Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016


Το Volvo S60, ενισχύει τη θέση του στη κατηγορία των premium μεσαίων αυτοκινήτων με μία νέα βενζινοκίνητη έκδοση, την T3, η οποία έχει στάνταρ και αυτόματο κιβώτιο.

Ο σουηδικός υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1.500 κ.εκ. ισχύος 152 ίππων, ανήκει στην οικογένεια Drive-E και αποδίδει ροπή 25,5 χλγμ. από τις 2.800-6.700 σ.α.λ. Συνδυάζεται με νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, μια παραλλαγή του αυτόματου 8 σχέσεων που χρησιμοποιεί η μάρκα στα μοντέλα της με κυβισμό 2.000 κ.εκ. – ανάμεσά τους και το νέο XC90.

Παρότι είναι από τα ελαφρύτερα της κατηγορίας του, με το βάρος του να μην ξεπερνάει τα 80 κιλά, αρκετά από τα επιμέρους εξαρτήματά ενισχύθηκαν.

Με τις αλλαγές ταχυτήτων να πραγματοποιούνται στη βέλτιστη περιοχή στροφών και σε συνδυασμό με την έλλειψη συμπλέκτη που απαιτείται στα μηχανικά κιβώτια, εξασφαλίζονται υψηλές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση και χαμηλό κόστος χρήσης του αυτοκινήτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου κιβωτίου είναι οι πολύ γρήγορες και ανεπαίσθητες αλλαγές ταχυτήτων ενώ προσφέρει και σειριακή λειτουργία. Διαθέσιμη και sport λειτουργία, οπότε οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται σε υψηλότερο επίπεδο στροφών καθώς και paddles στο τιμόνι (βασικός εξοπλισμός).

Μέγιστη οικονομία καυσίμου

Παρέχεται και η λειτουργία ECO+, οπότε οι αλλαγές γίνονται σε χαμηλότερες στροφές, με στόχο τη μέγιστη οικονομία καυσίμου. Κατά την ECO+ λειτουργία, όταν το αυτοκίνητο κινείται χωρίς να πατάει ο οδηγός το πεντάλ του γκαζιού, το κιβώτιο αποσυμπλέκεται και οι στροφές του κινητήρα μειώνονται.

Το κιβώτιο συμπλέκεται και πάλι όταν πατηθεί το πεντάλ του γκαζιού ή του φρένου. Επιδόσεις, 0-100 χλμ./ώρα σε 8,6’’, τελική 210 χλμ./ώρα. Μέση εργοστασιακή κατανάλωση 5,8 λίτρα/100 χλμ.

Το σύστημα City Safety, για αποτροπή συγκρούσεων σε ταχύτητες έως και 50 χλμ./ώρα, ανήκει στο βασικό εξοπλισμό. Από 23.400 ευρώ, περιλαμβάνεται όφελος απόσυρσης καθώς και προωθητικό πρόγραμμα.

Το V60 T3 1.5 Auto από 24.900 ευρώ. Το S60 D4 με κινητήρα ντίζελ 2.000 κ.εκ., 190 ίππων, ροπή 40,8 χλγμ. προς 29.500 ευρώ.
real.gr
Τον περασμένο μήνα το Facebook είχε ανακοινώσει πως το Connectivity Lab του είχε χαρτογραφήσει 21,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα με σκοπό να εντοπιστούν οι κατοικημένες περιοχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Popular Science, με αυτά τα δεδομένα η εταιρεία θα είχε τις απαραίτητες πληροφορίες για τα σχέδια πτήσης του drone παροχής Ίντερνετ που ετοιμάζει, Aquila.

Το επόμενο βήμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να ανεβάζει στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο βίντεο στο οποίο επιδεικνύονται οι τελικές εικόνες, εντυπωσιακής λεπτομέρειας.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα από την ομάδα μας που αναπτύσσει ηλιακά αεροσκάφη για παροχή ασύρματης σύνδεσης στο Ίντερνετ και από την ομάδα έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης. Πολλοί είναι αυτοί που ζουν σε απομακρυσμένες κοινωνίες, και δεν υπάρχουν πάντα ακριβή δεδομένα.

Δεν μπορούμε να παρέχουμε σύνδεση στο Ίντερνετ στους ανθρώπους εάν δεν ξέρουμε πού είναι οι κοινωνίες τους, οπότε φτιάξαμε τεχνολογία ΑΙ για την ανάλυση 15,6 δισ. δορυφορικών εικόνων, για να δημιουργήσουμε πολύ πιο ακριβείς πληθυσμιακούς χάρτες συνολικής έκτασης 21,6 εκατ. τετραγωνικών χλμ.

Θα μοιραστούμε αυτούς τους χάρτες με τον κόσμο, έτσι ώστε άλλοι οργανισμοί να είναι επίσης σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει με τον σχεδιασμό ενεργειακών, υγειονομικών και μεταφορικών υποδομών, καθώς και να συνδράμει ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια λόγω καταστροφών» έγραψε στο σχετικό post του.

Οι χάρτες αυτοί, όπως προαναφέρθηκε, θα βοηθήσουν στην εκπόνηση σχεδίων πτήσης/ διαδρομών για τα αεροσκάφη του Facebook, οι πρώτες δοκιμές πτήσης των οποίων αναμένονται εντός του έτους.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Το μάσημα του ωμού κρέατος σε κομματάκια μετά την εφεύρεση των λίθινων εργαλείων είναι ο καθοριστικός παράγοντας που διευκόλυνε την κατανάλωση θρεπτικής τροφής, σμίκρυνε το πρόσωπο και τα δόντια των προγόνων μας και, τελικά, μέσα από αυτήν την αλλαγή στην ανατομία του προσώπου, διευκόλυνε την εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας και του εγκεφάλου.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία δεν ήταν το μαγείρεμα ο παράγοντας-κλειδί για την ανθρώπινη εξέλιξη (μια εναλλακτική θεωρία), αλλά το πιο εύκολο... μασούλημα του κομμένου ωμού κρέατος σε σχέση με τα ωμά φυτά.

Έτσι, οι άνθρωποι έπαψαν να περνάνε όλη τη μέρα τους μασουλώντας, όπως κάνουν μέχρι σήμερα οι στενότεροι συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες που μασάνε τουλάχιστον έξι ώρες.

Συγκριτικά, οι σημερινές πρωτόγονες ανθρώπινες φυλές μασάνε περίπου το 5% της μέρας (1,2 ώρες), ενώ οι πολιτισμένοι μερικά μόνο λεπτά μέσα στο 24ωρο (με εξαιρέσεις βεβαίως!).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή εξελικτικής ανθρωπολογίας Ντάνιελ Λίμπερμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εκτιμούν ότι το μαγείρεμα εμφανίσθηκε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και έγινε συνήθεια περίπου πριν από 500.000 χρόνια.

Όμως ήδη πριν από τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια ο «Όρθιος 'Ανθρωπος» (Homo erectus) είχε αναπτύξει μικρότερα σαγόνια και δόντια, πιο αδύναμους μυς για μάσημα της τροφής και μικρότερο έντερο για την πέψη.

Θεωρείται σίγουρο ότι πριν από 2,5 εκατ. χρόνια οι πρόγονοί μας έτρωγαν συχνά ωμό κρέας.

Όλες αυτές οι αλλαγές, κατά τη νέα μελέτη, μπορούν να αποδοθούν στο ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε μικρότερες ποσότητες πιο θρεπτικού φαγητού.

Και αυτό -πολύ πριν το μαγείρεμα της τροφής- κατέστη δυνατό, επειδή οι πρόγονοί μας κατάφεραν, με τη βοήθεια των εργαλείων, να κόβουν σε κομμάτια το ωμό κρέας και έτσι να μασάνε μικρότερες μπουκιές και πιο εύκολα. Επίσης, με τα εργαλεία τους και το...κοπάνημα μπορούσαν να κάνουν μια υποτυπώδη επεξεργασία των φυτών.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη θεωρία τους κάνοντας πειράματα συγκριτικού...μασουλήματος, βάζοντας εθελοντές να μασάνε ωμό κρέας κατσίκας (που είναι πολύ σκληρό) ή ωμά λαχανικά (καρότα, πατζάρια, γλυκοπατάτες). Ηλεκτρόδια με αισθητήρες στο πρόσωπο των εθελοντων κατέγραφαν τη μυική δύναμη που κατέβαλαν για να μασήσουν.

Αποδείχθηκε ότι η ωμή κατσίκα απαιτεί 39% λιγότερο μάσημα και 46% λιγότερη μυική δύναμη, από ό,τι το μάσημα των ωμών λαχανικών. Όταν όμως το κρέας κοβόταν σε μικρά κομματάκια, τα πράγματα βελτιώνονταν ακόμη περισσότερο υπέρ του κρέατος.

Σύμφωνα με την μελέτη, αν το ένα τρίτο της διατροφής των προγόνων μας αποτελείτο από κομματάκια ωμού κρέατος και τα δύο τρίτα από κοπανημένα φυτά, οι προϊστορικοί άνθρωποι θα χρειάζονταν να μασάνε 17% λιγότερο συχνά και 26% λιγότερο δυνατά.

Όπως είπε ο Λίμπερμαν, «το κρέας απαιτεί μικρότερη μυική δύναμη για το μάσημά του ανά θερμίδα από ό,τι τα σκληρά φυτά που θα υπήρχαν στην εποχή των προγόνων μας.

Η αναποτελεσματικότητα των δοντιών να κόψουν το ωμό κρέας θα είχε περιορίσει την κατανάλωσή του, ώσπου εφευρέθηκαν τα εργαλεία πριν από περίπου 3,3 εκατομμύρια χρόνια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τρέιλερ των δυόμισι λεπτών δομείται πάνω στα δυο τρέιλερ που προηγήθηκαν, αλλά στην πραγματικότητα τα τρία τελευταία του δευτερόλεπτα μας ενδιαφέρουν περισσότερο, που παρουσιάζουν τον άνθρωπο-αράχνη να αρπάζει την ασπίδα του Captain America και να χαιρετά τους μαχόμενους Εκδικητές με την ατάκα: «χαίρετε».

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Σπάιντερμαν στο νέο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, και μας παρουσιάζεται με μια νέα στολή, αρκετά διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες μεταφορές των Σαμ Ράιμι και Μαρκ Γουέμπ.

Ο Πίτερ Πάρκερ εμφανίζεται λοιπόν στο σύμπαν της Marvel μετά το συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ των Marvel Studios και της Sony, που ακόμα διαθέτει τα κινηματογραφικά δικαιώματα για τον ήρωα.

Ο Τζο κι ο Άντονι Ρουσό σκηνοθετούν τον νέο Captain America (που έδωσαν εξαιρετικά διαπιστευτήρια στην προηγούμενη ταινία του franchise, «Ο Στρατιώτης του Χειμώνα»), από ένα σενάριο των Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι.

Στην ταινία θα εμφανίζονται οι: Κρις Εβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σεμπάστιαν Σταν, Αντονι Μακί, Εμιλι ΒανΚάμπ, Ντον Τσιντλ, Τζέρεμι Ρένερ, Τσάντουικ Μπόουζμαν, Πολ Μπέτανι, Ελίζαμπεθ Ολσεν, Πολ Ραντ, Φρανκ Γκρίλο, Τομ Χόλαντ, Γουίλιαμ Χαρτ και Ντάνιελ Μπρουλ.
ΠΗΓΗ: cinemag.gr

Όπως είχε προαναγγείλει η aftodioikisi.gr, σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη παρέχονται διευκρινίσεις για το τι προβλέπεται για όσους υπαλλήλους επρόκειτο να απολυθούν αυτοδικαίως από την υπηρεσία τους λόγω ορίου ηλικίας. Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΥΠΕΣΔΑ παρέχει αναλυτικές λεπτομέρειες τόσο για αυτό το θέμα, όσο και για την λήξη θητείας των τακτικών μελών υπηρεσιακών συμβουλίων.
Αναλυτικά
Α. ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΛΟΓΩ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ
Με τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 4369/2016 (Α΄33) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007) και προβλέπονται τα εξής:
“1. Ο τίτλος του άρθρου 155 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών  Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007) «Απόλυση λόγω ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετίας» τροποποιείται σε «Αυτοδίκαιη απόλυση λόγω ορίου ηλικίας».
2.Η παρ. 1 του άρθρου 155 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών  Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007) αντικαθίσταται ως εξής: «1.Ο υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου (670υ) έτους  της ηλικίας του».
Η παρ. 2 του άρθρου 155 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007) καταργείται.”
Βάσει των ανωτέρω διατάξεων, οι οποίες εφαρμόζονται από τη δημοσίευση του ν.4369/2016, (ήτοι από τις 27/2/2016 σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 74 του ως άνω νόμου), οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού θα πρέπει να προβούν άμεσα σε κάθε περαιτέρω απαιτούμενη ενέργεια ενημερώνοντας τους υπαλλήλους τους για τις νέες ρυθμίσεις περί αυτοδίκαιης απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας και κυρίως όσους επρόκειτο να απολυθούν αυτοδικαίως από την Υπηρεσία με τις προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως είχαν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 της από 30-12-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4366/2016 (Α΄ 18), δεδομένου ότι οι διατάξεις αυτές καταργήθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4369/2016.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση με τις προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 4369/2016, δεν αίρεται το δικαίωμα παραίτησης του υπαλλήλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 του Υ.Κ. (ν. 3528/2007).
Β. Επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία υπαλλήλων κατόπιν αυτοδίκαιης απόλυσης δυνάμει του άρθρου 155 του Υ.Κ.
Στις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 4369/2016 προβλέπονται τα εξής:
«Οι υπάλληλοι που απολύθηκαν αυτοδικαίως από την υπηρεσία κατά το χρονικό διάστημα από τις 19.8.2015 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 και του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 155 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3528/2007 (Α΄ 26) και σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 και του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 159  του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3854/2007, δύνανται να επανέλθουν στη υπηρεσία με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Οι υπάλληλοι που αιτούνται να επανέλθουν, μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι την αυτοδίκαιη απόλυσή τους, σύμφωνα τις διατάξεις του  άρθρου 155 του Κώδικα Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) και τις διατάξεις του άρθρου 159 του  Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, όπως αυτές τροποποιούνται με τον παρόντα νόμο. Η αίτηση μπορεί να γίνει δεκτή με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του αρμοδίου οργάνου κατόπιν γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου με βάση την εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών. Η επαναφορά στην υπηρεσία σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια ισχύει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του οικείου Υπουργού ή του αρμοδίου οργάνου, με την οποία γίνεται αποδεκτή η αίτηση του υπαλλήλου. Η επαναφορά αφορά αποκλειστικά στην οργανική θέση που κατείχε ο υπάλληλος, χωρίς να παρέχεται δικαίωμα επανάκτησης τυχόν καθηκόντων ευθύνης που ασκούσε κατά την αυτοδίκαιη απόλυσή του, ή τυχόν  θέσεων και ιδιοτήτων που κατείχε κατά την αυτοδίκαιη  απόλυσή του. Το χρονικό διάστημα από την αυτοδίκαιη απόλυση μέχρι την επαναφορά στην υπηρεσία δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι που επανέρχονται κατ’  εφαρμογή της παρούσας διάταξης λαμβάνουν τις αποδοχές που λάμβαναν πριν την αυτοδίκαιη απόλυσή τους πλην αυτών που συνδέονται με την ενεργό άσκηση καθηκόντων ευθύνης».
Στο πεδίο εφαρμογής των προαναφερόμενων διατάξεων εμπίπτουν όσοι υπάλληλοι απολύθηκαν αυτοδικαίως σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 155 του ΥΚ (ν. 3528/2007) και τις αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 159 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007) από 19-8-2015 έως 27/2/2016, ημερομηνία δημοσίευσης και έναρξης ισχύος των προαναφερόμενων διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 4369/2016.
Διαδικασία επαναφοράς:
Για την επαναφορά των υπαλλήλων αυτών απαιτείται η υποβολή εκ μέρους τους σχετικής αίτησης, η οποία κατατίθεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του ν. 4369/2016, ήτοι από 29/2/2016. Οι εν λόγω υπάλληλοι δύνανται, επανερχόμενοι, να παραμείνουν στην Υπηρεσία μέχρι την αυτοδίκαιη απόλυσή τους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 155, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 59 του ν. 4369/2016, ήτοι μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται εκ νέου ότι και εν προκειμένω με τις προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 4369/2016, δεν αίρεται το δικαίωμα παραίτησης του υπαλλήλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 του Υ.Κ. (ν. 3528/2007).
Η αίτηση των υπαλλήλων διαβιβάζεται άμεσα στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά με βάση την εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών.
Κατόπιν την γνωμοδότησης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, ο Υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης στο πλαίσιο της διακριτικής του ευχέρειας αποδέχεται την αίτηση επαναφοράς του υπαλλήλου με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η επαναφορά του υπαλλήλου συντελείται από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Λόγω  της αποκλειστικής προθεσμίας που τίθεται για την υποβολή της σχετικής αίτησης επαναφοράς από τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους που επιθυμούν να επανέλθουν στην ενεργό Υπηρεσία, παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού για την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους. Περαιτέρω και προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα να προβαίνουν άμεσα στις προαναφερόμενες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρώνεται εντός ευλόγου χρόνου η επαναφορά των αιτούντων υπαλλήλων, εφόσον βέβαια γίνει δεκτή η σχετική αίτησή τους.
Υπηρεσιακή κατάσταση:
Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις ο εκτός υπηρεσίας χρόνος που μεσολαβεί από την αυτοδίκαιη απόλυση μέχρι τη δημοσίευση της πράξης αποδοχής της αίτησης επαναφοράς των υπαλλήλων δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Οι υπάλληλοι επανέρχονται σε κενή οργανική θέση του φορέα από τον οποίο απολύθηκαν αυτοδικαίως και εφόσον δεν υπάρχει κενή θέση ή οι υπάρχουσες δεν επαρκούν, η Διοίκηση θα προβεί σε επανασύσταση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, των θέσεων προκειμένου να επαναφερθούν οι εν λόγω υπάλληλοι, αφού προηγουμένως εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προς τούτο πιστώσεις. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι για την επαναφορά των υπαλλήλων αυτών δεν απαιτείται προηγουμένως η έκδοση απόφασης κατανομής του άρθρου 11 του ν. 3833/2010, όπως ισχύει.
Οι εν λόγω υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέση της κατηγορίας και του κλάδου, στον οποίο υπηρετούσαν. Η επαναφορά αφορά αποκλειστικά στην οργανική θέση που κατείχαν οι υπάλληλοι, χωρίς να παρέχεται αυτοδικαίως δικαίωμα επανάκτησης τυχόν καθηκόντων ευθύνης που ασκούσαν κατά την αυτοδίκαιη απόλυσή τους, ή τυχόν θέσεων και ιδιοτήτων που κατείχαν κατά την αυτοδίκαιη  απόλυσή τους, π.χ. συμμετοχή σε συλλογικά όργανα της διοίκησης.
Οι υπαγόμενοι στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα υπάλληλοι που απολύθηκαν αυτοδικαίως από 19.8.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4369/2016, κατά την επαναφορά τους θα καταταχθούν βαθμολογικά βάσει των διατάξεων των άρθρων 80 και 82 του Υ.Κ. (ν.3528/2007), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 4369/2016, με εξαίρεση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 82 του ΥΚ (ν. 3528/2007).
Μισθολογική κατάσταση:
Οι υπάλληλοι που επανέρχονται κατ’ εφαρμογή της παρούσας διάταξης λαμβάνουν τις αποδοχές που ελάμβαναν πριν από την αυτοδίκαιη απόλυσή τους πλην αυτών που συνδέονταν με την ενεργό άσκηση καθηκόντων ευθύνης.
Για περαιτέρω θέματα που αφορούν ζητήματα μισθολογικής κατάστασης των εν λόγω υπαλλήλων καθώς και ανακύπτοντα θέματα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν ήδη ενδεχομένως πραγματοποιηθεί για τη συνταξιοδότηση των εν λόγω υπαλλήλων, παρακαλούνται οι Υπηρεσίες Προσωπικού/ Οικονομικού να απευθύνονται στις αρμόδιες, κατά περίπτωση, Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή εκείνες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα εγκύκλιος.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι για τα θέματα επαναφοράς στην υπηρεσία των αυτοδικαίως απολυθέντων υπαλλήλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, αρμόδια αποκλειστικά Υπηρεσία για την παροχή οδηγιών ή επίλυσης ερωτημάτων που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων είναι η Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Σταδίου 27).
Γ. ΛΗΞΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ- ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
Στις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016 προβλέπονται τα εξής: «2. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου λήγει αυτοδικαίως η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, εκτός των αιρετών εκπροσώπων. 3. Με απόφαση του καθ΄ ύλην αρμοδίου Υπουργού συγκροτούνται Υπηρεσιακά Συμβούλια μέσα σε τριάντα (30) μέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Τα Συμβούλια αυτά είναι πενταμελή και αποτελούνται από: α) Τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους, που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης, έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης, υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και υπηρετούν στην έδρα του ή στο Νομό Αττικής, για τα υπηρεσιακά Συμβούλια που εδρεύουν στο νομό αυτό. β) Δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων με βαθμό Α΄ των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.»
Βάσει των προαναφερομένων διατάξεων οι Υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν άμεσα και εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του ν. 4369/2016,  όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, στην εκ νέου συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων τους αποτελούμενα από:
α) τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους, που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης, έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης, υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και υπηρετούν στην έδρα του ή στο Νομό Αττικής, για τα υπηρεσιακά Συμβούλια που εδρεύουν στο νομό αυτό.
β) τους αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων και τους αναπληρωτές αυτών, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί από τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων, καθώς η θητεία αυτών εξακολουθεί να ισχύει βάσει των προαναφερομένων διατάξεων με τις οποίες ρητώς προβλέπεται ότι λήγει η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, εκτός των αιρετών εκπροσώπων.
Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν σε όλους τους  φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από  αυτούς καθώς και στους ενδιαφερομένους υπαλλήλους.
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρακαλούνται να ενημερώσουν τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού χωρικής αρμοδιότητάς τους.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!