Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Τα ελληνικά φύλα ήσαν τόσο πολύ αναπτυγμένα τεχνολογικώς, ώστε πρόβαλαν αυτήν την ανάπτυξή τους στον ουρανό, στη θρησκεία τους. Και μάλιστα κατά τρόπον πολλαπλό: Πρώτα, η πρωτοθεά Γαία, για ν' απελευθερωθεί απ' τον Ουρανό, κατασκεύασε ένα θεόρατο κοφτερό σιδερένιο δρεπάνι -εργαλείο εναρκτικό της θεομαχίας. Ύστερα, ο Κρόνος βασιλεύει με συμμάχους τους σιδεράδες Κύκλωπες -οι οποίοι, αργότερα, θα συμμαχήσουν με τον Δία, και δωρίζοντάς του τη νέα εφεύρεσή τους (τον κεραυνό), θα του χαρίσουν τη νίκη στη θεομαχία. Στους Ολύμπιους Θεούς, τώρα, περιλαμβάνονται δύο θεοί της τεχνολογίας: Ο Ήφαιστος αφενός, αλλά και η πολυμήχανος Αθηνά αφετέρου, αυτή που με τα ίδια της τα χέρια θα ξεκινήσει την ναυπήγηση της «Αργώς» των Αργοναυτών. Τότε, τα ανάκτορα των θεών θα γεμίσουν αυτόματα, ο δε Δίας θα δωρίσει προσωπικώς στην Ευρώπη το γιγαντιαίο χάλκινο ρομπότ τον Τάλω. Η βαθειά πίστη, όμως, των Ελλήνων στη σημασία της τεχνολογίας φαίνεται κυρίως στην εξέλιξη του προμηθεϊκού μύθου, όπως περιγράφεται στον πλατωνικό «Πρωταγόρα», κατά τον οποίον όταν ο Προμηθεύς περιγράφει στον Δία την αποτυχία της δημιουργίας ως προς το «αδύναμο ανθρώπινο γένος», παίρνει την άδεια να σώσει τους ανθρώπους δωρίζοντάς τους την «Έντεχνον Σοφίαν» και την ενέργεια (το Πυρ). Και τότε οι άνθρωποι σώθηκαν, πλούτισαν και έχτιζαν πόλεις. Μ' άλλα λόγια, ο πολιτισμός γεννήθηκε ως απότοκος της τεχνολογίας».
«Η εικόνα της αφιέρωσης των Ελλήνων στην τεχνολογία, όπως είχε πολλαπλώς αποτυπωθεί στην πλούσια μυθολογία τους, έρχεται να επιβεβαιωθεί απ' τα ιστορικά δεδομένα των τεχνικών τους επιτευγμάτων, από τα μέσα της 2ης π. Χ. χιλιετίας ως περίπου το 300 π.Χ. Αν αρχίσουμε από τους Μυκηναίους, θα παρατηρήσουμε αμέσως την ισχυρή τεχνολογική συνιστώσα τού πολιτισμού τους. Οι τεράστιοι μυκηναϊκοί θόλοι, θα χρειασθεί περισσότερο από μια χιλιετία για να ξαναγίνουν αργότερα από τους Ρωμαίους. Τα γιγαντιαία εγγειοβελτιωτικά έργα της μυκηναϊκής εποχής δεν θα εμφανιστούν παρά πολύ αργότερα: Η πρώτη αποστράγγιση της Κωπαΐδας έγινε το 14ο αι. π. Χ., το ίδιο και η εκτροπή του Τίρυνθος ποταμού (μήκους 1 χλμ.) μέσω χωμάτινου φράγματος ύψους 12 μ., καθώς και τα υδραυλικά έργα κοντά στον Αλφειό, στην Ολυμπία, έργα σημαντικότερα και από τα μυθικά έργα του Ηρακλέους. Η μεταλλουργική και η μεταλλοτεχνική ικανότητα των μυκηναϊκών λαών αποκαλύπτεται σήμερα όλο και πιο εντυπωσιακή, ενώ η ναυπήγηση της «πεντηκοντόρου», του μεγάλου εμπορικού και πολεμικού πλοίου που αλώνιζε τη Μεσόγειο επί αιώνες, θα είναι η κορωνίδα των τεχνολογικών τους επιτευγμάτων. Ακόμα και η αντισεισμική υβριδική δόμηση των ανακτόρων τους (λιθοδομή και ξύλο) είναι καινοτόμος».
«Κατά την αρχαϊκή και την κλασική εποχή, οι Έλληνες θα ευτυχήσουν να αξιοποιήσουν την ανάδυση της ελληνικής επιστήμης, προκειμένου να γονιμοποιήσουν και την πρόοδο της τεχνολογίας. Η συνισταμένη των τεχνολογιών εκείνης της εποχής ήταν η αθηναϊκή τριήρης -το ταχύτερο και αποδοτικότερο πλοίο του καιρού του, μ' ένα βαρύτατο μπρούντζινο «έμβολον» μπροστά στην τρόπιδά της. Τέλος, είναι πολύ γνωστότερες οι ικανότητες των Ελλήνων στη ναοδομία, έναν άλλον τομέα πολλαπλών τεχνολογιών: Χρήση γερανών και μεταλλικού τόρνου, ανάπτυξη τεχνολογίας μεταφορών μεγάλων φορτίων, εφεύρεση μεγάλης ποικιλίας χρωματουργίας κ.α. Τέλος, είναι ιστορικώς θαυμάσιο ότι ο Αριστοτέλης προφητεύει την απελευθέρωση των δούλων, όταν η τεχνική πρόοδος θα καταστήσει τα μηχανήματα αυτόματα και ρομπότ (Πολιτικά 1253b, 34-40)».

Ο Στιβ Λι (Steve Lee) του Aprilli Design Studio στο Λος Άντζελες είχε μια ιδέα που ενδέχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο που ταξιδεύουμε. Έτσι, αντί να πάρετε αυτοκίνητό, ή τραίνο, ή αεροπλάνο για να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας, το ξενοδοχείο έρχεται σε εσάς.
Η «Αυτόνομη Ταξιδιωτική Σουίτα» είναι ένα self-driving - με ηλεκτροκίνηση - δωμάτιο ξενοδοχείου, το οποίο έρχεται και σας παίρνει από το σπίτι και σας πηγαίνει στον προορισμό σας. Ούτε καθυστερήσεις αναχωρήσεων (τραίνων κι αεροπλάνων), ούτε κίνδυνος απώλειας αποσκευών.
Αν δεν είστε συνηθισμένος να κοιμάστε σε αυτοκίνητο, κανένα πρόβλημα. Κάθε αυτοκινούμενη σουίτα διαθέτει εξαιρετικό στρώμα, λουτρό, κουζίνα και μίνι μπαρ, καθώς και χώρο για να δουλέψετε ή διασκεδάσετε. Επιπλέον, είναι διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη για να δεχθεί από έναν μοναχικό ταξιδιώτη έως οικογένεια με κατοικίδια. Η ιδιωτικότητα είναι εξασφαλισμένη: τα τζάμια σκουραίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού.
 Με το που φτάσετε στον προορισμό σας, η «Αυτόνομη Σουίτα» ενσωματώνεται σε ένα «Αυτόνομο Ξενοδοχείο». Η αυτοκινούμενη σουίτα σας κλειδώνει με άλλες σουίτες, και συνδέεται με ρεστοράν, γυμναστήρια και spa.
 Όσο περισσότερες σουίτες κλειδώνουν, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το «Αυτόνομο Ξενοδοχείο».
Υπάρχουν, ωστόσο, τεχνικά προβλήματα να λυθούν. Για παράδειγμα, οι «Αυτόνομες Ταξιδιωτικές Σουίτες» επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους μόνο όταν κλειδώσουν σε ένα «Αυτόνομο Ξενοδοχείο». Ποια είναι η διάρκεια των μπαταριών τους, και τι συμβαίνει αν στη διαδρομή δεν υπάρχει κοντά σταθμός επαναφόρτισης έτσι και χρειαστεί; Κανείς δεν γνωρίζει.
Παρ' όλα αυτά, είμαστε προ των θυρών ενός καινούργιου ορισμού της έννοιας «ταξίδι». Η ιδέα του Στιβ Λι είναι στην τελική τριάδα των υποψηφίων για το βραβείο Radical Innovation Awards (θα δοθεί στις 3 Οκτωβρίου).

Με κεντρικό στόχο τη… μεταμόρφωση του “Epsilon” σε ένα καινούριο κανάλι, το οποίο θα μπορεί να σταθεί με αξιώσεις στον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, κινείται ο σχεδιασμός του ομογενή επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη.
Τις σχετικές αποκαλύψεις κάνει στη στήλη των media της “Real News”, σύμφωνα με το οποίο από τις 17 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η σχετική διαφημιστική καμπάνια, ενώ ο σχεδιασμός στοχεύει στο να γίνει στον άερα η αλλαγή του λογότυπου του σταθμού, στις 15 Οκτωβρίου.
Η Έλλη Στάη είναι εκείνη που θα σηκώσει το βάρος της αλλαγής φυσιογνωμίας, τόσο με την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, όσο και με πολιτική εκπομπή, ώστε να κεφαλαιοποιήσει το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, τη φυσική υπεροχή της έναντι άλλων παρουσιαστών, και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στη μάχη της τηλεθέασης και της διαμόρφωσης της μιντιακής ατζέντας.

Μια σεξοθεραπεύτρια δίχασε το τηλεοπτικό κοινό της Βρετανίας όταν πρότεινε στα σχολεία να αρχίσουν επιτέλους να διδάσκουν στα παιδιά τα περί αυτο-ικανοποίησης.
Η ειδικός Nadia Bokody, που δεν είναι καθόλου ξένη στην πρόκληση, εμφανίστηκε στο πρωινό τηλεοπτικό μαγκαζίνο «This Morning» για να εξηγήσει πως τα στερεότυπα και η ντροπή που συνδέονται με τον αυνανισμό, και ιδιαίτερα τον γυναικείο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές σεξουαλικές διαταραχές στο παιδί όταν ενηλικιωθεί.
Και ως λύση γι’ αυτό βλέπει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, αρχίζοντας να διδάσκουν στους μαθητές τα περί αυνανισμού από την ηλικία των 11 ετών. Είπε μάλιστα στους παρουσιαστές Eamonn Holmes και Ruth Langford πως σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν πως περισσότερες από τις μισές Βρετανές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα μέρη του αιδοίου τους.
«Νομίζω πως τα οφέλη του αυνανισμού περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργία μεγαλύτερης σωματικής αυτονομίας, ειδικά για τα νεαρά κορίτσια. Υπάρχει τόσο πολύ στίγμα και μυστήριο γύρω από τα μέρη του σώματος της γυναίκας. Αναγνωρίζοντας τον αυνανισμό, διώχνεις ουσιαστικά το ταμπού μακριά», λέει χαρακτηριστικά.
Οι γονείς διχάστηκαν πάντως από τα κελεύσματά της και τα κοινωνικά μέσα πήραν φωτιά, καθώς οι πιο σκληροπυρηνικοί χαρακτήρισαν τις δηλώσεις της «αηδιαστικές» και «γελοίες».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!