Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

 

Έναν νέο νόμο που έχει ως στόχο την προστασία των εργαζομένων από την εκτός του ωραρίου τους εργασία υιοθέτησαν πριν από λίγες μέρες, τα μέλη του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας.

Μεταξύ των εν λόγω ρυθμίσεων, ψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει στους διευθυντές να αποστέλλουν email και μηνύματα στο προσωπικό τους σε ώρες κατά τις οποίες δεν απασχολείται.

«Ο εργοδότης πρέπει να σέβεται την ιδιωτική ζωή του εργαζομένου», συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ανάπαυσης και του οικογενειακού χρόνου, ορίζει ο νέος νόμος, ενώ οποιαδήποτε παράβαση μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

Ρύθμιση και της τηλεργασίας

Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι νέοι νόμοι ήρθαν ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Βάσει της νομοθεσίας, οι εταιρείες που έχουν περισσότερους από 10 εργαζόμενους θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο, αν ενοχλούν τους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, εκτός αν πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις – τότε, θα πρέπει να αποζημιώνουν το προσωπικό τους για έξοδα που συνδέονται με την εργασία και προκύπτουν στο σπίτι, όπως αυξήσεις στους λογαριασμούς, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, που μπορεί να υπάρχουν.

Το νέο μέτρο ορίζει, επίσης, ότι οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι να παρέχουν στους εργαζόμενους τα κατάλληλα εργαλεία για την τηλεργασία.

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει μεγάλα πλεονεκτήματα υπό τον όρο να ελέγχουμε τα μειονεκτήματα, δήλωσε η Άνα Μέντες Γκοντίνιο, υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας. «Η πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη να ρυθμιστεί, ό,τι έπρεπε να έχει ήδη ρυθμιστεί», τόνισε.

 α ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 μπορούν να βρουν από σήμερα στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Και το φετινό ειδοποιητήριο, περιλαμβάνει QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πάντα και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Στην πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δυο επιλογές:

Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:

-πληροφορίες για τα οχήματά τους,

-τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά,

-τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων

-να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος

-πιθανή οφειλή για τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους 2016.

Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:

-να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,

-να άρουν την ψηφιακή ακινησία,

-να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις

Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!