Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει, σύμφωνα με το Nikkei Asian Review, το νέο iPhone της Apple, το iPhone6.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο μοντέλο θα έχει επιλογές μεγέθους οθόνης 4,7-inch και 5,5-inch.
Μέχρι στιγμής η Apple έχει από τις μικρότερες οθόνες της αγοράς ενώ οι εκ των μεγάλων ανταγωνιστών της, Samsung και HTC έχουν οθόνες 5 ιντσών.  
news.gr
Ο άνθρωπος ψάχνει να βρει ζωή σε άλλους πλανήτες…Είναι έτοιμος να μετακομίσει στο άγνωστο, στον ‘Αρη. Εκεί έχει αποδειχθεί πως μπορεί να επιβιώσει. Υπάρχουν όμως κι σημεία, στον Πλανήτη Γη, όπου η επιβίωση του ανθρώπου είναι αδύνατη. 
 
Ρεπορτάζ του BBC, παρουσιάζει τα μέρη αυτά:

-H έρημος Ατακάμα της Χιλής . Είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη της Γης, όπου ακόμη και για 50 χρόνια δεν είδε σταγόνα βροχής. Κι όμως η έρημος Ατακάμα δε στερείται ζωής.
Ορισμένοι μικροοργανισμοί (endoliths) έχουν βρει ένα τρόπο να ευδοκιμήσουν εκεί, προσκολλώντας μέσα στους πόρους των βράχων, όπου υπάρχει αρκετή υγρασία για να επιβιώσουν.

Η αλμυρή λίμνη Deep Lake της Ανταρκτικής φιλοξενεί μοναδικά είδη που «λατρεύουν» το αλάτι, ακόμη και σε θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου. Για να επιβιώσουν σε τέτοια περιβάλλοντα, οι μικροοργανισμοί διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως ειδικά προσαρμοσμένες μεμβράνες και πρωτεϊνικές δομές, καθώς επίσης και αντιψυκτικά μόρια στα κύτταρά τους.

Στις θερμές πηγές της Kamchatka στη Ρωσία υπάρχουν μικροοργανισμοί οι οποίοι μεταβολίζουν το θείο ή το μονοξείδιο του άνθρακα. «Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα χημικό στοιχείο που μπορεί να αποτελειώσει κάθε είδος ζωής» λέει ο μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Frank Robb. Ίσως όμως και να υπάρχουν μεμονωμένες εξαιρέσεις.

Η λίμνη Don Juan Pond στην Ανταρκτική είναι η πιο αλμυρή που υπάρχει στον πλανήτη, με τα επίπεδα αλμυρότητας να φτάνουν το 40% (στη Νεκρά Θάλασσα είναι περίπου 33%). Επιστήμονες έχουν εντοπίσει ίχνη μικροβιακής ζωής σε αυτήν, όμως εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακαλύψουν αν όντως αναπτύσσεται και αναπαράγεται εκεί, ή αν έχει μεταφερθεί εκεί από άλλες τοποθεσίες με τον αέρα.

http://www.newsbomb.gr 

Η Microsoft έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει, ότι στις 8 Απριλίου σταματά την τεχνική υποστήριξη και τις περιοδικές ενημερώσεις ασφαλείας για το παλαιότερο -αλλά ακόμη πολύ δημοφιλές - λειτουργικό σύστημά της, Windows XP. Όχι μόνο το συγκεκριμένο λογισμικό «τρέχει» σήμερα σε σχεδόν έναν στους τρεις προσωπικούς υπολογιστές των σπιτιών και των γραφείων του πλανήτη, αλλά επίσης σε πολλά τραπεζικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ).
Ορισμένοι άρχισαν ήδη -κάπως υπερβολικά- να καταστροφολογούν για επικείμενη «Αποκάλυψη ΧΡ», ενώ η μεγάλη εταιρία κυβερνοασφάλειας Symantec εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει στους χρήστες Windows XP να αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους σύστημα το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, προειδοποιεί, ότι μετά τις 8 Απριλίου πολλά μηχανήματα ΑΤΜ θα κινδυνεύουν πλέον περισσότερο από κυβερνοεπιθέσεις από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό, μόλις η Microsoft διακόψει την τεχνική υποστήριξη του λειτουργικού συστήματός της.
Η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows XP το 2001 και πολλοί χρήστες «κόλλησαν» στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, αρνούμενοι να αναβαθμιστούν στις επόμενες εκδόσεις των Windows (Vista, 7 και 8). Η εταιρία θεωρεί, ότι ήδη ο φυσικός κύκλος ζωής του προϊόντος της έχει κρατήσει υπερβολικά, ενώ επισημαίνει πως οι νεότερες εκδόσεις των Windows είναι πιο ασφαλείς και πιο εμπλουτισμένες.
Παρόλα αυτά, σε όλο τον κόσμο, ουκ ολίγοι ιδιώτες, εταιρίες και δημόσιες υπηρεσίες έως τώρα δεν είχαν βρει κάποιο σημαντικό λόγο για να αλλάξουν τα Windows XP. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών NetMarketShare, τα ΧΡ χρησιμοποιούνται στο 30% περίπου των PCs διεθνώς, ενώ άλλοι εκτιμούν σε τουλάχιστον 200 εκατ. τους χρήστες τους παγκοσμίως.
Αν και αρκετά προγράμματα κατά των ιών -όπως π.χ. της Symantec- θα συνεχίζουν να «καλύπτουν» τα Windows XP, η προστασία μπορεί πια να μην είναι πλήρως αποτελεσματική, από τη στιγμή που η Microsoft θα σταματήσει τις δικές της ενημερώσεις ασφαλείας (updates).
Ένα πρόγραμμα κατά των ιών μπορεί πιθανώς να ανιχνεύσει και να εξουδετερώσει έναν ιό, όμως δεν είναι σε θέση να «μπαλώσει» ένα κενό ασφαλείας που οι χάκερ έχουν ανακαλύψει στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Γι' αυτό ακριβώς, η Symantec έσπευσε να καλέσει τους χρήστες των ΧΡ να αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους, με δεδομένο ότι η Microsoft συνεχίζει κανονικά τις ενημερώσεις ασφαλείας για τις πιο σύγχρονες εκδόσεις των Windows (Vista και επόμενες).
Κάποιοι ειδικοί φοβούνται, ότι οι υπολογιστές (ακόμη και τα ΑΤΜ) που «τρέχουν» Windows XP, θα γίνουν πλέον ο Νο 1 στόχος των χάκερ. Για ορισμένους κατόχους παλαιών υπολογιστών με ΧΡ, τα μηχανήματα των οποίων δεν έχουν αρκετή μνήμη και επεξεργαστική ισχύ για να «σηκώσουν» τα νέα Windows 8, ίσως η μόνη -αναγκαστική- επιλογή θα είναι να αγοράσουν νέο υπολογιστή.
Όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον παλιό υπολογιστή τους με τα ΧΡ, θα πρέπει να αρκεστούν στα προγράμματα κατά των ιών - και ο Θεός βοηθός! Σημειωτέον ότι τα προγράμματα πλοήγησης Google Chrome και Mozilla Firefox θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα Winndows XP, όχι όμως οι δύο πιο πρόσφατες εκδόσεις του Internet Explorer της Microsoft (επίσης, στις 8 Απριλίου θα σταματήσει και η τεχνική υποστήριξη του πακέτου Office 2003).
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες να μην χρησιμοποιούν μετά τις 8 Απριλίου τους υπολογιστές τους με ΧΡ για να κάνουν επιγραμμικές (online) συναλλαγές με τράπεζες, αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα και γενικά ανταλλαγές ευαίσθητων προσωπικών και επαγγελματικών δεδομένων. Υπό ιδανικές συνθήκες, οι υπολογιστές με ΧΡ θα πρέπει να μην είναι δικτυωμένοι, αλλά να χρησιμοποιούνται μόνο για επεξεργασία κειμένου, παιγνίδια κ.α.
Οι κίνδυνοι για τα ΑΤΜ

Σύμφωνα με τη Symantec, τα ATM είναι ουσιαστικά υπολογιστές που ελέγχουν την πρόσβαση στα μετρητά και τα περισσότερα μηχανήματα, ιδίως τα παλαιότερα μοντέλα, λειτουργούν με εκδόσεις Windows XP, με συνέπεια η τραπεζική βιομηχανία να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Η αμερικανική εταιρία επισημαίνει, ότι οι κυβερνοεγκληματίες ήδη στοχεύουν τα ΑΤΜ με ολοένα πιο εξελιγμένους μηχανισμούς.
Στο τέλος του 2013, η Symantec ανακάλυψε ένα νέο κακόβουλο λογισμικό στο Μεξικό, που έδινε πρόσβαση στους επιτιθέμενους, ώστε να εισέλθουν στα ΑTM παίρνοντας μετρητά, χρησιμοποιώντας ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο (αυτή η απειλή ονομάστηκε Backdoor.Ploutus). Μερικές εβδομάδες αργότερα, το συγκεκριμένο malware εξελίχτηκε στην αγγλική γλώσσα και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες (το νέο είδος ονομάστηκε Backdoor.Ploutus.B).
Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό επιτρέπει πλέον στους χάκερ να στέλνουν εξ αποστάσεως, μέσω κινητού τηλεφώνου, ένα SMS στο παραβιασμένο ATM και έπειτα να πηγαίνουν στο μηχάνημα και να συλλέγουν τα μετρητά. Ήδη, κατά τη Symantec, αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε αρκετά σημεία ανά τον κόσμο. Οι επιτιθέμενοι αρκεί να «σετάρουν» σωστά το τηλέφωνό τους, να το συνδέσουν με το ΑΤΜ και να «μολύνουν» το ΑΤΜ με τον Ploutus.
Τα σύγχρονα ATM, σύμφωνα με τη Symantec, έχουν αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Όμως τα παλαιότερα ATM, που λειτουργούν ακόμη με Windows XP, ιδίως όσα βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, μπορεί να αποτελέσουν στόχο για τους χάκερ.
news.gr
Έναν ακόμη τεράστιο γουλιανό, βάρους…167 κιλών έπιασαν ψαράδες  σε σημείο της λίμνης Πολυφύτου, πάνω από τη γέφυρα του Ρυμνίου!
 
Στη φωτογραφία, ο προϊστάμενος Αλιείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Μαργαρίτης, δίπλα στο μεγάλο ψάρι, το μεγέθος του οποίου είναι, πραγματικά, εντυπωσιακό!














 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι επιδόσεις των εφαρμογών ενός κινητού κρίνουν εν πολλοίς και τη σταθερότητα του λειτουργικού του συστήματος.

Μπορεί να στενοχωρούμε όσους έχουν iPhone, αλλά τελικά, το iOS, το λειτουργικό σύστημα της Apple, αποδεικνύεται λιγότερο αξιόπιστο από το λογισμικό Android.

Το γράφημα της Statista αποδεικνύει ότι όσο πιο "φρέσκο" το λειτουργικό σύστημα, τόσο περισσότερα τα bugs και μεγαλύτερη η αναξιοπιστία.


Δείτε το γράφημα:


news.gr
Αναστέλλουν την λειτουργία τους τα δικαστήρια της χώρας, αναστέλλονται δε κι οι πλειστηριασμοί, από 14 έως 28 Μαΐου 2014,λόγω των Ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου απέστειλε έγγραφο προς τα δικαστήρια της χώρας, στο οποίο αναφέρει ότι ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 18 Μαΐου 2014 και των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Μαΐου 2014, επιβάλλεται να ανασταλούν οι εργασίες των δικαστηρίων της χώρας από την 14η Μαΐου έως και την 28η Μαΐου 2014.

Επίσης, αναφέρει το έγγραφο ότι σε περίπτωση επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων παρατείνεται μέχρι και την 30η Μαΐου 2014.

Ακόμη, οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από τη 14η Μαΐου 2014 και δεν θα περατωθούν την ίδια μέρα συνεχίζονται μετά την 30η Μαΐου 2014.

http://www.newsbomb.gr 

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν, πολλές αεροπορικές εταιρίες έσπευσαν να υιοθετήσουν τα γυαλιά της Google, αρχικά σε πειραματική φάση.
Η αεροπορική εταιρία Virgin Atlantic έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα γυαλιά της Google, ενώ η ελβετική εταιρία SITA έχει δημιουργήσει το αναγκαίο λογισμικό που καλωσορίζει τους επιβάτες της Virgin, στο δικό της χώρο VIP του Χίθροου του Λονδίνου.
Μια οθόνη πάνω από τα μάτια επιτρέπει στον αεροσυνοδό να ελέγχει τους επιβάτες αλλά και τις πληροφορίες για την πτήση. Παράλληλα, μια ενσωματωμένη κάμερα σκανάρει το εισιτήριο και το διαβατήριο, κάτι που σημαίνει ότι η επιβίβαση ολοκληρώνεται απλά σε ένα δευτερόλεπτο.
"Οι αντιδράσεις που είχαμε, ήταν πολύ καλές. Είναι κάτι καινούργιο και ο κόσμος είναι περίεργος. Άφησα μερικούς επιβάτες να δοκιμάσουν τα γυαλιά" τόνισε ο Κένεθ, αεροσυνοδός της Virgin Atlantic.
"Υπάρχουν και πολλά άλλα πεδία, όπου η πλειονότητα του προσωπικού που δουλεύει για την εταιρία χρειάζεται να είναι σε κίνηση. Είτε είναι στο έδαφος, είτε επιδιορθώνει τα αεροπλάνα, είτε τα πιλοτάρει ή είναι αεροσυνοδός. Οι περισσότεροι από αυτούς κινούνται, οπότε εμείς προσπαθούμε να βρούμε πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τη δουλειά τους και παράλληλα να βελτιώσει την εμπειρία του επιβάτη από όλες τις υπηρεσίες που του παρέχονται" εξήγησε ο Τιμ Γκράχαμ, υπεύθυνος καινοτομιών και ανάπτυξης της Virgin Atlantic, στο Εuronews.
Η δοκιμαστική περίοδος αυτής της νέας τεχνολογικής εφαρμογής διαρκεί έξι εβδομάδες στο Χίθροου του Λονδίνου και αν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, σύντομα θα εφαρμοστεί και σε άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο.
news.gr
Είναι αλήθεια πως κάποιος μπορεί να βρει τα πάντα στο ebay...
Και όταν λέμε τα πάντα, τότε εννοούμε ασφαλώς και πράγματα που αναρωτιέται κανείς τι χρησιμότητα έχουν!
Ο φανατικός φίλος των τατουάζ Artur Mrozowski θεωρεί ότι κάποιοι μπορεί να χρειάζονται να αγοράσουν για διακοσμητικό σπιτιού… ανθρώπινο δέρμα!
Ο 41 χρονος έχει το 90% του σώματός του καλυμμένο με τατουάζ, που θυμίζει τζάγκουαρ, και αποφάσισε να… δημοπρατήσει το στολισμένο δέρμα του.
Όπως αναφέρει η αγγελία, »αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας τότε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το πιο μαλακό δέρμα στη Γη»….
Ο Mrozowski πάντως υπογραμμίζει ότι το δέρμα του θα είναι διαθέσιμο αφού πεθάνει, ενώ δεν θα δεχθεί προσφορές κάτω των 75.000 λιρών…
Μάλιστα…






































http://peiraxtiri.gr

Ζέβρες. Τα συμπαθή... ριγέ ιπποειδή με τις χαρακτηριστικές μαύρες και άσπρες γραμμές. Τι εξυπηρετούν όμως αυτές οι ρίγες τους;
Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι ασπρόμαυρες ρίγες τους τις προφύλασσαν από τους θηρευτές τους (λιοντάρια κλπ). Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει μια εντελώς διαφορετική εξήγηση: τις έχουν για να προστατεύονται από το τσίμπημα εντόμων (κυρίως των μυγών δηλαδή), καθώς αυτά μπορεί να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να αποβούν θανατηφόρες για τις ζέβρες!
Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε μια τοποθεσία στις περιοχές που ζουν ζέβρες, το ομοίωμα μιας ζέβρας με ασπρόμαυρες ρίγες και ένα άλλο μιας μονόχρωμης ζέβρας καφετιού χρώματος. Διαπίστωσαν πως το δεύτερο προσέλκυε πολύ περισσότερες αλογόμυγες. Μάλιστα επανέλαβαν το πείραμα και διαπίστωσαν ότι όσο πιο στενές οι ρίγες, τόσο λιγότερες οι μύγες. Οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι ρίγες της ζέβρας δημιουργούν ένα είδος πόλωσης του φωτός που μπερδεύει τα έντομα. 
news.gr
Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σύμβολο της πόλης του Παρισιού αλλά και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα ανά τον κόσμο.

Κατασκευάστηκε από το Γάλλο μηχανικό Γκoυστάβ Ειφέλ για τη Διεθνή Έκθεση του 1889, ο οποίος, μάλιστα, επικρίθηκε πολύ γι’ αυτό το «τερατούργημα», όπως το χαρακτήρισαν στην αρχή οι διανοούμενοι αλλά και η αριστοκρατική τάξη της εποχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ποιητής Πολ Βερλαίν… άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει, ενώ οι ευγενείς τον αποκαλούσαν υποτιμητικά «μια άσχημη και κακόγουστη… ξύστρα για μολύβια»! Σήμερα αποτελεί «θέλγητρο» της πόλης και δεν εννοείται Παρίσι… χωρίς τον πύργο του! Όμως κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζετε, όσο κι αν έχετε μελετήσει… Γαλλικά!

 1. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 1889.

2. Ήταν προγραμματισμένο να μείνει στη θέση του μόνο για 20 χρόνια. Ο Gustave Eiffel κανόνισε να χτιστεί ο πύργος, ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη Γαλλική επανάσταση.

3. Δεν είχε πάντα το χρώμα που βλέπουμε σήμερα. Αρχικά βάφτηκε κίτρινος το 1889 και από το 1954 μέχρι και το 1961 καφέ.

4. Από το 1920 μέχρι και το 1930, ο Πύργος του Άιφελ λειτουργούσε σαν σταντ για διαφημιστικά. Η μια του μεριά ήταν γεμάτη από διαφημιστικές αφίσες της Citroën. Καμία άλλη μάρκα όμως δεν χρησιμοποίησε το μνημείο για να αναρτήσει τις διαφημίσεις της.

5. Στην αρχή οι Γάλλοι λάτρευαν να τον μισούν. Τον χαρακτήριζαν τερατούργημα και πολλοί, ανάμεσα τους ήταν αρχιτέκτονες και διανοούμενοι, είχαν μαζέψει υπογραφές εναντίον του.

6. Έπαιζε σημαντικό ρόλο στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στη Μάχη του Μάρνη, το 1914. Στέλνανε σινιάλα από τη κορυφή του πύργου του Άιφελ στους Γάλλους στρατιώτες.

7. Το 1889, η Γαλλική εφημερίδα Le Figaro έστησε στον δεύτερο όροφο του πύργου του Άιφελ, το τυπογραφείο της.

8. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται ο πύργος του Άιφελ αυξομειώνεται. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει, το χειμώνα είναι 10-20 εκατοστά πιο κοντός.

9. Είναι το πρώτο σε επισκέψεις μνημείο, στο οποίο πρέπει να πληρώσεις είσοδο. Το επισκέπτονται περι τις 7000 επισκέπτες καθημερινά. Φανταστείτε ότι το Empire State Building μετρά 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.


10. Κάθε βράδυ φωτίζει ολόκληρη την πόλη. Το καλύτερο σημείο για να τον απολαύσετε φωτισμένο είναι από τη πλατεία του Trocadéro.

http://www.4news.gr 
Τρώγοντας επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.  
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου μελέτησαν 65.226 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ετών 2001-2013 και διαπίστωσαν ότι, όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.  
Η μελέτη εξέτασε την γενική θνησιμότητα από φυσικά αίτια, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση επτά ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο κατά 25%, ενώ από καρδιά κατά 31%.

Σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο από μία μερίδα φρούτων και λαχανικών τη μέρα, όσοι τρώνε μία έως τρεις, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) κατά 14%, όσοι τρώνε τρεις έως πέντε μερίδες καθημερινά, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 29%, όσοι καταναλώνουν πέντε έως επτά μερίδες, κινδυνεύουν λιγότερο κατά 36%, ενώ για επτά και πάνω μερίδες η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου είναι της τάξης του 42%.

Τα φρέσκα λαχανικά έχουν σαφώς πιο προστατευτική δράση από τα φρούτα, με κάθε πρόσθετη μερίδα λαχανικών να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Οι σαλάτες ειδικότερα συνεισφέρουν κατά 13% ανά μερίδα στην μείωση του κινδύνου. Το όφελος από τα φρέσκα φρούτα φαίνεται να είναι μικρότερο, με κάθε πρόσθετη μερίδα να απομακρύνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 4%.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι υγιεινή, όμως, όπως δείχνει η νέα έρευνα, το όφελος είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ογιεμπόντε. Όπως είπε, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια προστατευτική επίδραση λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, τα οποία διορθώνουν τις βλάβες στα κύτταρα.



news.gr
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν στις 3 και 4 Απριλίου οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι παραμένουν...
απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες.

Μάλιστα, για τις 3 του μηνός έχουν προγραμματίσει στις 10 το πρωί, συγκέντρωση έξω από τη Bουλή.
Οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικούν:

1.Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που για επτά (7) μήνες παραμένουν απλήρωτοι με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και αυτοί και οι οικογένειές τους.
2.Τη διασφάλιση της σταθερής και τακτικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του προγράμματος.
3.Τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» και των εργαζομένων που προσφέρουν κοινωνική φροντίδα για 12 χρόνια συνεχώς.

Σύσταση οργανωμένων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους και ένταξη σε αυτές όλων των εργαζομένων.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Αρχίζει από την Πέμπτη 10 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του μηνός η εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ).

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα δύνανται να λειτουργήσουν την Κυριακή των Βαΐων, 13/4/2014, βάσει νόμου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 21 Απριλίου θα παραμείνουν κλειστά και από την Τρίτη 22 θα λειτουργούν κανονικά. Το προτεινόμενο ωράριο για την περίοδο του Πάσχα, που ανακοίνωσε ο ΕΣΘ, είναι το εξής:


ΠΕΜΠΤΗ 10/04/2014 10π.μ. – 9μ.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/04/2014 10π.μ. – 9μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/04/2014 10π.μ. – 6μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ
των Βαΐων 13/04/2014 11π.μ. – 6μ.μ.
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 14/04/2014 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. ΤΡΙΤΗ 15/04/2014 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/2014 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. ΠΕΜΠΤΗ 17/04/2014 10π.μ. – 9μ.μ.
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/04/2014 1μ.μ. – 7μ.μ.
Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 19/04/2014 10π.μ. – 4μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ
του Πάσχα 20/04/2014 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/04/2014 ΚΛΕΙΣΤΑ

http://www.seleo.gr

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων το «Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων». Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» μέσα στον Ιούνιο του 2014.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τις προτάσεις τους έως και τις 10 Απριλίου. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνεται σε μέλη του Σωματείου, σε νέους χορογράφους και σε χορευτικά σχήματα. Σημειώνεται ότι για το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, το φετινό φεστιβάλ είναι το 13ο κατά σειρά.

Τηλέφωνα πληροφοριών:
Αθανάσιος Φυλακτός: 2313318229 (Διεύθυνση Πολιτισμού) και Αυγή Προγκίδη: 6985076246 (Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων).

http://www.thestival.gr
Στις 2 Απριλίου του 1800 ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν διευθύνει την πρεμιέρα της Πρώτης Συμφωνίας στη Βιέννη.

1513–Ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που αντικρίζει έδαφος της σημερινής Φλόριντα.

1801–Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: οι Βρετανοί νικούν το στόλο της Δανίας στη Ναυμαχία της Κοπεγχάγης.

1911-Η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας πραγματοποιεί την πρώτη εθνική απογραφή της χώρας.

1930–Ο Χαϊλέ Σελασιέ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

http://www.enikos.gr 
Για ομαδικές απολύσεις, τριετίες, συνδικαλιστικές διατάξεις, απεργίες.

Νέο κύμα αλλαγών στα εργασιακά αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο. Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, εκτός από τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, υπάρχει σαφής αναφορά σε συμφωνία που αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, των διατάξεων για τις απεργίες, ενώ επισημαίνεται ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η επιτευχθείσα μείωση του ονομαστικού μοναδικού κόστους εργασίας κατά 15%.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

-Προσαρμογή του υφιστάμενου κατώτατου μισθού για τους μακροχρόνια άνεργους. Η αλλαγή που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή αφορά τη μείωση των προσαυξήσεων λόγω ωριμάνσεων, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για τις προσλήψεις υπαλλήλων σε μακροχρόνια (πάνω από ένα χρόνο) ανεργία. Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος των τριετιών εξισώνεται για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.

-Αναπροσαρμογή στο σύστημα ομαδικών απολύσεων και για τους εργαζομένους που προσλαμβάνονται μέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης («ενοικιαζόμενοι»).
Σε αυτόν τον τομέα η άρση των περιορισμών σημαίνει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης των απολύσεων από τους 6 στους 3 μήνες για μεμονωμένους εργαζόμενους και από 12 στους 6 μήνες για τις ομαδικές απολύσεις.

Επίσης, από τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει η πολιτική εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

http://www.enikos.gr 
Η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Εθελοντικής Καμπάνιας "Let's do it world" καθαρίζουν τα Τείχη της πόλης. Εκατοντάδες μαθητές, εθελοντές, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλοι πολίτες ...

έχουν δηλώσει συμμετοχή προκειμένου να καθαρίσουν τον περιβάλλοντα από τα Τείχη της πόλης χώρο, μια έκταση πέντε χιλιομέτρων και να αναδείξουν παραμελημένα σημεία τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, και στη διεθνή εθελοντική εκστρατεία "Let's do it world". Μόνο στην Ελλάδα αναμένεται να πάρουν μέρος φέτος περισσότεροι από 50.000 πολίτες, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να καθαρίσουν τις γειτονιές, τα πάρκα, τα δάση και τις παραλίες σε μία μόνον ημέρα.

Ομάδες εργασίας

Για τον καθαρισμό των Τειχών η Θεσσαλονίκη-ΕΠΝ2014 έχει ορίσει τρεις ομάδες εργασίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί της Κυριακής. Όσοι πολίτες θέλουν να πάρουν μέρος, μπορούν να ενταχθούν σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ομάδες. Να διαλέξουν το σημείο αφετηρίας που τους βολεύει, να φορέσουν άνετα ρούχα, να πάρουν μαζί τους γάντια, καπέλο και νερό και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αισθητική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της πόλης.

Α΄ ομάδα: Σχολεία και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

Αφετηρία: Πολυτεχνείου στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού (δίπλα στα Δικαστήρια)

Β΄ ομάδα: Εθελοντές του Δήμου Θεσσαλονίκης

Αφετηρία: Αγίου Δημητρίου και Στουρνάρα

Γ΄ ομάδα: Εθελοντές της «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και των ΜΚΟ της πόλης.

Αφετηρία: εκκλησία Αγίων Αναργύρων Άνω Πόλη

Σημείο συνάντησης και ανεφοδιασμού όλων των ομάδων το πάρκο στο παλιό υδραγωγείο στις 13.00, στη συμβολή των οδών Κλαυδιανού και Θερίσου. (Στάση ΟΑΣΘ:Υδραγωγείο)

https://www.facebook.com/Thessaloniki2014

Περισσότερες πληροφορίες για τη διεθνή καμπάνια Let's do it world: www.letsdoitgreece.org



Προσφέροντας ακόμα μια γεύση από το πολυαναμενόμενο Εθνικό Μουσείο Zayed, ο Οργανισμός Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο θα παρουσιάσει μια μοναδική έκθεση με τίτλο “Η ιστορία του κόσμου σε 100 αντικείμενα”.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη έκθεση που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στα εγκαίνια του μουσείου, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2016.
Η έκθεση, θα αποτυπώνει την ιστορία του κόσμου και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Μέση Ανατολή σε αυτήν, μέσα από μια ζωντανή παρουσίαση των εκθεμάτων και θα φιλοξενηθεί στο Manarat Al Saadiyat στο Saadiyat Cultural District από την 23 Απριλίου έως τις 2 Αυγούστου, για 100 ημέρες.
Εμπνευσμένη από μια δημοφιλή ραδιοφωνική σειρά του BBC, η συλλογή θα παρουσιάζει προσωπικά αντικείμενα, όπως ένα κινέζικο στολίδι μαλλιών του 3.500 π.Χ., ενώ παράλληλα, θα προβάλει και κάποια χρηστικά αντικείμενα, που χρησιμοποιούσαν ολόκληρες κοινότητες, όπως ένα γουδοχέρι σε σχήμα πουλιού από την φυλή Παπούα στη Νέα Γουινέα, του 6000­2000 π.Χ.
Αντικείμενα όπως ο εβραϊκός αστρολάβος από την Ισπανία, έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την κατανόηση του ανθρώπου για τον κόσμο, ενώ άλλα αντιπροσωπεύουν τα σωζόμενα λείψανα χαμένων πολιτισμών.
Επιτρέποντας στους επισκέπτες να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και σε όλο τον κόσμο, δίνεται η δυνατότητα να δουν από κοντά πως το ανθρώπινο είδος έχει διαμορφώσει τον κόσμο, αλλά και διαμορφωθεί από αυτόν.
Σε συνδυασμό με μερικά από τα θέματα που θα αναδείξει το Εθνικό Μουσείο Zayed, όπως η πίστη και το Ισλάμ, οι άνθρωποι και η κληρονομιά, η επιστήμη και η μάθηση, η έκθεση θα βοηθήσει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την κοινή αφετηρία των ανθρώπων και να κατανοήσουν την ανάπτυξη των ανθρώπινων πολιτισμών σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα με την έκθεση, διοργανώνεται ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ξεναγήσεων και σεμιναρίων, συμπεριλαμβανομένης της διάλεξης του Neil MacGregor, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στις 22 Απριλίου στις 18:30.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.saadiyatculturaldistrict.ae
news.gr
Ο πόνος στο στήθος περιγράφει την έντονη δυσφορία που νιώθουμε στο επάνω μέρος του κορμού, μεταξύ του αυχένα και της κοιλιάς.

Η πρώτη σκέψη που μας περνά συνήθως από το μυαλό είναι ένα επικείμενο έμφραγμα, όμως αυτή δεν είναι η μοναδική αιτία του πόνου.


Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί το σύμπτωμα να είναι ακίνδυνο, ενώ άλλες φορές επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό.

Η πηγή του πόνου μπορεί να είναι ένα όργανο ή ένας ιστός του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, ο οισοφάγος, οι μύες, οι τένοντες ή τα νεύρα. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο στήθος από τον αυχένα, την κοιλιά ή την πλάτη.

Δείτε ποια είναι τα αίτια που πυροδοτούν τον πόνο στο στήθος.

Προβλήματα στην καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία:

- Στηθάγχη ή καρδιοπάθεια: Ο πόνος εκδηλώνεται συνδυαστικά με έντονο σφίξιμο στο στήθος και αίσθημα πίεσης. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο χέρι, των ώμο, το σαγόνι ή την πλάτη.
- Ρήξη στο τοίχωμα της αορτής: Η αορτή είναι το μεγάλο αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Η ρήξη του τοιχώματος της αορτής πυροδοτεί τον έντονο, ξαφνικό πόνο στο στήθος και το επάνω μέρος της πλάτης.
- Φλεγμονή και οίδημα: Η φλεγμονή στον εξωτερικό θύλακα της καρδιάς (περικαρδίτιδα) προκαλεί πόνο ακριβώς στο κέντρο του στέρνου.

Προβλήματα στους πνεύμονες:

- Θρόμβος στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή)
- Ρήξη πνεύμονα (πνευμοθώρακας)
- Πνευμονία (προκαλεί έντονο πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται με τις βαθιές αναπνοές ή το βήχα)
- Οίδημα στα τοιχώματα των πνευμόνων (ξαφνικός πόνος που επιδεινώνεται με τις βαθιές αναπνοές ή το βήχα)

Παθήσεις του πεπτικού:

- Σπασμοί ή στένωση του οισοφάγου
- Πέτρες στα νεφρά (ο πόνος επιδεινώνεται μετά το γεύμα, ιδαίτερα εάν αυτό περιέχει πολλά λιπαρά)
- Καούρες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Έλκος στομάχου ή γαστρίτιδα (ο πόνος εκδηλώνεται όταν το στομάχι είναι άδειο)

Άλλα αίτια:

- Κρίση πανικού
- Φλεγμονή στο σημείο που ενώνονται τα πλευρά με το οστό του στέρνου
- Έρπης ζωστήρας (προκαλεί ξαφνικό πόνο και μούδιασμα στη μία πλευρά του κορμού που ξεκινά από το στήθος και φτάνει έως την πλάτη)
- Υπερβολική πίεση των μυών και των τενόντων ανάμεσα στα πλευρά


Ο πόνος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος εάν συνδυάζεται με παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση ή ο διαβήτης.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!