Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018


Το 60% των μωρών που γεννήθηκαν πέρυσι στη Γαλλία ήταν εκτός γάμου, καταγράφοντας ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 80% για τις μητέρες ηλικίας κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με έρευνα του Insee που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Ενώ οι γεννήσεις εκτός γάμου «θεωρούνταν επί μακρόν αντίθετες με τους κοινωνικούς κανόνες» και ήταν κάτι ασυνήθιστο (λιγότερο από το 10%) έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχουν γίνει σταδιακά κάτι το συνηθισμένο, παρατηρεί το Ινστιτούτο Στατιστικής.
Το Insee ανέλυσε 770.000 γεννήσεις που δηλώθηκαν στο ληξιαρχείο πέρυσι, ένας αριθμός που σημειώνει μείωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά 1,8% σε σχέση με το 2016.
«Η διάδοση του Pacs (συμφώνου συμβίωσης) και των ελεύθερων ενώσεων, σε βάρος του γάμου, καθώς και η μείωση της ηλικίας γάμου είχαν αποτέλεσμα οι γεννήσεις εκτός γάμου να καταστούν η πλειονότητα από το 2006», σημειώνει το ινστιτούτο.
Το ποσοστό των γεννήσεων εκτός γάμου έφθασε το 60% σε εθνικό επίπεδο το 2017.
Με τους αριθμούς αυτούς, η Γαλλία «κατέχει το ρεκόρ» των γεννήσεων εκτός γάμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου είναι πλειονότητα σε οκτώ από τις 28 χώρες, και όπου το συνολικό ποσοστό τους φθάνει το 42,6% των γεννήσεων. Στο άλλο άκρο, λιγότερο από το 10% των μωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι ήταν εκτός γάμου.
Στη Γαλλία, «πολλοί νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1972 και μετά διασφάλισαν προοδευτικά την ισότητα των δικαιωμάτων των παιδιών» τα οποία διακρίνονταν κάποτε σ’ αυτά που γεννήθηκαν εντός γάμου και στα εξώγαμα, μια διάκριση που έλαβε τέλος το 2009, υπενθυμίζει ακόμη το Ιnsee.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!