Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η δεξαμενή της δημιουργικότητάς του στερεύει (αντιθέτως, η μούσα της αυτοδιαφήμισης δεν σιωπά ποτέ, προσθέτουμε εμείς). Οπως ο ίδιος υποστηρίζει, αυτό οφείλεται στην απόφασή του να απεξαρτηθεί από τις μεγάλες αδυναμίες του, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο λόγος για τον σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ («Dogville», «Melancholia», «Nymphomaniac», «Δαμάζοντας τα κύματα», «Αντίχριστος») που σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politiken» της Δανίας παραδέχτηκε ότι κινητήριος δύναμη γι' αυτόν ήταν για πολλά χρόνια οι ναρκωτικές ουσίες και το ποτό. Ο 58χρονος σκηνοθέτης εξηγεί πως ένα μπουκάλι βότκα την ημέρα τον βοηθούσε να μπει σε έναν «παράλληλο κόσμο», διαδικασία την οποία φαίνεται να συνδέει άρρηκτα με τη δημιουργικότητά του. «Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω άλλες ταινίες και αυτό με ανησυχεί. Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποια αξιόλογη καλλιτεχνική έκφραση από πρώην μέθυσους ή πρώην τοξικομανείς. Αλήθεια, ποιος θα ήθελε να ακούσει τους Rolling Stones χωρίς αλκοόλ ή τον Τζίμι Χέντριξ χωρίς την ηρωίνη του;». Πατέρας τεσσάρων παιδιων, παραδέχεται πως ήρθε η ώρα να επιλέξει ανάμεσα στον άνθρωπο και τον καλλιτέχη Λαρς φον Τρίερ.
tanea.gr
Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό σας θα μπορείτε να χαλαρώσετε σε χρόνο μηδέν μετά από μια κουραστική ημέρα, να γεμίσετε με ζωντάνια και ενεργητικότητα όταν αισθάνεστε εξουθενωμένοι και να οπλιστείτε με αυτοπεποίθηση σε περίπτωση που νιώθετε ανασφάλεια;

Αμερικανοί επιστήμονες υπόσχονται ότι πολύ σύντομα - για την ακρίβεια, μέσα στους επόμενους 12 μήνες - όλα τα παραπάνω θα είναι πραγματικότητα.

Και όχι μόνον αυτά: με τον ίδιο τρόπο, υποστηρίζουν, θα μπορείτε να αποκτήσετε δημιουργικότητα όταν νιώθετε ότι έχετε «στερέψει», ίσως ακόμη και να φτάσετε σε... οργασμό, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.

«Σύντομα θα διαθέσουμε μια συσκευή την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε την ψυχική σας κατάσταση και τη διάθεσή σας», λέει στους Times του Λονδίνου ο επιχειρηματίας Αϊσι Γκολντβάσερ, ο οποίος, μαζί με τον συνέταιρό του, καθηγητή Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Τζέιμι Τάιλερ, έχουν στήσει ένα χάι-τεκ στρατηγείο στη Σίλικον Βάλεϊ φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν την απόλυτη Μηχανή του Νου.

Το μηχάνημα που κατασκεύασε η εταιρεία τους, η οποία ονομάζεται Thync, διοχετεύει μέσω ηλεκτροδίων ηλεκτρική ενέργεια στον εγκέφαλο του χρήστη, με σκοπό να τον κάνει να αισθανθεί όπως θα ήθελε (και όχι όπως πραγματικά αισθάνεται).

Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας δοκίμασε τη συσκευή - που βρίσκεται, ακόμη, σε πειραματικό στάδιο - επιλέγοντας τη λειτουργία «ηρεμίας», η οποία έχει στόχο - τι άλλο; - να καλμάρει τον χρήστη όταν είναι αγχωμένος ή ταραγμένος.

Οπως περιέγραψε στο άρθρο του, στην αρχή πόνεσε ελαφρά, στη συνέχεια ένιωσε το κεφάλι του να δονείται και, έπειτα από λίγα λεπτά, άρχισε πράγματι να νιώθει πιο χαλαρός.

Αντιθέτως, όταν δοκίμασε τη λειτουργία «ενεργητικότητας», το πείραμα δεν πέτυχε.

Οι... λειτουργίες της ευτυχίας

Η Thync θα διαθέσει το προϊόν στην αγορά μέσα στο 2015. Τα ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με μια μικρή συσκευή, είναι τόσο μικρά ώστε χωράνε στην παλάμη του χεριού του χρήστη, ενώ ταυτόχρονα συνδέονται πολύ εύκολα με το κεφάλι του.

Η συσκευή, για την κατασκευή της οποίας έχουν επενδυθεί περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, θα ελέγχεται μέσω μιας εφαρμογής (app) για κινητά τηλέφωνα. Ο χρήστης θα ανοίγει την εφαρμογή και θα επιλέγει τη διάθεση που θέλει και την ποσότητα του ρεύματος που θα διοχετευθεί στον εγκέφαλό του.

Αρχικά θα είναι διαθέσιμες δύο λειτουργίες: αυτή της «ηρεμίας» και αυτή της «ενεργητικότητας». Αργότερα, θα αναπτυχθούν λειτουργίες όπως «δύναμη της θέλησης», «αυτοέλεγχος», «κίνητρο», «αυτοπεποίθηση» και «δημιουργικότητα».

Οι δημιουργοί της συσκευής - η οποία έχει δοκιμαστεί σε 2.000 ανθρώπους με ποσοστό επιτυχίας 80% - πιστεύουν ότι η αξιοποίηση της «δύναμης της θέλησης» θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του αλκοολισμού ή του εθισμού στον τζόγο.

«Επιλέξτε (να έχετε) αυτοέλεγχο. Επιλέξτε δημιουργικότητα. Επιλέξτε ενεργητικότητα. Επιλέξτε ηρεμία. Σκεφτείτε μας ως τον τρίτο καφέ που πίνετε το πρωί ή το κρασάκι που πίνετε το βράδυ» λέει ο Γκολντβάσερ.

Τι γίνεται, όμως, με το σεξ; Θα μπορούσαμε, μέσω της ίδιας μεθόδου, να αποκτήσουμε ένα... Οργασμόμετρο; «Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα συναίσθημα στο οποίο να μην μπορούμε να εστιάσουμε. Συνεπώς, ναι!», απαντά ο Δρ. Τάιλερ.

«Το ξεκλείδωμα της δύναμης του νου είναι το μεγαλύτερο νέο σύνορο του αιώνα μας, το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της ζωής μας. Εμείς κάνουμε αυτό το βήμα», λένε οι ιδρυτές της Thync, οι οποίοι υπόσχονται να δώσουν στον άνθρωπο τη δύναμη να αλλάζει τα συναισθήματά του κάθε φορά που το θέλει.

«Ο χάρτης του εγκεφάλου είναι γνωστός. Γνωρίζουμε ποια μέρη συνδέονται με συγκεκριμένα συναισθήματα. Γνωρίζουμε, επίσης, τις νευρικές οδούς που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο εγκέφαλος για να στείλει μηνύματα σε αυτά τα μέρη. Αυτό που κάνει η Thync είναι να στείλει ηλεκτρισμό σε αυτές τις οδούς και να επηρεάσει τη διάθεσή μας», εξηγεί ο Τζέιμι Τάιλερ.

Είναι, όμως, ασφαλής η χρήση της συσκευής; Ο Δρ. Τάιλερ παραδέχεται πως, όταν τη δοκίμασε στα αρχικά στάδια της κατασκευής, λιποθύμησε δύο φορές μπροστά στη σύζυγό του, η οποία ξέσπασε σε λυγμούς. Τώρα, όμως, υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι «ασφαλής και ήπια».
tanea.gr
Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Μανουέλ Νόιερ είναι οι υποψήφιοι για τη «Χρυσή Μπάλα». Ο πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο νικητής της περυσινής χρονιάς και εφέτος κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και το ευρωπαϊκό σούπερ καπ.

Ο Λιονέλ Μέσι, έγινε το τελευταίο δεκαήμερο ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος και στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μανουέλ Νόιερ, τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας, οδήγησε τη Νασιονάλμαντσαφ στον θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Θεωρείται ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο καθώς με τον τρόπο που αγωνίζεται έχει αλλάξει τα δεδομένα στη θέση.

Στους προπονητές οι τρεις που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του κορυφαίου είναι οι Κάρλο Αντσελότι, Γιόακιμ Λεβ και Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο πρώτος οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της Ευρώπης, ο Λεβ «καθοδήγησε» την εθνική Γερμανίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ και ο Σιμεόνε κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα με την Ατλέτικο Μαδρίτης και ήταν φιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ.
tanea.gr
Ο Αλοϊς Μπρούνερ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους Ναζί εγκληματίες πολέμου, και «δεξί χέρι» του Αντολφ Αϊχμαν, είναι «κατά 99%» νεκρός, σύμφωνα με τον διάσημο ερευνητή και «κυνηγό» ναζιστών εγκληματιών Εφραίμ Ζούροφ.

«Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε με νεκροψία, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ισχύει» είπε ο Ζούροφ, διευθυντής του Κέντρου Σίμον Βίζενταλ και ερευνητής ναζιστών εγκληματιών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Μπρούνερ πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια στη Συρία.

Ο αυστριακός ναζί υπήρξε διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης και θεωρείται υπεύθυνος για τη μεταφορά 128.000 Εβραίων σε αυτά τα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μεταξύ αυτών ήταν 44.000 Εβραίοι από την Ελλάδα, 47.000 από την Αυστρία, 23.500 από τη Γαλλία και 14.000 από τη Σλοβακία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θανατώθηκαν.

Ο Εφραίμ Ζούροφ δήλωσε στο BBC ότι πρόσφατα ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τον θάνατο και την ταφή του Μπρούνερ στη Δαμασκό από αξιόπιστο πρώην πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι το τέλος του, σύμφωνα με τον Ζούροφ, ο Μπρούνερ δεν είχε μετανοήσει για τα εγκλήματά του.

«Ήταν ένα πραγματικό τέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το 2001 ο Μπρούνερ είχε καταδικαστεί σε ισόβια από δικαστήριο στη Γαλλία.

Ο Μπρούνερ ήταν το «δεξί χέρι» του Αντολφ Αϊχμαν, του εμπνευστή της «Τελικής Λύσης», δηλαδή της ολοκληρωτικής εξόντωσης όλων των Εβραίων της Ευρώπης από το χιτλερικό καθεστώς.

Ο ίδιος ο Αϊχμαν είχε περιγράψει τον Μπρούνερ ως «έναν από τους καλύτερους άντρες του».

Ο Μπρούνερ έφτασε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1943 μετά από ειδική εντολή από τον Αϊχμαν να συμμετάσχει στην επιχείρηση σύλληψης κι εκτοπισμού όλων των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Εγκαταστάθηκε σε μία έπαυλη, στην οδό Βελισαρίου 42, λίγο πιο πάνω από τα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας κι από εκεί ξεκίνησε το αποτρόπαιο έργο του, αυτό του αφανισμού των 56.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης της εποχής εκείνης. Από την 15η Μαρτίου 1943 μέχρι την 10η Αυγούστου 1943, πάνω από 45.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου με 19 αποστολές. Από αυτούς, επέστρεψαν ζωντανοί περίπου 10.000, καθώς οι υπόλοιποι 35.000 κάηκαν στα κρεματόρια. Κάπως έτσι ο Μπρούνερ πήρε το παρατσούκλι «ο Χασάπης της Θεσσαλονίκης».

Τη δεκαετία του 1950, ο Μπρούνερ φέρεται να κατέφυγε στη Συρία ως σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Χαφέζ Αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου της, Μπασάρ Αλ Άσαντ, συμβουλεύοντάς τον σε ζητήματα βασανιστηρίων απέναντι σε αντιφρονούντες. Ωστόσο, οι συριακές αρχές επανειλημμένα διέψευδαν ότι ο καταζητούμενος ζούσε στη χώρα.

Το δικαστήριο της Φρανκφούρτης εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του το 1961, την ίδια χρονιά όπου έγινε η πρώτη απόπειρα δολοφονίας του από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Το 1980 έγινε εναντίον του μια δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του στη Συρία, σε μια επίθεση όπου έχασε το ένα του μάτι.

Σε συνέντευξή του το 1985 στο γερμανικό περιοδικό Bunte, είχε δηλώσει με θράσος πως «η μόνη του λύπη ήταν ότι δεν δολοφόνησε περισσότερους Εβραίους», ενώ δυο χρόνια μετά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sun Times του Σικάγο δήλωσε πως «οι Εβραίοι άξιζαν το θάνατο, διότι οι Εβραίοι είναι οι εκπρόσωποι του Διαβόλου και ο απόπατος της κοινωνίας. Δεν μετανοώ για τίποτε και ευχαρίστως θα επαναλάμβανα τις πράξεις μου».

Το 1987 η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ το 1995 ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Γερμανίας προσέφερε αμοιβή 330.000 δολαρίων σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Το Γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο στις 2 Μαΐου 2001 καταδίκασε το Μπρούνερ ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


tanea.gr

H «απόλυτη μπαλαρίνα», η κορυφαία σήμερα χορεύτρια στον κόσμο, Svetlana Zakharova, θα βρεθεί στη χώρα μας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου για ένα Χριστουγεννιάτικο Γκαλά Χορού μαζί με άλλα οκτώ διάσημα αστέρια του ρωσικού μπαλέτου.

«Ζωντανός Θρύλος», «Ντίβα», «Superstar», «Τσαρίνα του κλασικού μπαλέτου». Υπερθετικοί χαρακτηρισμοί που φαντάζουν φτωχοί, από τη στιγμή που τα Bolsoi την ανακήρυξαν ως «Ζαχάροβα – η απόλυτη μπαλαρίνα», παραλείποντας το μικρό της όνομα όπως παλιότερα με την Πάβλοβα και την Ουλάνοβα (Prima assoluta ballerina of Bolsoi Theatre of Russia).
Η Σβετλάνα Ζαχάροβα, το υπέρλαμπρο αστέρι των Bolsoi, η «Καλλιτέχνις του λαού της Ρωσίας», η κορυφαία σήμερα χορεύτρια στον κόσμο, αποτελεί το μήλον της έριδος ανάμεσα στα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου, αφού η Σκάλα του Μιλάνου, η Όπερα του Παρισιού, το New York City Ballet, το Tokio Ballet, η Όπερα της Ρώμης ανταγωνίζονται σκληρά για το ποιο θα την καλέσει πρώτο.
Τα φετινά Χριστούγεννα όμως η «Assoluta Zakharova» αποφάσισε να φωτίσει με το υπέρλαμπρο άστρο της τον γιορτινό ουρανό της πόλης μας, με τρεις μοναδικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με ένα εκπληκτικό Γκαλά Χορού που εμπεριέχει κάποιες πρωτοπόρες, μοντέρνες κινησιολογικές εκδοχές αλλά κυρίως την κλασική παράδοση, από όπου δεν λείπουν φυσικά έργα που την ανέδειξαν και εκτόξευσαν στο σύμπαν την φήμη της, σαν τον Κουρσάρο και τη Λίμνη των Κύκνων. Μαζί της οκτώ ακόμη super stars του μπαλέτου, όπως οι πρώτοι χορευτές των Bolsoi, Michail Loboukhin, Andrej Merkuriev και Anastasia Stashkevich, ο πρώτος χορευτής και χορογράφος του Nafas ballet – Patrick De Bana και οι μεγάλοι σολίστες του Stanislavsky, Anna Ol, Sameyon Velichko, Tatiana Bolotova και Dmitry Zagrebin.
Μια ομάδα μεγάλων αστεριών λοιπόν, ένα εκλεκτό πρόγραμμα και πάνω από όλα η «Απόλυτη Σβετλάνα» σφραγίζουν τις πιο μαγικές χορευτικές νύχτες των φετινών μας Χριστουγέννων.
Ώρα Έναρξης: 20:30
11, 12 και 13 Δεκεμβρίου
Εισιτήρια από 40 ευρώ
Οι επιστήμονες –αλλά και όσοι έχουν σκύλο για κατοικίδιο- γνωρίζουν καλά, ότι τα σκυλιά δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματα που «βγαίνουν» από τη φωνή μας.
Ακούν αν ο τόνος της φωνή μας είναι φιλικός ή εχθρικός, πώς ανεβαίνει ή κατεβαίνει ο τόνος της φωνής μας, ακόμη και ο ρυθμός της ομιλίας μας.
Τι συμβαίνει όμως με το νόημα των λέξεων που επιλέγουμε;
Κάποιες έρευνες αναφέρουν, ότι οι πολύ έξυπνοι σκύλοι γνωρίζουν μερικές εκατοντάδες λέξεις. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του npr.org, ο Chaser, ένα μπόρντερ κόλι από τη Νότια Καρολίνα είχε μάθει 1.022 ουσιαστικά και εντολές.
«Πέρα όμως από αυτές τις ελάχιστες έρευνες, υπάρχουν λίγα στοιχεία ως προς το πώς τα σκυλιά διακρίνουν την ομιλία που περιέχει λέξεις με κάποιο νόημα, από τους ήχους» σχολίασε ο νευροβιολόγος AttilaAndics από την ερευνητική ομάδα MTA-ELTEComparativeEthologyResearchGroup στη Βουδαπέστη
«Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν από τον τρόπο με τον οποίο λέμε κάτι, όμως γνωρίζουμε ελάχιστα γύρω από το πόσα καταλαβαίνουν τα σκυλιά από αυτά που τους λέμε» πρόσθεσε ο ίδιος.
Μια ομάδα ψυχολόγων παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό CurrentBiology, σύμφωνα με την οποία τα σκυλιά όντως δίνουν προσοχή στην έννοια των λέξεων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, τα σκυλιά επεξεργάζονται τις πληροφορίες αυτές σε ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου τους από εκείνο στο οποίο επεξεργάζονται τα συναισθηματικά στοιχεία μιας ομιλίας.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας VictoriaRatcliffe από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ο Andics ανέφερε το εξής: «Τα σκυλιά ήταν σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν κάποιο νόημα και σε αυτές που δεν είχαν νόημα».
Η έρευνα υποδηλώνει ακόμη, ότι ο εγκέφαλος ενός σκύλου «σπάει» το λόγο σε δύο τμήματα: τα συναισθηματικά στοιχεία και τη σημασία των λέξεων. Στη συνέχεια, επεξεργάζεται τα δύο αυτά «συστατικά» σε διαφορετικές περιοχές: τα συναισθηματικά στοιχεία στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου και τη σημασία των λέξεων στην αριστερή.
Η διαδικασία αυτή παρουσιάζει ομοιότητες με τον τρόπο που επεξεργάζονται την ομιλία οι άνθρωποι. Κι εμείς σπάμε το λόγο σε πολλά κομμάτια, όπως αυτό της σημασίας των ίδιων των λέξεων και τα συναισθηματικά στοιχεία που βγαίνουν από τον ομιλητή.
«Με τους ανθρώπους είναι όμως κάπως πιο περίπλοκη η διαδικασία. Πιστεύουμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται πολλά στοιχεία της ανθρώπινης ομιλίας σε διαφορετικά στάδια και σε πολλές, διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου» είπε ακόμη ο Andics.
Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα αυτή έρευνα παρέχει ένα νέο τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους τετράποδους φίλους τους.
«Πείτε όλα τα συναισθηματικά στο αριστερό αυτί του σκύλου σας, ενώ για τις εντολές που θέλετε ο σκύλος σας να καταλάβει ξεκάθαρα και με ακρίβεια "στοχεύστε" προς το δεξί αυτί».
news.gr

Η περίοδος των Χριστουγέννων ξεκίνησε και επίσημα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο, για να δουν από κοντά το ψηλότερο πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου, τη στιγμή που εκατοντάδες πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα μέρα, πάνω από τη λιμνοθάλασσα «Rodrigo de Freitas».
Το ύψους 82 μέτρων και βάρους 542 τόνων δέντρων φωτίστηκε, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, εδώ και μία δεκαετία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ντόπιων και των επισκεπτών της πόλης.

REUTERS/RICARDO MORAES
Η γιγάντια κατασκευή είναι διακοσμημένη με 3,1 εκατομμύρια λαμπιόνια, ενώ έχει τη δυνατότητα να αλλάζει χρώματα, παρουσιάζοντας πολλά διαφορετικά σχέδια.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το μεγαλύτερο του είδους του, όπως πιστοποίησε επίσημα επιτροπή των ρεκόρ Guinness.

REUTERS/RICARDO MORAES
Το δέντρο θα συνεχίσει να επιπλέει στη λιμνοθάλασσα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, όταν και τελειώνει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.
naftemporiki.gr
Η μέρα που το σπίτι μύριζε σπανάκι ή φακές ήταν η χειρότερη της εβδομάδας όσο ήσασταν παιδιά και δικαιολογημένα. Ποιος προτιμάει φακές από μπριζόλα ή σπανάκι από ένα πιάτο λαχταριστή μακαρονάδα με κιμά;
Λόγω του ότι, όμως, οι περισσότερες από αυτές τις τροφές εντάσσονται στην κατηγορία των υγιεινών, δύσκολα μπορούσαμε να τις αποφύγουμε ως παιδιά, ενώ μεγαλώνοντας μάθαμε να τις καταναλώνουμε, ίσως με «βαριά καρδιά», προκειμένου να λάβουμε τα οφέλη τους και να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.
Αν ακόμη δεν έχετε συμφιλιωθεί απόλυτα με την ιδέα της κατανάλωσής τους, ίσως οι παρακάτω προτάσεις σας βοηθήσουν να τις ενσωματώσετε στη διατροφή σας με περισσότερη… αγάπη.
Φακές: προσθέστε τες στη σαλάτα
Οι φακές αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο σιδήρου, πρωτεΐνης, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και άλλων θρεπτικών ουσιών που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητά σας. Αν η μορφή σούπας με την οποία την έφτιαχνε πάντα η μαμά σας δεν σας ενθουσιάζει, δοκιμάστε να βράσετε φακές και να τις προσθέσετε στην πράσινη σαλάτα σας μαζί με ρόκα, μαρούλι, πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι, λεμόνι κ.λπ. Έτσι δεν θα έχετε έντονη τη γεύση τους, αλλά θα μπορείτε να τις καταναλώνετε σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Μια άλλη καλή επιλογή είναι ο πουρές τους που μπορεί να συνδυαστεί γευστικά με κρέας, λουκάνικα κ.ο.κ., δίνοντάς τους υγιεινή χροιά, ενώ αρκετοί τις προτιμούν σε μορφή σούπας, αλλά κοκκινιστές. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό.

Σπανάκι: φάτε το ωμό
Το σπανακόρυζο σας φέρνει αηδία και σας ξυπνάει… μνήμες; Αντί να το μαγειρέψετε, χρησιμοποιήστε το ωμό και φτιάξτε μια υπέροχη σαλάτα με σπανάκι, παρμεζάνα, καλαμπόκι, κρουτόν και σος ελαιολάδου με μπαλσάμικο και μουστάρδα, η οποία είναι εύκολη, νόστιμη και υγιεινή. Δεν θα σας πιέζαμε να κρατήσετε το σπανάκι στη διατροφή σας, αλλά η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες A,B,C, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγγάνιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία, το καθιστούν αυτόματα μια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας.

Μαύρη σοκολάτα: λιώστε τη και προσθέστε τη σε φρούτα
Θυμάστε τι απογοήτευση νιώθατε όταν γύρναγαν οι γονείς σας από το σούπερ-μάρκετ και αντί για μια λαχταριστή σοκολάτα γάλακτος, σας έφερναν μαύρη σοκολάτα, λέγοντάς σας πόσο πιο υγιεινή είναι; Ίσως, όντως, η γάλακτος να είναι πιο γλυκιά και νόστιμη, η μαύρη σοκολάτα, όμως, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες), φυτικές ίνες, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο και σίδηρο, υπερτερώντας από την έκδοσή της με γάλα. Αν δεν την απολαμβάνετε σκέτη, μπορείτε να τη λιώσετε σε μπεν μαρί και να την περιχύσετε πάνω από ψιλοκομμένα φρούτα, έτσι ώστε να φτιάξετε ένα γρήγορο σοκολατένιο γλυκό που είναι σούπερ υγιεινό. Προσοχή, όμως! Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι πιο υγιεινή από τη γάλακτος, αλλά οι θερμίδες της δεν απέχουν και πολύ, γι’ αυτό μην υπερβάλλετε στην κατανάλωσή της.

Λαχανάκια Βρυξελλών: μελώστε τα!
Ένας κύριος λόγος που τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν θα βρεθούν ποτέ στη λίστα με τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών είναι ότι η γεύση τους είναι κάπως πικρή. Η διατροφική τους αξία, όμως, είναι υψηλή, παρ’ όλο που δεν τους φαίνεται, αφού περιέχουν βιταμίνες C, E, Κ και A, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3 και άλλες θρεπτικές ουσίες. Αν θέλετε να τα καταναλώσετε αλλά η πικρή τους γεύση σας εμποδίζει, δοκιμάστε να τα… μελώσετε. Βράστε τα και τοποθετήστε τα σε πυρέξ για να τα ψήσετε, περιχύνοντάς τους ελαιόλαδο, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λίγο μέλι. Κι έτσι θα αποκτήσουν μια πιο γλυκιά γεύση που θα σας κάνει να τα αγαπήσετε.

Μπρόκολο: δοκιμάστε το σε σούπα ή πουρέ
Σημαντική πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου, το μπρόκολο ήταν η μόνιμη αιτία τσακωμού με τη μαμά, ενώ συχνά κατέληγε στα σκουπίδια, κρυμμένο και τυλιγμένο σε… χαρτοπετσέτα για να μην το ανακαλύψει κανείς. Συνήθως, όμως, το μπρόκολο κατορθώνουν να το αγαπήσουνε οι περισσότεροι σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς παραλλαγές, βραστό με λίγο λάδι και αλάτι, σαν συνοδευτικό στο ψάρι, το κρέας ή τον πουρέ πατάτας ή μέσα στη σαλάτα. Αν δεν ανήκετε σε αυτή τη μερίδα κόσμου, δοκιμάστε να το κάνετε το ίδιο πουρέ ή δείτε κάποια από αυτές τις συνταγές με μπρόκολο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.
clickatlife.gr

Το όνομά του είναι σαφές, και, τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ελληνικά, παραπέμπει άμεσα στο…Star Wars (Lightpaper (φωτόχαρτο) κατά το lightsaber (φωτόσπαθο).
Ωστόσο, το Lightpaper είναι πέρα για πέρα πραγματικό και αποτελεί δημιούργημα της Rohinni, η οποία αναζητά και κάποιου είδους εξειδικευμένη χρήση για αυτό.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Fastco.Labs και του Popular Science, πρόκειται στην ουσία για…φως το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε επιφάνεια, οπουδήποτε.
«Με το Lightpaper έχουμε περισσότερο μια πλατφόρμα φωτός που δεν ξέρουμε ακόμα πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί» αναφέρει σχετικά ο CMO της εταιρείας, Νικ Σμουτ. «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας φωτός».

ROHINNI
Στην παρούσα μορφή του, το Lightpaper κατασκευάζεται μέσω της μείξης μελάνης και μικροσκοπικών LED και της εκτύπωσής τους σε ένα αγώγιμο στρώμα. Αυτό το αντικείμενο μετά τοποθετείται ανάμεσα σε άλλα δύο στρώματα και σφραγίζεται. Οι μικροσκοπικές δίοδοι είναι μεγέθους αντίστοιχου ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου, και τυχαία διεσπαρμένες στο υλικό. Όταν περνάει ρεύμα, φωτίζονται.

Η «υπόσχεση» του λεπτού μέσου φωτός υπάρχει εδώ και καιρό, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα επιτεύγματα της τεχνολογίας OLED. Ωστόσο δεν έχει εξέλθει στην αγορά κάτι βιώσιμο, και το Lightpaper είναι κατά πολύ πιο λεπτό σε σχέση με την OLED, που είχε συνέπεια τη δραστική μείωση του πάχους των τηλεοράσεων. Επίσης, έχει χαμηλότερο κόστος και διάρκεια ζωής περίπου 20 χρόνια.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για την αγορά των τηλεοράσεων, καθώς θα προτιμούσε έναν τομέα όπου η τεχνολογία της θα μπορούσε να κάνει γρήγορα τη διαφορά, από πρωτοποριακά φώτα αυτοκινήτου μέχρι χρήση σε κινητά. Κατά τον Σμουτ, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε εφαρμογές.
Το Lightpaper θεωρείται πως θα αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά κατά τα μέσα του 2015. Ωστόσο, το καταναλωτικό κοινό μάλλον θα αργήσει να το «δει», καθώς πρωταρχικός στόχος του φαίνεται ότι θα είναι ο επαγγελματικός και βιομηχανικός τομέας.
naftemporiki.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!