Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018


Μια νεοσύστατη εταιρεία, η αμερικανική Nectome, που ιδρύθηκε το 2016 από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, υπόσχεται να κάνει στο μέλλον «μπακ/απ» τον εγκέφαλο κάθε ανθρώπου, «ανεβάζοντας» τον (upload) μετά στο υπολογιστικό «νέφος». Ακούγεται ωραίο (αν ποτέ όντως γίνει πραγματικότητα), αλλά υπάρχει μια όχι ασήμαντη λεπτομέρεια που η εταιρεία παραδέχθηκε: θα πρέπει πρώτα να σκοτώσει τον πελάτη της!
Η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει σε πρώτο στάδιο τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης του εγκεφάλου με μια καινοτόμο διαδικασία «υαλοποίησης» και, στη συνέχεια, τη «αντιγραφή» του περιεχομένου του εγκεφάλου, ώστε να αποθηκευτεί σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επιτυχείς δοκιμές του πρώτου σταδίου, δηλαδή της κρυοσυντήρησης, στον εγκέφαλο ενός κουνελιού το 2016 και ενός χοίρου το 2018.
Όμως για να δουλέψει σωστά η διαδικασία υαλοποίησης του εγκεφάλου, προκειμένου ο τελευταίος να συντηρηθεί καλά για πολλά χρόνια, εωσότου έχει πια αναπτυχθεί μια αποτελεσματική μέθοδος «ανεβάσματος» του περιεχομένου του σε υπολογιστή (και άρα να ελπίζει κανείς σε μια «αναγέννηση» του εαυτού του), θα πρέπει η διαδικασία κρυοσυντήρησης να πραγματοποιηθεί τη στιγμή του θανάτου ή μάλλον η ίδια η διαδικασία να αποτελεί την αιτία του θανάτου.
Αυτό οφείλεται στο ότι η κυκλοφορία του αίματος του πελάτη/θύματος θα πρέπει να αντικατασταθεί με χημικές ουσίες που θα διατηρήσουν άθικτη τη νευρωνική δομή του εγκεφάλου του νεκρού πλέον ατόμου.
Προκύπτει, μεταξύ άλλων, το ερώτημα αν μια τέτοια πρακτική είναι νόμιμη. Από την άλλη, η εταιρεία θα σκοτώνει τον πελάτη (με τη συναίνεση ασφαλώς του τελευταίου) υποσχόμενη να τον αναγεννήσει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν έχει αναπτύξει κάποια πραγματικά αξιόπιστη μέθοδο για να αντιγράψει το «λογισμικό» του εγκεφάλου, δηλαδή το νου του.
Η Nectome δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι κάπου το 2024 θα έχει αναπτύξει μια μέθοδο που θα επιτρέπει την πλήρη ψηφιακή προσομοίωση ενός «βιολογικού νευρωνικού δικτύου» και το «ανέβασμα» του (upload) σε υπολογιστή. Όμως ένα νευρωνικό δίκτυο απέχει πολύ από ένα ολόκληρο εγκέφαλο, πολύ περισσότερο από ένα ολοκληρωμένο νου που αλληλεπιδρά με τον κόσμο και έχει αυτοσυνειδησία.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι -αντίθετα με άλλες προσπάθειες κρυογονικής- δεν αποσκοπεί στο να επαναφέρει στη ζωή τον ίδιο τον εγκέφαλο του πεθαμένου (δηλαδή το hardware του), αλλά να αποθηκεύσει ψηφιακά τις μνήμες του (δηλαδή το software του).
Πάντως η Nectome, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», υποστηρίζεται τόσο από τον οργανισμό Y Combinator, που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων (στο παρελθόν έχει στηρίξει γνωστά πλέον ονόματα, όπως το Dropbox και η AirBnB), όσο και από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο ήδη την επιδότησε με σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.
Η Nectome προτίθεται να αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους που έχουν κάποια ασθένεια τελικού σταδίου και βρίσκονται λίγο πριν τον θάνατο. Ήδη αναζητά ανθρώπους που σχεδιάζουν να πεθάνουν με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Αν και η έρευνά της βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ήδη -προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της- η εταιρεία άρχισε να «πουλάει ελπίδα», δημιουργώντας από τώρα μια λίστα αναμονής. Όποιος θέλει, μπορεί να μπει σε αυτή τη λίστα προκαταβάλλοντας 10.000 δολάρια, για να εξασφαλίσει ότι θα έχει προτεραιότητα όταν – και αν- οι υποσχέσεις της γίνουν πιο ρεαλιστικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, 25 άνθρωποι έχουν κιόλας δηλώσει το όνομά τους.

Tην ίδια νύχτα που ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Λος Άντζελες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο τον «άρπαξε» στο στόμα του, από την άλλη πλευρά της πόλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Fulfillment Fund, μιας οργάνωσης που προωθεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην ομιλία του ο Ντε Νίρο δήλωσε ότι «η εκπαίδευση σε κολέγια είναι σημαντική, αλλά η εκπαίδευση χωρίς ανθρωπιά είναι αμάθεια. Κοιτάξτε τον Πρόεδρό μας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, έχει λάβει ποιοτική εκπαίδευση, αλλά παραμένει ένας ηλίθιος».
Όταν ένας από τους ακροατές αντέδρασε ακούγοντας το όνομα του Τραμπ ο ηθοποιός είπε: «Όχι, μη γιουχάρεις μωρό μου. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, συγγνώμη. Δεν έχει καμία αίσθηση ανθρωπιάς ή συμπόνιας».
Και πρόσθεσε ότι δεν προσπαθεί να μετατρέψει ένα μη πολιτικό γεγονός σε πολιτικό. «Αλλά όσο η ηγεσία της χώρας μας είναι τόσο φρικτή και τόσο διεφθαρμένη, θα μιλάω ανοιχτά όπου βρίσκομαι. Η σιωπή ενάντια σε έναν τέτοιο κακοποιό σε κάνει συνένοχο και απόψε, είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί ο Τραμπ αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως παπαγαλία, έναν τρόπο να αποκτάς χρήματα σε βάρος των κορόιδων».

Η Νορβηγία έχασε το Νο1 της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου από τη Φινλανδία, αλλά έκανε αντεπίθεση με το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της ηπείρου μας. Δείτε τι έκαναν οι άνθρωποι.
Στο ανατολικότερο σημείο της νορβηγικής ακτογραμμής, δίπλα στο χωριό Båly, η διεθνής εταιρία αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης, Snøhetta σχεδίασε το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης. Βλέπετε, υπάρχουν ήδη σχετικές εμπνεύσεις στο Dubai, τις Maldives και τη Florida. Κάπως έτσι, η Νορβηγία θα πάρει και το αίμα της πίσω για την απώλεια της πρώτης θέσης, στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη.
Το restaurant των 600 τετραγωνικών μέτρων, θα λειτουργήσει και ως ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας ζωής, καθώς δημιουργήθηκε πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με τοίχους ικανούς να αντέξουν στις όποιες συνθήκες. Θα έχει τρία επίπεδα και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 100 ανθρώπους. Θα κάνει εγκαίνια στο πρώτο τετράμηνο του 2019.


Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την προημιτελική φάση του Champions League, στα γραφεία της UEFA, με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο, καθώς εκεί βρέθηκαν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Σεβίλλη από την Ισπανία, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι από την Αγγλία, η Γιουβέντους και η Ρόμα από την Ιταλία και η Μπάγερν Μονάχου από τη Γερμανία.
Το γεγονός ότι δεν υπήρχε περιορισμός και ότι όλοι μπορούσαν να κληρωθούν με όλους, έκανε ακόμη πιο συναρπαστική τη διαδικασία.
Οι πρώτοι αγώνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 3 και 4 Απριλίου, ενώ οι επαναληπτικοί είναι προγραμματισμένοι για μια εβδομάδα αργότερα, το διήμερο 10 και 11 Απριλίου.
Αναλυτικά τα ζευγάρια:
Μπαρτσελόνα-Ρόμα
Σεβίλλη-Μπάγερν Μονάχου
Γιουβέντους-Ρεάλ Μαδρίτης
Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι

Ακούγεται απίστευτο, ωστόσο τα παιχνίδια βρέθηκαν και το 2017 στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των πλέον επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη περισσότερο ξαφνιάζει η είδηση, ότι οι ανησυχίες δεν στρέφονται αυτή τη στιγμή σε κάποιο παιχνίδι που παραπέμπει σε όπλο, αλλά στο φαινομενικά αθώο «σπίνερ». Ένα μικρό παιχνίδι, που χωράει μέσα στην χούφτα ενός παιδιού και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μετεξέλιξη της… σβούρας!
Το «σπίνερ» θριαμβεύει στις ημέρες μας στα σχολεία και στις παδικές χαρές, όπου θα το δείτε στα χέρια αγοριών και κοριτσιών. Κι όμως…
«Οι ανησυχίες διατυπώνονται λόγω ατυχημάτων, όπου εμπλέκονται μικρά παιδιά τα οποία κατάπιαν σπασμένα κομμάτια αυτών των παιχνιδιών ή κουμπιά», λέει αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Μάλιστα υπήρξαν παιδιά που κατέληξαν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων με σοβαρά προβλήματα.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατέγραψαν περισσότερα από 2.000 περιστατικά «συναγερμού» μέσα στο 2017, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση παιχνιδιών, ή την απόρριψη αιτήσεων εισαγωγής στην ΕΕ.
«Χάρη στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (της ΕΕ), επικίνδυνα μοντέλα ‘σπίνερ’ εντοπίστηκαν, μπλοκαρίστηκαν στα σύνορα ή σε λιμάνια, ή καταστράφηκαν», σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν.
ΠΗΓΗ: Γαλλικό Πρακτορείο

Eταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσε ότι παρασκεύασε το πρώτο βρεφικό γάλα σε σκόνη με βάση το γάλα καμήλας. Πρόκειται για το Camelicious της εταιρείας Emirates Industry for Camel Milk & Products, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Gulfood 2018, μιας διεθνούς εμπορικής διοργάνωσης τροφίμων και ποτών, που διεξάγεται από τις 18 έως τις 22 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το συγκεκριμένο γάλα είναι κατάλληλο για βρέφη από ενός έως τριών ετών και στοχεύει κυρίως σε εκείνα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό.
Εδώ και αιώνες, το πλούσιο σε βιταμίνες γάλα της καμήλας υπήρξε βασικό προϊόν των Βεδουίνων, των νομαδικών φυλών βοσκών, σε περιοχές του Κόλπου, οι οποίοι εξακολουθούν να το περιλαμβάνουν στην καθημερινή διατροφή τους.
Τόσο το γάλα της καμήλας όσο και το κρέας έχουν εξελιχθεί σε μια δημοφιλή λιχουδιά τα τελευταία χρόνια στις χώρες του Κόλπου και πλέον πολλά εστιατόρια περιλαμβάνουν στο μενού τους σοκολάτες από γάλα καμήλας ή καρπάτσιο και μπιφτέκι από κρέας καμήλας.
Η εταιρεία χαρακτηρίζει το τελευταίο προϊόν της «το πρώτο βρεφικό γάλα σε σκόνη από επεξεργασμένο γάλα καμήλας» στον κόσμο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!