Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017


Είναι πια όλο και λιγότερο ζητούμενο το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του αρχιτέκτονα, σήμερα, στη λύση του προβλήματος της στέγασης των αστέγων.

Τρανή απόδειξη, η συνεργασία που ξεκίνησε, το περασμένο φθινόπωρο, μεταξύ του Martin Architecture and Design Workshop και του University of Southern Califonia School of Architecture.

Σε μια περιοχή με σχεδόν 47.000 αστέγους - στην κομητεία του Λος Άντζελες, δηλαδή -, από τη σύμπραξη αυτή των MADWORKSHOP και USC γεννήθηκε το «The Homeless Studio».

«Ως σχεδιαστές, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη διαφορά» δήλωσε στο Designboom η Sofia Borges, διευθύντρια του MADWORKSHOP.

«Και οι φοιτητές συνειδητοποίησαν ότι, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, το να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σε πραγματική κλίμακα και να έχουν ανθρώπους να ζουν μέσα στις κατασκευές τους είχε μεγάλη επίδραση πάνω τους» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι φοιτητές κλήθηκαν, αρχικά, να σχεδιάσουν πτυσσόμενες μονάδες και αρκετά ευέλικτες ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε μεγάλη γκάμα τοποθεσιών.

Τα υλικά όφειλαν να είναι αυτά που, λογικά, μπορεί να βρει κάποιος που ζει στον δρόμο: ένα καρότσι σουπερμάρκετ, ένα μικρό ξύλινο κουτί.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο εργαστηρίου μιας εβδομάδας που επέβλεψε ο καλλιτέχνης Gregory Kloehn, οι φοιτητές έψαξαν στην πόλη για να βρουν υλικά που θα μπορούσαν να δώσουν τρεις μικροσκοπικές «κατοικίες».

Τέλος, οι 11 φοιτητές συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν ένα «καταφύγιο» 30 κλινών για τις ανάγκες ενός πραγματικού πελάτη, της Valley Rescue Mission.

Το πρότζεκτ, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Homes for Hope», έχει την υποστήριξη των τοπικών αρχών και βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης οικονομικών πόρων.

Δείτε τις φωτογραφίες:

















ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: designboom.com

H Angelina Jolie εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθούσε να «χτίσει» ένα πολύ καλό προφίλ τόσο στο επαγγελματικό κομμάτι της ζωής της όσο και στο προσωπικό.

Ήταν η όμορφη γυναίκα, η σέξι, με έναν ακόμη πιο σέξι και επιτυχημένο σύζυγο, αρκετά χρήματα και μία ευτυχισμένη οικογένεια με πολλά παιδιά. Τι άλλο μπορεί να θέλει μία γυναίκα για τη ζωή της;

Αυτά, όμως, δεν ισχύουν πλέον καθώς το διαζύγιό της από τον Brad Pitt έχει φέρει πολλές αλλαγές στο προφίλ της.

Οι μετοχές της πέφτουν συνεχώς και τα τελευταία δημοσιεύματα τη θέλουν να βρίσκεται προ γκρεμού στα επαγγελματικά της.

Η Τζολί μιλά πρώτη φορά για τον χωρισμό της - Δείτε το βίντεο

Τα σχόλια για το τελευταίο της ταξίδι στην Καμπότζη ήταν αρκετά αρνητικά, καθώς φήμες τη θέλουν να ήταν πολύ απαιτητική, καθόλου ευγενική και να ζητά παράλογα χρηματικά ποσά για τις ανέσεις της.

Δεν είναι λίγοι, βέβαια, και όσοι κατηγορούν την Jolie για την κακή διαχείριση του διαζυγίου της. Κατά κάποιο τρόπο, ντρόπιασε τον πρώην σύζυγό της και αυτό δεν της το συγχωρούν.

Θεωρούσαν πως ήταν πιο πολιτισμένη και θα κρατούσε τις μεταξύ τους διαφορές μακριά από τη δημοσιότητα.

Αυτό, λοιπόν, είναι μία ακόμη αιτία που η Jolie αρχίζει να βλέπει το δρόμο της... επαγγελματικής της καταστροφής.

Οι αμοιβές της μετά από όλα αυτά δε θα είναι οι ίδιες και για αυτό η ίδια αποφάσισε να προσλάβει ξανά την Geyer Kosinski, την οποία είχε απολύσει αδίκως πριν από καιρό.

Θεωρεί πως είναι ο άνθρωπος «κλειδί» για να τη σώσει και ήταν μία από τις καλύτερες γυναίκες που είχε ποτέ στην ομάδα της.

ΠΗΓΗ: queen.gr

Τη λίστα Travelers’ Choice Awards για τις καλύτερες παραλίες του κόσμου ανακοίνωσε το TripAdvisor. Ανάμεσα τους βρίσκεται μια ελληνική.
Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η παραλία Μπάια ντο Σάντσο στη Βραζιλία.  Οι 10 καλύτερες παραλίες σύμφωνα με το TripAdvisor:
1.Baia do Sancho, Fernando de Noronha, Bραζιλία
2.Grace Bay, Providenciales, νησιά Τερκς και Κέικος
3.Eagle Beach, Αρούμπα, Καραϊβική 4.Playa Paraiso, Cayo Largo, Κούβα
5.Siesta Beach, Siesta Key, Φλόριντα, ΗΠΑ
6.La Concha Beach, Σαν Σεμπαστιάν – Ντονόστια, Ισπανία
7.Playa Norte, Isla Mujeres, Μεξικό
8.Radhanagar Beach, Havelock Island, Ινδία
9.Ελαφονήσι, Κρήτη
10.Galapagos Beach at Tortuga Bay, Puerto Ayora, νησιά Γκαλαπάγκος
Είναι η σοκαριστική στιγμή που ένας διασώστης ασθενοφόρου απειλεί να καθυστερήσει τη μεταφορά ενός ασθενούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο αν δεν λάβει… φακελάκι. Το περιστατικό συνέβη στην Γκουανγκζού της Κίνας στις 19 Φεβρουαρίου και το βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο προκαλεί οργή και θυμό για τον υπάλληλο που ενώ η δουλειά του είναι να σώζει ζωές εκείνος κάνει το αντίθετο!
Όπως κατήγγειλε η κόρη του ασθενούς ο πατέρας της ήταν πολύ άρρωστος και υπέφερε από υψηλό πυρετό. Ενώ είχαν γίνει όλες οι προετοιμασίες για τη μεταφορά του αρρώστου σε ένα άλλο νοσοκομείο ένας από τους διασώστες του ασθενοφόρου απαίτησε χρήματα προκειμένου να ξεκινήσει το όχημα.
Ο σύντροφος της κοπέλας μην έχοντας άλλη επιλογή του έβαλε σε ένα φάκελο 200 γιεν και η κόρη του ασθενούς πρόλαβε να τραβήξει σε βίντεο τη… συναλλαγή.

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, αδερφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Τον δολοφόνησαν με “ιδιαίτερα τοξικό όπλο”, ένα άγευστο και άοσμο χημικό που μπορεί να επιφέρει το θάνατο μέσα σε 15 λεπτά και έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ “όπλο μαζικής καταστροφής”!
Το ιδιαίτερα τοξικό χημικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Κιν Γιονγκ Ναμ στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαλαισία είναι γνωστό ως νευροτοξικός παράγοντας VX, ανακοίνωσε η αστυνομία της Μαλαισίας.
Εργαστηριακά δείγματα που ελήφθησαν από το μάτι και το πρόσωπο του θύματος, το χημείο του κράτους της Μαλαισίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έφεραν ίχνη του VX, το οποίο θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εκτός από χρήση “έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων”. Μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου. Εάν απορροφηθεί σε μεγάλες δόσεις, επιφέρει τον θάνατο σε 15 λεπτά, σύμφωνα με το Χημικό Βιολογικό Κέντρο Έντζγουντ του αμερικανικού στρατού, και θεωρείται το τοξικότερο γνωστό αέριο στον κόσμο.
Εκείνο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η αστυνομία είναι το πως οι δυο γυναίκες που κατηγορούνται ως δολοφόνοι του ετεροθαλούς αδερφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη κατάφεραν να μην μολυνθούν και οι ίδιες.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαλαισίας Χαλίντ Αμπού Μπάκαρ είπε ότι η Βιετναμέζα και η Ινδονήσια που έχουν συλληφθεί για τη δολοφονική επίθεση άπλωσαν το υγρό στο πρόσωπο του θύματός τους και μετά έπλυναν τα χέρια τους.

Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη ανακοίνωσε χθες η NASA. Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά επτά μικροί εξωπλανήτες, οι οποίοι έχουν μεγάλες ομοιότητες με τη Γη, ανακαλύφθηκαν γύρω από ένα σχετικά κοντινό και αχνό άστρο σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός, στον Αστερισμό του Υδροχόου.
Τουλάχιστον τρεις από αυτούς τους εξωπλανήτες μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού στην επιφάνειά τους, συνεπώς θεωρούνται ιδανικοί «στόχοι» για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο μέλλον. Ήδη το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνά τις ατμόσφαιρες γύρω από αυτούς τους πλανήτες.
5_lineup_pia21422-png
Το εν λόγω σύστημα διαθέτει τόσο τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών με μέγεθος παρόμοιο της Γης που έχουν ποτέ βρεθεί, όσο και τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν υγρό νερό και άρα ζωή. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεώρησε αρκετά σημαντικό το γεγονός για να το προβάλει, διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη.
Το άστρο είναι ένας πολύ ψυχρός ερυθρός νάνος με την ονομασία Trappist-1, με μέγεθος μόλις το 8% του Ήλιου μας και οριακά μεγαλύτερο του πλανήτη Δία, ενώ η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου.
Από τους επτά εξωπλανήτες (Trappist-1b, c, d, e, f, g και h), οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.
Στο ερώτημα αν κάποια από τις επτά «αδελφές» της Γης διαθέτει όντως κάποια μορφή ζωής, η απάντηση των επιστημόνων προς το παρόν είναι «δεν γνωρίζουμε». Η NASA πάντως θεωρεί ότι το εν λόγω σύστημα εξωπλανητών θα αποτελέσει τον κατ’ εξοχήν στόχο του υπό κατασκευή νέου διαστημικού τηλεσκοπίου της «Τζέημς Γουέμπ».
eksoplanites
Οι μάζες, το μέγεθος και η πυκνότητα των επτά εξωπλανητών είναι παρόμοια με της Γης. Πιθανότατα είναι και αυτοί βραχώδεις, ενώ μπορεί να έχουν νερό σε υγρή μορφή (ιδίως οι ενδιάμεσοι Trappist-1e, f και g), κάτι που προς το παρόν πάντως αποτελεί απλή εικασία, καθώς δεν υπάρχει τρόπος για να επιβεβαιωθεί.
Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους σε μιάμιση έως 13 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους τους). Αν και βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, δεν «ψήνονται» από αυτό, επειδή το Trappist-1 είναι ένα πολύ πιο ψυχρό άστρο, άρα εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία.
Οι ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών και Αστροφυσικής του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”. Τον Μάιο του 2016 ο Γκιγιόν και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει τρεις εξωπλανήτες γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, που ονομάσθηκε έτσι επειδή η ανακάλυψη έγινε με τη «μέθοδο της διάβασης» από το ρομποτικό μικρό βελγικό τηλεσκόπιο Trappist διαμέτρου 0,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.
Τώρα, συνδυάζοντας νέες παρατηρήσεις και από άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια (μεταξύ των οποίων το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο-VLT του ESO και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA), εντόπισαν άλλους τέσσερις εξωπλανήτες στο ίδιο σύστημα. Οι αστρονόμοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την μελέτη για να μάθουν περισσότερα για το εν λόγω σύστημα, που -όσον αφορά τις τροχιές των πλανητών του- θυμίζει το σύστημα του Δία με τα φεγγάρια του, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.
«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλανητικό σύστημα. Όχι μόνο επειδή βρήκαμε τόσους πολλούς πλανήτες σε αυτό, αλλά επειδή όλοι είναι απρόσμενα όμοιοι σε μέγεθος με τη Γη», δήλωσε ο Γκιγιόν.
Αρχικά οι επιστήμονες νόμιζαν ότι οι περισσότεροι εξωπλανήτες είναι γιγάντιοι, σαν τον Δία ή μεγαλύτεροι. Αλλά όσο αυξάνουν οι παρατηρήσεις εξωπλανητών, τόσο οι αστρονόμοι πείθονται ότι οι πλανήτες με μέγεθος ανάλογο της Γης αφθονούν στο γαλαξία μας. Πιθανότατα το ηλιακό μας σύστημα που, στο εσωτερικό τμήμα του, διαθέτει τη Γη και άλλους τρεις μικρότερους από αυτήν πλανήτες (Άρη, Αφροδίτη, Ερμή), είναι τελικά κάτι συνηθισμένο.
Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των άστρων στη γειτονιά μας είναι πολύ ψυχρά άστρα όπως το Trappist-1, πράγμα που τα καθιστά στόχους των αστρονόμων για μελλοντική έρευνα σε αναζήτηση εξωπλανητών γύρω τους.
 
To τελικό κείμενο του ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ του υπουργείου Εσωτερικών  «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας και άλλες διατάξεις», με όλες τις αλλαγές, όπως αυτό ψηφίσθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής παρουσιάζει η aftodioikisi.gr.
Όπως έχει γράψει η ιστοσελίδα, εκτός από τα άρθρο 25 με το οποίο αναμένεται να ξεμπλοκάρει η μισθοδοσία συμβασιούχων που δεν πληρώνονταν λόγω αποφάσεων των Επιτρόπων του ΕΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ,  περιλαμβάνει μια σειρά άλλων διατάξεων που αφορούν εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και τους δήμους και περιφέρειες,
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
-Με το άρθρο 52 προβλέπεται η μονιμοποίηση συμβασιούχων, κυρίως από τις υπηρεσίες καθαριότητας, οι οποίοι παρότι είχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, αυτό δεν έγινε, γιατί στην πορεία τους είχαν ζητηθεί να πληρούν και πρόσθετα τυπικά προσόντα (όπως π.χ απολυτήριο γυμνασίου), το οποίο δεν διέθεταν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να απαλείψει το συγκεκριμένο καθεστώς και να μονιμοποιήσει τους συγκεκριμένους εργαζομένους.
-Με το άρθρο 38«ξεπαγώνουν» οι εκκρεμείς μετατάξεις, ενώ ρυθμίζεται και η διαδικασία των αποσπάσεων μέχρι την εφαρμογή του νόμου της κινητικότητας.
-Κατατάσσονται ως ειδικοί φρουροί ή ως μόνιμο πολιτικό προσωπικό πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν καταταχθεί στην ΕΛΑΣ (άρθρο 26, το τελικό κείμενο του οποίου δεν αλλάζει σε σχέση με το αρχικό).
-Παρατείνονται από τη λήξη τους και έως 30 ημέρες οι ανακλητικές πράξεις δήμων και περιφερειών (Άρθρο 15)
-Εκκαθαρίζονται δαπάνες περιφερειών (Άρθρο 16)
-Αλλάζουν διατάξεις του Οργανισμού του υπουργείου Εσωτερικών με επίκεντρο τη Διεύθυνση Ιθαγένειας (Άρθρο 17)
-Μετατρέπονται σε έμμισθα άμισθα υποθηκοφυλακεία (άρθρο 32).
-Καταργείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε Δημόσιο, ΟΤΑ (άρθρο 36)
-Δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη εργασία σε προσωπικό security. Συγκεκρμένα να κατέχει για συγκεκριμένες εργασίες μόνο άδεια εργασίας Α΄κατηγορίας και όχι Β΄όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα (άρθρο 56).
-Δίνεται μπόνους αλλά επιβάλλεται και πέναλτι σε δημοσίους υπαλλήλους προβληματικών περιοχών (άρθρο 58)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΣ

Ρακί Μεζέ, Καλλιθέα
Το μενού στο Ρακί Μεζέ δεν έχει... τέλος και περιλαμβάνει από καλαμάρι μαρινάτο και χταπόδι στιφάδο, μέχρι ντολμαδάκια θαλασσινών, πολίτικα αχνιστά μύδια και κριθαρότο με καβούρι, για να γιορτάσετε την Καθαρά Δευτέρα γευστικά και ξεχωριστά. Οι τιμές του είναι οικονομικές, από 15 ευρώ το άτομο, η ποιότητα των πιάτων του, όμως, παραμένει σταθερή και βασισμένη σε ολόφρεσκα προϊόντα της θάλασσας. Info: Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, 210 9429027.
Elias Fish Restaurant, Σούνιο
Αν συνδυάσετε την Καθαρά Δευτέρα με μια ημερήσια εκδρομή στο Σούνιο, η ταβέρνα «Ο Ηλίας» είναι η καλύτερη επιλογή για θαλασσινά, σε μία μοναδική τοποθεσία του Σουνίου, κάτω από το ναό του Ποσειδώνα. Από το 1944, ακολουθεί την οικογενειακή μας παράδοση και σερβίρει φρέσκο ψάρι, ενώ λόγω της ημέρας θα απολαύσετε ωραιότατο χταπόδι, καλαμαράκια, γαρίδες και λευκή ταραμοσαλάτα, ακριβώς μπροστά στα καταγάλανα νερά και τα αρώματα της θάλασσας, από 20 ευρώ το άτομο. Info: Παραλία Σουνίου, Σούνιο, 22920 39114. Τα Καβούρια του Ασημάκη, Ραφήνα
Προς Ραφήνα μεριά, αν αποφασίσετε η εκδρομή σας να γίνει προς τα εκεί, κάντε μια στάση στο γραφικό λιμανάκι της, στα Καβούρια του Ασημάκη. Είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσετε τα τηγανητά σας καλαμαράκια, πεντανόστιμο χταπόδι στα κάρβουνα, μύδια και άλλες εκλεκτές θαλασσινές νοστιμιές, πάντα με συνοδεία ταραμοσαλάτας και λαγάνας, με θέα στον Ευβοϊκό, από 25 ευρώ το άτομο. Info: Λιμάνι Ραφήνας, 2294 024551.
Τραβόλτα, Περιστέρι
Μια από τις καλύτερες ταβέρνες της Αθήνας για ψάρι και θαλασσινά, όπου θα απολαύσετε άρωμα θάλασσας με προσεγμένες πρώτες ύλες και πολύ σωστά μαγειρεμένα. Από χταποδάκι μέχρι σουπιά με μελάνι και κριθαράκι και... κοντοσούβλι καλαμάρι-γαρίδα, στο Τραβόλτα θα δοκιμάσετε καλοκαιρινές, φρέσκες γεύσεις από 25 ευρώ το άτομο, δοσμένες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε ένα χώρο που είναι πολύ πιο προσεγμένος από τις κλασικές ψαροταβέρνες. Info: Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719222.
Athens Plaza, Κέντρο
Αν δεν θέλετε να πάτε μακριά, αλλά ταυτόχρονα θέλετε να απολαύσετε ποιοτικό σαρακοστιανό τραπέζι με λίγη περισσότερη πολυτέλεια, τότε μια βόλτα στο ξενοδοχείο Athens Plaza και το Plaza Cafe ή το εστιατόριο Parliament είναι αυτό που ζητάτε. Στο ειδικό μενού της Καθαράς Δευτέρας, με 39 ευρώ ανά 2 άτομα (τιμή περιλαμβάνει 1 ποτήρι κρασί/άτομο ή ένα καραφάκι ούζο ή τσίπουρο ανά άτομο), σας περιμένει στο Plaza Cafe πιατέλα 2 ατόμων με γαρίδες σωτέ με ούζο και πιπεριά Φλωρίνης, χταπόδι μαριναρισμένο με φρέσκια ντομάτα και κρεμμυδάκι, σουπιά σχάρας λαδολέμονο, φάβα Σαντορίνης, ταραμοσαλάτα, καλαμαράκι σωτέ με πέστο ρόκας, σαλάτα μαυρομάτικα και χαλβάς σιμιγδαλένιος για τελείωμα. Στο Parliament έχετε σαρακοστιανές επιλογές σε σαλάτες, κυρίως πιάτα, αλλά και γλυκά, με το χταποδάκι πάνω σε φάβα, το γιουβετσάκι θαλασσινών και τον χαλβά με σοκολάτα υγείας να είναι μερικές μόνο επιλογές (περίπου στα 25-30 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί). Info: πλ. Συντάγματος (Athens Plaza), Αθήνα, 210 3352400.
clickatlife.gr

Η προσπάθεια για την παγκόσμια μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα έφτασε ένα ακόμα ορόσημο τον περασμένο μήνα, με τη Νορβηγία να ανακοινώνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον μερίδιο 37% στην αγορά της σκανδιναβικής χώρας.
Η νορβηγική κυβέρνηση θεωρεί ότι το μέλλον των χερσαίων μεταφορών βρίσκεται στα ηλεκτρικά οχήματα, και για αυτό τα προωθεί δυναμικότερα από σχεδόν κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, με οικονομικά κίνητρα όπως την απαλλαγή από το ΦΠΑ ύψους 25% για τις καινούριες αγορές.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η χώρα διέθετε 100.000 οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους, με τον αριθμό να αναμένεται να τετραπλασιαστεί στα 400.000 μέχρι το 2020. Τα νούμερα αυτά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά για μια χώρα με πληθυσμό μόλις 5,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σήμερα, πάνω από το 5% όλων των αυτοκινήτων της Νορβηγίας είναι ηλεκτρικά, από 1% μόλις πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών της Νορβηγίας, είναι «ρεαλιστικό» ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων θα έχουν σταματήσει μέχρι το 2025. Τα οχήματα μηδενικών εκπομπών μπορεί να συμφέρουν οικονομικά με μεγάλη διαφορά έως τότε, αλλά η σκανδιναβική χώρα είναι μεταξύ αυτών που εξετάζουν ούτως ή άλλως την πλήρη απαγόρευση των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκονται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2025, περισσότερα από 37 εκατομμύρια πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να βρίσκονται σε κυκλοφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ερευνητική συμβουλευτική εταιρεία Navigant, και θα είναι οικονομικά ανταγωνιστικά, χωρίς επιδοτήσεις.
Εξάλλου, οι τιμές των μπαταριών πέφτουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, κυρίως χάρις στην ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.
naftemporiki.gr

Tο Instagram ανακοίνωσε επίσημα την ενημέρωση της εφαρμογής για Android και IOS λογισμικά η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται μέχρι και δέκα φωτογραφίες και βίντεο ανά δημοσίευση. Οι followers θα είναι σε θέση να μετακινούνται μεταξύ των εικόνων με έναν πολύ εύκολο τρόπο.
Το Instagram ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση της ενημέρωσης έχει ήδη ξεκινήσει και ενώ οι χρήστες μέχρι τώρα μπορούσαν να μοιραστούν μόνο μια φωτογραφία ή ένα βίντεο ανα δημοσίευση, πλέον τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν ολόκληρη την εμπειρία τους μέσο μόνο ενός post.
Η ενημερωμένη έκδοση επιτρέπει στους χρήστες να συνδυάζουν μέχρι και δέκα φωτογραφίες και βίντεο σε μια ενιαία δημοσίευση. Επιπλέον, για να ολοκληρωθεί η αλλαγή αυτή, η πλατφόρμα πρόσθεσε και ένα νέο εικονίδιο στην οθόνη μεταφόρτωσης που επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν άμεσα ποιες φωτογραφίες και βίντεο επιθυμούν να μοιραστούν.
Το μόνο που έχουν να κάνουν οι χρήστες είναι να κρατήσουν παρατεταμένα πατημένες τις εικόνες προκειμένου να καθοριστεί η σειρά τοποθέτησης τους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εφαρμογής φίλτρου στις εικόνες που πρόκειται αν μοιραστείτε.

Στη 00.01' ώρα Ιαπωνίας της 24ης Φεβρουαρίου κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα ποταμός του Χαρούκι Μουρακάμι, μιας μορφής της σύγχρονης γιαπωνέζικης λογοτεχνίας, του οποίου το περιεχόμενο παραμένει μυστικό. Μόνο ο τίτλος είναι γνωστός και σημαίνει: "Ο φόνος του διοικητή των ιπποτών".

"Είναι ένα μυθιστόρημα μεγαλύτερο από το 'Ο Κάφκα στην ακτή', και μικρότερο από το '1Q84', μια πολύ παράξενη ιστορία", αρκέστηκε να δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ο Μουρακάμι κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείου Χανς Κρίστιαν 'Αντερσεν στη Δανία.

"Ο συγγραφέας μας κάνει γνωστό ότι θέλει οι αναγνώστες να το ανακαλύψουν χωρίς να ξέρουν τίποτε και γι' αυτό δεν θα πούμε τίποτε πριν από την κυκλοφορία του. Ελάχιστοι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στο δίτομο βιβλίο", διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος των εκδόσεων Shinchosha.

"Θα μου άρεσε ο Μουρακάμι να εκφράζει με λογοτεχνικό τρόπο τα προβλήματα, τη συγκίνηση, την οργή του κόσμου και με την πένα του να επαναλαμβάνει τη σημασία της ειρήνης", δήλωσε ο δοκιμιογράφος και διευθυντής βιβλιοπωλείου Κούνιο Νακαμούρα, μέγας γνώστης του πότε πραγματικού και πότε φανταστικού έργου του Μουρακάμι.

"Το χειρόγραφο αριθμεί συνολικά 2.000 σελίδες. Η πρώτη έκδοση υπολογιζόταν αρχικά στα 500.000 αντίτυπα για τον κάθε τόμο αλλά στο εξής αποφασίσαμε ο πρώτος τόμος να εκδοθεί σε 700.000 αντίτυπα και ο δεύτερος σε 600.000, προς το παρόν", δήλωσε ο εκδότης.

Μεταξύ του "1Q84" --οι δύο πρώτοι τόμοι του εκδόθηκαν το 2009 και ο τρίτος το 2010-- και του νέου μυθιστορήματος, ο 68ρονος Μουρακάμι εξέδωσε το μικρότερο μυθιστόρημα "Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του", στη συνέχεια, στην Ιαπωνία, μια συλλογή από νουβέλες με τίτλο που σημαίνει "Οι άνδρες χωρίς γυναίκες" που θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία στις 2 Μαρτίου και ένα δοκίμιο ο τίτλος του οποίου σημαίνει "Μυθιστοριογράφος εξ επαγγέλματος".

Τα νέα βιβλία του Μουρακάμι, κυρίως τα μυθιστορήματά του, που μόνο στην Ιαπωνία πωλούνται σε εκατομμύρια αντίτυπα, δημιουργούν τρελό ενθουσιασμό στη χώρα του όπου διαβάζονται αμέσως και σχολιάζονται.

Αν και ο συγγραφέας είναι πολύ διακριτικός και δεν εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης, αρκετά βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν ειδικά μέσα στη νύχτα πριν αρχίσουν να πωλούν το βιβλίο του τα μεσάνυχτα ακριβώς. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ έχει προγραμματίσει ειδική εκπομπή για το έργο του Μουρακάμι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στους 16 του Europa League o Ολυμπιακός
Για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από την Τουρκία, για πρώτη φορά μετά το 2012 προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατάφερε να πάρει πρόκριση, ενώ είχε φέρει ισοπαλία στο πρώτο ματς στην έδρα του. Η ελληνική ομάδα νίκησε 3-0 την Οσμπανλισπόρ μέσα στην Άγκυρα, με δύο γκολ του Ανσαριφάρντ (47', 86') και ένα του Ελιουνούσι (70') και με τρόπο θριαμβευτικό θα βρίσκεται αύριο στην κλήρωση του Europa League στη Νιόν.

Η Ντέμι Μουρ εντάχθηκε στο καστ της τηλεοπτικής σειράς Empire, «Η Αυτοκρατορία», η οποία έχει θέμα τον κόσμο της μουσικής χιπ-χοπ, τη δισκογραφική εταιρία Empire που βρίσκεται υπό τη διοίκηση της οικογένειας Lyon.

Θα υποδυθεί μία νοσοκόμα με ένα μυστηριώδες παρελθόν, η οποία θα εμπλακεί με την οικογένεια Lyon.

Το τηλεοπτικό δίκτυο FOX, στο οποίο προβάλλεται η τηλεοπτική σειρά, ανακοίνωσε ότι η Ντέμι Μουρ θα εμφανιστεί στο τέλος της σεζόν 3 και στη σεζόν 4, αλλά δεν διευκρίνισε σε πόσα επεισόδια θα συμμετάσχει.

Η Ντέμι Μουρ δεν έχει εργαστεί πολύ στην τηλεόραση. Η τηλεοπτική σειρά Empire θα είναι η πρώτη, στην οποία θα εμφανιστεί, από το 1982, όταν υποδύθηκε την Τζάκι Τέμπλετον στη σαπουνόπερα Σάντα Μπάρμπαρα.

Επίσης, είχε έναν μικρότερο ρόλο στη δραματική σειρά του ABC «Γενικό Νοσοκομείο». Στη σεζόν 4 της τηλεοπτικής σειράς θα συμμετάσχουν επίσης, σε ρόλο γκεστ η Έβα Λονγκόρια, η Μαράια Κάρεϊ και η κόρη της Ντέμι Μουρ, Ράμερ Γουίλις.

Ο πατέρας της οικογένειας, Lucious Lyon, πρώην μουσικός αστέρας, ιδρυτής και πρόεδρος της «Empire», ενσαρκώνεται από τον υποψήφιο για Όσκαρ, Τέρενς Χάουαρντ (Hustle & Flow). Τη μουσική επιμέλεια της σειράς έχει ο Timbaland.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φιλοσοφία μιλά για την ευτυχία: δεν υπάρχει στοχαστής, αρχαίος ή σύγχρονος, που να μην έχει ασχοληθεί με αυτό το θεμελιώδες για τον άνθρωπο ζήτημα.

Αποτελεί ουσιώδες θέμα στο οποίο επικεντρώνονται οι υψηλότερες προσδοκίες του ανθρώπου. Αυτό που κάνει ακόμα και τους πιο τεμπέληδες φοιτητές να στρέφουν ευήκοα ώτα. Τι είναι ευτυχία; Τι ακριβώς σημαίνει «είμαι ευτυχισμένος»;

Ευτυχία θα μπορούσε άραγε να είναι --ή θα έπρεπε να είναι-- το να απολαμβάνουμε σύντομες ηλιόλουστες ημέρες εν μέσω ομίχλης;

Ο Γούντι Αλεν -ένας στοχαστής της εποχής μας- στην ερώτηση «υπήρξες ποτέ ευτυχισμένος;» απαντά «ποτέ περισσότερο από έξι ώρες», το οποίο σημαίνει ότι η ευτυχία για αυτόν περνά και φεύγει και είναι αδύνατον να την κρατήσει.

Ο φημισμένος γερμανός φιλόσοφος Τεοντόρ Αντόρνο (1903-1969) στα μέσα του 20ού αιώνα υποστήριξε ότι συνειδητοποιούμε ακριβώς ότι είμαστε ευτυχισμένοι, όταν ήδη έχει περάσει η ευτυχία.

Ευλογημένη παροδικότητα: μας σώζει από τον κίνδυνο να ζούμε μία ευτυχισμένη (ή και δυστυχισμένη) ζωή, χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Ωστόσο ο Μισέλ ντε Μοντέν (1533-1592), τέσσερις αιώνες νωρίτερα, υποστήριξε ότι κανείς δεν είναι ποτέ δυστυχισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να είναι ο ίδιος υπεύθυνος για αυτό.

Ο Μοντέν πίστευε ότι υπάρχει η τέχνη της διαρκούς ευτυχίας και ότι μπορείς ακόμα και να μάθεις να είσαι ευτυχισμένος.

Την εποχή του Πλάτωνα κυριαρχούσε ο ορθολογισμός: η ευτυχία ήταν το αποτέλεσμα μιας καλής ζωής, μέσα από την αναζήτηση της σοφίας και της αρετής.

Ο Επίκουρος το συνοψίζει ως εξής: «Δεν θα ζήσει ποτέ κάποιος ευτυχισμένος εάν η ζωή του δεν είναι φρόνιμη, όμορφη και δίκαιη -- και η ζωή δεν θα είναι ποτέ φρόνιμη, όμορφη και δίκαιη χωρίς ευτυχία».

Σήμερα, αν και ο όρος αρετή έχει προκαλέσει κάποια σύγχυση, μη γνωρίζοντας καλά τι ακριβώς είναι το ενάρετο και σε ποια αναλογία είναι με την ευτυχία, ο δρόμος προς αυτήν είναι πολύ πιο βασανιστικός.

Δεν αρκούν τα πάσης φύσεως εγχειρίδια περί «θετικής σκέψης» (ούτε εκείνα φυσικά που εξηγούν τη μαγική δύναμη της αναδιοργάνωσης) για να εξηγήσουν τι σημαίνει ευτυχία και πού μπορεί κάποιος να την αναζητήσει. Δεν αρκεί ούτε και ο Γούντι Αλεν, αν και συχνά βοηθά.

Το να πεις σε κάποιον «Να είσαι ευτυχισμένος» αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για να τον απομακρύνει από τη δυνατότητα αυτή. Ο αυστριακός φιλόσοφος-ψυχίατρος Πολ Βατσλάβικ (1921-2007) στο βιβλίο του: «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» (κυκλοφορεί και στα ελληνικά), εξηγεί ότι οι άνθρωποι στην αναζήτηση της ευτυχίας συνήθως κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δημιουργούν δηλαδή τη δική τους δυστυχία στην προσπάθειά τους να διορθώσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα.

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από εκατομμύρια πληροφορίες, ωστόσο τα μέσα όλο και λιγοστεύουν για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιοι είμαστε.

Η Φιλοσοφία, οι θεωρίες της οποίας είναι συχνά περίπλοκες, αποτελεί ένα από αυτά τα λιγοστά πλέον μέσα.

Σίγουρα διεισδύει στην πολυπλοκότητα που προκύπτει από τα βιβλία των Αριστοτέλη, Νίτσε ή Πασκάλ, μέσα από τα οποία καθένας ίσως έχει προσπαθήσει να βρει κάτι και να το ονομάσει «ευτυχία».

Αυτό είναι ακριβώς το νόημα: να ξανα-θυμηθούμε ότι η φιλοσοφία δεν είναι μία αφηρημένη κατασκευή θεωριών, όπως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σήμερα, αλλά αυτό που πάντα ήταν για τους Ελληνες, μία επιλογή ζωής (αν και συχνά ευτυχής).

Συμβαίνει να μην γνωρίζουμε γιατί είμαστε ή γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι (το να ξέρεις πολλά δεν βοηθά πάντα, το αντίθετο, μας καθιστά πιο ευάλωτους στις απώλειες, στη δυστυχία).

Ευτυχία είναι να απολαμβάνεις τις διακοπές σου σε τροπικά νησιά (που δυστυχώς διήρκεσαν λίγο διάστημα) ή --κατά τη θεωρία του Καντ-- να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας επειδή επιτελέσαμε το καθήκον μας;

Μπορεί να είναι κάποιος μόνο ευτυχισμένος; Η ευτυχία είναι το απόλυτο τέλος ή υπάρχει και κάτι περισσότερο; «Είναι προτιμότερο να είναι δυστυχισμένος ο Σωκράτης ή ένας ηλίθιος χαρούμενος;» αναρωτήθηκε ο βρετανός φιλόσοφος Τζον Στιούαρτ Μιλ (1806-1873) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σωκράτης είναι προτιμότερο να είναι δυστυχής -- «εάν υποθέσουμε ότι ο ηλίθιος είναι η άλλη όψη του γεγονότος ότι βλέπουμε μόνο μία πλευρά της ερώτησης».

«Ο άνθρωπος --έγραψε ο Ισπανός φιλόσοφος Χοζέ Ορτέγα ι Γκασέτ ( 1883-1955)-- ζει από και σε μία φιλοσοφία.

Αυτή η φιλοσοφία μπορεί να είναι επιστημονική ή λαϊκή, δική του ή άλλων, παλαιά ή καινούργια, ευφυής ή απλοϊκή, σε κάθε περίπτωση, όμως, η ύπαρξη του ανθρώπου έχει βαθειά τις ρίζες της σε μία φιλοσοφία».

Είναι η ποιότητα αυτής της φιλοσοφίας στην οποία έχουν βυθισθεί οι ρίζες του ανθρώπου που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας --της ευτυχίας μας-- και κατά πάσα πιθανότητα, περισσότερο ή λιγότερο διαρκής -- διότι η φιλοσοφία έχει τη δύναμη να αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, διευρύνοντας τους ορίζοντες και αγγίζοντας το βάθος της ουσίας.

Εν κατακλείδι, το να διαβάζουμε και να μελετάμε τη φιλοσοφία, μας διδάσκει να καταλαβαίνουμε καλά τον κόσμο. Φυσικά η ευτυχία δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, όλοι όμως είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας -- σε εμάς επαφίεται να αποφασίσουμε σύμφωνα με ποια φιλοσοφία θα αντιμετωπίσουμε τις χαρές και τις λύπες.

Δεν αρκεί το να απολαμβάνουμε (αν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ευχαρίστηση είναι ένα συστατικό της ευτυχίας): θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που είμαστε. Είναι η εμπειρία από όλα: μία ζωή φτιαγμένη από γνώση, προσωπική έρευνα, απαντήσεις που δημιουργούν νέα ερωτήματα έχει πολλές πιθανότητες, ακόμα και στην ευτυχία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!