Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καύσωνα
Τις δικές τους απόψεις και συμβουλές δίνουν οι γνωστότεροι Έλληνες μετεωρολόγοι ενόψει του καύσωνα που θα δοκιμάσει τις αντοχές μας κατά το επόμενο τετραήμερο
Λάλος: Σπάνιος τέτοιος καύσωνας τον Ιούνιο
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, «τον Ιούνιο είναι σχετικά σπάνιος τέτοιος καύσωνας, καθώς γίνεται κάθε δεκαετία. Όπως καταγράφηκε το 2007». Όσο για τον Ιούλιο, «δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Μπορεί να κάνει δυο με τρεις καύσωνες, μπορεί να σημειωθούν κάποια φυσιολογικά ενδιάμεσα μεταμελτέμια. Πάντως να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι συνάρτηση, επειδή καήκαμε τώρα, το ίδιο θα συνεχιστεί και όλο τον Ιούλιο», τονίζει ο κ. Λάλος.
Όπως υπογραμμίζει, το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο την Πέμπτη, οπότε κι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, καθώς οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο ζεστές. Πάντως, από σήμερα Τετάρτη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας περιμένουμε μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου. «Όσο πιο μακριά είναι μια περιοχή από τη θάλασσα, τόσο πιο εύκολα πιάνει τους 39 βαθμούς. Την Πέμπτη ανεβαίνει η θερμοκρασία στους 40 με 41 βαθμούς, ενώ Παρασκευή και Σάββατο φτάνει τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς. Τέλος, Κυριακή στα δυτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 37 και 39 βαθμών και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40, ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου», είπε.
Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές σήμερα και την Πέμπτη θα καταγραφούν θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς κατά μέσο όρο, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και Σάββατο 1 Ιουλίου, 36 με 38 βαθμούς, «ενώ την Κυριακή στα δυτικά αρχίζει και πέφτει στους 33 με 35 και στα υπόλοιπα στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου»
Τη Δευτέρα κλείνει ο κύκλος του πρώτου καύσωνα γι' αυτό το καλοκαίρι, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς», δηλώνει ο κ. Λάλος. «Άρα, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δώσουμε προσοχή στα άτομα με προβλήματα υγείας και σε αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
Καλλιάνος: Ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες της 15ετίας
Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος καύσωνας που θα έρθει από την Πέμπτη θα γράψει ιστορία σε ό,τι αφορά στις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όμως σίγουρα, θα είναι ένας από τους ισχυρότερους που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Οι λόγοι είναι πολλοί, οι σημαντικότεροι όμως είναι οι ακόλουθοι:
1. Θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, με αποτέλεσμα να μην είναι εξπρές αλλά αντιθέτως θα αισθανόμαστε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν για 100 ολόκληρες ώρες.
2. Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα φτάσουν τους 39-40°C, όπως συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ήπιου καύσωνα, αντιθέτως, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές και σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44°C και ενδεχομένως τους 45°C. Και εννοείται υπό σκιά.
3. Στο παρελθόν, όταν ένας καύσωνας λάμβανε χώρα στην Ελλάδα, επηρεάζονταν συγκεκριμένες περιοχές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, είχαμε συνηθίσει να «φλέγονται» μόνο τα ανατολικά και νότια ή μόνο η δυτική Ελλάδα ή τα βόρεια, ανατολικά και νότια με θερμοκρασίες άνω των 40°C ή όπως και να έχει, όχι ολόκληρη η Ελλάδα. Αυτή τη φορά, από το Αγρίνιο μέχρι τη Μυτιλήνη και από το Κιλκίς μέχρι και τα Χανιά οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές.
4. Το μελτέμι δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο με αποτέλεσμα να δροσίζονται κάπως συγκεκριμένες περιοχές και όχι μεγάλο μέρος των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων αλλά και των νησιών του Αιγαίου, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις καυσώνων που συνδυάζονται με ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο (βοριάδες)
5. Στις μεγαλουπόλεις, εκεί δηλαδή που είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας μας, οι θερμοκρασίες δεν θα υποχωρούν αρκετά κατά τη διάρκεια των βραδινών-νυχτερινών ωρών με αποτέλεσμα η αίσθηση της δυσφορίας να είναι κάπως έντονη. Για παράδειγμα, σε περιοχές της Αθήνας, θα υπάρξουν νύχτες, όπου ο υδράργυρος δεν θα καταφέρει να πέσει κάτω από τους 30-31°C.
Σε λίγες ώρες μπαίνει η Τετάρτη, η «μεταβατική» μέρα όπως σας έλεγα πριν από μέρες, διότι από την Πέμπτη ο καύσωνας πια θα έχει "χτυπήσει" την Ελλάδα. Και για να είμαστε ρεαλιστές, η Πέμπτη θα είναι η πιο εύκολη μέρα του καύσωνα. Η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή θα είναι αρκετά δύσκολες.
Επίσης, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που μου στέλνετε καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα και μου λέτε ένα απλό "ευχαριστώ" για τις πληροφορίες που σας δίνω. Πρέπει να σας πω, ότι δεν χρειάζεται να μου λέτε τίποτα. Η δουλειά μου είναι αυτή και την αγαπάω πολύ. Σε κάθε αξιόλογο καιρικό γεγονός. είτε είναι χιονιάς, είτε καύσωνας, δίνω πραγματική "μάχη" για να ενημερώσω όλους τους Έλληνες διότι πολλές φορές οι πληροφορίες που παίρνετε από site η δελτία καιρού δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
Στη συνέχεια, σας δίνω τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε τοπικό επίπεδο -ανά διαμερίσματα - τις επόμενες ημέρες. Κρατήστε τις εικόνες, ενδέχεται να είναι συλλεκτικές...
Από τη Δευτέρα αναμένεται βίαιη πτώση της θερμοκρασίας κατά 10°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω της ενίσχυσης των δροσερών βορειοδυτικών ανέμων.
Σούζη: Παρασκευή και Σάββατο οι πιο ζεστές ημέρες
«Ανεβαίνει η θερμοκρασία έτσι από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή θα αγγίξει στα Ηπειρωτικά, τοπικά τους 40 με 43 βαθμούς. Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο . Από τη Δευτέρα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 με 8 βαθμούς», ανέφερε η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη για τον επερχόμενο καύσωνα.
Αρνιακός: Αυτές θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα
Ο καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών, καθώς τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα ανεβαίνει διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υδράργυρος θα "εκτοξευθεί" στους 43 βαθμούς. Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός αναφέρθηκε στο ποιες μέρες του καύσωνα θα είναι οι πιο δύσκολες.
Κολυδάς: Ευτυχώς θα έχει χαμηλή υγρασία
Το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, είναι ότι τις ημέρες που οι θερμοκρασίες θα είναι μεταξύ 40οC και 42οC, η υγρασία θα είναι σχετικά χαμηλή, δηλαδή στο 25% - 30%. Αυτό σημαίνει ότι η αίσθηση της ζέστης θα είναι πάνω κάτω το ίδιο με την τιμή που θα γράφει το θερμόμετρο. Εάν η υγρασία ήταν στο 40%, όπως έγινε στη Βόρεια Ευρώπη, η αίσθηση της ζέστης θα ήταν μεγαλύτερη των 40οC και των 42οC.
Το κύμα καύσωνα πάντως που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό είναι μέρος του καύσωνα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς, έχει κάπως διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, ωστόσο, πρόκειται για την ίδια θερμή εισβολή στην Ευρώπη, η οποία κινήθηκε ανατολικότερα και φτάνει στην Ελλάδα.
Ζιακόπουλος: 43 βαθμοί στα ηπειρωτικά, 39 στα νησιά
Στη χώρα μας η θερμοκρασία θα φτάσει την Τετάρτη τους 38 και την Πέμπτη τους 40 βαθμούς, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη του καύσωνα, ο οποίος την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα ενταθεί. Το πού ακριβώς θα φτάσει η θερμοκρασία θα καθοριστεί βασικά από τους τοπικούς ανέμους. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι για τα ηπειρωτικά οι 41 με 43 βαθμοί και για τα νησιά οι 37 με 39 βαθμοί. Υποχώρηση του καύσωνα αναμένεται στα δυτικά και τα βόρεια από το βράδυ της Κυριακής με την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΔ ανέμων και την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων στη Μακεδονία. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα.
Αρναούτογλου: Αφρικανικός καύσωνας από την Πέμπτη, κύμα δροσιάς από τη Δευτέρα
Την κίνηση του καύσωνα από την βόρεια Αφρική προς την χώρα μας τις επόμενες ημέρες καθώς και την έλευση των δροσερότερων αερίων μαζών από την κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Δευτέρας αναλύει ο Σάκης Αρναούτογλου στην ΕΡΤ3.
Αυτό είναι το κακόβουλο λογισμικό που έκανε άνω κάτω Ευρώπη και ΗΠΑ
Η αποσταθεροποίηση ή μήπως η κερδοσκοπία ήταν ο απώτερος στόχος των μαζικών κυβερνοεπιθέσεων που έκαναν χθες άνω-κάτω των πλανήτη μολύνοντας δύο χιλιάδες στόχους; Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Europol, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους εταίρους του στο εσωτερικό και το εξωτερικό για να λυθεί το πρόβλημα.
Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκερασένκο εξηγεί πως η χθεσινή μαζική κυβερνοεπίθεση έγινε με τον ιό "Petya", μία παραλλαγή του κακόβουλου λογισμικού WannaCry, που τον περασμένο Μάιο "μόλυνε" περισσότερους από 200 χιλιάδες υπολογιστές σε 150 χώρες. «Ο στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν η αποσταθεροποίηση», είπε, τονίζοντας πως οι επιθέσεις αυτές προήλθαν κατά πάσα πιθανότητα από τη Ρωσία.
Kι ενώ εκατοντάδες εταιρείες και υπηρεσίες έπεσαν θύματα κακόβουλου λογισμικού, οι αρχές τις καλούν να μην πληρώνουν τα λύτρα.
Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου (BSI) ανακοίνωσε ότι ορισμένες γερμανικές εταιρίες έπεσαν θύματα κακόβουλου λογισμικού που εξαπλώνεται ταχύτατα. Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Άρνε Σένμπομ, κάλεσε τις εταιρείες να αρνηθούν να καταβάλουν λίτρα στους κυβερνοπειρατές. Σύμφωνα με τον Σένμπομ, μία ενημέρωση ασφαλείας που διαθέτει η Microsoft θα μπορούσε να αποτρέψει τη «μόλυνση» από τους ιούς σε πολλές περιπτώσεις. Ο Σένμπομ έδωσε τη λύση αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κωδικοί ασφαλείας τους οποίους θα πρέπει να προμηθευτούν οι εταιρείες.
Οι κυβερνοεπιθέσεις έπληξαν μεταξύ άλλων πετρελαϊκές εταιρείες και ρωσικές τράπεζες. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Τράπεζας της Ρωσίας, δεν παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες στα συστήματα των τραπεζών και στα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών. Οι επιθέσεις έγιναν με τον ιό Petyza και έπληξαν εκτός από τις πετρελαικές εταιρείες Rosneft Basneft, τις εταιρείες Mars, Nivea, Mondelez Inetrnational (παράγει τη σοκολάτα alpen Gold).
Ο τρόπος δράσης του ιού
Ο ιός "κλειδώνει" τους υπολογιστές και εν συνεχεία ζητά λύτρα σε Bitcoin. Σύμφωνα με την εταιρεία "Group- IB" μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που εξαπλώνεται ο ιός "WannaCry". Η τελευταία μεγάλη κυβερνοεπίθεση εναντίον ρωσικών εταιρειών και κρατικών οργανισμών έγινε με τον ιό "WannCry" στις 12 Μαίου. Η κυβερνοεπίθεση τότε είχε γίνει στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιχείρησης αγνώστου ταυτότητας χάκερ, ο οποίος επιτέθηκε με τον ιό "WannaCry" σε υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows σε 74 χώρες. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν 45 χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις με τις περισσότερες απόπειρες επιθέσεων να καταγράφονται στη Ρωσία. Τότε από το κάθε θύμα της επίθεσης ζητούσαν 600 δολάρια σε Bitcoin. Oι χάκερ τότε είχαν χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα κατασκοπείας που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Βρετανοί ειδικοί είχαν ανακοινώσει ότι πίσω από τον WannaCry βρίσκονται βορειοκορεάτες η διαβόητη ομάδας χάκερς "Lazarus".
Και οι δύο ιοί πάντως έχουν πολλές ομοιότητες. Εξαπλώθηκαν ταχύτατα και χτύπησαν υψηλούς στόχους, όπως πολυεθνικές εταιρείες. Ωστόσο το χθεσινό χτύπημα ήταν πιο αποτελεσματικό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μολύνοντας δύο χιλιάδες στόχους, ανάμεσά τους ο ναυτιλιακός γίγαντας στη Δανία "Maersk", η αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία Merck και δεκάδες ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην Ουκρανία.

Πηγή: protothema.gr

Την ώρα που στην Ελλάδα η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν καταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια όχι μόνο να βρουν λύση αλλά και να εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα προς όφελός τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κομισιόν, χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία διαθέτουν δεκάδες μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών, δηλαδή υπερσύγχρονα εργοστάσια τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.
Μία βασική διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις οι κάδοι των οικιακών απορριμμάτων δεν βρίσκονται στον δρόμο ή στα πεζοδρόμια αλλά μέσα στις αυλές των σπιτιών ή εντός των χώρων οικιών και πολυκατοικιών.
Η ΕΕ παράγει περισσότερους από 79 δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων συσκευασίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Κάτλιν βαν Βέμπρετ «για να ξεφορτωθείς τα σκουπίδια σου, η ταφή είναι ο πιο φθηνός τρόπος, αλλά και ο πλέον επιβλαβής για το περιβάλλον. Θέλουμε λοιπόν να βάλουμε έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: το 2030 να καταλήγει σε ταφή μόνο το 5% των αστικών αποβλήτων. Αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες που θάβουν σχεδόν όλα τα σκουπίδια τους, καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο».
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως το 2030 τα κράτη-μέλη να έχουν φτάσει να ανακυκλώνουν το 65% των απορριμμάτων και να περιορίσουν την υγειονομική ταφή αυτών στο 10%. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβασε τον στόχο για ανακύκλωση απορριμμάτων στο 70% συγκριτικά με το σημερινό 44% και όρισε το ανώτατο ποσοστό για την υγειονομική ταφή απορριμμάτων στο 5%.
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι μέσα σε μία δεκαετία (2004-2014) η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά, οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ παραμένουν σημαντικές, με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης να πρωτοπορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων ενώ αντίθετα οι πρώην ανατολικές και οι βαλκανικές χώρες βρίσκονται στο άλλο άκρο.
Το 2014, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία δεν έστειλαν σχεδόν καθόλου αστικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αντίθετα η Κύπρος, η Κροατία, η Ελλάδα, η Λετονία και η Μάλτα εξακολουθούν να στέλνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής πάνω από τα τρία τέταρτα των αστικών αποβλήτων τους.
Πώς γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Δανία: Σε ολόκληρη τη χώρα εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα βασισμένο στο βάρος/όγκο των απορριμμάτων, χρεώνοντας κάθε νοικοκυριό με βάση τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει». Παράλληλα, δίνονται κίνητρα για την ανακύκλωση και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και μοιράζονται κάδοι κομποστοποίησης.
Τα απορρίμματα σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανακυκλώνονται σε εξειδικευμένα κέντρα, ενώ τα υπόλοιπα σκουπίδια (όσα δεν επιδέχονται περαιτέρω επεξεργασίας) πηγαίνουν στα εργοστάσια αποτέφρωσης, τα οποία τα μετατρέπουν σε θερμότητα και ηλεκτρισμό, τροφοδοτώντας με ενέργεια δεκάδες περιοχές της χώρας.
Η Δανία έχει περίπου 30 τέτοιες μονάδες αποτέφρωσης που εξυπηρετούν πάνω από 100 κοινότητες, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία κι άλλων. Η ανάπτυξη αυτών των μονάδων, μάλιστα, έχει περιορίσει το ενεργειακό κόστος και την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, ενώ χάρη σ’ αυτές έχει μειωθεί ο αριθμός των χωματερών.
Γερμανία: Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ειδικά κιβώτια για τα απορρίμματα, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο από τους ενοίκους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κλειδώνουν για να μην υπάρχουν διαρροές. Τα πάντα ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κάδων ανακύκλωσης σε διαφορετικά χρώματα με αποτέλεσμα η διαλογή να γίνεται από τον ίδιο τον πολίτη και να εξασφαλίζεται το μειωμένο κόστος.

Από το 2005 έχουν καταργηθεί, ουσιαστικά, οι παραδοσιακές χωματερές που λειτουργούσαν και έχουν αντικατασταθεί με μερικά από τα πλέον προηγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στον κόσμο. Αυτά δέχονται μόνο ό,τι έχει απομείνει από τα απορρίμματα που έχουν, υποχρεωτικά, ανακυκλωθεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 1% των οικιακών απορριμμάτων καταλήγει σε ΧΥΤΑ, ενώ ανακυκλώνεται σχεδόν το 100% των μπαταριών και των λιπαντικών αυτοκινήτων.
Στο Βερολίνο ένας δημόσιος φορέας ξεκίνησε από το 2010 μια μεγάλη εκστρατεία για τη μείωση των σκουπιδιών στην πόλη. Το αποτέλεσμα ήταν το ποσοστό της ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων να φτάσει στο 87%.
Γαλλία: Στη χώρα λειτουργούν ειδικές μονάδες αποτέφρωσης όπου γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων. Από το 2006, μάλιστα, οι Γάλλοι κατάφεραν να παράξουν μέσω της καύσης των σκουπιδιών τους αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν ένα εκατομμύριο σπίτια με ηλεκτρισμό και 600.000 με θέρμανση.
Στο Παρίσι τα σκουπίδια διαχωρίζονται μέσα σε ειδικούς κάδους διαφορετικών χρωμάτων και τα αντίστοιχα φορτηγά τα μαζεύουν δύο φορές την εβδομάδα.

Η υπηρεσία καθαριότητας στις πόλεις και την επαρχία της Γαλλίας είναι δημοτική και το περίπου 70% των αστικών απορριμμάτων περνάνε από ειδική επεξεργασία προκειμένου να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Οι ΧΥΤΑ της χώρας δέχονται μόνο υλικά που δεν μπορούν να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας.
Το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς καλύπτεται από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης, μέσω του λεγόμενου «taxe d’habitation», που είναι αντίστοιχο των δικών μας δημοτικών τελών.
Αυστρία: Η Αυστρία είναι μια από τις πιο εξελιγμένες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων, με άρτια οργανωμένες μονάδες διαλογής και κομποστοποίησης απορριμμάτων, εργοστάσια σύνθετης επεξεργασίας πολλών ταυτόχρονα ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών και με εργοστάσια καύσης.

Η προσέγγιση της διαχείρισης αποβλήτων γίνεται μέσω της διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και της θερμικής διαχείρισης των αποβλήτων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι πολίτες μεταφέρουν οι ίδιοι τα απορρίμματά τους στους ειδικούς κάδους συλλογής ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμη και τα τηγανέλαια, τα πηγαίνουν σε ειδικές μονάδες μέσα σε δοχεία και οι εργαζόμενοι τους δίνουν πίσω καθαρά για να τα ξαναγεμίσουν.
Βρετανία: Στις μονοκατοικίες περιμετρικά του κέντρου του Λονδίνου οι ιδιοκτήτες συλλέγουν τα σκουπίδια σε πλαστικές σακούλες στο σπίτι τους ή την πίσω αυλή και τα βγάζουν στην εξώπορτα την ημέρα που πρόκειται να περάσει η υπηρεσία αποκομιδής του δήμου (Waste Collection Authority).
Στις πολυκατοικίες του κέντρου υπάρχουν ειδικοί κάδοι στην εξώπορτα κάθε κτιρίου. Το 40% των σπιτιών με κήπο επεξεργάζεται τα οργανικά απορρίμματά του με τη μέθοδο της κομποστοποίησης. Σε λειτουργία βρίσκονται και 5 μονάδες θερμικής επεξεργασίας.
Οι κάτοικοι πληρώνουν (υψηλά) δημοτικά τέλη για την υπηρεσία καθαριότητας, τα οποία υπολογίζονται με βάση την περιοχή κατοικίας και τα τετραγωνικά του σπιτιού.
Σουηδία: Στη Στοκχόλμη αναβάθμισαν την ποιότητα του βιοαερίου που παράγεται από δύο χώρους διαχείρισης αποβλήτων, έτσι ώστε να φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο αυτοκινήτων. Από το 2007 η ταφή απορριμμάτων σχεδόν σταμάτησε.
Έχουν δημιουργηθεί πολλά πρατήρια βιοαερίου, οι πωλήσεις σε αυτοκίνητα που κινούνται με βιοαέριο αυξάνονται, ενώ 130 λεωφορεία ανεφοδιάζονται απευθείας από ένα σταθμό που συνδέεται με τον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στο Χένρικσνταλ.
Βέλγιο: Η κυβέρνηση της Φλάνδρας καθιέρωσε την αρχή «πληρώνεις όσο πετάς». Η Φλάνδρα χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία για την καύση οργανικών υπολειμμάτων, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Η εκπρόσωπος της δημόσιας υπηρεσίας διαχείρισης απορριμμάτων της Φλάνδρας μιλώντας παλαιότερα σε συνέδριο της περιφέρειας Αττικής είχε σημειώσει ότι «η καύση γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις» προσθέτοντας παράλληλα:
«Στη Φλάνδρα όλοι, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι φορείς θεωρούν ότι τα σκουπίδια είναι δική τους υπόθεση. Η νοοτροπία είναι η σημαντική παράμετρος και όχι ο αριθμός των μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων. Οι πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή είναι η μόνη λύση και για αυτό συμμετέχουν όλοι στο σύστημα. Έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο 337 χώρων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Θεωρούμε ότι τα απορρίμματα είναι πρώτη ύλη. Θέλουμε να είμαστε μια κοινωνία ανακύκλωσης για αυτό και λέμε ότι κάνουμε διαχείριση υλικών και όχι απορριμμάτων».
Ιταλία: Στη Ρώμη υπάρχουν 5 μονάδες υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, 12 μονάδες ανακύκλωσης και 7 μονάδες κομποστοποίησης. Η ανακύκλωση εκεί επιβραβεύεται με δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο Μιλάνο, η πόρτα-πόρτα συλλογή οργανικών αποβλήτων και απορριμμάτων τροφίμων επεκτάθηκε σε όλη την πόλη το 2014. Ειδικοί κάδοι και σακούλες κομποστοποίησης εμφανίστηκαν σε κάθε σημείο της πόλης ενώ άρχισε μια μεγάλη καμπάνια πληροφόρησης που περιελάμβανε απευθείας μηνύματα σε κάθε οικογένεια, γράμματα και αφίσες σε κοινωνικές οργανώσεις και δημόσιους φορείς, εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα και ειδική ιστοσελίδα. Στα τρία τέταρτα του Μιλάνου το ποσοστό ανακύκλωσης ανέβηκε από 34,5% το 2011 σε 48,3% το 2014.
Ρεπορτάζ: Ρομίνα Νικηφόρου
πηγή: enikos.gr

Σε μια ειλικρινή και εγκάρδια ομιλία, ο μπασίστας των U2 Άνταμ Κλέιτον ευχαρίστησε τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος για την υποστήριξη που του παρείχαν ώστε να θεραπευτεί και να ανακάμψει από την εξάρτηση που είχε στο ποτό πριν από χρόνια.

«Έχουμε μία συμφωνία μεταξύ μας», είπε ο 57χρονος μπασίστας, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο MusiCares από την φιλανθρωπική οργάνωση της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ. «Στο συγκρότημά μας, κανένας δεν παθαίνει ατύχημα. Όλοι επιστρέφουμε σπίτι, ή κανένας δεν επιστρέφει. Κανείς δεν μένει πίσω. Σας ευχαριστώ που τιμήσατε αυτήν την υπόσχεση και με αφήσατε να είμαι μέλος της μπάντας σας», είπε.

Ο Κλέιτον ολοκλήρωσε την ομιλία του με τους στίχους που είχε γράψει ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, τα πρώτα βήματα της μπάντας: «If you walk away, walk away, I will follow».

Τον Κλέιτον στη σκηνή κάλεσε ο παραγωγός Κρίς Μπλάκουελ λέγοντας: «Έζησε τον εθισμό και βγήκε νικητής στην απέναντι όχθη. Ήταν αρκετά θαρραλέος για το παραδεχτεί», με τον μπασίστα να απαντάει:Δεν είμαι συνηθισμένος να πετυχαίνω τίποτα μόνος μου».

Στη συνέχεια με σοβαρό ύφος είπε: «Είμαι αλκοολικός, εξαρτημένος, αλλά με κάποιον τρόπο αυτή η καταστροφική ασθένεια με οδήγησε σε αυτήν την υπέροχη ζωή που έχω τώρα. Απλώς δεν μπορούσα να έχω συνέχεια μαζί μου το αλκοόλ ως φίλο μου. Κάποια στιγμή έπρεπε να το αφήσω πίσω και να διεκδικήσω τη ζωή μου».

Όσο για τους συναδέλφους του, ο Κλέιτον είπε: «Ήμουν τυχερός επειδή είχα τρεις φίλους που μπορούσαν να δουν τι συνέβαινε και που με αγαπούσαν τόσο ώστε να μην χαλαρώσω και αποτύχω. Τον Μπόνο, τον The Edge και τον Λάρι (Μιούλεν) που με υποστήριξαν πραγματικά πριν και μετά, κατά την είσοδό μου στην αποκατάσταση και είμαι ανεπιφύλακτα ευγνώμων για τους φίλους μου, την κατανόηση και την υποστήριξή τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρυσό έγινε το πρώτο ΑΤΜ στον κόσμο για τον εορτασμό των 50 του χρόνων.
Δημιούργημα του σκωτσέζου εφευρέτη Σέπερντ Μπάρον, το πρώτο ΑΤΜ άρχισε να λειτουργεί στις 27 Ιουνίου 1967 σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο ‘Ενφιλντ του βόρειου Λονδίνου, το πρώτο από τα έξι μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων που είχε παραγγείλει η τράπεζα. Ο βρετανός ηθοποιός Ρεγκ Βάρνι, που πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική κωμωδία “On the Buses”, ήταν το πρώτο πρόσωπο που έκανε ανάληψη χρημάτων από το νέο μηχάνημα.
Σήμερα, ο αριθμός των ΑΤΜ υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με περίπου 70.000 μηχανήματα μόνο στη Βρετανία, τα οποία διένειμαν 175 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2016. Το ΑΤΜ στο βορειότερο σημείο του πλανήτη είναι αυτό που έχει τοποθετηθεί στην πόλη Λονγκγιαρμπίεν, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και το ΑΤΜ στο σταθμό ΜακΜούρντο του Νότιου Πόλου είναι αυτό που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο.
Για τον εορτασμό της 50ης επετείου, η Barclays μετέτρεψε σε χρυσό το ΑΤΜ στο υποκατάστημά της στο ‘Ενφιλντ, πρόσθεσε αναμνηστική πλάκα και κόκκινο τάπητα μπροστά από το μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιούν οι πελάτες της.
“Παρά την τεράστια χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της πληρωμής με πιστωτικές κάρτες, τα μετρητά παραμένουν ένα καθοριστικό κομμάτι της καθημερινότητας των περισσοτέρων ανθρώπων”, δήλωσε ο Ράχιλ ‘Αχμεντ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης Εμπειρίας των Πελατών και Δικτύων στη Barclays.

Επτά μήνες -και πιο συγκεκριμένα 203 ημέρες- εργάζεται ο μέσος Ελληνας κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 22 Ιουλίου πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και από την επομένη, στις 23 Ιουλίου, δουλεύει για τον ίδιο και την οικογένεια του.
Αυτό αναφέρει η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) είναι, με απλά λόγια, η πρώτη ημέρα του χρόνου κατά την οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εξοφλήσει τις φορολογικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος και εργαζόμαστε πλέον για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχηματικό τρόπο απεικόνισης της πραγματικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος από την υπερφορολόγηση.
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2016 ήταν η 6η Ιουλίου. Δηλαδή σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορτώθηκαν μισό μήνα ακόμα στις πλάτες τους. Σε σχέση με το 2006 εργάζονται 2 μήνες παραπάνω!
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα Ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσε τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα γιορτάσει φέτος την ημέρα Ελευθερίας καθώς βρισκόμαστε ακόμη στα τέλη Ιουνίου Στην Κύπρο «γιορτάσανε» την ημέρα Φορολογικής ελευθερίας ήδη από τις 29 Μαρτίου, στην Μάλτα στις 18 Απριλίου, στην Ιρλανδία στις 30 Απριλίου, στη Βουλγαρία στις 18 Μαΐου ενώ στην Φιλανδία από τις 22 Ιουνίου.
Μιλώντας στη σχετική παρουσίαση η Επιστημονική Συνεργάτης του ΚΕΦΙΜ κ. Μιράντα Ξαφά ανέφερε πως από κάθε 100 ευρώ είσπραξης που κάνει, ένας ελεύθερος επαγγελματίας αποδίδει έως και τα 82 ευρώ στο κράτος, με τη μορφή φόρων και εισφορών.
«Χάσαμε σχεδόν έναν ακόμη μήνα από την ζωή μας φέτος εξαιτίας της υπερφορολόγησης» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, που παρευρέθη στην παρουσίαση της μελέτης, συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα είναι η αντιστροφή αυτού του δείκτη».
«Για κάθε 100 ευρώ απόδειξη παροχής υπηρεσιών το κράτος έχει φτάσει να εισπράττει από 60 έως 82 ευρώ. Επιστρέφουμε στα δεδομένα της δεκαετίας του 1970 όταν η υπέρογκη φορολογία αποτελούσε τον κανόνα σε όλη την Δύση, πριν αντιστρέψουν τα δεδομένα η Θάτσερ και ο Ρήγκαν. Ας μην μας κάνει εντύπωση ότι οι φορολογούμενοι φεύγουν για άλλες φορολογικές κατοικίες» σχολίασε από την πλευρά της η επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΦίΜ, Μιράντα Ξαφά.
Τυχαίο δεν είναι ότι η ελληνική οικονομία θεωρείται διεθνώς «ανελεύθερη», και καταλαμβάνει την 138η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, σύμφωνα με τον «Index of Economic Freedom» του Heritage Foundation.

Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές οργανωμένες ακτές ενώ πλέον έχουμε μπει στο καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες με ευθύνη των δήμων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας έχει γεμίσει η Ελλάδα πύργους ναυαγοσωστών-«φαντάσματα». Ο κ. Νίκος Κ. Γιοβανίδης, διευθυντής της ENAK (Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας) και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τους ναυαγοσώστες, την ίδια στιγμή που σχεδόν καθημερινά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταγράφει θανάτους ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων, από πνιγμούς.
Ο κ. Γιοβανίδης καταρχάς σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχολές-«μαϊμού» ναυαγοσωστικής, σημειώνοντας επιπλέον ότι ένας ναυαγοσώστης πρέπει βάσει του σχετικού νόμου να έχει τελειώσει μια αναγνωρισμένη σχολή ναυαγοσωστικής, μετά παίρνει δίπλωμα χειρισμού ταχυπλόου σκάφους και στη συνέχεια δίνει εξετάσεις σε μια πολυμελή επιτροπή στο λιμεναρχείο, οπότε μετά είναι πιστοποιημένος με την προβλεπόμενη άδεια. Ο κ. Γιοβανίδης περιγράφει την εικόνα που υπάρχει σήμερα λέγοντας ότι «η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότερες παραλίες στη χώρα είναι ακάλυπτες, αν και υπάρχει σχετική υποχρέωση από δήμους και ιδιώτες».
Και προσθέτει:
Τους ναυαγοσώστες ακτής σε μεγάλο ποσοστό τους προσλαμβάνουν οι δήμοι. Αρα όλοι οι δήμοι που είναι παράλιοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες τους στις οποίες παρατηρούμε προβλήματα και ένα εξ αυτών είναι ότι δεν έχουν ξεκινήσει έγκαιρα τις διαδικασίες για να προσλάβουν ναυαγοσώστες και επιπλέον αρκετές παραλίες της χώρας έχουν αποχαρακτηριστεί από πολυσύχναστες (και έτσι δεν υπάρχει υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη) από τριμελείς επιτροπές που είναι υποχρεωμένες να δημιουργούν κάθε Φεβρουάριο οι κατά τόπους λιμενικές αρχές αποτελούμενες από ένα μέλος από την περιφέρεια, ένα από τον Δήμο και έναν αξιωματικό από το οικείο λιμενικό τμήμα.
Οπως σημειώνει ο κ. Γιοβανίδης, ο αποχαρακτηρισμός γίνεται συνήθως με ψήφους 2 έναντι ενός (αυτός που μειοψηφεί είναι ο εκπρόσωπος του Λιμενικού) ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα. Ακολούθως τονίζει ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι κάθε καλοκαίρι καθημερινά από 1η Ιουνίου έως 31 Αυγούστου να έχουν ναυαγοσώστη στις παραλίες από τις 10.30 το πρωί έως τις 17.30, αλλά χρειάζεται να προσλαμβάνει επιπλέον ανθρώπους για να μπορούν οι απασχολούμενοι να παίρνουν τα νόμιμα ρεπό τους.Ωστόσο, η κατάσταση συχνά είναι εντελώς διαφορετική, όπως λέει.
«Σήμερα, κοντά στο τέλος Ιουνίου ένα μεγάλο ποσοστό των δήμων δεν έχει βρει ναυαγοσώστη, αν και έπρεπε αυτός να είναι στη θέση του από την 1η Ιουνίου και έτσι ξεκινούν τις σχετικές διαδικασίες τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν γιατί αυτός/οι που τελικά ανέμεναν να πάρουν μην αντέχοντας να περιμένουν βρίσκουν αλλού εργασία, π.χ. ως σερβιτόροι. Αυτό το γνωρίζουν οι δήμοι και βγάζουν μια τυπική ανακοίνωση για πρόσληψη ναυαγοσώστη, περνάει η προθεσμία, πηγαίνουν στο οικείο λιμεναρχείο, αναφέρουν ότι δεν εμφανίστηκε κανείς, βεβαιώνεται ένα τυπικό πρόστιμο και εκεί κλείνει το θέμα! Μια ιστορία που συμβαίνει τα τελευταία 18 χρόνια».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι συχνά οι συνθήκες εργασίας για τους ναυαγοσώστες δεν είναι καλές, καθώς «εξαφανίζονται» τα προβλεπόμενα ρεπό ή τους τα δίνουν αργότερα μαζεμένα, ο εξοπλισμός είναι σε άσχημη κατάσταση και όχι ο προβλεπόμενος εκ της νομοθεσίας, ενώ σχετικά με τον μισθό λέει ότι «παίρνει περίπου 650 ευρώ χωρίς να έχει εξασφαλιστεί διαμονή και διατροφή. Εάν κάποιος ναυαγοσώστης πάει σε νησί και πληρώνει 40-50 ευρώ μόνο για διατροφή δεν «βγαίνει», και έτσι συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις αγγελίες για ναυαγοσώστη».

Η Ελλάδα πρώτη σε πνιγμούς

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που «είναι 1η σε πνιγμούς σε όλη την Ευρώπη αναλογικά με την προσβασιμότητα που έχουμε στη θάλασσα, είμαστε 2οι παγκοσμίως και κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έχουμε 350-360-370 πνιγμούς ενώ η 2η αιτία θανάτου μετά το τροχαίο ατύχημα είναι ο πνιγμός. Το ότι έχουμε θάλασσα και νησιά δεν σημαίνει ότι ο κόσμος ξέρει να κολυμπάει. Από έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και φορείς περίπου το 63% δεν γνωρίζει να κολυμπάει σωστά».Οπως αναφέρει, θα πρέπει οι κατά τόπους λιμενικές αρχές να δουν το ζήτημα γιατί έχει να κάνει με την προστασία ανθρωπίνων ζωών και να προκηρύσσουν εξετάσεις για νέους ναυαγοσώστες σε τακτικές ημερομηνίες και σταθερά.
«Αυτή τη στιγμή ένας νέος εάν θέλει να γίνει ναυαγοσώστης θα χρειαστεί να επενδύσει 700 – 750 ευρώ καθώς θα δώσει περίπου 400 – 450 ευρώ για να πάει σε μια σοβαρή σχολή ναυαγοσωστικής, 250 ευρώ για τη σχολή ταχυπλόων συν 50 ευρώ για τις εξετάσεις στο λιμεναρχείο» τονίζει. Αυτή τη στιγμή ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 23/2000 «Καθορισμός προϋποθέσεων χορηγήσεως άδειας ναυαγοσώστη από τις Λιμενικές Αρχές ως και καθορισμός των υποχρεώσεων του ναυαγοσώστη κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Καθορισμός περιπτώσεων υποχρεωτικής προσλήψεως ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες, για την προστασία των λουομένων στον θαλάσσιο χώρο».
Πριν από περίπου τρία χρόνια οι εκπρόσωποι των Σχολών ναυαγοσωστικής κατέθεσαν (έχοντας αριθμό πρωτοκόλλου) τις προτάσεις τους για ένα νέο ΠΔ με τις αλλαγές που προτείνουν να γίνουν για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας, Εσωτερικών και Τουρισμού.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Λιμενικού

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «αναφορικά με τους ελέγχους σε παραλίες που οφείλουν να έχουν ναυαγοσώστη, οι συνολικοί έλεγχοι των ετών 2015 και 2016 ανέρχονται σε 10.048, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 442 παραβάσεις. Επίσης οι άδειες σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που ισχύουν, κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τις Λιμενικές Αρχές της Επικράτειας, είναι 22. Ακόμη, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη θάλασσα ανέρχονται σε 331 για το έτος 2015 και σε 356 για το έτος 2016».
πηγή: Το Βήμα
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!