Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Υπέρβαρος έπαθε καρδιακή προσβολή και καταπλάκωσε τη σύζυγό του στην διάρκεια του σεξΖευγάρι μεσήλικων Καναδών πέθαναν κατά τη διάρκεια ερωτικής περίπτυξης σε θέρετρο του Μεξικού, όταν ο παχύσαρκος σύζυγος έπαθε καρδιακή προσβολή μέσα σε τζακούζι και καταπλάκωσε τη λεπτή σύζυγό του, ανέφεραν την Τετάρτη οι αρχές.

Οι σοροί του ζεύγους, Τσαρλς και Ντόροθι Μακένζι, βρέθηκαν την Τρίτη στο ξενοδοχείο τους στο συγκρότημα Πλάγια δελ Κάρμεν, στις ακτές της Καραϊβικής, όπου είχαν μεταβεί για να γιορτάσουν τον γάμο της κόρης τους, δήλωσε αξιωματούχος στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της περιοχής.
Η μελισσοκομία έχει προϊστορία τουλάχιστον 8.500 ετώνΟι άνθρωποι είχαν βρει τρόπο να αξιοποιούν τις μέλισσες ήδη από τη Λίθινη εποχή, πριν από 8.500 έως 9.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, η οποία μεταθέτει ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν τη σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες και τις ρίζες της ίδιας της μελισσοκομίας, η οποία παραμένει πάντως άγνωστο πότε ακριβώς ξεκίνησε.

Σκηνές από προϊστορικές βραχογραφίες στην υποσαχάρια Αφρική απεικονίζουν κυνήγι μελισσών, καθώς και τοιχογραφίες της Αιγύπτου των Φαραώ που δείχνουν σκηνές μελισσοκομίας, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο οι πρώτοι αγρότες ήσαν και μελισσοκόμοι, πράγμα που πλέον φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας Κωνσταντίνος Κωτσάκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Έβερσεντ της Σχολής Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν χημικά ίχνη από κερί μελισσών σε τουλάχιστον 6.400 κεραμικά σκεύη των πρώτων γεωργών, σε πάνω από 150 νεολιθικές αρχαιολογικές τοποθεσίες σχεδόν όλης της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα), της Βόρειας Αφρικής (Αλγερία) και της Εγγύς Ανατολής, οι οποίες χρονολογούνται προ 4.000 έως σχεδόν 9.000 ετών.

Η ανακάλυψη αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι πρόγονοί μας συνέλλεγαν μέλι από τις άγριες μέλισσες και ότι πιθανότατα η πρακτική της μελισσοκομίας όχι μόνο υπήρχε, αλλά και ήταν ευρέως διαδεδομένη. Όπως εξημέρωσαν διάφορα ζώα (σκύλους, χοίρους κ.α.), οι αρχαίοι αγρότες έκαναν κάτι ανάλογο με τις μέλισσες.

Το αρχαιότερο μέχρι σήμερα διακριτό χημικό «αποτύπωμα» κεριού μελισσών ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Τσαταλχογιούκ της ανατολικής Τουρκίας, πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μελισσοκομία είχε ήδη παρελθόν πίσω της, ήταν συνεπώς ακόμη παλαιότερη.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια γεωχημικός δρ Μελανί Ρόφετ-Σαλκ, «ο προφανέστερος λόγος για την εκμετάλλευση των μελισσών θα ήταν για το μέλι τους, το οποίο θα αποτελούσε ένα σπάνιο γλυκαντικό στο φαγητό για τους προϊστορικούς ανθρώπους. Όμως το κερί της μέλισσας μπορεί επίσης να χρησιμοποιείτο και για άλλους σκοπούς, όπως πρακτικούς, τελετουργικούς, διακοσμητικούς και ιατρικούς, π.χ. για τη στεγάνωση κεραμικών αγγείων».

Δεν έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κεριού μελισσών πάνω από τον 57ο παράλληλο της Γης, π.χ. στη Σκωτία ή στη Σκανδιναβία, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε ένα βόρειο οικολογικό «σύνορο» για τους αγρότες-μελισσοκόμους, καθώς οι μέλισσες μάλλον δεν άντεχαν τις κλιματολογικές συνθήκες βορειότερα της Δανίας.

Γενετικές έρευνες δείχνουν ότι η μέλισσα εμφανίσθηκε στην Ασία πριν από περίπου 300.000 χρόνια και γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στην Αφρική. Σήμερα, οι μέλισσες αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές από την κλιματική αλλαγή, τα εντομοκτόνα και τις ασθένειες.
tanea.gr
Ο Κινέζος πρώην οδηγός ταξί που αγόρασε το γυμνό του Μοντιλιάνι
Πρώην οδηγός ταξί και πλέον μεγιστάνας, ο Κινέζος Λιου Γικιάν, μέχρι τώρα σχεδόν άγνωστος εκτός Κίνας, εξέπληξε τον κόσμο των συλλεκτών προσφέροντας 170,4 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τον πίνακα «Nu couche» (Ξαπλωμένο γυμνό) του Μοντιλιάνι.

Εννέα λεπτά αφού ξεκίνησε η δημοπρασία στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη για τον διάσημο πίνακα, το «Ξαπλωμένο γυμνό» έγινε το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει δημοπρατηθεί μετά τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου», ο οποίος είχε φτάσει τα 179,4 εκατ. δολάρια τον Μάιο σε δημοπρασία του ίδιου οίκου.

Και ο Λιου Γικιάν βγήκε από τη σχετική ανωνυμία την οποία τόσο αγαπά, αποδεικνύοντας παράλληλα την ισχύ των Κινέζων συλλεκτών, που πλέον θεωρούνται αξεπέραστοι στην αγορά έργων τέχνης.

Εκπρόσωπος του Κινέζου επιχειρηματία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Σανγκάη ότι το «Ξαπλωμένο γυμνό» θα εκτεθεί το 2017 στο μουσείο Long στην Πουντόνγκ με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου από τα εγκαίνιά του.

Ηλικίας 51 ετών ο Λιου Γικιάν, πρόεδρος του ομίλου Sunline, διαθέτει περιουσία που εκτιμάται στο 1,38 δισ. δολάρια από το περιοδικό Forbes και είναι μεταξύ των υπερπλούσιων της κομμουνιστικής Κίνας.

Ο Λιου έχτισε την αυτοκρατορία του παίζοντας αρχικά στο χρηματιστήριο της Σανγκάης τη δεκαετία του 1990, προτού περάσει από τα χρηματοοικονομικά και τα ακίνητα στην προεδρία ενός τεράστιου ομίλου με διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών τα χημικά και τα φάρμακα.

Άρχισε να γίνεται γνωστός στην αγορά έργων τέχνης ξεκινώντας να αποκτά έργα για τα δύο μουσεία που έχει αναγείρει στη Σανγκάη, το μουσείο Long στην Πουντόνγκ και το μουσείο Long στο δυτικό Μπουντ, το οποίο άνοιξε πέρυσι.

Ο Λιου απέκτησε το 2014 για λίγα περισσότερα από 36 εκατ. δολάρια ένα κύπελλο της εποχής Μινγκ, στολισμένο με κόκορες και κότες.

Τον Απρίλιο ο δισεκατομμυριούχος προσέφερε 14,7 εκατ. δολάρια για ένα μπλε βάζο της εποχής Σονγκ, ηλικίας 800 ετών. Τον προηγούμενο μήνα είχε αποκτήσει προς 14 εκατ. δολάρια μία συλλογή βουδιστικών καλλιγραφιών της εποχής Μινγκ.

Παράλληλα το 2014 ο Λιου έδωσε το ποσό ρεκόρ των 45 εκατ. δολαρίων ένα θιβετιανό τάνγκα (βουδιστική ζωγραφιά) του 15ου αιώνα.

Ο ίδιος δικαιολόγησε κάποιες από τις αγορές του λέγοντας ότι το έκανε για πατριωτικούς λόγους: θέλησε να επαναπατρίσει στην Κίνα αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί.

Πάντως ο Κινέζος μεγιστάνας προσπαθεί να μείνει μακριά από τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως έπειτα από σειρά άρθρων στους New York Times για την κινεζική αγορά έργων τέχνης, στην οποία τον είχαν χαρακτηρίσει «νέο συλλέκτη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!