 52% των υπολοίπων δανείων προβλέπεται να υπάρξει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με προβλεπόμενη μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου που, για το τρέχον εξάμηνο, θα είναι της τάξεως του 1%. Σημειώνεται ότι το όφελος για τους δανειολήπτες θα κυμαίνεται από 150-300 ευρώ μηνιαίως.
Η ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή από τις 24 Νοεμβρίου και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2016.
Σκοπός της νέας πολιτικής, όπως επισημαίνεται, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των δανειοληπτών, με την υλοποίηση λύσεων προσαρμοσμένων στις πραγματικές δυνατότητες του καθενός απ’ αυτούς, με παράλληλη εξασφάλιση της δυνατότητας αποπληρωμής του κάθε δανείου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό.
Για τον προσδιορισμό της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση λύσης, θα εφαρμόζονται κατά σειρά οι τεχνικές που προβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για όλο το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα η επιμήκυνση του δανείου, η δραστική μείωση του επιτοκίου και η αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου με μειωμένο επιτόκιο και πάγωμα του υπόλοιπου κεφαλαίου για διάστημα δέκα ετών.
Το παράδειγμα που δίνεται είναι το ακόλουθο:
Δανειολήπτης με δάνειο 100.000 ευρώ, με υπολειπόμενη διάρκεια 20 ετών, και με ισχύον επιτόκιο εκτοκισμού 4,8%.
  • Σήμερα πληρώνει δόση 649 ευρώ το μήνα, και με τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να πληρώνει 390 ευρώ το μήνα (μέσω επιμήκυνσης κατά 10 έτη και μείωσης επιτοκίου σε 2,4%), δηλαδή θα έχει μείωση μηνιαίας δόσης κατά 259 ευρώ και συνολικό ετήσιο όφελος 3.108 ευρώ.
  • Εάν ο εν λόγω δανειολήπτης λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος ενταχθεί στην λύση που θα προβλέπει και πάγωμα του 30% του κεφαλαίου, τότε η μηνιαία δόση του μπορεί να φτάσει τα 273 ευρώ το μήνα, δηλαδή μηνιαίο όφελος από διαφορά δόσεων 376 ευρώ και ετήσιο όφελος 4.512 ευρώ.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διευκρινίζει επίσης ότι τα επιτόκια των δανείων του είναι σταθερά για όλη τη διάρκεια του δανείου (30 και πλέον χρόνια), με σκοπό την προστασία των δανειοληπτών από τυχόν διακυμάνσεις των επιτοκίων σε μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμα με επιτόκια άλλης μορφής (π.χ. κυμαινόμενα).
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Ταμείο δεν πιστεύει και δεν θα εφαρμόσει οριζόντιες λύσεις χωρίς κριτήρια, αφού δεν προστατεύουν το συμφέρον των δανειοληπτών που έχουν θιγεί πιο έντονα από την οικονομική κρίση και οι οποίοι έχουν ανάγκη βιώσιμων λύσεων.
Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την 7η Ιουλίου είναι ο αναγκαίος για τη διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών και αυτοματισμών για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαδικασία υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων.
Άλλωστε, η νέα πολιτική θα έχει έναρξη ισχύος από 1ης Ιουλίου 2016 για όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή θα έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η/12/2016, με συνέπεια να μην απολεσθούν δικαιώματα και οφέλη της νέας πολιτικής, επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.
Ισως αυτές οι προαναγγελίες να σας θυμίζουν κάτι… κοντά στο 2010!
Τι ζητά η ΑΔΕΔΥ
Από πλευράς των 120.000 δημοσίων υπαλλήλων και των δανειοληπτών τους, η ΑΔΕΔΥ λέει πως όχι μόνο αποδεικνύεται… άνθρακες ο θησαυρός, αλλά αντίθετα οι προωθούμενες ρυθμίσεις, οξύνουν το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και βυθίζουν ακόμα περισσότερο στα χρέη τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ η ραγδαία μείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συντάξεων του Δημοσίου, καθιστούν πλέον δύσκολη έως αδύνατη την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων δανείων, και αυτό γιατί τα δάνεια χορηγήθηκαν συναρτήσει του ύψους των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου, τις οποίες το Δημόσιο μείωσε μονομερώς την τελευταία 5ετία χωρίς, ταυτόχρονα, να προβεί και σε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών. «Τα δάνεια αυτά είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν», σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλία ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών.
  • Να αναπροσαρμόσει τα δάνεια με βάση το ύψος της σημερινής μισθοδοσίας των υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων, αλλά και την ύπαρξη και άλλων δανείων για το ίδιο ακίνητο.
  • Να μηδενίσει τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και το 6,2%.
  • Να σταματήσει τον παράνομο ανατοκισμό και να συμμορφωθεί – ευθυγραμμιστεί με τις δικαστικές αποφάσεις
  • Να σταματήσει την ολέθρια πορεία διάλυσης του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Τραπεζών) και να προχωρήσει στην ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμισή του, αναδεικνύοντας τον ιδρυτικό σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
  • Να αποτελέσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας του, το φορέα εκείνο που θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνόλου των Στεγαστικών Δανείων των εργαζομένων και συνταξιούχων (Ταχ. Ταμιευτήριο, Ιδιωτικές τράπεζες) μέσω της εξαγοράς αυτών (αντί να περάσουν στα χέρια των funds) και της ουσιαστικής ρύθμισής τους, με τρόπο μάλιστα που μπορεί να αποφέρει και στο Ταμείο τεράστια κέρδη.
  • aftodioikisi.gr
Η σεξουαλική ζωή αποτελεί δείκτη όχι μόνο συναισθηματικής αλλά και σωματικής υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συχνό και ποιοτικό σεξ δεν προσφέρει μόνο απόλαυση και ψυχική ευεξία, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Δείτε τα πιο σημαντικά:

Αϋπνία

Μετά το σεξ, το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία προκαλεί υπνηλία.

Κρύωμα

Το συστηματικό σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Πονοκέφαλος

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cephalalgia, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες που έπασχαν από ημικρανίες είδαν βελτίωση μετά από το σεξ, ενώ στο 20% των συμμετεχόντων ο πονοκέφαλος έφυγε εντελώς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει χάρη στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ.

Κράμπες περιόδου

Το σεξ βοηθά στους πόνους της περιόδου επειδή ο οργασμός προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα και απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως αναλγητικά.

Λόξυγκας

Σύμφωνα με τον Dr. Francis M. Fesmire, ο οργασμός είναι ο τέλειος τρόπος για να χαλαρώσει ο οργανισμός και να φύγει ο λόξυγκας.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!