Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

 

Εν μέσω απειλών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και την ελληνοκυπριακή πλευρά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν πως ανοίγει η Αμμόχωστος στο 3,5%. Οπως ανακοίνωσαν, η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτική και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο. Ολα αυτά βέβαια υπό τον όρο ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση…

Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα.

Σε μια εμπρηστική ομιλία του νωρίτερα -παρουσία και του Ερσιν Τατάρ- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν έκανε λόγο για εχθρούς των Τουρκοκυπρίων στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Κυριάκο Μητσοτακη. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν». Παράλληλα, επιτέθηκε και στην Ευρωπαικη Ένωση λέγοντας ότι «Εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ενώ στη συνέχεια επανέλαβε την θεωρία του για δυο κράτη στην Κύπρο.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν. «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το sigmalive. Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. «Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά.

 Παλάτι χτισμένο πάνω σε βράχο από το 1920

Το παλάτι που θα δείτε είναι ίσως μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές στον κόσμο.

Το Νταρ αλ Χαρ (Dar al-Hajar) της Υεμένης – ή «πέτρινο σπίτι» – είναι μια πρώην βασιλική κατοικία υψώνεται εντυπωσιακή στην κορυφή ενός βράχου.

Το πενταώροφο κτίριο είναι εντυπωσιακό από κάθε άποψη ενώ κοσμεί ένα από τα χαρτονομίσματα της περιοχής. Το παλάτι βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, τη Σαναά, στην κοιλάδα Βάντι Νταρ.

Το Νταρ αλ Χαρ χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920, που κατασκευάστηκε ως θερινή κατοικία για τον πνευματικό ηγέτη και μονάρχη της Υεμένης, Γιαχά Μοχάμεντ Χαμιντίν, το οποίο ανεγέρθηκε πάνω σε μια δομή που είχε χτιστεί στο βράχο το 1786 από τον Ισλαμικό μελετητή Ιμάμ Μανσούρ Αλί Μπιν Μεχντί Αμπάς.

Στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά δωμάτια, κουζίνες, αποθηκευτικοί χώροι και αυλές ενώ έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τις επιθέσεις.

Ο Γιαχά Μοχάμεντ Χαμιντίν δεν είχε πολύ χρόνο για να απολαύσει τη ζωή στο Νταρ αλ-Χατζάρ καθώς ο εγγονός του τον δολοφόνησε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος στην Υεμένη το 1948. Αλλά το παλάτι παρέμεινε στην κυριότητα της βασιλικής οικογένειας της Υεμένης μέχρι την επανάσταση του 1962 της χώρας. Τώρα είναι ένα μουσείο και οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα δωμάτια.

πηγή:perierga.gr

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε σήμερα τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, με τους ανεμβολίαστους να θεωρείται ότι ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα.

Οι μολύνσεις COVID-19 στις ΗΠΑ βρίσκονται σε αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες και αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η άνοδος αυτή καταγράφεται σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα εξελίσσεται στο κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι και οι νοσηλείες σε εθνικό επίπεδο αφορούν ανεμβολίαστους, λένε αξιωματούχοι.

Σε μια ομιλία σχετικά με την αμερικανική οικονομία, ο Μπάιντεν είπε πως η ανάκαμψη εξαρτάται από το γεγονός ότι η πανδημία πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Ανέφερε, επίσης, πως τέσσερις πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών αντιστοιχούσαν στο 40% όλων των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

«Επομένως, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ εμβολιαστείτε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Εμβολιαστείτε τώρα».

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!