Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Κάθε άνθρωπος έχει περάσει τις δικές του δύσκολες νύχτες κατά τη διάρκεια των οποίων νιώθουμε την ανάγκη για ένα βαθύ και απολαυστικό ύπνο, όμως όσο κουρασμένοι και να είμαστε τα μάτια μας παραμένουν ανοιχτά...


Η αϋπνία έχει δύο διαφορετικές μορφές. Καθεμία από αυτές έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τους μοναδικούς της τρόπους να μας ταλαιπωρεί στη μέση της νύχτας. Η πρώτη και πιο απλή περίπτωση είναι ο οργανισμός μας να ξεγελά τον εαυτό του, να νομίζει ότι δεν έχει την ανάγκη από ξεκούραση και να καταλήγει άυπνος μέχρι και τις πρωινές ώρες. Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη διαδικασία του ύπνου, είναι ικανή να «καταστρέψει» την επόμενη μας μέρα.

Η δεύτερη μορφή είναι αρκετά πιο ενοχλητική από τη πρώτη. Περιλαμβάνει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες καταφέρνουμε να κοιμηθούμε, έστω και για λίγες ώρες, όμως ξυπνάμε απροσδόκητα νωρίς. Τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας, γνωρίζουμε ότι πιθανότατα ο ύπνος μας να έχει ολοκληρωθεί για τη τρέχουσα νύχτα. Θέλει τεράστια προσπάθεια για να ξαναμπεί κανείς σε διαδικασία χαλάρωσης.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τέτοια προβλήματα στον ύπνο τους, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να συσσωρεύει κούραση και να… «υπολειτουργεί» κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο καθηγητής Μέιρ Κρίγκερ του Yale School of Medicine, εξηγεί τους λόγους που ο ύπνος μας διακόπτεται στη μέση της νύχτας και παρουσιάζει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της αϋπνίας.

Ο ύπνος μπορεί να διακοπεί για οποιονδήποτε σχεδόν λόγο. Οι λόγοι μπορεί να είναι εντελώς ασήμαντοι, μπορεί όμως να «κρύβουν» και κάποιους ιδιαίτερους κινδύνους. Αν για παράδειγμα ξυπνάμε επειδή κάνει θόρυβο το κατοικίδιο ή επειδή ροχαλίζει ο διπλανός μας, τότε προφανώς και δεν υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση του προβλήματος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που όταν ο ύπνος μας διακόπτεται συχνά, τότε πιθανότατα ο οργανισμός μας να μας προειδοποιεί για σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον Μέιρ Κρίγκερ: «Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι ξυπνούν απογοητεύονται και αγχώνονται. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να ξαναβρούν τον ύπνο τους και να ταλαιπωρούνται όλη τη νύχτα. Αντί να κοιτάμε συνέχεια το ρολόι και να σκεφτόμαστε τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας, η καλύτερη λύση είναι να σηκωθούμε για λίγο και να χαλαρώσουμε με κάποια ήπια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μπορούμε να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο μέχρι να νυστάξουμε ξανά.»

Όπως τονίζει ο Αμερικανός καθηγητής. υπάρχουν συνήθειες που επιβαρύνουν τα προβλήματα αϋπνίας. Το κάπνισμα η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τα «βαριά» δείπνα μπορούν να ενοχλήσουν τον ύπνο μας. Τα επίπεδα της νικοτίνης και του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μερικές φορές ο οργανισμός σταματά τη διαδικασία του ύπνου γιατί έχει την ανάγκη ενός τσιγάρου ή ενός ποτού. Παράλληλα, ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να δημιουργήσει «καούρες» αλλά και παλινδρομήσεις οξέων που δεν αφήνουν… ήσυχο τον οργανισμό.

Τέλος, ένα ακόμα λάθος που κάνουν αρκετοί, είναι να προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη βραδινού ύπνου με λίγες απογευματινές ώρες στο κρεβάτι. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αφού ο οργανισμός παραμένει κουρασμένος. Οι απογευματινοί ύπνοι που διαρκούν πάνω από μισή ώρα δεν ωφελούν τον οργανισμό. Αντίθετα του δημιουργούν πρόβλημα, αφού εμποδίζουν το βραδινό ύπνο.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
«Τα περισσότερα ελληνικά επώνυμα προέρχονται συνήθως είτε από τοπωνύμια- όπως Μανιάτης από τη Μάνη, Μωραΐτης από το Μοριά- είτε από διάφορα παρατσούκλια τα οποία ενέπνεαν στους ανθρώπους». Αυτό αναφέρει η κα. Φούλα Πισπιρίγκου,  φιλόλογος, και προσθέτει πως : «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικές καταλήξεις οι οποίες υποδηλώνουν καταγωγή, όπως για παράδειγμα τα σε ‘ίδης’ και ‘άδης’ που είναι καταλήξεις των Ποντίων, τα σε ‘ογλου’ που είναι Μικρασιατικά και σημαίνουν ο γιος του τάδε, το ‘πουλος’ που απαντάται στην Πελοπόννησο, το «άκος» στη Μάνη και το «άκης» που είναι κρητικό». Συνοψίζοντας, λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε τα επώνυμα σύμφωνα με τη σημασία τους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, που δηλώνουν αντίστοιχα βαφτιστικό όνομα, καταγωγή, επάγγελμα και παρατσούκλια (ή προσωνύμια). Πατρωνυμικά: Αυτά που χρησιμοποιούν για ρίζα τους βαφτιστικά ονόματα, είναι μαζί με τα παρατσούκλια το συχνότερο είδος των οικογενειακών ονομάτων.
Τα συναντούμε σε ονομαστική πτώση (π.χ. Κωστής, Γεωργής), σε γενική (π.χ. Γεωργίου, Δημητρίου), αλλά και με πολλές καταλήξεις ή υποκοριστικά (π.χ. Στεφανίδης, Αθανασούλας). Μητρωνυμικά: Αυτά τα οποία βασίζονται στο όνομα της μητέρας, για παράδειγμα Κώστας Ελένης (δηλαδή ο Κώστας της Ελένης).
Είναι αρκετά σπάνια και χωρίζονται και αυτά σε κατηγορίες ανάλογα με το επάγγελμα της μητέρας ή του άντρα της (Καλογραίας, Μακαρονούς, Μαμμής, Τσαγκαρίνας), την καταγωγή της μητέρας (Αμουργιανής, Αραπίνης, Βλάχας), ακόμα και το… ελάττωμα της μητέρας (Βουβής, Καμπούρας). Εθνικά: Είναι τα επώνυμα τα οποία δηλώνουν καταγωγή και φανερώνουν τον τόπο που γεννήθηκε ή έζησε αυτός που έχει το όνομα. Αναφέρονται συνήθως σε χωριά ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και οι καταλήξεις τους είναι δεκάδες. Οι πιο συνήθεις είναι οι εξής: -(ι)ώτης: Τσιριγώτης, Λεπενιώτης, Ανδριώτης, Ηπειρώτης κτλ. -ίτης: Μπεγλίτης, Πολίτης, Αργυροκαστρίτης κτλ. -ιανος: Κουταλιανός, Ελεκιστριάνος, Ψαριανός, Σακαρετσιάνος, Χρυσοβιτσιάνος κ.α. -ινός: Πατρινός, Παργινός, Ζακυνθινός, Καλαβρυτινός -αίος: Κερκυραίος, Ρωμαναίος κτλ. Επαγγελματικά: Επώνυμα τα οποία δηλώνουν επαγγέλματα τα οποία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Από τα βυζαντινά χρόνια (Αμπελάς, Λαχανάς, Ζωναράς, Καμπανάρης, Γραμματικός, Παλαιολόγος, Δούκας, Λογοθέτης) μέχρι τα νεοελληνικά (Γελαδάρης, Αρκουδάρης, Περιβολάρης, Ψαράς, Σαμαράς, Κουρέας, Ασβεστάς, Βαγενάς). Παρατσούκλια: Αποτελούν τον κύριο όγκο των επωνύμων μαζί με τα πατρωνυμικά και προέρχονται κατά κύριο λόγο από χαρακτηρισμούς που βασίζονται σε σωματικές (Βραχνός, Ζερβός, Καμπούρης, Λεβέντης), πνευματικές και ηθικές ιδιότητες (Βιαστικός, Αγέλαστος, Θλιμμένος, Κατεργαράκος). Μπορούν να προέρχονται όμως και από παρομοιώσεις με ζώα (Αλεπουδέλης, Γάτος, Ζυγούρης, Λύκος, Ποντίκης), με φυτά (Γαρούφαλος, Καρπούζης, Πιπέρης, Ρεβίθης) ή να υποδηλώνουν συγγένεια και ηλικία (Εγγονόπουλος, Κανακάρης, Ορφανός, Παπούλιας, Πατέρας).
Τα επώνυμα όμως, δεν εμφανίστηκαν μόνο με τον αρχικό τους τύπο. Πολλά από αυτά σχηματίζουν παράγωγα με διάφορες καταλήξεις ή είναι σύνθετα με την βοήθεια λέξεων οι οποίες χρησιμεύουν ως πρώτο συνθετικό. Όσον αφορά τις καταλήξεις, αποτελούν ένα γλωσσικό… GPS για να καταλάβουμε από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεται κάποιος. Έτσι έχουμε τα εξής: -ίδης: Πόντος (Τουντουλίδης, Κοντογιαννίδης, Πετρίδης) -άδης: Πόντος (Γεωργιάδης, Καλγρεάδης, Φωτιάδης) -ούδης ή – ουδάς: Μακεδονία – Θράκη (Λαμπρινούδης, Νικολούδης, Σπανούδης, Φραγκούδης, Ψαρούδας, Μαρούδας) -όγλου: Μικρά Ασία (Πεσμαζόγλου, Κουρατζόγλου, Ασλάνογλου) -άκης: Κρήτη (Παπαδάκης, Σαββάκης) -άκος: Μάνη (Παντελάκος, Δημητράκος, Μαυροειδάκος) -πουλος: Κυρίως στην Πελοπόννησο (Νικολακόπουλος, Αβραμόπουλος, Ανδρικόπουλος) -άτος: Κεφαλονιά (Δημητράτος, Γιανουλάτος, Γερολυμάτος) -έλης: Μυτιλήνη, Αϊβαλί, Λήμνο, Ίμβρο (Παπαδέλης, Χαμαλέλλης, Χωριατέλλης, Ξαφέλλης, Κοντέλλης) -ούσης: Χίος (Χαλκούσης,Παϊδούσης) Ας δούμε λοιπόν την ετυμολογία μερικών εκ των πιο συνηθισμένων ελληνικών επωνύμων: Παλαιολόγος: Από το μτγν.ρημ.παλαιολογώ, λέω, ομιλώ περί αρχαίων-παλαιών πραγμάτων. Επώνυμο της τελευταίας δυναστείας του Βυζαντίου. Συνηθέστατο επώνυμο σήμερα, κυρίως λόγω της χρησιμοποίησης του «Παλαιολόγος» ως βαφτιστικού. Βασιλόπουλος: Αρκετά συνηθισμένο επώνυμο, με προφανή προέλευση από το βαφτιστικό Βασίλειος, με το επίσης σύνηθες τρόπο σχηματισμού επωνύμου με την κατάληξη -όπουλος. Οικονόμου: Συχνότατο ελληνικό επώνυμο, κυρίως λόγω της σημασίας της λέξης οικονόμος ως εκκλησιαστικός αξιωματούχος, κληρικός, υπεύθυνος κυρίως για την οικονομική διαχείριση εκκλησίας ή μοναστηριού. Παπαδόπουλος: Γιος ή απόγονος του παπά (παπαδοπαίδι), ίσως το πολυπληθέστερο όνομα στην Ελλάδα μαζί με την κατάληξη -οπουλος. Καραγιάννης: Σύνθετο όνομα από τούρκικη λέξη kara = μαύρος, μελαχρινός συν το βαφτιστικό όνομα Γιάννης. Κωνσταντόπουλος: Γιος ή απόγονος του Κωνσταντίνου.
Ο Κωνσταντίνος προέρχεται από το λατινικό Constantinus. Αγγελόπουλος : Επώνυµο πατρωνυµικό που προέρχεται από το βαφτιστικό όνοµα Άγγελος συν την κατάληξη –όπουλος. Ρήγας: Από το νεοελληνικό ρήγας, λαϊκότροπα ο βασιλιάς (μεσαιωνικό ρήγας). Προέρχεται από το ελληνιστικό ρηξ, αιτιατική ρήγα, που προέρχεται από το λατινικό rex. Χατζής: Σύνηθες πρόθεμα σε πολλά ελληνικά επίθετα(Χατζηνικολάου, Χατζηδημητρίου, Χατζόπουλος, Χατζίδης , Χατζηδάκης κ.α.). Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη: Άτονη προτακτική λέξη που ακολουθείται πάντα από το ενωτικό (-) και έμπαινε πριν από βαφτιστικά ή οικογενειακά ονόματα ως τιμητικός τίτλος για να δηλώσει ότι ένας ορθόδοξος χριστιανός επισκέφτηκε ως προσκυνητής τους Άγιους Τόπους. Βουδούρης: Επώνυμο το οποίο έχει την ίδια αρχή με το Μπουντούρης, προέρχεται απο τη δημώδη/διαλεκτική λέξη βουδούρης (μπουντούρης) που δηλώνει το βραχύσωμο και παχύ άνθρωπο .Η λέξη προέρχεται απο το τουρκικό bodur, με την ίδια σημασία. Μίχας: Πρόκειται για αρβανίτικη παραλλαγή του ονόματος Μιχαήλ-Μιχάλης. Σε ελληνόφωνους πληθυσμούς η υποκοριστική παραλλαγή του ονόματος ήταν συνήθως “Μίχος”. Περδικάρης: Επαγγελματικό επώνυμο, απο το ουσ. περδικάρης(παλαιοτ. περδικάριος), απο το ουσ. πέρδικα( Πολίτης: Η ετυμολογία του επωνύμου αυτού είναι προφανής. Η περίπτωση να προέρχεται από μια οποιαδήποτε πόλη, εκτός από την Πόλη, δεν είναι τόσο πιθανή επειδή δεν υπήρχε λόγος να μην σχηματιστεί το επώνυμο π.χ. Γιαννιώτης από τα Γιάννενα, Σμυρνιός από τη Σμύρνη κ.ο.κ.

Κάποτε κάθε παιδί ήθελε για δώρο μία μπάλα. Ακόμη και τώρα, βέβαια, υπάρχει στα παιδικά δωμάτια, αλλά κάπου καταχωνιασμένη. Οι πιτσιρικάδες, πλέον, προτιμούν να παίζουν μπροστά σε μία οθόνη, όχι σε αλάνες. Κάτι που φιλοδοξεί να αλλάξει ένα gadget που τα συμβιβάζει και τα δύο...


Πρόκειται για μία συσκευή που ουσιαστικά μετατρέπει το παιχνίδι στην αλάνα, σε video game. Οι σχεδιαστές του ήθελαν να ωθήσουν με τον τρόπο τους τα παιδιά να ασκούνται περισσότερο και για αυτό αποφάσισαν να «πολεμήσουν» με τα ίδια «όπλα».

Το συγκεκριμένο gadget αποτελείται από ένα εξάρτημα που τοποθετείται στο παπούτσι του μπόμπιρα που είναι ελεύθερος να τρέξει, «παίζοντας» στο δικό του video game. Η συσκευή συνδέεται ασύρματα με το iPhone ή το iPad και καταγράφει τις κινήσεις του παιδιού. Ανάλογα με τα βήματα που κάνει, κερδίζει «νομίσματα» ή άλλες επιβραβεύσεις στο παιχνίδι, καθώς όσο ο μπόμπιρας τρέχει δίνει ενέργεια σε έναν πύραυλο και εξερευνά τον γαλαξία, ως ήρωας του video game.

Μάλιστα, το παιχνίδι μπορεί να γίνει και ομαδικό, αφού ο κάθε μπόμπιρας μπορεί να δημιουργήσει γκρουπ με φίλους όπου «κοντράρονται» στον έξω κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δεν αποχωρίζονται απόλυτα τα video game που τόσο λατρεύουν.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Δύο ώρες διήρκησε η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Έφης Χριστοφιλοπούλου με την Τρόικα χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Μετά το πέρας της σύσκεψης, στέλεχος του υπουργείου σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «θα ξανασυναντηθούμε» τονίζοντας πως «στα ουσιαστικά θέματα έχουμε συμφωνήσει, το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι θα μπορέσει έγκαιρα να βρει τους υπόλοιπους 4.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για το 2014». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».
Πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι για το 2014 και 2015 «η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει δική της ατζέντα. Δεν θέλουμε ποσοτικούς στόχους για το 2014 για τη διαθεσιμότητα, θέλουμε να εφαρμόζεται η κινητικότητα για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Διοίκησης, αλλά όχι απολύσεις. Ζητήσαμε να αποσυνδεθούν οι διαθεσιμότητες από τις απολύσεις. Έχουμε δικό μας σχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο. Το ακούν, αν και δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα». Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προωθεί δικό του σύστημα επιλογής διευθυντών, νέο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αλλαγές στο σύστημα εσωτερικής αξιολόγησης στο δημόσιο.
Σημειώνεται, ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας το προσεχές διάστημα.
aftodioikisi.gr
Δύο σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, 23 Μαρτίου και, επαναληπτικά, την Κυριακή 13 Απριλίου. Τα σεμινάρια θα έχουν εξάωρη διάρκεια (9.00 – 15.00), ενώ θα δημιουργηθούν γκρουπ λίγων ατόμων.
Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – BLS)
- Χρήση απινιδωτή (AED)
- Πνιγμονή
- Πλάγια Θέση
Με το πέρας του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), η οποία έχει τετραετή ισχύ. Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο 2310 310649 ή στο inform@hrt.org.gr.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ο τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί σύντομα.
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

http://www.thestival.gr
Στις προσλήψεις εποχικών δασοπυροσβεστών θα προχωρήσει το υπουργείο Δημόσια Τάξης για την στελέχωση της Πυροσβεστικής και για το 2014 στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων για την νέα αντιπυρική περίοδο. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις γίνονται από τις λίστες επιτυχόντων όπως έχουν διαμορφωθεί από το έτος 2003 (έτος αρχικής πρόσληψης πυροσβεστών πενταετούς θητείας).



http://www.seleo.gr


Σε αποσταθεροποίηση της ισορροπίας του λιμναίου οικοσυστήματος Καστοριάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έχει οδηγήσει η απελευθέρωση πάνω από 50.000 γουνοφόρων μινκ, τον Αύγουστο του 2010, από μονάδες εκτροφής στο Χιλιόδεντρο και τη Σιάτιστα.
Άγνωστοι, τότε, είχαν ανοίξει τα κλουβιά και είχαν αφήσει τα ζώα να "πλημμυρίσουν" τον κάμπο της Καστοριάς, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του οικοσυστήματος αφού πρόκειται για ξενικό είδος.
Πολλά ζώα βέβαια είχαν συλλεχθεί, άλλα είχαν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο κάποια κατάφεραν να διαφύγουν και, όπως φαίνεται, να εγκατασταθούν και να αναπαραχθούν στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξενικό είδος.
"Μιλάμε για ένα σαρκοφάγο θηλαστικό που προτιμάει τις υδάτινες περιοχές και τρώει από λαγούς και κουνέλια μέχρι πουλιά που κάνουν τις φωλιές τους στα καλάμια της λίμνης Καστοριάς" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιχθυολόγος και διευθύντρια του Ενυδρείου Καστοριάς, Αννα Λάτσιου, με αφορμή την αυριανή της ομιλία, για την εγκατάσταση του μινκ, σε εκδήλωση στο πάρκο "ΤΗΘΥΣ", στους Ν.Πόρους Πιερίας.
Όπως εξήγησε η κ.Λ άτσιου, το μινκ έχει ένα ξεχωριστό τρόπο να τρέφεται αφού σκοτώνει περισσότερα ζώα απ΄ ό,τι χρειάζεται για να τραφεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "τα πνίγει και τα αφήνει ή τα πάει στη φωλιά του".
Επιπλέον, το μινκ έχει σχετικά εύκολη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισης, με τη σύνταξη μελέτης περιορισμού του είδους.
"Από μια ενέργεια κάποιων που αυτοαποκαλούνται 'οικολόγοι', έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και απαιτούνται άμεσα μέτρα" εκτιμά η κ. Λάτσιου.
Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, που έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη λήψη μέτρων.
"Πιστεύω ότι έχουν ήδη αναπαραχθεί δύο ή τρεις φορές, με τον πληθυσμό τους να φτάνει πλέον μέχρι τις παρυφές του Γράμμου και τα αλβανικά σύνορα" λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, άποψη που συμμερίζεται και ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
"Τα βρίσκεις παντού στην περιοχή μας και μάλιστα, δεν διστάζουν να επιτεθούν σε κοτέτσια" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοσλιόπουλος.
Σημαντικά όμως είναι τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορνιθοπανίδα της λίμνης Καστοριάς, όπου τα πιο πολλά ενδιαιτήματα, όπως αναφέρει ο κ.Παναγιωτόπουλος ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ), τείνουν να εκλείψουν.
"Το μινκ είναι μεγάλος θηρευτής και αναταγωνιστικό είδος με τη βίδρα, την οποία έχει καταφέρει να εκτοπίσει. Παράλληλα, παρυδάτια πουλιά που κάνουν φωλιές στα καλάμια, όπως πάπιες και νερόκοτες έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, αφού γίνονται εύκολα θηράματα" τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία από καταμετρήσεις πουλιών, την τελευταία 15ετία, οι πληθυσμοί κάποιων ειδών έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας των μινκ.
"Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει κάτι για την εξάπλωση των γουνοφόρων μινκ, αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί και φοβάμαι πως αν συνεχισθεί αυτό, τα επόμενα χρόνια θα θρηνήσουμε πολλά είδη της ορνιθοπανίδας" σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των αγνώστων να απελευθερώσουν τα μινκ, πριν από 4 χρόνια, "εξτρεμιστική με μεγάλες και διογκούμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον".
"Κανείς δεν έχει παρακολουθήσει επισταμένως το φαινόμενο, υπάρχει μόνο μια επιδερμική αντιμετώπιση που αν δεν αλλάξει, οι ανατροπές στο οικοσύστημα θα είναι πολύ μεγάλες" καταλήγει.
Ανοίγει τις πύλες της η πιο γνωστή έκθεση αυτοκινήτων στον κόσμο από 6 έως 16 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο Palexpo της Γενεύης. Γίνεται και φέτος στη Γενεύη για 84η φορά, φιλοδοξώντας να ξεπεράσει τις σχεδόν 700.000 επισκεπτών της περσινής διοργάνωσης.
Το Σαλόνι της Γενεύης που σήμερα και αύριο «αποκαλύπτει» τα εκθέματά του σε περίπου 10.000 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, ανοίγει για το κοινό στις 6 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοικτό έως τις 16 του ίδιου μήνα.
Στον πολυεπίπεδο εκθεσιακό χώρο εκτίθενται σχεδόν όλα τα μοντέλα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και ιδέες, προτάσεις του μέλλοντος, πρωτότυπα οχήματα «ανίχνευσης» της κοινής γνώμης και γενικά οι τάσεις της αυτοκίνησης για το εγγύς και απώτερο μέλλον.
Πολλά από τα εκθέματα της Γενεύης σας τα έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Μαζί τους και άλλα μοντέλα μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

Παγκόσμιες πρεμιέρες

ΑR 4CTarga

OpelAdamRocks

Toyota Aygo

BMW 2 Series Active Tourer

BMW X3

Carlsson GLK

Citroen C1

Honda Civic Type R Concept

Ευρωπαϊκές πρεμιέρες

Corvette Z06

BMW 2 Series Coupe

BMW M3 Sedan

Mercedes C Class Saloon

Corvette C7.R

Kahn Range Rover Evoque

Mercedes GLA 45 AMG
BMW M4 Coupe

Ford Mustang

Nissan LEAF

H έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα – Παρασκευή 10π.μ.-8μ.μ. και Σάββατο – Κυριακή 9π.μ.-7μ.μ.

Οpel On star

Η Opel λανσάρει το επόμενο επίπεδο στη συνδεσιμότητα αυτοκινήτου στο Σαλόνι της Γενεύης. Στη συνέντευξη τύπου, ο CEO της Opel Dr. Karl-Thomas Neumann, είπε:
«Το OnStar και η Opel θα κάνουν την οδήγηση στην Ευρώπη ασφαλέστερη και πιο ξέγνοιαστη από το 2015 και μετά» δήλωσε. «Με το OnStar, οι οδηγοί Opel θα απολαμβάνουν ευρυζωνική σύνδεση δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, και εμείς θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του οράματός μας για τη συνδεσιμότητα.» Το OnStar είναι η κορυφαία μάρκα για συνδεδεμένες λύσεις ασφάλειας και προστασίας, υπηρεσίες μετακίνησης, προστιθέμενης αξίας και προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής.
Ήδη, πάνω από 6,5 εκατομμύρια πελάτες σε ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Μεξικό ήδη χρησιμοποιούν συνδεδεμένες υπηρεσίες OnStar.

Το ADAM S κάνει το δημόσιο ντεμπούτο του

Το ADAM S κάνει το δημόσιο ντεμπούτο του στο περίπτερο της Opel στο 84οΣαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης δίπλα στα νέα ADAM με τρικύλινδρο κινητήρα νέας γενιάς 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo και το νέο crossover ADAM ROCKS. Το ADAM S θα πάρει θέση στην κορυφή της οικογένειας ADAM (με εύρος ισχύος από 51 kW/70 hp έως 110 kW/150 hp ) σαν μοντέλο παραγωγής, επισφραγίζοντας τη ραγδαία επιτυχία του μοντέλου.

"Leon Cupra Performance Pack"

Η Seat παρουσιάζει αυτές τις ημέρες το "Leon Cupra Performance Pack", ένα αυτοκίνητο που απέδειξε ήδη τις εξαιρετικές επιδόσεις του στην πίστα του Nürburgring, την πιο απαιτητική αγωνιστική πίστα στον κόσμο. Έτρεξε την διάσημη πίστα Nordschleife σε χρόνο 7:58.4 λεπτά, υπερβαίνοντας έτσι το προηγούμενο καλύτερο χρόνο για τα προσθιοκίνητα οχήματα κατά περίπου δέκα δευτερόλεπτα. Η εξέλιξη που έγινε στη Γερμανική πίστα εφαρμόστηκε από την ισπανική φίρμα στο μοντέλο της μαζικής παραγωγής, που παρουσιάζεται στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, του οποίου η απόδοση, ο σχεδιασμός, η χρηστικότητα και η υψηλή ποιότητα το τοποθετούν πολύ ψηλά στην κατηγορία του.
news.gr
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και ορατό ακόμη και από το διάστημα. Πρόκειται για ένα εικαστικό έργο τέχνης που δημιουργήθηκε 17 χρόνια πριν από τρεις ελληνίδες.
Η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Στράτου μαζί με την συνεργάτιδά της Στέλλα Κωνσταντινίδη και την καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου, ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και τις επαγγελματικές  τους γνώσεις προκειμένου να δημιουργήσουν το «Desert Breath» στην El Gouna της Αιγύπτου, κοντά στην Ερυθρά θάλασσα.
Η κατασκευή του έργου κράτησε πάνω από δύο χρόνια (ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου του 1997)και καλύπτει μία έκταση περίπου 100.000 τ.μ., με μια εντυπωσιακή δεξαμενή νερού στο κέντρο, για τη δημιουργία της οποίας έπρεπε να μετατοπιστούν 8.000 τ.μ. άμμου.  Το έργο αποτελείται από δύο αλληλένδετες λογαριθμικές σπείρες 178 κώνων. Οι κώνοι της πρώτης σπείρας προεξέχουν από την επιφάνεια της γης, ενώ της δεύτερης σπείρας είναι σκαμμένοι σε αυτήν.
Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει και η όλη κατασκευή να βρίσκεται σε κατάσταση αργής αποσύνθεσης εξαιτίας των ανέμων και της μείωσης της άμμου, μα το εντυπωσιακό αυτό δημιούργημα παραμένει στη θέση του σε σχετικά καλή κατάσταση. Δυστυχώς κάποια μέρα η περιοχή θα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Μάλιστα με την αργή μα σταθερή αποσύνθεσή του, το έργο έχει θεωρηθεί ως ένα μέσο για να μετρηθεί το πέρασμα του χρόνου.
Όπως ανέφεραν οι τρεις κυρίες που το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν: «Βρίσκεται στο σημείο όπου η απεραντοσύνη του νερού συναντά την απεραντοσύνη της ερήμου και τα δύο αυτά στοιχεία δημιουργούν τη ζωή».
Το «Desert Breath» είναι ορατό ακόμη και από τους χάρτες του Google Maps
echoes.gr
Αντιλόπες σε κατάσταση… ευφορίας λόγω κατανάλωσης παπαρουνόσπορου κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις με σπαρτά στην κεντρική Ινδία.
Οι αντιλόπες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες στην περιοχή Μαντσαούρ, αφού προηγουμένως είχαν μπει σε χωράφια όπου καλλιεργείται όπιο και είχαν φάει τους καρπούς.
«Είναι περίεργο, αφού η κατανάλωση οπίου θα έπρεπε να ηρεμήσει τα ζώα και όχι να τα κάνει να πάθουν αμόκ», σχολίασε αξιωματούχος της δασικής υπηρεσίας.
Οι αντιλόπες ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη προτίμηση για τους καρπούς της παπαρούνας πριν από περίπου δύο χρόνια.
Στην Ινδία επιτρέπεται η καλλιέργεια οπίου για ιατρικούς σκοπούς, αλλά οι σχετικές άδειες δίνονται στους αγρότες υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
aftodioikisi.gr
Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, η Γιαπωνέζα Μισάο Οκάουα, γιορτάζει σήμερα τα 116α γενέθλιά της με σούσι και ζαχαρωτά.
Η Μισάο, από οικογένεια εμπόρων κιμονό της πόλης Οσάκα στη δυτική Ιαπωνία, δέχτηκε την επίσκεψη του δημάρχου Τακεχίρο Ογκούρα στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει, ο οποίος της πρόσφερε ένα μπουκέτο λουλούδια.
Φορώντας ροζ κιμονό και έχοντας στολίσει τα μαλλιά της με ένα κόκκινο λουλούδι, η υπεραιωνόβια Μισάο ήταν σε καλή διάθεση, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο στο γηροκομείο. «Έχει πάρει και λίγο βάρος. Κάθε μέρα απολαμβάνει το σούσι της αλλά μερικές φορές προτιμά βοδινό κρέας κατσαρόλας, σπαγγέτι και σασίμι (ένα είδος σούσι)», πρόσθεσε ο εργαζόμενος.
Όταν η Μισάο ρωτήθηκε τι σημαίνουν γι αυτήν τα 116 γενέθλιά της, εκείνη απάντησε απλά: «μια μακρά χρονική περίοδο».
Πάντως η ίδια δηλώνει πως το μυστικό της μακροζωίας της είναι η καλή διατροφή με πολύ σούσι και οι οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως.
Πέρυσι είχε λάβει πιστοποιητικό από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες που βεβαίωνε ότι είναι η γηραιότερη γυναίκα στον πλανήτη, παρότι επίσημη κινεζική ιστοσελίδα δηλώνει πως μια γυναίκα ηλικίας 127 ετών ζει στο δυτικό άκρο της Κίνας.
Η Μισάο Οκάουα γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1898, παντρεύτηκε το 1919 και απέκτησε τρία παιδιά, έναν γιό και δύο κόρες. Έχει τέσσερα εγγόνια και έξι δισέγγονα. Ο σύζυγός της πέθανε στις 20 Ιουνίου του 1931. «Ηταν η πιο θλιβερή στιγμή της ζωής μου», δηλώνει η ίδια ύστερα από 83 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκατόν πενήντα έξι  περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν ή προσελήφθησαν χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις εντόπισε ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που ολοκληρώθηκε. Ο έλεγχος  πραγματοποιήθηκε μετά από κοινή εντολή των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Μιχελάκη.
Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 74 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν, αλλά και 82 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών ο οποίοι προσελήφθησαν είτε χωρίς να διαθέτουν ορισμένα από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, είτε χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού.
Οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ, προτείνουν στις αρμόδιες δημοτικές αρχές να προβούν στην ανάκληση των εν λόγω διορισμών, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στις εισαγγελικές αρχές για τη διερευνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εν λόγω υπαλλήλων, αλλά και των κατά περίπτωση διοικητικών οργάνων που ενέκριναν τις μη νόμιμες προσλήψεις.
Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανακληθεί, βάσει των εκθέσεων του ΣΕΕΔΔ, 68 διορισμοί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακληθούν και οι υπόλοιποι, καθώς εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δημοτικές αρχές.
Επισημαίνεται, ότι ο διενεργούμενος έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των 3.530 πρώην δημοτικών αστυνόμων σε 178 δήμους της χώρας και ελέγχθηκαν 12.377 υποβληθέντα δικαιολογητικά (απολυτήρια Λυκείου, πτυχία Πανεπιστημίου, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, διπλώματα οδήγησης. πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και πιστοποιητικά εντοπιότητας).
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ, δήλωσε σχετικά:
«Η ολοκλήρωση από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του ελέγχου γνησιότητας των υποβληθέντων δικαιολογητικών των 3.500 πρώην δημοτικών αστυνομικών έδειξε ότι 156 εξ αυτών προσελήφθησαν χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διαδικασίες. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται και στέφεται με επιτυχία μια τόσο σύνθετη ελεγκτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για μια σειρά παρόμοιων ελέγχων στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά, επίσης, που προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι γενικοί αφορισμοί ή εμπειρικές εκτιμήσεις περί χιλιάδων πλαστών δικαιολογητικών. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι απόλυτα προσηλωμένο στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν στην δημόσια διοίκηση. Αναμένουμε ότι ανάλογα και σημαντικά αποτελέσματα θα προκύψουν και από τον οριζόντιο έλεγχο των διοικήσεων για την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και από τις λοιπές  ελεγκτικές δράσεις του ΣΕΕΔΔ».
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα πλαστά ή μη προβλεπόμενα δικαιολογητικά ανά δήμο εδώ.
aftodioikisi.gr
Ήταν ένας που δεν μπορούσε να ”λειτουργήσει” στο κρεβάτι… έτσι πάει στον γιατρό και του λέει

Κίτσος: Γιατρέ μου δεν μπορώ να ……. έχω μεγάλο πρόβλημα…

Γιατρός : οκ πάρε 12 μπλε χάπια και θα δεις τι βελτίωση θα έχεις

Κίτσος : ευχαριστώ γιατρέ μου…

Την επόμενη μέρα δεν μπορούσε να …. ησυχάσει με τίποτα.
”Κανονίζει”  την γειτόνισσα, όλο το χωριό, πάει και στο διπλανό … και αυτό συνεχίστηκε για 2 μέρες…Ξαναπάει τότε  ο Κίτσος στον γιατρό και λέει :

Κίτσος: γιατρέ δεν πάει άλλο έχω ….”πάρει” τους πάντες και δεν ησυχάζω…. Τι να κάνω ????

Γιατρός : Πήγαινε στο τρακτέρ σου πάρε δυο καλώδια από την μπαταρία, σύνδεσέ τα στο μόριο σου και αυτό θα πέσει  αμέσως….

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να τον παρακολουθήσουν για να δουν το μυστικό του…
Ο Κίτσος κατευθυνόταν προς το τρακτέρ (οι συγχωριανοί παρακολουθούσαν) πάει να βάλει τα καλώδια πάνω του και ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΝΑΣ :


ΤΡΕΧΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ!! 

http://www.alexiptoto.com 
Ένα σπάνιο ποδήλατο, ίσως το μοναδικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και το οποίο χρονολογείται στα χρόνια του μεσοπολέμου (1911-1940), κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης!...



Στα Τρίκαλα, την πόλη του ποδηλάτου, είναι γνωστή η αγάπη των κατόχων παλιών και αναπαλαιωμένων ποδηλάτων. Ποδήλατα που κάποτε ήταν το κύριο μεταφορικό μέσο των κατοίκων της πόλης και όχι μόνο. Αστραφτερές αντίκες πια, που χάρη στην αγάπη των συλλεκτών ξανακυκλοφορούν στους δρόμους τραβώντας τα βλέμματα όσων τα αντικρίζουν. Σπάνια ποδήλατα φτιαγμένα πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ή και αργότερα, διασώθηκαν από συλλέκτες όπως ο Κώστας Τσεκούρας, πρωτοπόρος στο είδος, που όχι μόνο διέσωσε, αλλά μεταλαμπάδευσε την αγάπη του για το παλιό δισκέλετο ποδήλατο σε πολλούς Τρικαλινούς, χάρη στους οποίους σήμερα καμαρώνουμε και θαυμάζουμε αυτά τα έργα τέχνης ξανά στους δρόμους.

Στις φωτογραφίες του trikalavoice.gr μαζί με τον Αντώνη Παπαγεωργόπουλο, επίσης συλλέκτη και λάτρη του παλιού ποδηλάτου, στην πλατεία "Παλαιού Δεσποτικού" των Τρικάλων,με ένα αναπαλαιωμένο στρατιωτικό ποδήλατο ΒSA του 1940 με κόντρα. Το συγκεκριμένο ποδήλατο στην κυριολεξία διασώθηκε από τον κ.Κώστα, λίγο πριν πεταχτεί από τον ιδιοκτήτη του για παλιοσίδερα. Ο Κώστας Τσεκούρας αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες επισκευής, έβαλε την τέχνη του, καθότι επαγγελματίας ελαιοχρωματιστής, αλλά και την αστείρευτη φαντασία του αναπαλαιώνοντας ένα πολύ σπάνιο ποδήλατο, ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα, με όλα όσα περιφερειακά εξαρτήματα έφερε στην αρχική του κατασκευή. Γύρισε σε παλαιοπωλεία σε πολλές πόλεις και βρήκε τα κατάλληλα περιφερειακά που έλειπαν δηλαδή εγγλέζικο στρατιωτικό κράνος, φτυάρι, βαλιτσάκια μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, εργαλειοθήκη, παγούρι, φακό, τηλεσκοπικό σωλήνα αλληλογραφίας και πυξίδα. Στο ποδήλατο όλα τα στοιχεία του, που χρονολογούνται από το 1911-1940, είναι γνήσια κι έτσι αποκτά ιδιαίτερη αξία λόγω της σπανιότητάς του.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν τα κίνητρα όσων καταγγέλλουν ψέμματα ότι έπεσαν θύματα διαδικτυακής βίας, φτάνοντας ακόμα και μέχρι την αυτοκτονία.

Πριν η 14χρονη Χάνα Σμιθ αυτοκτονήσει τον περασμένο Αύγουστο, είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι δεχόταν απειλητικά e mail. Όμως η αστυνομική έρευνα που ακολούθησε το θάνατο της, έδειξε ότι πιθανότατα η ίδια τα έστελνε στον εαυτό της. Η 24χρονη Μισέλ Τσάπμαν, πλήρωσε πολύ πιο φτηνά τον δικό της τρόπο να τρολάρει τον εαυτό της με ψεύτικα υβριστικά μηνύματα σεξουαλικής φύσης από λογαριασμούς που η ίδια είχε ανοίξει χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα της και της μητριάς της. 20 μήνες φυλάκιση. Σύμφωνα με μια έρευνα του Massachusetts Agression Reduction Centre πάνω σε 617 φοιτητές, ένα σημαντικό ποσοστό 9% από αυτούς έχουν μπει στον πειρασμό του να κάνουν διαδικτυακό bullying στον εαυτό τους. Όταν ρωτήθηκαν για τα κίνητρα τους απάντησαν για "κραυγή βοήθειας", "προσέλκυση της προσοχή των άλλων", "εξαναγκασμό συμπαράστασης".
Για τους ειδικούς το ψυχολογικό υπόβαθρο αυτού του φαινομένου δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό του αυτοτραυματισμού, του συνδρόμου Μινχάουζεν και της ψυχαναγκαστικής ανορεξίας. Με τα διαχωριστικά όρια ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα να σβήνουν επικίνδυνα αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από καιρό αρχίζουν να πιστεύουν ότι πραγματικά έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής επίθεσης.
Αυτού του τύπου η συμπεριφορά δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έστειλαν μια "δηλητηριώδη" επιστολή στον εαυτό τους για να δημιουργήσουν στον περίγυρό τους την αίσθηση του ότι κάποιος τους απειλεί. Παρ' όλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα στην ψευδαίσθηση της διαδικτυακής ζωής, τα φαινόμενα της διαταραγμένης συμπεριφοράς  γιγαντώνονται. Ειδικά από τη στιγμή που πίσω από ένα πληκτρολόγιο μπορείς να επικοινωνήσεις οτιδήποτε, ταυτόχρονα σε χιλιάδες αποδέκτες. Με την ταχύτητα του διαδικτυακού μέσου, να είναι αντιστρόφως ανάλογη της ταχύτητας με την οποία αντιλαμβανόμαστε ακόμα και σήμερα, τις παραβατικές συμπεριφορές που μπορεί να υποθάλψει η ανεξέλεγκτη χρήση του μέσου.
Τρεις Έλληνες φιγουράρουν στη λίστα με τους πλουσιότερους του κόσμου που δημοσίευσε το FORBES.

 Ο Σπύρος Λάτσης, καταλαμβάνει την 506η θέση με 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 100 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2013. Πάντως, από τα στοιχεία του Forbes προκύπτει ότι σε σχέση με το 2008, ο Σπύρος Λάτσης έχει απολέσει το 70% της περιουσίας του, κυρίως λόγω της απώλειας της τράπεζας Eurobank.

O Αριστοτέλης Μιστακίδης και ο Φίλιππος Νιάρχος κατατάσσονται και οι δύο στην θέση 687 με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο καθένας.
Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι καθώς οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη έγιναν 1645 ενώ προστέθηκαν 268 καινούργιοι μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Ο πλούτος τους αθροίζεται στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι η ταχύτητα με την οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

Οι δισεκατομμυριούχοι της γης, κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους κατά ένα ολόκληρο τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Θέλετε και κάτι ποιο εντυπωσιακό; Υπάρχουν 31 δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει καν τα 40. Η νεότερη λέγεται Perenna Kei η οποία έκλεψε τον τίτλο του νεώτερου δισεκατομμυριούχου από τον συνιδρυτή του Facebook Dustin Moskovitz.

Οι 39 νεώτεροι δισεκατομμυριούχοι ελέγχουν από κοινού το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 115,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, κυριαρχεί ο Mark Zuckerberg.

Και ο μεγαλομέτοχος της WhatsApp Jan Koum δεν πηγαίνει πίσω μετά την απόφαση της Facebook να δαπανήσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Αυτά με τα …νιάτα. Πάμε τώρα στους πρωταγωνιστές του 2014.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο Bill Gatesεπιστρέφει στην πρώτη θέση αφήνοντας πίσω του τον πρωταθλητή των προηγούμενων ετών, τον μεξικανό Carlos Slim Helu.

O mr Zara Amancio Ortega κατατάσσεται στην 3η θέση και ο Warren Baffet στην 4η θέση.

Τα ποσά έχουν το δικό τους ενδιαφέρον

BillGates: 76 δις. δολάρια
CarlosSlimHelu: 72 δις δολάρια
AmancioOrtega: 64 δις. δολάρια
WarrenBuffet: 58,2 δις. δολάρια
LarryEllison: 48 δις. δολάρια
Charles Koch: 40 δισεκατομμύρια δολάρια
David Koch: 40 δις. δολάρια
Sheldon Adelson 38 δις. δολάρια
ChristyWalton: 36,7 δις. δολάρια
JimWalton: 34,7 δις. δολάρια

http://peiraxtiri.gr

Ιρανός καταδικάστηκε να χάσει την όραση του ως τιμωρία για το οξύ που έριξε στο πρόσωπο ενός νεαρού κοριτσιού αφήνοντάς την τυφλή.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος δεν θα εκτίσει κάποια ποινή αλλά θα του αφαιρέσουν τα δυο του μάτια. Ομάδα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν, ανέφερε πάντως ότι θα μπορούσαν απλά να κόψουν το δεξί αυτί και τη μύτη του, όπως αναφέρει το haartez.com.

Η αφαίρεση μελών του σώματος όσων έχουν κριθεί ένοχοι εγκλήματος, εντάσσεται στο πλαίσιο του δικαστικού συστήματος της χώρας.
Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 10 και 11 Μαρτίου.

Αυτό προέκυψε από την συνεδρίαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου το απόγευμα της Τετάρτης. Με την απόφαση αυτή, φαίνεται να συμφωνεί και να συντάσσεται και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Οι φαρμακοποιοί οι οποίοι δηλώνουν απόλυτα ενωμένοι στην φάση αυτή- μέσα από τα δύο κορυφαία θεσμικά τους όργανα τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής- έκαναν σαφές στην διάρκεια της συνεδρίασης, ότι η απεργία της ερχόμενης εβδομάδας, είναι καθαρά προειδοποιητική, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, τότε ο κλάδος είναι αποφασισμένος να τραβήξει τα άκρα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά ότι οι απεργίες θα τραβήξουν μακριά, ενδεχομένως και πολλούς μήνες, ενώ παράλληλα οι φαρμακοποιοί απειλούν και με άρση της πίστωσης στην εκτέλεση των συνταγών, μέσα από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει η έκθεση του ΟΟΣΑ διεμήνυσαν στην συνεδρίαση οι φαρμακοποιοί.
Να σημειώσουμε ότι το θέμα των συζητήσεων για τα αιτήματα των φαρμακοποιών, το χειρίζεται πλέον προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν μπορεί να είναι 'Ευαγγέλιο' για την κυβέρνηση, ούτε ένα νέο μνημόνιο – προϊόν, προκατασκευασμένο κατ' εντολή των μεγάλων συμφερόντων τα οποία προφανώς εξυπηρετεί».
Εν τω μεταξύ, αμετακίνητη έναντι της τρόικας εμφανίστηκε η ελληνική πλευρά στην συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης, στο θέμα των αιτημάτων των φαρμακοποιών αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς επίσης και στο θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους στο 15%. Συμφωνία επήλθε μόνο στο θέμα επέκτασης του ωραρίου της λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας, τα απογεύματα της Δευτέρας της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.
Η τρόικα ζήτησε να καταργηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη δημιουργία νέων φαρμακείων και να δοθεί η δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακείο, για να λάβει όμως μία αρνητική απάντηση από την ελληνική πλευρά. Αναφορικά με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα εξετασθεί τον Ιούνιο.
Πάντως, η θέση του υπουργείου Υγείας στην συνάντηση με τους δανειστές την Τρίτη το απόγευμα, ήταν ότι εάν μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, τότε ενδέχεται να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων. Όσον αφορά το μείζον θέμα των ΜΥΣΥΦΑ σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, υπάρχει κοινή γραμμή που εκπορεύεται από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και που λέει όχι διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ.
Πάντως η τρόικα πιέζει διαρκώς για απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ενώ οι τελευταίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκινήσουν τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία τους.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Η καθημερινότητα για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι πλέον αρκετά δύσκολη. Η ανάγκη για υποστήριξη και συμπαράσταση έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Η "Ἁρωγή Θεσσαλονίκης" είναι μια ομάδα εθελοντών πολιτών που προσφέρει τρόφιμα, ρούχα και υπηρεσίες σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η αλληλεγγύη είναι για την Αρωγή πρώτα απ' όλα βασική αρχή ανθρωπιάς.

Σε μηνιαία βάση οργανώνεται μια ανοιχτή εκδήλωση σε κάποιο καφέ της πόλης, όπου φίλοι της ομάδας διαδικτυακοί και μη, συγκεντρώνονται με τις προσφορές τους. Οι οικογένειες στις οποίες παρέχεται βοήθεια από την Αρωγή είναι 40.

Μια από τις,πιο βασικές, αρχές της Αρωγής Θεσσαλονίκης  είναι να μην παίρνουν αλλά ούτε και να δίνουν χρήματα.
  •  
Όσοι έχουν τη διάθεση να 'ενώσουν τα χέρια τους' με την ομάδα και να βοηθήσουν στο έργο της, μπορούν να βρουν πληροφορίες στο facebook https://www.facebook.com/groups/arogithessalonikis/members/

http://www.thessalonikiartsandculture.gr
Στις 6 Μαρτίου 2004 η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Χρυσοπηγή Δεβετζή με άλμα στα 14,73 μέτρα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν γυναικών στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στη Βουδαπέστη.

961 – Ο Νικηφόρος Φωκάς καταλαμβάνει τον Χάνδακα από τους Σαρακηνούς.

1521 – Ο θαλασσοπόρος Μαγγελάνος φτάνει στη νήσο Γκουάμ, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

1788 - Ο Πρώτος Στόλος φτάνει στο Νησί Νόρφολκ προκειμένου να ιδρύσει μία αποικία καταδίκων.

1836 – Μάχη του Άλαμο: Μετά από μια πολιορκία 13 ημερών, ο μεξικανικός στρατός εκπορθεί το οχυρό Άλαμο, κοντά στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

1864 – Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει κυβερνήτης της Ελλάδας.

1899 – Ο Φέλιξ Χόφμαν πατεντάρει την ασπιρίνη.

1902 – Ιδρύεται το ισπανικό αθλητικό σωματείο Ρεάλ Μαδρίτης, γνωστό κυρίως για την ποδοσφαιρική του ομάδα.

1910 – Με προτροπή των μεγαλοτσιφλικάδων, ο στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο, που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα.

1933 – Ο απόστρατος Ν. Πλαστήρας επιχειρεί αιματηρό πραξικόπημα στην Αθήνα, με τουλάχιστον 13 νεκρούς και πολλούς τραυματίες αθώους πολίτες, που θα αποτύχει παταγωδώς. Την επομένη οι πρωταίτιοι συλλαμβάνονται πλην του Πλαστήρα, που θα διαφύγει τελικά στη Γαλλία.

1964 – Ο Κωνσταντίνος Β΄ στέφεται βασιλιάς των Ελλήνων.

1981 – Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κόρινθο, όπου ήδη έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα 3.742 σπίτια.

1992 – Ενεργοποιείται ένας ιός με το όνομα «Μιχαήλ Άγγελος» την επέτειο της γέννησης του μεγάλου αναγεννησιακού δημιουργού Μιχαήλ Άγγελου προκαλώντας ζημιές σε εκατομμύρια pc σε όλο τον κόσμο.

2004 – Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Χρυσοπηγή Δεβετζή με άλμα στα 14,73 μέτρα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν γυναικών στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στη Βουδαπέστη.

http://www.enikos.gr 
Μια τουαλέτα υψηλής τεχνολογίας που καταργεί το χαρτί υγείας και δεν βουλώνει ποτέ ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία TOTO.

Όπως επισημαίνουν οι σχεδιαστές της, η τουαλέτα TOTO Neorest 750H είναι εμπνευσμένη από την σύγχρονη αρχιτεκτονική και το κάθισμά της βρίσκεται σε ύψος ακριβώς 43 εκατοστών πάνω από το πάτωμα για μεγαλύτερη άνεση.
Η καινοτομία συνίσταται στο ότι το κάθισμα διαθέτει δυο ανοξείδωτα ακροφύσια ψεκασμού, τα οποία φροντίζουν για την προσωπική υγιεινή, καθώς επίσης και ενσωματωμένο στεγνωτήριο για τις ευαίσθητες περιοχές.
Τα ακροφύσια αυτοκαθαρίζονται, ενώ με τη χρήση τηλεχειριστηρίου οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν την πίεση αλλά και τη θερμοκρασία του νερού.
Επίσης, η τουαλέτα διαθέτει αποσμητικό που εξαφανίζει τις ανεπιθύμητες οσμές, ενώ το καπάκι της είναι θερμαινόμενο και κάνει μασάζ στον χρήστη για όση ώρα εκείνος κάθεται.
Και αν αυτά δεν σας έπεισαν, η υπερσύγχρονη τουαλέτα που πωλείται έναντι 10.000 δολαρίων, έχει ενσωματωμένο λαμπτήρα που εκπέμπει υπεριώδες φως και καθαρίζει το κάλυμμα όταν δεν χρησιμοποιείται.

http://taxydromos.gr 
Νέες θέσεις εργασίας για 50.000 ανέργους αναμένεται να διαθέσει ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που πρόκειται να ξεκινήσει από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν σχετικής αίτησης, να προμηθευτούν την Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας (voucher) που θα τους προσφέρει πεντάμηνη απασχόληση σε  ιδιωτική επιχείρηση και αμοιβή έως 2.700 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να είναι είτε απόφοιτοι Λυκείου είτε πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εάν η επιχείρηση θελήσει να προσλάβει τους ανέργους μετά το πέρας της 5μηνης εργασίας τους, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

http://www.aftodioikisi.gr 
Σε φυλάκιση τριών μηνών, δικάστηκε Αυστραλός αφού ομολόγησε την ενοχή του για βασανισμό αρουραίων. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 24χρονος Φρανκ Τζίχαν από το Gold Coast του Κουίνσλαντ έριχνε βραστό νερό στους αρουραίους που έπιανε με ποντικοπαγίδες και μετά τους τρυπούσε με ένα ξύλο, ενώ μαγνητοσκοπούσε τον βασανισμό των τρωκτικών.

Παράλληλα με την ποινή της φυλάκισης, ο δικαστής απαγόρευσε στον Τζίχαν να έχει στην κατοχή του ζώα για πάνω από πέντε χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Ζώων (RSPCA) είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο και στέλνει το μήνυμα ότι η βάναυση αντιμετώπιση των ζώων, όλων των ζώων, τιμωρείται από το νόμο.

Εάν θέλετε να αποφύγετε το… σωσίβιο γύρω από τη μέση, θα πρέπει να τρώτε σολομό και ξηρούς καρπούς, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Παράλληλα, όσοι καταναλώνουν κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν οι ξηροί καρποί και ο σολομός, συσσωρεύουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά, γύρω από τη μέση αλλά και στα όργανα του σώματός τους.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταδεικνύει ότι το είδος των λιπαρών δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας αλλά και τη συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν 39 νεαρούς ενήλικες με φυσιολογικό βάρος, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωναν 750 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα για επτά εβδομάδες.

Στόχος της μελέτης ήταν να πάρουν επιπλέον 3% του αρχικού τους βάρους σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπαιρναν τις επιπλέον θερμίδες από πολυακόρεστα λιπαρά (ηλιέλαιο) ενώ οι υπόλοιποι από κορεσμένα λιπαρά (φοινικέλαιο).

Το διατροφικό πρόγραμμα όλων των συμμετεχόντων περιελάμβανε την ίδια ποσότητα ζάχαρης, υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών. Η μόνη διαφορά ήταν το είδος των λιπαρών.

Η αύξηση του σωματικού λίπους και η κατανομή του λίπους μετρήθηκε με τη βοήθεια μαγνητικής κατά το ξεκίνημα και την ολοκλήρωση της μελέτης. Μετρήθηκε επίσης η μυϊκή μάζα των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αριθμός των επιπλέον κιλών ήταν παρόμοιος στις δύο ομάδες, όμως τα κορεσμένα λιπαρά οδήγησαν στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και την περιοχή της κοιλιάς. Συνολικά, η συσσώρευση λίπους ήταν αυξημένη στην ομάδα των κορεσμένων λιπαρών. Επίσης, η ομάδα των κορεσμένων λιπαρών αύξησε κατά τρεις φορές λιγότερο τη μυϊκή της μάζα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!