Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Στο απροχώρητο έχει φθάσει η κατάσταση με τα διαστημικά σκουπίδια που περιφέρονται γύρω από τη Γη. Είναι μεταλλικά αντικείμενα, εκατομμύρια σε αριθμό, που έκαναν την εμφάνισή τους μόλις χάραξε η διαστημική εποχή, το 1950. Απομεινάρια και εξαρτήματα από τα δεκάδες διαστημόπλοια που εκτοξεύτηκαν αλλά και τους εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε διάφορες τροχιές, αυτά τα αντικείμενα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τη Γη. Είναι δε τόσο πυκνό το δίχτυ που έχουν σχηματίσει γύρω από τον πλανήτη μας, σαν θηλιά στον λαιμό, ώστε η NASA προειδοποίησε ότι σε λίγο καιρό η παρουσία τους θα εμποδίζει την εκτόξευση οποιουδήποτε διαστημοπλοίου.
Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα σκουπίδια, ασχέτως από το μέγεθός τους, κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες και αν πέσουν πάνω σε κάποιο διαστημόπλοιο μπορεί και να το καταστρέψουν. Αλλωστε, παλαιότερα, μικρά τέτοια αντικείμενα είχαν προκαλέσει μικρορωγμές στην άτρακτο ή στα παράθυρα διαστημικών λεωφορείων.
Επί του παρόντος, από το πλήθος αυτών των αντικειμένων μπορεί να παρακολουθηθεί η τροχιά μερικών χιλιάδων εξ αυτών επειδή είναι πιο μεγάλα από τα άλλα. Συνολικά πιστεύεται ότι η διαστημική χωματερή γύρω από τον πλανήτη μας περιλαμβάνει πάνω από 100 εκατομμύρια αντικείμενα.
Στο παρελθόν, μία από τις σημαντικότερες πηγές προέλευσης τέτοιων σκουπιδιών ήταν η δοκιμή αντιδορυφορικών όπλων από τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ενωση, κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Σε πολλές περιπτώσεις προκλήθηκαν τα σκουπίδια αυτά και λόγω ατυχημάτων. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2007 ένας ρωσικός πύραυλος εξερράγη ενώ βρισκόταν σε τροχιά πάνω από τη Νότια Αυστραλία.
Πιο πρόσφατα ο δορυφόρος GOCE, γνωστός επίσης και ως Φεράρι του Διαστήματος, έπεσε ανεξέλεγκτα στη Γη, στις 11 Νοεμβρίου 2013. Πολλές διαστημοσυσκευές στο παρελθόν ήταν προγραμματισμένες να αυτοκαταστρέφονται επιστρέφοντας στη Γη. Αυτό όμως κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο και απαγορεύθηκε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, δημιουργούνταν διαστημικά σκουπίδια που παρέμεναν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η καταστροφή ενός κινεζικού μετεωρολογικού δορυφόρου το 2007 και η σύγκρουση ενός αμερικανικού με έναν ανενεργό ρωσικό δορυφόρο το 2009, με ταχύτητα 40.000 χλμ. την ώρα, σκόρπισαν τόσο πολλά συντρίμμια σε τροχιά ώστε λέγεται ότι αποτελούν το 1/3 όλων των καταγεγραμμένων διαστημικών σκουπιδιών.
Τα διαστημικά σκουπίδια κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Οσα βρίσκονται χαμηλότερα από 2.000 χλμ. περιφέρονται με ταχύτητα 7-8 χλμ. ανά δευτερόλεπτο. Η μέση ταχύτητα σύγκρουσης αυτών των εξαρτημάτων με άλλα διαστημικά αντικείμενα είναι περίπου 10 χλμ. το δευτερόλεπτο.
Οι ειδικοί λένε ότι επειδή η επιφάνεια της Γης καλύπτεται από νερό κατά 70%, είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να χτυπήσει κάποιος άνθρωπος. Παρ' όλα αυτά, εξαρτήματα και μάλιστα μεγάλου μεγέθους έχουν πέσει στη Γη χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ή θύματα. Μια τέτοια περίπτωση αφορούσε μια δεξαμενή ηλίου υψηλής πίεσης, που αποκολλήθηκε από πύραυλο Ariane V 13 (εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 1985) και κατέληξε άθικτη στην Ουγκάντα, τον Μάρτιο του 2002.

Ολων των μεγεθών
Τα επίγεια συστήματα ανίχνευσης αυτών των σκουπιδιών έχουν καταδείξει ότι γύρω από τη Γη περιφέρονται περισσότερα από 21.000 αντικείμενα με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά. Επιπλέον, τα αντικείμενα που η διάμετρός τους κυμαίνεται από 1 μέχρι 10 εκατοστά υπολογίζονται σε περίπου 500.000. Ακόμα περισσότερα είναι τα αντικείμενα με διάμετρο μικρότερη από 1 εκατοστό.
tanea.gr
Κατά καιρούς αποκαλύπτονται από τα μέσα μαζική ενημέρωσης, «έξυπνες» τεχνικές που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων για να «βελτιώσει» τα περιθώρια κέρδους της, συχνά εις βάρος της ποιότητας των τελικών προϊόντων.
Στο εν λόγω βίντεο που αποτελεί απόσπασμα από τηλεοπτικό ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού, περιγράφεται μια διαδεδομένη τεχνική επεξεργασίας κρεάτων, κατά την οποία, «ρετάλια» κρεάτων ενώνονται μεταξύ τους, για να πωληθούν σαν πολύ ακριβότερα μέρη του ζώου, όπως για παράδειγμα σαν μοσχαρίσια φιλέτα.
H τρανσγλουταμινάση είναι ένα ένζυμο που στους τεχνολόγους τροφίμων είναι γνωστή σαν «κόλλα κρέατος» και παράγεται από την καλλιέργεια βακτηριδίων ή από το αίμα αγελάδων και χοίρων. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, είναι εύκολο -με την χρήση του ενζύμου- υπολείμματα κρεάτων να μετατραπούν σε ενιαία μάζα κρέατος.
Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ακριβά φιλέτα από μοσχαρίσιο, χοιρινό κρέας ενώ φαίνεται ότι πολλά φιλέτα κοτόπουλου αρνιού ή παρασκευάσματα θαλασσινών και ψαριών, έχουν «κατασκευαστεί» με την βοήθεια παρόμοιων ουσιών.
Η χρήση αυτών των πρώτων υλών έχει δύο συνέπειες.
Κατ αρχήν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επαγγελματιών, που πουλούν ωμά ή μαγειρεμένα, τέτοιου είδους κρέατα, χωρίς να διευκρινίζουν ότι περιέχεται η συγκεκριμένη ουσία στις πρώτες ύλες τους.
Ο καταναλωτής συγκρίνει τις τιμές θεωρώντας ότι αντιπροσωπεύουν την ίδια ποιότητα, και συνήθως αγοράζει το φθηνότερο κρέας, τιμωρώντας τον τίμιο επαγγελματία.
Αν ο κρεοπώλης μας είχε ενημερώσει ότι η κόλλα είναι παράγωγο του αίματος των ζώων, μάλλον θα αποφεύγαμε να την καταναλώσουμε συνειδητά, πόσο μάλλον όταν ουσιαστικά «μεταμφιέζει» το κρέας σε κάτι που δεν είναι.
Δυστυχώς η νομοθεσία δεν είναι τόσο αυστηρή ώστε να υποχρεώνεται το σούπερ μάρκετ ή το εστιατόριο να πληροφορεί τον καταναλωτή για τις ξένες ουσίες που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα εύκολα να παρασυρόμαστε από ασυνείδητους «επαγγελματίες» και να αγοράζουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες πιστεύοντας ότι πετύχαμε καλή τιμή.
Το δεύτερο πρόβλημα που πιθανότατα δημιουργείται έχει σχέση με την υγεία μας. Είναι προφανές ότι η τρανσγλουταμινάση δεν βελτιώνει την διατροφική αξία του κρέατος και πιθανότατα μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί ότι έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Αν και δεν γνωρίζουμε επίσημα στοιχεία, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα που θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μάθουμε την επίδρασή της στον οργανισμό μας και ίσως τότε να είναι αργά, αφού θα έχουμε καταναλώσει τεράστιες ποσότητες από την περιβόητη «κόλλα κρέατος».
Αυτό που γνωρίζουμε από επίσημα χείλη είναι ότι τα κρέατα που δημιουργούνται με τέτοιες τεχνικές, πρέπει να μαγειρευτούν με συγκεκριμένο τρόπο αλλιώς κινδυνεύουμε από μικρόβια που μπορούν να στοιχίσουν ακόμη και την ζωή μας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το e-coli και η σαλμονέλα, δεν σκοτώνονται όταν τα «συγκολλημένα» φιλέτα καταναλωθούν ελαφρώς ψημένα, κάτι που συνηθίζεται από τους καλοφαγάδες. Αν λοιπόν άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, παιδιά, ηλικιωμένοι ή έγκυες νοσήσουν από τα παραπάνω, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία τους.
Μέχρι λοιπόν η νομοθεσία να αλλάξει και να γνωρίζουμε τι πραγματικά τρώμε, καλό θα ήταν να μην εμπιστευόμαστε τις προκλητικές προσφορές ή τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στα τρόφιμα, γιατί ίσως κρύβουν παγίδες για την υγεία μας και βέβαια αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το φιλέτο δεν είναι «Φρανκενστάιν» καλό είναι να το προτιμούμε καλοψημένο.


http://www.4news.gr 
Την επιστροφή αδειών οδήγησης, καθώς και πινακίδων και οι αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων) αποφάσισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας προκειμένου να ...
διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 19η Δεκεμβρίου

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 19η Δεκεμβρίου.

Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

•Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
•Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
•Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
•Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
•Μη καταβολή τέλους διοδίων.

Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

http://www.seleo.gr

Οι γαστριµαργικές παραδόσεις των Χριστουγέννων ποικίλλουν πολύ από λαό σε λαό, ακόµη και από οικογένεια σε οικογένεια. Αγγλοσάξονες και Γερµανοί ψήνουν πουλερικά, ενώ σε κάποιεςπεριοχές της Αµερικής δεν νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς καραµελωµένο ζαµπόν. Το χοιρινό κρέας µαγειρεύεται σε κάθε δυνατή παραλλαγή ενώ δεν λείπουν οι ψαρολιχουδιές. Τα λουκούλλειαγεύµατα ανοίγουν µε πολύπλοκα απεριτίφ και αρωµατικά κοκτέιλ και κλείνουν µε πολλά γλυκά που έχουν την τιµητική τους αυτές τις ηµέρες. Χρόνια σας πολλά και καλή όρεξη.


ΗΠΑ

Ψητή χήνα από τη Μασαχουσέτη
Το γιορτινό τραπέζι στρώνεται με εδέσματα που διαφοροποιούνται, τόσο ανάλογα με το κλίμα και τα τοπικά προϊόντα, όσο και με τις επιρροές της εθνικής κουζίνας των μεταναστών. Στον Βορρά για παράδειγμα τιμούν τον καπνιστό σολομό, στις περισσότερες πολιτείες όμως προτιμούν τα γεμιστά πουλερικά.

Για 8 άτομα
Για τη γέµιση: 250 γρ. μπέικον κομμένο σε κυβάκια, 250 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στα τέσσερα, 2 φλ. ψιλοκομμένο σέλερι, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κιλό βρασμένα κάστανα χοντροκομμένα, 4 φλ. χωριάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους, 4 φλ. βρασμένο άγριο ρύζι, 1 φλ. ζωμό κότας, 16 κ.τ.σ. ανάλατο βούτυρο λειωμένο, ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, από 2 κ.τ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι και φασκόμηλο, 2 μήλα γκαλά ψιλοκομμένα, αλατοπίπερο.

Για τη σάλτσα. 1 χήνα 5-5,5 κιλά, αλατοπίπερο, 1 λεμόνι κομμένο στα δύο, 8 κλαδάκια θυμάρι, 4 κλαδάκια φασκόμηλο, 8 φλ. ζωμό κότας, 2 κλαδιά σέλερι, 2 ξερά κρεμμυδάκια και 1 καρότο χοντροκομμένα, 4 κ.τ.σ. ανάλατο βούτυρο, 3/4 φλ. παρθένο ελαιόλαδο, 150 γρ. πολύ μικρά καρότα, ½ κιλό πολύ μικρά παντζάρια ξεφλουδισμένα, ½ κιλό πατατούλες, 6 σχοινόπρασα, 1 σελινόριζα κομμένη σε μικρές λωρίδες, 1 κεφάλι σκόρδο, 1 κλαδάκι δενδρολίβανο, 3/4 φλ. αλεύρι.

Γέµιση: Σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήσιµο: Με ένα πιρούνι τρυπάμε το δέρμα του πουλερικού, τρίβουμε με το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε στην κοιλότητα τα κομμάτια του λεμονιού και από 3 κλαδάκια θυμάρι και φασκόμηλο. Ακουμπάμε το πουλερικό σε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί και ακουμπάμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον ζωμό μέχρι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να λειώσει το λίπος της χήνας. Ξεσκεπάζουμε, πετάμε το λεμόνι και τα βότανα, και αδειάζουμε το υγρό από το ταψί σε έναν δοσομετρητή. Αφαιρούμε το λίπος που ανεβαίνει στην επιφάνεια. Προσθέτουμε 2 φλ. υγρού στο ταψί μαζί με το σέλερι, το κρεμμύδι και το μεγάλο καρότο. Ξαναβάζουμε τη σχάρα με τη χήνα, γεμίζουμε την κοιλιά της και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο (θα τη ζεστάνουμε για 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του πουλερικού). Ράβουμε την κοιλιά, δένουμε σφιχτά τα πόδια, τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τον λαιμό, τις φτερούγες, τα συκωτάκια και 2 κλαδάκια θυμάρι και σοτάρουμε για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο υγρό και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου 1 ώρα μέχρι να μείνει το μισό υγρό. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα λαχανικά, ραντίζουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε θυμάρι, δενδρολίβανο και φασκόμηλο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Μεταφέρουμε τη χήνα σε έναν δίσκο κοπής και την αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε τον ζωμό του ταψιού, κρατάμε το λίπος (περίπου 3/4 φλ.) και το ρίχνουμε μαζί με το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι σε μια κατσαρολίτσα. Σοτάρουμε τα λαχανικά σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 λεπτά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας για άλλα 4 λεπτά, προσθέτουμε τον ζωμό και το υγρό που έχει περισσέψει αρχικά. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα για περίπου 3 λεπτά. Τη σουρώνουμε. Σερβίρουμε τη χήνα μαζί με τα ψητά λαχανικά στο πλάι και τη σάλτσα.

TIPS
Αντί για χήνα µπορείτε να χρησιµοποιήσετε γαλοπούλα, φραγκόκοτα ή απλά µια µεγάλη κότα. Επειδή δεν είναι τόσο λιπαρά πουλερικά όσο η χήνα δεν χρειάζεται να τα ψήσετε πριν τα γεµίσετε.

Στην Πορτογαλία, αλείφουν την κοιλιά της γαλοπούλας µε χυµό λεµονιού και την αλατίζουν πριν τη γεµίσουν. Η γέµιση έχει κιµά, πατέ και συκωτάκια πουλιών σβησµένα µε κρασί πόρτο, ψιλοκοµµένα καρύδια, µπέικον, µαύρες ελιές και αυγά. Σερβίρεται µε κάρδαµο, τηγανητές πατάτες κοµµένες, σπιρτόξυλα και φύλλα σικορέ µε ζελέ φρούτων ή ελαφριά µαρµελάδα.

Στις σκανδιναβικές χώρες προσθέτουν στη γέµιση ξύσµα πορτοκαλιού, δαµάσκηνα και µήλα ψιλοκοµµένα, ενώ στη γειτονική µας Ιταλία την ετοιµάζουν µε ψιλοκοµµένα κρεµµύδια, σκόρδο, πανσέτα, κουκουνάρι, τριµµένη παρµεζάνα, τριµµένο ξερό ψωµί, µαϊντανό, δενδρολίβανο και ξύσµα λεµονιού.
tanea.gr
Η κατασκευάστρια εταιρεία Gresso ανακοίνωσε την σειρά Radical R με «σασί» από τιτάνιο και τιμή που ξεκινάει από τα 1800 δολάρια.
Το κινητό συναρμολογείται στο χέρι. Το Gresso Radical R1 είναι dual SIM με διαστάσεις 138 х 69 х 12 χιλιοστά και βάρος 219 γραμμάρια. Το «περίβλημα» είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο Grade 5 ενώ από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένα και τα πλήκτρα αφής στην πρόσοψη.

Η διαφορά από τα Radical R2 και Radical R3, αφορά στο χρυσό λογότυπο στην πρόσοψη της κατασκευής που ανεβάζει το κόστος κατά 500 δολάρια και μπορεί να είναι από κίτρινο ή λευκό χρυσό 1 γραμμαρίου.

Το Gresso Radical R1 διαθέτει οθόνη 4.5 ιντσών ανάλυσης 540 x 960 pixels (244ppi) και βασίζεται σε τετραπύρηνο SoC με συχνότητα λειτουργίας 1.2GHz. Διαθέτει 36GB αποθηκευτικού χώρου και «τρέχει» Android 4.1.2. Κάθε κινητό της σειράς θα παραχθεί σε 999 τεμάχια.

 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μουσείου και κέντρου εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα, στο χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, απ” όπου ξεκινούσαν τα τρένα με τις αποστολές των Εβραίων της πόλης, έγινε χθες με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα και η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Αθανάσιος Σχίζας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) Δαβίδ Σαλτιέλ, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα παραχωρήσει χώρο 12 στρεμμάτων, όπου με τη συνδρομή φορέων και οργανισμών και σε συνεργασία με την Πολιτεία θα ανεγερθούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις του μουσείου και του κέντρου εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η Ισραηλιτική Κοινότητα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:
«Σε μια εποχή που η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός βρίσκονται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη, το έργο αυτό θα βοηθήσει ως προς την επιμόρφωση της κοινωνίας μας, την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και την καταπολέμηση των φαινομένων που κατά το παρελθόν οδήγησαν την ανθρωπότητα στην πιο σκοτεινή περίοδο της Ιστορίας της».

Πηγή: «Ελευθεροτυπία»
Μερικές απλές συμβουλές για να ελέγχετε το αλκοόλ που κυλάει στις φλέβες σας, έτσι ώστε να διασκεδάζετε κάθε βράδυ, να μην χάνετε στιγμή από το κέφι και (κυρίως!) να… θυμάστε μέχρι κεραίας τι κάνατε το προηγούμενο βράδυ…

«Οχι» στη μίξη ποτών

Μην ανακατεύεις ποτέ τα ποτά. Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις μ’ ένα ποτό το βράδυ σου, τελείωσέ το με αυτό και μην κάνεις… παρασπονδίες ακόμα κι όταν σου προσφέρουν ποτά δωρεάν. Τρία απλά ποτήρια από διαφορετικά αλκοολούχα ποτά ανακατεύουν χειρότερα το στομάχι απ΄ ό,τι οκτώ (!) του ίδιου είδους.

Γεμάτο στομάχι

Φάε καλάπριν ξεκινήσεις. Η, ακόμα καλύτερα, φάε κάτι ακριβώς πριν πας στο κλαμπ που έχεις υπολογίσει να ξενυχτήσεις. Το στομάχι απορροφά καλύτερα το αλκοόλ όταν είναι γεμάτο και στη διαδικασία της πέψης. Επίσης καλό θα είναι αν η παραμονή σου στο μαγαζί είναι πολύωρη να τσιμπάς κάτι, είτε από αυτά που θα σου φέρουν, είτε κάτι που έχεις στην τσέπη και την τσάντα σου (μπισκοτάκια, κρακεράκια κτλ.).

Συνοδεία νερού!

Μαζί με το ποτό σου ζήτησε να σου δώσουν κι ένα ποτήρι νερό (ή, αν κάθεσαι σε τραπέζι, ζήτα μια ολόκληρη κανάτα για την παρέα). Αν σε τακτά χρονικά διαστήματα αντί θα το ποτό σου ρουφάς μερικές γουλιές νερό αραιώνεις την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σου. Ετσι θα αποφύγεις και τον πειρασμό να… κατεβάσεις μονορούφι το ποτό σου για να ξεδιψάσεις μετά από έναν εξαντλητικό γύρο με χορευτικές φιγούρες. Θα διαπιστώσεις ότι θα διατηρήσεις τη νηφαλιότητά σου για τουλάχιστον διπλάσιο χρονικό διάστημα.

Με την ώρα...

Υπολόγισε πόσα ποτά θα καταναλώσεις ανάλογα με το πόσες ώρες θα διασκεδάσεις. Οσο κρατάς αυτή την αναλογία (π.χ. ένα ποτό ανά μία-δύο ώρες) τόσο πιο νηφάλιο θα σε βρει το τέλος. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό, δοκίμασε κάτι πιο δραστικό: Πάρε μόνο τα χρήματα που έχεις υπολογίσει να ξοδέψεις και πριν αρχίσει η βραδιά δώσε τα στον άνθρωπο της παρέας σου που εμπιστεύεσαι περισσότερο. Ετσι θα έχεις έναν λόγο παραπάνω (τις τύψεις ότι αν παρεκτραπείς θα αναγκάσεις τον άλλο να πληρώσει) να μην πιεις πιο πολύ.

Μακριά από διαγωνισμούς...

Σε καμία περίπτωση μην κάνεις… διαγωνισμό με φίλους και γνωστούς (ή ακόμα και αγνώστους) για το «ποιος αντέχει πιο πολύ». Ακόμα κι αν αποδεδειγμένα δεν σε ζαλίζει εύκολα το αλκοόλ, δεν είναι ανάγκη να εξερευνάς τα όριά σου. Αλλωστε ο ανθρώπινος οργανισμός εμφανίζεται περισσότερο και λιγότερο ευάλωτος στο αλκοόλ από συγκυρίες, οπότε είναι απίθανο να γνωρίζεις κάθε στιγμή σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεσαι.

Με μέτρο τα κεράσματα!

Η γνωριμία με τον μπάρμαν ή τη μπαργούμαν μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, αλλά χρειάζεται… ατσάλινη θέληση για να αντισταθείς στον καταιγισμό δωρεάν ποτών που πιθανότατα θα σου προσφέρει, τις περισσότερες φορές για να «σε πιάσει πελάτη». Μην αρνηθείς το κέρασμα, φυσικά, αλλά αν πρόκειται για ποτό θα επιμείνεις να είναι ένα ακόμα απ’ αυτό που πίνεις ή αν πρόκειται για σφηνάκι να είναι παρόμοιο (ένα σφηνάκι βότκα π.χ. αν πίνεις βότκα). Αν βλέπεις ότι… παρατραβάει το κακό με τα κεράσματα, απλώς σήκωνε το ποτήρι σου, χαιρέτα τον… γενναιόδωρο κι απλά βρέξε τα χείλη σου. Κανείς δεν θα παρεξηγηθεί που δεν το ήπιες.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το “ελιξήριο” που αναστρέφει την γήρανση, σύμφωνα με πειράματα που έκαναν σε ποντίκια.  
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, χορήγησαν μια χημική ουσία που ονομάζεται δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης-αδενίνης ή NAD, η οποία μειώνεται στο σώμα καθώς γερνάμε. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η χημική αυτή ουσία διαταράσσει τη λειτουργία του μιτοχονδρίων μέσα στο κύτταρο, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής ενέργειας και την αναστροφή της γήρανσης.

Στα δύο ετών ποντίκια δόθηκε μια ένωση για περισσότερο από μία εβδομάδα, που γύρισε πίσω τους βασικούς δείκτες της γήρανσης, στα επίπεδα ποντικιών έξι μηνών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό ισοδυναμεί με το να κάνουν ένα 60χρονο άτομο να αισθάνεται σαν 20χρονος.  
Ελπίζουν ότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, θα επεκταθεί και σε ανθρώπους στις αρχές του επόμενου έτους, με τους επιστήμονες να αναζητούν τρόπους για το πώς η θεωρία της αντιστροφής της ηλικίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, η άνοια και ο διαβήτης. 
"Η γήρανση είναι πολυπαραγοντική, δεν είναι μόνο ένα συστατικό μπορούμε να διορθώσουμε και είναι αρκετά δύσκολο να την αναστρέψουμε καθολικά. Υπάρχει πολλή μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με τα κύτταρα και την ενέργεια, τα οποία αποτελούν πολύ μεγάλη συνιστώσα της γήρανσης του πληθυσμού, η επιφέρει επιφέρει και άλλα πράγματα όπως προβλήματα υγείας ", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Άνα Γκομς.

Ωστόσο, αυτή μελέτη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πανάκεια για τη γήρανση , σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η μείωση του μήκους των τελομερών ή βλάβες στο DNA που δεν γίνεται να αναστραφούν.
news.gr
Μεγαλώνει και ωριμάζει ο μεγάλος αδελφός του υπουργείου Οικονομικών στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Πολύ σύντομα το σύστημα της ενιαίας αρχής πληρωμών πρόκειται να ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση σε αυτό μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής πλήρους παρακολούθησης, υπολογισμού και καταβολής της μισθοδοσίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Κεντρικό ρόλο στη δημιουργία της σχετικής ηλεκτρονικής υποδομής παίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Χαράλαμπος Τσαβδάρης.

Το σχέδιο, όπως αναφέρει το capital, είναι στην τελική ευθεία για την υλοποίηση και σύντομα πρόκειται να εκδοθεί η προκήρυξη για την επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα χτίσει τη σχετική ηλεκτρονική υποδομή. Τα βασικά πλεονεκτήματα του νέου συστήματος θα είναι:
  1. η πλήρης, γρήγορη και εύκολη παρακολούθηση της μισθοδοσίας όλων των υπαλλήλων και όλων των φορέων του δημοσίου.
  2. η πληρωμή του συνόλου της μισθοδοσίας του δημοσίου από την ενιαία αρχή πληρωμών.
  3. ο υπολογισμός της μισθοδοσίας κάθε υπαλλήλου από το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.
Το τελευταίο, όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές, είναι και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του νέου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της μισθοδοσίας. Με το σημερινό κατακερματισμένο σύστημα το ύψος των αποδοχών κάθε υπαλλήλου υπολογίζεται από το λογιστήριο του φορέα στον οποίο απασχολείται ο υπάλληλος. Αυτή η αποκεντρωμένη λειτουργία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα μη εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Με το νέο σύστημα τα λογιστήρια των φορέων του δημοσίου δεν θα παρεμβαίνουν στον υπολογισμό των αποδοχών κάθε υπαλλήλου παρά μόνο για να διορθώσουν τυχόν λάθη. Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε μια σειρά από φορείς του δημοσίου που δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο χορηγώντας στους υπαλλήλους υψηλότερες από τις προβλεπόμενες από το νόμο αποδοχές.

Η εναρμόνιση των αποδοχών σε αυτούς τους φορείς με όσα προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο αποτελεί και ένα από τα μέτρα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014.

http://www.iefimerida.gr

Λένε, ότι ένας μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του εγκεφάλου του, ενώ το υπόλοιπο 90% παραμένει σχεδόν ανεξερεύνητο.
Τι άλλο δε γνωρίζουμε για το ανθρώπινο σώμα;
Διαβάστε παρακάτω ενδιαφέροντα δεδομένα, όπως τα κατέγραψε η ιστοσελίδα todayifoundout.com:
  • Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί περίπου το 20% του οξυγόνου του ανθρώπινου σώματος και των θερμίδων που προσλαμβάνει αυτό, παρότι αποτελεί μόλις το 2% της μάζας του σώματος ενός ενήλικα.
  • Περίπου το 85% των ανθρώπων αναπνέουν κυρίως από το ένα ρουθούνι κάθε φορά, και το «αναπνευστικό αυτό μοτίβο» σημειώνεται κυκλικά κάθε περίπου τέσσερις ώρες, με τη μετάβαση να γίνεται από το ένα ρουθούνι στο άλλο μέσω του στυτικού ιστού της μύτης, που είναι παρόμοιος με τον στυτικό ιστό του πέους ή της κλειτορίδας.
  • Τα ανθρώπινα οστά είναι πολύ δυνατά. Ένα κομμάτι ανθρώπινου οστού μεγέθους ενός... σπιρτόκουτου, μπορεί να αντέξει περίπου 9 τόνους βάρους. Αυτό είναι περίπου 4 φορές το βάρος που μπορεί να αντέξει ένα αντίστοιχο κομμάτι τσιμέντου.
  • Τα κόπρανα παίρνουν το χρώμα τους από τη χολή που χύνεται μέσω της χοληδόχου κύστεως στα έντερα και μεταβολίζεται χάρη στα μικρόβια που υπάρχουν εκεί. Χωρίς αυτή τα κόπρανα δείχνουν γκριζωπά/λευκά... κάτι σαν τις κουτσουλιές των πουλιών!
  • Χρειάζονται περίπου 60 δευτερόλεπτα προκειμένου ένα κύτταρο του αίματος να κάνει μια... γύρα στο σώμα σας.
  • Ο άνθρωπος έχει πολύ περισσότερες από πέντε αισθήσεις. Μπορεί να μην έχει συμφωνηθεί πόσες ακριβώς, όμως θεωρείται ότι είναι τουλάχιστον 20.
  • Ένας άντρας παράγει περίπου 10 εκατομμύρια σπερματοζωάρια την ημέρα. Αν κάθε ένα κατέληγε σε ένα... μωρό, θα χρειάζονταν μόλις 2 μέρες για να «αναγεννηθεί» ο παγκόσμιος πληθυσμός!
  • Κατά μέσο όρο ο οργανισμός μιας γυναίκας παράγει περίπου μισό εκατομμύριο ωάρια. Ωστόσο, μόλις μερικές εκατοντάδες από αυτά μπορούν να «καταστήσουν» μια γυναίκα έγκυο.
  • Το ανθρώπινο έντερο περιέχει περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, ή περίπου 10 φορές παραπάνω απ' όσα είναι τα κύτταρα όλου του ανθρώπινου σώματος.
  • Τα νεφρά φιλτράρουν κατά μέσο όρο 1,3 λίτρα αίματος κάθε λεπτό, ενώ ένας μέσος άνθρωπος ουρεί περίπου 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.
  • Μέσα σε 30 λεπτά το σώμα παράγει αρκετή θερμότητα για να ζεστάνει μισό γαλόνι νερό.
  • Οι πνεύμονες έχουν τόσα τριχοειδή αγγεία (περίπου 300 εκατομμύρια), που αν τα τεντώσει κανείς σε μια γραμμή φτάνει από το Σιάτλ στο Σαν Ντιέγκο.
  • Όσο πιο υψηλό IQ έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα των ονείρων του κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • news.gr
Κάποιοι άνθρωποι στη Νορβηγία αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα...και να δουν τι μπορεί να συμβεί αν γεμίσει ένα ολόκληρο δωμάτιο με νερό . Ας πούμε ότι δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα για το ξύλινο σπιτάκι τους…

Δείτε το βίντεο:







Σε μια πρωτοποριακή επέμβαση προχώρησε πριν δύο ημέρες μια ομάδα γιατρών στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού του Παρισιού που εμφύτευσε, για πρώτη φορά παγκοσμίως, μια αυτόνομη, βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά, κατασκευασμένη από τη γαλλική εταιρία Carmat, σε έναν ασθενή που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.  
"Η εμφύτευση εκτυλίχθηκε με ικανοποιητικό τρόπο. Ο ασθενής είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, είναι ξύπνιος και συνομιλεί με τους συγγενείς του", ανακοίνωσε η εταιρία.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι γαλλικές αρχές είχαν δώσει την έγκρισή τους για την επέμβαση αυτή, δίνοντας νέα ελπίδα και προοπτική στους καρδιοπαθείς που είναι καταδικασμένοι λόγω της έλλειψης κατάλληλων μοσχευμάτων.
"Η τεχνητή καρδιά μιμείται πλήρως την ανθρώπινη καρδιά, έχοντας δύο κοιλίες που προωθούν το αίμα με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε και ο καρδιακός μυς, με αισθητήρες που της επιτρέπουν να αυξάνει ή να μειώνει τον ρυθμό. Όταν ο ασθενής κοιμάται, ο ρυθμός πέφτει, όταν ανεβαίνει τα σκαλιά, αυξάνεται. Κατά συνέπεια, δεν έχει σχέση με μηχανική αντλία", είχε εξηγήσει πριν από μερικούς μήνες ο συνιδρυτής της εταιρείας Φιλίπ Πουλετί.
Ο ασθενής στον οποίο εμφυτεύτηκε η καρδιά την περασμένη Τετάρτη έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια στο τελευταίο στάδιο. Οι γιατροί δεν του έδιναν μεγάλα περιθώρια ζωής και δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική θεραπευτική αγωγή.
Η Carmat υποστηρίζει ότι η τεχνητή καρδιά θα μπορούσε να σώσει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, διασφαλίζοντάς τους ποιότητα ζωής άνευ προηγουμένου, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο απόρριψης του οργάνου.
news.gr
Τρίμηνα σεμινάρια φωτογραφίας θα πραγματοποιηθούν στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

Τα σεμινάρια θα έχουν διάρκεια από 15/01/2014 έως 15/04/2014 στο Πέτρινο Πυλαίας.

Δηλώσεις συμμετοχής από 08/01/2014 στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας.

Πληροφορίες 2313302637 - 2313301013.


http://www.thestival.gr


Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται για την κίνηση των οχημάτων σε περιοχές της Πέλλας, της Καστοριάς και της Φλώρινας, λόγω των χιονοπτώσεων.

Σε ό,τι αφορά την Πέλλα, αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας-Βόρρας, από το 9ο χλμ και μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρρα (Καϊμάκτσαλαν).

Στην Καστοριά, τα οχήματα χρειάζονται αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 28ο χλμ και στην Φλώρινα, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Οταν ο Γιουπ Χάινκες αποχώρησε, έχοντας μαζέψει όλο το ασήμι που κυκλοφορούσε στην ποδοσφαιρική πιάτσα, άπαντες αναρωτήθηκαν: τι περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει σε αυτή τη Μπάγερν ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός κόουτς ξεκίνησε με το παρθενικό Σούπερ Καπ Ευρώπης για οποιαδήποτε Γερμανική ομάδα, συνέχισε, ολοκληρώνοντας κάποια ρεκόρ σερί νικών (σε Μπουντεσλίγκα και Τσάμπιονς Λιγκ) που είχε ξεκινήσει να θέτει ο προκάτοχος του και κλείνει το πρώτο μισό της αρχικής θητείας του με την... υπερκούπα της πρωταθλήτριας κόσμου. Δεν θα το έλεγες και άσχημο...
Αυτή τοποθετήθηκε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου μετά το εύκολο 2-0 επί της Ράζα Καζαμπλάνκα. Στην ευκολία του πράγματος συνέβαλε τα μέγιστα (όχι πως δεν θα το έπαιρνε η Μπάγερν) το γρήγορο γκολ του Ντάντε. Μόλις στο 7' ο Βραζιλιάνος υποδέχτηκε ξεχασμένος και καλυπτόμενος την κεφαλιά ασίστ του Μπόατενγκ (μετά από κόρνερ), γύρισε και μπουμπούνισε τον Ασκρί. Το τέρμα επέφερε και την απελευθέρωση των Βαυαρών και κατ' επέκταση την πολιορκία της εστίας των Μαροκινών.
Στο 22' λοιπόν ήρθε ως φυσική ροή και το 2-0. Ο Αλάμπα έκανε πολύ ωραία ενέργεια από αριστερά και γύρισε τη μπάλα στον Τιάγκο που ερχόμενος ως τρέιλερ πλάσαρε εκτός περιοχής. Λίγο έλειψε ωστόσο, ο Νόιερ να βάλει ξανά στο ματς τη Ράζα (38'), όταν έδωσε λάθος πάσα στον Τσιμπί, ο οποίος πλάσαρε με τη μία ξυστά από το δεξί δοκάρι. Στην επανάληψη ο ρυθμός έπεσε, με τη Μπάγερν να πλησιάζει στην καλύτερη φάση της το 3-0, αλλά ο Σακίρι (62') από μισό μέτρο και ολομόναχος, σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Στο 84' η Καζαμπλάνκα έχασε τεράστια διπλή ευκαιρία να μπει έστω και αργά στο ματς, καθώς ο Νόιερ σταμάτησε σε τετ α τετ τον Μαντίμπε και στην επαναφορά ο Μετουαλί σούταρε πάνω από το δοκάρι.
Το τελικό σφύριγμα βρήκε τη Μπάγερν με την τρίτη κούπα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας (σ.σ.: μαζί με το Διηπειρωτικά του 1976 και 2001) να φτάνει σε κατακτήσεις τις Πενιαρόλ, Νασιονάλ, Μπόκα Τζούνιορς, Ρεάλ και να υπολείπεται μόνο της Μίλαν (4). Το μαγικό νούμερο «τρία» πανηγύρισε όμως ατομικά και ο Πεπ Γκουαρδιόλα που σε μόλις έξι χρόνια καριέρας έπιασε στην κορυφή των προπονητικών κατακτήσεων τον Αργεντινό Κάρλος Μπιάνκι (1994 με Βέλεζ Σάρσφιλντ και 2000, 2003 με Μπόκα Τζούνιορς). Μαζί τους το γιόρτασε και η Ευρώπη που ξεπέρασε κατά ένα τρόπαιο τη Νότια Αμερική (27-26)!
Μπάγερν: Νόιερ, Ντάντε, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Ραφίνια, Λαμ, Τιάγκο, Κρόος (60' Χάβι Μαρτίνεθ), Σακίρι (80' Γκέτσε), Ριμπερί, Μίλερ (74' Μάντζουκιτς)
Καζαμπλάνκα: Ασκρί, Ελ Χασεμί, Μετουαλί, Καρουσί, Ουλάι, Τσιμπί (50' Μαντίμπε), Γκουεΐ, Γιαζούρ (77' Σουλεϊμανί), Χαφιντί (88' Κατσανί), Μπενλαμαλέμ, Ερακί.

gazzetta.gr
Δεκτό έγινε το αίτημα των Δημοτικών Αστυνομικών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν, προκειμένου να εισαχθεί στη διαδικασία της πρότυπης δίκης η υπόθεση της διαθεσιμότητάς τους.

Όπως γνωστοποίησε με επιστολή του ο δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου στο Παγκρήτιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών,το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων με τις οποίες καταργήθηκαν οι θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα κριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ομαδική αίτηση ακυρώσεως που κατατίθεται για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των Δημοτικών Αστυνομικών.

Ως πιθανή δικάσιμος θεωρείται η  7η Φεβρουαρίου του 2014, οπότε έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί και η αντίστοιχη πρότυπη δίκη των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

Αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, 

Σας ενημερώνουμε ότι με Απόφαση της προβλεπόμενης στο άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010 Επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας
(Πρόεδρος Δικαστηρίου και αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι αυτού), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα (20.12.2013) έγινε δεκτό το αίτημα που
υποβάλαμε εκ μέρους των μελών σας του Ηρακλείου Κρήτης και διατάσσεται η εισαγωγή της αιτήσεως ακυρώσεως που ασκήσαμε εκ
μέρους τους κατά της κατάργησης των θέσεών τους και της θέσεως αυτών σε διαθεσιμότητα, απευθείας στο ανώτατο διοικητικό
δικαστήριο της χώρας, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην Απόφαση, να επιλυθεί το «γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της
συνταγματικότητας των διατάξεων του άρθρου 81 του ν. 4172/2013 και της υποπαραγράφου Ζ.2 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου
του ν. 4172/2012». Κατόπιν τούτου, όπως σημειώνεται στην υπόψη Δικηγορική Εταιρεία Απόφαση που σας επισυνάπτουμε «αναστέλλεται η εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθεται το ίδιο ζήτημα».

Κατόπιν τούτου, το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων με τις οποίες καταργήθηκαν οι θέσεις της Δημοτικής
Αστυνομίας και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα κριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναμένεται ο ορισμός δικασίμου της υποθέσεως. Όπως σας έχουμε ενημερώσει προ εβδομάδων, η εν λόγω πρότυπη δίκη αναμένεται, πιθανότατα, να συζητηθεί ενώπιον της Ολομελείας του Δικαστηρίου κατά τη δικάσιμο της 7ης Φεβρουαρίου 2014, οπότε έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί η αντίστοιχη πρότυπη δίκη των Εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, την οποία επίσης διεξάγουμε.

Εξάλλου, με χθεσινή απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραπέμφθηκε προς συζήτηση ενώπιον της Ολομελείας
του, κατά την ίδια δικάσιμο (07.02.2014), «λόγω σπουδαιότητας των ζητημάτων που τίθενται», η αίτηση ακυρώσεως που ασκήσαμε εκ
μέρους εκατοντάδων συναδέλφων σας κατά των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπουν πρόσθετη μοριοδότηση συγκεκριμένης
σειράς εισαγωγής.»

http://aftodioikisi.gr 
Ανοιχτά θα είναι σήμερα Κυριακή 22 Δεκεμβρίου τα καταστήματα όλης της χώρας, καθώς σύμφωνα με τον νόμο 4177/2013 επιτρέπεται (σε προαιρετική βάση) η λειτουργία τους τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς και την Κυριακή των Βαΐων, αλλά και τέσσερις Κυριακές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.
Με αποφάσεις τους οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες έχουν επιτρέψει, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, τη λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές. Το προτεινόμενο ωράριο για την προσεχή Κυριακή από τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου θα διοργανωθεί και Γιορτή Αγοράς σήμερα αλλά και την επόμενη Κυριακή. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
"Όπως και πέρυσι , σταθμίζοντας το γεγονός, ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση, αποφασίσαμε ένα κομμάτι των δράσεων μας να αποσκοπεί σε «στοχευμένη» χαρά. Ως εκ τούτου, φιλοδοξούμε να καλύψουμε επιθυμίες και ανάγκες των παιδιών που φιλοξενούνται από Ιδρύματα, καθώς και στους Γιατρούς του Κόσμου, προσβλέποντας, από τη χαρά τους, εμείς να πάρουμε μεγαλύτερη χαρά. Τα δώρα των παιδιών θα δοθούν σε μια ανοιχτή μικρή γιορτή που θα διοργανώσουμε γι'αυτά, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου και ώρα 15:00 στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό (Πλ.Αριστοτέλους) και στην οποία θα είναι χαρά μας να παρευρεθείτε.
Εκτός των παραπάνω και προκειμένου ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης να μη «χαλάσει την παράδοση» και να είναι «παρών», στην αγορά της πόλης μας, θα διοργανώσει, σε συνεργασία με την «f14 ΚΟΙΝΟΝ Φ1ΤΟΓΡΑΦ1Ν» έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «agora», με φωτογραφική παρουσίαση της ιστορικής, οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής οντότητας της κλασσικής αγοράς της πόλης μας, της αγοράς του ιστορικού κέντρου. Η έκθεση
Φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στον άξονα της Αριστοτέλους (μεταξύ Μητροπόλεως και Τσιμισκή) και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου σε τρία σημεία Π.Μελά- Π.Π.Γερμανού και Ικτίνου".
Μετά από αυτό θα δυσκολευτείτε να ξαναπιείτε νερό εκτός του σπιτιού σας, ενώ θα ελέγχετε με μεγαλύτερη προσοχή αν είναι καλά σφραγισμένο το καπάκι...
Ένα από τα πιο απίθανα περιστατικά συνέβη σε μία γυναίκα στην Αυστραλία.
Η Αλίσια Κούπερ από το Περθ μήνυσε τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος γιατί το εμφιαλωμένο νερό το οποίο αγόρασε περιείχε μέσα... σπέρμα. Το οποίο μάλιστα μετά από εξετάσεις DNA διαπιστώθηκε ότι ήταν του ίδιου του καταστηματάρχη!
" Αμέσως κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά", είπε η κ. Κούπερ. ''Σκεφτόμουν: Θεέ μου, κάτι δεν πάει καλά με το νερό μου.''
Στο δικαστήριο η άτυχη γυναίκα διεκδικεί αποζημίωση γιατί όπως είπε μετά το περιστατικό πάσχει ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών και φυσικών συνθηκών , συμπεριλαμβανομένων του άγχους , της κατάθλιψης , του σοκ , μερικής διαταραχής μετα-τραυματικού στρες και διαταραχής προσαρμογής .
Η αγωγή , που κατατέθηκε εξ ονόματος της κ. Κούπερ αναφέρει ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2010, ο σύζυγός της Travis Cooper αγόρασε το εμφιαλωμένο νερό από το κατάστημα και στη συνέχεια η φιάλη τοποθετήθηκε στο ψυγείο στο σπίτι τους. Όταν το ήπιε «είχε μια άσχημη γεύση και οσμή».
Η δικηγόρος της γυναίκας τόνισε στο δικαστήριο ότι:
"Ο πελάτης μου έχει υποστεί σημαντική συναισθηματική βλάβη και οι οικονομικές απώλειες που διεκδικούμε είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτού του ανθρώπου"
 

Πριν τελειώσει το 2013 θα ξεκινήσει το δεύτερο κύμα κινητικότητας που αφορά περίπου 900 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, ενώ, ο υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η ουσία της μεταρρύθμισης παραμένει η ίδια.

Εκτός από τους 900 εργαζόμενους από νοσοκομεία της περιφέρειας και οδηγούς ασθενοφόρων του ΕΣΥ (θα περάσουν στο ΕΚΑΒ), μέχρι το πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου θα μπουν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα και οι εργαζόμενοι στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Γεωργιάδης σε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων, ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος δεν θα αφορά την ουσία της μεταρρύθμισης αλλά τα χρονοδιαγράμματα, τον οδικό χάρτη των μετακινήσεων και κάποια μισθολογικά και ειδικά θέματα των γιατρών.

Σε ότι αφορά το δεύτερο κύμα κινητικότητας θα γίνει όπως ακριβώς και το πρώτο του Σεπτεμβρίου.

Θα εξασφαλιστεί δηλαδή η έγκαιρη μεταφορά των βαριά ασθενών που νοσηλεύονται σε κάποια κλινική η οποία κλείνει ή αλλάζει χρήση και οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για 15 – 20 ημέρες μέχρι να δηλώσουν τις νέες θέσεις που προτιμούν από αυτές που είναι διαθέσιμες και τέλος θα επανατοποθετηθούν άπαντες στις νέες θέσεις.

Αναφορικά με τους οδηγούς των ασθενοφόρων στα δημόσια νοσοκομεία τα τεθούν επίσης σε διαθεσιμότητα για λίγες εβδομάδες μέχρι να εκπαιδευτούν και να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ.

http://www.4news.gr 
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται, εφόσον δεν κατατεθούν ενστάσεις, να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος για το έργο «Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών με ΣΔΙΤ», με αναθέτουσα αρχή την ΕΣΑΝΣ ΑΕ (Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών AΕ).
Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν την Τετάρτη, 11 από τις εταιρείες:
ARCHIRODON GROUP – INTRAKAT – ΕNVITEC
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – J&P ΑΒΑΞ
Σε χρόνο ρεκόρ η αξιολόγηση
Η τεχνική αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ τριών ημερών και, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκαν και οι τρεις καθώς, εκτός των άλλων, πρόκειται για προσφορές που χρησιμοποιούν, κυρίως, κομποστοποίηση και είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη ανοίγουν οπότε θα ανοίξουν και  οι οικονομικές προσφορές και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, ο ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης που θα γίνει με την μορφή ΣΔΙΤ και θα καλυφθεί από πόρους ΕΣΠΑ, Jessica και, βεβαίως, από ιδιωτικά κεφάλαια αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται, δε, ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 250 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής των 16 έως 18 μηνών και πάνω από 60 μόνιμες θέσεις για τη λειτουργία του εργοστασίου.
Τετραπλός έλεγχος
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο είναι για 27 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχουν τέσσερις μορφές συχνών ελέγχων:
-          Της αναδόχου εταιρείας ΕΣΑΝΣ στην οποία συμμετέχουν οι ΟΤΑ της περιοχής (πρόεδρος ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης)
-          Του υπουργείου Ανάπτυξης
-          Εξωτερικού αξιολογητή ο οποίος, μάλιστα, θα αλλάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα
-          Κοινωνικός έλεγχος, καθώς το εργοστάσιο θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων κλπ

http://aftodioikisi.gr 
Στις 22 Δεκεμβρίου 1989 πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

69 - Συλλαμβάνεται και δολοφονείται στη Ρώμη ο αυτοκράτορας Βιτέλλιος.

1807 - Κατόπιν παρότρυνσης του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.

1894 - Καταδικάζεται για προδοσία ο Γάλλος αξιωματικός, εβραϊκής καταγωγής Άλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στους Γερμανούς. Την καταδίκη του, που έγινε με αμφίβολης εγκυρότητας στοιχεία ακολούθησε εξορία του στο νησί του Διαβόλου. Η καταδίκη του δίχασε πολιτικά τη Γαλλία για μια ολόκληρη δεκαετία. Έχει μείνει στην ιστορία πλέον το περίφημο «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά ενώ «Υπόθεση Ντρέιφους» χαρακτηρίζεται πλέον κάθε δικαστική πλάνη. Ο Ντρέιφους τελικά έλαβε χάρη από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμίλ Λουμπέ, δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του.

1940 - Νίκη των ελληνικών στρατευμάτων στην Μάχη της Χειμάρρας.

1940 - Το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει το ιταλικό πλοίο Antonietta.

1941 - Ο Τίτο δημιουργεί την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων.

1974 - Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν για να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ παρεμένει υπό γαλλική διοίκηση.

1989 - Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

http://www.enikos.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!