Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου
Επτά ταινίες, μέτριες οι περισσότερες, προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες των Έντι Ρεντμέιν και Φελίσιτι Τζόουνς στην ταινία «Η Θεωρία των Πάντων», ενώ η παρουσία του Τζόνι Ντεπ στον «κύριο Μορντεκάι» είναι μάλλον αδιάφορη.

Η Θεωρία των Πάντων


(2/5)

Μία βιογραφία του σπουδαίου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ. Τα πρώτα του χρόνια στο Κέιμπριτζ, η γνωριμία του με τη μετέπειτα σύζυγό του, Τζέιν Γουάιντ και η ασθένειά του, καθώς και η μάχη που δίνει με αυτήν βρίσκονται στο επίκεντρο της βιογραφίας του Τζέιμς Μαρς. Μάλλον τηλεοπτικής λογικής, η ταινία αναφέρεται σποραδικά μόνο στο μεγάλο μυαλό του Χόκινγκ και επικεντρώνεται στη σχέση του με τη σύζυγό του, δίνοντας υπερβολικό βάρος σε συναισθηματισμούς που ενίοτε αγγίζουν τα όρια του «φτηνού». Αυτό που τη διασώζει είναι οι πραγματικά εξαιρετικές ερμηνείες των Έντι Ρεντμέιν και Φελίσιτι Τζόουνς, με τον πρώτο να είναι και φαβορί για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς Πρωταγωνιστούν: Έντι Ρέντμεϊν, Φελίσιτι Τζόουνς, Έμιλι Ουότσον, Ντέιβιντ Θιούλις, Τομ Πράιορ, Σάιμον ΜακΜπέρνι
Ο κύριος Μορντεκάι

 (2/5)

Ο μυστακοφόρος κύριος Μορντεκάι είναι ένας εκκεντρικός συλλέκτης τέχνης που ζει με την αγαπημένη του σύζυγο σε μία έπαυλη. Όταν η βρετανική κυβέρνηση θα τον απειλήσει να τη βοηθήσει προκειμένου να μη βρεθεί στη φυλακή για χρέη προς το κράτος, θα κληθεί να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας μίας γυναίκας και ενός κλεμμένου πίνακα. Την ίδια ώρα, το μουστάκι του προκαλεί έντονες ενδοοικογενειακές τριβές... Η προσπάθεια της ταινίας να θυμίσει τον Ροζ Πάνθηρα είναι φανερή. Δεν τα καταφέρνει, όμως, καθώς το χιούμορ είναι αδιάφορο, οι ερμηνείες άχρωμες και το κοινό απλά έχει βαρεθεί να βλέπει τον Τζόνι Ντεπ να κρύβεται πίσω από εκκεντρικές μεταμφιέσεις. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που η ταινία παρακολουθείται κάπως ευχάριστα, κυρίως εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού της.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κεπ Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ολίβια Μουν, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Πολ Μπέτανι
Η φυλή

(2,5/5)

Ενδιαφέρον πείραμα από την Ουκρανία. Η ταινία είναι γυρισμένη σε ένα σχολείο για κωφάλλαλα παιδιά, όπου επικρατεί η βία. Ένας νεαρός θα φτάσει στο σχολείο και θα συγκρουστεί με τους συμμαθητές του όταν θα ερωτευτεί μία συμμαθήτριά του. Η ταινία έχει γυριστεί με χρήση της νοηματικής γλώσσας και χωρίς υπότιτλους, χαρίζοντας στον θεατή μια ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ως ταινία, όμως, είναι μάλλον αδιάφορη (μία συνεχή εναλλαγή βίαιων αντιπαραθέσεων με έντονη την παρουσία του σεξ). Ξεχωρίζει, πάντως, και η ερμηνεία του νεαρού πρωταγωνιστή της.

Σκηνοθεσία: Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκι
Πρωταγωνιστούν: Γκριγκόριι Φεσένκο, Γιάνα Νοβίκοβα, Ρόζα Μπαπίιγ

Για Πάντα


(2/5)

Η Μαργαρίτα Μαντά ετοιμάζει μία νοσταλγική ταινία. Ο Κώστας, ένας μηχανοδηγός τρένου, παρακολουθεί την Άννα, μία γυναίκα που πραγματοποιεί τη διαδρομή Θησείο - Πειραιάς. Μέσα σε τρένα και δίπλα σε πλοία, προσπαθεί να βρει το θάρρος να της μιλήσει. Χρησιμοποιώντας ελάχιστο διάλογο, με πολύ όμορφη φωτογραφία και ήχο, η ταινία της Μαντά είναι υπέροχη οπτική, με πολύ καλές ερμηνείες από τους Κώστα Φιλίππογλου και Άννα Μάσχα, αλλά με μία αδύναμη ιστορία που δεν δικαιολογεί τη διάρκειά της.

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Φιλίππογλου, Άννα Μάσχα

Η γυναίκα με τα μαυρα: Άγγελος Θανάτου

(2/5)

Η δεύτερη ταινία της Γυναίκας με τα Μαύρα εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Βρετανία. Δύο δασκάλες με μία τάξη παιδιών βρίσκει καταφύγιο σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπου σύντομα τα παιδιά τα στοιχειώνει η παρουσία μίας γυναίκας με μαύρα... Η ταινία εκτυλίσσεται 40 χρόνια μετά την πρώτη ταινία. Τουλάχιστον στο πρώτο μισό της είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, καταφέρνοντας να χτίσει μία ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα (πλάνα γεμάτα ομίχλη, έρημα δωμάτια, εντυπωσιακή σκηνογραφία) που συντελούν στην αγωνία του θεατή. Σύντομα, όμως, το μυστήριο αποκαλύπτεται, η γυναίκα με τα μαύρα κάνει την εμφάνισή της και η ταινία εκφυλίζεται σε ένα αδιάφορο θρίλερ.

Σκηνοθεσία: Τομ Χάρπερ Πρωταγωνιστούν: Έλεν ΜακΚρόρι, Αμίλια Κράουτς, Όκλι Πέντεργκαστ, Τζέρεμι Έρβιν
Ο άνθρωπος από τη Μασσαλία

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Γάλλος ηθοποιός, Ζαν Ντιζαρντέν υποδύεται τον Πιερ Μισέλ, έναν δικαστικό o οποίος εξαπολύει ένα μανιώδες εξαετές ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να καταφέρει να ξεσκεπάσει τη δράση του «French Connection», μιας καλά καλυμμένης κλίκας διακίνησης ναρκωτικών. Απέναντί του θα συναντήσει τον Τόνι Ζάμπα, έναν ισχυρό βαρόνο ναρκωτικών τον οποίο υποδύεται ο Ζιλ Λελούς. Η ταινία αναφέρεται στην ίδια υπόθεση όπως και το The French Connection (Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία) του 1971.

Σκηνοθεσία: Σέντρικ Χιμένεθ
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ντιζαρντέν, Ζιλ Λελούς

Παράλληλα, προβάλλεται η ταινία, Μπάρμπι η Σούπερ Πριγκίπισσα.

Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ
Ποιοι φοβούνται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα
Αυξάνονται οι φωνές των διακεκριμένων προσώπων από την βιομηχανία της τεχνολογίας που λένε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξη της ανθρωπότητας και να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνισή της.

Την ανησυχία αυτή εκφράζουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μεταξύ άλλων, οι Στίβεν Χόκινγκ, Έλον Μασκ, Σερ Σινκλαίρ, αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς. Ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Microsoft, που βραβεύτηκε για το έργο του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Δεν θα μας σκοτώσει η AI», επιμένει.

Ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ έχει πει σε συνέντευξή του στο BBC ότι «οι μηχανές με συνείδηση θα αναπτύσσονται με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, από την στιγμή που θα αποκτήσουν την δυνατότητα να ανασχεδιάζουν εαυτόν. Ο άνθρωπος, περιορισμένος στην βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορεί να τις ανταγωνιστεί και θα αντικατασταθεί», προειδοποιεί ο μεγάλος φυσικός.

Ως απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας περιγράφει την τεχνητή νοημοσύνη και ο Έλον Μασκ, ο μεγιστάνας της υψηλής τεχνολογίας που έχει συνδέσει το όνομά του με ένα εναλλακτικό σύστημα μετακίνησης στις πόλεις, το εξωγήινο διαστημόπλοιό του και άλλα φιλόδοξα πρότζεκτ. Μιλώντας σε φοιτητές τον Οκτώβριο του 2014, είχε χαρακτηριστικά πει ότι με την τεχνητή νοημοσύνη «καλούμε τους δαίμονες» και σε αυτές τις ιστορίες, ο τύπος με τον αγιασμό έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τους ελέγξει. «Δεν τα καταφέρνει, όμως», είπε ο οραματιστής επιχειρηματίας.

Το BBC αναφέρεται επίσης στα λόγια του Σερ Κλάιβ Σινκλαίρ, τον δημιουργό του Spectrum, ο οποίος μάλιστα θεωρεί αναπόφευκτη αυτή την εξέλιξη - Η ΑΙ «θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα, είναι αναπόφευκτο», έχει πει ο Σινκλαίρ.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Microsoft -υπό την εποπτεία του οποίου εργάζονται χίλιοι μηχανικοί στον τομέα της AI- και βραβευμένος για το έργο του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μοιάζει να υποβαθμίζει  τον κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Ο Έρικ Χόρβιτς, μιλώντας στο BBC, αναγνώρισε ότι υπάρχει αυτή η ανησυχία, κυρίως σε ότι αφορά στην απώλεια του ελέγχου από τους ανθρώπους. «Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί», είπε, «επειδή θα είμαστε προσεκτικοί». Ο Χόρβιτς αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην βιομηχανία και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ξεκινώντας από τις περίφημες ψηφιακές βοηθούς -την Cortana της Microsoft, τo Siri, το Google Now. Τα συστήματα αυτά μπορούν να σκέπτονται, να ακούνε και να συλλέγουν δεδομένα από χιλιάδες εμπειρίες του ανθρώπου, δυνατότητες που μεταφράζονται σε εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες σε πολλούς τομείς, από την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση, την οικονομία έως την καθημερινή μας ζωή. Δείτε ένα βίντεο στο οποίο ο Έρικ Χόρβιτς αναλύει την άποψή του για την τεχνητή νοημοσύνη, με αφορμή της βράβευσή του με το AAAI Feigenbaum Prize.
Ανάμεσα σε εκείνους που «φυσικά ανησυχούν» τι θα συμβεί όχι στο άμεσο μέλλον, μετά από μερικές δεκαετίες συγκαταλέγεται και ο Μπιλ Γκέιτς. Σε μια συζήτηση Ask Me Anything στο Reddit, ο ιδρυτής της Microsoft είπε ότι «οι μηχανές μπορούν να κάνουν πολλά για τον άνθρωπο και θα έχουν υπερυψηλή νοημοσύνη -αυτό θα είναι καλό εάν το διαχειριστούμε σωστά. Εντούτοις, μερικές δεκαετίες αργότερα η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ωριμάσει τόσο ώστε να προκαλεί ανησυχία. Συμμερίζομαι την άποψη του Έλον Μασκ και κάποιων άλλων σε αυτό, και δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι δεν το συμμερίζονται», έγραψε ο Γκέιτς.

Αναφερόμενος στα HoloLens, τα Γυαλιά AI που παρουσίασε για πρώτη φορά η Microsoft στις 21 Ιανουαρίου 2015, ο Γκέιτς τα χαρακτήρισε «εκπληκτικά», είπε όμως ότι η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, ότι προκαλεί ζαλάδα και ναυτία και έτσι θα χρειαστεί χρόνος («μερικά χρόνια») για να αξιοποιηθεί πλήρως από εφαρμογές λογισμικού. Ανάλογη θέση είχε εκφραστεί και από τους εκπροσώπους της Oculus, η οποία μάλιστα επεσήμανε αυτά τα προβλήματα απευθυνόμενη στην Sony.

Ταινίες για τις ανησυχίες που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη

Το περιοδικό Forbes παραπέμπει σε ένα βιβλίο το οποίο έχει επίσης προτείνει ο Έλον Μάσκ, το Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies του Νικ Μπόστρομ, ως μια ολοκληρωμένη θεώρηση του τοπίου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Μερικές από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που αναφέρονται στην απειλή από την τεχνητή νοημοσύνη και έχουν ήδη κυκλοφορήσει ή αναμένονται μέσα στο 2015 είναι οι
Παράξενος δεινόσαυρος στην Κίνα ήταν όλο λαιμός
Με το λαιμό να καταλαμβάνει περίπου το μισό μήκος του σώματός του, αυτός ο φυτοφάγος δεινόσαυρος στην Κίνα πρέπει να έμοιαζε με διασταύρωση σαύρας και γερανού κατασκευών.

Είναι το νέο είδος Qijianglong («Τσιγιανγκλόν»), ή «δράκος του Τσιγιάνγκ», από το όνομα της πόλης κοντά στην οποία ανακαλύφθηκε.

Τα απολιθώματά του ήρθαν στο φως το 2006, όταν εργάτες που έσκαβαν σε εργοτάξιο σκόνταψαν πάνω σε γιγάντιους σπονδύλους. Το εντυπωσιακό ήταν ότι το κρανίο παρέμενε συνδεδεμένο στο λαιμό.

«Είναι σπάνιο να βρει κανείς και το κεφάλι και το λαιμό ενός μακρυλαίμη δεινόσαυρου επειδή το κεφάλι είναι μικρό και αποσπάται εύκολα μετά το θάνατο του ζώου» λέει ο Τετσούτο Μιγιασίτα, διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, μέλος της ερευνητικής ομάδας που περιγράφει το νέο είδος στο Journal of Vertebrate Paleontology.

O δράκος του Τσιγιάνγκ είχε μήκος γύρω στα 15 μέτρα και έζησε στα τέλη της Ιουράσιας περιόδου πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια.

Ανήκει σε μια ομάδα δεινοσαύρων που ονομάζονται μαμενχισαυρίδες και είχαν ασυνήθιστα μακρύ λαιμό, ο οποίος αντιστοιχούσε μέχρι στο μισό του συνολικού μήκους του σώματος.

Τα περισσότερα άλλα σαυρόποδα, ή μακρυλαίμηδες δεινόσαυροι, είχαν λαιμούς που καταλάμβαναν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού τους μήκους.

Για άγνωστο λόγο, οι μαμενχισαυρίδες ζούσαν αποκλειστικά στην περιοχή της σημερινής Κίνας. Ίσως ήταν απομονωμένοι γεωγραφικά από τον υπόλοιπο κόσμο και δεν εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές.

Ο δράκος το Τσιγιάνγκ είναι ωστόσο περίεργος ακόμα και για τα δεδομένα των μαμενχισαυρίδων. Οι σπόνδυλοί του ήταν κούφιοι, καθιστώντας το λαιμό του σχετικά ελαφρύ.

Η δομή των σπονδύλων δείχνει επίσης ότι ο λαιμός ήταν μάλλον άκαμπτος και μπορούσε να κινείται περισσότερο πάνω και κάτω παρά δεξιά και αριστερά -περίπου όπως οι γερανοί των εργοταξίων.

Το μοναδικό απολίθωμα του δεινόσαυρου εκτίθεται τώρα σε μουσείο του Τσιγιάνγκ.

in.gr

Οι ενεργοί χρήστες του Facebook κάθε μήνα έφθασαν τα 1,39 δισεκατομμύρια και από αυτούς τα 890 εκατομμύρια χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο καθημερινά.

Οι μηνιαίοι χρήστες που χρησιμοποιούν το Facebook από κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές, έφθασε τα 1,19 δισεκατομμύρια.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Facebook και αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ο αριθμός των συνολικών μηνιαίων χρηστών εμφανίζει αύξηση 13% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2013, των καθημερινών χρηστών αύξηση 18%, ενώ εκείνων που κάνουν χρήση των κινητών συσκευών, αυξήθηκε ταχύτερα, με ρυθμό 26%.

Το δίκτυο εξάλλου ανακοίνωσε μεγαλύτερα των αναμενομένων κέρδη (696 εκατ. δολάρια) στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, από 520 εκατ. δολ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Τα έσοδα (κύκλος εργασιών) έφθασαν 3,85 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,59 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν σημαντικά κατά 87% στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι τα έξοδα, φθάνοντας τα 2,72 δισεκατομμύρια.

Τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook την ίδια περίοδο πέρυσι αυξήθηκαν κατά 53%, φθάνοντας τα 3,59 δισεκατομμύρια δολάρια και, από αυτά τα έσοδα, πάνω από τα δύο τρίτα πλέον (το 69%) προέρχονται από διαφημίσεις σε κινητές συσκευές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το δίκτυο, που γιορτάζει τα 11α γενέθλιά του φέτος, άρχισε να προσφέρει διαφημίσεις στις φορητές συσκευές μόλις το 2012 και από τότε αυτό το κομμάτι διευρύνεται συνεχώς στη συνολική «πίτα» των διαφημιστικών εσόδων του. Πιο πρόσφατα, εισήγαγε και τις πρώτες βιντεοδιαφημίσεις.

Πάντως, προς το παρόν, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer, το Facebook έχει μερίδιο μόνο 8% στην ψηφιακή διαφημιστική αγορά, έναντι 31% της Google.

Οι επενδυτές, πάντως, μάλλον αισιοδοξούν και οι μετοχές του Facebook κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχουν ανέβει σχεδόν 40%.
real.gr


Την τελευταία εβδομάδα του 2014, το άλμπουμ «1989» της Taylor Swift έκλεισε την χρονιά ως το κορυφαίο σε πωλήσεις άλμπουμ. Μόλις εννέα εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ της Swift «έκλεψε» τον τίτλο από το soundtrack της ταινίας της Walt Disney Records, «Frozen» στο τελευταίο tracking (πλαίσιο παρακολούθησης των πωλήσεων) της χρονιάς.

Το «1989», το οποίο  κυκλοφόρησε μέσω της Big Machine Records, πούλησε 3.66 εκατομμύρια κόπιες το 2014, σύμφωνα με την Nielsen Music, ενώ το άλμπουμ «Frozen» έμεινε στα 3.53 εκατομμύρια.  Τα 16 τραγούδια του άλμπουμ επιχειρούν να  επεκτείνουν το μουσικό σύμπαν της ερμηνεύτριας σε νέα, ενδιαφέροντα ηχοτοπία.  Μπορεί οι στίχοι να μας θυμίζουν την κλασσική Taylor Swift που μας μεταφέρει τα προσωπικά της βιώματα μέσα από τα κομμάτια της, αλλά η μουσική του άλμπουμ είναι ξεκάθαρα ποπ, απομακρυσμένη τελείως από τις country ρίζες της.

SANDRA MU
Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια ποτέ δεν αμφέβαλε ότι το πέμπτο της άλμπουμ θα πουλούσε 1 εκατομμύριο κόπιες την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. «Όλοι, μέσα και έξω από τον κόσμο της μουσικής, μου έλεγαν ότι η γνώμη μου και η οπτική μου γωνία ήταν αφελής και υπερβολικά αισιόδοξη, ακόμα και οι άνθρωποι της εταιρείας μου. Όταν πήραμε τους αριθμούς για την πρώτη μέρα πωλήσεων,  ξαφνικά, δεν φαινόμουν τόσο αφελής πια», ανέφερε η Swift στο Billboard σχετικά με την περίοδο πριν την κυκλοφορία του «1989» τον Οκτώβριο.

Θυμίζουμε ότι η Taylor Swift έχει προταθεί για το βραβείο «BRIT International Female Solo Artist», η νικήτρια του οποίου θα ανακοινωθεί στο O2 Arena στις 25 Φεβρουαρίου, στην τελετή απονομής των βραβείων, όπου 25χρονη Taylor θα τραγουδήσει, όπως και οι Ed Sheeran, Paloma Faith, Sam Smith, George Ezra και Royal Blood.

naftemporiki.gr


Γεωτρήσεις βαθιά μέσα στον πάγο της Ανταρκτικής οδήγησαν στην ανακάλυψη μίας αποικίας ψαριών, καρκινοειδών και μεδουσών που κατοικούν σε σκοτεινά και παγωμένα νερά, χιλιόμετρα μακριά από τον ανοιχτό ωκεανό.

Τα μέλη της ερευνητικής αποστολής WISSARD δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το «χαμένο κόσμο» που ανακάλυψαν στην παγωμένη ήπειρο μετά από γεώτρηση σε βάθος 750 μέτρων.
«Έχω ερευνήσει αυτά τα είδη περιβαλλόντων για μεγάλο μέρος της καριέρας μου, και παρ’ όλο που ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο, επιδίωκα να αποκτήσω πρόσβαση σε αυτό το σύστημα για πολλά χρόνια λόγω της επιστημονικής του σημασίας», δήλωσε ο Ρος Πάουελ του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόι και επικεφαλής της έρευνας.

DEEP SCINI TEAM
Η ανακάλυψη έλαβε χώρα στο ρεύμα Whillans, σε ένα ποτάμι με γρήγορη ροή από τη δυτική Ανταρκτική προς την Θάλασσα Ρος. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε περίπου 850 χιλιόμετρα από την άκρη του στρώματος πάγου Ρος.

Το παχύ κάλυμμα πάγου εμποδίζει το φως από το να φτάνει τα οικοσυστήματα σε αυτά τα βάθη, με αποτέλεσμα το νερό να είναι ιδιαίτερα σκοτεινό και ψυχρό. Αυτές οι συνθήκες έκαναν τους επιστήμονες να υποθέτουν πως η ανακάλυψη της ζωής ήταν απίθανη. Ωστόσο έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν πως μέδουσες, καρκινοειδή και διάφορα είδη ψαριών ζούσαν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον.

UCSC/SARAH NEUHAUS
Σύμφωνα με τον Πάουελ, το τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο όχημα που χρησιμοποιήθηκε, κάλυψε μία επιφάνεια 400 τετραγωνικών μέτρων του πυθμένα. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως συνέλεξε αρκετά δεδομένα για να προσδιορίσει τις πηγές του άνθρακα και του οξυγόνου που επιτρέπουν στα ζώα να ευδοκιμήσουν.


REED SCHERER (NIU
«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τόσους πολλούς θαλάσσιους σπονδυλωτούς και ασπόνδυλους οργανισμούς τόσο μακριά από τον ανοικτό ωκεανό», δήλωσε ο Σλάβεκ Τουλάζικ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Έκπληκτοι έμειναν στην κυβέρνηση με όσα βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιχειρώντας να ακτινογραφήσουν το προσωπικό που υπηρετούσε και συνεχίζει να υπηρετεί εκεί διαπίστωσαν την παρουσία συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων!
Συγκεκριμένα παρουσιάσθηκαν 2 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίες έχουν βγει στη σύνταξη και υπηρετούσαν στο Μαξίμου ως μετακλητές (η μία μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια). Και στις δύο είχαν ανατεθεί σημαντικά καθήκοντα όπως ήταν η τήρηση των πρακτικών και η μισθοδοσία όσων εργάζονταν στο Μαξίμου…
Επισημαίνεται πως δεν είναι παράνομο συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι να απασχολούνται ως μετακλητοί στο Δημόσιο, ωστόσο οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου σχολίαζαν με νόημα ότι σε μία χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους η κυβέρνηση Σαμαρά δεν βρήκε 2 ανέργους επιστήμονες για να τους αναθέσει την συγκεκριμένη εργασία…
Βέβαια είναι προφανές ότι σε «μεταβατικές» περιόδους πάντα υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να ανελιχθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνταξιούχοι υπάλληλοι έδιναν καρτ-βιζίτ σε υπουργούς!
Πηγή: huffingtonpost.gr- του Κώστα Πουλακίδα

Πώς να προστατέψουμε τα παιδιά από τις ιώσεις του χειμώνα αλλά και από την γρίπη.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλαπλασιάζονται οι ιώσεις στα παιδία, κυρίως λόγω του συνωστισμού στους παιδικούς σταθμούς, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να είναι σε πανικό σε κάθε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ίωσης. Πρέπει όμως να ενημερώνουν ή να επισκέπτονται τον παιδίατρο όταν παρατηρήσουν ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως : σπασμούς εξαιτίας υψηλού πυρετού, δερματικά εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη κεφαλαλγία, πόνο στο αφτί, στα ιγμόρεια ή στο θώρακα και όταν ο πυρετός δεν υποχωρεί εύκολα με τα αντιπυρετικά ή διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες,
Τρόποι προφύλαξης
Για να προφυλάξουμε ένα παιδί που είναι στο σπίτι από τις συχνές ιώσεις οφείλουμε να τηρούμε κάποιους κανόνες υγιεινής.
1. Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά.
Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας (γονείς, που επιστρέφουν από την εργασία τους, μεγαλύτερα αδελφάκια που πηγαίνουν στο σχολείο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών.
2. Αν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο και μετά το πετάμε στα σκουπίδια . Δεν το αφήνουμε οπουδήποτε, διότι αποτελεί πηγή μικροβίων.
3. Καθαρίζουμε τις επιφάνειες όπου αγγίζουν συχνά τα παιδιά με ένα αντιμικροβιακό απολυμαντικό.
Θα ήταν καλό, επίσης, να τονίσουμε τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, την οποία θα πρέπει να ακολουθεί ένα παιδί. Οι φρέσκοι χυμοί καθώς και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλύτερο αμυντικό σύστημα απέναντι στις ιώσεις, αλλά και να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το κρυολόγημα. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους εμβολιασμούς, που προστατεύουν το παιδί από τις ασθένειες της παιδικής ηλικίας αλλά και από άλλα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα στη μετέπειτα ζωή του.
Τρόποι αντιμετώπισης
Δεν υπάρχει «μαγική» αντιμετώπιση. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σε μια εβδομάδα. Ο ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για 2-4 εβδομάδες επιπλέον.
Η χορήγηση αντιπυρετικών- αναλγητικών κατάλληλων για παιδιά όπως τα σκευάσματα ιβουπροφαίνης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πυρετό και τον πόνο και καλύπτουν το παιδί για περίπου 8 ώρες ενώ έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.
Μην δίνετε αντιβιοτικά. Δεν δρουν στις ιώσεις και μπορεί να δυσκολέψουν την θεραπεία μιας μικροβιακής λοίμωξης στο μέλλον για την οποία θα χρειαστεί να πάρει το παιδί αντιβίωση.
Μην χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Χρησιμοποιείτε σταγόνες φυσιολογικού ορού ή και θαλασσινού νερού όταν είναι απαραίτητο.
Δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά και νερό και τακτικά γεύματα. Μην το πιέζετε όμως για να φάει γιατί είναι αναμενόμενο για κάποιες ημέρες να μην έχει όρεξη και να μην θέλει να φάει όπως συνήθως.
boro.gr
Οι καλύτερες εφαρμογές για ταξιδιώτες
Με τους ταξιδιώτες να προσπαθούν συνεχώς να μειώνουν τα έξοδα των ταξιδιών, χωρίς ωστόσο να «κόβουν» από τις ανέσεις του, η τάση που διαγράφεται για τη νέα χρονιά θα περιστραφεί γύρω από το λεγόμενο… «sharing».
Σε ό,τι αφορά τη διαμονή, υπάρχουν πολλές επιλογές τόσο για οικονομικές προτάσεις, όσο και για εκείνους που αναζητούν νότες πολυτέλειας. Εκτός από την Airbnb (https://www.airbnb.gr/) μερικοί ακόμη νεοεισερχόμενοι στο χώρο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, είναι οι εξής: η OneFineStay εστιάζει σε πιο ακριβές επιλογές, ενώ όσοι θέλουν να ρίξουν το κόστος μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα Camp in my garden.
Για τις μετακινήσεις σας, πέρα από το γνωστό Uber, υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε το κόστος. Μερικές από αυτές είναι οι: Relay Rides, Flight Car και η GetAround.
Αφού κανονίσατε τη διαμονή και τις μετακινήσεις σας, θα χρειαστείτε «καύσιμα» για τον οργανισμό σας. Αποφύγετε τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού και επιλέξτε νόστιμα, σπιτικά πιάτα με τη βοήθεια των εξής εφαρμογών: Feastly, Cookening και EatWithALocal

news.gr
VID: Δήμαρχος Χρησιμοποιεί Συμβούλους σε ψηλά τακούνια για να παγιδεύσει Μικτό αντιολισθητικές αλυσίδες



Έναν απίθανο τρόπο σκέφτηκε ο δήμαρχος μίας μικρής πόλης στην Ιταλία για να «χτυπήσει» τη μάστιγα της πορνείας. Έβαλε δύο γυναίκες δημοτικούς συμβούλους να υποδυθούν τις ιερόδουλες, προκειμένου να δώσει ένα μάθημα στους άνδρες που τις πλησίασαν.
VID: Δήμαρχος Χρησιμοποιεί Συμβούλους σε ψηλά τακούνια για να παγιδεύσει Μικτό αντιολισθητικές αλυσίδες
Η Αναστάσια Πετρέλα και η Στεφανία Σανγκερμάνο φόρεσαν μίνι φούστες, αβυσσαλέα ντεκολτέ και ψηλοτάκουνες γόβες και βγήκαν στο δρόμο που συνήθως κάνουν «πιάτσα» οι ιερόδουλες της περιοχής. Οταν κάποιος διερχόμενος οδηγός σταματούσε για να τις ρωτήσει την τιμή, ξαφνικά εμφανιζόταν από το πουθενά ο δήμαρχος, Ντιμίτρι Ρούσο και τους ενημέρωνε ότι η πορνεία είναι παράνομη στην Ιταλία.
Ολα αυτά έγιναν στο Καστέλ Βολτούρνο, μία μικρή πόλη 23.000 κατοίκων, κοντά στη Νάπολι. Ο δήμαρχος, ανήσυχος για τις διαστάσεις που έχει πάρει η πορνεία στην περιοχή, αποφάσισε να καθαρίσει τους δρόμους.

Ιταλία-Πλαγιά
Ο ίδιος λέει ότι ήθελε να μιλήσει με τους άνδρες που προσέγγιζαν τις ιερόδουλες- δημοτικούς συμβούλους και να τους μοιράσει φυλλάδια, αν και παραδέχθηκε ότι οι περισσότεροι εξαφανίζονταν με μεγάλη ταχύτητα, μόλις έβλεπαν το δήμαρχο και τον καμεραμάν.
Αυτό δεν τους απάλλαξε βέβαια. Ο Ρούσο έδωσε στην αστυνομία το βίντεο και οι άνδρες που εμφανίζονταν σε αυτό αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο.

Έκθεση της Citigroup αναφέρει ότι τα στελέχη της επικοινώνησαν με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας την Τρίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν, η εκροή καταθέσεων από τις 10 Δεκεμβρίου έως και χθες, Τρίτη, έφτασε στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι συνεχόμενες εξαγγελίες των υπουργών της νέας κυβέρνησης για πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων, προσλήψεις, ακυρώσεις νόμων έφεραν θύελλα στις αγορές και είχαν ως αποτέλεσμα μια τρομακτική κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αξιωματούχοι και αναλυτές από το εξωτερικό προηδοποίησαν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να «χαμηλώσει τους τόνους» και να μην προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες που έχει εξαγγείλει.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Δραγασάκης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πραγματοποίησε πυροσβεστική παρέμβαση, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με στόχο να καθησυχάσει αγορές, επενδυτές, αλλά και τους πολίτες.

Μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης και τη λήξη της αναστολής των διαδικασιών προσλήψεων λόγω προεκλογικής περιόδου, συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού από φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 2190/1994.
Ως εκ τούτου, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και ενστάσεων κατά των πινάκων κατάταξης, στο πλαίσιο διαδικασιών πρόσληψης μονίμου και τακτικού προσωπικού καθώς επίσης και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβαση μίσθωσης έργου, οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2014 και ανεστάλησαν, συνεχίζονται κανονικά και μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση εναπομείναντος χρονικού διαστήματος.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας αντίστοιχο με αυτό των υπαλλήλων ΟΤΑ, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νέος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος επιχειρεί με αυτό τον τρόπο αφενός να «σώσει» τους 3.500 δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και εφόσον δεν έχει βρεθεί θέση στο Δημόσιο, θα οδηγούνταν σε απόλυση και αφετέρου να καλύψει υπαρκτά κενά σε τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Να σημειωθεί ότι, όπως προαναφέρθηκε, πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας εφαρμόσθηκε σε δήμους και περιφέρειες. Ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο με τη συμμετοχή άνω των 3.000 υπαλλήλων.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!