Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Γιατί ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο κι έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την επιστήμη.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ludwig Maximilian στο Μόναχο, που ερεύνησαν το φαινόμενο το 2005, πήραν συνεντεύξεις από 499 συμμετέχοντες ηλικίας 14-94 ετών για το πώς αντιλαμβάνονται το πέρασμα του χρόνου.
Αυτό που διαπίστωσαν αμέσως, όπως μεταδίδει το Scientific American, ήταν ότι όλες οι ηλικίες αντιλαμβάνονταν το ίδιο τις μικρές χρονικές περιόδους (μέρες, εβδομάδες, μήνες), ωστόσο για μεγαλύτερες περιόδους, για παράδειγμα δεκαετίες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες «ένιωθαν» ότι ο χρόνος περνούσε πιο γρήγορα.
Ειδικά οι συμμετέχοντες άνω των 40 ετών δήλωσαν ότι ο χρόνος κυλούσε πιο αργά όταν ήταν μικρά παιδιά κι ότι... επιτάχυνε κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους.
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στις νέες εμπειρίες που αποκτά κανείς αλλά και στον... ίδιο τον χρόνο!
Για παράδειγμα, ένας χρόνος στη ζωή ενός 5χρονου αποτελεί το 1/5 της ζωής του ενώ αντίθετα ένας χρόνος στη ζωή ενός 20χρονου είναι το 1/20 άρα η σημασία που του αποδίδουμε είναι σχετική με τα χρόνια που έχουμε περάσει σε αυτόν τον πλανήτη.
Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μνήμες με βάση τις νέες εμπειρίες, οι οποίες ανακαλούνται πιο εύκολα σε σχέση με τις συνηθισμένες.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας θέλει να μπορεί να ανακαλεί «μοναδικά» γεγονότα πιο εύκολα σε περίπτωση που συμβούν ξανά έτσι ώστε να έχει το πλεονέκτημα να αντιδράσει σωστά.
Εφόσον λοιπόν ο εγκέφαλος θυμάται πιο εύκολα τις νέες εμπειρίες κι έχουμε περισσότερες νέες εμπειρίες όσο πιο νέοι είμαστε, είναι λογικό τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια να τα θυμόμαστε καλύτερα και να τα θεωρούμε πιο «γεμάτα» σε σχέση με τα χρόνια της μέσης ηλικίας.
Εκτός βέβαια αν συνεχίσουμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα, να ταξιδεύουμε και να έχουμε νέες εμπειρίες...
Έξι πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στον υπολογιστή της δουλειάς
Στις μέρες μας πολλές εταιρείες παρέχουν στους εργαζομένους τους διάφορα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους: φορητούς υπολογιστές, smartphones και tablets. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές και για προσωπικούς σκοπούς, όμως, οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας τονίζουν ότι τα όρια μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζονται.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας λογισμικού Check Point, εκτός από την αυτονόητη αποφυγή επικίνδυνων ιστοσελίδων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εταιρεία, υπάρχουν κι άλλες πρακτικές που κάνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά και που μπορούν να αποβούν... μοιραίες.
1. Να αποθηκεύεις προσωπικούς κωδικούς στον υπολογιστή της δουλειάς
2. Να κάνεις «κακόγουστα» αστεία σε συνομιλίες μέσω εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για δουλειά
3. Να επεξεργάζεσαι ευαίσθητα δεδομένα στον υπολογιστή σου χρησιμοποιώντας «ανοιχτό» Wifi
4. Να επιτρέπεις σε φίλους ή γνωστούς να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σου
5. Να αποθηκεύεις ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
6. Να δουλεύεις για άλλη δουλειά
Ένα από τα πιο μεγάλα αεροπλάνα του κόσμου έγινε... τεράστιο
Η Airbus αποκάλυψε φωτογραφίες της πρώτης ολοκληρωμένης ατράκτου για το νέο της αεροσκάφος BelugaXL.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη με στόχο την μεταφορά ολοκληρωμένων τμημάτων αεροσκαφών από διαφορετικούς κατασκευαστικούς χώρους στην Ευρώπη έως τις τελικές γραμμές συναρμολόγησης της Airbus στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Το BelugaXL είναι έξι μέτρα μακρύτερο, ένα μέτρο πλατύτερο και έχει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έξι τόνους μεγαλύτερη από το μοντέλο BelugaST που αντικαθιστά.
Η Airbus δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να μεταφέρει ταυτόχρονα και τα δύο φτερά ενός αεροσκάφους A350 XWB ενώ ο σημερινός μεταφορέας BelugaST μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα φτερό ανά πτήση.
Το BelugaXL αναμένεται να πετάξει στα μέσα του 2018.
104935787-Beluga2.530x298

Ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας έσπευσε σήμερα να απορρίψει— πριν καν δημοσιοποιηθούν— τις κατηγορίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά πριν από 32 χρόνια, ενώ ο επίσης διάσημος συνάδελφός του Τζέιμς Φράνκο αρνήθηκε επίσης όσα του καταλογίζουν σε μια άλλη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στον απόηχο της υπόθεσης του παραγωγού Χάρβεϊ Ουένστιν και για μία ακόμη εβδομάδα, οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ για σεξουαλικές επιθέσεις δεν έχουν τέλος. Μετά την τελετή των Χρυσών Σφαιρών στο Χόλιγουντ, ο Μάικλ Ντάγκλας ηλικίας 73 ετών βρέθηκε με τη σειρά του στο επίκεντρο κατηγοριών. Μόνο που στην περίπτωσή του επέλεξε να μιλήσει πριν από την καταγγέλλουσα, στο περιοδικό Deadline στο πλαίσιο μιας «προληπτικής πρωτοβουλίας».

Αυτή η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν το αποκάλυψε, ο Ντάγκλας «επιβεβαίωσε ότι αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά της», εξήγησε ο βετεράνος πρωταγωνιστής σε αυτή τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο χθες το βράδυ. «Δεν γνωρίζω καν από πού να αρχίσω. Πρόκειται για το απόλυτο ψέμα, μια επινόηση, δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όλο αυτό».

«Είναι εξαιρετικά οδυνηρό» συνέχισε ο βραβευθείς με δύο Όσκαρ ηθοποιός. «Δεν κρύβω κανένα σκελετό στη ντουλάπα και κανείς δεν μπορεί να κάνει αποκαλύψεις ή να πει το ίδιο πράγμα. Δυσκολεύτηκα να κατανοήσω γιατί, έπειτα από 32 χρόνια, αυτό βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας».

Ο ηθοποιός εξήγησε ότι αποφάσισε να μιλήσει στο Deadline, όταν πληροφορήθηκε ότι σύντομα θα δημοσιοποιούνταν κατηγορίες για την υπόθεση αυτή.

Από την πλευρά του, ο ηθοποιός Τζέιμς Φράνκο από την Κυριακή βρίσκεται στο στόχαστρο κατηγοριών ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς, που είδαν το φως της δημοσιότητας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως από μια ηθοποιό, την Άλι Σίντι.

Λίγο αφότου ο 39χρονος Φράνκο κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού στις Χρυσές Σφαίρες για την ερμηνεία του στην ταινία "The Disaster Artist", η 55χρονη Άλι Σίντι έγραψε στο Twitter ότι δεν κατανοεί γιατί ο ηθοποιός- ο οποίος στην τελετή απονομής φόρεσε στο πέτο του μια καρφίτσα αλληλεγγύης προς την οργάνωση Time's Up που προασπίζεται τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης στον χώρο της εργασίας, προσκλήθηκε στην εκδήλωση.

«Ο Τζέιμς Φράνκο μόλις κέρδισε. Σας παρακαλώ μην με ρωτάτε για ποιο λόγο αποσύρθηκα από τον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης» έγραψε επίσης, ενώ τα μηνύματά της αργότερα διαγράφθηκαν.

«Δεν γνωρίζω καθόλου τι ακριβώς έκανα στην Άλι Σίντι» με την οποία είχαν συνεργαστεί στο θέατρο, ήταν η αντίδραση του Τζέιμς Φράνκο στην εκπομπή "The Late Show with Stephen Colbert" χθες Τρίτη. «Νιώθω το μεγαλύτερο σεβασμό για εκείνη. Δεν γνωρίζω καθόλου γιατί είναι τόσο οργισμένη, έσβησε τα tweet, δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να μιλήσω για εκείνη».

Ο Τζέιμς Φράνκο απέρριψε όλες τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του πρόσφατα, μεταξύ αυτών μιας άλλης ηθοποιού, της Βάιολετ Πάλεϊ.

«Όσα άκουσα, τα οποία γράφθηκαν στο Twitter, δεν είναι ακριβή, όμως υποστηρίζω πάντα τους ανθρώπους που σπάνε τη σιωπή τους και μπορούν να έχουν πλέον φωνή διότι κανείς δεν τους άκουγε εδώ και πολύ καιρό, επομένως δεν θέλω να τους κάνω να σιωπήσουν» υπογράμμισε μιλώντας στον Στίβεν Κόλμπερτ. Κατόπιν υποσχέθηκε:

«Εάν έχω κάνει κάτι κακό, θα το διορθώσω».

Μια συνέντευξη τύπου που είχε προγραμματιστεί για σήμερα από τους New York Times με τον Τζέιμς Φράνκο και τον αδελφό του Ντέιβ για την προβολή της νέας τους ταινίας στους κινηματογράφους ματαιώθηκε.

Το 66% των Ρώσων θεωρούν ότι η Ρωσία έχει εχθρούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι Ρώσοι θεωρούν ότι εχθροί είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ποσοστό 68%, η Ουκρανία (29%) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (14%). Ένα ποσοστό της τάξεως του 4% θεωρούν ότι εχθροί είναι ‘δημόσιοι υπάλληλοι, η κυβέρνηση και ‘οι φίλοι του Πούτιν’, ενώ ένα 5% πιστεύει ότι είναι εχθρός της Ρωσίας είναι οι τρομοκράτες και το «Ισλαμικό Κράτος».
Στο ερώτημα αν η Ρωσία έχει εχθρούς μόνο το 21% απάντησε ότι η Ρωσία δεν έχει εχθρούς ενώ το 13 % απάντησε «δεν ξέρω δεν απαντώ».
Τα ποσοστά αυτά διαμορφώθηκαν με βάση την απάντηση στο ερώτημα «ποιόν θα θεωρούσατε εχθρό της Ρωσίας;». Όπως διευκρινίζει το Levada-Centr στην ιστοσελίδα του το ερώτημα αυτό τέθηκε μόνο σε εκείνους που θεωρούν ότι η Ρωσία έχει εχθρούς, χωρίς καμία υπόδειξη και οι ερωτηθέντες μπορούσαν να δώσουν περισσότερες από μία απαντήσεις
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-5 Δεκεμβρίου 2017, σε δείγμα 1600 ατόμων σε 48 περιοχές της Ρωσίας σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της προσωπικής συνέντευξης κατ οίκον.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!